View Full Version : Autorska prava u inostranstvu
Da li ja kao drzavljanin Srbije mogu da se uclanim npr. u nemackoj ili francuskoj... organizaciji za zaštitu autorskih muzičkih prava i budem njihov, a ne clan SOKOJ-a ?
Ako moze... kakva su Va$a iskustva stim ?
:da: Hvala
Color
10-12-2007, 11:42 AM
Mozes, ja barem imam ok iskustvo sa tim.. Ja sam clan OSA (u Ceskoj), poenta je samo da ne mozes biti clan vise organizacija za zastitu autorskih prava. Znaci ne mozes biti clan SOKOJA i npr. OSA ili bilo koje druge... Cak mislim da nije ni vezano za to gde imas trajni boravak, koliko se secam meni nista nisu trazili. E sad, posto se svi oni manje vise vode nekim svojim internim pravilima, moguce je da negde nece hteti da te uclane jer nisi njihov drzavljanin, najbolje je da ih direktno pitas pa vidis na cemu si..
Inace rade solidno, meni redovno stizu izvestaji i kinta na racun, naravno uvek ima sta da se reklamira ali za sada nije bila greska kod njih nego u TV i RADIO stanicama koje nisu prijavile emitovanje...
DaBear
10-12-2007, 05:24 PM
Da li ja kao drzavljanin Srbije mogu da se uclanim npr. u nemackoj ili francuskoj... organizaciji za za?titu autorskih muzi?kih prava i budem njihov, a ne clan SOKOJ-a ?
Ako moze... kakva su Va$a iskustva stim ?
:da: Hvala
Ako si clan SOKOJA, ne mozes...oni AUTOMATSKI "stite" prava nasih kompozitora za ceo svet bez da ih pitaju!
Ako jesi, mozes da napravis ugovor da te stite samo na prostorima nase stare zemlje (Srbija, Hrvatska, Bosna, Makedonija itd..) - ja imam takav deal (dao sam im samo da bi me brze i lakse pustili!!)
Kad istupas iz SOKOJA, ne moze odmah, nego se ceka nesto..valjda do kraja godine ili tako neke fore..
Ovde je meni bilo lako da predem u PRS, jer sam prelazio iz druge agencije...
Za nove, treba da pokazes da ti je nesto sto si komponovao izaslo nege, vrtelo se i napravio neke pare...
Color
10-12-2007, 09:54 PM
.....treba da pokazes da ti je nesto sto si komponovao izaslo nege, vrtelo se i napravio neke pare...
Jesi siguran da treba i da si napravio neke pare?
Ja kad sam pristupao trazili su bilo kakav dokaz da imam barem jednu kompoziciju koja je javno izvodjena na bilo koji nacin. Uopste nije bio uslov da je izdato ili da sam napravio neke pare sa tim. Ja sam bas u to vreme radio muziku za izlozbu fotografija, na flajeru sam bio napisan kao komp. muzike i to im je bilo dovoljno..
Braca
10-12-2007, 10:54 PM
Organizacije za zastitu autorskih prava su profesionalne organizacije cija je osnovna delatnost da stite necija autorska prava, da ista naplacuju i da autoru isplacuju prihode ostvarene po tom osnovu. Ne znam kako je u drugim drzavama ali Sokoj je udruzenje gradjana koje je od drzave dobilo pravo na osnovu zakona da jedino ono stiti autorska prava na teritoriji Srbije ranije Yu. Kao takav SOKOJU sve drzave strane uplacuju autorska prava za autore iz Srbije a za dela koja se izvode u tim drzavama. Prema tome ako si clan SOKOJA, i ako zastitis kompoziciju u proceduri koju je predvideo SOKOJ ti imas zastitu u celom svetu.
Drugo je pitanje sta kod naas radi SOKOJ, ako se secate nedavnih incidenata u samom SOKOJU, a mislim da su incidenti bili potpuno opravdani i na zalost su jednog clana foruma uspeli da smire (Vlado) a bio je potpuno u pravu jer tu posla uopste nisu bila cista, a meni je potpuno jasno i zasto.
Predlazem da otvorimo taj thread o SOKOJU, s obzirom na cinjenicu da se u Srbiji ipka nesto mirnije i normalnije zivi, pa bi ta organizacija morala puno bolje da radi.
Braca
10-12-2007, 11:00 PM
A da odgovorim i Srcetu, mozes da se uclanis i u stranu autorsku agenciju pod uslovom da oni to dozvoljavaju svojim aktima (da recimo i stranci mogu biti clanovi i slicno)
DaBear
11-12-2007, 09:39 AM
Jesi siguran da treba i da si napravio neke pare?
Ja kad sam pristupao trazili su bilo kakav dokaz da imam barem jednu kompoziciju koja je javno izvodjena na bilo koji nacin. Uopste nije bio uslov da je izdato ili da sam napravio neke pare sa tim. Ja sam bas u to vreme radio muziku za izlozbu fotografija, na flajeru sam bio napisan kao komp. muzike i to im je bilo dovoljno..
U Engleskoj - da! Inace bi svi demo kompozitori zagusili njihove kompjutere i databaze!!
Ja sad mogu da stavim zvucnike na terasu i pustam moje pesme i to je javno izvodjenje!!
Da ponovim jos jednom...SOKOJ nema pravo da automatski stiti pesme za ceo svet. Mora da im se kaze da to ne zelite, ili oni automatski to rade!
Oni su sa njihovim podatcima prikaceni na tu neku Evropsku bazu podataka svih autorskih agencija, i tip je ovde u Londonu odmah video da sam ja clan. Tek kad su tu u SOKOJU ubacili u kompjuter da sam slobodan (van granica stare YU) (morao sam da cekam 10 meseci da se izclanim!!) onda sam mogao da se uclanim u PRS!!
Braca
11-12-2007, 10:29 AM
Da Bear je u pravu u smislu da jedan autor moze poveriti zastitu svojih autorskih prava i drugoj agenciji za drugu teritoriju. Ali dobro je da muzicari tj.autori shvate da autorsko pravo spada u kategoriju imovinskih prava, a da sve to spada u gradjansku materiju prava, gde je princip da nosioci autorskih prava ili imovinskih prava mogu slobodno da raspolazu tim pravima, prema tome i da odredjuju na koji nacin ce iskoriscavati svoju imovinu, tako i da odlucuju koja ce agencija stitii njihova prava.
Jos uvek sam za ideju da otvorimo thread SOKOJ i poblize objasnimo forumasima sve pojedinosti u uvezi zastite njihovih autorskih prava
Braca
11-12-2007, 10:53 AM
Mislim da i Anita o tome nesto zna, pa neka objasni kakav deal ima sa valjda nekom americkom agencijom, cujem da joj dobro ide pa sam onda srecan da uopste nekom dobro ide, samo napred
sgracanin
14-12-2007, 11:02 AM
No comment.
sgracanin
14-12-2007, 11:06 AM
Nema informacija za papane. Ko je ozbiljan, neka mi piše PM.
...A sta znaci ako nisi nigde clan i neka Nemacka izdavacka kuca ti objavi album... sta se tada desava?
slowstar
15-12-2007, 12:50 AM
...A sta znaci ako nisi nigde clan i neka Nemacka izdavacka kuca ti objavi album... sta se tada desava?
U tom slucaju automatski podpadas pod GEMU, pod uslovom da te ovi nasi "puste", posto te stite kao naseg po "defaultu" i moras da trazis "otpust" a to kao sto si procitao gore moze da potraje. Nista vam se od toga ne isplati, izuzev ako vam se pesme ili instrumentali besomucno vrte po zapadu. Ja sam samo neke sitne 'vajde' video iz Skandinavskih zemalja za sve ove godine, i to uglavnom za evrovizijske pesme, i neke instrumentale, ali za veliki orkestar pisane, posto imaju neke probleme sa poentazom elektronike, koliko znam.
Da vam jos malo dodam depresije, kada te SOKOJ stiti, a vrte ti se stvari po zapadu, "odiru" te prvo zapadni, pa posalju SOKOJu, pa te "odere" i SOKOJ, pa te na kraju i banka malo odere, i tako dalje i tako dalje. Ko dobije oko 50% onoga sto je na zapadu ostvario, moze se smatrati srecnim.Mozda se u zadnje vreme nesto promenilo, ali nisam siguran.
Iz svih postova vidim ja da je rec samo o tome kako izbeci SOKOJ... sramota za ovu zemlju gde nista nije u redu... pa ni taj va$ljivi SOKOJ. :mad:
:asskick:
DaBear
15-12-2007, 12:23 PM
U tom slucaju automatski podpadas pod GEMU, pod uslovom da te ovi nasi "puste", posto te stite kao naseg po "defaultu" i moras da trazis "otpust" a to kao sto si procitao gore moze da potraje. Nista vam se od toga ne isplati, izuzev ako vam se pesme ili instrumentali besomucno vrte po zapadu. Ja sam samo neke sitne 'vajde' video iz Skandinavskih zemalja za sve ove godine, i to uglavnom za evrovizijske pesme, i neke instrumentale, ali za veliki orkestar pisane, posto imaju neke probleme sa poentazom elektronike, koliko znam.
Da vam jos malo dodam depresije, kada te SOKOJ stiti, a vrte ti se stvari po zapadu, "odiru" te prvo zapadni, pa posalju SOKOJu, pa te "odere" i SOKOJ, pa te na kraju i banka malo odere, i tako dalje i tako dalje. Ko dobije oko 50% onoga sto je na zapadu ostvario, moze se smatrati srecnim.Mozda se u zadnje vreme nesto promenilo, ali nisam siguran.
Mozes da zamislis kako sam se ( neprijatno ) iznenadio kad sam video da je SOKOJ ubira pare iz celog sveta za neke moje pesme.
Keva stalno govori "..stiglo nesto sitno od SOKOJA..." Ja sve mislim to samo od Evrovizije, uzmem posle par godina da pogledam izvestaj...kad ono !!!!
:shock: :shock: pojela maca !!
dexyco
15-12-2007, 01:12 PM
Znaci menjaj drzavljanstvo, pa onda pravi muziku...
DaBear
15-12-2007, 02:11 PM
Znaci menjaj drzavljanstvo, pa onda pravi muziku...
Ne ! Prvo napravi DOBRU MUZIKU, pa onda radi sta hoces !!!
dexyco
15-12-2007, 02:52 PM
Bice da je tako... ;) Kvalitet se uvek prepoznaje, samo ga treba predstaviti pravim ljudima... :)
sgracanin
15-12-2007, 05:20 PM
Obrisano.
DaBear
15-12-2007, 06:06 PM
Nije istina da te SOKOJ ima po default-u. Bez potpisanog ugovora ne smeju da sakupljaju tvoje tantijeme.
Ako nisi potpisao ugovor sa SOKOJ-em, slobodan si da potpi?e? sa kim hoće? ili mo?e?. Ne znam kako zami?lja? da ti neka Nemačka Kuća objavi album bez da reguli?e autorska prava sa tobom. Prvo i najva?nije, mora da se reguli?e ko ti je izdavač (publisher), ?to će najverovatnije biti izdavački deo iste kompanije. Zavisno od ugovora sa njima imaće? pravo da se upi?e? u GEMA ili ne. Ako već ima? izdavača (publisher-a), a nema? kuću koja ti pokriva autorska prava, onda ti je opet slobodno da potpi?e? sa kime hoće?, ne mora? u GEMA, mo?e? i u SACEM, PRS, pa čak i SOKOJ (ako si lud), sa ugovorom te NIKO neće odbiti, čak ni AUSTRO MECHANA ili SUISA. Ali veruj mi da se album ne mo?e izdati bez da su autorska prava regulisana.
? ? ? ?
Sta podrazumevas pod "moras da regulises autorska prava?"
Publishing ? On ti nije obavezan da bi izdao plocu....
Ti sam kao autor bi trebao da se registrujes, ako hoces neke pare da ti srignu!
Label (pokusava uvek!) da dobije publishing - ali nema nikakva specijalna prava na to,..to im je samo vise para za njih!
Mene NIKAD niko ni u jednom labelu za koji sam izdavao nije pitao "jel sam regulisao autorska prava". Prava su tvoja od momenta kad si napisao pesmu, a ko ce (i kad) da ti ubira pare, to moze da se regulise posle!
Label ionako uplacuje pare u agenciju (mora po zakonu), pare stoje kod njih, i kad se uclanis, dobijes ih...(ako ih neko ne pokrade, he,he..)
sgracanin
15-12-2007, 06:49 PM
Tako mi i treba kad pokušavam nekome ovde nešto i da kažem.
Snalazite se sami. Ko je od vas mene naučio kako se šta radi?
Od mene nema više informacija. Pitajte sveznajućeg DaBear-a koji misli da sedeći u Londonu i praveći se baja, da tako postaješ gospodin čovek. Može čovek iz sela, ali selo iz čoveka...
Ajd' u zdravlje, ja ovde više ne pišem...
:shock: :shock: :shock: Drugari sta bi... daj da ovde pricamo i razmenjujemo iskustva... nemojte ovde da ludite...
DaBear
15-12-2007, 07:17 PM
Tako mi i treba kad poku?avam nekome ovde ne?to i da ka?em.
Snalazite se sami. Ko je od vas mene naučio kako se ?ta radi?
Od mene nema vi?e informacija. Pitajte sveznajućeg DaBear-a koji misli da sedeći u Londonu i praveći se baja, da tako postaje? gospodin čovek. Mo?e čovek iz sela, ali selo iz čoveka...
Ajd' u zdravlje, ja ovde vi?e ne pi?em...
Ovde niko nikoga ne uci, samo ljudi (iz svog nekog iskustva) pokusavaju da razajasne malo neke stvari !
Sta sam to reko pa si se uvredio toliko.?? Jaooooo......???!!:(
Ceo svet je jedno selo....by the way!
dexyco
15-12-2007, 07:50 PM
Ljudi, cinjenice su jedno, iskustvo je nesto drugo, istina/cinjenica moze biti samo jedna, a ne dvojaka, znaci razmenjujemo iskustva kako bismo dosli do onoga sto jeste, nije bitno ko je u pravu a ko ne, bitno je da svi ponesto naucimo odavde, neko vise, neko manje, ali da postoji neka razmena znanja....
Sandy
16-12-2007, 03:01 PM
Na ovom Rumskom uvek neki cirkus...
?to se tiče GEME i većine drugih (ne svih) evropskih agencija, zahtev je da ?ivi? u jednoj od zemalja EU.
Naime, u GEMI su se do nekog trenutka borili sa zahtevima sa strane, birali, mučili se, a onda su u jednom trenutku dobili oko 2000 zahteva iz Brazila (gde je piraterija kao kod nas devedesetih) i re?ili da im stroga politika kuće bude da novi članovi moraju biti rezidenti zemalja EU.
Međutim, ako treba da izda? za mejd?or kompaniju, sve se mo?e dogovoriti, nisu ni oni gadljivi na pare.
Za američke agencije problem mo?e da bude dobijanje poreskog broja (koji mora? da ima? da bi imao ćlanstvo), jer to mo?e da potraje.
Braca
16-12-2007, 06:28 PM
Gospoda draga, nas je veliki problem (mislim u Srba) sto mi svi sve znamo, ja na zalost nisam sreo nijednog coveka koji sve zna. LJudi su toliko toga izmislili da ti treba 100 zivota da sve shvatis. Ako je to tako a jeste, nemojte bez veze da bijete glavu, pustite da i drugi ljudi koji se time bave to rade. Elem bilo je dosta prica ovde i razlicitih informacija, ja sam negde objasnio da je autorsko pravo ustvari imovinsko pravo (privatna svojina) i da se slobodno uredjuje. Prema tome ko ce stiti vase pravo to je licno vasa stvar i niko vam ne moze zabraniti da angazujete koga god hocete. Zamislite samo velika imena Jacksona kako bije glavu ko ce da mu stiti prava i gde, ma jok on lepo angazuje agenta koji samo to radi i stvar je resena. Sto se mene tice ja bih voleo da se vasa izdanja objavljuju i vrte, pa da onda imate problem koga odabrati i gde da stizu pare.
Za pocetak evo mozete da me angazujete kad imate neki ugovor i ja cu se potruditi da imate pravu zastitu vasih imovinskih interesa. Ja na ovaj nacin ne zelim da zloupotrebljavam svoj polozaj ovde na Rumskom, ali cu vam svima rado pomoci, fala bogu internet funkcionise, pa zacas nadjem nekog kolegu da vas zastupa bilo gde u normalnom svetu, samo da molimo boga da dodjete u tu situaciju, a kad ima dobre pesme koja se vrti ima i para, sve se resava
Sandy
16-12-2007, 08:08 PM
Gospodine dragi,
ja ba? ne razumem va? poslednji post (osim dela gde vi nudite svoje pravne usluge).
Niti sam rekla da sve znam, niti sam rekla da imam problem sa zastupanjem.
Samo sam prenela informacije koje mi je dala kompetentna osoba iz Geme pre mesec dana (tra?ila sam informacije drugim povodom).
Braca
16-12-2007, 11:58 PM
Onaj ko prenosi informacije je postar, a obicno se informacija kad se prenosi iskrivi, ja sam objasnjavao sustinu (jer me ona uvek interesuje) a ko shvati dobro jest, a ko prenosi informacije nikad ne shvati
LACKY
17-12-2007, 01:28 AM
Nisam bas siguran sta je po vama sustina, ali ono u sta sam siguran je da: Vangelis nije imao (pre 25godina) velikih problema zato sto je Grk.
E sad' dali se za 25 godina nesto promenilo, to pitajte Bregovica(da ga mozda nisu izbacili iz igre jer nije rezidentan u EU).
Braca
17-12-2007, 09:43 AM
Sustna je bas to sto si sad napomenuo, znaci i jedan i drugi imaju zasticena autorska prava i prihode po tom osnovu bez obzira iz koje zemlje dolaze
cucko
17-12-2007, 02:31 PM
U Nemackoj:
http://www.gema.de/en/
http://www.labelgruendung.de/ (http://www.labelgruendung.de/9.html)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.