View Full Version : Koji UPS?
shipwright
11-01-2008, 12:25 PM
Bok!
Ok, sad je stvarno krajnje vrijeme da prestanem odgadjati kupnju potrebnih a "dosadnih" (ne-muzikalnih) stvari za studio i pocnem razmisljati o kupnji neke dobre naponske zastite.
Ima li tko preporuku za neki dobar UPS?
Ne znam bas nista o tome, na sto da obratim paznju kod kupovine?
Cijena mi u ovom trenutku nije presudna.
hvala!
silicon science
11-01-2008, 12:29 PM
APC Ups. Ni slucajno "Mustek" i ostala sranja...
shipwright
11-01-2008, 04:24 PM
Hvala, pogledat cu!
Jos jedno pitanje: naime, treba mi iz dva razloga - kako bih imao relativno "cistu" struju i stabilan, ravnomjeran napon i kako bi u slucaju nestanka struje imao dovoljno vremena za gasenje uredjaja, barem minutu - dvije.
Da li te dvije stvari uvijek po defaultu dobijem sa UPS-ovima, ili trebam posebno zahtjevati uredjaj koji nudi i jedno i drugo?
(Tipkam a neugodno mi je - stvarno nemam pojma o tome, ispricavam se ako je pitanje glupo) :ups:
Ni slucajno "Mustek" i ostala sranja...
Shta fali Mustek-u? Kod kuce imam MustekPowerMustOffice za kompjuter, laptop, zvuchnu, monitore i klavijature. Jedan nosim i na svirke i nikad nisam imao problema..
Jel si ti imao losha iskustva?
atmajian
11-01-2008, 04:53 PM
APC je najbolji, iako Eaton navodno ima dobre modele.
Zaobiđi Belkin, PowerShild i slične u širokom luku.
APC je i moja topla preporuka.
Pretpostavljam da želiš UPS-ove s baterijom, ne samo stabilizatore? Ili želiš i bateriju i stabilizaciju? Uglavnom, imaš sve tri opcije na raspolaganju.
Najvažnije od svega je da je baterijska snaga u korak sa snagom tvog napajanja i da je riječ o aktivnom modelu, ni slučajno pasivnom (iako je takvih sve manje, kolko znam).
Zapravo, nepisan oje pravilo da ti snaga mora biti minimalno 20 % veća od snage napajanja. Inače vršiš preveliki pritisak i udaraš na bateriju.
Isto moraš vidjeti koliko vrijeme autonomije želiš. Ako ti je važno samo imat dovoljno vremena za sejvanje i shut down, ta stavka ti i nije toliko bitna.
Isto tako, koristi UPS samo za osnovnu informatičku opremu i eksterni glazbeni hardver, ne troši dragocjene resurse na npr. coolere ili sve monitore, jedan će ti biti dovoljan za posejvat sve i shut downat (moj ti je savjet da se nikada ne igraš bez obzira za jačinu baterije već uvijek samo posejvaš, shut downaš i turn offaš).
Drugim riječima, krucijalnu opremu uključi u baterijske izlaze, a ostale u prolazne. Ti drugi će ti se svejedno isključiti prilikom nestanka struje, ali će svejedno biti pod stabilizatorom, što je važno.
Brini jako o baterijama i na vrijeme ih mijenjaj.
U slučaju nestanka struje za vrijeme writea na hard, cijeli disk može postati potpuno beskoristan. Moći ćeš jedino vratiti određenu količinu podataka uz određeni specijalizirani softver, ali to je to.
Zamisli sad da imaš recimo 10 driveova i da se na sve istovremeno zapisuje u trenutku kada nestane električne energije.
Za pravilnu voltamperažu, uzmi snagu svog napajanja i podijeli sa 0.6. Za rezultat vrijedi isto pravilo kao i za snagu, najmanje 20 % veća.
Ovo, naravno, ide samo za kućište odnosno hardver pod napajanjem unutar kućišta, na sve to dodaj i kompletan ostali hardver koji želiš staviti na UPS.
Većina UPS-ova ima podatkovno sučelje (najčešće USB) preko kojeg kontroliraš uređaj putem računala, ali neki modeli ga nemaju.
Moraš pazit i na to da ne zaglaviš s IEC utičnicama već da uzmeš model s dovoljno CEE (šuko) konektora.
Što god uzeo, čuvaj se jeftinih UPS-ova (čak i APC-evih, kamoli drugih). Čitao sam svakakve probleme koje u imali s takvima koji nisu bili uzrokovani premalom voltamperažom ili istrošenom baterijom.
silence
13-01-2008, 07:47 PM
Ne znam ima li Mustek-a kod vas, ali imam MUSTEK PowerMust 600 USB oko 3 meseca i zadovoljan sam njime. Mada, ako se ima para, APC je referentniji izbor.
Ovaj moj Mustek računar sa AMD DualCore 3600+ sa 17" CRT (ne TFT) monitorom može da održi u radu više od 10 minuta (13 min.), mada mu je namena da samo omogući gašenje računara. Može bez struje i da upali računar sve zajedno sa monitorom i da ga održi u radu 7-8 minuta.
Za APC sam čuo/čitao da je opšte poznato da neće da radi sa Chieftec napajanjima!
silicon science
13-01-2008, 11:05 PM
Shta fali Mustek-u? Kod kuce imam MustekPowerMustOffice za kompjuter, laptop, zvuchnu, monitore i klavijature. Jedan nosim i na svirke i nikad nisam imao problema..
Jel si ti imao losha iskustva?
Fali mu brzina "reagovanja"... Dobar ti je zato sto nisi imao realnih problema sa strujom... A jos ako si sve to na njega spojio, tek onda si u problemu ako se stvarno desi neki "kurcshlus" sa strujom... Imao sam Mustek dok nisam skontao koliko je to g*vn*. :banghead:
Fali mu brzina "reagovanja"... Dobar ti je zato sto nisi imao realnih problema sa strujom...
Shta je realan problem?
Nestajalo mi je struje u stanu dok sam radio za opremom, i nisam osetio nikakav pad napona i sl.
Jednom mi se na tonskoj probi desilo da je neko iskljuchio produzni na koji je bio zakachen moj UPS, dok su mi laptop, karta i klav bili upaljeni i sve je bilo ok. Ponovo sam ukljuchio taj produzni i kao da se nishta nije desilo..
Ne znam na shta tachno mislish..
stormwatch
14-01-2008, 02:49 AM
Kada se prica o UPS-evima treba prvo razgraniciti razliku izmedju dve vrste tih uredjaja koji postoje...prvi su OFF-Line upsevi koji su klasicni jeftini (40-150 eur) i to su masine koje napajaju racunar iz baterije samo kada nestane struje, oni imaju delay izmedju nestanka struje i premoscavanja na bateriju u kratkom vremenskom periodu, recimo 2ms i tada tek vrse svoju ulogu. Medjutim za ozbiljne racunarske uredjaje ili hi-fi opremu sa delikatnom elektronikom to apsolutno nije dovoljan nacin zastite iste pa tu postoje profesionalni uredjaji u vidu ON-LINE UPS sistema, to su vec skuplje sprave (200-1500 i vise eur) koji ne napajaju racunar direktno iz mreze kao OFF-line UPS-evi pa onda usled nestanka struje prebacuju napajanje sa baterije, nego celo vreme daju struju iz invertera kojeg napaja baterija tako da racunar sa ovakvim uredjajima nema direktnu vezu sa mrezom nego se preko mreze samo nadopunjuje baterija, ovo su u stvari i jedini pravi UPS uredjaji jer su i prvobitni tako koncipirani, pojam OFF-LINE upseva je dosao prije 10-15 godina kada su ti uredjaji poceli postajati konfekcija. Moja preporuka za UPS uredjaje su; PCM Powercom, APC i Powerware...ako se vec bavite ozbiljnom muzickom produkcijom i imate gomilu skupe opreme onda nema drugog izbora osim kvalitetnog ON-LINE UPS-a!
diviner
14-01-2008, 04:23 AM
Shta je realan problem?
Nestajalo mi je struje u stanu dok sam radio za opremom, i nisam osetio nikakav pad napona i sl.
Jednom mi se na tonskoj probi desilo da je neko iskljuchio produzni na koji je bio zakachen moj UPS, dok su mi laptop, karta i klav bili upaljeni i sve je bilo ok. Ponovo sam ukljuchio taj produzni i kao da se nishta nije desilo..
Ne znam na shta tachno mislish..
Poenta jeste u tome da su, kada su u pitanju potrebe koje si ti naveo (neprekidno napajanje), i oni najjeftiniji UPSevi uglavnom dovoljni. Medjutim, ono sto drugi navode kao nedostatak istih, jesu upravo oni "dugorocniji" rezultati ili posledice (kako se uzme) upotrebe takvih jeftinih rjesenja pri raznoraznim okolnostima (jeftini UPSevi vam ne mogu rjesiti problem sa "shumom" na elektricnoj mrezi). Nesto oko toga je stormwatch vec razjasnio, i dobro je razjasnio neke stvari.
Zakljucak zapravo jeste u tome da se kupi prvo prema budzetu (jer nije logicno razmisljati o skupom rjesenju ako za njega jos dugo necete moci izdvojiti novac) ali i prema prioritetu (odnosu toga da li zelite da su vasi omiljeni uredjaji, posao zaista sigurni, ili vam i ogranicena dejstva ovih aparata znace nesto). Stoga ce i obicni Office Musteci raditi posao, ali ipak , kada vec nesto postignete, valja kupiti i preci barem na APC ;) ...
PS. Ja licno nikada nisam koristio UPSeve, i nikada nisam imao problem ni sa jednim uredjajem u stanu. Sto znaci da je realna potreba za istim daleko manja od ono iracionalnog straha u svima nama, za nase voljene nam uredjaje :)
shipwright
14-01-2008, 08:41 AM
@ atmajian i stormwatch: puno hvala na pojasnjenju i savjetima!
Monroe/Rampart
17-09-2009, 07:11 PM
Hajde da ne otvaram novi topic, posto mi je ovaj prvi iskocio na search...
Uglavnom, nisam pretjerano upućen u razne vrste UPS-ova, osim teoretski, i potreban mi je samo kako bi sacuvao 'aparaturu' od o?tećenja i kvarova pri nestanku struje (grmljavina i sl.). Ispravljač struje mi nije prioritet, s obzirom da je u mojim krajevima struja ok te nema nekih dodatnih potrosaca koji bi se 'prikopčali'. Dakle, zanimaju me prakticki dvije stvari:
-na koliku jačinu moram ciljat s obzirom na to da ciljam zastititi racunalo, 2 ekrana, par monitora, zvucnu, 2 externa harddrivea te preamp (iako je on uga?en u vecini slucajeva, posebno kad je 'riskantna situacija')
- ima li jos sta na sta bih trebao paziti? slobodno preporucite budget varijante, posto nisam u stanju ispucat sada 200+ eura na ups, a niti takve kriticne situacije nisu preceste kod mene...
Reinhardt
17-09-2009, 09:09 PM
Hajde da ne otvaram novi topic, posto mi je ovaj prvi iskocio na search...
Uglavnom, nisam pretjerano upućen u razne vrste UPS-ova, osim teoretski, i potreban mi je samo kako bi sacuvao 'aparaturu' od o?tećenja i kvarova pri nestanku struje (grmljavina i sl.). Ispravljač struje mi nije prioritet, s obzirom da je u mojim krajevima struja ok te nema nekih dodatnih potrosaca koji bi se 'prikopčali'. Dakle, zanimaju me prakticki dvije stvari:
-na koliku jačinu moram ciljat s obzirom na to da ciljam zastititi racunalo, 2 ekrana, par monitora, zvucnu, 2 externa harddrivea te preamp (iako je on uga?en u vecini slucajeva, posebno kad je 'riskantna situacija')
- ima li jos sta na sta bih trebao paziti? slobodno preporucite budget varijante, posto nisam u stanju ispucat sada 200+ eura na ups, a niti takve kriticne situacije nisu preceste kod mene...
hojla,
za to ti ne treba UPS (besprekidno napajanje), mada mo?e poslu?iti..
budget rije?enje je razvodna letva sa ugrađenom za?titom od udara groma.
snagu potro?ača zbroji, pa onda x2.. ispast će ti oko 1kw
Insomnia Studios
25-09-2009, 01:23 PM
ja koristim APC 3000 inet, i sasvim ga toplo preporucujem za studio, bez baterija je tezak 19Kg, inace koristi 4x12V i ima prikljucak za dodatnih 48V sto poveceva rad bez struje. cena baterija je koliko ja znam 50e po komadu, znaci trebace ti 200e da zamenis sve 4 kad vrisnu, super filtrira napon i jako je pouzdan, moze mu se verovati!! jedino nemam pojma koliko struje trosi!!:rotfl:
shigumicu
25-09-2009, 11:38 PM
Ja nisam neki strucnjak u ovoj oblasti, ali mi je jedan poznanik koji jeste rekao da je bolje uzeti dobro predimenzionirano napajanje recimo neko od 1000W, nego neki mustek, jer se takvo napajanje ponasa kao dobar stabilizator i lepo pegla struju. E, sad sto se komp odmah ugasi kada nestane struja, jbg, nemosh i jare i pare.
diviner
26-09-2009, 09:07 AM
To sto neko napajanje moze da izdrzi 1000W potrosaca sa druge strane, ne mora da znaci da je kvalitetno i da dobro "pegla" napon. Isto kao sto kupovina lamborginija ili nekog drugog hyperautomobila ne podrazumijeva udobnu voznju na duge relacije (cak moze da bude lose po zdravlje).
Sve treba da ima svoju mjeru, tako da je kupovina musteka office ili jos bolje APCa ili nekog boljeg UPSa, srazmjerno budzetu, sasvim ok.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.