View Full Version : m>s sidechaining? ili sta vec......
milanCHE
09-12-2007, 11:04 PM
problem je sledeci:zelim da zadrzim pozicije dva zvucna signala u stereo polju,a pri tom hocu da jednim kontrolisem dinamiku drugog.znaci,jedan kanal je mono{'aj da ga oznacim kao "kontrolni"kanal},a drugi je stereo,i oba su malo van centra stereo baze,prvi-mono je na L-20,a drugi-stereo je na nekih L- 45 do R-20.da li u nuendu postoji neki relativno normalan nacin da se to izvede,jer ume da bude i prilicno smaranje cak i kad su dva obicna mono signala u pitanju(i to centralno panirana).vec je bilo govora i svaki plug-in trazi nesto "svoje",neki traze uvodjenje grupa,pa jedan paniran levo,drugi desno,pa u istu grupu,pa insertuj s.chain comp na grupu,pa suzavaj istu...........citava vecnost......
a ,ajde kad smo vec kod ove teme,da iskoristim priliku da priupitam nekog ko ima iskustva sa db-audioware sidechain comp-om u kratkim crtama na prostom primeru kicka i bass-a,sta da uradim da bih kick-om kontrolisao bass?(znam da je mozda glupo pitanje,ali svesno rizikujem prozivku,jer sam i na kick i na bass traku insertovao db-sidechain compressor,s'tim sto sam isti na kicku podesio send A, a na bass-u receive A ,18 dB ducking,kao sto je SandroB svojevremeno objasnio,medjutim nista se ne desava,ne znam da li da jos switchujem neki od onih prekidaca "external trig" ili "listen"?nisam pametan....):confused:
ako ima ko vremena da nesto pametno predlozi,bio bih mu zahvalan na ustedi dragog mi vremena...
poz....
Mika Technika
09-12-2007, 11:30 PM
sto se tice side-chain-a --- > http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20149
milanCHE
09-12-2007, 11:38 PM
hmmm...,ovoga sam se i pribojavao.znaci,plug mi ne radi kako valja.uradio sam identicno kao na video clip-u.probacu da reinstaliram plug.
Miko,hvala u svakom slucaju
Rasta
10-12-2007, 08:29 AM
Sto se tice zadrzavanja stereo polja prilikom kompresije, na eksternim kompresorima obicno postoji switch koji se zove "stereo link". Mislim da kod nuenda je to po defaultu ako kompresor stavis na stereo kanal (cini mi se da wavesi tako rade).
milanCHE
10-12-2007, 10:40 PM
Sto se tice zadrzavanja stereo polja prilikom kompresije, na eksternim kompresorima obicno postoji switch koji se zove "stereo link". Mislim da kod nuenda je to po defaultu ako kompresor stavis na stereo kanal (cini mi se da wavesi tako rade).
ako si pazljivo procitao post,problem je bio u sidechain compresiji softverskog tipa,koju sam(btw) danas uspesno resio reinstalacijom problematicnog plug-ina(db sidechain comp).alatka(db s.chain comp) je stvarno jednostavna(i intuitivna)sa vesekanalnim mogucnostima(do 6 sidechain parova ).(i lepo je kad radi kako valja i na kompu koji ne zeza,sto sa mojim u poslednje vreme i nije bas slucaj:cry: smrc,smrc)
e,sad, da ne otvaram novi thread,upitao bih nekoga ko ima iskustva sa multi-band sidechainingom,tj.selektivnim duckingom samo odredjenih frekv.opsega nekog signala (mislim da je Arthur svojevremeno naceo tu temu i rekao da ce malo pojasniti princip) da nam prenese(ako hoce:wink: ) svoja iskustva(vidim da je jos ljudi imalo nerazjasnjen ovaj problem,ali nisam nasao na forumu odgovor.sorry ako sam ga prevideo ili promasio).ili ti,Arthureeeee!!!javi sta si iscackao u vezi onog kjaerhusovog G.A.s.c.compresora,koji si svojevremeno hteo da probas (po principu selektivnog side chaininga) na paru kick drum/bass line na onome NU metalu
poz......
Rasta
11-12-2007, 07:53 AM
problem je sledeci:zelim da zadrzim pozicije dva zvucna signala u stereo polju,a pri tom hocu da jednim kontrolisem dinamiku drugog.znaci,jedan kanal je mono{'aj da ga oznacim kao "kontrolni"kanal},a drugi je stereo,i oba su malo van centra stereo baze,jedan je na L-20,drugi je na nekih L- 35.da li u nuendu postoji neki relativno normalan nacin da se to izvede,jer ume da bude i prilicno smaranje cak i kad su dva obicna mono signala u pitanju(i to centralno panirana).vec je bilo govora i svaki plug-in trazi nesto "svoje",neki traze uvodjenje grupa,pa jedan paniran levo,drugi desno,pa u istu grupu,pa insertuj s.chain comp na grupu,pa suzavaj istu...........citava vecnost......
poz....
Pa upravo "stereo link" opcija i radi to sto trazis. Klasicni side chaning omogucava jednom kanalu da kontrolira drugog, potpuno neovisno s obzirom na kompresiju prvog. Npr, udarac bas bubnja stisa bas gitaru tocno na mjestima gdje bas bubanj prelazi postavljeni treshold na bas gitari. Pritom kompresija samog bas bubnja nema veze s onom bas gitare, i na taj nacin se ne zadrzava stabilna stereo slika. Stereo link opcija radi tako da desni kanal prati kompresiju lijevog kanala, bez obzira na vlastite dinamicke karakteristike. Znaci ako kompresor stisa lijevi za 3 db, stisava i desni kanal za 3 db i tako zadrzava stabilno stereo polje. U toj opciji nema posebnog namjestanja parametara za desni kanal, on je u potpunosti vezan na lijevi.
Imas,mislim da je besplatan plug,pod nazivom Sidekick pa probaj i njega.Stavis jedan na source kanal a drugi opalis na kanal koji procesiras,ucitas ga kao prvi u lancu a iza njega stavis sve efekte koji ce raditi po okidacu sa source kanala.Ima cetiri slanja za jedan plug,attack,release,threshold,prilicno je jednostavan i super radi,mozes ga koristiti sa bilo kojim VST plugom,probaj ga obavezno.
http://www.digifreq.com/digifreq/download.asp?ID=86
ili
http://www.twistedlemon.nl/site/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=32
milanCHE
11-12-2007, 05:53 PM
o.k.ljudi,necu vise da vas smaram sa ovim,provalio sam par s.c.compoova koji mi zavrsavaju posao,a ako budem provalio kako kjaerhusov G.A.S.C.radi selektivni sidechain,javljam.hvala u svakom slucaju
@Alen
hvala za link,skinuo sam i taj plug,posle cu ga probati,jos 4 s.c para po aranzmanu i nije tako lose
pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.