Log in

View Full Version : Digitech Vokalist 2 Protiv Helikona

aleks
04-01-2008, 01:33 PM
Koji je od voih uredjaja zahvalniji za zivu svirku. Konkretno HELICON VOICEPRISM ili DIGITECH VOKALIST 2. Naravno da nema dileme oko toga koji je "zesci", ali ako sagledamo cenu, dimenzije, jednostavnost, zvuk, efekte i ostalo mogu se staviti na vagu kada je u pitanju live svirka.
Sta je po vama bolje i lakse spakovati i raspakovati na bini, a postici dobar efekat:confused: .

mjakovetic
10-01-2008, 10:15 AM
Evo , saljem ti isti odgovor i na ovaj tvoj upitnik,
Ono sto zelim da ti kazem pre svega i sto je fundamentalno bitno: SVI NOVIJI MODELI VOCALIZERA ZVUCE DOBRO I POUZDANO ZA LIVE NASTUPE !!

Ja mogu da ti predlozim sta da radis i izlozim moja iskustva, jer i sam koristim Vocalizer za uzivo nastupe, jer pevam cesto sam ili u Duetu ili sa vecim bandom...posto muziciram na "zapadu", nastupam i izvodim stranu POP i Rock muziku, ponekad sviram nasima Narodnjake i zabavnjake od Vardara do Triglava...
I sve ti to pricam , da bi shvatio za sta ti je Vocalizer potreban u uzivo svirci....

Kada pevam i sviram sa gitarom World music i sa Bandom, ili kada sviram Gasterbajterske Narodnjacke proslave sa Synth-Aranzerom, ja koristim mali kockasti i praktican Vocalizer "Digitech vocalist Performer".
On je prestao pre par godina da se proizvodi, ali je tako mali i praktican (10cm x 10cm), 200g tezak, da je kod mene odmah pobedio u izboru koji model kupiti...300Eura nije tako skupo, nazalost se ne proizvodi vise,
Sta je eventualni minus kod njega: on nema midi-vodjenje harmonizacije, vec ti mozes jednostavnim pritiskom samo jednog dugmeta odrediti iz kojeg tonaliteta i koji glas da ti peva... Sasvim jednostavno, dok sedis za syntijem i pevas, njega postavis na Aranzer, tipkas po potrebi i to nije problem.Za mene to i nije minus iz prostog razloga sto Midi -fajlovi ili sve odsvirano na aranzeru (posebno za Narodnjake), nije uvek prilagodjeno za zeljeni Harmonizovani glas za datu pesmu.
Tako, u nekim (i vecini) pesmama je potrebna "klasicna terca" , a u nekim pesmama,(na.pr dvojke narodne) potrebana je tzv "seljacka terca" iliti 5-ica u Dur skali od osnovnog tona koja izvrsno zvuci uzivo, a dobija se jednostavnim pritiskom na jedno jedino dugme na Vocalizeru. Ako te detaljno interesuje kako sve to funkcionise, mogu ti pomoci ili mozes sam da provalis i da cujes kako se sve to ponasa u svirci i uopste u praksi...

Helicon Voiceprism je po kvalitetu zvuka jos bolji i prilagodjen prvenstveno za studio potrebe, koga medjutim takodje mozes koristiti za UZIVO.
Njegovi minusi su: takodje stariji stariji model i nisam siguran da se jos proizvodi, malo je skuplji (od 600 do 800 EUR) polovan, relativno je veliki i nepraktican za uzivo nastupe (osim ako ga ne stavis u RACK)!!

Danas postoje Vocalizeri koji se proizvode za UZIVO prilike i ja cu ti nabrojati najaktuelnije:
1.TC HELICON LIVE (750-800EUR)
2.Digitech Vocalist Live4 (400eur) i vocalist Live 2 (300eur)
3.TC Helicon Harmony Control Guitar (200eur)

Ako imas nekih posebnih pitanja, rado cu ti pomoci ...

Pozdrav

aleks
15-01-2008, 12:52 PM
Postovanje Milane

Kao prvo puno hvala na iscrpnom odgovoru koji si mi dao u vezi vokodera. U medjuvremenu sam resio svoju dilemu i kupio Digitech vocalist live2 :grin: tako da sada imam jedno pitanje u vezi njega ako moze.
Naime insistira se u uputstvu na povezivanju gitare preko njega kako bi se odredili akordi za pratece vokale. Medjutim ne sviram gitaru i prikacio sam sinth i vidim da on reaguje i ispisuje naziv tona koji ja pritisnem na klavijaturi, ali nista se ne desava:mad: . On peva tercu na osnovu glasa i ja ne vidim da falsira ukoliko prvi glas to ne ucini. Jedino imam problem sa nizom narodnjackom tercom. Nikako da skontam kako da mu odredim tu tercu. Da li mozda tu dolazi do izrazaja gitara ili je ona bitna kod viseglasja:confused: . Inace visu tercu u jednom glasu peva perfektno bez ikakvih komandi i zaista uopste ne zvuci "robotski".
To je ukratko problem pa ako imas resenje na osnovu tvog iskustva posto vidim da si u toku napisi mi.
Inace imam problem sa ulaskom na tvoj sajt pa ne mogu da ti posaljem mail sto bi bilo mnogo efikasnije:cry: .

Hvala

mjakovetic
15-01-2008, 04:06 PM
Zdravo Bato,

sada sam prelistao i procitao Manual na Netu od tvog Digitecha 2 , i vidim da su slicne i "poboljsane" funkcije koje on ima u odnosu na moj Digitech Performer , jer je logicno i noviji model...ovo su moja zapazanja, iako ne mogu da ga isprobam evo sta bih mogao da ti kazem o njemu i da ti pomognem da pokusas da uradis nebili ti optimalno radio...

1. On jeste "prvenstveno" predvidjen za gitariste koji nogom ukljucuju i iskljucuju zeljenu vocalizaciju glasa..ti moras da pokusas, kao sto si to vec i ucinio, da umesto gitare prikljucis na "GUITAR in" svoj sintisajzer i da vocalizer prepozna ton ili akord koji sviras. To treba da ti ispise verovatno na displeju gore levo(C, C#,D ili D# i tako redom).
Kombinuj sve ulaze(inpute) i podesavanja ( probaj guitar Ground off ili On)
Posto si mi napisao da on vec prepoznaje i signalizira ton tvojega syntija koga sviras, to je najvaznije u prici...A zasto? Pa zato sto svaki vocalizer mora da zna iz kojeg Tonaliteta i kojega DUR/Mol/maj7 itd akorda da ti izvede pomocni dodatni glas ili vise glasova harmonizacije koji doprinose da ti uredjaj ne "peva" fals.
Ti kazes da nema razlike kada onda pevas, posto si sve prikljucio i on ti peva na pr. klasicnu tercu.Ali, mora da ima male razlike jer treci ton od na pr. G-Dur akorda u pravilu "zvuci" malo vise, tacnije mora da zvuci za pola tona vise nego terca od G-mola koji si odsvirao na Syntiju, a koji ti je prikazan na displeju.
Mnogi Vocalizeri ( a gotovo svi studijski) imaju MIDI-sinhronizaciju i fakticki kad odsviras akord na syntiju, preko midi kabla tj. "digitalnim" putem
, vocalizer prepozna koji je akord u pitanju , i koje tonove da Harmonizuje kada ti zapevas.Sada, novom tehnologijom od pre godinu-dve, vise to nije potrebno,bar ne za gitariste, oni mogu da odsviraju na pr.akord G dur i Vocalizer preko obicnog "analognog" kabla, prepozna tonove od kojih se sastoji na pr. G-dur, a to su G, H i D koji ti onda stoje na raspolaganju za harmonizaciju svoga glasa (kod nasih modela mozes da dodas maximalno 2 glasa na svoj postojeci koji je prvi glas !!!). Medjutim, iz mojega iskustva, pokazalo se da za uzivo nastupe ja zapravo najcesce koristim samo jedan glas!!! i to tercu ili eventualno, samo ponekad dva glasa, Tercu i unision( dupli prvi glas !!), jer kada je i terca i Kvinta ukljucena, onda sve zvuci pomalo "STERILNO". Samo u nekim pesmama koristim i tercu i kvintu zajedno sa prvim glasom.

2."Narodnjacku" tercu trebalo bi da dobijas kada na svome vocalizeru pritisnes LOW taster a sviras na primer Gdur jer je po teoriji to kvinta ali ispod osnovnog glasa u DUR skali...probaj sve kombinacije, najvaznije je da ti Vocalizer PREPOZNAJE KOJI SI AKORD ODSVIRAO... Ako to ne moze da izvede, i recimo najprostije bez toga, on je gotovo neupotrebljiv za one koji nisu gitaristi, jer mu je potreban Tonalitet iz kojeg ce pevati zeljene pomocne glasove...
Da bi ispitao da li on reaguje uopste na tvoje Klavijature, pokusaj da ga spojis na gitaru, pa odsviraj najprostiji akord na gitari, DURSKI, pa zatim Molski, pa onda zapevaj i menjaj i pritiskaj na Harmony MIX-u HIGH (to ti je +3 od osnovnog tona), pa zatim HIGHER (+5), pa zatim na pr.LOW (to ti je kvinta niza) i najzad LOWER( TERCA duboka); Pa onda cuj razliku kada odsviras dur i mol akord i sve kombinacije ovih navedenih glasova. Potom probaj isto to i sa Syntijem, ako reaguje isto, onda je dobro, a ako ne, onda se konsultuj sa jos nekim ko ima studio ili ko ti je tu blize i ima iskustva, jer, ponavljam, najvaznije ti je da tvoj Vocalizer PREPOZNAJE AKORDE KOJE TI ODSVIRAS !!!
Pisi ako imas jos pitanja ili objasnjenja, bice mi drago da podelimo iskustva...

Veliki pozdrav

Milan (trenutno u Nemackoj!!)

dejankuki
15-01-2008, 10:02 PM
Ja sam se ovih dana zabavljao sa vocalistom. On prati akorde, a ne melodiju. Znaci pokusaj da razdvojis signal iz klavijature i levu ruku tj. akorde posalji prvo u vocalist a onda u miksetu, a melodiju direktno u mikstetu.

aleks
16-01-2008, 07:51 AM
A da li si to pokusao sa klavijaturom ili pretpostavljas da moze. Ja jesam "bocnuo" aranzer u vokalst i vidim da on ispisuje tonove ali ne cujem da se nesto desava u glasu koji peva.
A i dosadno je da uvek mora da se pritisne pedala da bi on promenio tonalitet koliko mi se cini. Ustvari nije toliko dosadno koliko usporava rad kad je u pitanju klavijatura jer on uglavnom stoji odozgo na klavijaturi a ne dole kod noge. HM HM HM:mad: .

dejankuki
16-01-2008, 01:22 PM
A da li si to pokusao sa klavijaturom ili pretpostavljas da moze. Ja jesam "bocnuo" aranzer u vokalst i vidim da on ispisuje tonove ali ne cujem da se nesto desava u glasu koji peva.
A i dosadno je da uvek mora da se pritisne pedala da bi on promenio tonalitet koliko mi se cini. Ustvari nije toliko dosadno koliko usporava rad kad je u pitanju klavijatura jer on uglavnom stoji odozgo na klavijaturi a ne dole kod noge. HM HM HM

Ja sam gitarista...ali ne pretpostavljam, jer je i fazon isti. Vocalist prepoznaje akorde koje sviras i u odnosu na njih on pravi harmonizaciju, a ne kao neki kojima PODESIS unapred u kom tonalitetu treba da harmonizuju...

ok.

Ajmo redom.
1. Ukljucis klavijaturu u vocalist. pritom razdvojis ruke tako da ti desna tj. akordi (pratnja) "L" idu u vocalist, a melodija na zasebnom "R" izlazu direktno u razglas.
2. prikljucis mikrofon u vocalist
3. prikljucis vocalist sa razglasom

4. Pritisnes harmony on (da svetli zelena lampica)
5. stavis harmony mix na sredinu (iliti na 12 sati)
6. pritisnes high
7. odsviras akord i zapevas,
sad bi trebalo da ti na osnovni glas vocalist daje gornju tercu
8. pritisnes i higher... sad imas i gornju kvartu.. tj. trebalo bi da imas...

Tonalitet NE MENJAS pritiskom na pedalu, vec palis ili gasis harmonizaciju. Vocalis SAM MENJA harmonizaciju u odnosu na akord koji sviras, a samim tim i tonalitet. Zapravo ajde malo pojednostavljeno. Njega ne intersuje u kom si tonalitetu, njega interesuje da odsviras AKORD i on sam sve odradi...

Znaci, ne moras non stop da palis ili gasis pedalu. dovoljno je da je upalis i ne diras. A obzirom da je i predvidjena da bude pedala, zasto je ne koristis kao pedalu? Znaci stavi je pored noge na podu, i kad ti treba ukljucis, kad ti ne treba iskljucis.... za to je i predvidjena...

Jedino ako zelis da promenis harmonizaciju onda moras da je pritiskas. Tonalitet zadajes akordom koji sviras...

Vocalist live 2 moze da ti daje SAMO DVE harmonizacije ISTOVREMENO.

high je gornja terca higher je gornja kvinta
unison 1 je isti glas bez pitch kontrole unison 2 je sa pitch kontrolom
low je donja terca lower je donja kvinta

ovako je postavljeno u dve kolone. Znaci predpostavimo da ti treba gornja terca i donja kvinta treba da pritisnes dugmice na kojima pise high i lower
znaci kombinovanjem....

Proveri da li si sve odradeo kako treba. Ako si ispostovao proceduru, Ja ne vidim zasto to nebi radelo i sa gitarom i sa Klavijaturom....

aleks
18-01-2008, 08:05 AM
Ne ne, nismo se razumeli. Nisam ja mislio na desnu papucicu koja radi on/off -to je jasno. Mislio sam na levu koja mora da se pritisne sa zadrskom da bi vokalist prihvatio i ispisao na svom displeju ton koji si mu odsvirao. Za nju sam ja mislio da je dosadna jer trazi malu zadrsku prililkom pritiskanja i istovremeno prilikom takve aktivacije iskljuci pratece vokale i zadate efekte. Koliko vidim to je jedini nacin da on reaguje na odsvirane tonove i da ih ispise i prihvati. Tu ne racunam na njenu funkciju on/off za zadate efekte koja je prisutna kad se kratko pritisne. Ukoliko se ne klikne na levu papucicu sa zadrskom nista se i ne desava. Ili ja nesto gresim HM?
I kazi mi ako sviras da li on non-stop prati tvoje akorde (sto mi je malo cudno bez midija) ili moras svaku promenu tonaliteta da mu naznacis time sto ces da pritisnes onu levu papucicu sa zadrskom. Ustvari meni to nije bas jasno:banghead: .

dejankuki
18-01-2008, 10:21 AM
Ne ne, nismo se razumeli. Nisam ja mislio na desnu papucicu koja radi on/off -to je jasno. Mislio sam na levu koja mora da se pritisne sa zadrskom da bi vokalist prihvatio i ispisao na svom displeju ton koji si mu odsvirao. Za nju sam ja mislio da je dosadna jer trazi malu zadrsku prililkom pritiskanja i istovremeno prilikom takve aktivacije iskljuci pratece vokale i zadate efekte. Koliko vidim to je jedini nacin da on reaguje na odsvirane tonove i da ih ispise i prihvati. Tu ne racunam na njenu funkciju on/off za zadate efekte koja je prisutna kad se kratko pritisne. Ukoliko se ne klikne na levu papucicu sa zadrskom nista se i ne desava. Ili ja nesto gresim HM?

Ta Leva pedala je pedala za efekte, ok, to si shvatio, ALI posto je ovo prvenstveno gitarska pedala, ljudi iz digitecha su stavili STIMER, jer gitarista MORA da nastimuje svoju gitaru. Znaci posto ti nemas potrebe da stimujes klavijature, nemas ni potrebe da pritiskas tu pedalu duze i da ulazis u stimer. To sto pokazuje tonove, to je samo zato sto si u stimer modu i on prepoznaje tonove kao stimer.

I kazi mi ako sviras da li on non-stop prati tvoje akorde (sto mi je malo cudno bez midija) ili moras svaku promenu tonaliteta da mu naznacis time sto ces da pritisnes onu levu papucicu sa zadrskom. Ustvari meni to nije bas jasno:banghead: .

Kao sto rekoh "TAJNA I LEPOTA" Vocalist live 2 je u tome sto korisnik ne mora da odredjuje tonalitet!!!! ON sam prepoznaje tonalitet na osnovu akorda koji je odsviran... ne moras ti predhodno da mu zadajes tonalitet, tipa "ajd sad harmonizuj u D-mol.... a sada u F-dur......e, sad mi treba A-7....vocalist je napravljen da SAM PREPOZNA tonalitet i bez posebnog navodjenja Preko MIDI-ja ili predhodnog ukucavanja ili naznacavanja odradi harmonizaciju!!!

Znaci samo ga ukljucis, odredis koji tip harmonizacije zelis i vise od toga ga ne diras! SAMO SVIRIS!!!

Ako hoces da mu dodas reverb kliknes na effects pedalu jednom, kratko... neces vise reverb - kliknes na effects pedalu kratko.... to je cela filozofija.
Hoces harmonizaciju, kliknes kratko, neces kliknes kratko.... prosto da ne moze prostije...

Evo ti jedan nacin da to i proveris... ok. namesti live kako god zelis, a onda pevaj JEDAN ISTI ton (npr G) i menjaj akorde,menjaj tonalitete, menjaj ih kako NIKAD ne bi svirao a pritom nemoj da pritiskas pedale, samo ukljuci harmonizaciju... i videces da vocalist menja SAM pratnju tj harmonije u zavisnosti kako si mu ti zadao akordima i podesio tip (gornja terca ili kvarta, + donja terca ili kvarta + unisono sa ili bez ispravljanja!!!)

Nadam se da smo se sada razumeli!!! ;)

aleks
18-01-2008, 12:48 PM
E sad se malo stidim:ups: . Stvarno nisam "tupson" (to je misljenje drugih), ali sam zaista prevideo ono o stimanju gitare. Kada sam procitao malo detaljnije uputstvo koje sam dobio uz uredjaj shvatio sam da je ono sa zadrskom ustvari za stimanje ali obratio sam paznju tek sad na to. A ja ga shvatio kao nesto sto ustvari odredjuje harmonajzeru ton za drugi glas:rotfl:
E sad cu da probam da li ce da mi slusa klavijaturu peko aranzera i moje leve ruke jer pretpostavljam da je jedini nacin da mu tako kazem koje akorde ja sviram. Ako idem na desnu ruku (solo) mislim da to nece valjati, jer tu se menja mnogo tonova. Necu da se "i?čudjujem" sada kako to radi i da li je to ustvari nesto slicno sto i midi kontrola dok ne probam.
Hvala puno na uputstvima. Verovatno cu jos nesto da te pitam ali otom-potom:wink: .

aleks
22-01-2008, 09:45 AM
RADI RADI.
Mislim stvarno RADI. Ubija.

shonsi
26-09-2008, 05:42 PM
Kupio sam Digitech Vocalist Live 2 i treba mi neko ko ga ima da kaze otprilike kako stavlja one reglere i da li koristi uvek unison sa tercom ili samu tercu? Fora sto sam ga prilkjucio preko klavijatura a ne mogu da razdvojim levu ruku na jedan kanal a desnu na drugi ali nema ni potreba jer je koristim samo za aranzer tj. samo levu ruku a imam gore Tritona za solo. Inace sviram narodnjake i one zabavnjake lagane pa me zanima koju najcesce koristite tercu? pozz...:grin: