View Full Version : emu routing & delay compensation
STUDIOTON
12-12-2007, 11:46 PM
hocu da povezem externi reverb procesor preko spdifa ..
kako da rutiram to u emu patch mixeru?
kako da napravim send i return?
da li neko koristi takvu vezu sa emu kartom??
pomagajte :cry:
dvuckovic
13-12-2007, 12:14 AM
Pa imas u setupu Nuenda, mislim da je u VST devices stavku external effects. Tu dodijelis in i out da ti budu spdif, poslije ti se pojavi na insertu od kanala plugin external plugin, i to ti je to.
STUDIOTON
13-12-2007, 12:17 AM
Pa imas u setupu Nuenda, mislim da je u VST devices stavku external effects. Tu dodijelis in i out da ti budu spdif, poslije ti se pojavi na insertu od kanala plugin external plugin, i to ti je to.
To znam .. problem je u emu kartici .. mixeru .. mora da se rutira .. jer ono sto uradim u toj kartici to mi vidi nuendo .. problem je sto ne znam da napravim in i out spdif u mixeru emua.. nekako je karakteristicno,ne kapiram .. ?
milanCHE
13-12-2007, 12:25 AM
pa trebalo bi,koliko ja kontam emu-ov routing,da otvoris novi channel strip(otvoris EMU dsp mixer),pa u nekom od postojecih ch.stripova kliknes desnim tasterom i izaberes opciju "append new strip",pa ce ti se izmedju ostalih ponuditi i opcija spdif koju treba da odaberes.pa kad ti se otvori taj novi spdif channel strip, onda u prvom od tih horizontalnih polja opet desni taster,pa insert peak meter,a u drugo horizont.polje desni klik pa insert send(output to ASIO/WAVE or physical out) i izaberi neki od ponudjenih,npr.host asio in 5/6.ja konkretno nisam jos radio sa digitalnim inputom na karticu,ali imam u planu vrlo skoro test sa jednim focusrite-ovim preampom koji ima i digitalni izlaz,a to,koliko shvatam tebi i treba-link izmedju digitalnog ulaza zvucne i digit.izlaza spoljnjeg fx procesora. probaj ovako kao sto sam napisao,nema sta da se zezne,dok se Oggy ne pojavi,on je ionako specijalista za E-MU(a i za neotkrivene zenske talente):wink:
pozdrav
STUDIOTON
13-12-2007, 12:31 AM
pa trebalo bi,koliko ja kontam emu-ov routing,da otvoris novi channel strip(otvoris EMU dsp mixer),pa u nekom od postojecih ch.stripova kliknes desnim tasterom i izaberes opciju "append new strip",pa ce ti se izmedju ostalih ponuditi i opcija spdif koju treba da odaberes.pa kad ti se otvori taj novi spdif channel strip, onda u prvom od tih horizontalnih polja opet desni taster,pa insert peak meter,a u drugo horizont.polje desni klik pa insert send(output to ASIO/WAVE or physical out) i izaberi neki od ponudjenih,npr.host asio in 5/6.ja konkretno nisam jos radio sa digitalnim inputom na karticu,ali imam u planu vrlo skoro test sa jednim focusrite-ovim preampom koji ima i digitalni izlaz,a to,koliko shvatam tebi i treba-link izmedju digitalnog ulaza zvucne i digit.izlaza spoljnjeg fx procesora. probaj ovako kao sto sam napisao,nema sta da se zezne,dok se Oggy ne pojavi,on je ionako specijalista za E-MU(a i za neotkrivene zenske talente):wink:
pozdrav
da, vec sam probao .. time sam dobio ulaz spdif .. znaci in .. a OUT spdif ..
prosto ne mogu da se snadjem da mi proradi ovo ..
milanCHE
13-12-2007, 12:47 AM
uh,kapiram potpuno.treba ti dvosmerna komunikacija,a ne da ti reverb bude jedino i samo insert,vec da mozes snimljeno i da sendujes u isti.ni meni to nije najjasnije.logicno bi bilo da ti oism IN opcije ponudi i OUT.a sad sam video da ima i select send output opcija(desni klik na ch.strip horizontalno polje,ali mi tek to ne ide u glavu,nudi mi kao send SPDIF,a kao return ADAT?:confused:
jedino da cimnes Oggy-ja da ne ispadnemo svi smesni,zapravo bilo bi dobro da nam svima ovde baci routing da se ne smaramo.
poz..
STUDIOTON
13-12-2007, 12:59 AM
cuo sam se sa oggyjem ali nije ni on siguran .. prosto mi ide na zivce ovaj ruting . evo kako sam povezao .. i trebalo bi da radi .. ali ne radi
STUDIOTON
13-12-2007, 01:03 AM
ima li neko da je vezivao externi processor digitalno preko emua?
milanCHE
13-12-2007, 01:07 AM
cek,cek malo,zar na ovoj drugoj slici koju si pokazao nije trebalo da se umesto asio in 1/2host rutira prema asio in 3/4host?
STUDIOTON
13-12-2007, 01:10 AM
cek,cek malo,zar na ovoj drugoj slici koju si pokazao nije trebalo da se umesto asio in 1/2host rutira prema asio in 3/4host?
kakve veze ima? sta ako mi je 3/4 zauzet?
milanCHE
13-12-2007, 01:11 AM
jbt,upravo sam se zavlacio iza kompa da vidim koliko tih spdif-ova ima.bas su ga zakomplikovali,ima i spdif in i spdif out,kao i adat in i adat out....a u rutingu za sve to nude samo pola opcija:confused: pogledacu manual,pa ako nesto pametno smislim,javljam ti
:( :( :(
milanCHE
13-12-2007, 01:13 AM
btw,jel' emu 1212? ( i nemoj da se nerviras,naci cemo resenje:wink:)
milanCHE
13-12-2007, 02:06 AM
probaj ovaj session template,iskopao sam ga malopre,mozda uspes
pozzzzzzzzz..... i laku noc
STUDIOTON
13-12-2007, 02:34 AM
hvala Milanche resio sam problem .. rutiranje koje sam slikovito postavio je pravo i dobro .. problem je u tome da mi je u lexiconu podeseno analog in .. umesto da bude na coax .. jebi ga . uvek neka glupost .. znaci taj je problem resen .. a evo ga sad drugi ..
sve sam namestio i sve radi .. e sad .. kada u nuendu ukljucim constrain delay compensation da bi sve bilo lepo sinhronizaovano .. u masteru gde mi se nalazi md3 i jos neki powercore pluginovi se mutiraju .. odnosno jednostavno iskljuce i ne mogu se koristiti kada je ta opcija ukljucena i to je samo sa poco plugovima .. to se desava samo u masteru .. dok na obicnim audio kanalima powercore plugovi rade normalno ..
sta se sad desava u k....
Dejo,ostali .. pomagaj .. kako da resim ovo?
milanCHE
13-12-2007, 09:19 AM
ja sam imao slican problem sa samim dsp plugovima kartice,prilikom ukljucivanja constrain del.compensation-a,probaj da promenis latency na kartici,ja mislim da sam tako bio resio problem.ne zameri ako gresim,ali mislim da sam tu nesto cackao.nema sta da zeznes.uostalom,Oggy bi ovde morao da zna da ti pripomogne,a drago mi je da ti je proradio lexicon,sad znamo da je dobar setup koji si prikazao(a dobar je i ovaj zadnji zipovan koji sam stavio u attachment malopre)
pozdrav
STUDIOTON
13-12-2007, 09:25 AM
ja sam imao slican problem sa samim dsp plugovima kartice,prilikom ukljucivanja constrain del.compensation-a,probaj da promenis latency na kartici,ja mislim da sam tako bio resio problem.ne zameri ako gresim,ali mislim da sam tu nesto cackao.nema sta da zeznes.uostalom,Oggy bi ovde morao da zna da ti pripomogne,a drago mi je da ti je proradio lexicon,sad znamo da je dobar setup koji si prikazao(a dobar je i ovaj zadnji zipovan koji sam stavio u attachment malopre)
pozdrav
idem sad da radim veceras cu da se zezam ..
cim malo udjem u fazon .. postavicu slicne presete na vokalu lex - vss3 - impulsi .. pa da vidimo sta se desava ... pozz
STUDIOTON
13-12-2007, 03:55 PM
jos uvek ista prica .. ima li neko neku ideju?
STUDIOTON
13-12-2007, 04:47 PM
evo sta se desava .. na masteru plugovi sa poco-a se zamrznu posle aktiviranja delay kompenzacije
:confused:
Dosli smo da sve radi osim TC plugova na masteru. Malo je nezgodno preko telefona to resavati. Izgubismo sinoc vremena i vremena da bi Ivan ukapirao da mu je Lex u analog modu... :)
Verovatno je tu u pitanju neka interna latencija plugova i da oni trokiraju kada se ukljuci constrain delay comp...
Razmisljao sam, pa sam dosao do zakljucka da bi problem mogao biti i u FW, posto je Ivanov PoCo FW izvedba.
Bilo bi dobro da se javi neko ko je imao (ako je imao) slican problem, jer vise ne znam sta bi moglo da bude u pitanju.
dvuckovic
13-12-2007, 07:26 PM
Mozda je glupo, ali...
Zasto si uopste treba da upalis taj delay compenstaion? Koliko ja kapiram, ako sa lexa vuces samo reverbe, taj latency ce da ti dodje nesto kao predelay :) Pritom, siguran sam da kad vuces lex kroz analogno taj latency je jos veci zbog AD/DA. Radi li tebi taj reverb normalno bez kompenzacije?
A mozes i da snimis return od reverba na track, i da ga rucno pomjeris...
STUDIOTON
13-12-2007, 07:46 PM
Mozda je glupo, ali...
Zasto si uopste treba da upalis taj delay compenstaion? Koliko ja kapiram, ako sa lexa vuces samo reverbe, taj latency ce da ti dodje nesto kao predelay :) Pritom, siguran sam da kad vuces lex kroz analogno taj latency je jos veci zbog AD/DA. Radi li tebi taj reverb normalno bez kompenzacije?
A mozes i da snimis return od reverba na track, i da ga rucno pomjeris...
pa najbolje bi bilo tacno je .. ali taj kao predelay mi zvuci kao pod satrom :shock: uzasno .. istina je da je mali .. u pozadini .. ali mi opasno ide na zivce
dvuckovic
13-12-2007, 07:54 PM
je li ti lexicon stavljen na 100% wet?
STUDIOTON
13-12-2007, 08:01 PM
je li ti lexicon stavljen na 100% wet?
da,control mix je 100% wet .. u gomili .. tj.mixu mozda i pije vodu . ali mora da ima neka alternativa da se to napravi da radi kako treba .
mozda neki delay compensation plugin .. :)
dvuckovic
13-12-2007, 08:05 PM
Mislim, sad totalno lupetam,ali da nemas neko duplo vracanje u emu mikseru?
STUDIOTON
13-12-2007, 08:13 PM
Mislim, sad totalno lupetam,ali da nemas neko duplo vracanje u emu mikseru?
pa nemam .. zar ovaj predelay nije uobicajena pojava? tih je .. ali mi smeta ..
dvuckovic
13-12-2007, 08:16 PM
Ajde uradi bounce jedog rimshota u reverb, da probam da shvatim o cemu se radi? okaci neki mp3?
STUDIOTON
13-12-2007, 10:01 PM
Ajde uradi bounce jedog rimshota u reverb, da probam da shvatim o cemu se radi? okaci neki mp3?
Vidi Dejo .. meni je kasnjenje u slusanju .. kada exportujem onda je sve u redu .. sa reverbom koji sam napravio i sve je ok ..
mene nervira jebeni predelay u slusanju .. i dok exportuje i realtime-u takodje je sa "duplim"udarcem .. ali kada exportuje i pustim .. onda je bas onako kako sam zeleo ..
evo primer .. dok sam ovo exportovao sve vreme je bio "udarac za udarcem"u kasnjenju ..
dvuckovic
13-12-2007, 10:10 PM
Cekaj, ali ako imas delay samo dok slusas, a ne pri exportu, onda mislim da to nema veze sa delay compensation? Zasto bi on bio drugaciji pri slusanju i mixdownu? Nema logike? Koliko ja znam, to ne radi tako. To ti je nesto drugo. Znam da ti nisam pomogao, jbg. Meni je ta kartica i dalje sumljiva, najvise ima logike da je do nje. Pretresi ti to jos malo. Inace, moze li da se radi bez njenog miksera? Da iskljucis direct monitoring?
STUDIOTON
13-12-2007, 10:15 PM
Cekaj, ali ako imas delay samo dok slusas, a ne pri exportu, onda mislim da to nema veze sa delay compensation? Zasto bi on bio drugaciji pri slusanju i mixdownu? Nema logike? Koliko ja znam, to ne radi tako. To ti je nesto drugo. Znam da ti nisam pomogao, jbg. Meni je ta kartica i dalje sumljiva, najvise ima logike da je do nje. Pretresi ti to jos malo. Inace, moze li da se radi bez njenog miksera? Da iskljucis direct monitoring?
moze k.....
njen mixer je ustvari software koji pokrece hardware ..
ma kartica je skroz ok .. ali za ovakve neke operacije8-) mnogo mi je komplikovana .. toliko da blage veze nemam sta radim .. ovo saljem ovde .. pa vracam onde .. e onda treba asio ovde pa onde .. serem se u sve to ..
trebao sam vec kupiti rme .. ali mi nekako lepsi osecaj bio da kupim prvo lex .. jebi ga
Hvala ti Dejo ..
milanCHE
13-12-2007, 10:18 PM
IVEK,druze,evo rizikovacu opet da lupnem,ali posto nam spominjes to kasnjenje u SLUSANJU,jesi probao varijante sa ukljucivanjem(iskljucivanjem)onog malog dugmenceta za monitoring na samom INPUT kanalu u nuendu(onaj mali "zvucnik")(F3 komanda pa pogledaj taj input kanal mixera preko koga vrsis snimanje i probaj obe opcije sa i bez ukljucivanja tog dugmeta).i u varijanti sa ukljucenim/iskljucenim delay compensation.
probaj, pa nam javi,mene zivo zanima,a nisam hteo da te ljutim,dovoljno si se iznervirao oko ovoga,pa sam cekao da neko prvi postavi pitanje(dvuckovic)-zar je bas toliko neophodno da palis taj delay compensation?probaj ove 4 varijante.odoh ja da malo "razmrdam prste".javi kako ide
pozdrav
dvuckovic
13-12-2007, 10:22 PM
Sine, ja drugu svakih 3 mjeseca iznova namijestam RME 9632 da radi sa eksternim reverbom. I svaki put izgubim jedno 2 sata na to. MENI je tek onaj njihov mikser neintuitivan do besvjesti.
STUDIOTON
13-12-2007, 10:25 PM
evo rizikovacu opet da lupnem,ali posto nam spominjes to kasnjenje u SLUSANJU,jesi probao varijante sa ukljucivanjem(iskljucivanjem)onog malog dugmenceta za monitoring na samom INPUT kanalu u nuendu(onaj mali "zvucnik")(F3 komanda pa pogledaj taj input kanal mixera preko koga vrsis snimanje i probaj obe opcije sa i bez ukljucivanja tog dugmeta).i u varijanti sa ukljucenim/iskljucenim delay compensation.
pozdrav
ma slobodno recite sve sto vam padne na pamet .. nije lupetanje .
nazalost nije ni dugme monitoring .. nesto se desava sa emu mixerom .. kao sto rece Dejo .. neka je zajebancija u rutiranju najverovatnije .. ne znam kako drugo da rutiram jebo te .. celi jebeni dan presipam iz supljeg u prazno .
STUDIOTON
13-12-2007, 10:27 PM
Sine, ja drugu svakih 3 mjeseca iznova namijestam RME 9632 da radi sa eksternim reverbom. I svaki put izgubim jedno 2 sata na to. MENI je tek onaj njihov mikser neintuitivan do besvjesti.
:shock: auh .. znaci nema carobnim stapicem namestanje externog reverba u DAW :banghead:
Ma neka sitnica je sigurno.... meni je radio TC od Lune, preko Emu pa do Delte i 002r..... sve preko s/p-difa, a sa Nuendom 3 je jos sve lakse
Sta ti je master pri sinhronizaciji?
dvuckovic
13-12-2007, 10:37 PM
Vjerovatno da ima, kad covjek zna. Ja sam se zadnjih par godina veoma odvikao od cackanja sa win/karticama/setupima/instalacijama. Komjuter koristim kao peglu. Dodjem na posao, upalim zavrsim posao i ugasim.
Nesto gledam po manualu od ovog emua. Imas foru da insertujes hardvare na track u mikseru...probaj nesto u tom pravcu. U svakom slucaju, resetuj sadasnji routing, samo ces sebi zagorcati zivot trazeci dje je greska. Pocni od nule, pa polako.
milanCHE
13-12-2007, 10:42 PM
bas smo se svi zainatili da ga resimo!ja sam batalio moje sviranje i snimnje nekih midi traka do daljnjeg!:mad: ima da ga resimoooooo!
nista,ovako,idi opet u patch mixer kartice pa iznad master sekcije idi na on......
ma uostalom evo slike pa probaj kombinacije sa chekiranjem mix ili mon(btw na slici mi fali jos jedan channel strip,ali on nema veze sa tvojim problemom,sad tek videh)
dvuckovic
13-12-2007, 10:46 PM
Cekaj bre, ovo sranje ima fader za svaki asio kanal+za hardware in i out?! Da nije to? Ako imas Nuendov master kao ASIO kanal na EMU mikseru, i istovremeno fader za SPDIF in i out, da nije da onda zbog toga imas duplo slusanje?
STUDIOTON
13-12-2007, 10:57 PM
Cekaj bre, ovo sranje ima fader za svaki asio kanal+za hardware in i out?! Da nije to? Ako imas Nuendov master kao ASIO kanal na EMU mikseru, i istovremeno fader za SPDIF in i out, da nije da onda zbog toga imas duplo slusanje?
pa da ... bravooo Dejo .. smanjio sam taj kanal spdif .. jer je taj fader koji je inace samo za slusanje .. i dobio sam skoooro cist lexicon .. dakle i dalje ima jako u daljini ali mi ne smeta da radim .. kada exprotujem naravno sve je cisto kao suza ..
dvuckovic
13-12-2007, 11:05 PM
eto. aj sad da vidimo zasto ima jos to malo curenja. vidji je li ti ostao neki send nedje koji nije do kraja zavrnut?
dvuckovic
13-12-2007, 11:07 PM
btw, taj delay koji si cijelo vrijeme cuo, je najvjerovatnije kasnjenje lexicona. Sad kad bi jos mogao da sracunas u ms to sto si cuo, znao bi koliki je compensation potreban :)
dvuckovic
13-12-2007, 11:08 PM
Koji lex imas?
STUDIOTON
13-12-2007, 11:09 PM
Koji lex imas?
pcm91
sad cu da vidim da ne curi negde i to malo ...
dvuckovic
13-12-2007, 11:19 PM
A/D Performance
Delay: 24 samples (0.54ms for
44.1kHz, 0.50ms for
48kHz)
D/A Performance
Delay: 50 samples (1.13ms for
44.1kHz, 1.04ms for
48kHz)
To su mu vrijednosti za AD i DA delay...e sad, ti koristis D/D, znaci mora bit manje...Mada, ovo je totalna glupost ako ga koristis samo za reverb, posto ti se to efektivno ponasa kao predelay od maksimalno 2 ms, sto je totalno zanemarivo. Ali eto, cisto da znas :)
STUDIOTON
13-12-2007, 11:19 PM
eto. aj sad da vidimo zasto ima jos to malo curenja. vidji je li ti ostao neki send nedje koji nije do kraja zavrnut?
reseno ... u emu mixeru spanjio sam fadere skroz i in i out spdif slusanje .. ostao je cist lexicon .. sve radi do jaja sada ..
hvala svima a posebno tebi Dejo sto si imao vremena da ovo resimo ..
dvuckovic
13-12-2007, 11:21 PM
Nema na cemu. Svakako je trajalo manje od setupovanja RME-a :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.