View Full Version : Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU
dexyco
12-12-2007, 02:44 PM
E, ovde mozemo da pricamo o SOKOJ-u, hrvatskoj i ostalim agencijama za zastitu autorskih prava kod nas... :)
Braca
12-12-2007, 03:20 PM
Pa hajde neka neko da pocetne informacije
Mislim da ovo mnoge interesuje... ajde neko ko sve to zna, bar malo po malo da napise pa da se stavi tema na sticky:wink:
... evo mene recimo trenutno interesuje... imam recimo celu pesmu, znaci tekst, muziku i aranzman... gde treba da idem, sta treba da odnesem, koliko se placa itd.
... a sigurno ima jos mnogo toga sto bi bilo zanimljivo i korisno znati.
Pozz
Pa i o ovome je bilo reci na forumu, u vise navrata....
Search: SOKOJ
sgracanin
14-12-2007, 10:45 AM
Nema više informacija.
dexyco
14-12-2007, 11:53 AM
Pa i o ovome je bilo reci na forumu, u vise navrata....
Search: SOKOJ
Tacno! Na rumskom sada postoje odgovori na vise pitanja, samo sto je to rasporedjeno u 10 razlicitih tema, znaci nema nikakve preglednosti. Mislim da bi bilo dobro pre svega zbog novih clanova da se sve napise u jednoj temi. Znam da je mnogima glupo da pisu ponovo bukvalno iste postove, pa predlazem da se pojedini kopiraju iz predhodnih tema ovde... Isto tako nisam hteo da se ogranicim samo na Srbiju i SOKOJ, pa je tema vezana i za druge agencije u ex yu, a o njima nije bilo puno price ovde...
@Avax i SGracanin...
niste skontali poentu...
naravno da mogu svi na search ali... kada se vec otvorio novi podforum i thread sa ovakvim nazivom, mislio sam da bi bilo dobro da se napise sve ponovo, kako ko i koliko stigne, o SVEMU (polako naravno) sto je vezano za ovu temu... ja sam gore dao primer sta bi recimo moglo prvo da se kaze...
a sto se tice price o Sokoju... mislim da je glupo reci - ovo ne valja - i staviti tacku. Ako vec to ne valja treba onda reci sta je alternativa, to je i poenta ovog thread-a, da se kaze konkretno sta moze i gde da se uradi, ograniceno recimo na zemlje bivse YU, mada moze i sire, sto da ne... eto, reci nam kako to ide tamo gde si ti bio, malo detaljnije, da ljudi mogu da vide kako se tamo radi, pa da odluce sami sta im je bolje i gde mogu da se nadju (pri tom ne mislim samo na ljude koji hoce da izdaju nesto, vec i na ljude koji komponuju i pisu tekstove...)... jer... sta znaci to "ako sviruckas sa bendom" ili "vec ti je 30" ili "jos uvek zivis sa mamom":confused: ... da li mislis da takav covek ne moze da iskomponuje dobru pesmu ili da napise dobar tekst? Kakve veze ima njegova mama, bend ili godiste sa onim sto stvara?
Neozbiljno je praviti ovakve insinuacije. Ako vec hoces da pomognes drugima, onda ispricaj konkretno, ako imas takve informacije naravno, sta TREBA da se radi i kako je najbolje zastititi svoj rad, i sve vezano uz to. To bi bio pravi odgovor!
Ovo sve pricam iz dobre namere (a put do pakla je od njih:da:) tako da nhf
Pozz
Na brzinu...
U Hrvatskoj postoji HDS (Hrvatsko Drustvo Skladatelja) koji ima svoj pod-odjel ZAMP (Zastita Autorskih Muzickih Prava) koji se bavi prikupljanjem i raspodjelom autorskih i mehanickih prava. Autorska prava nose autorima uglavnom najvise novaca (paradoks je sto ih zovu "mala prava"!!) i isplacuju se jednom godisnje, negdje krajem proljeca. Svaka TV i radio stanica, svaki obrt ili birtija placa neku lovu za koristenje muzike ZAMPu. Isto tako se i svi koncerti moraju prijaviti na ZAMP sa tocnom listom izvedenih pjesama (i organizator mora platiti za te pjesme). Onda oni to sve skupe i raspodjele autorima. Sebi zadrzavaju neki manji postotak za hladni pogon i neke svoje projekte. Imaju ta neka svoja izdanja klasicne glazbe i sta ja znam sto jos. Uglavnom neke nekomercijalne stvari, recimo neki cd-i koji su bitni za nacionalnu kulturu a izdavaci za njih nemaju interesa jer nisu financijski isplativi. Ne moze se reci da su bas transparentni. Postoji puno prica o tome kako lose prijavljuju dobivenu lovu, ne vode azurno liste prijavljenih pjesama od radija i tv-a... Al to je uvijek prica i nitko nema nikakvih dokaza. Masa je autora nezadovoljna sa cifrom koju godisnje dobiju, pa mozda i od tuda krecu price. Ja ne znam stvarno jel da im vjerujem ili ne...
Zatim postoji HUZIP (Hrvatska Udruga za Zastitu Izvodjackih Prava). Oni prikupljaju lovu od tzv. "izvodjackih prava". To su naknade za emitiranje snimljenih izvedbi i slicno. Iako sam ja tamo uclanjen, nije mi najjasnije sto oni sve prikupljaju. Al uglavnom i oni kapnu s nekom parom jednom godisnje. Uglavnom je to neusporedivo manja cifra od autorskih koje daje ZAMP.
Lova koja se vrti je neusporedio manja nego negdje na zapadu, ali autori koji puno rade uspiju dobiti i dobru lovu. Price su da oni najkomercijalniji autori (ne nuzno pjevaci, nego oni koji stoje iza pjesama) uspiju okrenuti i par stotina tisuca kuna (kuna je 7.3 eura pa racunajte).
I znam da ce to netko pitati - u HDS/ZAMP i HUZIP se mogu uclaniti samo drzavljani HR. Ako vam se stvar vrti u HR a niste odavde, onda mozete pismeno obavijestiti svoj u maticnu agenciju i duzni su vam to isplatiti jer ZAMP znam da isplacuje stranim agencijama uredno za sve strane autore. Znaci lova ide...
Sad se u zadnjih par godina raspuhala i treca vrsta agencija, a to su one koje se bave Publishingom. Taj publishing meni bas nije jasan. Znam da on nije dozivotan nego se sa publishing pravima moze trgovati. Taj publishing ako netko moze objasniti bio bi mu zahvalan!!
:)
sgracanin
15-12-2007, 05:50 PM
Nema više informacija. Pitajte sveznajućeg nikogovića.
Kakve sad DaBear ima veze:confused:. Ovo je Rumski forum, nije Dabear forum... ne znam sta je bilo ali sta god da je kakve to veze ima sa ostalim clanovima koje interesuje svacije iskustvo, medju njima i tvoje i njegovo... mislim... stvarno mi nisi jasan :confused: :shock: :banghead:
@sgracanin:
Steta je sto si izbrisao svoj post!
Jako je koristan bio!
aj vrati
DaBear
15-12-2007, 08:00 PM
Na brzinu...
U Hrvatskoj postoji HDS (Hrvatsko Drustvo Skladatelja) koji ima svoj pod-odjel ZAMP (Zastita Autorskih Muzickih Prava) koji se bavi prikupljanjem i raspodjelom autorskih i mehanickih prava. Autorska prava nose autorima uglavnom najvise novaca (paradoks je sto ih zovu "mala prava"!!) i isplacuju se jednom godisnje, negdje krajem proljeca. Svaka TV i radio stanica, svaki obrt ili birtija placa neku lovu za koristenje muzike ZAMPu. Isto tako se i svi koncerti moraju prijaviti na ZAMP sa tocnom listom izvedenih pjesama (i organizator mora platiti za te pjesme). Onda oni to sve skupe i raspodjele autorima. Sebi zadrzavaju neki manji postotak za hladni pogon i neke svoje projekte. Imaju ta neka svoja izdanja klasicne glazbe i sta ja znam sto jos. Uglavnom neke nekomercijalne stvari, recimo neki cd-i koji su bitni za nacionalnu kulturu a izdavaci za njih nemaju interesa jer nisu financijski isplativi. Ne moze se reci da su bas transparentni. Postoji puno prica o tome kako lose prijavljuju dobivenu lovu, ne vode azurno liste prijavljenih pjesama od radija i tv-a... Al to je uvijek prica i nitko nema nikakvih dokaza. Masa je autora nezadovoljna sa cifrom koju godisnje dobiju, pa mozda i od tuda krecu price. Ja ne znam stvarno jel da im vjerujem ili ne...
Zatim postoji HUZIP (Hrvatska Udruga za Zastitu Izvodjackih Prava). Oni prikupljaju lovu od tzv. "izvodjackih prava". To su naknade za emitiranje snimljenih izvedbi i slicno. Iako sam ja tamo uclanjen, nije mi najjasnije sto oni sve prikupljaju. Al uglavnom i oni kapnu s nekom parom jednom godisnje. Uglavnom je to neusporedivo manja cifra od autorskih koje daje ZAMP.
Lova koja se vrti je neusporedio manja nego negdje na zapadu, ali autori koji puno rade uspiju dobiti i dobru lovu. Price su da oni najkomercijalniji autori (ne nuzno pjevaci, nego oni koji stoje iza pjesama) uspiju okrenuti i par stotina tisuca kuna (kuna je 7.3 eura pa racunajte).
I znam da ce to netko pitati - u HDS/ZAMP i HUZIP se mogu uclaniti samo drzavljani HR. Ako vam se stvar vrti u HR a niste odavde, onda mozete pismeno obavijestiti svoj u maticnu agenciju i duzni su vam to isplatiti jer ZAMP znam da isplacuje stranim agencijama uredno za sve strane autore. Znaci lova ide...
Sad se u zadnjih par godina raspuhala i treca vrsta agencija, a to su one koje se bave Publishingom. Taj publishing meni bas nije jasan. Znam da on nije dozivotan nego se sa publishing pravima moze trgovati. Taj publishing ako netko moze objasniti bio bi mu zahvalan!!
Evo kao "sveznajuci" da objasnima / kazem sta je znam....
Ovde publisher radi isto kao i PRS ili ti ZAMP ili SOKOJ... Razlika je sto kad (ovde) potpises publishing deal, u zavisnosti koliko si poznat ili koliko obecavas svojim talentom - toliko dobijes veci avans! Znaci LOVA UNAPRED!
Puno njih ceka da naprave neki hit i onda se Publisheri lome ko ce da ih potpise i tu se onda nedmecu sa avansima da privuku kompozitora. Imam druga koji je posle jedne pesme koja je bila na No.7 u Engleskoj, potpisao publishing SAMO za jedan album i dobio UNAPRED ?200.000 !! Album se naravno nije prodao toliko dobro (60.000 komada samo) i Publisher ga je izduvao...izgubio pare..
Ako imas katalog pesama, mozes da diktiras cenu..
Takodje - publisher povezuje kompozitore i nudi njihovu muziku za dakju ekslpoataciju - FILMOVI, REKLAME itd...
Bregi je njegov publisher iz Francuske sredio da ubaci pesme na Borat film...
Publisher zadrzava 30% od svega..oni u tom slucaju ubiraju i pare od PRS ili koga vec..jer je njihov deal za ceo svet. Oni jure SVE agencije da isplate pare (ako ih ima) a agencije tipa SOKOJ samo CEKAJU da im posalju (ko se seti da posalje!!)
Znaci - Publisher je PRO_AKTIVAN! Radi za kompozitora.
Oni uvek znaju KO TRAZI PESME, KOME TREBA MUZIKA ZA FILM, REKLAME ITD...
U ugovoru obicno postoji neki minimum koji mora da se odradi dok si sa njima, tipa na pr. 5 kompozicija (100% autorski) za 3 ili 5 godina..ili 10 kompozicija gde je 50/50 podela ili 20 gde autor ima samo 25% itd..
Posle isteka roka, mogu da plate jos da ostanes sa njima, bez obzira da li si ispunio quotu ili pak da te puste...sve zavisi koliko im kao kompozitor znacis!
Iz iskustva, najbolje je potpisivati publishing na bazi projekta, a ne ekskluzivno na 3 ili 5 godina!
za ovaj prvi se podrazumeva da autor ima par hitova iz proslosti...to je neka garancija da ce nabosti jos neki...
eto, to ja ovako ..po seljacki da objasnim iz licnog iskustva!!:(
cucko
19-12-2007, 11:53 AM
Pa izgleda da u Hrvatskoj to funkcionishe malo bolje nego u ostalim delovima ex-Yu:
http://www.vjesnik.hr/html/2007/12/19/Clanak.asp?r=crn&c=4
dexyco
19-12-2007, 03:26 PM
Hmmm, da, ali je u pitanju domaci plagijat domace muzike, ne znam kako to funkcionise sa plagijatima strane, jel ima neko informaciju vezanu za to?
DaBear
19-12-2007, 07:59 PM
Eh, kad bi samo znali sta je sve pokradeno.....:ups: :ups: :ups:
zanamusic
20-12-2007, 06:37 AM
Sto veci uspijeh mozesh postici bez publishera, npr plasirati pjesmu na... recimo Madonnin album, to veci avans i bolje uslove mozesh traziti. Prije ili kasnije svakom treba publishing house... ali obicno se ne isplati ako vec ne radish uspijeshno kao autor. U puno slucajeva izdavacka kuca npr placa snimanje albuma i sklapa ugovor sa labelom. To je vec OK deal.
Sto se tice Agencije za zastitu autorskih prava, znam da jedna jaca u Evropi nadgleda citavu Evropu, dok istovremeno mozesh biti clan recimo americkog ASCAP-a iako si clan neke evropske iste organizacije. A znami da ASCAP suradjuje sa nashim organizacijama kao npr. HDS/ZAMP i Sokoj. Ima vise informacija na njihovoj web stranici:
http://www.ascap.com/index.html
Licno sam clan Svedskog Stim-a.
Danny Lou
20-12-2007, 05:00 PM
Hmmm, da, ali je u pitanju domaci plagijat domace muzike, ne znam kako to funkcionise sa plagijatima strane, jel ima neko informaciju vezanu za to?
cvikas,a ? :wink::)
Danny Lou
20-12-2007, 05:02 PM
nego kako cemo mi iz ove nam "cudnovate" bosne da rijesimo problema autorskih prava sam Bog dragi zna... :(
Bybass
31-12-2007, 01:57 AM
nego kako cemo mi iz ove nam "cudnovate" bosne da rijesimo problema autorskih prava sam Bog dragi zna... :(
NIKAKO !!!
Kao ni u Srbiji sto se nece resiti.
Ljudi kojima je to u cilju da se resi su u manjini, a vecina zaradjuje pare prodavajuci muziku "na crno" i super zive od toga. Nikom nista ne placaju a zaradjuju ekstra, a pritom ta muzika koju prodaju u vecini slucajeva nije njihova pa je pitanje kako bi se ti "poznati" autori obogatili da nije turaka, grka, francuza i ostatka sveta.
A na to sve se "slepaju" mnogo manje poznati autori koji se vade na pricu: Eto, kod tog "poznatog" ti je pesma xxxx evra a kod mene isto to kosta xxx evra!!!!
Uostalom, ovo sto sad pisem zna 99.9% ljudi koji su na ovom forumu i mislim da je bezveze pisati na tu temu.
Jednostavno, muzicku scenu (skoro kompletnu) u Srbiji drze "odredjeni" ljudi i dok neko drugi ne preuzme to kormilo nista se nece promeniti nabolje.
Pozdrav
eterno
08-01-2008, 06:26 PM
Evo linkovi za razne organizacije/agencije za zastitu autorskih prava na prostorima Ex-Yu. (Za one koji nisu upoznati, da imaju sta citati)
http://www.sokoj.org.yu/ SR ( Org. za zastitu autorskih muzickih prava)
http://www.zamp.hr/ HR (Zastita autorskih muzickih prava)
http://www.huzip.hr/ HR (Hr. udruga za zastitu izvodjackih prava)
http://www.hds.hr/ HR (Hrvatsko drustvo skladatelja)
http://www.sazas.org/ SLO (Agencija za zastitu autorskih prava)
http://www.zamp.com.mk/ MK (Agencija za zastitu autorskih prava)
http://www.sqn.ba/ BiH (Agencija za zastitu autorskih prava)
http://www.uzus.ba/ BiH (Udruzenje za zastitu umjetnika/izvodjaca)
http://www.pamcg.com/ CG (Org. za zastitu autorskih muzickih prava)
Za ove agencije iz BiH dosta umjetnika/muzicara/kompozitora i ne zna.
SQN stranica nije obnovljena od 2004, prije mozda 2 mjeseca sam im pisao i pitao kada ce obnoviti stranicu i gdje se moze dobiti vise informacija o njihovom radu, odgovorili su da je stranica "jos uvijek u izrdi" (3 god). Oni su mi i predlozili da pogledam UZUS za koji nisam ni znao, ali njima web ne funkcionise nikako.
Meni to izgleda zesce amaterski.
Sretno
(info@uzus.ba)
(http://www.uzus.ba/)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.