View Full Version : izolacija komshije od bass-a
despot
19-01-2008, 06:48 PM
prvo, da vas pohvalim...forum je super..svaka chast!
bavim se produkcijom muzike i dj-ingom uglavnom psy-trance muzike, i imam problema s komshijom (zali se na bass)! Soba je izolovana azmafonom i preko toga rigips ploche..shto je donekle OK ali bass se ne da obuzdati. Prochitao sam dosta tema ovde i na kraju odluchih da postavim svoju jer sam polu-ochajan...:( razmishljam o nekakvim bass trapperima.???
dole je nakaradni izgled sobe pa ako neko ima neki izvodljiv predlog bilo bi sajno...pozZz!http://img402.imageshack.us/img402/8868/roomii6.jpg
DaBear
19-01-2008, 07:38 PM
na cemu ti stoje zvucnici?
jel imas spikes? (oni siljci na kojima stoje)..to smanjuje malo prenos vibracija na pod ili police ili gde vec stoje. . .
mislim, bas je u sustini najteze napraviti da se necuje kod komcije..:(
Tiki the Boyler
19-01-2008, 07:50 PM
Dobrodošao na Rumski!
Bila je slična tema pa malo pogledaj...
U suštini, problem sprečavanja prenosa basa kroz strukturu stambenih zgrada je poprilično teško riješiti. Svako efikasno rješenje je poprilično skupo, a pritom uzima jako puno prostora (kog i onako nikada nije dosta)!
Razmišljaj o tome da same zvučne kutije (nisi napisao na kakvom sistemu slušaš) što bolje izoluješ od podloge, da li šiljcima koje pomenu DaBear, ili poroznim materijalom (tipa Azmafon), te da pokušaš nivo na kom radiš svesti na minimalni prihvatljivi nivo!
despot
20-01-2008, 02:57 AM
aha ok...zvuchnici su Wharfedale, stoje na drzachima...koliko su korisni spikeovi?
Tiki the Boyler
20-01-2008, 12:00 PM
Koji Wahrfedale?
Kakvi su tačno nosači?
Nadam se da nisu zidni...
izolacija komsije od basa ...hm....
firma u kragujevcu radila je te trapove ...radila je prije i automobile i trapove ...
sad , ne znam da li radi trapove al radi automobile za talijane ...lice na punta :D
za niske frekfencije ide model cz 99 , ovo 99 je oznaka frekfencije...izolujes ga u potpunosti ...:D
mozda stvarno treba da smanjis malo . ako on pored izolacije osjeti basove u drugom stanu, onda tebi toliko pojacano sigurno pravi refleksije i stojece talase a to ti ne valja za mix....
smanjis malo , naviknes se ... dobro i tebi i komsiji..... :)
despot
21-01-2008, 11:59 AM
jesu zidni su ali mozda da to nema mnogo veze jer se on zalio kad nisu bili na zidu a i nisam puno pojachavao...mislim samo da njemu smeta bass odjek jer je soba josh uvek poluprazna+kutije su compresione i nabijaju bass.
Razmishljam se da izlomim zvuk piramidicama iz Djukapol-a http://www.djukapol.com/
i sa nekim dekorativnim rigipsom. Sad je samo pitanje gde je najbolje to da stavim, iza-ispred zvuchnika, u coshkove..??
btw hvala na svim savetima...:wink:
diviner
21-01-2008, 02:16 PM
Dobrodosao na forum!
Basevi su talasi koji nose najveci dio zvucne energije ukupnog spektra i njega ne mozes tek tako lomiti (talasi su duzine koja se mjeri metrima)...Mozes ga absorbovati absorberima (bastrap je jedna vrsta aktivnog absorbera koji "zarobljava" tu energiju transformirajuci je u energiju kretanja ili trenja), ali to cesto ne pomaze u ovakvim situacijama, jer su basevi jednostavno nezaustavljivi...
To ti je kao kada bi htjeo da obuzdas exploziju kilograma C4 eksploziva (koji moze da srusi citav sprat) tako da ne dirne susjedne prostorije od one u kojoj je.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_trap
Evo raspitaj se na netu, popricaj sa akusticarima, pa probaj napraviti kakve bas trapove. Siguran sam da oni nece rjesiti u potpunosti problem, ali ako nemas drugog izbora (preseljenje, dogovor da radis muziku kada komsija nije tu itd.) mozes da pokusas ublaziti efekat.
boggy
21-01-2008, 04:10 PM
jesu zidni su ali mozda da to nema mnogo veze jer se on zalio kad nisu bili na zidu a i nisam puno pojachavao...mislim samo da njemu smeta bass odjek jer je soba josh uvek poluprazna+kutije su compresione i nabijaju bass.
Razmishljam se da izlomim zvuk piramidicama iz Djukapol-a http://www.djukapol.com/
i sa nekim dekorativnim rigipsom. Sad je samo pitanje gde je najbolje to da stavim, iza-ispred zvuchnika, u coshkove..??
btw hvala na svim savetima...:wink:
Bass neces zaustaviti "Djukapol piramidicama" jedino ces pokvariti "sve ostalo"... proveri od cega ti je zid i koliko je debeo prema komsiji...
pozdrav
bogi
despot
27-01-2008, 04:15 PM
Bass neces zaustaviti "Djukapol piramidicama" jedino ces pokvariti "sve ostalo"... proveri od cega ti je zid i koliko je debeo prema komsiji...
pozdrav
bogi
Zid je od cigle mozda bloka nisam siguran, jedino znam da kad sam neshto bushio izlazio je crveni prah! glupi zid :banghead: odzvanja! pazi meni treba neshto da ubijem reverb jer mi on pojachava bass, hocu da ga omeksham..zato sam se primio na djukapol piramide jer ne znam shta drugo iskoristim!:confused:
lesha
27-01-2008, 05:07 PM
Zid je od cigle mozda bloka nisam siguran, jedino znam da kad sam neshto bushio izlazio je crveni prah! glupi zid :banghead: odzvanja! pazi meni treba neshto da ubijem reverb jer mi on pojachava bass, hocu da ga omeksham..zato sam se primio na djukapol piramide jer ne znam shta drugo iskoristim!:confused:
kad si busio, da li si imao konstantan otpor, ili si nailazio na rupe?
eto ti odgovora da li je cigla ili blok ;)
pretpostavljam da si koristio hilti.. ?
plagenplay
06-03-2008, 10:23 PM
Ni jedan disipativni apsorber kao shto su azmagon ili akusticka pena bukvalno ne postoje za niske frekvencije. ono shto mozes da uradish je da povecash masu zida koj delish sa komsijom. ako imash prostora dodaj (dozidaj) od cigle josh jedan sloj na zid. povecacesh izolacionu moc ako izmedju ta dva zida napravish prostor koj ces ispuniti recimo azmom. racunaj da ces tako izgubiti recimo oko 30cm od sobe :)
Ako pak nemashtoliko prostora da zrtvujesh onda stavi gipsanu oblogu i izmedju gipsa i zida stavi azmu. to ce sigurno da resi problem. samo imaj na umu da shto je deblji gips i vece rastojanje to je bolja izolacija :)
...zrak + kamena vuna + stijena sa dupliranim ili trupliranim gips pločama, + predlažem između ploča limp mass. Ali ide bar 30cm sobe kao što kažeš:)
Bojim se ipak zvučnih mostova, znači da se ne prenosi zvuk i preko drugih stijena/ poda/ stropa do susjeda...
plagenplay
07-03-2008, 10:01 AM
Pa strukturnu buku ce sigurno imati.Jedino resenje je da oblozi sve zidove ali onda ce da izgubi na prostoru, a i dosta ce ga koshtati. Ako bude dovoljno dobro tretirao zid koj deli sa komsijom mislim da ce da resi problem. e sad zavisi od ostalih zidova kakvog u kvaliteta. Ako su pak dosta elasticni prenosice buku. Kazem sve zavisi. Mozda bi bilo najbolje da poshto vec postoji azmafon na zidovima (koliko sam ja razumeo) da samo preko njega postavi gips. E sad kako ga postaviti. najbolje bi bilo da ga fixira sa shto manje veza. Recimo super bi bilo da ha nekako veze za plafon L profilima. Tako ce sa svake strane da izgubi porstora za debljinu gipsa shto i nije strashno.
E da ili duple ploce sa nekim elasticnim materijalom izmedju.Dobra ideja.
Pa da, najbolje rje?enje bi bila "soba u sobi"/ ro?tilj sistem sa duplim gipsom i plavajučim podom, a to vidim da ste več dodobra predebatirali u prija?njim threadovima. Znam da bi to bilo izvan ?eljenog bud?eta.
Da sa različitim limp masama se vrlo rado slu?im.
Koga zanima mo?e da malo pogleda i tu stvar:
http://www.greengluecompany.com/
Site je op?iran ali poučan.
Ne treba da se upotrebi ba? taj green glue, ima mnogo koristnih konstrukcijskih informacija:wink: (jasno da je prisutan močan PR).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.