PDA

View Full Version : difuzori - shema za pravljenje

DaBear
20-12-2007, 10:41 PM
evo nasao na Gearslutz-u...ko voli da majstorise...po BBC shemi...
(kad kazu 1x1 to je 2,5cm x 2,5 cm ili 2x2 to je 5cm x 5cm)

Hi everyone. Bill Bairley at bad bear studios in Florida built some "skyline" style diffusors using 1 inch cedar blocks and a proportion grid created by the BBC. I thought someone else might want to use this design so i converted the proportions for this post and made a "precut" list for those of you who want to buy or cut the 1x1's or 2x2's yourself and want to know how many of each length to cut. Here's the proportion grid:

0 3 4 1 2 3 3 1 4 2 3 3
3 0 1 4 2 1 1 3 3 2 1 1
3 1 1 3 1 3 2 2 1 0 2 2
2 2 2 2 0 4 3 2 3 2 1 1
3 3 1 1 3 1 1 3 4 3 1 3
2 3 2 1 2 0 3 2 4 2 1 0
2 3 2 1 3 1 2 2 3 1 3 4
2 0 2 4 4 0 1 2 1 4 2 2
3 4 1 0 1 3 3 1 0 2 3 3
1 3 3 1 2 4 1 2 0 1 3 1
2 1 2 3 1 3 3 2 4 2 3 4
2 4 2 3 3 1 1 2 0 3 1 0

And here's a list of how many of each length block you will need when precutting the wood:

Count of number:

number Total pieces of this length (height actually) of wood

0 13 (no cuts here if you're going flush with the surface)
1 38
2 38
3 40
4 15

Grand Total 144 pieces (131 if 0's aren't used)

These will work with 1x1 or 2x2 inch squares (cut longer depending on the graph number- ie. graph designating number 3 would mean use a 1x3 inch block or 2x6 if using 2x2's)...Here's a link to the original post by Bill (scroll down to message #94333):

http://recforums.prosoundweb.com/ind...178ae3c938b47b (http://recforums.prosoundweb.com/index.php/m/0/7258/0/8030/?SQ=e722f7400540498d52178ae3c938b47b)
Attached Thumbnailshttp://www.gearslutz.com/board/attachments/high-end/14848d1180643847t-treating-studio-rooms-pictures-added-skyline-diffusor-small.jpg (http://www.gearslutz.com/board/attachments/high-end/14848d1137907798-treating-studio-rooms-pictures-added-skyline-diffusor-small.jpg)

OFF
20-12-2007, 11:47 PM
uuu, sto je zanimljivo........ vec razmisljam kao stari difuzorash kako bi se ovo dalo izvesti prakticno..... eh, sto ne zavrsih Obradu drveta, kad sam krenuo:banghead: :banghead:

analog
21-12-2007, 12:16 AM
Hvala za ovo!

Ne znam koliko je bitno da dimenzije kocke budu 1x1 inč? hm?

Shot
21-12-2007, 02:28 AM
Ne znam koliko je bitno da dimenzije kocke budu 1x1 inč? hm?

Jako bitno! Najbitnije! (ako ti je bitno koliko efikasno ce difuzor raditi - ako nije stavi na zid policu za knjige i napuni ju raznoraznim glupostima)
Kada zvuk upada u difuzor, zamisli da upadne u nekakvu rupu. Ta rupa je zapravo onaj plitki dio na difuzeru, kockica koju okruzuju neke druge kockice koje su vise od nje. E sad, ako znas da se frekvencija moze prikazati kao valna duljina u prostoru, i da ona ima neku svoju dimenziju u centimetrima, onda stvari postaju malo jasnije. Ako u difuzor upadne neki zvuk valne duljine koja je unutar dimenzija te rupe (kaviteta, reklo bi se), on ce se efikasno rasprsiti. Jednostavno receno, malo ce vrludati po toj rupi pa ce izaci u nekom slucajnom smjeru. Ako pak u difuzor lupi valna duljina koja je bitno vecih dimenzija nego sto su kaviteti u difuzoru, onda difuzor na nju nece imati puno utjecaja. Zato su difuzori s manjim kockicama dobri za vise frekvencije, a onda sto su im vece kockice to im se maksimalna efikasnost spusta nize, prema dubljim frekvencijama.
Teoretika buraz! :banghead:

DaBear
21-12-2007, 07:39 AM
uuu, sto je zanimljivo........ vec razmisljam kao stari difuzorash kako bi se ovo dalo izvesti prakticno..... eh, sto ne zavrsih Obradu drveta, kad sam krenuo:banghead: :banghead:

ne bi trebalo da je problem uraditi / obraditi....ovde ima MDF (medijapan) debeo 1inch (2,5cm). ako ima tu, samo neko na masini da isece duzine prave od 1inch takodje i posle ih samo kratite na male duzine i lepite na plocu !

OFF
21-12-2007, 10:06 AM
ne bi trebalo da je problem uraditi / obraditi....ovde ima MDF (medijapan) debeo 1inch (2,5cm). ako ima tu, samo neko na masini da isece duzine prave od 1inch takodje i posle ih samo kratite na male duzine i lepite na plocu !

Moze tako, a moze i od gredica nekih.... mislim da bi bilo jeftinije nego sa mdf

hvala za link:wink:

roginator
21-12-2007, 02:14 PM
hehe

coool

ali ja sam od toga odustao jer to nije 100% skyline difuzor

kalkulacija je ovdje za to i crknes dok napravis jedan POSTENO!!!!
http://www.mhsoft.nl/DiffusorCalculator.html

ja sam odlucio ici na QRD difusore....OLD SCHOOL i rade 100% ;)
ako jedan Shot ov i moj kolega ih je upravo narucio od covjeka koji ih je meni radio i lik je super povoljan platio sam komad 120x120 cm oko cca 380 Eura ..sto je BAGATELA za taj proizvod....ako neko oce kontakt od covjeka ja mu dam telefon!!!! ili mail..

tip je iz zg...radi Rackove, Difusore, stolove za pulteve, bass trapove.....

evo i slike QRDa

toga je 6,6 metara x 120 cm u mojoj reziji :da: :da: :da:

http://web.vip.hr/roginator.vip/ARPIGIKUARDI.jpg

Reinhardt
22-12-2007, 06:27 PM
radio sam skyline sa gredicama od jasena kupljenim u metrazi i nije bila nikakva bedara,
malo strpljenja i sve ok..

ljudi, ne dajte pare ako netreba!

DIY rulezzzzzzz

roginator
22-12-2007, 08:59 PM
pa nije bacanje love s obzirom da je mene 60x60 skyline ispao oko 600 kuna , ovi su difuzori 120x 120 znaci 4 x vise.....

no nebitno

di si nasao letve 50mm x 50mm??????

ako su vece ili manje od toga to znatno narusava Skylineovo svojstvo tj.drasticno mjenja frekvenciski opseg na kojem skyline radi....a s time se nije za zezat ;)

Reinhardt
24-12-2007, 01:20 PM
@anita, ciao, nije me bilo neko vrijeme, nikako da se dogovorimo za kafu..
a skyline, stavicu fotke kad ga okacim na zid..
na kraju krajeva, da nemate doma nikakav alat, jedino ti treba pila i ljepilo.
naravno ruchni cirkular na struju (cca. 150kn-pevec) ce ubrzati stvar, ali ak ti je muz snaznijih ruku za tili cas ce to prepiliti ruchnom-list pilom(a i netrebate bacat pare na fitness) ok su one koje dodju sa vodilicom za kutno piljenje (cca.20kn).
ljepilo-drvofiks, ali onaj sa krachim vremenom stezanja

@rogi , mislim da je shot dobro objasnio djelovanje skylinea, gredice nemoraju bit 5x5cm- sto deblje, to nizu frekvu tretitamo, naravno sve prema njihovom kalkulatoru i redoslijedu postavljanja

roginator
24-12-2007, 10:48 PM
@rogi , mislim da je shot dobro objasnio djelovanje skylinea, gredice nemoraju bit 5x5cm- sto deblje, to nizu frekvu tretitamo, naravno sve prema njihovom kalkulatoru i redoslijedu postavljanja

Pa nebih se 100%% slozio
difuzor se radi po sobi ...znaci potrebno je znati koju frekvu rijesavat....
nije svejedno uzet bilo koji matrijal i ajmo....

daleko od toga da se neke stvari mogu i napamet ali .... prvo pogledat koje frekve sobe rijesavat, a onda pravit difusore i birat modele...
ima ih standardnih, a ima i onih drugih...

ja samo znam da jedna firma u ZG koja je izuzetno jaka QRD difusere 60x60 prodaje za 2000 kuna.....( mislim cak i + PDV)

u usporedbi s time moj pajdo ove 120x120 radi prakticki badave i nije da ga reklamiram ..NEGO GA HVALIM NA SAV GLAS....USKORO CE TO JOS NEKI KOJI SU UZELI OD NJEGA DIFUSORE....

PA ON IPAK JEDINI TO TU RADI I NISU SVI ZA DIY....
( meni ni iz djepa ni u djep...jednostavno sam zadovoljna musterija)

a evo jos nesto sto mi je napravio malo OT ali da se vidi

http://web.vip.hr/roginator.vip/rack.jpg

vjerujte mi u svemu ovom najteze je naci dobrog stolara..to vec svi koji su prosli ovo dobro znaju :banghead: :banghead: :banghead:

OFF
24-12-2007, 11:53 PM
Jel' pravi i ISA ili samo RED seriju ? :rotfl: :rotfl:

Joka
25-12-2007, 04:46 PM
Zdravo svima,

Interesantan vam je ovo thread. Vidim da bi mnogi zeleli da urade svoj DIY diffuser. Nije to tako lako ali i nije ni nemoguce.
Prvo treba znati zasto sluze diffuseri i gde bi ih trebalo postaviti da bi bili najfunkcionalni.
Drugo postoje razlicite vrste diffusera i zavisno od potrebe adekvatni difusser se treba upotrebiti.
Trece pri dizajnu diffusera potrebno je postaviti preduslove koje treba diffuser ispuniti i prema tome pojednostaviti slozenost diffusera a stime i olaksati nacin izrade.
I normalno diffusser treba ispunjavati estetske zahteve aritekta ili krajnjeg korisnika.
Sada sam malo u guzvi sa poslom pa nemogu detaljno vam objasnjavati ali ako ima zainteresiranih mogu vam nekih od ovih dana objasniti malo opshirnije.

I wish you a Merry Christmas and Happy New Year.

Joka

Oggy
25-12-2007, 05:24 PM
Svaka strucna sugestija je pozeljna.

Dobrodosao na forum ;)

roginator
25-12-2007, 09:06 PM
Jel' pravi i ISA ili samo RED seriju ? :rotfl: :rotfl:

zakon si :) :D

Reinhardt
25-12-2007, 09:20 PM
naravno da nije "piece of cake", al bome nije ni SF..
meni je puno pomogao skylineov kalkulator i BBC-ijev clanak iz 91.g

sebi sam za sada napravio jedan 60x60, nisam najzadovoljniji estetikom,
al slijedecha 2 koja planiram, odkoloniche i taj vazni nedostatak

cini mi se da je najtezi dio posla njegova montaza na zid jerbo je tezak ko sam vrag!
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Joka
26-12-2007, 01:15 PM
Difusser pokazan na prvoj slici je uragen u skladu sa BBC-jevim research department report 1990/15. Diffuser tipa skyline 2D diffusera sastavljen od 5 posebnih difussera kako bi dobili kvadratnu sekvencu od 12x12 elemenata. Karakteristika ovih 2D diffusera za razliku od 1D diffusera je sto reflektira zvuk i u pravcima odnosno ramnini razliciti od pravca odnosno ramnine incidencije zvuka. Sto jednostavnije znaci da refletira zvuk u obliku hemisfere. A karakteristika Primitive root diffusera je sto za dizajn frekvenciju fo i njenih integer multiplikacija nfo ne refletira zvuk u pravcu incidencije.
Difusser je baziran na Primitive root sekvenci i prelomjen spored Chinese Remainder Theory kako bi se dobio 2D diffuser. Zbog toga sto Primitive Root sekvenca generishe razlicite elemente po celoj svojoj duzini obicno je veoma komplikovano izraditi 2D difuzer sa svim elementima razlicite duzine, pa je zbog toga ceo difuzer kvantiziran na cetiri nivoa kako bi se pojednostavila izrada difuzera.
Inace zbog jednostavnije izrade i zanemareni su zidovi pojedinih elemenata u literaturi poznati kao "Wells" zbog cega je i funkcionalnost u pravcima razlicitih od pravca normalne incidencije zvuka namanjena.
Ovaj diffuser je primarno dizajniran kako bi se minimizirale floor-to-ceiling mulitple refleksije odnosno flutter echo. Radi u opsegu od 860-3400Hz.
Nacin izrade je relativno komplikovan i uzimajuci u vidu raspoloziv materijal za izradu obicno drvo ili metal dolazi se do velikih masa finalnih proizvoda.
Opcija izrade je i Expanded polystiren ili poznat kod nas kao Stiropor ali zbog absorpcija materijala pogotovo na visokim frekvencijama i nije tako praktican zbog toga sto se nebalansirana absorpcija pogotovo pri visokim frekvencija rezultira i debalans zvicne slike u studiju.
Plastika je odlican materijal za izradu ovog tipa diffusera ali pravljenje kalupa ove velicine je previse skupo, a nepostojanje plasticne cevi sa kvadratnim profilom na ovim prostorima dodatno otezava stvar.
Experimetirano je i sa glinom sa veoma niskom gustinom i dobijeni su relativno dobri rezultati ali u ogranicenom opsegu frekvencija zbog nemogucnosti izraditi elemente sa vecom dimenzijom zbog prirodnih karakteristika gline, a i absorpcija gline je najveca oko 250 -500Hz.
Jao zaboravio sam se moram da idem ciao.
P.S. calculator baziran na ovom BBC dokumentu a i druge interesantne calculatore mozete naci na http://www.mhsoft.nl/user/acoustic%20calculator.asp
Evo linka do BBC-jevom reportu:
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1990-15.pdf
Jos jedan link BBC-ja o nacinu izrade istog difuzera:
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1995-01.pdf

Pozdrav svima,

Joka ;-)

boggy
05-01-2008, 12:27 PM
hvala, DaBear, Joka :)

Joka, dobrodosao na Rumski :)

pozdrav

bogi

Joka
09-01-2008, 12:19 PM
Hvala Bogi,
Drago mi je da postoi ovakav forum na ovim prostorima.
Trenutno radim na konstrukciju diffuzera diffraktala za svoj novi studio kada budu gotovi poslat cu vam slike.

Pozdrav,

Joka :-)

boggy
09-01-2008, 12:41 PM
....
Trenutno radim na konstrukciju diffuzera diffraktala za svoj novi studio kada budu gotovi poslat cu vam slike....

SJAJNO!

Difraktal je prilicno veliki izazov, pogotovo ako ga pravis po svojoj custom specifikaciji... sta drugo reci do... CEKAMO SLIKE!!!... :D

pozdrav

bogi

ixi
09-01-2008, 01:56 PM
Evo ?e moj prispevek k diffuzorjem.
Jaz sem jih za moj studio delal po principu QRD (http://www.mhsoft.nl/DiffusorCalculator.html) .
Tukaj ima? ?e kalkulator, ki ne 100% točen, je pa cca 95% ;)

Nekaj fotk pa je tukaj >>> (http://www.planetaudio.si/viewtopic.php?t=300&postdays=0&postorder=asc&start=225)

boggy
09-01-2008, 02:00 PM
Evo ?e moj prispevek k diffuzorjem.
Jaz sem jih za moj studio delal po principu QRD (http://www.mhsoft.nl/DiffusorCalculator.html) .
Tukaj ima? ?e kalkulator, ki ne 100% točen, je pa cca 95% ;)

Nekaj fotk pa je tukaj >>> (http://www.planetaudio.si/viewtopic.php?t=300&postdays=0&postorder=asc&start=225)

Hvala ixi :)

pozdrav

bogi

slowstar
09-01-2008, 06:35 PM
Vrlo interesantna tematika, i nadasve ozbiljna, mada moram bar na osnovu licnog iskustva da kazem sledece:
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...(kao i kod svakog zracenja, intenzitet opada sa kvadratom udaljenosti) tako da je u slucaju da imate dovoljno veliku reziju, koja ima najmanje 150 m2, i visinu od preko 35o cm, komplikovana obrada prostorije nepotrebna. Zakljucak? kupiti plac, i SAZIDATI studio. Soba u kojoj ja radim je po opstim merilima TOTALNO NEUPOTREBLJIVA za studio,(cca 4,5 X 3,5 X 3,2m) sa tim sam se pomirio, i zato slusam "u poverenju"...
Srecni praznici svima!!!

Max
09-01-2008, 08:40 PM
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta,

Ovo bih najradije shvatio kao salu .....

Slusanje basa u V ici je kriminalno . Bas se cuje realno samo kada cucnes pored onog srednjeg stuba na prozoru ( sto je jedno 4 m od mixera ) ..... barem dok ne naucis prostoriju .

Ovaj " trik " mi je otkrio tvoj kolega , kad sam se pozalio da sta god mi lepo zazvuci tamo , nigde drugde ne zvuci ok ...... i bio je u pravu .... kad sam cucnuo tamo , sve je bilo kao na drugim slusanjima .

Ne zelim da bacam hate na V icu , koja ima veliki istorijski znacaj , ali ako tako treba da zvuci rezija .... :banghead: :(

Pozdrav

Era
10-01-2008, 09:47 AM
U studiju imam difuzore koji su stigli iz Londona,trebalo bi da budu original,nisam siguran posto ih je predhodni vlasnik narucio.Pod prstima bih rekao da je jaci stiropor koji je liven u kalupe (vidljiva je tekstura na njima),saljem slike da vidite

Joka
10-01-2008, 01:55 PM
Dragi Slowstar,

Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...

Nazalost ni sam bio u Studiu V tako da ne mogu pricati konkretno o njemu ali mogu reci da ste u pravu kada kazete da u vecim prostorijame je jednostavnije srediti akustiku nego u manjim sobama.
Control Room bi trebalo zadovoljavati standarde vremena reverberacije, stacionarnog zvucnog polja, background noise i.t.d.
U principu vreme reverberacije vecih soba je vece tako da treba vise absorbcije da bi se postigli standardi, ali zato vece sobe imaju bolju raspredelu axialnih.tangencijalnih i oblique modova sto u najvise zavise od izboru dimenzija sobe i u svakom slucaju vecu povrsinu i prostora koja se moze iskoristiti za sredjivanja akustike.
Jednostavno u vecim prostorima je lakse dobiti dobru akustiku prostora.
Ne znam tacno od koje je godine Studio V ali pocetci muzicke industrije su vezani za akusticki netretirarane velike sobe kako bi 50-tih godina pocela gradnja kompletno gluvih (dead) soba. Krajem 70-tih i ranim 8o-tima je nastao LEDE(live end dead end) novi sistem disajniranja i gradjenja soba a sredinom 80-tih kao rafiniranija faza LEDE je nastao RFZ(reflection free zone). U svakom slucaju ova poslednja faza se poklopila sa pojavom Mr. Manfred Shroederovog otkrica phase grating diffusera poznatiji kao Schroederov diffuser.
U glavno sva modernija studija izgradjena od sredinom 80-tih do sada su dizajnirana na LEDE i RFZ principu i vecinom koriste difusere.
Koriscenja adekvatnim softverima za predikciju i optimiziranja acustike prostora je znatni napredak na ovom planu i dodatno olaksava i poboljsava finalni rezultat.

Pozdrav,

Bitch
10-01-2008, 02:04 PM
upravo.sto veca rezija, manje je problema jer prostorija pojede gomilu sranja. Moze da se kaze samo sazidas veliku reziju i to je to. Samo sto onda ide faktor navikavanja, a to bas nije dobro za komercijalni studio! (tipa ti se naviknes da radis tu, onda neko iznajmi studio i ode u lepu). Sagradis, vidis problematiku, resis i onda si na konju! a jos ako sa spojis akusticara (dobrog) i arhitektu prostora, onda u startu resis 95% problema i ostatak tretiras kad sve zavrsis.
ali pakao je od male rezije napraviti nesto! e tu se vidi ko koliko zna i moze :)

pozzz

Joka
10-01-2008, 03:08 PM
Zadnji trend i tendencija pravljena malih studija i prepravljanje spalne sobe u control room je zadalo mnogo glavobolje acusticarima. Stvarno se na vakvim projektima vidi ko sta zna i moze.

Pozdrav,

roginator
12-01-2008, 09:33 PM
evo i mene LAST WALL u studiju je game over

nema vise radova u gradjevini :D :D :D :D :D

jos malo lemilice i zakapam je duuuuuboko u majcicu zemlju

Cisto da vidite moje difusore na zidu straga u studiju

montirani su na visinu izmedju 90 cm i 210 m :) ..naci standardna visina 120 cm ;)

http://web.vip.hr/roginator.vip/thelastwall1.jpg

http://web.vip.hr/roginator.vip/thelastwall2.jpg

slowstar
12-01-2008, 10:40 PM
Ovo bih najradije shvatio kao salu .....

Slusanje basa u V ici je kriminalno . Bas se cuje realno samo kada cucnes pored onog srednjeg stuba na prozoru ( sto je jedno 4 m od mixera ) ..... barem dok ne naucis prostoriju .

Ovaj " trik " mi je otkrio tvoj kolega , kad sam se pozalio da sta god mi lepo zazvuci tamo , nigde drugde ne zvuci ok ...... i bio je u pravu .... kad sam cucnuo tamo , sve je bilo kao na drugim slusanjima .

Ne zelim da bacam hate na V icu , koja ima veliki istorijski znacaj , ali ako tako treba da zvuci rezija .... :banghead: :(

Pozdrav

Nista nisam shvatio kao hate, pogotovo sto 5-ica nije moj studio da bih ga branio, poslednji put sam bio jesenas, i pustio za mene referntni CD (Quincy Jones) i jos referentniji (original Star Wars Soundtrack) sa simfo orkestrom. Ako mi navedes, ili jos bolje odvedes u neku reziju sa boljim zvukom, vodim na klopu, verujem da teoretski mogu da postoje bolje rezije u BG al' ih jos nisam "Cuo"

P.S. da nije malo 'krut' stav da je slusanje bassa "kriminalno"?
da nisu neku 'klinci' "prckali" oko Geneleca sa potovima?
Ne zelim nista da tvrdim, ali mladi ljudi, koji se bave dance, trance, psy, goa, DnB Hip-Hop, i slicnom muzikom imaju malcice pogresne predstave o frekvencijama koje su ispod 100 hz - takav mi se zakljucak namece iz ono malo slusanja njihovih radova...

Max
13-01-2008, 07:10 PM
P.S. da nije malo 'krut' stav da je slusanje bassa "kriminalno"?
da nisu neku 'klinci' "prckali" oko Geneleca sa potovima?
Ne zelim nista da tvrdim, ali mladi ljudi, koji se bave dance, trance, psy, goa, DnB Hip-Hop, i slicnom muzikom imaju malcice pogresne predstave o frekvencijama koje su ispod 100 hz - takav mi se zakljucak namece iz ono malo slusanja njihovih radova...

Retko mixam po studijima , pa zaista ne mogu da kazem da definitivno negde postoji " bolji " zvuk , mada , ako bih morao , u Pinku mislim da je bolje slusanje ..... ne bas dobro , ali bolje nego u petici ...... iako o tamo postoji tendencija da poskidas sve baseve , jer ih tamo ima a drugde nema ....

Imam 38 g , nisam nov u poslu , ali kad sam pustao referentne diskove , stvarno su zvucali ok ,( tako da ono sto si naveo .... stoji ) a onda sam ja napravio neki kick koji je bio u petici isti kao na referentnom disku i taj dan sam bio vrlo ponosan na sebe . I onda sam exportovao to , dosao kuci , i video da sam propustio dosta neke donje lage kicka koja je " izduvavala " iako je bio u petici jako cvrst i lep .....

Onda sam se pozalio tvom kolegi iz suprotne smene i on mi rece da je to stari stos , i pokaza mi mesto gde se cuju basevi ..... odoh tamo i stvarno cuh isto to kao sto sam cuo kod sebe ..... e sad , ok je to , kad bih ja sedeo stalno tu ( tj cucao ) a imao nekoga za mixerom ..... ili da dovucem mixer do prozora .... ali o nekom dobrom ( univerzalnom ) slusannju mislim da nema govora , makar kad se radi o basevima ....

O ljudima koji su navikli i koji znaju prostoriju necu da pricam , njima svaka cast ....
Verovatno bih i ja vremenom naucio .... ali do tada .....

Pozdrav

OFF
20-01-2008, 10:52 PM
Nego, kako bi ovi difuzori radili kao bocni elementi, u reziji, oko pozicije snimatelja?

boggy
20-01-2008, 11:48 PM
Nego, kako bi ovi difuzori radili kao bocni elementi, u reziji, oko pozicije snimatelja?

Odi kod Fedje u Hill River Studio, Zemun, tamo smo radili i bocne difuzore (mislim da je tamo QRD sa 41 segmenata)... pa pitaj njih i/ili poslusaj kako to radi...

pozdrav

bogi

Joka
22-01-2008, 10:30 AM
Zdravo Off,

Teoretski ramnomerna raspredelba diffuzije, odnosno koherentno difuziono polje, se postize na distanci otprilike 3x najduze valne duzine za koji je diffuzer efektivan.
Tako da ako ja soba mala odnoslno stranicni zidovi su blizu nije bas preporucivo upotrebiti difuzere na mestu prve refleksije.
Bas bih voleo videti i cuti Hill River Studio. Moze neko da pokaze sliku ovog studija?

Pozdrav,

boggy
22-01-2008, 10:35 AM
Evo, Joka, difuzor u Hill Riveru :)

pozdrav

bogi

Braca
22-01-2008, 10:56 AM
Sta je ono ospod prekrivaca?

boggy
22-01-2008, 10:57 AM
Sta je ono ospod prekrivaca?

Mixer.

pozdrav

bogi

Braca
22-01-2008, 11:03 AM
Rekao bih i ja da je mixer, ali se pitam koji je, mirise da je nesto dobro!!!

boggy
22-01-2008, 11:11 AM
Rekao bih i ja da je mixer, ali se pitam koji je, mirise da je nesto dobro!!!

Neve, slika je napravljena neposredno pre postavljanja difuzora (pre pokrivanja miksera)

pozdrav

bogi

Joka
22-01-2008, 01:02 PM
Hvala puno Bogi,
Cestitam na finalnoj izradi lepo izgleda.
Molim te reci mi koji ste materijal koristili kao tanke pregrade za ovaj diffuser?
Cini mi se da spored njegove debeljine(otprilike 10 cm ili manje) minimalna frkevencija diffusera je oko 1695Hz tako da je minimalna potrebna daljina > 60 cm, tako da koliko sto mogu da prinmetim od prilozene slike, vakav koncept bi trebalo u vakvom slucaju da funkcionose.

Pozdrav,

boggy
22-01-2008, 07:46 PM
Zdravo Joka,
Hvala puno Bogi,
Cestitam na finalnoj izradi lepo izgleda.

Nema na cemu, hvala tebi na komplimentu :)

Molim te reci mi koji ste materijal koristili kao tanke pregrade za ovaj diffuser?

Aluminijumski lim.

Cini mi se da spored njegove debeljine(otprilike 10 cm ili manje) minimalna frkevencija diffusera je oko 1695Hz tako da je minimalna potrebna daljina > 60 cm,

Tako nekako :)

tako da koliko sto mogu da prinmetim od prilozene slike, vakav koncept bi trebalo u vakvom slucaju da funkcionose.

Da, funkcionise... ;)

pozdrav

bogi

Joka
23-01-2008, 10:07 AM
Hvala puno Bogi,

Pozdrav

Miha Blaze
27-01-2008, 04:03 AM
Boggi, da li su oni difuzori (levi i desni) u Hill Riveru identicni ili se razlikuju, i ako se razlikuju zasto se razlikuju?

poz!

boggy
27-01-2008, 04:28 AM
Boggi, da li su oni difuzori (levi i desni) u Hill Riveru identicni ili se razlikuju, i ako se razlikuju zasto se razlikuju?

poz!

Isti su levi i desni.

pozdrav

bogi

grada27
06-02-2008, 08:20 PM
http://melhuish.org/audio/DIYOT3.html
pa ko voli moze i ovako

SandRob
09-02-2008, 02:15 PM
pa ko voli moze i ovako

ajme, ako su lipi. 8-)
ja bi vake. :da:

NLP
13-02-2008, 11:38 AM
A ovo je link do patenta originalnih RPG Skyline difuzora, koji su bolje optimizirani od BBC-jevih i temeljiju na večem "prime numberu" od 157:
http://patimg1.uspto.gov/.piw?Docid=05401921&homeurl=http%3A%2F%2Fpatft.uspto.gov%2Fnetacgi%2Fn ph-Parser%3FSect1%3DPTO1%2526Sect2%3DHITOFF%2526d%3DP ALL%2526p%3D1%2526u%3D%25252Fnetahtml%25252FPTO%25 252Fsrchnum.htm%2526r%3D1%2526f%3DG%2526l%3D50%252 6s1%3D5,401,921.PN.%2526OS%3DPN%2F5,401,921%2526RS %3DPN%2F5,401,921&PageNum=&Rtype=&SectionNum=&idkey=NONE&Input=View+first+page

SandRob
13-02-2008, 02:01 PM
A ovo je link do patenta originalnih RPG Skyline difuzora, koji su bolje optimizirani od BBC-jevih i temeljiju na večem "prime numberu" od 157:
http://patimg1.uspto.gov/.piw?Docid=05401921&homeurl=http%3A%2F%2Fpatft.uspto.gov%2Fnetacgi%2Fn ph-Parser%3FSect1%3DPTO1%2526Sect2%3DHITOFF%2526d%3DP ALL%2526p%3D1%2526u%3D%25252Fnetahtml%25252FPTO%25 252Fsrchnum.htm%2526r%3D1%2526f%3DG%2526l%3D50%252 6s1%3D5,401,921.PN.%2526OS%3DPN%2F5,401,921%2526RS %3DPN%2F5,401,921&PageNum=&Rtype=&SectionNum=&idkey=NONE&Input=View+first+page

meni se ne vidu slike!? :confused:

NLP
13-02-2008, 02:05 PM
Stvarno? Onda probaj updejtat kompjuter... zar ne poka?e avtomatski ako ti fali nek programčič? Probaj ne?to...

Ovdje je tekstualna verzija ali nije isto:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=5,401,921.PN.&OS=PN/5,401,921&RS=PN/5,401,921

SandRob
13-02-2008, 03:14 PM
Stvarno? Onda probaj updejtat kompjuter... zar ne poka?e avtomatski ako ti fali nek programčič? Probaj ne?to...

Ovdje je tekstualna verzija ali nije isto:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=5,401,921.PN.&OS=PN/5,401,921&RS=PN/5,401,921

vidi mi se prazan okvir ali slike nema. u kojemu formatu su te slike? inace mi se vide slike i konpjuter mi je updatean. :confused:

Joka
13-02-2008, 03:46 PM
Zdravo SandBob,
Kako bi ti skratio muke nije problem u tvom compjuteru problem je u formatu kojem su informacije prikazane. Radi se ustvari o .tiff formatu koji koristi CCITT Group 4 kompresiju.
Evo ti link kako bi to resio:
http://www.uspto.gov/patft/help/images.htm
Ili imam jos bolje resenje (oko560Kb) samo mi reci hoces li da ti ga posaljem na private mailu?

Pozdrav
Joka :wink:

NLP
13-02-2008, 04:32 PM
A tačno, dugo je več od toga...

Joka
13-02-2008, 07:37 PM
Da dodam jos nesto.
Ovaj link koji je Nenad L.P. pomenuo u svom postu je RPG Inc. Skyline US Patent Number 5,401,921.
Za razliku od BBC-jevog diffusera pomenutog u dokumentu 1990-15.pdf , o kome sam pricao u moim prethodnim postovima, ovaj diffuser je znatno slozeniji. Dizajniran je spored Primitive root seqence (Sh=g exp h mod N) prime numberom N=157 i primitive rootom g=5. Sastoji se od 156 elemenata sa razlicitim duzinama prelomjeni Chinese Reminder Theory u matrici 12x13 sa coprime factorima 12 i 13, za razliku od BBC-jevom koji ima samo 4 razlicite duzine i sastavljen je od manjih Primitive root seqence sa manje elemenata kako bi se dobio oblik kvadrata.

Pozdrav
Joka :grin:

SandRob
13-02-2008, 08:30 PM
Zdravo SandBob,
Kako bi ti skratio muke nije problem u tvom compjuteru problem je u formatu kojem su informacije prikazane. Radi se ustvari o .tiff formatu koji koristi CCITT Group 4 kompresiju.
Evo ti link kako bi to resio:
http://www.uspto.gov/patft/help/images.htm
Ili imam jos bolje resenje (oko560Kb) samo mi reci hoces li da ti ga posaljem na private mailu?

Pozdrav
Joka :wink:

hvala, joka. :)
sad vidim slike :da:

NLP
13-02-2008, 11:50 PM
Da dodam jos nesto.
Ovaj link koji je Nenad L.P. pomenuo u svom postu je RPG Inc. Skyline US Patent Number 5,401,921.
Za razliku od BBC-jevog diffusera pomenutog u dokumentu 1990-15.pdf , o kome sam pricao u moim prethodnim postovima, ovaj diffuser je znatno slozeniji. Dizajniran je spored Primitive root seqence (Sh=g exp h mod N) prime numberom N=157 i primitive rootom g=5. Sastoji se od 156 elemenata sa razlicitim duzinama prelomjeni Chinese Reminder Theory u matrici 12x13 sa coprime factorima 12 i 13, za razliku od BBC-jevom koji ima samo 4 razlicite duzine i sastavljen je od manjih Primitive root seqence sa manje elemenata kako bi se dobio oblik kvadrata.

Pozdrav
Lijep sažetak:grin: :thumbsup:

to i znači, da ako imate na raspolaganju odlučiti se za BBCjeve, koji su jednostavniji ali nimalo nedolični, morali bi upotrijebiti veču površinu pokritosti studija sa tim difuzorima na ključnim mjestima, nego rpgjev skyline, koji je savršeniji i efektivnije rasprši zvuk, tako frekvencijsko kako i u time delay domeni..

OFF
14-02-2008, 12:26 AM
Mozda glupo pitanje..... sta bi se desilo sa BBC tipom kada bi se secenje elemenata radilo pod uglom?

--------/

------/

LACKY
14-02-2008, 03:45 AM
Vrlo interesantna tematika, i nadasve ozbiljna, mada moram bar na osnovu licnog iskustva da kazem sledece:
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...(kao i kod svakog zracenja, intenzitet opada sa kvadratom udaljenosti) tako da je u slucaju da imate dovoljno veliku reziju, koja ima najmanje 150 m2, i visinu od preko 35o cm, komplikovana obrada prostorije nepotrebna. Zakljucak? kupiti plac, i SAZIDATI studio. Soba u kojoj ja radim je po opstim merilima TOTALNO NEUPOTREBLJIVA za studio,(cca 4,5 X 3,5 X 3,2m) sa tim sam se pomirio, i zato slusam "u poverenju"...
Srecni praznici svima!!!
Slowstare delimicno si upravu. Rezija u studiu V jeste da ima velike staklene povrsine, ali je bogami dobro akusticki tretirano(po standardima od pre 40 godina, koji kakvi god da su bili su daleko od nista). One bele ploce po zvim zidovima (sa 10 santimetara ispod razlicitih izolacionh materijala) su nazalost majstori okrecili vise puta pa su prekrili rupice po njima.

boggy
14-02-2008, 07:41 AM
Mozda glupo pitanje..... sta bi se desilo sa BBC tipom kada bi se secenje elemenata radilo pod uglom?

--------/

------/

Promenio bi mu homogenost karakteristike zracenja refleksija zvuka koji dolaze na njega ali samo za neke frekvencije, i to one opsege cije su talasne duzine srazmerne dimenzijama preseka svakog pojedinacnog segmenta (a=λ,λ/2,λ/4 recimo), za ostale, nize frekvencije... prostorna karakteristika zracenja refleksija ce ostati ista, ili zanemarljivo promenjena.

S obzirom da su ravne povrsine zavrsetaka segmenta uslov pod kojima softver kojim su ga optimizovali radi... i da bi promena ugla donela jos dve varijable u simulaciju... nagadjam da bi im tada bilo nemoguce, da prema postavljenim kriterijumima, optimum bude ikada pronadjen...
A posto je cilj optimum a ne nesto drugo... poenta je (verovatno) bila u tome da se on i nadje... ikada.

Drugo, kod difuzora zvuka, odnosno akustickih naprava koje uspevaju da formiraju difuzno zvucno polje u odredjenom frekventnom opsegu, nije cilj (nikako) "razbacivati" reflektovani zvuk na slucajne/razne strane (kojekude..) ... vec vreme pojave jedne refleksije "razmazati" (time smear) na vise raznih vremena, gde su pojedinacne refleksije manjeg intenizteta... te ostrinu koju vi cujete.. i jasnost refleksije uciniti manje jasnom... na taj nacin vam se paznja usredsredi na vase reverbe u miksu, a ne na reverbe koja vam soba pravi.. posto se reverbi u miksu razlikuju po karakteru od reverba sobe za slusanje koja ima difuzno zvucno polje... odnosno difuzore.... i vama olaksava razlikovanje tih pojava u mozgu... smanjuje se "sindrom" zvani "zbun" ili ti zbunjivanje...

Nadam se da sam razjasnio...

pozdrav

bogi

NLP
14-02-2008, 08:43 AM
Srecni praznici svima!!!
Slowstare delimicno si upravu. Rezija u studiu V jeste da ima velike staklene povrsine, ali je bogami dobro akusticki tretirano(po standardima od pre 40 godina, koji kakvi god da su bili su daleko od nista). One bele ploce po zvim zidovima (sa 10 santimetara ispod razlicitih izolacionh materijala) su nazalost majstori okrecili vise puta pa su prkroli rupice po njima.

Kakav tip dizajna je taj Studio V (Hidley/Newell Non Environment, Live End Dead End, Reflection Rich Zone, Reflection Free Zone, Moulton Room, Early Sound Scattering, BBCjev Controlled Image Design, najnoviji Massenburgov Ambechoic dizajn ili ne?to posve drugo)?
Mo?e? imati i 500m2 i 7m visinu stropa, a svejedno je potrebna primjerna akustička obrada...

Joka
14-02-2008, 07:53 PM

--------/

------/
Zdravo Off,

To je veoma interesantno pitanje. U pricipu dizajn schroederovih diffusera se zasnova na bazi seqvenca cija je inverzna funcija =1 odnosno ramna crta sto bi trebalo znaciti ramnomerna raspredelba difuzije na svim frekvencijama. Na zalost to je samo matematicki tacno zbog realnih dimenzija diffuzera postoi gorna i donja granicna frekvencija frekventnog opsega. Tako da je veoma bitno oblik preseka i pod koim uglom. U principu postoi vrsta diffuzera koje radi firma Acoustic first: http://www.acousticsfirst.com/artdif.htm
Njihovi su elementi seceni pod uglom sa logaritamskim oblikom.

Pozdrav,

NLP
14-02-2008, 09:00 PM

--------/

------/

Pa učinak ne bi bio tako dobar, točno kod tog principa dizajna kao i kaže boggy i joka.
Iza tih pravokutnih uglova/oblika se stvaraju i turbulencije zvučnih valova, a to i pomalo pomaže kod apsorbcije...mjeritve su pokazale da je to izrazitije kod velikih difuzora.

RPG celo vrijeme radi na nadaljnoj optimizaciji difuzora i po efikasnosti i po "lepoti", da ne bi u budučnosti još uvijek kvarili izgled difuzori koji izgledaju kao neke letve ili štapovi ludo ređani... izgledaju malo nesigurno i opasno, a i brisanje prašine sa tih površina izluđava :grin:.
Evo ovaj je lijep ali nije još toliko efikasan kao 1D in 2D dizajni:
http://www.rpginc.com/products/opticurve/index.htm
u razvoju imaju još i hibride između tih navedenih opticurve i ovih bad panela http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm

SandRob
14-02-2008, 09:12 PM
pa ko voli moze i ovako

a sto je sa ovima? ovi su meni najlipsi koje san vidi. :)

NLP
14-02-2008, 09:37 PM
Pa mnogo je različitih dizajna difuzora ali neka imaju teoretičku (matematičnu, fizikalnu) filozofiju, teoriju (npr. Schroederjevi difuzori-PRD, QRD), a i time su efikasniji te nude dosta dobro difuziju, tako frekvencijski kako i u time delay domeni, ?to smo več govorili.
Zato je odgovor na tvoje pitanje: "ne znam ?to govore performanse".
I piramidne, policilindrične, i različite random strukture povr?ine,... su bolje od ravne stene, pitanje kako dobro radi svoj posao.
Priznam da ovi izgledaju art...

boggy
15-02-2008, 01:25 AM
Pa mnogo je različitih dizajna difuzora ali neka imaju teoretičku (matematičnu, fizikalnu) filozofiju, teoriju (npr. Schroederjevi difuzori-PRD, QRD), a i time su efikasniji te nude dosta dobro difuziju, tako frekvencijski kako i u time delay domeni, što smo več govorili.
Zato je odgovor na tvoje pitanje: "ne znam što govore performanse".
I piramidne, policilindrične, i različite random strukture površine,... su bolje od ravne stene, pitanje kako dobro radi svoj posao.
Priznam da ovi izgledaju art...

Dodao bih samo da je kod difuzora bitno:
- koliki je njihov efektivni radni frekventni opseg,
- Homogenost prostorne karakteristike zracenja.
S obzirom da su daleko najskuplji element u akustickom "tretmanu", u odnosu na zapreminu koju zauzimaju, racionalno je projektovati ih da ponude najbolje za najmanje para...

Tacno je da kod ovog DIY difuzora NE ZNAMO kako stvarno radi, jer postoje samo dva nacina da se to proceni ... merenjem i/ili softverskom simulacijom. Oba nacina su skupa i nedostupna mnogim profesionalcima...

Iz tog razloga se obicno poseze za proverenim resenjima bez preteranih eksperimenata... pogotovo ako se njima oprema studio, znaci mesto gde neko zaradjuje 'lebac a ne slusa muziku zarad uzivanja...

Recimo... ono sto moze da ti ucini neoptimizovan difuzor u prostoru je upravo suprotno od onoga sto treba da radi... a to je da za jedan uzan opseg frekvencija formira potpuno neprirodnu refleksiju usmerenu u jednom ("neprirodnom") pravcu i to jos jaaako "glasnu"... i to je nedopustivo za profesionalnu primenu... da difuzor ima "rezonanciju", odnosno da "radi" gore od glatke povrsine...

Sto se tice "izgledanja" difuzora, tesko da se ista moze uciniti sa njegovim izgledom ako je odlican... ali... ako se muzika slusa u sobi zarad uzivanja i zabave... onda razumem onoga koji postavi "difuzor" na zidove ciji je prevashodni i najbitniji zadatak da "izgleda" u sobi... ali tada moze iskoristiti i dve velike police levo i desno i poredjati knjige na njih... nasumice po velicini... i eto jos jednog "difuzora" koji lepo izgleda ....

pozdrav

bogi

SandRob
15-02-2008, 06:39 AM
ajme... ovi stvarno IZGLEDAJU. :da: da se bar mogu nac neka mjerenja...
a kako se odredjuju mjesta di ce se postavit difuzori i/ili apsorberi?

NLP
15-02-2008, 08:53 AM
sigurno nema nekih mjerenja tih apsorbera:( , znam za njih več nekoliko godina, kad sam nai?ao na ovu stranicu.
Znam da izgledajo lepo; jesi li vidio lepu i usto pametnu curu? Eto.:)

Ima? manju prostoriju, mislim da bi ti difuzori trebali doči (osim iza leđa, gdje več ima? stenu iz kamena...moglo bi se to mo?da malo modificirati, dograditi u smislu Schroeder difuzora...) na zadnjim polovinama leve i desne stene te druge polovine stropa.
Predla?em 2D tipove, bar na stropu, a na zadnjim stenama mogu biti i klasični 1D, po ?elji.
Kao ?to smo več govorili; ne radi preglobuke difuzore, npr. ne vi?e od 20cm, jer ako se ne varam tvoj prostor nije jako velik, i onda difuzor neče moči da razvije svoju potpunu mogučnost difuzije.
Primjer: difuzor konstruiran za frekvencije do 565Hz (kao večina klasičnih RPGjevih, a i praktički difuzija se ne ustavlja točno pri toj frekvenciji) onda je lambda cca. 0,68 pomno?i? sa koeficientom 3 = dobro je biti uddaljen pribli?no 1.8m od njega (sweet spot, gdje ima? u?i kad radi?), da bude mogao optimalno razviti svoje mogučnosti.

Joka
16-02-2008, 03:30 PM
Evo jos jednog proizvodjaca veoma interesantnih diffusera.
http://www.diffusor.com/Goldenhorn.htm
Pozdrav

NLP
16-02-2008, 09:45 PM
pa taj je jo? odličan, evo jo? jedne modifikacije:
http://ingenieriadesonido.com/productos_show.php?idcat=2D%20Diffusor%20/%20Difusor%202D&idprod=65
i:
http://www.ingenieriadesonido.com/productos_show.php?idcat=1D%20Diffuser%20/%20Difusor%201D&idprod=66

a ovaj:
http://www.zainea.com/roundffusor.htm

Joka
17-02-2008, 07:06 PM
Zdravo NLP,
Drago mi je da si pomenuo ingenieriadesonido.com.
Poznajem i u odrzavam kontakt sa g-na Dipl. Eng. Alejandro Bidondo i Ing. Mar?aIsabel Arango G.
Njihovi diffuseri su super pogotovo OBetha I.
Veoma je slican Skyline RPG diffuseru samo sto je malo slozeniji. Prime Number je N=183 i primitive root g=2 i formiran je prelamenjem matrice 13x14. Inace je izveden kao diffractal od 2D PRD sa N=183 za srednje i nize i 1D QRD sa N=7 za viskoke frekvencije. Jedini problem je sto su u Buenos Airesu u Argentini i veoma je skupo da se naruce diffuseri direktno.
Total cost za transport do Makedonije je oko 750$ za 4 komada sto je neisplativo.
Inace su diffuseri relativno jeftini za razliku od RPG-jevih Skyline.
Treutno radim na proucavanje tehnike koje mogu da se upotrebe za izradu slicnih diffusera kod nas kako bi cena bila prihvatljiva za nase trziste.
Upoznat sam i sa Zinea Round diffuserom samo mi je malo nerealna tvrdnja na njihovom sajtu o performansima ovg tipa diffusera.

Pozdrav
Joka :-D

NLP
17-02-2008, 10:32 PM
ova Zainea je malo čudna da, i teorije je malo ?epava... malo sam i čekirao neke reviewe i druge upotrebnike, pa nisu bili ba? puno odu?evljeni...

Difuzori ingenieriade sonido izgledajo vrlo interesantni da... izgleda da imaju i teoretički potencijal dobre mo?ebitne evolucije schroeder difuzora.
Sa tvojim namjerajem izrade, se i ja mučim/ bavim, na drugom kraju ex-juge:) , malo je tricky...

Joka
17-02-2008, 10:41 PM
U principu i RPG i Ingenieriade sonido rade svoje Skyline tip diffusere od expandiranog polistirena sa velikom gustinom. Problem je napraviti se tako slozeni kalup koji bi se koristio kasnije za izlevanje primeraka.

Pozdrav

boggy
17-02-2008, 10:42 PM
....
Difuzori ingenieriade sonido izgledajo vrlo interesantni da....

slazem se da su interesantni, ali, koliko sam primetio, oni difuzore prave/liju od stiropora (za razliku od RPG, gde stiropor nisam video, barem onoliko koliko sam gledao)... sto je ok za neke ne preterano zahtevne primene, pogotovo ako su veoma jeftini... :)

pozdrav

bogi

boggy
17-02-2008, 10:44 PM
U principu i RPG i Ingenieriade sonido rade svoje Skyline tip diffusere od expandiranog polistirena....

Ok, onda su i jedni i drugi isti... nisam znao da i RPG koristi stiropor.

pozdrav

bogi

Joka
17-02-2008, 10:50 PM
Zdravo Boggy,

Procitaj ovo:
http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm
Na kraju gde je Warning. Tamo pise da je Skyline napravljen od high- density expanded polystyrene foam sta bi u prevodu trebalo znaciti stiropor sa velikom gustinom :wink:

Pozdrav

boggy
17-02-2008, 10:52 PM
Zdravo Boggy,

Procitaj ovo:
http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm
Na kraju gde je Warning. Tamo pise da je Skyline napravljen od high- density expanded polystyrene foam sta bi u prevodu trebalo znaciti stiropor sa velokom gustinom ;-)

Pozdrav
da, da... video sam sad... :( :rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP
17-02-2008, 10:52 PM
...eee znam, znam, pa bez lunkera i prevelikog kr?a, taj stiropor je odvratan, ima boljih rje?enja/ materiala i kombinacija ali nikako mi ne ide neopravdana cijena proizvodnje tih ekustičkih elemenata u račun, pa sam onda na istome ko drugi:), osim ako proizvod uspe?no nudi i ne?to vi?e.

rpg je ionako poznat za odličnim produktima (onih iz boljih materijala), i po nenormalnim cenama i onih produkta koji su iz stiropora ili gipsa:(

Joka
17-02-2008, 11:02 PM
Problem je sto je kalup veoma skup. Istrazivanje BBC-ja iz 90-tih godina pokazuje da kalup koji bi odgovarao slozenosti RPG-jevog Skyline bio oko 200.000 funti. Nadam se da je do sada tehnologija napredovala i da je sve to jeftinije. Skoro sam trazio kalup za plastiku sa dimenzijama 5x5x5cm koji je stvarno bio relativno slozen cena je bila iznad 5000 Eura. Tako da kada se uzme u obzir da je Skyline 60x60x17.8cm mogu samo zamisliti koliko kosta kalup. :-D

boggy
17-02-2008, 11:10 PM
Problem je sto je kalup veoma skup. Istrazivanje BBC-ja iz 90-tih godina pokazuje da kalup koji bi odgovarao slozenosti RPG-jevog Skyline bio oko 200.000 funti. Nadam se da je do sada tehnologija napredovala i da je sve to jeftinije. Skoro sam trazio kalup za plastiku sa dimenzijama 5x5x5cm koji je stvarno bio relativno slozen cena je bila iznad 5000 Eura. Tako da kada se uzme u obzir da je Skyline 60x60x17.8cm mogu samo zamisliti koliko kosta kalup. :-D

Ma onda nije nikakav problem praviti rucno od drvenih letvi... kada se uracuna cena RPG, transport iz USA, carina, pdv,... itd...

Da... treba i ozbiljnija konstrukcija za fiksiranje... ovi od stiropora mogu da se kace na eksercice...

pozdrav

bogi

Joka
17-02-2008, 11:15 PM
Nije problem koristiti drvo, cak je bolje i lepse. Ali problem je sto su 156 dela razlicite duzine koji se razlikuju u milimetrima tako da izrada je jako komplicirana.

Pozdrav

NLP
18-02-2008, 07:05 AM
pa i dobar cilj bi bio, da bi izpod svoje iskori?tive difuzije nudio i absorpciju, kao realtrapsovi http://www.realtraps.com/diffusor.htm ali dovr?enije, kompleksnije...

Joka
18-02-2008, 10:25 AM
U pravo si NLP i u praksi se veoma cesto koristi kombinacija duffusera i absorbera. U principu u normalnim diffuserima absorpcija se moze lako postici na srednjim i visokim frekvencijama sto u principu nije pozeljno, zbog toga sto se problemi obicno javljaju pri niskim frekvencijama. A kombinacija diffusera i bass absorbera je moguca kod vecih studija gde je moguca izgrada velikih diffraktala koje rade i na nize frekvencije. Nadam seda cu moci uraditi vakav diffraktal na zadnjem zidu mojeg novog film mixing studija koji je u izgradnji. Probao sam u mojoj 5.1 surround control room-u ali zbog malih dimenzija ne mogu ici na diffuziju ispod 500Hz.

Pozdrav,

NLP
18-02-2008, 05:51 PM
...ne?to sam pratio debate i čitao neke whitepaperje, da mo?da difuzija izpod 300Hz (ne zna se tačno) i nije pripuročljiva u malim (?to je logičko) i u srednje velikim prostorima, jer se u bistvu mijenja geometrija prostora a to poremeti mnogo parametara...te informacije su malo novije i nezanesljive tako da...?to ti misli??
Znam za "Massenburgovu sobu" u Blackbird studiju ali to je u osnovi velika hala, kada bi bila "gola".

Joka
18-02-2008, 08:48 PM
U principu donja granicna frekvencija diffusera je osim od matematickog modela odredjena i od fizickih dimenzija samog diffusera. Normalno je da recimo na konkretnom primeru RPG diffuseri su velicine 2' odnosno 60 cm tako da donja granicna frekvencija je oko 565Hz sto odgovara i branovoj duzini zvuka na ovu frekvenciju. U principu kada se rade veci difuseri onda seqvenca ponavljanja diffusera je veca takoda se moze postici i nize frekvencije, odnosno tada donja granicna frekvencija odredjuje dubina samog diffusera.
U svakom slucaju ako ni je zapazena adekvatna daljina od diffusera ne moze se postici koherentno diffusiono polje tako da u tom slucajo se dobiju gore karakteristike. U takvim slucajevima je bolje koristiti absorbioni zadnji zid ili polifusser u kombinacijom sa bass trapom.
Molim te ako mozes mi poslati linkove ili same dokumenta da bi znao tacno o cemu pricamo konkretno jer za svaki razliciti slucaj postoi drugacii pristup i resenje problema.

Pozdrav

NLP
18-02-2008, 10:10 PM
Znam, znam svet to, ali dok sam radio za bbc u njihovoj biblioteki sam zasledio whitepaper, kojeg nema na inetu (a i ja ga nisam kopirao), onda sam nedugo nazad čitao Ethan Winerove i mislim da Frigoletove te Bob Katzove izjave na GS o smionosti difuzije nizkih frekvenca izpod ne znam 300...200...100Hz (nitko ne zna).
Logično kad ima? sazidan zid par metara globine oblika QRD difuzora, da mora? biti dosta daleko da uop?te poka?e ?to zna (cca. lambda x 3). Ali problem le?i u tome, da se izkrivi geometrija prostora kod takvih golemih difuzora, prostor nije vi?e rektangularan...nikakav:) (malo ?ale). Zato mora? imati ogromne prostore, a i zvučni valovi se kod tih frekvencija več pona?aju vrlo slično vodnim valovima, a ni?e su difuzirane frekvencije, nepredvidljiviji su učinci.
To je sve ?to znam.
...zato je mo?da Massenburg upotrijebio taj stvarno specifičan "Ambechoic" dizajn...dizajn koji jo? nije javno sveprisutan ili nek de facto standard pa zato i malo neprovijeren.../?/
RPG (Peter DAntonio, Trevor Cox i jo? jedan profesor William Martens) radi na novijem, jednostavnijem/ praktičnom, pristupačnijem dizajnu na osnovi Massenburgovog. Ali to je d(r)uga priča...

Joka
19-02-2008, 12:21 AM
Da citao sam nesto o tome kako Massenburg, Angus, D’Antonio, Toole, Martens
and Moulton rade neki novi koncept zasnovan na "Ambechoic" designu ali jos nisam nasao neki detalj o finalnoj verziji. Mislim da je bila neka rec o iRoom konceptu koji nudi isti efekat kao design BlackBird studija ali sa manje kompliciranijem resenjem i rade neki probni design studija kod Dr. William Martens u McGill University, nemogu se sad setiti . Mislim da cu biti pametniji ujutru (Aurora musis amica).

Pozdrav

NLP
19-02-2008, 12:46 AM
Da stvarno zanimljiv princip.
Interesantno da je bio "otac" priljubljenog RFZ dizajna ba? Peter DAntono.

OFF
05-08-2008, 11:14 PM
.....

OFF
05-08-2008, 11:15 PM
Da ozivim temu.....
Nisam uspeo da nadjem preporuku za slucaj kada se koristi vise pojedinacnih difuzora (govorim o BBC-jevim, sa pocetka teksta) - normalno je da se mora koristiti veca povrsina od 60x60 (2'x2') ali, da li je svejedno kako?
Moze li npr 6'x2' (180x60cm) ili 4'x2' ili se moraju i finalno postici kvadratni oblici (4'x4' npr)
Ako se npr ide na 6'x2' - mogu li krajnji levi i desni biti razliciti od sredisnjeg?

Hvala:)

NLP
06-08-2008, 10:57 AM
Pa mo?e:D

OFF
06-08-2008, 12:37 PM
Pa mo?e:D

Ozbiljno....... nema nikakvih ogranicenja u redjanju?

Kako udesavati donju frekvenciju ako pravim simetricne 6'x2' (levi jednal sa desnim, logicno....centralni, nizi ili visi?)

Hvala!

NLP
06-08-2008, 06:23 PM
Koliko nizko ide difuzor odredjuje največa dubina, a koliko visoko debelina pojedine "kockice".
Kao ?to vidim da zna?, ne mo?e? pretjerivati pa dizajnirati difuzor koji bi bio efikasan kroz prevelik sli?ni zvučni spektar.
Zato napravi? tome primjerne različite difuzore.

Difuzore koje če? praviti ionako verovatno neče? dizajnirati za ispod 500Hz?
Za ?to ovakvo, bilo bi priporučljivo, da ima? veliku prostoriju!, inače če? prostoriji poremetiti geometriju i sa tim obna?anje zvuka...
Neki akustički dizajneri zagovaraju, da nek ne bi difuzija bila primjerna izpod cca. 300Hz (ni?a frekvenca - masivniji material) a neki da mo?e... ionaku takvi difuzori bili bi primjerni samo za veče dvorane.

Manja je sekvenca ("pra?tevilo"/"prabroj"??? - prime number: 3,5,7,11,13,17,19,23,...) iz koje je izračunan difuzor (bio on klasičan 1D ili 2D), manje ponavljaj princip prekrivanja jedne povr?ine prostora. - Da ne postane previ?e neuniformna pokritost prostora.
Tada efekat difuzije pada kod difuzora koji imaju malen prime number.
Veča je jedna sekvenca, s time prime number difuzora, manje je to va?no!

boggy
06-08-2008, 08:57 PM
........
"praštevilo"/"prabroj"....

ili "prost broj"

........
manje ponavljaj princip prekrivanja jedne površine prostora. - Da ne postane previše uniformna pokritost prostora.
....

Zbog moguce pojave aliasinga... mada je ovo nemoguce uraditi dobro, "nasumice" (intuitivno) bez posebne pripreme, odnosno proracuna... mislim na mnostvo identicnih difuzora na istoj povrsini... a i sa mnostvom se ne moze ici unedogled...

pozdrav

bogi

NLP
06-08-2008, 08:59 PM
Hvala!
Nisam znao, nije mi "svakida?nji"/ maternji jezik.:ups:

boggy
06-08-2008, 09:05 PM
Hvala!
Nisam znao, nije mi "svakida?nji"/ maternji jezik.:ups:
nema na cemu! :)

pozdrav

bogi

OFF
07-08-2008, 12:21 AM
Hvala, momci:wink:

Propratio sam thread i sve linkove i sve threadove.... ovo su upravo informacije koje su mi nedostajale pre hrabrog poduhvata:)

korenjak
03-04-2009, 06:55 PM
citam nesto ovu temu i pade mi na pamet kakav bi STIRODUR bio kao materijal za izradu ovih bbc difuzora

sve sto treba je naci ploce od 5 cm i seci na formatizeru na trake sirine 5 cm da se dobije gredica 5x5

posle je sve stvar seckanja elemenata

pitam jer stirodur ima vecu gustinu od stiropora i kompaktan je a takodje izuzetno lagan!

?

takodje me zanima kako bi bilo izlivati stanglice od PUR pene
to se da izvesti tako sto se sa drvenog modela skine kalup od TEKASIL (slovenacke gume) a oko nje ide kosuljica od gipsa

ovo je inace kalup za multipliciranje, i moze se odliti mnogo primeraka jer se prvo skine kosuljica od gipsa a guma se potom svuche sa odlivka i ponovo se (gumena obloga) vrati u kosuljicu od gipsa i spremi za novo livenje

pozz

korenjak
03-04-2009, 08:26 PM
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/K1bCPgKXOI0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/K1bCPgKXOI0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

evo malo o stiroduru:

'' Styrodur? C

Styrodur? C, ekstrudirana čvrsta pena na bazi polistirena (XPS), više od 40 godina štiti kuće od toplote, hladnoće i vlage. ''

http://www.youtube.com/watch?v=tDftsek0ouw&feature=related

Evo i profila koji postoje

http://www.basf.de/en/produkte/kstoffe/schaum/styrodur/fabrication.htm?id=Qw-K7Dvc2bw2-Zx

specifikacije:

http://www.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/downloads/EN/Styrodur_Technical_data.pdf?id=Qw-K7Dvc2bw2-Zx

:)

Joka
09-04-2009, 04:29 PM
Zdravo Korenjak,

Kad bi birao izmedju Styropora i Styrodura, po mom misljenju zbog mehanickih karakteristika i postojanosti dimenzija tokom vremena Styrodur je bolji.
Nekoliko proizvodjaca skyline-a koji su poznati koriste liveni EPS(expanded polystiren) sto je kod nas ustvari stiropor. Inace ima i takvih koji su manje poznati a rade iste difuzere namenski od drveta i metala (www.solar2.net).
Ja koritim upravo u moim experimentima styrodur :wink:

Pozdrav

NLP
09-04-2009, 07:30 PM
A izgledat če ovako ako pravi? iz stirodura (300kg/m3).
Prva serija ih čeka jo? na povr?insko učvr?čavanje i farbanje.

korenjak
09-04-2009, 07:38 PM
odlicno dakle imaju logike ove moje predpostavke :)

jos samo da vidim gde nabaviti styrodur kod nas

uzgred cime se vrsi pvrsinsko ucvrscivanje......???

cenim da se zvuj bolje odvija od blago stvrdnute povrsine

pozz joka i nlp

ohrabrili ste me da probam :)

koren

NLP
09-04-2009, 08:00 PM
Kada bude gotovo i ustanovimo ?to je najbolje za učvr?čivanje i bojenje javit ču ti.
Prvo učvr?čivanje nije bilo ba? uspje?no.
Prvo je teba da se stirodur nasecka na pravilne du?ine, onda da se učvrsti, onda lijepi i onda boji a ne kao prvo da se lijepi, jer je sad te?ko sa masom za učvr?čivanje doči jednakomjerno do svih kutaka... pa rekao sam im ali me niko ne slu?a:rolleyes:

korenjak
09-04-2009, 08:13 PM
koja masa se koristi za povrsinsko ucvrscuvanje?

pozz

:wink:

NLP
09-04-2009, 08:34 PM
ma jedna je koja se koristi kod demit fasade... ali kao ?to rekoh prije:"Kada bude gotovo i ustanovimo ?to je najbolje za učvr?čivanje i bojenje javit ču ti."

boggy
21-04-2009, 09:42 AM
Stavljeno na sticky

pozdrav

bogi

boggy
21-04-2009, 09:54 AM
.....manje ponavljaj princip prekrivanja jedne povr?ine prostora. - Da ne postane previ?e uniformna pokritost prostora.
Tada efekat difuzije pada kod difuzora koji imaju malen prime number.
Veča je jedna sekvenca, s time prime number difuzora, manje je to va?no!

Ne, ne pada efekat difuzije, nego se pojavljuju "ghost" refleksije, pod uvek istim uglom u odnosu na difuzor, SAMO na frekvencijama koje su umnozak dimenzija difuzora (ukupna sirina i visina, jedine dve dimenzije koje nisu ucestvovale u proracunu!!!). Ja te pojave zovem "izbijanje".. ili "zabijanje"... u DSP i generalno se ta pojava zove aliasing (http://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing).

Resava se promenom orijentacije difuzora na slucajan nacin (quasi random sequence)... pogledati RES-Media studio (http://www.bozoel.com/content/view/57/66/lang,en/).

Konkretno, ovaj problem moze biti izrazen kada ima vise od tri ista difuzora... znaci... mnostvo difuzora ... kao sto smo radili u gore navedenom studiju.

pozdrav

bogi

NLP
21-04-2009, 12:24 PM
E super na stručnijem obja?njenju.
Evo zaboravio sam (mislio sam da sam več napisao pa očito nisam...) rpg farba svoje skyline sa Duron Multispec Fine Fleck farbom. U SLO je ne nađem.

Joka
23-04-2009, 01:18 PM
Zdravo svima,

Samo da vas pozdravim i nadam se da olaksam stvar svima. Dugo vreme sam
proveo radeci skyline calculacije u Microsoft Excel-u kako bi prilagodio preracune razlicitim potrebama i konacno je neko uradio ono za sto ja nikad nisam imao vremena,pojednostavijo i ubrzao stvari.
Ono sto je meni trebalo nekoliko sata da uradim na ovom linku vi mozete za par sekundi :wink: : http://www.oliverprime.com/prd.php
Evo vam i tabele od smallest primitive roots do prime numbera velicine 10000.
Vise vam nece trebati osim ako ni ste slucajno George Massenburg:
http://www.research.att.com/~njas/sequences/b046145.txt

Pozdrav

NLP
23-04-2009, 01:37 PM
Joka super!

korenjak
23-04-2009, 03:44 PM
tnks joka

ali ima i onaj kalkilator

gde ima za sve zivo da se racuna

i kod njega ima taj logaritam za skyline, u cemu je razlika?

pozz

NLP
23-04-2009, 05:14 PM
Verovatno nisi prečitao thread, Skyline je RPG-ov patentiran proizvod i teemljen je na pn 157, verovatno ti misliš na ovaj http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp .Taj je temeljen tek na pn7.
Iako ga je tip prozvao Skyline, taj to nije.
Taj je temeljen na BBCovom dokumentu i je tipa QRD (Quadratic Residue Diffuser) a Skyline je tipa PRD (Primitive Root Diffuser).

Viši je prime number, bolje je, ukratko i generalizirano rečeno.
A i metode kalkulisanja i optimiziranja su upletena (opet onaj chinese reminder...:).

korenjak
23-04-2009, 05:25 PM
nlp daj sliku jednog i drugog da se bolje razumemo

ili je u pitanju samo pn?

pozz
p.s.
sa tog sajta sm skinuo program kalkulator

NLP
23-04-2009, 09:11 PM
pa ba? ni?ta ne čačka? po stickyjima:cry:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607
dema je napravio toga i daBear - http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791 na početku ba? ovog threada:rolleyes:

... to je 2D QRD temeljen na pn7.

a ovo Skyline 2D PRD http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=242834&postcount=80 ili http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm temeljen na pn157.

Razlika između PRD i QRD... druga tema.
Malo pročitaj kakve knjige o akustici ili se malo potrudi preko i-neta...

Zaključak: bolje taj difuzor temeljen na pn7 nego ni?ta ako ?eli? sofisticiraniji difuzor idi radije sa Skyline principom i mo?e? da pokrije? veče povr?ine njima a ipak ima? dosta kvalitetno difuzno polje.

korenjak
23-04-2009, 09:38 PM
cackam po stikijima

ali mi i jedan i drugi izgledaju jako slicno

uzgred mislio sam da je prime number broj elemenata :(

:ups:

NLP
23-04-2009, 09:46 PM
... pa i skoro jeste...!
Prime number znači na kakvom prabroju je kalkulisan tako da ako imaš prime number 157 imaš kod tog skyline difuzora 156 različitih dužina "letvi".
A kod BBCjovog; temeljen je na pn7 i ima četiri različitih dužina tih "letvi".

Daj prečitaj ta dva threadova od početka i znat češ dosta dovoljno:)

korenjak
23-04-2009, 10:01 PM
7=4 :confused:

idem da citam

ponovo iz pocetka

:)