View Full Version : Skolstvo bi trebalo zabraniti
master29
15-09-2008, 03:59 AM
ja već du?e vreme kuburim sa mladim kadrom ?eljnog znanja a potencijalno i novca. Svi kukaju i kenjaju kako nema posla, nema prilika, a čim im ponudi? ne?to gde se zapravo mora oznojiti, nestaju u vidu magle, po pravilu ostaviv?i te u veoma neugodnom vi?ku posla i novca a manjku vremena. Pri tom, dobar broj ljudi sam lično obučio za ITB rad, podelio gomilu softwera i materijala za ve?bu, i trenutno opet nemam dovoljno ljudi oko sebe, te spavam po 3 sata dnevno. I sad mi ne pada na pamet nekog da jurim, vi?e mi je pun k. toga, ko ih jebe.
Sve sto si izneo je istina,nece da radeeeee,meni kazu da sam lud sto sam po 20 sati u studiju i kako to moze da se izdrzi.Mali broj njih bi se posvetilo tome,sve uglavnom ostane na forumskoj prici.Svi bi neke pare a de ne zagreju guzicu,ako neko ima takav posao evo ja cu prvi da mu budem segrt.Naravno da ne radim nista,a da me placate:grin:
awacs
15-09-2008, 11:30 AM
Sve u svemu ljudi, pazljivo sam procitao SVIH 25 strana ovog posta u nadi da ce neko od vas iole argumentovano obrazloziti napad na doticni rad i u nadi da ce se nakon tamo, 14.-15. strane tema vratiti na ono odakle je pocela.
I ja sam negde oko 15. strane poku?ao isto ono ?to ti sada poku?ava?. Nisam uspeo, ali nije lo?e da svakih desetak strana neko proba da izvuče neki argument od foruma?a. Kao i u ?ivotu, to ne ide ba? lako, ali mislim da je vredno truda. Ustvari, nadam se. Ja sam se malo umorio od ove rasprave, aj' sad ti :wink:.
dexyco
15-09-2008, 12:33 PM
a već duže vreme kuburim sa mladim kadrom željnog znanja a potencijalno i novca. Svi kukaju i kenjaju kako nema posla, nema prilika, a čim im ponudiš nešto gde se zapravo mora oznojiti, nestaju u vidu magle, po pravilu ostavivši te u veoma neugodnom višku posla i novca a manjku vremena. Pri tom, dobar broj ljudi sam lično obučio za ITB rad, podelio gomilu softwera i materijala za vežbu, i trenutno opet nemam dovoljno ljudi oko sebe, te spavam po 3 sata dnevno. I sad mi ne pada na pamet nekog da jurim, više mi je pun k. toga, ko ih jebe.
Hahaha, znaci ima i toga preko glave. Ja sam ranije mislio da je mnogo teze uci i raditi u studiju nego sto je tesko ostati. Opet, ja kako sam tvrdoglav bih sigurno i izdrzao, problem je sta je to sto se radi, mene to najvise plasi, jer ako bih radio necije hirove, nema ambicije, pa samim tim ni zelje za 20 sati provedenim za tim. Ne mislim naravno da bih trazio da radim Zdravka Colica, vec jednostavno pojedini tekstovi i aranzmani toliko zatupljuju, da bih sigurno pobrljaveo nakon 20 sati slusanja tih sranja, a imao sam priliku da cujem neke nebuloze koje pitanje da li ce biti izdate...
SumAnuT
15-09-2008, 12:53 PM
Vets je skola audio i video tehnologija. Snimanje zvuka, muzicka produkcija, dizajn zvucne slike i studijski rad su samo deo onoga sto te uce na vetsu. Pored zvuka tu je i animacija, graficki dizajn, televizija, kamere, audio tehnika, elektroakustika, akusticki dizajn prostorija ...
Ok, skupa je skola dosta, ali sto se tice snimanja zvuka i muzicke produkcije ja zaista ne znam sta bi vise moglo da se radi u jednoj skoli?
Upoznati smo tj radili smo na digitalnim i analognim miksetama, procesorima, mikrofonima, upoznati smo sa postavkom mikrofona za skoro svaki moguci instrument, programima za snimanje i miksanje, ko je hteo da radi projekte iz zvuka izasao je sa dva ili tri snimljena albuma, ne kapiram sta jedna skola kojoj je zvuk trecina ili mozda cak cetvrtina onoga sto se tamo uci treba jos da ima ...
Eto, sta biste vi to dodali?
Arture, ako ima sta da se radi slobodno me cimaj, kucu sam zavrsio, pa ako si jos u fazonu izgradnje kuce mozes doci da pogledas kako je odradjeno, pa da porazmislis opet o onom montaznom resenju. Ja ne bih menjao zidanu kucu ni za kakvu montaznu veruj mi :)
Naravno mozes doci i da pijemo ne moramo da gledamo kucu :da:
Imam i celo potrkrovlje koje kad se zatvori sa prozorima bice 120 kvadrata otvorenog prostora tj. bez ikakvih zidova, savrseno za akusticku obradu i sredjivanje frek. odziva ;)
master29
15-09-2008, 03:33 PM
Hahaha, znaci ima i toga preko glave. Ja sam ranije mislio da je mnogo teze uci i raditi u studiju nego sto je tesko ostati. Opet, ja kako sam tvrdoglav bih sigurno i izdrzao, problem je sta je to sto se radi, mene to najvise plasi, jer ako bih radio necije hirove, nema ambicije, pa samim tim ni zelje za 20 sati provedenim za tim. Ne mislim naravno da bih trazio da radim Zdravka Colica, vec jednostavno pojedini tekstovi i aranzmani toliko zatupljuju, da bih sigurno pobrljaveo nakon 20 sati slusanja tih sranja, a imao sam priliku da cujem neke nebuloze koje pitanje da li ce biti izdate...
Au,koji ste vi likovi,hahha naravno salim se.Oa vi bi da radite samo ono sto volite,da svirate samo sto vam je hir....i tako da uzmete pare,pa ko to ne bi voleo...ali ne zivimo u zemlji gde se to moze,moras da se naviknes i na drugaciji pristup.t.j.onaj profi,a to je da radis sve sto ti se ponudi,dobro ne bash sveee.Ko sto Sojic kaze"ja sam zeleo da budem kapetan ladje...ali jbg:-("Zato nemojte da trazite razloge za nerad...nego bre picite,radite ili sa tom vasom ideologijom,svatite muziku ko hobi...a glavni posao trazite na drugom mestu,t,j,u struci:-)
HeatMan
15-09-2008, 03:59 PM
Au,koji ste vi likovi,hahha naravno salim se.Oa vi bi da radite samo ono sto volite,da svirate samo sto vam je hir....i tako da uzmete pare,pa ko to ne bi voleo...ali ne zivimo u zemlji gde se to moze,moras da se naviknes i na drugaciji pristup.t.j.onaj profi,a to je da radis sve sto ti se ponudi,dobro ne bash sveee.Ko sto Sojic kaze"ja sam zeleo da budem kapetan ladje...ali jbg:-("Zato nemojte da trazite razloge za nerad...nego bre picite,radite ili sa tom vasom ideologijom,svatite muziku ko hobi...a glavni posao trazite na drugom mestu,t,j,u struci:-)
to to.. apropo ove priche, jako mi je interesantno bilo kad je max postavio onaj "oglas" gde poznati producent trazi junior asistenta za rad u studiju na jednom projektu.. i naravno, dosta ljudi se javilo, ALI.. svi su pitali koja je kinta u opticaju..
jbg, ja sam sticajem okolnosti i naleteo na lika koji je organizovao celu tu prichu (ne spominjem mu ime i prezime jer nije ni max na forumu), i prichao sa njim o tome, i projekat je bio jako interesantan a kinta josh interesantnija.. nazalost nisam prihvatio posao jer me drugi kolega vec iscimao za neshto.. a zao mi je shto nisam, jer bi to bilo jedno interesantno iskustvo..
Arthur
15-09-2008, 06:56 PM
dragi forumaši, glupost na delu :D Školski primer razmišljanja većine klinaca na koje sam naišao. To je jedan od standardnih argumenata, mada ih ima širok spektar, koji se za divno čudo, uglavnom ponavlja.
@Sumanut
O lala, ajd neki tulum u gajbi da padne :D
E što se škole tiče, sve si lepo reko, a ja sam već par puta naglasio da je to tako, i jedina stvar koju zameram svim trenutno postojećim školama jeste upravo kontrola tog znanja. Toliko idiota je uspelo da ih završi, ili bar apsolvira, i u toliko situacija nisam znao dal da se smejem il da plačem. Sve drugo je stvarno lepo zamišljeno, saamo što ne funkcioniše.
dexyco
15-09-2008, 07:15 PM
Au,koji ste vi likovi,hahha naravno salim se.Oa vi bi da radite samo ono sto volite,da svirate samo sto vam je hir....i tako da uzmete pare,pa ko to ne bi voleo...ali ne zivimo u zemlji gde se to moze,moras da se naviknes i na drugaciji pristup.t.j.onaj profi,a to je da radis sve sto ti se ponudi,dobro ne bash sveee.Ko sto Sojic kaze"ja sam zeleo da budem kapetan ladje...ali jbg"Zato nemojte da trazite razloge za nerad...nego bre picite,radite ili sa tom vasom ideologijom,svatite muziku ko hobi...a glavni posao trazite na drugom mestu,t,j,u struci
Da se razumemo, ako bih radio na nekom lepom projektu, ne bih trazio ni dinar (mozda za autobus), a ako bi mi neko ponudio milion evra da radim na nekoj budalastini narednih mesec dana, nasmejao bih se i pitao ga da li je normalan. Stvarno, neke stvari mi tako skacu po zivcima koji su inace trenutno jako labavi i mislim da psihicki ne bih mogao da trpim taj zvuk duze od par minuta...
dexyco
15-09-2008, 07:17 PM
dragi forumaši, glupost na delu Školski primer razmišljanja većine klinaca na koje sam naišao. To je jedan od standardnih argumenata, mada ih ima širok spektar, koji se za divno čudo, uglavnom ponavlja.
Hej, ne mesaj me sa drugima, jer ne znas na sta ciljam. Jedno je uciti kulinarstvo tako sto ces poceti od przenja jaja, a drugo je poceti kulinarstvo tako sto ces poceti od pravljenja torte od peska...
Arthur
15-09-2008, 07:22 PM
u said it all :D
awacs
15-09-2008, 07:38 PM
Hej, ne mesaj me sa drugima, jer ne znas na sta ciljam. Jedno je uciti kulinarstvo tako sto ces poceti od przenja jaja, a drugo je poceti kulinarstvo tako sto ces poceti od pravljenja torte od peska...
... a treće je upisati ?kolu u kojoj će ti objasniti da i jaja i pesak imaju svoja mesta u kulinarstvu...
I ja sam negde oko 15. strane pokušao isto ono što ti sada pokušavaš. Nisam uspeo, ali nije loše da svakih desetak strana neko proba da izvuče neki argument od forumaša. Kao i u životu, to ne ide baš lako, ali mislim da je vredno truda. Ustvari, nadam se. Ja sam se malo umorio od ove rasprave, aj' sad ti .
Awacs, sad je tvoj red da ih upozoris da je rasprava "malo" skrenula sa teme! Ali sacekaj, imaju fore jos jedno 7-8 strana! :rotfl:
A moje pitanje za NU Bozidar Adzija ste iskulirali! :confused: :D
A kad smo vec kod pitanja, zanima me da li postoji jednoglasno misljenje oko toga koji studijo u Srbiji je najbolji (najbolja oprema/ozbiljna ekipa/ozbiljan rad)?
awacs
15-09-2008, 11:58 PM
Awacs, sad je tvoj red da ih upozoris da je rasprava "malo" skrenula sa teme! Ali sacekaj, imaju fore jos jedno 7-8 strana! :rotfl:
A moje pitanje za NU Bozidar Adzija ste iskulirali! :confused: :D
A kad smo vec kod pitanja, zanima me da li postoji jednoglasno misljenje oko toga koji studijo u Srbiji je najbolji (najbolja oprema/ozbiljna ekipa/ozbiljan rad)?
Ne, ne, ja neću pominjati taj diplomski rad do 35. strane. Do tada, to je tvoj posao :wink: .
(...)
Na?alost, ne znam ni?ta o BA, a ?to se tiče konsenzusa o najboljem studiju - nemoj da ga očekuje?. Najbolji studio za rad je onaj u kome te ljudi prime kao čoveka i nastave da se pona?aju tako prema tebi dogod si i ti takav prema njima. Sve drugo je (po meni) nebitno. Studio je radni prostor u kome sticajem okolnosti ?ivi i neka (bolja ili lo?ija) oprema... Nemam konkretan odgovor po?to već godinama nemam potrebe da zalazim u studija.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
16-09-2008, 02:29 AM
najbolji studio u zemlji je moj studio. Najbolja ekipa, ja , moja keruša i poneki zalutali šegrt. Odma posle toga idu Barba i Dejo, i to samo zato što su fini, duševni.
dexyco
16-09-2008, 03:03 AM
... a treće je upisati školu u kojoj će ti objasniti da i jaja i pesak imaju svoja mesta u kulinarstvu...
Ako upises dobru skolu da, ako ne, onda ce ti reci da pesak u hlebu daje samo poboljshanu aromu i ne lomi zube... :)
Najbolji studio za rad je onaj u kome te ljudi prime kao čoveka i nastave da se ponašaju tako prema tebi dogod si i ti takav prema njima. Sve drugo je (po meni) nebitno. Studio je radni prostor u kome sticajem okolnosti živi i neka (bolja ili lošija) oprema... Nemam konkretan odgovor pošto već godinama nemam potrebe da zalazim u studija.
Potpisujem... :)
Miha Blaze
16-09-2008, 03:10 AM
ko je pametan znace da "iskoristi" prednosti skole... ili ako je jos pametniji moze da je ne upisuje i da se snadje na neki drugi nacin ;) a to sto je pametnih malo u skoli, a pametnijih jos manje po studijima... i jos to sto pametniji misle da su UVEK najpametniji e to nije dobro... :ups:
Arthur
16-09-2008, 03:11 AM
najpametniji su moderatori, inače to ne bi bili. Jedini pametniji od njih su admini, al o tome se ne sme govoriti.
Miha Blaze
16-09-2008, 03:18 AM
:)
ko je pametan znace da "iskoristi" prednosti skole... ili ako je jos pametniji moze da je ne upisuje i da se snadje na neki drugi nacin ;) a to sto je pametnih malo u skoli, a pametnijih jos manje po studijima... i jos to sto pametniji misle da su UVEK najpametniji e to nije dobro... :ups:
Potpisujem!
awacs
16-09-2008, 03:16 PM
najbolji studio u zemlji je moj studio. Najbolja ekipa, ja , moja keruša i poneki zalutali šegrt. Odma posle toga idu Barba i Dejo, i to samo zato što su fini, duševni.
Čuj, tvoja ironija je potpuno na mestu. Jeste, preterao sam kada sam napisao da je oprema "nebitna". Opet, ovo je forum, i manje više svi se izražavaju sa više isključivosti nego što je potrebno, pa me je ponela atmosfera :wink:. Kao šumovi za crtani film - svi su karikirani.
Ali ono šta sam zaista mislio je: ako bi trebalo da biram između dobre opreme kojom rukovode neprijatni ljudi i lošije opreme sa ljudima koji mi prijaju - pre bih izabrao ovo drugo. Uostalom, dok sam se bavio estradom tako sam se i ponašao.
I naravno, potpuno sam propustio da kažem da ti "ljudi sa kojima ti je prijatno" treba nešto i da ZNAJU. No, smatrao sam da se to podrazumeva :wink:.
Pozdrav,
Vasa
RetroMan
16-09-2008, 10:16 PM
a to sto je pametnih malo u skoli, a pametnijih jos manje po studijima... i jos to sto pametniji misle da su UVEK najpametniji e to nije dobro...
Najpametniji su uglavnom na forumu. :wink:
RM
silicon science
16-09-2008, 10:25 PM
Ja sam najpametniji :wink:
kejkz
16-09-2008, 10:45 PM
nisi, ti si supermen
Arthur
17-09-2008, 01:56 AM
Ja sam najpametniji :wink:
ti da si pametan, bio bi moderator. Admini znaju. Ćuti tu ! :cool:
@Awacs
najbolji je studio gde imaš najbolji rezultat. Ja već 3 godine imam saradnju sa reggae bendom iz BG koji izdaje albume za Francusko ali i svetsko tržište. Prilično skromni uslovi, ali njima to baš tako odgovara, iako su im mnogi od preko nudili kule i gradove besplatno. I ja da imam bend isto bih razmišljao, ne zanima me kako i na čemu neko radi, nego kako će mi album zvučati.
master29
18-09-2008, 02:11 PM
Da se razumemo, ako bih radio na nekom lepom projektu, ne bih trazio ni dinar (mozda za autobus), a ako bi mi neko ponudio milion evra da radim na nekoj budalastini narednih mesec dana, nasmejao bih se i pitao ga da li je normalan. Stvarno, neke stvari mi tako skacu po zivcima koji su inace trenutno jako labavi i mislim da psihicki ne bih mogao da trpim taj zvuk duze od par minuta...
Meni kad bi ponudili milion eura,ja bi i Spanske sapunice radio:rotfl::rotfl::rotfl:
Onda bi od istih,kupio 5 stanova i opermio studio.Psihu bi ostavio po strani,s'tim da nisam bas uravnotezen poslednjih mesec dana...radio sam(DEMIRANE)a njih ima puna dva autobusa,plus treci za njihov lim,koji zivot znaci.Pa su tako trubili....da mi dobro nije bilo.Dexico pa kako da se bavis muzikom ako ne mozes da trpis neprijatne zvukove???
master29
18-09-2008, 02:22 PM
[quote=Arthur;217184]ti da si pametan, bio bi moderator. Admini znaju. Ćuti tu ! :cool:
Izasla je i zvanicna lista:
junior member-ima devojku sve je ok.
member-pocinje da se svadja sa devojkom zbog foruma.
senior member-ne prica sa devojkom vec odredjeno vreme.
pro member-ostavila ga devojka pa se posvetio forumu.
moderator-vec je i zaboravio da devojke postoje,samo gleda kog ce da banuje.
admin-ne idu administracija i devojke jedno sa drugim.
:rotfl::rotfl::rotfl:
awacs
18-09-2008, 04:16 PM
Uh, oporavih računar posle ozbiljne havarije 8-). Nije mi ništa :trchi: .
najbolji je studio gde imaš najbolji rezultat. Ja već 3 godine imam saradnju sa reggae bendom iz BG koji izdaje albume za Francusko ali i svetsko tržište. Prilično skromni uslovi, ali njima to baš tako odgovara, iako su im mnogi od preko nudili kule i gradove besplatno. I ja da imam bend isto bih razmišljao, ne zanima me kako i na čemu neko radi, nego kako će mi album zvučati.
Naravno da si u pravu (uostalom, moderator si). Kada bih imao rege bend i meni bi bilo važnije da mi osoblje dozvoli da konzumiram, nego da snimam u kulama i gradovima :D.
dexyco
18-09-2008, 06:37 PM
Meni kad bi ponudili milion eura,ja bi i Spanske sapunice radio
Onda bi od istih,kupio 5 stanova i opermio studio.Psihu bi ostavio po strani,s'tim da nisam bas uravnotezen poslednjih mesec dana...radio sam(DEMIRANE)a njih ima puna dva autobusa,plus treci za njihov lim,koji zivot znaci.Pa su tako trubili....da mi dobro nije bilo.Dexico pa kako da se bavis muzikom ako ne mozes da trpis neprijatne zvukove???
Ma latino sapunice su druga prica, to bih i ja radio - takve stvari znaju da nasmeju. Od kvazi narodnih stvari bih mogao da radim nesto poput Baje (sto Zoki "7" rece - covek zabavlja :)), ali stvarno ne mogu da svarim neke retardirane stvari (ne mislim na stvari koje dodju do emitovanja), kao i sponzorusku muziku sa pratecim aranzmanima...
Arthur
18-09-2008, 08:47 PM
ej moj awaksu, na momenat je čak i maliciozno zazvučalo, al kontam da se tripujem. U svakom slučaju, ja ne varim, niti iko iz tog benda (i meni zvuči neverovatno), i nikad nisam dozvoljavao konzumaciju u mojoj okolini, naročito ako radim. Ako moraju ( a mnogi baš moraju!), idu lepo u šetnju po bloku, dok ja kradem njihovo studijsko vreme ;) pri tom, tek po tim velikim i fensi studijima kreću prave bahanalije, to daBear može bolje da objasni ;) Tu je gandža za doručak, a teške droge za užinu. ;)
Btw, ja radim sapunice, i to hrvatske, al za dobre pare :D
silicon science
18-09-2008, 08:51 PM
nisi, ti si supermen
Eeeee, a jednog dana cu biti i stilista :wink: :)
dexyco
18-09-2008, 09:11 PM
Btw, ja radim sapunice, i to hrvatske, al za dobre pare
That 's my man. ;) Ne mogu bas 5 stanova da se kupe, ali znaci. :)
awacs
19-09-2008, 11:26 AM
ej moj awaksu, na momenat je čak i maliciozno zazvučalo, al kontam da se tripujem.
Tripuje?. Poku?ao da budem duhovit... Omanuo... Bo?e moj...
Arthur
19-09-2008, 12:00 PM
cool ;) ima jedan vic na tu temu ... kaže, zabranili gandžu na jamajci, dekretom. Kao, jebiga, što je mnogo mnogo je. I sad, sede rastamani na plaži, bleje, strejt, slušaju regge, ćute. Ćute oni tako pola sata, i u nekom momentu se pogledaju međusobno, pa u kasetaš, i kažu jedan drugom, e ,a što mi slušamo ovo sranje?? :D
Miha Blaze
20-09-2008, 06:33 PM
jel smo uspeli da zabranimo skolstvo posle 29 strana teme?
slabo to ljudi... malo mora vise da se iscimamo ;)
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
awacs
20-09-2008, 07:59 PM
cool ;) ima jedan vic na tu temu ... ka?e, zabranili gand?u na jamajci, dekretom. Kao, jebiga, ?to je mnogo mnogo je. I sad, sede rastamani na pla?i, bleje, strejt, slu?aju regge, ćute. Ćute oni tako pola sata, i u nekom momentu se pogledaju međusobno, pa u kaseta?, i ka?u jedan drugom, e ,a ?to mi slu?amo ovo sranje?? :D
Ovo je prejako :D.
...mada je gand?a na Jamajci odavno "zabranjena", i mada bih ja čak i "strejt k'o ?ina" uvek pristao da sviram 2-beat ili voicing gitaru, samo da ?ivim u toplom. Oba?ka to ?to mi je rege mio...
@Miha Blaze
Dru?e, nema ?anse da ?kolstvo bude zabranjeno - svi oni koji bi da ga zabrane ustvari potajno ?ele da postanu ministri prosvete. Kada ka?em "svi", ipak ne mislim na Idekiusa koji je i započeo ovu temu. On je lepo u svom prvom postu napisao "... ili dovesti u red". Vala, i ja mislim da bi ga trebalo dovesti u red.
Nevolja je nastala kada su se neki okomili na inkriminisani diplomski rad, napadajući ga bez ikakvih "akademskih" argumenata. Zapravo, bez ikakvih argumenata... Ali opet, samim tim ?to tema "?ivi" već 29 strana znači da tu nečega ima...
Hm, bilo bi dobro znati koliko studenata (recimo) VET?-a započinje svoje postove sa: "imam 200? i odlučio sam da napravim studio" ili "gitara mi zuji, kako da normalizujem signal?". Kao kad bi na nekom forumu koji je posvećen knji?evnosti likovi pitali: "Imam ideju za roman do jaja, glavni likovi se zovu Suzuki i Buzuki, samo mi treba neka radnja, kako vi to re?avate? I kojim fontom? Mogu li Arialom da postignem neku dramatičnost u trećem poglavlju?".
Pa otprilike se tom tematikom upravo i bavi pomenuti rad...
Ne treba skolstvo zabraniti, nego treba uvesti pitanje odgovornosti nastavnom kadru koji fabrikuje takve "strucnjake".
Cisto da vratimo temu na "pravi put" i da neko ne pomisli slucajno od mladjih narastaja da je pomenuti rad validan u bilo kom pogledu.
To ne vazi samo za skolstvo nego uopsteno se nemar ukorenio svuda.
Bio sam veceras na probi za deciji eurosong i po prvi put sam saznao za kategoriju "Bivseg buduceg vremena"...
Text otprilike glasi "Letos ces meni ti na popravni iz ljubavi"...
Obzirom da textove pisu deca (ili bi barem trebalo) neko bi, od osoba koje vrse selekciju, morao da primeti takvu nepravilnost i sugerise korigovanje koje je vrlo lako izvodljivo... Ali ocigledno slabo ko mari.
Obzirom da textove pisu deca (ili bi barem trebalo) neko bi, od osoba koje vrse selekciju, morao da primeti takvu nepravilnost i sugerise korigovanje koje je vrlo lako izvodljivo... Ali ocigledno slabo ko mari.
... e to se izgleda odomacilo kod nas... mene zena redovno pita nesto tipa - " mogli smo veceras u bioskop" :) ... a ja joj redovno odgovorim ":confused: pa mozemo jos uvek" ili "pa mogli bi i sinoc" ... 8-) :D
... sve je to proizvod Pink-a jer su dovodili polupismene voditelje i pustali bez nadzora (lektora) da lupetaju na tv-u sta stignu pa su se svakakve gluposti odomacile u nasem jeziku... ali to kod nas nije problem, promenicemo opet gramatiku po potrebi :banghead:
Pozz
Arthur
21-09-2008, 12:31 PM
tema je živa, jer školstvo treba zabraniti, samo još nema dovoljno istomišljenika. Zabraniti, pa ponovo izmisliti, ispočetka. Gore od ovog ne može.
dexyco
21-09-2008, 02:45 PM
tema je živa, jer školstvo treba zabraniti, samo još nema dovoljno istomišljenika. Zabraniti, pa ponovo izmisliti, ispočetka. Gore od ovog ne može.
Cek prvo da zabranimo voditelje na Pinku, lako cemo posle za shkolstvo... :rotfl: :banghead:
Bio sam veceras na probi za deciji eurosong i po prvi put sam saznao za kategoriju "Bivseg buduceg vremena"...
Nikad nisi cuo onu popularnu .... " Kad ga budem video jeb'o sam mu kevu "???
To vreme je toliko rasprostranjeno da ga treba uvesti u gramatiku :D :D :D
( zezam se naravno ..... ;) )
Pozdrav
Boki_R
09-10-2008, 09:53 PM
Ima li ko sta novo da izjavi ili da se ova tema prepusti zaboravu?
Da skolstvo nema svrhe ne bi se vecina samoukih u jednom ili drugom trenutku na direktan ili indirektan nacin bacilo na proucavanje literature ili cak i na klasicno studiranje. Nevolja naseg skolstva je sto koliko sam video, ne postoji ni jedna jedina Ozbiljna skola.
Da skolstvo nema svrhe ne bi se vecina samoukih u jednom ili drugom trenutku na direktan ili indirektan nacin bacilo na proucavanje literature ili cak i na klasicno studiranje. Nevolja naseg skolstva je sto koliko sam video, ne postoji ni jedna jedina Ozbiljna skola.
Upravo tako.
Arthur
10-10-2008, 08:33 AM
pa već je to rečeno, ne da su škole glupe same po sebi, nego da su naše poprilično katastrofalne. A da je većina u ovom našem poslu samouka jeste, e sad kolko je to dobro, zavisi koga pitaš.
awacs
10-10-2008, 08:49 PM
Ozbiljna ?kola po pravilu ko?ta Ozbiljne novce. Koliko para - toliko muzike. Za onoliko para koje domaće ?kole naplaćuju, znanje koje se u njima stiče je do J.ja.
HeatMan
10-10-2008, 11:10 PM
tri ipo hiljade eura godishnje je malo?
ili je taman dovoljno, da se opravda to shto svi mogu da zavrshe istu shkolu..?
dexyco
11-10-2008, 01:55 AM
Narode i narodnosti, plata u nasoj zemlji i plata na zapadu nijesu iste. Napravite proporciju izmedju odnosa plata:skolarina tamo i plata:skolarina ovde. P.S. Ona prica o prosecnoj plati (u Srbiji) je smesna, jer je jasno kao dan da vecina ljudi radi poslove van struke za neku sitnu paru, e sad, sto takve plate nisu registrovane (nisu radnici prijavljeni), pa nam je prosek svemirski u odnosu na realnost, to je vec druga prica...
HeatMan
11-10-2008, 02:23 AM
ma nema ovo veze sa platama.. ja sam nashao nachin kako da izvuchem pare za to, al sam skapirao da ono govno ne bi ni 1000 eura trebalo da koshta.. a kamoli 3 i po somica..
istina je to shto ti kazesh, al neshto mi se bash ne chini da je vecina ljudi na onom bk akademiji poput mene doshlo do kesha.. ja sam stipendiran, cale se obavezao da svakih godinu dana stipendije otplacuje sa svojih 5 godina rada u firmi koja me stipendirala..
peter the great i ja, smo skoro jedini normalni tamo bili hahah.. obichni ljudi.. bile su dve kolege koje je rts poslao tamo i gomile gomile burzuja i istripovanih likova..
a i uglavnom, znamo kakve vrste ljudi uopshte upisuju akademije.. oni kojima je samo do toga stalo i trude se da uspeju, i oni koji neznaju shta drugo da rade sa zivotom, a misle da su u tome dobri i da ce im se sva vrata otvoriti nakon toga
moje vidjenje stvari
dexyco
11-10-2008, 01:04 PM
Nije daleko od istine... Cekaj, vi ste ista generacija tamo (ti i Petar)?
HeatMan
11-10-2008, 02:46 PM
on je 88mo kolko se secam.. ja sam 87mo.. iste godine upisali.. on je malo pozurio sa celim shkolovanjem il samo sa faksom.. to ne znam, moracesh njega da pitash.. :)
ishao je sa nama i nash poznati inzenjer.. hmm.. dal je to pravo ime za njega.. Zoric.. shef audio dela rts-a.. i jedino su njega "poshtovali" profesori.. kad se ja podzapam sa profanom jer shiri dezinformacije, ako zorke ne uleti bicu crna ovca do kraja predavanja.. :?
dexyco
11-10-2008, 03:24 PM
Ouch, znaci sve van njihove price je uglavnom pogrsno... :? Pa njega moraju da postuju, jer je za neke stvari i iznad njih... :)
HeatMan
11-10-2008, 03:43 PM
pa to ti pricham.. jbg, minimum 15 puta sam se izleteo i pocheo da se raspravljam sa profanima da ne bi nastavljali prichu.. poshto prichaju potpuno pogreshno.. vishe se ni ne secam shta je bilo u pitanju.. davno to beshe.. pre 2 godine hahhaah
uglavnom ako mi on ne pomogne, nema mi spasa.. al njega je uglavnom bolelo uvo.. i svi ostali kao "smiri se".. pa jebem mu misha, smiri se.. svi dajemo pare da bi nam ovi prichali baljezgarije..
shto se prakse tiche.. u prvoj godini smo snimali jebene gajde.. kineza koji je uchenik nekog bugara (koji je kao vrhunski svirach irskog instrumenta) A ZIVI U SRBIJI.. vateva.. snimili mi njega sa ona dva mikrofona shto smo imali.. bez ritma, bez ideje shta cemo dalje sa tim..
i asistent "sad cu da vam pokazem kako se kompresuje signal"... po prichi je naredna tri sata neshto drkao kompresore NA GAJDAMA ?!?!?!?
ja sam zapalio posle 10 minuta, jer sam video chemu vodi.. i tu stvarno nisam imao zivaca da objashnjavam da NEMA JEBENE POTREBE DA KOMPRESUJEMO LIMITUJEMO ITD VEC SNIMLJENE GAJDE.. zato sam rekao asistentu (predavachu), brate ja palim kod ribe, a vi se svi jebite..
zorke je carina donosio svoje mikrofone da bi mogli da uporedjujemo stereo modularne oktave i rode nt1 i nt2 hahahahah.. imam utisak da se vishe nije ni pojavljivao na faxu od kako sam ja zapalio.. poshto je i dok sam ishao prestao da dolazi.. a i ja sam dolazio samo na meni bitne predmete i ni na shta drugo.. bitni predmet? klavir i solfedjo.. hahahahah 3 i po hiljade za to..? ajte molimte..
poz
awacs
11-10-2008, 07:40 PM
tri ipo hiljade eura godishnje je malo?
ili je taman dovoljno, da se opravda to shto svi mogu da zavrshe istu shkolu..?
Imao sam u vidu VETŠ, koji je u ovom threadu najviše prozivan. Ako se ne varam, tamo je godišnja školarina nekih 120Kdin.
Arthur
11-10-2008, 08:24 PM
Imao sam u vidu VETŠ, koji je u ovom threadu najviše prozivan. Ako se ne varam, tamo je godišnja školarina nekih 120Kdin.
way too much..
ChoME
11-10-2008, 08:59 PM
zorke je carina donosio svoje mikrofone da bi mogli da uporedjujemo stereo modularne oktave i rode nt1 i nt2
reko si da ne znash kakav je nt 1
8-)
lazesh lazesh hitmene!
haha
HeatMan
11-10-2008, 11:20 PM
ne secam se shta sam reko i kome sam reko.. a i sa tim micovima smo snimali gajde i jebeno pucketanje usta.. tj lika koji se shamara i otvara i zatvara usta.. to je samo da bi kao napravili neki ritam..
kako mogu da znam kako zvuchi jbg..
peter the great
11-10-2008, 11:38 PM
on je 88mo kolko se secam.. ja sam 87mo.. iste godine upisali.. on je malo pozurio sa celim shkolovanjem il samo sa faksom.. to ne znam, moracesh njega da pitash.. :)
87-mo sam. Au bre kako to da ne znas, haha.. Nisam pozurio nista, cak sam u srednjoj isao mnogo sporije nego sto treba (popravni). :D
Elem, na BK se stvari odvijaju malo bolje, tako sam cuo od druga koji je na drugoj godini. BK je prodat nekim Kipranima, prof. Petrovic predaje i izborni predmet - moderna harmonija, dosao je i neki zaheban lik iz Amerike, pa ih uci da rade na ProTools-u... Petar Pravica legenda, ne predaje vise.
U sustini, sve je to ok, ali ne za 3600 eura (!), nego 1500 na pr.
HeatMan
12-10-2008, 02:14 AM
pravica je najbolji tamo.. shto su njega kickovali jbt?
edit: nem pojma neshto sam se zabrojao hahahhahaha
dexyco
12-10-2008, 03:05 AM
sam rekao asistentu (predavachu), brate ja palim kod ribe, a vi se svi jebite...
:rotfl: :rotfl: :rotfl: Jbg, ti se ne jebes s mikrofonima... :D
HeatMan
12-10-2008, 04:01 AM
ma jebo mikrofone, al da ga gledam kako "kompresuje" tri sada jebene gajde, ajte molimte.. dakle, ne jebem se sa kompresijom.. imam neshto drugo, na shta si ti vec aludirao.. :)
btw, uvek mesham.. gajde su irske a gusle su nashe? hahah il je obrnuto? znam razlike i sve, al mesham imena iz nekog razloga od rodjenja
Arthur
12-10-2008, 01:03 PM
gajde su škotske, a gusle srpski žičani instrument ;)
ma jebo mikrofone, al da ga gledam kako "kompresuje" tri sada jebene gajde, ajte molimte.. dakle, ne jebem se sa kompresijom.. imam neshto drugo, na shta si ti vec aludirao.. :)
btw, uvek mesham.. gajde su irske a gusle su nashe? hahah il je obrnuto? znam razlike i sve, al mesham imena iz nekog razloga od rodjenja
Kako se kaze "Irak" ili "Iran"? ..... Mislim Saaaaleeee... :)
Kako rece Artur, sa tim izuzetkom da postoje i "vojvodjanske gajde", koje se razlikuju od "skotskih" konstrukciono. Kod "skotskih" se vazduh uduvava, a "vojvodjanske" imaju pumpu kojom se upumpava u meh.
I zasto ne bi kompresovao gajde? :)
HeatMan
12-10-2008, 04:26 PM
Kako se kaze "Irak" ili "Iran"? ..... Mislim Saaaaleeee... :)
Kako rece Artur, sa tim izuzetkom da postoje i "vojvodjanske gajde", koje se razlikuju od "skotskih" konstrukciono. Kod "skotskih" se vazduh uduvava, a "vojvodjanske" imaju pumpu kojom se upumpava u meh.
I zasto ne bi kompresovao gajde? :)
hahhaha e pa nisam bash retardiran jbg.. nego mesham jednostavno.. ne mogu da ih povezem sa imenom hahahahah..
al ne znam shto sam navalio na irske gajde, kad su shkotske.. da ga bem..
zashto ne bi kompresovao?
zato shto nema apsolutno nishta ispod njih, i same su nedinamichne.. ja mu rekao bolje stavi reverb, a on ne ne.. danas kompresujemo..
mislim, ono.. zamishljam ga kako objashnjava klincima koji hoce da budu automehanichari.. pa uzme tochak sa novim gumama napumpanim, i onda kao da ih dopumpava.. i tako 3 sata.. i kao svi gledaju i nemaju pojma shta radi (jer ne objashnjava) i nemaju pojma da gube vreme, al on je sav ozbiljan i "napaljen" da kompresuje gajde.. joooj.. samo kad se setim.. bilo je josh ispada, al nem pojma.. nishta mi nije tolko zanimljivo.. osim toga shto se u atrijumu (dvorishtu) skupljaju narkosi.. shmrkaju duvaju itd.. pa posle mi pokupimo ostatke hahaha
i pricha nam profesorka solfedja kako je nashla kesu od otprilike sto grama neke trave ispod klupice.. i da je bacila.. secam se faca svih u klasi.. :banghead:
ChoME
12-10-2008, 08:57 PM
ne secam se shta sam reko i kome sam reko.. .
stefanu si prichao tj meni
:wink:
a i sa tim micovima smo snimali gajde i jebeno pucketanje usta.. tj lika koji se shamara i otvara i zatvara usta.
ahahah
phil.milmax
01-02-2009, 03:49 AM
Da ne bi otvarao novu temu postavicu pitanje ovde jer verujem da ima dosta veze sa ovom temom.
Interesuje me (s' obzirom da sam shvatio da upis u skolu i nije neka sjajna opcija) sta bi vi preporucili za pocetak bavljenja ovim poslom.Meni licno je najveci problem praksa.Vec par godina unazad skupljam informacije sa svih meni dostupnih izvora, zavrsio sam i neki mini kurs i stvarno me ovo interesuje ali jednostavno nemam dovoljno iskustva u studiju.Proveo sam mnogo noci ispred kompa i oci su mi bile ovolike :shock: ali sam svestan da to nije relevantno.
Dakle kako neko ko pocinje ovim da se bavi da dodje do nekog studija a da to nije preko neke skole?Da li postoji mozda neki kurs kod nas ili nesto slicno koji bi ponudio adekvatno "obrazovanje"?
Arthur
01-02-2009, 11:37 AM
ne. To blejanje ispred kompa nije uzalud ukoliko si uspešno ovladao midi programingom, audio editingom i generalno upotrebom kompjutera u studiju, i stekao rutinu i brzinu, jer ti daje mnogo više šanse da se nekom privališ u studio, a ne da učiš i to. Ovi preko škola još manje vide studio od nas smrtnika, tako da slobodno zaboravi na to. A za studio, eto, cimaj se i dalje, drndaj forum, savatavaj drugare da ti daju neke svoje materijale da ih mixaš, sređuješ, snimaš, nabavi neku manju količinu opreme, i cimaj svakog koga znaš da ima neki studio da makar svrneš i vidiš kako to sve izgleda.
Miha Blaze
01-02-2009, 04:36 PM
ja od skole NIKAKO ne bih bezao, pogotovo sto sad ima i mesta na budzetu... imas fdu, imas vets... nece ti nikako skoditi skola... ja bih svakako probao da se upisem na fdu, da sam na tvom mestu ;)
e sad ako vec imas fakultetsku diplomu onda probaj da se ubacis negde, u neki studio...
al, ako ne znas nikog, ja bih se zaputio u skolu, jednoga dana ta diploma ce ti znaciti ;)
phil.milmax
01-02-2009, 08:12 PM
Hvala na odgovorima.Sto se tice upisivanja skole mislim da to barem u mom slucaju ne bi imalo mnogo smisla.Upravo zavrsavam FMU pa mi je skole dosta:).A i nisam bas dobar sa matematikom (koja se trazi za prijemni) jer sam je poslednji put video u osnovnoj skoli.Ustvari najgore mi je to sto bi u tom slucaju morao da ucim mnogo stvari koje i nemaju bas veze sa onim sto mene interesuje.To je ustvari najveci problem naseg skolstva uopste.Mene interesuje muzika a ne da nocima bubam neke informacije koje nisu bitne za ono cime ja zelim da se bavim.Takodje smatram da je najbitnije interesovanje.Bez toga nista ne vredi.Naravno najbolje je imati uz to i nekoga ko ce da ti pokaze.Al opet u zivotu sam upoznao dosta ljudi koji su sjajni muzicari a nemaju dana skole.Znaci, to sto je neko zavrsio skolu ne mora nista da znaci.:grin:Licno znam dosta ljudi sa VETS-a i dosta puta sam bio zgranut kolicinom neznanja.Takodje znam njih par koji su sjajni.Ja verujem da tu razliku stvara samo interesovanje.Neki verovatno ocekuju sve na tacni,sazvakano pa da to samo progutaju i posle tri godine diplomiraju i onda su oni neki snimatelji i producenti umesto da odu na Search pa udri:)
Dakle skola mi nije neka realna opcija.Sto se tice ove druge tipa ubaci se negde u studio to mi zvuci kao ono kad su pitali milijardera kako je uspeo da toliko zaradi a on im kaze: "Znas kako, zaradis prvo milionce, onda ulozis u neki posao i to se onda obrce i obrce...":) Nemojte samo da me neko pogresno shvati.Jako cenim vase savete i dobru nameru ali da sam vec imao prilike da se ubacim u neki studio sigurno bi to i uradio.:)Najrealnija mi je Arthurova opcija da drndam i dalje ovaj forum(na kome sam inace i najvise stvari naucio) ,da ulazem u neku opremicu a ako nekome treba ili neko zna nekoga kome treba pomoc u studiju please, let me know :grin: jer bi mi to mnogo znacilo.
P.S. Kuvam odlicnu tursku kafu! :rotfl:
Arthur
01-02-2009, 09:26 PM
ako si pri kraju FMU, kvalifikovaniji si za ovaj posao više od pola studijskih inženjera države Srbije, koji ne znaju šta je dur ni mol, a kamoli skala (ovde prestaje i moje poznavanje sofleđa :D:D:D)
Nema tu matori let me know, grizi i navaljuj, neko će biti dovoljno slab pa će te pustiti da makar gledaš šta on radi. Tu dolazi tvojih 5 minuta. Mnogi koje znam, uključujući i mene, su tako počeli, i čini mi se da je to najrealniji i najbolji način. Ja sam skoro 2 godine jurio jednog čoveka i jedan studio, dok me nije primio da blejim a vrlo brzo skontao da se bolje i brže snalazim sa novim tehnologijama od njega, pa sam mu postao desna ruka na više godina. I tom prilikom se nasnimao, naslušao i upoznavao ljudi i opreme.
Arthur
01-02-2009, 09:29 PM
a ti miloše, ne prepadaj više ljude sa tim školama, i sam znaš koliko je debila prošlo pored tebe i tvojih kolega, i koliko si i sam stvari shvatio da ne znaš pored žive i lepo plaćene škole. Ko ima 18godina, i viška novca i energije u žvotu, bolje da se privali nekoj prostoriji za vežbanje i napravi deal sa njima da im radi demo snimke, više će znanja, novca i klijenata tako videti nego da pogubi 4-5 godina na nekoj insituciji učeći matematičke modele digitalizacije signala (u obliku računskih zadataka).
phil.milmax
02-02-2009, 02:14 AM
Hvala na odgovorima.To je u stvari i ono sto me je interesovalo-kako se dolazi do tog zvanja.:)Ako jos neko zeli da podeli svoja iskustva u vezi sa ovim mislim da bi to koristilo nama koji smo na pocetku.
Miha Blaze
02-02-2009, 07:27 AM
Marko... niko nije sveznalica... svestan sam koliko je ovakvih i onakvih na vetsu i koliko je takvih na fdu i karicima i svuda...
ne mozes sve znati, ja se ne stidim sto neke stvari nisam znao ili ne znam... neke stvari me zanimaju, neke ne... i tu je jasno sve... zato i svi ti sa avt-a znaju kolko znaju jer ih to ne zanima (dovoljno)...
da sam cekao da me skola nauci ne bih nista znao... pored skole, potrebno je veeeeliko interesovanje... i sreca naravno...
diploma je meni u steku, pa ako nekad zatreba (takmicenja radi), ja je vadim i bivam kvalifikovaniji, nebitno dal znam ili ne... a u svakom slucaju, nije mi zao ni DINARA koji sam dao na skolovanje... naucio sam neke stvari, ne iz produkcije muzike, vec iz akustike, stekao nove prijatelje koji se zanimaju za istu stvar kao i ja... znam profesore, od kojih uvek mogu da zatrazim neku pomoc ako mi zatreba u vidu literature i slicnog koje ima u zavidnom nivou na vets ;)
eto to je ukratko sta dobijes na vets, pored (ako si zainteresovan) minimalnog znanja koje je potrebno da pocnes da radis neki posao...
ja se za svoje znanje ne bojim, to sto znam, trudim se da prosirim i naucim jos nesto na ovakvim i slicnim mestima...
jbg, jos jedna stvar je zapravo dokaz o interesovanju... onu akustiku Pravicinu (knjigu) u vreme pre nego sto sam polozio ispit procitao sam 2 (dva) puta, dok sam je posle polozenog ispita procitao bar 4,5 puta... nije onda kad mora, vec kad oces...
zato Phille, imas dosta udzbenika na netu, potrazi, procitaj o osnovama postavljanja mikrofona, malo o miksu, pa ce ti biti neke stvari jasnije... ako si brz u nuendu to je + jer brzinu moras imati da bi svakodnevno usnimavao po vecim studijima... (brzina se stice vremenon)
kapiram da ti nije onda onaj moj savet dobar, jer imas vec diplomu u dzepu, sto je dobro, na neki nacin imas neku "sigurnost"... a sto se tice studija, ako si dobar covek, poveci freak za ovu tehniku, i imas zivce celicne, a to sve moras imati, mogu da pogledam jedan fin studio gde mozes da naucis nesto, a i da radis ;) pa da ne bude posle, ja bih hteo al nemam gde...
pozdrav!
phil.milmax
02-02-2009, 01:20 PM
Ako imas bilo kakvu varijantu to bi bilo ekstra:)
Combo
08-02-2009, 03:18 AM
Jednom INZENJER uvek INZENJER! :wink:
Naravno kom je stalo da to bude, kom nije, tu je bum-bum trus mix,mix... i to mu je sto mu je! U ovom poslu jedno je INZENJER ZVUKA, a drugo, tehnicar, snimatelj (onaj ko usnimava, vodi racuna da svi dugmici svetle REC i nista neklipuje, cak neko drugi namesta i mikrofone...), trece je svirac trube ili violine, cetvrto teoretski smer na FMU, itd.
Sta hocu reci, posto sam i sam inzenjer i na tom VETS-u diplomirao sa prosecnom ocenom 9, ocena strucnih predmeta 10, da ljudi cesto brkaju kod nas pojmove!
Imao sam prilike da upoznam dosta ljudi u ovom poslu, medju kojima je i mnogo onih samoukih. Vecina ih je popaljeno, guraju negde i negde i onda STOP! Jednostavno jer su dosli do toga kako to da bum-bum trus mix,mix... i to je to! Posle nekokg vremena vecina istih bi htela da dublje udje u inzinjersku materiju zvuka i kad izdaleka vide cega sve tu ima i koliki je to stres, odmah se vrate na ono svoje bum-bum trus mix,mix i zadovoljni su sobom!
Skola daje odlicnu odskocnu dasku, pogotovo VETS u poslu Audio Inzenjera, i to treba pametno koristiti. Naravno ima stvari koje bi mogle biti i bolje, nigde nema idealnog, ali i dalje mislim da je mnogo vise onih dobrih stvari koje daju za kasnije i dobre smernice, SVE UGLAVNOM ZAVISI OD VLASTITOG INTERESOVANJA. Brze se dolazi do srzi stvari i preciznih informacija...
Kod nas u Audio krugovima ima dosta kvazi literature, dosta losih prevoda, casopisa tipa SkyMusic i Artist Sound, mislim to je strasno sta se pise, a onda ti isti kad im neko skrene paznju ispravljaju sami sebe i to na nekim OSNOVNIM stvarima, tipa sta je karakteristika usmerenosti mikrofona :shock:, crko sam od smeha! :rotfl:al to je istina! Ima istini za volju i ODLICNE nase literature, narocito one strucne za ETF (Petar Pravica, Draga Drincic) i jednim delom FDU, ali sve te ljude mozete naci i na VETS-u, pa po meni je onda mnogo bolje cucati i cekati da jedan takav covek okrene glavu prema tebi i postavis mu pitanje ili se pak prijavis za neki projekat kod nekog takvog coveka i sa njim raspravljas o problematici, pre nego cekati da tamo neki BAJA okrene glavu prema tebi i da ti tvojih 5 mina i sta si opet dokazao i kome, posle nekog vremena se opet smoris kad shvatis da si obican snimatelj pretvoren u deo svog DAW-a, ali ne i INZENJER zvuka! To je ono sto ti konkretno daje VETS i to treba pametno i samo pametno iskoristiti, a ko hoce da mixa, neka mixa bar ima 1001 knjizica o tome kao i kurseva ili onih 5 mina BAJA! :rotfl:
Za kraj, posto se ovaj THREAD vuce po forumu dosta dugu... Diplomski rad kolege Djordjevica sa kojim je sve ovo poclo sam ima priliku da procitam jos dok ga je radio, i bio sam prvi, pre svih, koji je OVAKO uzbecio oci :shock: :shock: :shock: na to! I rekao pa nije ti ovo valjda diplomski rad... :shock: Moram da kazem da i u skolstvu kao i svuda ima monopola, koji u ovom slucaju vode i ne tako strucni ljudi tipa sekretara, itd. i sto se takav diplomski nasao na sajtu smera AVT-a, kao reprezentativni za DOWNLOAD :banghead: Tako da MOLIM svakog ko cita ovo a iz VETS-a je i ima snage i zivac za takve stvari ODMAH ukaze na ovo i skinu tu sramotu sa skolskog sajta, jer ima FENOMENALANIH diplomskih radova koje sam ja CITAO i koji bi dobrim delom bili zanimljivi i od koristi i ljudima sa ovog foruma!
Misli da sam jednom prilikom licno apelovao al... zato evo linka za skidanje mog rada, pa eto onda kog bude interesovala tema neka skine i procita :) bice mi drago ako neko bude napisao i neki komentar...
http://rapidshare.com/files/195372884/OBRADA_SIGNALA_KOD_DIGITALNIH_MIKSETA_BAZIRANA_NA_ VCM_TEHNOLOGIJI.pdf.html
I P.S.
Ima onih koji se kroz celo svoje skolovanje provlaca sa 6 i po kojom 7, neminovna cinjenica, ali ti stvarno bolje onda da su sedeli kuci i citali SOS, KVR, MIX, strane casopise i litaraturu. Mada ima ljudi koji su bili i na
Berklee-ju i SAE pa nisu nesto fascinantni, pogotovu ne SAE! Rekao bi da skolu netreba nikako odbacivati pogotovu ne VETS za Audio INZENJERE, A OSTALO SVE ZAVISI SAMO OD VLASTITOG INTERESOVANJA!
A sta je to AUDIO INZENJER ???
Pozdrav
SHIVA
08-02-2009, 02:32 PM
Pozdrav
Potvrda da si u stanju ponoviti ono ?to su ti o produkciji rekli ljudi koi se ne bave produkcijom, već koi ti ponavljaju ono ?to je njima netko ponovio... i tako u besvjest!
"Audio inzenjer" bi trebao da bude nekakav interfejs ili kontroler za studio, kojim bi opet trebao da upravlja neko ko ima veze sa muzikom... :)
Audio inzenjer takodje zna da izracuna brzinu zvuka pri razlicitim vlaznostima vazduha, temperaturama i sl... :)
Osecam da ce "Audio inzenjer" ovde dobiti podjednak znacaj sa "Chuck Norisom"... :)
Combo
08-02-2009, 04:50 PM
Moze i recimo tipa neko ko realizuje projekt:
ZASTITA NA RADU, OD BUKE, RADNIKA U NIKSICKOJ PIVARI! :)
Salu na stranu:
http://online.onetcenter.org/link/summary/27-4014.00
http://www.analyzemycareer.com/index.cfm?auid=256&action=careerSearch&subAction=view&id=12954
Pored predmeta: snimanje zvuka, dizajna zvucne slike, muzicke produkcije sa jedne strane (gde se znanje o brzini zvuka kroz odredjenu materiju podrazumeva kao osnovno, kao i fazne i bilo koje druge razlike), sa druge strane tu je: elektroakustika, akustika u arhitekturi, digitalizacija signala, ozvucavanje... ciji obim zadataka, ko je radio zna, prelaze i po 3 do 4 A4 strane... pa moze se reci sve do programiranja (i rada na algoritmima), koga to interesuje, ja sam imao tu priliku da eto oko nekih stvari dosta pricam sa Bogac Topaktas audio algoritam dizajn inženjer za BTE Audio pre oko 2 godine, o samim nacinima modelovanja.
Nacin takve vrsta pracenja razvoja uvek otvara mogucnost da po samoj strukturi unapred znas, dal ce i na kaji nacin nesto biti dobro, npr. nacin na koji neko realizuje svoje plugin efekte. npr. tehnikom Signalnog Modelovanja (konvolucija, dinamicka konvolucija) ima ih mnogo ali nazalost malo dobrih. Fizicko Modelovanje nema ih mnogo ali svi su dobri: UAD, BTE, Sonalksis... Znaci konkretno dal ce za neke nesto dobro da "svira" ili ne u najvecoj meri zavisi samo od arhitekture i tehnike modelovanja... i nista vise!
Dakle sve ovo sa pocetka price uvek otvara put specijalizaciji za odredjenu oblast interesovanja...:D
Procitao sam tvoj diplomski .
Bez zelje da nipodastavam tvoj diplomski ,jer si svakako ulozio jako puno truda , moram priznati da me dosta podseca na izuzetno dobar manual za digitalne mixete ....
E sad , sa muzicko/producentske strane , gomila onoga sto si rekao , ja objasnim svojim " segrtima " za 2 sata ..... naravno manje elaboriram , ali sustina je jasna .
Ostali deo diplomskog je zaista vezan za digitalne mixete i ( po meni ) ga je potrebno citati ako zapravo i kupis spravu .....
Naravno sve to ima uticaja na MUZICKU produkciju tacno onoliko koliko mi treba da to objasnim klincima , a to je 2 - 8 sati .... a ne 4 godine ....
E sad , siguran sam da bih VOLEO da imam inzenjera zvuka u blizini ..... ali za servisne poslove ( sto sustinski pise i u linkovima koje si poslao ) ..... neko ko se razume da mi popravi ovo ili ispravi ono ....
Zaista mi nije jasna uloga inzenjera zvuka u MUZICI , pa sam zato i pitao ( nista zlonamerno )
Pozdrav
akordeonista
08-02-2009, 05:22 PM
Combo, mozes li da obnovis link svog diplomskog rada?
Combo
08-02-2009, 07:58 PM
Nema problema, link ce se ponvo postaviti! Za MAX-a neznam koliko te sa inzenjerske strane interesuje sam zvuk ali verujem da nista nepricas zlonamerno, ali i da nije i da nepotcenjujes...
I) Ako te rad inspirise na MANUAL, to je da i cinjenice moras potkrepiti realizacijom! Ako pricas o necemu, moras i predstavi rezultat u nekom obliku, pogotovu kada i sama tema rada od tebe to trazi. ONAJ ko je detaljno upoznat u YAMAHA proizvode poslednjih 30 strana nemora da cita, al zato netreba odbaciti prvih 40 koje govore o tehnologiji koja je posluzila da se te mixete realizuju i koja ce i u buducnsti posluziti za gomilu novih proizvoda bar u narednoj deceniji!
2) INZENJERSTVO nije povrsina necega, objasnim i ja nekome osnove snimanja ili vec za 2, 3 sata, ali u sustinu da udjes i nju upoznajes, da trebaju godine, neznam dal se razumemo?! Jedno je ako te interesuje sta je i kako radi NUENDO, a drugo je napraviti takav program!!! Ako se i dalje nerazumemo, nije naodmet da se postave neki zadaci, recimo, neka to bude Ozvucavanja, ciji ce rezultati svima biti interesantni. A za nesto tipa akustika prostora, da... da za pravilno i brzo resenje nekih zadataka je i 4 godine malo! A cinjenica je da gradivo moras da obnavljas jer i doktori nauka uzmu udjbenik sa fakulteta ili neku drugu vrstu literature, kako bi se podsetili nekih stvari, narocito ako se radi o nekom simpozijumu ili ozbiljnijem resenju problema cak i pored 20 godina radnog iskustva.
3) Ako ti treba neko ko ce ti lepo servisirati uredjaje, javi se na PM!
akordeonista
22-02-2009, 10:16 PM
Pa gde je taj link?!
LACKY
23-02-2009, 01:26 AM
Ako je inzenjerstvo, zavrsiti "Jogurt Visu Skolu". Koju samo treba da platis, i pri tome, jedino pazis da te nezgazi tramvaj (kada prelazis Vojvode Stepe), da bi je sigurno zavrsio.
Onda je sigurno dobar put (nada) da ces napraviti nesto bolje od Nuenda, i zajebati Steinberg!
Snimanje, mixanje i pomalo produkcija, to je za buraniju sa obicnom srednjom(a mozda i visokom) skolom.
PS: Popaljeni, bum-bum trus trus mix-er!
awacs
23-02-2009, 03:20 AM
Ovo ti je dobro pitanje. Poznavanje i umeće rada na (bilo kom) miks pultu je na nivou VKV zavarivača (premda je i to va?no i odgovorno zanimanje), in?enjerski posao bi trebalo da se nalazi malo iznad tog nivoa. Ba? kao ?to je in?enjer koji pravi statički proračun mosta malo bli?e ahitekti nego lik koji naliva beton u kalup.
@Combo:
U to ime, voleo bih da pročitam tvoj rad, ama ga nigde nema. Jo? vi?e bih voleo da čujem neki konkretan rezultat (snimak). Nekako se neugodno osećam kada ljudi sami za sebe govore kako mnogo znaju, a ne daju publici priliku da se upozna sa njihovim realnim dometima. ?tono rekla Laurie Anderson: "Talking about music is like dancing about architecture".
Pozdrav
SumAnuT
23-02-2009, 09:20 AM
Ovo ti je dobro pitanje. Poznavanje i umeće rada na (bilo kom) miks pultu je na nivou VKV zavarivača (premda je i to važno i odgovorno zanimanje), inženjerski posao bi trebalo da se nalazi malo iznad tog nivoa. Baš kao što je inženjer koji pravi statički proračun mosta malo bliže ahitekti nego lik koji naliva beton u kalup.
Upravo je stvar u razumevanju i u dubini ulazenja u materiju.
Sa audiom je malo tesko objasniti, zato sto niko nece poginuti ako se nesto lose snimi ili smiksa, pa svako moze da pokusa, a i treba vam 500 evra da bi zapoceli sami vas trial&error proces, ali uzmimo primer mostogradnje kad smo vec kod njega.
Ne verujem da bi ikome palo na pamet da posto je video kako izgleda jedan most, i posto je prosetao par puta ispod mosta, odluci da napravi i sam jedan takav, pa sta bude da bude. Prvo sto bi ga to kostalo ko zna koliko, drugo sto bi verovatno vrlo brzo shvatio da iako je video most nema pojma kako se to ustvari radi.
Ukoliko bi i dalje zeleo da ga izgradi, verovatno bi morao da zavrsi za arhitektu ili inzenjera.
E sad, nasa profesija jeste na vetrometini modernih tehnologija, i kao sto rekoh svako moze da zapocne proces ucenja veoma jeftino i jednostavno, ali opet niko ne pocinje od osnovnih stvari, vec bi svi odmah da miksaju i snimaju.
Nas niko nije ucio da miksamo, ali nas je ucio anatomiju mikrofona, anatomiju zvucnika, sta se za svukom desava u prostorijama, sta se desava u otvorenom prostoru itd.
Neki bum bum tras mixer moze da snima i mixa dobro i to je kul, ali mi iz skole izadjemo (oni koji zele da izadju sa time) sa znanjem o ozvucavanju, o akustickom dizajnu prostorija, sa dubljim razumevanjem same tehnike koju koristimo, sa razumevanjem o zvucnim talasima itd ...
Ja mislim da se pravi samo jedna greska ovde, mixer ne bi trebalo da je ispod inzenjera. Nekom mojom logikom, prvo bi par, ili mozda cak i desetinu godina morao da budes obican inzerenjer, da bi ti neko posle toga dao da sednes za mix pult.
Mix pult je krajnja instanca, bilo live bilo u studiju, i da bi se dotle doslo mora se biti prvo obican inzenjer, a kod nas ljudi cim udju u studio sednu za mix pult, zato nam je i produkcija takva kakva jeste ...
Ova rasprava je i dalje bezveze...
Niko ne osporava neophodnost znanja, samo je cinjenica da znanje u nasim skolama ne prenose ljudi koji STVARNO ZNAJU I STVARNO RADE TAJ POSAO (DOBRO).
To "ko je sta" i "ko se kako zove" je poslednja stvar koja bi eventualno mogla da bude bitna.
Bitno je to da "autoriteti" u takvim "skolama" (odbijam da upotrebim rec "fakultet" jer bi tek to bilo smesno) su ljudi koji nikada nisu uspeli da se ostvare u "pravom zivotu", pa su se isprojektovali u okruzenje gde prirodom stvari mogu da budu bitni (profesor-student).
Nista licno, nista vise od ove cinjenice.
Pa cak i napolju, gde je situacija ipak bolja, u takvoj skoli ne sede "top" strucnjaci jer oni NEMAJU VREMENA za tako nesto, posto RADE. Eventualno odrze neki masterklas, ali nista vise od toga.
Ovi nasi su toliko sujetni i uplaseni za svoje nesretne sudbine da cak ni to ne rade, jer bi time doslovce pokazali koliko prodaju maglu, a nije im u interesu da ugroze i poslednje mesto gde barem mogu da misle da su "neko i nesto"...
To je problem, a ne da li je skola potrebna ili ne.
Potrebna jeste, ali sa PRAVIM strucnjacima, a ne nerealizovanim folirantima.
Arthur
23-02-2009, 02:53 PM
i da se ponovim, čak bi i ti loši predavači bili podnošljivi, da nije nepostojećeg kriterijuma prolaznosti na ispitima, tako da svakakvi idioti idu okolo veoma samouvereno zagađujući rejting svoje škole i smetajući svima.
Pa "procenat prolaznosti na ispitima" je jedan od parametara u zvanicnom rangiranju samog predavaca i sto je veci, to je predavac bolji. A drugo, niko ne voli da placa privatnu skolicu, a da ne prodje na ispitu... :)
U Petak mi kaze jedan mali sa kojim radim... "Ej, polozio sam sve ispite u Januarskom na Pravnom...". A ja ga pitam : "Da nije to mozda privatni fax...?", na sta mi je on samo rekao "Shhhhhh.... :) ".
Eto... :)
awacs
23-02-2009, 03:45 PM
Ova rasprava je i dalje bezveze...
Niko ne osporava neophodnost znanja, samo je cinjenica da znanje u nasim skolama ne prenose ljudi koji STVARNO ZNAJU I STVARNO RADE TAJ POSAO (DOBRO).
Pa ja mislim da recimo Đorđe Petrović STVARNO ZNA I STVARNO RADI TAJ POSAO (DOBRO). Mislim - Đ.P. je fenomenalan snimatelj i producent. I ko ?eli mo?e od njega da nauči jako mnogo, po?to nije od onih likova koji gledaju s visine i čuvaju svoje male tajne samo za sebe. Malo je neuputno generalizovati stvari, onda i neki koji nisu ni krivi ni du?ni ispadnu i lo?i i ru?ni.
Pozdrav svima, i pismenima i nepismenima - i jedni i drugi smo takvi kakvi sami ?elimo da budemo. Oni koji imaju pare valjda imaju pravo da rade sa njima ?ta god hoće. A to ko je koliko i od koga naučio pokazaće buduće karijere svih tih biv?ih studenata.
Pa gospodin Petrovic nije jedini predavac na svim ovim "skolicama", niti sam coveka konkretno pomenuo, ali je u porazavajucoj manjini u odnosu na ostatak kadra, na koji se moja opaska i odnosila.
SumAnuT
23-02-2009, 03:57 PM
Djordje je ok, ok je i Pravica, i Drincic, predavao nam je i Zoki sto sad predaje na FDU, covek je radio zvuk za Sejtana tako da kapiram da je u poslu ... Ovo ostalo i nisu predmeti bitni za nas ...
Ja ne osporavam nista samo sam odgovorio na pitanje sta je audio inzenjer.
Neko ko mixa u studiju bi naucio mixanje, medjutim kada bi ga doveli da postavi ozvucenje na binu verovatno bi se zbunio, ili kada bi trebao da pretpostavi kako ce neka prostorija da zvuci na osnovu njenih dimenzija i karakteristika itd itd. Od audio inzenjera se valjda sve to ocekuje, e sad sto su skole takve kakve su nismo mi pojedinci krivi ...
Dakle audio inzenjer = siroko predznanje i razumevanje svega sto moze da te zadesi u poslu sa zvukom. Mixanje i snimanje je jedan (veliki) deo te price, ali nikako nije sve.
SumAnuT
23-02-2009, 03:59 PM
Mi smo na ovoj temi dosli do zakljucka odavno nego kako god ko dodje kaze nesto i mi onda opalimo jos jedan krug iste price oko koje se svi manje vise slazemo, tako da ...
awacs
23-02-2009, 04:00 PM
Dakle audio inzenjer = siroko predznanje i razumevanje svega sto moze da te zadesi u poslu sa zvukom. Mixanje i snimanje je jedan (veliki) deo te price, ali nikako nije sve.
Upravo tako.
awacs
23-02-2009, 04:02 PM
Mi smo na ovoj temi dosli do zakljucka odavno nego kako god ko dodje kaze nesto i mi onda opalimo jos jedan krug iste price oko koje se svi manje vise slazemo, tako da ...
Ma da, nego bih ja zaista voleo da pročitam taj Combov rad.
SumAnuT
23-02-2009, 04:07 PM
Imam ga ja na hardu, skinuh kad je prvi put okacio, ima i Max valjda kod sebe, ali mi je neumesno da kacim to kad se on ne javlja ...
U sustini sto kazem Max kao upustvo od mixete, samo sto u prvom delu objasnjava i ono sto u upustvu nikoga ne bi interesovalo jer se vise odnosi na to kako se prave sami efekti nego na to kako se koriste ...
Meni je i pored svega, zamisao ovoga radi koga otvoriste thread mnogo lepsa za diplomski rad, dakle uzmes i napravis nesto, nego da skupljam podatke po netu i da ih prevedem i stavim u diplomski, ali tehnicki je verovatno ovaj diplomski mnogo bolji ...
awacs
23-02-2009, 06:05 PM
Imam ga ja na hardu, skinuh kad je prvi put okacio, ima i Max valjda kod sebe, ali mi je neumesno da kacim to kad se on ne javlja
Naravno.
Meni je i pored svega, zamisao ovoga radi koga otvoriste thread mnogo lepsa za diplomski rad, dakle uzmes i napravis nesto, nego da skupljam podatke po netu i da ih prevedem i stavim u diplomski, ali tehnicki je verovatno ovaj diplomski mnogo bolji ...
Pa, ja ne znam ?ta znači to da je neki diplomski rad tehnički bolji. Ima manje slovnih i gramatičkih gre?aka? Naravno da je Đorđevićeva ideja bolja, i naravno da u pisanom delu ima nekih čudnih mesta, ali jebemliga... to je DIPLOMSKI RAD, nije doktorska disertacija. A ako mu u krajnjem rezultatu (onom praktičnom delu diplomskog) ni?ta ne krči i ne zuji - to je oba?ka odlično.
Meni je zanimljivo to ?to su razni napljuvali taj njegov rad, a da ga pritom uop?te nisu čuli. Kao kad ljudi odluče da pljuju (ili hvale, svejedno) neki mikrofon ili mikser na osnovu proizvođačke specifikacije.
Combo nije bitan - sam se ?epurio, sam se povukao, naučiće valjda ne?to i iz tog svog poku?aja da se promovi?e na taj način.
Arthur
23-02-2009, 10:46 PM
nisam ja baš skonto ono što je sumanut pisao na prošloj strani, o mixanju i snimanju spram "ostalog".
Viš, ja nisam završavao te škole, pa ipak znam dosta o svim mogućim aspektima tona (od muzičkog snimanja i produciranje, preko live tona koncertnog, a o TV i post varijantama da ne pričam). A opet, rekoh, videh tokom svoje skromne karijere podosta budala koji su diplomirali FDU i VETŠ a ne znaju elementarne pojmove (tipa lik nije znao kolko je volti phantom power ej!). Ili carevi sa FDU koji celu prvu godinu "uče" pecanje, a na kraju ih uvatiš da ne znaju ni da je drže kako treba, a kamoli nešto pošteno snime.
SumAnuT
23-02-2009, 11:02 PM
Ma svakako, recimo da nisam rekao sta audio inzenjer jeste, vec da sam razmisljao na temu sta bi audio inzenjer trebalo da bude :)
To sto od 80 ucenika u generaciji izadju 2 da valja (sebe ne racunam u ta dva koja valjlaju da ne bude zabune :) ) je problem skolstva i sistema (oko cega smo se vec slozili), a ne zvanja audio inzenjera ...
awacs
23-02-2009, 11:16 PM
lik nije znao kolko je volti phantom power ej!
Pa... niko ne zna koliko je volti phantom power dok ne pročita proizvođačku specifikaciju. 48V je ?atro "standard", ali sam termin "phantom power" se odnosi na bilo koji napon koji se putem kabla ?alje od pretpojačala ka mikrofonu. Mo?e da bude 12V, mo?e 22.5, mo?e i 52V, i sve je to "fantom". Ruku na srce, ni ja ne bih znao da odgovorim na pitanje: "koji je napon fantomskog napajanja?"
Arthur
23-02-2009, 11:20 PM
eto vidiš, korisne informacije na forumu na u školama ;) Doduše, prvi put čujem, ono što sam do sada znao je da svi kondenzi očekuju 48v, i neće baš da rade bez njih, a ne valja da je veći. Al verujem starijem i iskusnijem, svakako.
Arthur
23-02-2009, 11:21 PM
inače, lik je iskazao svoje neznanje o phantomu kada sam ga opominjao da ne čupa kabl na živo, jer može doći do problema, nego da prvo gasi fantom pa onda čupa (piše u svakom jebenom uputstvu od mikrofona). što je ipak za faul, zar ne?
awacs
23-02-2009, 11:31 PM
eto vidiš, korisne informacije na forumu na u školama ;) Doduše, prvi put čujem, ono što sam do sada znao je da svi kondenzi očekuju 48v, i neće baš da rade bez njih, a ne valja da je veći. Al verujem starijem i iskusnijem, svakako.
Jeste, većina ih očekuje 48, ali imaš i gomilu njih za koje sam poizvođač kaže da rade u režimu od-do i "garantuje rezultate" u tom režimu (šta god to značilo). Recimo Sennheiserove kapisle iz Me6# serije su prilagođene za rad sa nižim naponima, da bi se izašlo u susret gologuziji poput mene koja radi sa jeftinim terenskim snimačima koji po pravilu štede na fantomskom napajanju da bi produžili vek baterije (npr. moj M-audio Microtrack 2496 koji šalje nekih tridesetak volti :banghead:).
dexyco
24-02-2009, 04:24 PM
OK, kao sto ste se skoro svi slozili, zakljucak je isti... Nego, mene sad interesuje, u koliko npr. ja uzmem samoinicijativno da ucim iz knjiga za te skole + bolja literatura sa neta, pa kasnije predjem na neki ozbiljniji praktican deo, koliki je to bolje/losije od zavrsavanja recimo FDU-a koji je ovde najbolji na tom polju?
dandi
24-02-2009, 05:20 PM
Pa ako vec hoces da ucis lepo bi bilo da imas neko priznanje tj. diplomu za to... FDU ti sluzi upravo za to i da se povezes sa ljudima, da krenes u snimanja filimca, drama, emisija, jer to pocinjes odmah na samom faxu.. Na VETS-u (tj. VISER-u) izgleda da ne dobijas nista...
Combo
24-02-2009, 06:27 PM
HA-HA-HA! Nije se Combo povukao, a jos manje koristi Rumski za, kako ono bese, promovisanje!
Ljudi hteo sam bas onako nesto JAKO da napisem, za neke ovde i za vecinu u zemlji srbiji! Ali neka... tu su i postoje RAZLICITE TALASNE DUZINE...
U vezi mog davanja primera za NUENDO, daj Boze, ja bih to najvise voleo da smo normalni ljudi i drzava pa da smo toliko edukovani i razvijemo sekvencer koji bi pariorao Stainbergu, ili da kao forumasi sa KVR foruma, napravimo zajednickim snagama ovako nesto http://www.kvraudio.com/forum/archive/effects/2003-04/18514.php lep spectrum analysizer, free je skinite i probajte. A ovde se nakon 36 strana doslo do legendarnog zakljucka da membrana kondenzatorskog mikrofona mora biti pod naponom!?!?!?!?!?!!?
OK! ....................... preskocio bih dobar deo svega i pitao:
Ako smo vec resili da znanje i dobre vrline bacimo u blato jer smo mi veoma opasno pametni, onda ide cakljucak. Da dobro vozis, a polazes za vozacku. Znao si i pre polaganja da vozis, a opet kad imas dozvolu, drago ti je! I na polaganju polazes i susreces se sa ljudima, a i od samog si instruktora bolji... Zasto onda nemati diplomu za zivotno opredeljenje, profesiju u kojoj si pronasao sebe??? Naravno radis na sebi svakoga dana... i onda kad covek prestane da usvaja nova znanja, je kao da je organizam prestao da dise! Za par godina ces i zaboraviti sta su te ucili u bilo kojoj skoli jer ides dalje da bi postigao sto bolji rezultat, update, update... Sta je onda problem???
Nisam jedan od onih nit koji ima para, nit koji ima vremena, vec jedan od onih sto uvek mora da daje objasnjenja zasto se trudi u zivotu! Mada je mnogo lakse pricati o tramvajskim sinama...
Lako je.
Onaj ko nezna da vozi i pored 40 casova voznje ili kolko vec sad, jos 10 puta padne na polaganju, a posle jos 5 auto unisti. Ko zna, njemu je poloziti smesjurija! Tako je svuda isto, ko misli da je toliko pametan i dobar greaota a da zato nema diplomu, a te 3 godine bi prosao a ne bi ni osetio... Naravno ni materijalni momenat nije sporan jer konkretno Visoka Skola Elektrotehnika i Racunarstva Strukovnih Studija smera za Audio i Video Tehnologije daje stipendiju u vidu placene skolarine na osnovu odredjenog, postignutog proseka. Ja sam tako moju skolarinu prepolovimo i vise nego pola, tako da su me 3 godine iznele manje nego pola jedne, za samofinansirajuceg, na katedri za Snimanje Zvuka - Fakulteta Dramskih Umetnosti... aj! Primer postovanog kolege I.B. iz Sava Centra pokazuje da i neko u "srednjovecnim" godinama moze da dodje na ispit uradi ga za 20 min. i dobije 10... covek radi kao i pre, a diploma koju je stekao, mislim da mu sada po-najmanje smeta! :-)
Mnogi od vas su ismejeli neke ljude i njihov rad: e brate moj, samo prof. Drincic, kolko ja znam, je vise projekata napravio i realizovao nego svi zajedno i to za 50 godina unapred. Ko to zna, zna, nemozes dokazati nekom ko nezna! I sta nevalja prihvatiti takva znanja? Profesor Drincic nevalja jer je MAG? Djordje Petrovic nevalja jer je ovakav, onakav? Ko je imao srece, da slusa Digitalizaciju Signala kod Sinise Ilica, ZNA, ma i to nevalja, Elektroakustika - prof.dr.Petar Pravica, dekan elektrotehnickog fakulteta, pocasni clan mnogih audio inzenjerskih organizacija sirom sveta, ti predaje, A SIGURNO NI TO NEVALJA, TO NE-NE NIKAKO... itd. a bum, bum, tras, tras mix, mix kursadzija je u pravu i prodaje znanje?!? A?????? Cekaj bre, gde sve to u Diznilendu!?!?! ???????????????
Uskoro cu okaciti ponovo rad i ne samo to nego i jos neke projekte. Ne iz razloga da bi se pred nekim dokazivao, vec da to pomogne ljudima, u koliko neko u tome pronadje pomoc i neki odgovor bice mi trago, a ko ne - neka trazi dalje. To je rekao i Friedemann Tischmeyer u svojoj ediciji Internal Mixing, ko je gledao ili ciato zna, a mozda i on prodaje maglu u vidu znanja i zvanja?!?!?!!?!
dandi
24-02-2009, 07:15 PM
kakve sve to veze ima, kada ja znam devojku koja je kod Petra Pravice dobila 7 a ne zna da li se kaze dinamicki ili dinamicni mikrofoni... a takvih primera je koliko hoces... a opet ima lujudi koji stvarno znaju a godinama nisu mogli da poloze jer je dekica izlapeli egomanijak...
Arthur
24-02-2009, 07:17 PM
zasad nemam vremena da detaljno opovrgnem pola loših argumenata, ali evo časkom - puno je groblje ljudi sa vozačkom dozvolom.
SumAnuT
24-02-2009, 07:22 PM
a opet ima lujudi koji stvarno znaju a godinama nisu mogli da poloze jer je dekica izlapeli egomanijak...
Verovatno mislis na mene :)
dandi
24-02-2009, 07:25 PM
hehe nisam na tebe mislio..ali ukoliko jos uvek nisi polozio, sada se predmet vodi na SONJU KRSTIC (WTF?!) pa mozes lako da prodjes, sto takodje govori o neozbiljnosti skole... ili na Drincica, koji je cool lik i dobar predavac, ali se vodi jedno 5 predmeta na njega.. pa gde to ima...
akordeonista
24-02-2009, 07:27 PM
Dobro ljudi, ja bih stvarno voleo da procitam taj rad. Combo, ako mozes postavi ga opet.
Mislim da bi bilo lepo kada bi nastavili diskusiju bez svadjalackog tona, bez obzira na to koliko je cije znanje ili neznanje! Samo nek` je veselo!!!:wink:
Pozdrav za sve forumase!!!
SumAnuT
24-02-2009, 07:40 PM
hehe nisam na tebe mislio..ali ukoliko jos uvek nisi polozio, sada se predmet vodi na SONJU KRSTIC (WTF?!) pa mozes lako da prodjes, sto takodje govori o neozbiljnosti skole... ili na Drincica, koji je cool lik i dobar predavac, ali se vodi jedno 5 predmeta na njega.. pa gde to ima...
Polozio sam odavno, ali sam na kraju pred komisijom polagao, kod njega nisam nikad ni polozio ...
Nemam nista protiv coveka, kapiram ga totalno, samo moj mentalni sklop nije bio dovoljan da se polozi kod njega. Mene smara da se bakcem sa detaljima i brzo ih zaboravljam, pamtim sustinu stvari, i kada nesto shvatim onda to upamtim zauvek ...
Na normlanom ispitu dosta je shvatiti sustinu stvari za 7-8, detaljisanje se trazi za 9-10, kod njega moras znati detalje za 6-7 a ja jednostavno nisam takav tip, tako da smo se sporazumno zaobisli :)
Pozdrav za sve forumase!!!
Pozdrav i tebi, dobrodosao na forum!!! :grin:
LACKY
24-02-2009, 08:33 PM
To sa vozackom dozvolom je jako dobar primer!
Jedino, sto neko sa 40 sati na Yugu sa duplim komandam, i crvenom knjizicom u ruci, pocinje da diskutuje o voznji predstavljajuci se kao Sumaher!
Jedino, sto neko sa 40 sati na Yugu sa duplim komandam, i crvenom knjizicom u ruci, pocinje da diskutuje o voznji predstavljajuci se kao Sumaher!
tako to ide... mladi su to ljudi, kad ne bi mislili da SVE znaju, to bi bilo cudno... volim ja nas sto mislimo da znamo sve :))) a kako vreme odmice, znas jos vise a mislis da si manje pametniji od ostalih ;) sve ce to godinama da se slegne, kapiram ja... bitna je volja i zelja da se zna MNOOOOGO...
SumAnuT
24-02-2009, 10:16 PM
Da su se ti ljudi pridrzavali pravila kojim su ih ucili u autoskoli oni bi danas bili zivi ...
Arthur
25-02-2009, 01:01 AM
jes vala, što opet dokazuje da ih ima pun kurac, i da definitivno svašta nije u redu sa našim saobraćajnim zakonom, a naročito školovanjem, kako u saobraćaju, tako i u audio inženjeringu.. Te da bi ga valjalo ukinuti, kako se ovaj tread i zove, da bar ne otima ljudima novce i vreme, više štete nego koristi, kako za pojedinca, tako i za društvo
Da su se ti ljudi pridrzavali pravila kojim su ih ucili u autoskoli oni bi danas bili zivi ...
Jel imas vozacku? :)
Nema to veze sa pravilima.
U stvari ima, ali ne onim koja se uce u skoli, vec onim pravilima koja te snalaze u PRAVOM ZIVOTU.
Kada izadjes na ulicu, gde vladaju STVARNA PRAVILA, ti ne mozes da se pridrzavas saveta iz udzbenika, jer ces izazvati zastoj u saobracaju, a mozda i neku nesrecu medju svima onima koji postuju ta, STVARNA PRAVILA.
I to sto si ti bio u pravu ti nece znaciti nista, ako pogines ili neko pogine zbog tebe.
Isto tako i sa skolama.
Ovim o kojima pricamo.
Glupo mi je da pominjem imena, kada ni jedno nije moje, ali se radi o coveku kome kada to kaze, verujem kao da sam rekao i sam.
Posto radi u skoli na odseku "Dizajn zvuka" ili kako se vec to zove, u obavezi je da skupi odredjen broj bodova po seminarima i strucnim usavrsavanjima.
Odlazi na seminar kod "strucnjaka" koga zna jos sa muzicke akademije po tome sto NEMA SLUHA i potpuni je antitalenat, da bi ovaj 2-3 dana prodavao maglu, ne rekavsi, AMA BAS NISTA sto ima veze sa zivotom i bilo cime u vezi onoga o cemu je seminar.
Pri tome je taj covek "ovlasteni predavac", a da nema ni jedan potpis u karijeri.
O cemu pricamo?!?!
Daj bre...
Arthur
25-02-2009, 09:55 AM
i dok je evo kraj još jednog kruga, ovaj topik bi trebalo zabraniti.
Amin!
p.s:
Combo ako ikad iskopa svoju disertaciju i link, nek mi se javi na private, oktljučaću pa se možemo baviti njome.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.