PDA

View Full Version : Color's Control room - sredjivanje prostora

Color
14-01-2008, 11:58 AM
Drage kolege,
upustio sam se u avanturu sredjivanja prostora u kojem planiram naredni period da radim. Naravno, kao i nekolicina forumasa koji su se upustali u ovakve projekte, trudim se da sve izadje sto jeftinije a bolje... Znaci jedan smart-budget projekat :wink: (low-budget mislim da nije adekvatan naziv, jer koliko vidim, i svaki njamanji radovi na akustici kostaju dosta para)

U prvoj fazi planiram da sredim control room, u drugoj fazi vocalbooth.

Prostor koji imam na raspolaganju za control room je soba velicine 14.5 m2 (4.56 x 3.17) visine od 3.1 do 3.5m. Svestan sam da prostor nije idealan ali recimo da drugacije ne moze. U sklopu jednog poslovnog prostora pravimo produkciju, montazu i ovaj mali studio. Znaci to je sto je i iz toga cu pokusati da izvucem maximum.

Studio bi trebao da sluzi kako za tonsku postprodukciju i pripremu audio vizualnih projekata, snimanje VO i postsinhrona, tako i muzicku produkciju, uglavnom VSTi i ponesto uzivo (vokal, pojedinacni instrumenti).

S obzirom da nisam nikakav expert sto se tice akustike, znam koliko sam video uzivo, procitao na forumu ili kopao i gledao slike na netu, rado bih ovo sve podelio sa vama i uz vasu pomoc, sugestije i predloge, realizovao celu akciju u naredna 2 meseca. Neke stvari vec imam smisljene, oko nekih se dvoumim, oko nekih mi bas nije najjasnija slika u glavi?

Prvi radovi bi trebali da krenu pocetkom februara a do sledece subote treba majstori da mi daju okvirnu kalkulaciju za radove..

Ajd da krenem :D

Color
14-01-2008, 12:30 PM
…znaci soba je dimenzija 4.56m x 3.17m. Situirana je u prizemlju starije stambene zgrade, iznad su stanovi. Plafon je polukruznog oblika, visina najvise tacke (na sredini plafona) je 3.5m, visina zidova do plafona, tj. poluluka je 3.13m. Kao sto se na slici vidi, prostor ima 3 velika udubljenja u zidu (nisa). Nisu na zadnjem zidu cu iskoristiti za mid-high absorbere, bocnu levu nisu cu zagraditi skroz, desna bocna nisa ima dvokrilna vrata koja vode u sledecu prostoriju u kojoj ce biti napravljen vocalbooth i ovuda bi trebala da bude glavna komunikacija studija sa spoljasnjim svetom. Ovu bocnu desnu nisu bih pregradio tako da ostane prolaz u sirini jednih jednokrilnih vrata i najverovatnije bih stavio jos jedna vrata (da budu dupla – razmak izmedju vrata bi bio oko 38cm) a mali zagradjeni novonastali prostor razmisljam da iskoristim za comp ili ormaric za kablove i sitnice. Vrata na prednjem zidu vode u kuhinju i kupatilo tako da ih se ne bih u potpunosti odrekao, u protivnom bih morao uvek da idem okolo.

Sve pregradne zidove bih radio gipsanim plocama.

Plafon razmisljam da spustim, zbog buke – da stanari iznad ne izlude i radi akustickog tretmana. E tu nastaju i prve nedoumice  Mislio sam da spustam gipsanim plocama a iznad da stavim mineralnu vunu. Incace, plafon je od cigle, slaganih uzduzno, majstori kazu da najverovatnije ima 30cm, iznad su grede a na njima pod stana.

Koja debljina mineralne vune bi zadovoljila potrebe izolacije od buke?

Ako vec spustam plafon, napravio bih ga pod nekim nagibom. Da li je bitno pod kojim uglom je nagib ili je samo vazno da nije ravan? …ili koji bi oblik plafona bio najidelaniji ako se vec upustam u spustanje plafona?

Color
14-01-2008, 12:35 PM
Sto se akustike tice, moja zamisao je sledeca....

Color
14-01-2008, 12:40 PM
Bas trapove bih stavljao u sve coskove, a sto na skici nije ucrtano, to su horizontalni trapovi (izmedju plafona i zida) sirine stranica oko 40cm. Punio bih ih mineralnom vunom debljine 10cm, preko mineralne vune najlon, preko najlona platno. Izmedju najlona i platna jos razmisljam da stavim i 2cm azmafona zbog absorbcije visokih frekvencija. Nisam siguran da li mi je potrebno tih 2cm azmafona jer ne bih zeleo u potpunosti da ubijem prostoriju, s obzirom da ce na zidovima biti okaceni mid-high absorberi – kutije punjene mineralnom vunom. Dalje, na levom zidu se nalazi prozor, na desnom vrata. Ovde bih stavio sto deblje zavese. Zadnji zid bi bio pravljen na slicnom principu kao zidne absorber kutije, stim sto bi kutije bile oblika kao sto je nacrtano na slici i prelepljene piramidicama.

Sto se tice konstrukcije zidnih absorber kutija, razmisljam o 2 varijante. Velicina obe varijante 80cm x 120cm – na jedan zid 2 jedna do druge i jos dve iznad, da bi pokrile sto veci deo zida.

Varijanta A – drveni ram sirine 22cm : zid -> 10cm prazno -> sperploca -> 10 cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno

Varijanta B – sirina 12 cm : 10cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno.

Varijata A bi trebala da funkcionise u sirem frekvencijskom opsegu. Moja logika je sledeca -> Zvuk nailazi na mineralnu vunu, odredjeni spektar srednjih i visokih se izgubi u njoj, nize frekvencije prolaze, nailaze na sperplocu, energija se prenosi u prazan prostor, deo se gubi, deo se vraca opet preko sperploce i nailazi opet na mineralnu vunu. Nekako mi se ovo cini dobrim resenjem al mozda sam u totalnoj zabludi :D

E sad, ako cu stavljati u sve coskove vertikalne i oko plafona i zida horizontalne bas trapove….

…da li je potrebno stavljati ove deblje absorber kutije ili su dovoljne ove tanje (Varijanta B)? ili absorbcije niskih frekvencija u malim prostorima nikad dosta?

Bitno mi je zbog prostora, ako sracunam sa obe strane 22cm, uzecu vec i od ovako male prostorije jos 0.5m od sirine. Mnogo bi mi bilo bolje da je to 2 x 12cm sirine.

Dalje, najvecu glavobolju mi zadaje da li da monitore ugradim u bas trap (tako kako sam ucrtao u gornjoj skici) ili da ih stavim ispred na stalke?

Problem je opet u velicini sobe, ako ih stavim na stalke gubim na razdaljini izmedju monitora i slusaoca i ne mogu ih mnogo odmaci od zida, takodje preprecice prolaz do vrata prema kuhinji i kupatilu. Mnogo elegantnije resenje mi se cini ugraditi ih u bas trapove. Razdaljina bi u tom slucaju od slusaoca bila oko 2.5m, razmak izmedju membrana je takodje oko 2.5m. Samo se bojim sta ce to da uradi sa zvukom… Ima li ko iskustva ili neki savet u vezi ovoga?

Eto to je za sada to….ima mnogo jos u glavi, tesko je sve sumirati i baciti na papir…i ovako predpostavljam da vecina nece imati strpljenja da procita ;-)

Svaki predlog ili savet dobrodosao…. :)

...pozdrav….

boggy
14-01-2008, 02:35 PM
Zdravo Color,

Pokusacu da ti odgovorim na neka pitanja

.....

ili absorbcije niskih frekvencija u malim prostorima nikad dosta?

Upravo! veliki je problem sa niskim frekvencijama u malim prostorima i apsorberi koje si naveo ne apsorbuju skoro nista ispod nekih 100-200Hz, i s obzirom da ti je prostor mali, s tim ces morati da zivis

Bitno mi je zbog prostora, ako sracunam sa obe strane 22cm, uzecu vec i od ovako male prostorije jos 0.5m od sirine. Mnogo bi mi bilo bolje da je to 2 x 12cm sirine.

Uvek isti problem... :(

Dalje, najvecu glavobolju mi zadaje da li da monitore ugradim u bas trap (tako kako sam ucrtao u gornjoj skici) ili da ih stavim ispred na stalke?

Na stalke, u tvom slucaju.

Problem je opet u velicini sobe, ako ih stavim na stalke gubim na razdaljini izmedju monitora i slusaoca i ne mogu ih mnogo odmaci od zida, takodje preprecice prolaz do vrata prema kuhinji i kupatilu. Mnogo elegantnije resenje mi se cini ugraditi ih u bas trapove. Razdaljina bi u tom slucaju od slusaoca bila oko 2.5m, razmak izmedju membrana je takodje oko 2.5m. Samo se bojim sta ce to da uradi sa zvukom… Ima li ko iskustva ili neki savet u vezi ovoga?

Shvatam tvoje zivotno radne probleme, ali ovde nemas mnogo prostora za to.... pod uslovom da ti akustika prostora nije na repu prioriteta.

Ostatak iz prethodnih postova.

Sve pregradne zidove bih radio gipsanim plocama.

Ako zelis bolju zvucnu izolaciju onda je bolje zid od cigle i apsorberi... mozda i gipsane ploce preko zida, sa staklenom/mineralnom vunom izmedju cigli i gipsa....

Plafon razmisljam da spustim, zbog buke – da stanari iznad ne izlude i radi akustickog tretmana. E tu nastaju i prve nedoumice  Mislio sam da spustam gipsanim plocama a iznad da stavim mineralnu vunu. Incace, plafon je od cigle, slaganih uzduzno, majstori kazu da najverovatnije ima 30cm, iznad su grede a na njima pod stana.

Koja debljina mineralne vune bi zadovoljila potrebe izolacije od buke?

odgovor na zadnje pitanje zavisi od toga kolika je buka od koje se izolujes... obican "zid" od gips ploca sa slojem staklene vune ima neku mogucnost da zadrzi buku jednog biroa ili kancelarije... obicne... ako pricamo o buci studija... onda u tvom slucaju ... sto vise to bolje.. do mere koju moze konstrukcija koja drzi plafon da izdrzi.

Ako vec spustam plafon, napravio bih ga pod nekim nagibom. Da li je bitno pod kojim uglom je nagib ili je samo vazno da nije ravan? …ili koji bi oblik plafona bio najidelaniji ako se vec upustam u spustanje plafona?.

Kosina plafona.... hm... znam da nije idealno, ali se drzi onoga sto majstori smatraju da je bezbedno... znaci neka naprave "pad"... a da ne kompromituju celu konstrukciju... nadam se da razumes... i nadam se da ce oni razumeti...

"Piramidice" zaobidji... ako je ikako moguce...

Simetriju leve i desne strane postuj maksimalno!

nadam se da sam bio od pomoci.

pozdrav

bogi

Color
17-01-2008, 04:21 PM
Zdravo Color,

Pokusacu da ti odgovorim na neka pitanja

Upravo! veliki je problem sa niskim frekvencijama u malim prostorima i apsorberi koje si naveo ne apsorbuju skoro nista ispod nekih 100-200Hz, i s obzirom da ti je prostor mali, s tim ces morati da zivis

Cao Boggy, hvala puno na odgovorima...

Vezano za frekvencije pod 100-200 Hz, cime bih mogao njih da sredim i da li je uopste moguce u tako malom prostoru srediti ih?

S obzirom da spustam plafon, da li bi mi nesto ovakvo pomoglo?

Kako uopste funkcionisu ovi viseci absorberi? Ima li to neko sa foruma u studiju?

Color
17-01-2008, 04:24 PM
odgovor na zadnje pitanje zavisi od toga kolika je buka od koje se izolujes... obican "zid" od gips ploca sa slojem staklene vune ima neku mogucnost da zadrzi buku jednog biroa ili kancelarije... obicne... ako pricamo o buci studija... onda u tvom slucaju ... sto vise to bolje.. do mere koju moze konstrukcija koja drzi plafon da izdrzi.

U principu izolujem zbog drugih a ne zbog sebe... Iznad studija zivi gazdarica zgrade, pa ne bi zeleo bas njoj da pravim najvecu buku :D

boggy
19-01-2008, 05:49 PM
...
Vezano za frekvencije pod 100-200 Hz, cime bih mogao njih da sredim i da li je uopste moguce u tako malom prostoru srediti ih?
....

Realno gledano nije moguce srediti u toliko malom prostoru niske frekvencije u onolikoj meri u kolikoj vi generalno to ocekujete... znaci... nista "revolucionarno" se ne moze uraditi sa donjom oktavom u malom prostoru... pogotovo sto ste svi "osetljivi" na gubitak radnog prostora.... jer u pocetku birate prostor koji vam je isplativ, koji je na dobroj lokaciji (vama dobroj)... i onda tu obicno ne moze mnogo da se bira, niti ima ista veliko.

Realnije je izabrati prostor koji po svim dimenzijama dozvoljava da mu se "uzme" minimalno 1m, i da posle toga ostane dovoljno za sprave, zaposlene, goste,.... znaci... to je minimum... daleko od svakog optimuma...

Sta je tu je... radite kako mozete, i raspolazite sa onim sto vam je dohvatljivo... a kada se stvore uslovi za bolje... ne oklevajte.

Izolaciju prema stanu iznad mozes uraditi rigips plocama i staklenom vunom.. nekoliko slojeva mislim da ce biti ok... koliko? .. mislim da ce zavisiti od tvojih finansijskih mogucnosti.

pozdrav

bogi

p.s. pre nego sto pocnes sa "izolacijom", na neki pogodan nacin proveri koliko realno tvoje "buke" prolazi do gazdaricinog stana... sad mi rekose da bi bilo steta izgubiti taj i takav oblik plafona... zbog drugih stvari...

SandRob
20-01-2008, 08:55 AM
moj prostor je slicnih dimenzija i upravo ga renoviran. stare bas trapeve san skinu i necu ih vise ni stavljat jer mi samo zauzimaju prostor. oni su mi vise stetili nego koristili, jer mi je u slusanju ionako falilo basa.
ne razumin se u akustiku, ali nekako mi je logicno da se bas trapovi postave po potrebi, nakon sto se naprave nekakve frekfentne analize prostora koje ukjucuju i polozaj zvucnika, polozaj slusanja i sve ostalo. ako proracuni pokazu da je nekih frefencija previse, onda treba napravit bas trap za bas tu frekfenciju.
ako budu potrebni, pretpostavljan da se mogu stavit uz plafon, da zauzimaju manje mista.

Color
20-01-2008, 03:40 PM
p.s. pre nego sto pocnes sa "izolacijom", na neki pogodan nacin proveri koliko realno tvoje "buke" prolazi do gazdaricinog stana... sad mi rekose da bi bilo steta izgubiti taj i takav oblik plafona... zbog drugih stvari...

Boggy, zbog cega bi taj plafon bio pogodan? Meni se inace mnogo svidja oblik, ali sve vreme zivim u ubedjenju da ce obli plafon da pravi haos u zvuku... Ili se varam?

A ja sam u medjuvremenu od prijatelja arhitekte saznao da taj plafon ima oko 30cm cigle, pa onda oko 20-30 cm peska na tim ciglama, onda drveni tramovi pa na njih pod i da najvise buke u principu moze preko prozora i dimnjaka da ide u stanove iznad.. Dimnjak u prostoriji nemam a prozor je dupli. Ako je konstrukcija plafona tako radjena, onda ne bi ni bilo potrebe dodatno izolirati, 30cm cigle i 20-30cm peska bi valjda trebalo da je dovoljno. U svakom slucaju cu odneti u prostor monitore i isprobati koliko buke realno moze da dodje do stana iznad...

Hvala na strpljenju :-)

pozdrav...

Color
20-01-2008, 03:48 PM
moj prostor je slicnih dimenzija i upravo ga renoviran. stare bas trapeve san skinu i necu ih vise ni stavljat jer mi samo zauzimaju prostor. oni su mi vise stetili nego koristili, jer mi je u slusanju ionako falilo basa.
ne razumin se u akustiku, ali nekako mi je logicno da se bas trapovi postave po potrebi, nakon sto se naprave nekakve frekfentne analize prostora koje ukjucuju i polozaj zvucnika, polozaj slusanja i sve ostalo. ako proracuni pokazu da je nekih frefencija previse, onda treba napravit bas trap za bas tu frekfenciju.
ako budu potrebni, pretpostavljan da se mogu stavit uz plafon, da zauzimaju manje mista.

Ima logike to sto kazes, mada ja mislim da neki osnovni tretman mora da prodje prostorija svakako...makar bas trapovi u uglovima, onda postaviti zvucnike, sto, stolica, namestaj..pa onda merenje i doradjivanje...tako ja barem kontam. Najgore je sto mi je vec u glavi zesca konfuzija, taman kad pomislim - To je to, ovako cu.. pojave se nova resenja :banghead:

boggy
20-01-2008, 04:09 PM

Slazem se i ne slazem se.... :)

Realno, bilo kakva mobilna konstrukcija bass trapa, standardnih dimenzija, dohvata jako malo (ako uopste...) ispod 100-200Hz,... pogotovo ako pricamo o malim prostorima..

Pod mobilnom konstrukcijom podrazumevam nesto sto se nije fiksno napravilo u samoj prostoriji, nego donelo "od nekud" i okacilo.

Bass trap, sam po sebi, onakav kakav obicno stavljate moze pomoci prostoriji da (opet) malko smiri "divljanje" ali ne (mnogo) ispod 100-200Hz.

U najboljem slucaju, po mom iskustvu, uz "idealno" pozicioniranje monitora, ne mozete popraviti nikako, barem jedan "deep" na mestu slusanja, koji se u ovakvim i ovolikim sobama obicno "vrti" u opsegu 70-90Hz (izmereno vise puta, na razlicitim mestima). To je, najvecim delom, problem nedostatka prostora (premale rezije).

Velike rezije, cak i one pravljene po starom LEDE principu, imaju to preimucstvo da je talas odbijen od pozadi (zadnji zid) daleko manjeg intenziteta od "slicnog" principa u maloj sobi... te ako i dodje (vrati se) do mesta slusanja, ne "oduzme" se, niti "sabere" u toliko velikoj meri sa dolaznim talasom... jer je slabiji... akusticki talas slabi po intenzitetu za oko 6dB sa dupliranjem rastojanja od izvora.

Drugo, nijedan od standardnih metoda za analizu i simulaciju akustike prostora NE UZIMAJU u obzir karakteristiku radijacije izvora (zvucnik), odnosno podrazumevaju "point source" (omni) sto se za zvucnik moze reci da je samo u nekom frekventnom opsegu... priblizno. Najveci broj "simulatora" cak polazi od toga da je izvor (i dalje "omni direkcionalan" ili "point source" u celom slusnom opsegu), u jednom temenu kvadra koga cini soba (u prevodu... "zvucnik" im je TACNO u jednom uglu sobe, i to SAMO jedan!?)

Trece, peak&deeps nastali od superponiranja dolaznog i odbijenog talasa su samo i jedino reprezentacije pojave, koje nam pomazu da prepoznamo STA je problem .. i eventualno pronadjemo odakle dolazi... ne slazem se da su SAMO te frekvencije problem... one su samo indikatori. Pojava je vezana za fazu odbijenog i dolaznog signala, te ako je neka frekvencija u "kontra-fazi" ona ce se prividno "oduzeti".... i NEMA tog "tuned" bass trapa koji ce joj to "zabraniti", a cak i da moze... sta cemo sa ostalim frekvencijama koje se odbijaju od zadnjeg zida sa "pogresnim" fazama.. ali ne toliko pogresnim da se "oduzmu"... na primer, kad se faze poklope talasi na tim frekvencijama se saberu.... U pitanju je comb-filter.

Cetvrto, covek se najcesce radja u zatvorenom prostoru, izuzetno dobro procesira akusticke anomalije prostora, moze zatvorenih ociju da skoro "prepozna" i "pogodi" velicinu prostora (koga nikada u zivotu ocima nije video), samo ako cuje zvukove u njemu... neko to ume bolje, neko losije... znaci individualna i subjektivna stvar... a i muzika se slusa u nekom takvom prostoru... obicno akusticki nesredjenom...

Peto, slusanje muzike (referentnih CD-ova) nije sasvim validan dokaz da cete u nekom prostoru uspeti da SMIKSATE pesmu, posto cesto slusate CD koji je napravljen da skoro SVUDA zvuci dobro :wink:... Sto odmah znaci da sve zavisi od coveka, monitoringa i prostora... i njihovog "razumevanja"... jer, koliko shvatam, miksanje je kreativan proces,... cesto pun iznenadjenja, i pogresnog shvatanja, i doci do necega sto na kraju zvuci odlicno... nije trivijalno, makar sve na pocetku zvucalo dobro kada pustite referentan CD,... time moze da se eventualno ustanovi da prostorija nema GRUBE anomalije...

Znaci... samo sam hteo da kazem da je previse ocekivati ista od "sablonskog" pristupa... "nadji problematicne frekvencije i postavi bass trapove BASH za te frekvencije"... lepo zvuci kao ideja... ali ne radi (moje licno misljenje)

Da dodam da ovo nije bio neki veliki problem do trenutka kada su nosaci zvuka (digitalni) poceli da sa lakocom procesiraju niske frekvencije skoro do DC (f=0Hz, pojave koje vi imate nekad, su DC-offset, i to je to, nista trenutno ne moze DC da reprodukuje, ali nije problem da ga ima na CD-u!).... Zvucnici se definitivno razvijaju u smeru da sviraju "sto nize moze"... i te dve pojave definitivno uzrokuju "problem sa bassom".

pozdrav

bogi

p.s. Da napomenem, nisam imao nameru da iznosim nista drugo, osim mojih licnih zapazanja u dosadasnjem radu... vise kao nesto sto ne treba zaboraviti i svaki put uzeti u razmatranje, pre nego sto se donese neka odluka. Shvatam da sam izneo zapazanja koji su (mozda) medjusobno oponentna... sto samo doprinosi (mom) misljenju da ima prostora za principe, ali ne i za jednostavne shablone i recepte, jer ne mogu biti primenjivi univerzalno...

boggy
20-01-2008, 04:25 PM
Boggy, zbog cega bi taj plafon bio pogodan?

Za pocetak neces imati flutter echo od plafona i poda ;)

Meni se inace mnogo svidja oblik, ali sve vreme zivim u ubedjenju da ce obli plafon da pravi haos u zvuku... Ili se varam?

Varas se... uzivaj ;)
Imas "besplatan" plafonski difuzor (jedan od oblika i vidova difuzora... doduse konkavan... ali.... ostavi ga... :) nista bolje od toga ne mozes napraviti sa svojim budzetom )

A ja sam u medjuvremenu od prijatelja arhitekte saznao da taj plafon ima oko 30cm cigle, pa onda oko 20-30 cm peska na tim ciglama, onda drveni tramovi pa na njih pod

Jos jedan dokaz da NEMA shablona!!! Ne mozes nista bolje napraviti za zvucnu izolaciju od toga sto vec imas... mozda samo malo rigipsa i staklene vune u samom vrhu "kupole"... ako nesto slucajno "procuri"... MADA... pre ce otici nekim drugim "putevima", nego tuda... s tim se slazem.

i da najvise buke u principu moze preko prozora i dimnjaka da ide u stanove iznad.. Dimnjak u prostoriji nemam a prozor je dupli. Ako je konstrukcija plafona tako radjena, onda ne bi ni bilo potrebe dodatno izolirati, 30cm cigle i 20-30cm peska bi valjda trebalo da je dovoljno.

UH... da SADA to i tako radis... kostalo bi te verovatno vise nego "sve" pare sto si spremio za akustiku ;) SUPER!!!!

U svakom slucaju cu odneti u prostor monitore i isprobati koliko buke realno moze da dodje do stana iznad...

Sjajno! Poslusaj prvo, pa onda reci gde su problemi ;)
Organizuj slusanje kada je prilicno velika tisina u okolini... najbolje gluvo doba noci... jer ocekujem da cete i nocu raditi... a pri tom neko treba tada i da spava.
Takodje poslusaj i kako prostorija zvuci... bez ikakvog tretmana... mada (iskreno) sumnjam da ces na to obratiti paznju, nekako (prema dosadasnjim iskustvima) vise verujete u nekakve "instant" metode, za koje vam ne treba neki preveliki trud i to ne zavisi preterano od vas samih... iako ce te vi raditi u toj sobi... :confused: ... nema "instant" resenja, na zalost.

pozdrav

bogi

SandRob
21-01-2008, 11:56 AM
hvala, boogy, na strucnemu odgovoru. :)

moj prostor je otprilike ko bojanov, samo je strop nizi i ravan. zato mi je svaki centimetar prostora vazan.
prije svega cu zvucnike, mjesto slusanja i visinu stropa postavit optimano, prema proracunu. difuzori su vec postavljeni (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21198)a onda idu izolacije na sve zidove i plafon, a zatim gips. na pod mislin stavit parket od bambusa.
nadan se da ce sve te ploce od gipsa i spuzva smirit 'divljanje'?!

nego sto je sa onim visecim apsorberima, sto bojan pita?! je li bolje stavit njih ili jednostavno u sve prazne prostore iza gipsa nabit spuzvu?

bdv: sad mi pada napamet ona oliverova pjesma 's punistre se vidi solta, piva klapa ispod volta'. naime, klape uvik traze misto u dalmatinskim stradama i kalama 'ispod volta' (volat ima oblik bojanovog stropa) jer im je tu najlipsi reverb. takodjer klape vole pjevat u malim crkvicama, koje takodjer imaju oble stropove. u takvim prostorima je najbolje klapu snimat bas zbog prirodnog reverba.
ne znaci li to da bi bojan ipak moga imat problema sa svojim stropom?

boggy
21-01-2008, 04:07 PM
hvala, boogy, na strucnemu odgovoru. :)

moj prostor je otprilike ko bojanov, samo je strop nizi i ravan. zato mi je svaki centimetar prostora vazan.
prije svega cu zvucnike, mjesto slusanja i visinu stropa postavit optimano, prema proracunu. difuzori su vec postavljeni (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21198)a onda idu izolacije na sve zidove i plafon, a zatim gips. na pod mislin stavit parket od bambusa.
nadan se da ce sve te ploce od gipsa i spuzva smirit 'divljanje'?!

Bambusov parket je ok, ovde je prilicno jeftin, tako da se isplati.
Spuzva, zavisi koja, ako koristis tapetarsku, onda je bolje nemoj koristiti, i iza gipsanih ploca stavi staklenu/kamenu vunu (bez nabijanja) ... kad vec koristis gipsane ploce...

nego sto je sa onim visecim apsorberima, sto bojan pita?! je li bolje stavit njih ili jednostavno u sve prazne prostore iza gipsa nabit spuzvu?

Kao sto rekoh, ne spuzvu/sundjer, ako je tapetarska... visece apsorberi su ok, jedino sto komplikuju izradu, i treba imati (opet) prostora za njih.

bdv: sad mi pada napamet ona oliverova pjesma 's punistre se vidi solta, piva klapa ispod volta'. naime, klape uvik traze misto u dalmatinskim stradama i kalama 'ispod volta' (volat ima oblik bojanovog stropa) jer im je tu najlipsi reverb. takodjer klape vole pjevat u malim crkvicama, koje takodjer imaju oble stropove. u takvim prostorima je najbolje klapu snimat bas zbog prirodnog reverba.
ne znaci li to da bi bojan ipak moga imat problema sa svojim stropom?
Zato ce Bojan to da proba pa ce nam javiti ;)

Reverb, u smislu u kome ga ti dozivljavas, je lako "ubiti" (jeftino i lako)... u svakom prostoru... ali zato niske ispod 100Hz... jaaaako tesko... klape srecom ne "generisu" tu oktavu... ;) a i te crkvice koje oni vole,... hmmm... cini mi se da su to ipak vece prostorije od Bojanove. :D

pozdrav

bogi

Color
21-01-2008, 04:12 PM
Za pocetak neces imati flutter echo od plafona i poda ;)

Varas se... uzivaj ;)
Imas "besplatan" plafonski difuzor (jedan od oblika i vidova difuzora... doduse konkavan... ali.... ostavi ga... :) nista bolje od toga ne mozes napraviti sa svojim budzetom )

Ako je tako, onda odlicno, na kraju krajeva plafon ako bude pravio neke probleme mogu ga srediti i kasnije...

Jos jedan dokaz da NEMA shablona!!! Ne mozes nista bolje napraviti za zvucnu izolaciju od toga sto vec imas... mozda samo malo rigipsa i staklene vune u samom vrhu "kupole"... ako nesto slucajno "procuri"... MADA... pre ce otici nekim drugim "putevima", nego tuda... s tim se slazem.

To je i meni palo na pamet za vrh kupole, ali moguce je da uopste nece biti potrebe, ovih dana planiram da odem da poslusam koliko i kude prolazi zvuk...

Organizuj slusanje kada je prilicno velika tisina u okolini... najbolje gluvo doba noci... jer ocekujem da cete i nocu raditi... a pri tom neko treba tada i da spava.
Takodje poslusaj i kako prostorija zvuci... bez ikakvog tretmana... mada (iskreno) sumnjam da ces na to obratiti paznju, nekako (prema dosadasnjim iskustvima) vise verujete u nekakve "instant" metode, za koje vam ne treba neki preveliki trud i to ne zavisi preterano od vas samih... iako ce te vi raditi u toj sobi... :confused: ... nema "instant" resenja, na zalost.

pozdrav

bogi

Slusanje bas necu moci da organizujem u gluvo doba noci, mada to ne bi trebao da predstavlja problem jer je kraj svakako tih, nema saobracaja...znam da nije isto kao nocu ali tesko da bi me gazdarica pustila u 2 ujutro u stan...mozda da probam sa buketom ruza :D

Kad vec odnesem monitore, oslusnucu i prosotriju, mnogo me zanima i tretman koji na kraju uradim, koliko ce imati uticaja na zvuk..

Hvala Boggy!

boggy
21-01-2008, 04:17 PM
Ako je tako, onda odlicno, na kraju krajeva plafon ako bude pravio neke probleme mogu ga srediti i kasnije...

Svaki prostor koji smo radili do sada je imao neku svoju "posebnost"... isto kao i sada ovaj tvoj... i svaki put treba jos jednom provrteti neke stvari po glavi... pre nego sto se vikne "POCINJI!!!"
I da... plafon se da srediti i kasnije...

Slusanje bas necu moci da organizujem u gluvo doba noci, mada to ne bi trebao da predstavlja problem jer je kraj svakako tih, nema saobracaja...znam da nije isto kao nocu ali tesko da bi me gazdarica pustila u 2 ujutro u stan...mozda da probam sa buketom ruza :D

ok, zalice se gospodja ako joj bude smetalo... to je skuplji nacin, ali je izvodljivo :p

Kad vec odnesem monitore, oslusnucu i prosotriju, mnogo me zanima i tretman koji na kraju uradim, koliko ce imati uticaja na zvuk..

Hvala Boggy!
Hvala, to svima ovde fali... utisci iz raznih faza ili barem pre i posle...
Koji su zvucnici u pitanju?

pozdrav

bogi

SandRob
21-01-2008, 04:17 PM
hvala, boggy. :)
ispod gipsa ce ic kamena vuna, a imam dosta spuzve od prijasnje izolacije. to je bas spuzva za zvucne izolacije. ima je ravne a ima i sa 'kupicama'. tu spuzvu bi koristi za visece apsorbere. bice dosta mista za njih u nakosenom dijelu spustenog stropa.

napravi san topik o renoviranju svoga prostora. baci oko: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21198 :)

Color
21-01-2008, 04:23 PM
visece apsorberi su ok, jedino sto komplikuju izradu, i treba imati (opet) prostora za njih.

Mene su mnogo zainteresovali ovi viseci absorberi...i mislim da imam idealan prostor za njih. Naime (kao sto se vidi skici koju sam na pocetku threada postavio), iza ledja imam nisu sirine 225cm, visine 270cm i dubine 30cm. Ovaj ceo prostor bih mogao da popunim visecim absporberima, svakako sam i bio planirao da ga zagradim...

Koliko shvatam to su drvene daske preko kojih je zamotana mineralna vuna. A frekvencija na kojoj absorbuju zavisi od velicine daske (sirine i visine).
Ali kako to uopste izracunati barem otprilike? Da li je bitno koje drvo je u pitanju ili moze biti i iverica?

boggy
21-01-2008, 04:31 PM
Mene su mnogo zainteresovali ovi viseci absorberi...i mislim da imam idealan prostor za njih. Naime (kao sto se vidi skici koju sam na pocetku threada postavio), iza ledja imam nisu sirine 225cm, visine 270cm i dubine 30cm. Ovaj ceo prostor bih mogao da popunim visecim absporberima, svakako sam i bio planirao da ga zagradim...

Ova poslednja informacija mi je promakla, uh... uradi tako... ako mozes

Koliko shvatam to su drvene daske preko kojih je zamotana mineralna vuna. A frekvencija na kojoj absorbuju zavisi od velicine daske (sirine i visine).
Ali kako to uopste izracunati barem otprilike? Da li je bitno koje drvo je u pitanju ili moze biti i iverica?
moze iverica, moze i medijapan, koji je tezi...
Ako ne racunas, najmanje lose je da das "masti na volju"... i sve ih napravis sa razlicitam povrsinama.... mislim, nadam se da razumes, u ovom konkretnom slucaju ce biti bolje i to nego da tu u tom malom prostoru ne stavis nista... doosta bolje....

pozdrav

bogi

Color
21-01-2008, 04:32 PM
ok, zalice se gospodja ako joj bude smetalo... to je skuplji nacin, ali je izvodljivo :p

..pa da, cuvacu ja bolje ruze za trenutak kad dodje gospodja da se zali :wink:

Hvala, to svima ovde fali... utisci iz raznih faza ili barem pre i posle...
Koji su zvucnici u pitanju?

pozdrav

bogi

Utisci bi trebali da su najvazniji....ipak mi unutra treba da radimo i treba sto bolje da poznajemo te prostore u kojima radimo..

Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju...

boggy
21-01-2008, 04:37 PM
..pa da, cuvacu ja bolje ruze za trenutak kad dodje gospodja da se zali :wink:

Jes... ne isplati se davati ruze, ako vec ne znas da ima buke

Utisci bi trebali da su najvazniji....ipak mi unutra treba da radimo i treba sto bolje da poznajemo te prostore u kojima radimo..

Po dosadasnjem iskustvu, najveci deo ljudi u vasoj bransi smatra da akusticar vec treba da zna sta se kome svidja... ali dobro... postoje "policijske" metode ispitivanja.. pa ako ima problema ... onda lampu u facu... i "PRIZNAJ sta ti se svidja!!!" :banghead: :da: :trchi:

Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju...

Ok, ni sa jednim od njih neces imati nikakav DRASTICAN problem sa bassom... doduse, sa AIR15 nisam imao prilike da se "upoznam", tako da za njega ne znam. Yamahe ce ti se promeniti,... prilicno... zbog drugacijeg prostora... i zato mogu biti jaaaako korisne... ako imas prilike... cesto pravi slusne testove... kako se koja faza bude zavrsavala.

pozdrav

bogi

boggy
21-01-2008, 04:46 PM
.... iza ledja imam nisu sirine 225cm, visine 270cm i dubine 30cm. ....

2.25x2.7x0.3m=1.8 metara kubnih!... otprilike od ove zapremine pa navise, za mene licno... pocinju pravi "bass trapovi" :da:

pozdrav

bogi

Color
21-01-2008, 05:21 PM
Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?

Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje!

Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku?

boggy
21-01-2008, 06:02 PM
Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?

jes, i to je sasvim ok...
da... mada za ivericu i medijapan se tesko moze reci "drvo" posto pogotovo u medjapanu ima verovatno vise lepka nego "drveta"... odnosno piljevine.

Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje!

Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku?

Hm... nece valjati da je ne zagradis, jos gore ce biti da je zagradis i u supljinu ne stavis nista... prema tome.. dabome! :D ... stavi i tu. Srecom, ispod 150Hz covek tesko lokalizuje izvore zvuka,... tako da se mozes "provuci".... odnosno... cak i da ima nekakve smiksane "stereo slike" ispod 150Hz... covek to ne moze da cuje.

pozdrav

bogi

p.s. da dodam na ovo poslednje... ako neko i "cuje", onda cuje vise harmonike usled izoblicenja koja su znacajna na tim frekvencijama kod svakog zvucnika (1-10%), i to onda "poboljsava" lokalizaciju, ali... ako se slusa na znacajno rasterecenim konstrukcijama zvucnika... gde se bass membrane drze na jako malom hodu, i izoblicenja cine manjim od 1%... onda se to ne cuje....

SandRob
21-01-2008, 06:31 PM
Srecom, ispod 150Hz covek tesko lokalizuje izvore zvuka

sto, tako nisko? :shock:
ja san misli oko 400hz

boggy
21-01-2008, 06:41 PM
sto, tako nisko? :shock:
ja san misli oko 400hz

400Hz se cuje.... pusti na samo jednom zvucniku 400 Hz i moci ces da lokalizujes izvor... levi ili desni... znaci.. stereo slika postoji na 400Hz.

150Hz i nize ne... zasigurno ne.. odnosno od 150Hz pocinje stereo slika, kako sam rekao..

Podatak je, kako sam vec napomenuo, prenesen iz "loudspeaker industry", potice od procene do koje frekvencije moze da svira subwoofer, a da mi ne mozemo sa lakocom da procenimo gde se on nalazi u sobi (te ga mozemo staviti gde god)... zbog nekih drugih stvari, meni je to diskutabilno kao praksa, ali... iz tih zelja smo saznali od koje frekvencije covek prestaje da lokalizuje izvor... ako nema visih harmonika... onda je to 150Hz i na nize... s obzirom da je "stereo slika" (kao pojam, termin, tehnologija) postoji prakticno usled sposobnosti coveka da lokalizuje zvucne izvore, u najgrubljoj mogucoj "definiciji"... ja koristim ovaj podatak u radu.

Eto ... nekog obrazlozenja. :da:

pozdrav

bogi

Miha Blaze
21-01-2008, 06:47 PM
Trece, peak&deeps nastali od superponiranja dolaznog i odbijenog talasa su samo i jedino reprezentacije pojave, koje nam pomazu da prepoznamo STA je problem .. i eventualno pronadjemo odakle dolazi... ne slazem se da su SAMO te frekvencije problem... one su samo indikatori. Pojava je vezana za fazu odbijenog i dolaznog signala, te ako je neka frekvencija u "kontra-fazi" ona ce se prividno "oduzeti".... i NEMA tog "tuned" bass trapa koji ce joj to "zabraniti", a cak i da moze... sta cemo sa ostalim frekvencijama koje se odbijaju od zadnjeg zida sa "pogresnim" fazama.. ali ne toliko pogresnim da se "oduzmu"... na primer, kad se faze poklope talasi na tim frekvencijama se saberu.... U pitanju je comb-filter.

znaci anomalija prostora, ne moze se resiti apsorberima, moze se resiti difuzorima?! ali onda dolazimo do nobog problema, difuzori za te niske frekvencije moraju biti velikih dimenzija, a prostora nam fali?! znaci treba se prilagoditi posto drugo resenje ili nije moguce ili nije pogodno za nas kao nekog ko zeli da moze da se okrene u studiju a ne samo sedne za mix pult i provuce se jedva do vrata (kada zavrsi sa radom)...

mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan...

poz! -Miha

boggy
21-01-2008, 06:57 PM
....

mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan...

poz! -Miha

Jasan jesi (meni), ali je problem u sledecem... praksa.... prilicnom broju ljudi iz ove branse, mozak uopste ne moze da razluchi ista na ogromnom opsegu frekvencija (od famoznih 100-200Hz pa na vise), ako u sobi ima divljanje na bassu... kao da pokusavas da ustanovis da li ti je "otisao" lager na tocku, pored cinjenice da na kolima nemas auspuh!... tako nekako ja to sebi objasnjavam...

Kada se bass smiri.. probude se druge "aveti" u sobi... pocinje da se cuje sve ostalo sto se od bassa jednostavno nije moglo cuti... odnosno... bilo je maskirano... ali tada vec mozemo da kacimo razne konstrukcije kao slike na zidove (u najgorem slucaju)... i da se borimo protiv tih "babaroga"... dotle... nista.

Ono sto se pritom jos desi, je da ljudi pocinju da jasno cuju sta im to realno rade sprave koje su platili po nekoliko hiljada eura... dotle ne... (pricam o skupim kompresorima, ekvilajzerima, mikrofonima, mikrofonskim predpojacalima)

Jako su retki ljudi koji uspevaju da se izbore sa divljanjem bassa u sobi i da pri tom izbacuju odlicne radove... ali to pri tom, ne znaci da su ostali nesposobni... nego da jednostavno to ne mogu... ali ako im sredis bass... onda pocinju da se snalaze...

Drugo, divljanje bassa u sobi po mojoj "ofrlje" proceni, skracuje dnevnu efikasnost u reziji dva do tri puta, ljudi koji su u takvim uslovima radili se zale na umor, i odlazak u studio (iako svoj posao vole) dozivljavaju kao "robiju"... medjutim, posle sredjivanja bassa, stvari se menjaju.... na bolje...

Znaci ono o cemu ovde pokusavamo da diskutujemo nije samo nekakva akustika, nego i psihoakustika, elektroakustika i akustika... sve zajedno se desava kada pricamo o studiju

pozdrav

bogi

Miha Blaze
21-01-2008, 07:06 PM
dobro, ali npr. apsorberima resavamo 10-ak % problema na niskim... mozda i manje? kada je u pitanju comb... a ne mozemo da ugradimo difuzore zbog njihovih dimenzija koje "oduzimaju" prostor?? sta raditi tada?

pozdrav!

boggy
21-01-2008, 07:30 PM
.... sta raditi tada?
....

Hm... recimo:

1. Preseliti se u veci prostor (ako postoje mogucnosti)
2. Ne ocekivati od sebe nemoguce (ako posle, recimo, dve godine pokusavanja, ne polazi za rukom, onda je nemoguce)
3. U najgorem slucaju, biti zadovoljan sa tim sto imas... raditi, zaraditi za bolje.
4. Ne trositi novac na neko "unapredjivanje" koje nece dati rezultate...
5. Raditi "na papirche", odnosno preslusas to sto si radio kod nekog ko ima bolje slusanje, pa zapises greske.. i onda popravis...
6. Druzis se sa ljudima koji imaju dostupno bolje slusanje...
itd...

pozdrav

bogi

analog
21-01-2008, 07:52 PM
Hahah :)

šta se sve podrazumeva pod 'divljanjem' bassa? Jel to samo znači da je nerealno glasniji i da ima pikove i dipove?

boggy
21-01-2008, 08:03 PM
.....

šta se sve podrazumeva pod 'divljanjem' bassa? Jel to samo znači da je nerealno glasniji i da ima pikove i dipove?

Evo nekih pojava:

1. Pikovi i dipovi. (jasno se vide prilikom merenja, ali se psiholoski ne dozivljavaju na isti nacin kako to vidimo na grafikonu)

2. Nerealno glasniji i tisi samo na nekim frekvencijama... (ovo mozete da primetite, doduse nekada uz blagu sugestiju... ako se koristi test signal, onda je lakse)

3. Na mestu slusanja se pojavljuju fazne neuskladjenosti sa direktnim i odbijenim talasom, ja imam konkretno osecaj da me nesto "zgrabi za vrat" na pojedinim frekvencijama gde je taj problem najizrazeniji (neprijatnost u prevodu)

4. Skrece se paznja, smanjuje efekat koncentracije (slicno kao uticaj alkohola i ostalog)

5. Osecaj promene zapremine prostorije... meni vrlo neprijatan, kao da nisam u prostoriji sa cvrstim zidovima, nego u balonu na naduvavanje... (ovo se moze osetiti kod ozbiljnih i snaznijih monitora, koji sviraju ispod 60Hz, realno i glasno bez "znojenja"...)

6. U mixu se moze primetiti po potpuno nepotrebnim "akcijama" na frekvencijama nizim i oko 100-200Hz... snimak je recimo dobar, ali se moze cuti (ne ja) da je covek nesto "petljao" tu... iako nije imalo potrebe... (kompenzovao je sobu koja mu je odvlacila paznju, a nije se bavio samo miksanjem svog materijala)

7. Neke stvari koje su stvarno problem u mixu, se mogu cuti u prostoriji kojoj je sredjen bass, a nisu na bass frekvencijama... covek kome je to promaklo, to moze cuti... ali nije cuo u svom prostoru... (ima sijaset takvih primera)

8. Sveukupno, psiholoski, bass je daleko ubedljiviji i GLASNIJI kada se resi njegovo divljanje u prostoriji... dotle je prazan, neubedljiv i nedefinisan... u najmanju ruku... cudan... (ovo poslednje je "fenomen" koji vas najvise iznenadi)

pozdrav

bogi

p.s. neke subjektivne utiske iznosim licno moje, a ima i subjektivnih utisaka koje su mi klijenti i saradnici objasnili,... pricam iz iskustva, o studijima gde smo (uspesno) smirili bass...

SandRob
22-01-2008, 08:23 AM
prazan, neubedljiv i nedefinisan... u najmanju ruku... cudan... (ovo poslednje je "fenomen" koji vas najvise iznenadi).

u svomu prostoru imam problem nedostatka basa. ko god je mixa u njemu, nabi je basa vise nego sto treba. i moji prvi mixevi su bili preduboki. kasnije san se naviknu, ali nema sanse da bi neko smiksa dobro a da mu ja ne asistiram.

to je jedan od glavnih razloga zasto preuredjujem prostor i okrecem se za 90? u njemu.

boggy, zbog cega nastaje ovaj 'fenomen' nedostaka basa u relativno malom prostoru? moze li se dogodit da, u istom prostoru bas podivlja kad napravim drugaciji razmjestaj?
pitam zato, sto nisam planira stavit nikakve bastrapove (barem ne u startu) upravo zbog toga iskustva. :confused:

boggy
22-01-2008, 10:54 AM
......

boggy, zbog cega nastaje ovaj 'fenomen' nedostaka basa u relativno malom prostoru? moze li se dogodit da, u istom prostoru bas podivlja kad napravim drugaciji razmjestaj?
pitam zato, sto nisam planira stavit nikakve bastrapove (barem ne u startu) upravo zbog toga iskustva. :confused:

Sandro, nisam siguran, mislim da je rec o psihoakustickom fenomenu, te ako vam u donjoj oktavi ili donjoj oktavi i po, neko ubaci akusticki comb filter, dobijate "haos u mozgu" koji to ne moze da "skapira".... na visim oktavama, izvezbano uho, comb filtering JASNO dozivljava kao reverb.... recimo....

Nevolja je u tome sto sredjivanje bassa uzima mnogo prostora (koga vec imate malo) i tu se vec stvaraju uslovi za kompromis... hocete li bass ili prostor... mozda zvucim grubo, ali iskreno pricam.

rotacijom za 90 se moze promeniti zvucna slika sobe... pozicioniranje monitora takodje, ali kao sto rekoh... u maloj sobi... bez ozbiljnijeg bass tretmana koji se meri kubnim metrima... ne mozete se izvuci nikako bez barem jednog dubljeg deep-a u bassu na mestu slusanja...

Ako gledamo kupce muzike... i na cemu oni to slusaju... cak i 100Hz je "misaona imenica" za mnoge...

Prema tome... taj "svet" ispod 100Hz je mozda samo nepokriven paznjom... ali postoji i pravi probleme... i vi to imate s cime da snimite...

Fenomen je (valjda) i u tome sto po nekoj prostoj logici vi smatrate da vam je bass trap "pojeo" bass... jer je on "trap"... ono sto je moje iskustvo je samo da je taj bass-trap (koga sada izbacujes) bio neadekvatan i neefikasan.... daleko od toga da "ne treba"..... i... on jeste "pojeo" nesto, ali ne sve sto treba i ne ono (sve) sto je stvarno smetalo... ili ima suvise uzan opseg rada ... te se njegov uticaj primecuje,... ali ukupna slika ostaje losa...

Drugim recima... izbacivanjem tog tvog bass trapa neces poboljsati sliku sobe na bass frekvencijama drasticno... ako samo to uradis. Pazljivo pozicioniranje monitora i rotacija ose slusanja je samo jedna od metoda da se stvari poboljsaju, ali ne i jedina.... nije svemoguca.

Toliko za sad

pozdrav

bogi

Color
21-02-2008, 10:37 AM
Bilo je malo zastoja dok se nabavio materijal, dok sam povijao majstore... U ponedeljak 25.2 treba da pocnu radovi :-)

Pitanje za strucnjake! :D

Tice se Bass trapova u coskovima punjenih mineralnom vunom... Da li stranice trougla koje su uz zidove moraju da budu iste duzine (da bi ugao sa trecom stranicom cinio 45 stepeni) ili ne igra ulogu? Da li moze jedna stranica trougla da bude npr. 60cm a druga 50cm?

Drugo pitanje, da li moram da bass trapom da idem skroz do plafona ili ne? Plafon je visine oko 3.4m ali ide u poluluk. Taj poluluk krece na visini od 3.13m. Mislio sam da napravim samo do tih 3.13m.. Jednostavnije je za montiranje..

Hvala na odgovorima :-)

NLP
21-02-2008, 02:07 PM
Mo?e biti 50x60.

Mo?e da se montiraju bas trapovi i ni?e, to ti je samo dodatan airgap i ni?e če absorbirati absorber.
To ima? samo mineralnu vunu, bez membrane?
(jer ako bi imao/ ima? skalkuliran absorber na točno neku frekvenciju onda bi morao biti instaliran do stijene).

Color
21-02-2008, 03:26 PM
Mo?e biti 50x60.

Mo?e da se montiraju bas trapovi i ni?e, to ti je samo dodatan airgap i ni?e ?e absorbirati absorber.
To ima? samo mineralnu vunu, bez membrane?
(jer ako bi imao/ ima? skalkuliran absorber na to?no neku frekvenciju onda bi morao biti instaliran do stijene).

Odlicno, dragocen mi je svaki centimetar s'obzirom na prostoriju :)

Bass Trapovi u coskovima su bez membrane, prekricu ih tankim najlonom da se ne bi najsitnije cestice min vune rasipale po prostoriji a preko toga cu staviti platno.

Na zidu iza cu imati visece absorbere (daske razlicitih velicina umotane u min vunu) i konstrukciju u spic (vidi slike) ispunjenu mineralnom vunom a preko nje sperploca (membrana).. Problem je sto uopste ne znam kako da odredim velicinu membrane da bih barem priblizno znao na kojoj frekvenciji ce da radi... :ups: Ja to tako odokativno, NLP jel imas neki predlog?

Color
21-02-2008, 03:42 PM
ufff, nekako mi se donja slika izokrenula a kad je otvorim u kompu normalna je... ne znam kako da je namestim... :ups:

valjda je jasno kako treba da stoji... (po natpisima, sololit je sperploca)

HeatMan
21-02-2008, 03:49 PM
mislim da je najlon losha ideja.. treba ti neki materijal kroz koji mozesh da dunesh.. bar koliko ja znam.. ja bih za te trapove stavio ono platno.. uhh.. ne znam kako se zove.. sa jedne strane je glatko, a sa druge (unutrashnje) izgleda kao plish..

ako si me ishta razumeo.. :?

Color
21-02-2008, 03:55 PM
mislim da je najlon losha ideja.. treba ti neki materijal kroz koji mozesh da dunesh.. bar koliko ja znam.. ja bih za te trapove stavio ono platno.. uhh.. ne znam kako se zove.. sa jedne strane je glatko, a sa druge (unutrashnje) izgleda kao plish..

ako si me ishta razumeo.. :?

Razumem ja tebe u potpunosti :D

Fora je sto su to bass trapovi a najlon ne bi trebao da bude prepreka za niske frekvencije..pogotovo ako stavim neki extremno tanak. A ako se vremenom pokaze da treba i visoke malo prigusiti (sto mislim da nece biti potreba), mogu staviti sundjer izmedju najlona i platna...

SandRob
21-02-2008, 05:51 PM
ja bih za te trapove stavio ono platno.. uhh.. ne znam kako se zove.. sa jedne strane je glatko, a sa druge (unutrashnje) izgleda kao plish..

(biljarska) čoja?
jako je slupa.

Color
21-02-2008, 05:54 PM
pa ljudi, necu ja da igram bilijar na bass trapovima! Bolje onda plutu da stavim, da ucrtam brojeve pa da bacam pikado :D

NLP
21-02-2008, 06:12 PM
Da, akustička tkanina.

HeatMan
21-02-2008, 11:36 PM
@nlp, pa pazi chuo sam da takve stvari.. i video to po studijima, ali ne zelim da se izletim i da je nazovem tako.. iako to ljudi tako zovu, mislim da je napravljena radi primene u nekim drugim poljima..

mada, ono shto sam chuo od zadovoljnih korisnika iste je da prashina ne izlazi iz nje.. da se samo skuplja ali da joj ta vlakna de dozvoljavaju da izadje.. tako da, predpostavljam da bi to reshilo i problem kamene vune.. zar ne?

Color
22-02-2008, 07:47 AM
Da, akustička tkanina.

@nlp, pa pazi chuo sam da takve stvari.. i video to po studijima, ali ne zelim da se izletim i da je nazovem tako.. iako to ljudi tako zovu, mislim da je napravljena radi primene u nekim drugim poljima..

mada, ono shto sam chuo od zadovoljnih korisnika iste je da prashina ne izlazi iz nje.. da se samo skuplja ali da joj ta vlakna de dozvoljavaju da izadje.. tako da, predpostavljam da bi to reshilo i problem kamene vune.. zar ne?

A kako se zove taj materijal? Ima neki strucni naziv? Ne znam ni sta da trazim... i slika neka bi pomogla... Ja sam uvek mislio da koriste obicno platno.. :ups:

NLP
22-02-2008, 08:06 AM
http://www.planetaudio.si/viewtopic.php?t=261&postdays=0&postorder=asc&start=15
gledaj zadnje postove od ixi-ja, to su slike detajla mog starog studia. Ona "crna" fotka" je tkanina, koja mo?e zadovoljavati izraz "akustička tkanina".

Ne?to o njoj sam napisao ovdje, protiv kraju stranice:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=192039&highlight=tkanina#post192039

NLP
22-02-2008, 08:32 AM
tkanina mora da "di?e", ali ne sme da propu?ta morebitne proste dijeliče kamene vune. Ja sam na?ao dobru tkaninu tipa jersey, dosta debela, rebrasta, a uz to je i stretch.
Nema pvc-ja, ako bi več koristio neke vrste membranu, onda bi morao koristiti ne?to masivnije, recimo priporučujem mass loaded vinyl, ali onda je upitanju previ?e parametara. Da ti absorber djeluje dosta linearno, je treba eksperimentirati, praviti prototipe i mjeriti...
Bolje je imati pasivne absorbere bez membrane, jer ako membranski nisu pravilno konstruirani, mo?e da imaju nek efekt na zvuk (kao EMT plate:grin: ). Lak?e je napraviti absorbere iz jo? puno te?e vune za basove.

Ako hoče?, da absorber ne ugu?i potpuno sobe, onda bi bilo dobro da je membrana, ali perforirana, perforacija sni?i Q resonantne frekvencije ali je učinek vi?e broadband/ ?irokopojasni, i to sam več pisao u nekoj temi...

"Moji" kutni apsorberi su bili membranski, koji su bili efikasni do 60-70Hz, a stijenski su bili samo presvučeni u tu tkaninu, material je bio kamena vuna tervol 80kg/m3.

Jedino ?to nisam kod starog studija napravio je, da nisam perforirao okvire absorbera, tako bih pridobio i do 40% dodatne apsorpcijske povr?ine, sa istim elementima.
Na sreču se izkazalo, da je bio tretman dovoljno efikasan.

Studijo je kompleksniji sistem i dobro je da se pravi iz početka sa nekom usmjerenom jednom idejom, dizajnom, ciljem. Ne razumjeti pogre?no ali ovdje na forumih dobivate od svatkoga neke predloge, ideje, linkove kako je netko ne?to... to nije najbolje, to je kaotično, skombinira? ne?to i na kraju mo?e da ne liči na ni?ta, a i ne mo?e? prekopirati jednog večnapravljenog studija, svaka prostorija je unikatna i vlasnik ima svoje specfične potrebe, treba je tretirati tome primjerno.

boggy
22-02-2008, 01:17 PM
A kako se zove taj materijal? Ima neki strucni naziv? Ne znam ni sta da trazim... i slika neka bi pomogla... Ja sam uvek mislio da koriste obicno platno.. :ups:

Kod clana foruma spidermusic sam video neko tehnicko, zastitno platno koje je on koristio... mozda da mu se obratis na pm?

Ovo je jedan od razloga zasto izbegavam kamenu/staklenu vunu... :(

pozdrav

bogi

NLP
22-02-2008, 01:34 PM
A ?to koristi? umesto kamene/ staklene vune? Mo?da azmafon koji je iz pamuka?
Imam pomi?ljanja o tome; kako se sprečava, da se ne naseliju neke bube, mi?evi ili bog zna ?to? Imajo neku preventivnu za?titu protiv toga?
Imaju malo nepotpune rezultate testa apsorpcije (max. samo za 20mm http://www.azma.co.yu/TEHINFO.pdf), a debelije ploče?
Ne poznam azmafon jer ga ovdje kod nas nema pa pitam, i meni je ideja pamuka mnogo lep?a.

Akustičku primernu tkaninu če? nači ili da sam tra?i? ili naruči? od mene iz Slovenije, to zadnje je vjerovatno skupo.:)

boggy
22-02-2008, 01:57 PM
A što koristiš umesto kamene/ staklene vune? Možda azmafon koji je iz pamuka?
Da... azmafon u povelikim kolicinama... relativno lako se radi sa njim, ne leti preterano neprijatna "prasina", ne zabada se u kozu,... itd.. skuplji je nekoliko puta (5-7) od najobicnije "meke" staklene vune za istu zapreminu (kada se vuna "otpusti", znaci nestisnuta),.. nije bas jeftin, ali smo videli da ima i dosta skupljih (uvoznih) materijala od njega... baziranih opet na nekim "zdravijim" sastojcima (pod "zdraviji" ne podrazumevam "lekovit" i "ukusan")... kao za operacione sale....

Imam pomišljanja o tome; kako se sprečava, da se ne naseliju neke bube, miševi ili bog zna što? Imajo neku preventivnu zaštitu protiv toga?

Od kad sam video porodicu misheva SRECNO naseljenu u staklenoj vuni :shock: u jednom shtednjaku (shporet... kako li ga zovete... ) ne razmisljam vise o tome :trchi:
Shalim se... naprskali su ga necim protiv plesni, ali IPAK ga koristimo samo tamo gde su prostorije SUVE, ili trazimo da se osuse... vlaga ne odgovara ni spravama... uzgred budi receno... mishevi takodje...

Treba nacelno imati u vidu, da je tesko ista uneti u zivotni i radni prostor, da ne privlaci glodare, plesni i budj, insekte i ostale reptile..., a da bude neskodljivo za coveka... ako ti to nesto znaci... machke obozavaju azmafon (da ga chupkaju i cherupaju)... pa eto... ako bude mozda miseva... ukljucite i jednu (high-end?) machku u equipment list :da: :cool:

Imaju malo nepotpune rezultate testa apsorpcije (max. samo za 20mm http://www.azma.co.yu/TEHINFO.pdf), a debelije ploče?
Ne poznam azmafon jer ga ovdje kod nas nema pa pitam, i meni je ideja pamuka mnogo lepša.

Pa ako malo razmislim... oni ne proizvode deblje ploce... obicno se moze naci "jedinica" i "dvojka" (tanji i deblji)... s obzirom da se (samo) debljinom ne dobija preterano na efikasnosti apsorpcije... cak je i meni licno sasvim upotrebljiv ovako "tanak"... "tera" nas da radimo u slojevima :wink:... vec imamo neku rutinu u tome.... koristimo ga za univerzalni apsorpcioni materijal, prosirenje frekventnog opsega rada nanize cinimo samom internom konstrukcijom apsorbera.

Sto se tice poslovanja... ako te zanima, nemam zalbi na kvalitet (barem do sada nije bilo problema), takodje su fleksibilni i sa prevozom... nekoliko kubika im moze biti dovoljno da skrenu sa svoje svakodnevne rute i da ti istovare to pred firmom/kucom (pricam za Srbiju)

Najveca moja, licna, zamerka je sto su prilicno nekomunikativni... ali dobro... to nije retka pojava...

pozdrav

bogi

Color
22-02-2008, 03:54 PM
Najveca moja, licna, zamerka je sto su prilicno nekomunikativni... ali dobro... to nije retka pojava...

pozdrav

bogi

HAHAHA pa ti bi Boggy u Ceskoj Republici totalno poludeo! :rotfl:

HeatMan
22-02-2008, 04:00 PM
^ma nisu nekomunikativni nego ne znaju nishta o svojim proizvodima.. ishao sam do azme u kg i slali su me iz maloprodaje u veleprodaju, pa odatle u samu radionicu.. itd.. nemaju ni jednu sobu oblozenu svim materijalima.. imaju jednu sobu na kojima su direktno na zid zakucane AD ploche.. svih vrsta sem onih koje su meni trebale.. usput im je i u medjuvremenu pukao alat za izradu jedne vrste tih AD plocha, pa sam uzeo druge.. pa sam jooosh chekao jer su chekali tkaninu da im stigne iz italije.. :?

srpska posla.. al dobro, naposletku sve se fino zavrshilo..

boggy
22-02-2008, 04:46 PM
Pod "komunikativnoscu" podrazumevam generalno sposobnost, odnosno vestinu medjuljudske komunikacije, u bilo kom, do danas poznatom obliku, od dimnih signala i pastirskog telefona,... pa do telepatije, ako neko ume i tako, nemam nista protiv, pod uslovom da umem i ja :mrgreen:

U ovom konkretnom slucaju, podrazumevam, pored vestine da se DA precizan odgovor na precizno pitanje, i cinjenicu da im valjda za nesto sluzi Email servis ciju su adresu postavili na svojoj internet prezentaciji, ja im recimo poslah mail pre mozda vise od dve godine... odgovor jos uvek cekam...
_____
EDIT:
Jednom mi se to desilo, davno, sa Siemens-ovim predstavnistvom u BG, cekao sam dva meseca, i onda sam, isprovociran, prosledio isto pitanje cirkularno, SVIM predstavnisvima Siemens-a na kugli zemaljskoj, ... ehm... predpostavljate... covek iz BG Siemens-a nije odgovorio na Email, nego se pojavio sutradan, zadihan, sa petnaest kila prospekata... elem... nije ni tako dobro... a u ovom slucaju Azma nema distributere worldwide... :mrgreen: pa ne mogu da sam sebi pomognem,... osim da odem u Kragujevac, gde predpostavljam sta me ceka... celodnevni "izlet"... zarad par informacija koje se i na papiru ili u pdf-u mogu dati i/ili poslati kako god.. moze i fax
------

Desavalo se da se niko ne javlja na telefon koji su okacili na internet prezentaciji... pa smo ovde, na forumu, imali problem da nadjemo ikakav broj telefona gde je moguce dobiti elementarne informacije o azmafonu, recimo cenu i raspolozivu kolicinu, vreme isporuke... neke ne tako kompleksne stvari... o apsoprcionom koeficijentu nisam ni razmisljao da pitam ista (da ne ispadne slucajno da sam drzak i bezobrazan :rolleyes: :banghead: :da:).

Pri tom, pod komunikacijom NE PODRAZUMEVAM tzv. "druzenje" :rolleyes: , odnosno zelju ili naviku pojedinih firmi i njihovih zaposlenih, da te blokiraju, zadrze, ugnjave i proshetaju "okolo" na bilo koji nacin, a vise nego sto je neophodno da zavrsis posao zbog koga si PRIMORAN da uopste zapocinjes pricu sa njima.

No, ziveci u gradu gde ima blizu 2 miliona stanovnika i gledajuci da barem sto hiljada ljudi svakog dana osim nedeljom i praznikom, potrosi tri do deset puta vise vremena nego sto je neophodno... na prelazak (samo) dva ispravna mosta... sedeci u nekom prevoznom sredstvu... onda valjda kriterijumi ne trebaju biti tako ostri.... sta ja znam... :rolleyes:

pozdrav i oprostite na malenom off-topicu

bogi

HeatMan
22-02-2008, 06:14 PM
^meni su odgovorili na mail.. probaj ponovo.. a ako se odluchish za izlet, pazi se automobila na gradskom trgu.. u peshachkoj zoni..

mene je jedan nosio 4 metra (minimum) po trgu..

NLP
25-02-2008, 12:03 PM
boggy; a kolika je gustoča (kg/m3) tog azmafona i koja je funkcija, gustoča i debljina azma ad ploča (- to je kao zavr?ni dekorativni akustički sloj posle azmafona?)?

pa stvarno morate da budete veoma rutinirani i sa mnogo iskustva, da vjerovatno sa večim brojem slojeva napravite absorber posve efektivan izpod 100-80Hz.

boggy
25-02-2008, 12:24 PM
boggy; a kolika je gustoča (kg/m3) tog azmafona

oko 70kg/m3

i koja je funkcija, gustoča i debljina azma ad ploča (- to je kao zavr?ni dekorativni akustički sloj posle azmafona?)?
....

Da, to je nekakva apsorpciono-dekorativna ploca koji se moze lepo uklapati u enterijer (hoteli, trpezarije, kancelarije,...), moze se farbati, "kompatibilna" je sa plafonskom konstrukcijom za gipsani "armstrong" plafon (ploce tacno ulaze u "okca").
Nismo te ploce nikada koristili, ne znam preciznije karakteristike.

pozdrav

bogi

HeatMan
25-02-2008, 01:30 PM
^pa iskreno.. smiruju malo akustiku te ad ploche... iliti "gluhocu" sobe.. secam se kad smo uradili studio samo sa azmafonom.. toliko je bilo gluvo da je bilo neprijatno.. majstor je pocheo da se preznojeva, da mu zuji u ushima i da mu se povraca.. a bio je samo azmafon (najdeblji) zakucan za roshtilj.. kad smo stavili druge roshtilje preko, smirilo se malo, ali nedovoljno.. sad je zvuk tachno onakav kako sam i zeleo i ochekivao.. ne bih se slozio da su samo dekorativni element, poshto je i sama ad plocha pravljena od istog materijala kao i azmafon (kako kazu) samo shto je presovana i plastificirana (ili shta su joj vec radili) da bi se dobila chvrstoca..

Color
09-04-2008, 02:51 PM
Evo proslo je neko vreme, malo je i potrajalo, majstori su me ispalili kad su trebali da pocnu da rade pa sam uz pomoc jednog drugara i moje lepse polovine u inat krenuo sve sam da radim :D Da sam znao u sta se upustam ne znam da li bih se krenuo u ovu avanturu, ali na kraju je ooogromno zadovoljstvo pogledati delo nekoliko vrednih ruku. :wink:

Znaci, napravljeni su bass absorberi u coskovima, nise koje su postojale u prostoriji su ispunjene visecim bass absorberima i zatvorene gips plocama. Napravljena su dupla vrata koja dele studio i susednu kancelariju (vrata nisu nista specijalno, nejjeftinija ali je neverovatno koliko dobro funkcionise sistem sa dvoje vrata kao zvucna izolacija). Postavljen je namestaj (radni sto treba da dodje po meri pravljen i sa rekovima) i nesto tehnike (ostatak se ceka)....pocinje faza testiranja i slusanja prostorije i razmisljanja o sledecim akustickim tretmanima...

Prvi utisak mi je bio mnogo zbunjujuci, zvucnici na koje sam navikao (u kucnim uslovima), odjednom zvuce potpuno drugacije i cak mi se cini mnooogo lose (Yamaha MSP 5). U potpunosti sam u konfuziji, svakako sam planirao da uzmem vece studijske monitore ali tek za nekih mesec dana, ali sam mislio da ce mi ovi posluziti dok ne uzmem nesto drugo. Nikako ne mogu da se naviknem na zvuk. Namece se pitanje, da li je losa prostorija ili zvucnik... a bice da ni jedno ni drugo nisu na svom mestu.... :confused: Ok, nisam im jos ni poziciju nasao ali svakako zvuce mnogo cudno!

E sad, s obzirom da su od akustickog tretmana uradjeni samo coskovi i nekoliko visecih bass absorbera a da prostorija ima plafon koji ide u poluluk, ne treba se ni cuditi...

Znaci, bocni zidovi, zadnji zid, prednji zid i plafon su potpuno slobodni za daljnje intervencije.

Ramisljao sam o panelima: zid -> 8cm vazduh -> 8cm mineralna vuna -> sperploca

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Neka bolja ideja? Ili kombinacija nekoliko razlicitih sistema?

Samo sam siguran da bih zeleo vise da ubijam visoke jer mi je ovako taman kako treba. Dosta visokih su pojeli asborberi u coskovima jer su ogormni (prednji sirine 70cm, visine 313cm a yadnji sirine 52cm a visine 313cm) koji su presvuceni mekim plis materijalom...

Evo jos i nekih slika, kako to za sada izgleda.....

Color
10-04-2008, 02:12 PM
Za vikend planiram da napravim bocne, zadnje i plafonske absorbere...

Sta mislite o ovoj varijanti kao prednja strana bocnih i zadnjih absorbera (mozda i plafonskih)?

-konstrukcija 8cm vazduh, 8cm min.vuna, pa ova "vrata"

Postoji u razlicitim dimenzijama i bojama. Letvice su tanke i elasticne, izmedju pojedinacnih letvica ima malo prostora (1-2 mm, ne znam tacno..)

Koje dimenzije bi trebalo da budu plafonski absorberi?

poz...

NLP
10-04-2008, 06:17 PM
Absorberi na prvim refleksivnim povr?inama ne smiju biti refleksivni!
Plafonski je isto prva reflesivna pov?ina i neka pokriva do cca. 35-40% du?ine sobe (do tamo negdje gdje je ispod pozicija slu?anja, ovaj 38% princip: http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm).

Ako če? imati pretaman prostor (a to če? kasnije na kraju izmeriti RT60), pokrivat če? kutne superchunkse...

Color
11-04-2008, 11:20 AM
. Yamahe ce ti se promeniti,... prilicno... zbog drugacijeg prostora... i zato mogu biti jaaaako korisne... ako imas prilike... cesto pravi slusne testove... kako se koja faza bude zavrsavala.

pozdrav

bogi

Yamahe su mi se jako promenile, ne prepoznajem vise njihov zvuk :cry:

Color
11-04-2008, 11:26 AM
Absorberi na prvim refleksivnim povr?inama ne smiju biti refleksivni!
Plafonski je isto prva reflesivna pov?ina i neka pokriva do cca. 35-40% du?ine sobe (do tamo negdje gdje je ispod pozicija slu?anja, ovaj 38% princip: http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm).

Ako če? imati pretaman prostor (a to če? kasnije na kraju izmeriti RT60), pokrivat če? kutne superchunkse...

Hvala NLP!

Da li ce onda dobro funkcionisati ovakav absorber:

zid -> 8cm vazduh -> 8cm min.vuna -> preko min vune tanak najlon da se najsitnije cestice ne rasipaju u prostoru -> obican sundjer 1cm debljine -> deblje platno

ili

zid -> 8cm vazduh -> 8cm min.vuna -> preko min vune tanak najlon da se najsitnije cestice ne rasipaju u prostoru -> sperploca (membranski absorber) -> preko sperploce piramidice (ili sundjer pa deblje platno) ?

Da li mogu na bocnim stranicama da napravim rupe? Hoce li to biti dodatni helmoltz?

Predpostavljam da je poenta napraviti absorber koji ce da radi sto sire, pa zato pitam za kombinacije ralicitih sistema.. Ono, kao kafa 3 u 1 :D

NLP
11-04-2008, 09:53 PM
Na tim prvim refleksijama bih stavio mid bas-high apsorbere (8cm ili 10 cm težke mineralne vune - 80-130kg/m3) sa airgapom jednakim kao debljinom apsorbera.
"Zapakiraj" u "akustičku tkaninu"... u neke perforirane okvire (drvo, aluminij,...) i bez nekih membrana koje reflektuju zvuk na površinama koje predstaljaju prve refleksije.
Ne trebaš još sundjera, onda je bolje još deblja vuna...

U kutovima je moguče dodati membrane (može i perforirane) i tako dostiči širi bandwidth i poseg u još niže frekvencije, te pridobiti na refleksijama mid/high frekvencija - pridobiti na živosti prostora.

Color
16-04-2008, 01:55 PM
NLP, hvala na savetima... :)

Za vikend sam uradio veliki absorber za zadnji zid :da:
..danas ce biti gotova 2 bocna, cekaju me jos druga 2 bocna i 2 plafonska. Napravio sam ramove od iverice, dubine 18cm. Ispunio sam ih min vunom 8cm, ostavio sam 7-8cm airgap a 2cm su mi debele letvice od kojih sam napravio ram na koji je nategnuto platno kojim je sa prednje strane zatvoren absorber. Zadnju stranu absorbera sam zatvorio najlonom, da se ne rasipa min vuna u vazduhu.. Samo nisam pravio perforirane stranice, nije mi stolar radio nego su mi sekli tamo gde sam kupio ivericu a seku samo prave uglove. To mi je bila najjednostavnija i najbrza varijanta, iduce nedelje vec imam prve termine u studiu pa moram da ga zavrsim.. ako bude bilo potrebe praviti otvore na bocnim stranicama, uradicu ih naknadno...

Okacicu fotke cim ih skinem sa fotoaparata...

pozdrav...

NLP
16-04-2008, 11:46 PM
Umjesto najlona bi bolje bila tkanina, ali dobro, probaj, izmjeri sa akustičkim programom i onda naknadno modificiraj.
...ako je moguče nabu?i veče rupe (cca. 2 centimetarske, količina/ procentualno - koliko dozvoljava konstrukcija). Perforacija mo?e pridonijeti i do cca. 30-50% (i vi?e, odvisno kolk je stupanj perforacije i veličina absorberskog panela-manji je veča je procentualno povr?ina oboda absorberske ploče...) dodatne absorpcijske povr?ine. Tako dobije? veče absorpcijske povr?ine sa manje elemenata.

mandrak
17-04-2008, 08:19 AM
Yamahe su mi se jako promenile, ne prepoznajem vise njihov zvuk :cry:

Color, Yamahe su ti previ?e ?iroko postavljene i zato ti se promjenio zvuk,(naravno da je i soba počela drugačije svirat) probaj ih stavit ?to bli?e ovim monitorima od kompjutera na razmak 1-1,5m bit če kompaktnije i vi?e definicije... u svakom slučaju mora? u ovim uvjetima naci sweet spot.

Color
25-04-2008, 12:52 PM
Color, Yamahe su ti previše široko postavljene i zato ti se promjenio zvuk,(naravno da je i soba počela drugačije svirat) probaj ih stavit što bliže ovim monitorima od kompjutera na razmak 1-1,5m bit če kompaktnije i više definicije... u svakom slučaju moraš u ovim uvjetima naci sweet spot.

Mandrak, skroz si u pravu... Posle sam nasao poziciju na kojoj su mnogo bolje svirale.. E a danas mi stize KRK vxt8 :D Za njih sam ommma nasao poziciju! Inace zavrsio sam reziju, stavio zidne i plafonske absorbere, danas ce se zavrsiti vokal booth... Sve da ufotkam i da okacim slike, meni izgleda fantasticno :D A i zvuk je odlican!!! :da:

"7"
25-04-2008, 01:36 PM
Koliko si platio vxt8?

Color
25-04-2008, 01:37 PM
1100eu su me izasle 2 kutije...

Color
17-09-2008, 05:05 PM
Nakon nekoliko meseci slusanja i upoznavanja svog prostora dosao sam do sledeceg zakljucka:

Uradim mix, u studiju mi zvuci odlicno, frekventni spektar uravnotezen, bass roka kako volim! Odnesem kuci ili bilo gde drugde, mixevi su mi prebasirani.. Znaci negde mi se u studiju gube niske frekvencije :confused: Da ih imam viska, da se ocekivati u takvom prostoru, ali ja ih imam manjka :banghead:

E sad, to je u poziciji slusanja. 2m iza pozicije slusanja, gde imam trosed, su basevi mnogo izrazeniji! Recimo da u prve 2/3 prostora dolazi do gubitka niskih a u poslednjoj 1/3 je situacija bolja. Inace iznad prve 2/3 prostora imam plafonske absorbere. Oni vise na lancima i od plafona su udaljeni nekih 50cm... Iznad troseda nemam plafonski absorber...

U cemu moze biti stos? Gde sam pogresio??

hvala...

pozdrav...

boggy
17-09-2008, 05:24 PM
....

U cemu moze biti stos? Gde sam pogresio??
..........

Najverovatnije si "pogresio" u ocekivanjima....

pozdrav

bogi

Color
17-09-2008, 05:29 PM
Najverovatnije si "pogresio" u ocekivanjima....

pozdrav

bogi

Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...

boggy
17-09-2008, 05:42 PM
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...

ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!

Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...

Sto se tice "previse ili premalo" niskih frrekvencija u sobi, tu onda pogresno percipiras, odnosno POVRSNO pratis situaciju... jer... "niske frekvencije" nisu jedna pojava... to je opseg pojava, i visak moze znaciti da je negde u opsegu visak... ali samo negde u nekom opsegu... u drugom odmah imas manjak... a taj manjak "percipiras" TEK kada ti izadje miks... jer besomucno podizes EQ da bi nesto uklopio u ono sto zelis a to "ne cujes"... a ne znas da fali zbog sobe,... zato sto ga... jel... ne cujes! :rolleyes:

"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...

Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".

pozdrav

bogi

p.s. ako ti je uteha... tvoja soba upravo zvuci onako kako zvuce i sve ostale gde je bio slican utrosak za materijal (raditi mozes za dz, projektovati takodje za dz, ali azma, ursa, isover i ostali ti nece "oprostiti")

p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...

NLP
17-09-2008, 09:14 PM
Istina:da:

DeMa
17-09-2008, 09:30 PM

Vidi na ovoj stranici imati neke grube informacije o onom sto ti je Boogy napisao.
Mozda ti moze tako nesto pomoci.

http://images.google.de/imgres?imgurl=http://www.jocaviacousticpanels.com/_global/_img/info_acustica/difusores02.gif&imgrefurl=http://www.jocaviacousticpanels.com/uk/info_acustic/index.shtml&h=183&w=279&sz=14&hl=de&start=37&um=1&usg=__fiV05RI1gWRR8xed2tgM4Cu--Hk=&tbnid=7QdSYC5f2g5KNM:&tbnh=75&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3DSchr%25C3%25B6der%2Bdiffusor%26start% 3D21%26ndsp%3D21%26um%3D1%26hl%3Dde%26client%3Dfir efox-a%26rls%3Dorg.mozilla:de:official%26sa%3DN

Color
18-09-2008, 10:38 AM
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!

Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...

Pozicioniranjem monitora sam se poigrao, postavio sam ih tako kako su mi najbolje zvucali u poziciji slusanja. U tom trenutku ali jos nisam znao da imam problem za niskim frekvencijama.. Sada vec imam svest o tome sta se desva u prostoriji tako da cu probati da im nadjem bolju poziciju..

.............

"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...

Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".

pozdrav

bogi

Navikavanje mislim da ne gine ni u najsavrsenije sredjenim prostorima. A sto se tice navikavanja na extremne devijacije - na te se ne bih ni ja navikavao, ako bas ne moram, radije bih probao sa ozbiljnijim hvatanjem u kostac sa niskim frekvencijama, naravno kad i kako to budzet dozvoli.

Elem, prednji zid, tj. zid iza monitora jos nisam skoro uopste akusticki tretirao (samo bas trapovi), iz raznoraznih razloga a izmedju ostalog i zbog toga, da bih imao prostora za jos neke intervencije u slucaju da ne budem zadovoljan, kao sto nisam.. Recimo da su bass trapovi i viseci absorberi ugradjeni u zidove fiksni. Ostalo sto je na zidovima i na plafonu se sve jos moze modificirati, dodavati, skidati, praviti itd... Znaci da imam jos nekog odredjenog prostora za akusticiki tretman.

Probacu da rezimiram korake:

1. Trazenje bolje pozicije monitora
2. Merenje i odredjivanje problematicnog opsega
3. Trazenje resenja

1. i 2. korak mi je jasan. 3. korak mi je u ovom momentu apstrakcija..

Pitanje:

Da li i pozicioniranjem visecih plafonskih absorbera ili zidnih absorbera mogu da uticem na ovu pojavu "rupa" u niskom frekventnom opsegu?

p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...

Preslusacu mikseve, tj. probacu i da smixam nesto u svom prostoru, zanima me kakav mix ce izaci i da uporedim sa drugim mixevima iz razlicitih prostora...

Hvala na savetima i strpljenju!

Pozdrav...

Color
18-09-2008, 10:40 AM
Istina:da:

Ti i Boggy kao da ste sedeli u istoj klupi :D :wink:

boggy
18-09-2008, 05:35 PM
Pozicioniranjem monitora sam se poigrao, postavio sam ih tako kako su mi najbolje zvucali u poziciji slusanja. U tom trenutku ali jos nisam znao da imam problem za niskim frekvencijama.. Sada vec imam svest o tome sta se desva u prostoriji tako da cu probati da im nadjem bolju poziciju..

E to! Jos "samo" preostaje da ih postavis tako da ti miksevi bolje "izlaze"
(od nedavno sam potpuno izbacio slusanje vrhunski produciranih cd-ova za zahtevno pozicioniranje monitora... kao stvar koja te moze oterati na stranputicu... prosto... te stvari su "magijom" smuljane da zvuce super kako god zvucnike postavio i na cemu god slusao... u nekim, nategnutim situacijama, potpuno neinformativno ... za zahtevne korisnike... samo sopstveno miksanje, pa slusanje na "referentnom" mestu daje PRAVU informaciju!!!)

Navikavanje mislim da ne gine ni u najsavrsenije sredjenim prostorima. A sto se tice navikavanja na extremne devijacije - na te se ne bih ni ja navikavao, ako bas ne moram, radije bih probao sa ozbiljnijim hvatanjem u kostac sa niskim frekvencijama, naravno kad i kako to budzet dozvoli.

DA... akustika u studiju nije luksuz, samo predstavlja trosak koji treba naplacenim poslovima "pokriti"... lakse je kada racunas na njega i znas kako ce ti doprineti.

Elem, prednji zid, tj. zid iza monitora jos nisam skoro uopste akusticki tretirao (samo bas trapovi), iz raznoraznih razloga a izmedju ostalog i zbog toga, da bih imao prostora za jos neke intervencije u slucaju da ne budem zadovoljan, kao sto nisam.. Recimo da su bass trapovi i viseci absorberi ugradjeni u zidove fiksni. Ostalo sto je na zidovima i na plafonu se sve jos moze modificirati, dodavati, skidati, praviti itd... Znaci da imam jos nekog odredjenog prostora za akusticiki tretman.

OK!

......

Pitanje:

Da li i pozicioniranjem visecih plafonskih absorbera ili zidnih absorbera mogu da uticem na ovu pojavu "rupa" u niskom frekventnom opsegu?

Beznacajno prema onome sto ocekujes! ... Probaj pa se uveri sam. :D

Preslusacu mikseve, tj. probacu i da smixam nesto u svom prostoru, zanima me kakav mix ce izaci i da uporedim sa drugim mixevima iz razlicitih prostora...

Samo se prijavi ... da ti posaljem link za fajlove... poenta je da svi miksaju isti multitrack, ali kod sebe u svojim uslovima i sa tim sto imaju!

Hvala na savetima i strpljenju!

Pozdrav...

Ziv bio!

pozdrav

bogi

boggy
18-09-2008, 06:22 PM
Ti i Boggy kao da ste sedeli u istoj klupi :D :wink:

pre bih rek'o da ste vi bezali sa istih casova (kad se o tome pricalo) :p

jbt.... sta nas je... :shock: ... jedino nam joka fali... :( nema ga da se javi.... :)

Super!

pozdrav

bogi

NLP
18-09-2008, 10:10 PM
Nismo ba? u istoj klupi... ali ljubav prema akustiki svakako je jednaka:grin:

SumAnuT
23-09-2008, 02:57 AM
2.25x2.7x0.3m=1.8 metara kubnih!... otprilike od ove zapremine pa navise, za mene licno... pocinju pravi "bass trapovi" :da:

pozdrav

bogi

Radi li iko ista sa mehanickim rezonatorima ili su nam to samo pricali u skoli?

SandRob
23-09-2008, 11:15 AM

ja san ima potpuno isti problem. naravno, ne znan zbog cega se to dogadja, ali san ga rijesi tako da san pomaknu svaki zvucnik za oko 15cm.

dakle, dosa mi je prijatej sa laptopom i nekim programom u kojega je uni tocne dimenzije studija, poziciju slusanja i monitora.
postojece stanje je pokazalo rupu na oko 200hz od oko 4db i pik na oko 350hz takodjer oko 4db.
znaci, sve skupa 8db razlike u relativno malom frekfentnom podrucju.

onda je krenu u programu micat poziciju zvucnika i poziciju slusanja dok nije izravna te brijegove. nismo odma dobili optimalnu sliku pa smo na monitorima pojacali malo baseve na "room eq-", ali smo daljnim micanjima za samo po nekoliko centimetara dobili odlican rezultat pa smo eq vratili na 0.

prijatelj mi sad kaze da je kod mene dobi puno ravniju krivulju nego sto je u njegovom prostoru, kojega on vec godinama "tetosi".

moj prostor jos nije dovrsen. jos malo zvoni, jer su jos uvik goli zidovi, ali smo rijesili jedan ogroman problem.

sad jos treban samo napravit apsorbere i mislin da cu dobit jedan jako dobar prostor za slusanje.

jebiga, ne sjecan se koji je program prijatej koristio, ali ga mogu pitat. program je vrlo jednostavan za koristenje. sjecan se da u imenu ima rijec CAD i da je verzija 5 u pitanju?!

Color
02-10-2008, 08:36 AM
ja san ima potpuno isti problem. naravno, ne znan zbog cega se to dogadja, ali san ga rijesi tako da san pomaknu svaki zvucnik za oko 15cm.

dakle, dosa mi je prijatej sa laptopom i nekim programom u kojega je uni tocne dimenzije studija, poziciju slusanja i monitora.
postojece stanje je pokazalo rupu na oko 200hz od oko 4db i pik na oko 350hz takodjer oko 4db.
znaci, sve skupa 8db razlike u relativno malom frekfentnom podrucju.

onda je krenu u programu micat poziciju zvucnika i poziciju slusanja dok nije izravna te brijegove. nismo odma dobili optimalnu sliku pa smo na monitorima pojacali malo baseve na "room eq-", ali smo daljnim micanjima za samo po nekoliko centimetara dobili odlican rezultat pa smo eq vratili na 0.

prijatelj mi sad kaze da je kod mene dobi puno ravniju krivulju nego sto je u njegovom prostoru, kojega on vec godinama "tetosi".

moj prostor jos nije dovrsen. jos malo zvoni, jer su jos uvik goli zidovi, ali smo rijesili jedan ogroman problem.

sad jos treban samo napravit apsorbere i mislin da cu dobit jedan jako dobar prostor za slusanje.

jebiga, ne sjecan se koji je program prijatej koristio, ali ga mogu pitat. program je vrlo jednostavan za koristenje. sjecan se da u imenu ima rijec CAD i da je verzija 5 u pitanju?!

Slicne su nam dimenzije prostora - imamo slican problem :D

Ja sam pokusavao malo da menjam poziciju monitora, odmaknuo sam ih jos od prednjeg zida i definitivno je bolje! Pomicao bih ja jos ali mi je soba "nagurana" pa nema mnogo mesta za micanje...moram izneti ceo sto i sve sprave, sto opet nije tako jednostavno jer stalno nesto radim... Prvi slobodan vikend cu sve da razvezem, da iznesem stvari i da probam da ih pozicioniram sto bolje...

Sandro, jesi pitao prijatelja koji je to program?

Ili ako neko ima preporuku za neki program kojim bih mogao da "izmerim" sobu...?

hvala & pozdrav....

NLP
02-10-2008, 11:29 AM
http://www.hometheatershack.com/roomeq/
i besplatan je:)

SumAnuT
02-10-2008, 12:40 PM
Radi li iko ista sa mehanickim rezonatorima ili su nam to samo pricali u skoli?

Khm ...

???

NLP
02-10-2008, 01:29 PM
recimo dema0206 je odu?evljen helmholtzovim resonatorima: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24461&page=2
mje?ani na ?aru:
http://www.kineticsnoise.com/interiors/tad.html
ima? i mehaničke:
http://www.msr-inc.com/downloads/pdf_files/080128%20SpringTrap%20White%20Paper.pdf
i elektroničko kontrolirani:
http://www.bagend.com/ETrap.htm
http://hometheaterhifi.com/volume_12_2/asc-subtrap-6-2005.html
...

SumAnuT
02-10-2008, 10:18 PM
Oni cini mi se zauzimaju dosta manje prostora od basstrapa kojeg spomenu boggy koji bi trebao da ima ne znam ni ja koliko metara kubnih da bi funkcionisao na niskim frekvencijama.

Koliki treba da mehanicki rezonator da bi funkcionisao na tim frekvencijama (<60Hz)?

Ako su oni manji, zasto se onda oni ne koriste, koja im je slaba strana?

NLP
02-10-2008, 11:17 PM
Odgovor na kratko, vrlo: elektroni?ki bas trapi su vrlo slični eq-jima za finu korekciju anomalija u prostoru, svakako se mo?e tehnologija prevaliti u problem... vi?e na: http://www.realtraps.com/art_audyssey.htm.

Helmholtz su la?i oblik "aktivnih absorbera".
Bolje (do sada...) čim vi?e pasivnih absorbera, a ako zatreba koji i aktivni ali pametno i izmjereno. E tu je "trap"...

DeMa
03-10-2008, 02:31 PM
Oni cini mi se zauzimaju dosta manje prostora od basstrapa kojeg spomenu boggy koji bi trebao da ima ne znam ni ja koliko metara kubnih da bi funkcionisao na niskim frekvencijama.

Koliki treba da mehanicki rezonator da bi funkcionisao na tim frekvencijama (<60Hz)?

Ti moras naj prije definirati, di imas problema sa 60 Hz.
Naj vjerovati u kutovima.

Nema slabe strane svih ti absorberi su namjenski. svaki absorber ima svoj spektar di naj bolje djeluje, i di ima naj bolji abzobciju.
I samo kombinacije razliciti absorbera dovodi do dobrog rezultata.

Jedna je stvar napravit ga, sto nije tesko.
Drugo je ga postavoti di ima naj veci ucinak. I to nije tesko ali moras malo precizirati di ti imas taj problem u sobi.

Sto se tice predlog od boggyia to je naj efikasniji rezonator za te frekvencije znaci do 80 Hz.
Helmholtzresonator je jednostavan za izracunati i napraviti. Boggy je naveo tu velicinu sto je to naj vjerovatnije iz njegovog iskustva naj idealnia velicina.
Mozda ti ovo pomaze, 100 litara = 1 m? ( od prilike )

Posto to nemora biti iz komada, naprimjer 1000 litara, i moze imati sve geometricne oblike.
Je moje misljene da da je Helmoltzrezonator naj bolje rjesenje i efikasni Absprber da se dobiju te frkvencije u red.

Pozz
Denis

DeMa
03-10-2008, 02:58 PM

Da ti odgovorim koliki bi tribo biti i bolje receno koliki moze biti.
( u svakom slucaju od viska neboli glava:wink:. Nemozes ih staviti pre puno.)
Mozda ovaki oblik, ali to je samo informacija.

Uzecemo naprimjer 22mm ivericu, deblinje materijala je i debljina rupe.

Velicina 250 Litara
Precnik rupe 5,5 cm
Kolicina Rupa 7

Rezonatna frekvencija je tocno 60 Hz.

Pozz
Denis

"7"
04-10-2008, 07:29 PM
Evo i ja nesto da pitam a vezano je za temu pa ce verovatno biti malo jasnije...
... 1. varijanta: okvir od letvi (5x3cm) velicine 1.5m x 0.6m pa na njega npr 8 slojeva azmafona od 2cm (ukupno 16cm) pa presvuceno mikrofiberom i postavljeno u uglove sobe...
... 2. varijanta: kutija iste velicine kao u varijanti 1. kao ona koja je nacrtana u nekom od prethodnih postova sa rupama napred (pretpostavljam da je to rezonantna kutija koja je unutra prazna... i sta bi se recimo dobilo punjenjem takve kutije azmafonom)

eto... sta se desava u jednom a sta u drugom slucaju sa niskim frekvencijama tj. sta ce bolje smiriti basove... soba je recimo 5x4m (ako je bitno)

Ako sam nesto lupio budite blagi prema meni :da: :D

Pozz

DeMa
05-10-2008, 01:24 AM
Evo i ja nesto da pitam a vezano je za temu pa ce verovatno biti malo jasnije...
... 1. varijanta: okvir od letvi (5x3cm) velicine 1.5m x 0.6m pa na njega npr 8 slojeva azmafona od 2cm (ukupno 16cm) pa presvuceno mikrofiberom i postavljeno u uglove sobe...
... 2. varijanta: kutija iste velicine kao u varijanti 1. kao ona koja je nacrtana u nekom od prethodnih postova sa rupama napred (pretpostavljam da je to rezonantna kutija koja je unutra prazna... i sta bi se recimo dobilo punjenjem takve kutije azmafonom)

eto... sta se desava u jednom a sta u drugom slucaju sa niskim frekvencijama tj. sta ce bolje smiriti basove... soba je recimo 5x4m (ako je bitno)

Pozz

1. nista nebih dobio stim. barem nebih dobio ono sto trazis

2 sa tin dimenzijami isto nista, ne baz nista ali ne ono sto trazis.

Posto mozes Helmholtz tako se zove ta vrsta Absorbera, u obliku koji ti odgovara, napravis kutiju od poda do plafona i izbusis rupe.
ako te zanisma to se moze izracunati.

Naprimjer kutija koja bih isla na trokut. 60cm x60 cm visina 2,4m = 432 litara

ako imas probleme naprimjer kod 45Hz
izbuzis 7 rupa sa precnikom od 5,5 cm stim da ti je iverica 22mm jaka.

da i NLP malo dodjem u susret jer znam da on nevoli radit snjima mozete napravaviti kombinirani aborber. Stavi te na njega jos naprimjer 10 cm Mineralne vune, i absorbirate i nesto visoke frekvencije.

Ovo ti je sve primjer. jer je to sve individualno od sobe do sobe. Mislim da sam ti pogodio pitanje.

Pozz
Denis

DeMa
05-10-2008, 01:33 AM

Pozz

Jos nesto za taj azmafon.
Ja nisam radio sanjim ali cu imati u skoro priliku da ga upoznam. Jos sam skeptican i nevjerujem mu jos ali vidit cemo.

sto se ti absorbera tice, koje su navdeni, isklucivo se mieralna vunom radi, kojia ima odredjeni koificjenat propustnos zdraka.
Azmafon nebih dovodio u kontekst za ovim absorberima.

Pozz
Denis

"7"
05-10-2008, 02:31 AM
Jos nesto za taj azmafon.
Ja nisam radio sanjim ali cu imati u skoro priliku da ga upoznam. Jos sam skeptican i nevjerujem mu jos ali vidit cemo.

sto se ti absorbera tice, koje su navdeni, isklucivo se mieralna vunom radi, kojia ima odredjeni koificjenat propustnos zdraka.
Azmafon nebih dovodio u kontekst za ovim absorberima.

Pozz
Denis

Evo pogledaj sta kaze proizvodjac... http://www.azma.co.yu/azmafon.php

Pozz

"7"
05-10-2008, 02:37 AM
1. nista nebih dobio stim. barem nebih dobio ono sto trazis

2 sa tin dimenzijami isto nista, ne baz nista ali ne ono sto trazis.

Posto mozes Helmholtz tako se zove ta vrsta Absorbera, u obliku koji ti odgovara, napravis kutiju od poda do plafona i izbusis rupe.
ako te zanisma to se moze izracunati.

Naprimjer kutija koja bih isla na trokut. 60cm x60 cm visina 2,4m = 432 litara

ako imas probleme naprimjer kod 45Hz
izbuzis 7 rupa sa precnikom od 5,5 cm stim da ti je iverica 22mm jaka.

da i NLP malo dodjem u susret jer znam da on nevoli radit snjima mozete napravaviti kombinirani aborber. Stavi te na njega jos naprimjer 10 cm Mineralne vune, i absorbirate i nesto visoke frekvencije.

Ovo ti je sve primjer. jer je to sve individualno od sobe do sobe. Mislim da sam ti pogodio pitanje.

Pozz
Denis

Ok, jasnije je... hvala

Pozz

boggy
05-10-2008, 06:14 AM
Diskusija o mehanickim rezonatorima je nastavljena ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24572),
hvala, SumAnuT sto si pojasnio na sta konkretno mislis :)

Pokusacu da obrisem postove koji ne doprinose preterano temi a da pri tom ne obrisem nista zanimljivo...

Hvala svima!

pozdrav

bogi

boggy
05-10-2008, 07:27 AM

pod 1. dobices hm... neko osrednje "nista" na bassu... (slicno tome, s manje azmafona "po dubini" + Azma AD ploce, je uradio Dr.Ru u svom prostoru, tretiran je ceo prostor, tema na sticky)

pod 2. dobices vece "nista" na bassu.

("nista" = nema uticaja)

Pozz

Naravno :da:

pozdrav

bogi

p.s. Ako zelis da se igras helmholzovim "sanducima" prati sta Denis prica... ja ih ne koristim jer su u malom prostoru tesko upotrebljivi... jedino ih koristim kod bass reflex zvucnika... kad moram...

"7"
05-10-2008, 02:05 PM
pod 1. dobices hm... neko osrednje "nista" na bassu... (slicno tome, s manje azmafona "po dubini" + Azma AD ploce, je uradio Dr.Ru u svom prostoru, tretiran je ceo prostor, tema na sticky)

pod 2. dobices vece "nista" na bassu.

("nista" = nema uticaja)

Naravno :da:

pozdrav

bogi

p.s. Ako zelis da se igras helmholzovim "sanducima" prati sta Denis prica... ja ih ne koristim jer su u malom prostoru tesko upotrebljivi... jedino ih koristim kod bass reflex zvucnika... kad moram...

Ok, da ne idem u ot otvoricu ovih dana novi topic jer sam napravio isto kao Ivan samo ne cele zidove vec panele za kacenje na zid i plafon a sad hocu da stavim nesto i u uglove... bice i slika ovih panela...

Pozz

boggy
05-10-2008, 02:16 PM
Ok, da ne idem u ot otvoricu ovih dana novi topic jer sam napravio isto kao Ivan samo ne cele zidove vec panele za kacenje na zid i plafon a sad hocu da stavim nesto i u uglove... bice i slika ovih panela...

Pozz
SUPER! :dance::jupi::trchi::bounce2:

pozdrav

bogi