View Full Version : Menjanje tempa u Cubesu?
goran ns
01-12-2007, 12:32 AM
Interesuje me kako da u jednom projektu, ako radim samo sa audio trakama, promenim tempo, a da mi se trake koje sam snimio ne ispomeraju i da li to uopste moze?
alavuk
01-12-2007, 12:49 AM
iscackaj malo help (pritisnes F1 :]]]] ) , ali prakticno je relativno ne moguce bez time stretchinga , desni klik na audio part pa audio pa time stretch , ali mislim da kvalitet nije zadovoljavajuci po meni ... ako ima neko bolje resenje za ovo sto ti treba od acid-a ili cak ableton live-a neka spomene
goran ns
01-12-2007, 01:04 AM
Ne treba mi time strech, nego na primer,
snimam jednu melodiju u tempu 70, zatim sledecu melodiju u istom projektu na 120, i kad promenim tempo sve predehodne trake mi se ispomeraju!
Pa ne moze to tako.
Moras da isprogramiras tempo track, pa ce ti Cubase sam menjati tempo na mestima na kojima ti hoces, mada mi nije najjasnije u audio domenu kako ces to izvesti i zbog cega...
Dakle ctrl+T i vozas tempo po taktovima gde ti i kako treba, mada mislim da nesto nisi zamislio najbolje bas...
milanCHE
01-12-2007, 02:09 AM
na osnovu onoga sto nazirem da bi mogao biti tvoj problem,predlazem ti da udjes u nuendu(cubase-u)u file/preferences/editing i u default time track type-u stavi da ti bude "musical" umesto "time linear" koji nuendo sam postavlja po defaultu.to znacii,u midi traci bi trebalo da ti stoji simbol za notu umesto simbola za mali casovnik(koji se nalazi odmah do dugmica za record enable i monitor),pa ce ti se i traka "ponasati" u skladu sa promenom tempa,znaci "razvlacice" se kad usporis tempo ili ce se "skracivati"kad isti ubrzas.ili nisam najbolje skapirao problem,pa bolje da odem na spavanjac.....
milanCHE
01-12-2007, 02:20 AM
ipak idem na spavanjac.tek sad malo bolje videh da tebe muce audio ,a ne midi trake, a to je vec malo veci "pain in the ass":audio quantize,groove quantize from hitpoints,stretching ili sta vec.... citava matematika.sorry
poz
LACKY
01-12-2007, 02:57 AM
Niste shvatili coveka, on zeli da promeni tempo aranzmana sa audio trakama i da mu se trake ne ispomeraju. Koliko sam ja shvatio a ne da menja tempo audia.
Moze, i ja cesto dobiem aranzman u audiu i naknadno menjam tempo, zasto. Ucitao sam naprimer audio kanale u projekat, pa sam nasao pravi temo i promenio ga da bi npr. dilej bio u tempu i td.
A Milanche ti je dao odgovor kako. Kod audia treba da stoji time linear.
goran ns
01-12-2007, 09:55 AM
Da pojasnim skroz moj problem!
Snimam orkestar koji ima 15 clanova bass, gitara, flaute , klarinet, harmonike, tapan, trube i pa drugi, treci glas. U pitanju je folklor, svi sviraju pojedinacno!
Svaka koreografija ima po par tempa i isto tako ritma!
E sad, kad usnimavam ritam sekciju, u wav formatu, ne mogu da odradim qvantizaciju, a ne bude bas najpreciznije odsvirano tako da ja rucno radim qvantizaciju, pomeram svaki ton! I to nije problem kad se ne menja tempo u kompoziciji, medjutim kad se promeni tempo za sledecu melodiju u istoj koreografiji sve se ispomera!
E u tome je problem, ne znam da li je ko to radio do sad, ali ja imam sve vise potrebe za takvim stvarima!
Tu ti jedino pomaze tempo track i onda ukljucis metronom koji se menja isto onako kako si isprogramirao tempo track. Mora malo da se radi i morace oni malo da izvezbaju, ali to je jedini nacin da to snimis kako valja.
U stvari, najbolji nacin je da ih snimis sve zajedno, jer u tome i jeste fora takve svirke, ali ocigledno nemas uslova za tako nesto.
Inace, Laki i Milance su se malo razisli, verovatno previdom, jer je Milance rekao da izaberes "Musical", a Laki "Kao sto Milance rece, linear..." :)
Ali u tom slucaju (u "musical" modu...) primenjuje se time stretching na osnovu promene tempa na audio fajlove. U "Linear" modu tii se fajlovi razilaze kada menjas tempo.
Tvoje jedino resenje je da sa nekim prodjes celu kompoziciju, definises tempa i njegove promene, zatim tacno isprogramoiras tempo track i pratis metronom dok usnimavas, Tu nema lazi i prevare, a svi efekti su odmah "on sync", pa cak i ako napravis da tempo konstantno ubrzava. Ima dosta posla, ali se tu jedino ne desava nikakav time streching, vec je sve onako kako je odsvirano.
goran ns
01-12-2007, 12:11 PM
Probacu i tako!
Do sad sam radio, tako da svaku numeru i odredjeni tempo odradim u posebnom projektu ritam sekciju, i to sve lepo sredim!
Zatim otvorim glavni projekat i uvezem ove vec snimljene wav trake, ili ih iskopiram i prebacim u glavni projekat!
Mislim da je ipak ovo laksi nacin od gore navedenog, mislio sam da postoji laksi nacin!
Sad spremam opremu da mogu da ih snimam sve istovremeno, medjutim oni nemaju toliko vremena da se uvezbavaju svi zajedno, a i to sto snimaju je namenski za druge dobiju aranzman odsviraju, snime i vise im to ne treba!
Ma postoji tu valjda i drugi nacin, ali s'obzirom da meni to nikad nije trebalo, ni sam ne umem da ti objasnim, a lako je moguce da sam i pogresno shvatio doticnu opciju.
U svakom slucaju, odredi hitpoints traci koja bi tebalo da ti daje osnovu ritma, pa onda iz nje izvedi groove quantize,pa to mozes da stavis kao Quantize type..... Ma ne, ipak sam nesiguran, ali eto, vidi Help u vezi ovih funkcija, mozda ukaze na nesto......
perosc
03-01-2008, 11:43 PM
Ako sam dobro shvatio problem.Ja kad snimam takve tvari koristim visekanalni Saplitude ili Magix program.Ovi su bas samo za audio snimanje.I nemam takvih problema nikad
Bybass
04-01-2008, 03:42 AM
Mozes da radis sa vise razlicitih tempa i ritmova u jednom projektu Cubase-a. Ne moras da snimas svaki projekat posebno.
Jednostavno, zadas pocetni tempo (koji naravno znas) i snimas, kad se zavrsi ta numera, stanes, zadas drugi tempo i ritam i snimas, i tako koliko god ti treba.
Npr. od 1. do 32. takta 4/4 120 BPM, onda od 32. ro 56. takta 3/4 140 BPM i tako dalje. Audio trake se nece pomerati, tj. ostace takve kakve si ih snimio. To je najnormalnija stvar u Cubase-u...ja sam to radio nekoliko puta. Isto tako radi i midi, s tim sto se midi prilagodjava automataki brzini i ritmu.
Ako ne budes znao kako to da uradis, javi mi se na PM pa cu te nazvati i telefon korak po korak ti objasniti postupak. Ukapiraces za 5 sekundi, veruj mi. Prosto k'o pasulj.
Pozdrav
Boki_R
12-01-2008, 01:30 PM
Da li sam dobro shvatio da si snimio perkusije u wav-u, i sad hoces da menjas tempo a da ti se ne pomere trake. Postoji opcija sa "slice" gde definises svaki udarac da je vezan za odredjeno mesto u taktu. Posle toga radis isto kao da radis sa midijem. Slice se inace cesto koristi u remiksu pesama.
Mozes da radis sa vise razlicitih tempa i ritmova u jednom projektu Cubase-a......
...Ako ne budes znao kako to da uradis, javi mi se na PM pa cu te nazvati i telefon korak po korak ti objasniti postupak. Ukapiraces za 5 sekundi, veruj mi. Prosto k'o pasulj.
Pozdrav
Pa mnogo je prostije nego sto ti pricas, inace.
Otvori tempo traku CTRL+T,prosto k'o pasulj, jedan korak,i manje od 5sec.
Ali covek je i onako pitao nesto sasvim drugo......
PULSAR2
03-05-2008, 04:07 PM
Kako bi bilo sa Melodyne Celemony?
dejankuki
03-05-2008, 05:23 PM
Ono, jes da je ova tema stara, ali mozda ce pomoci nekom drugom...
Ok otvori on ctrl+t tempo traku ali bas zbog toga mu se i pomeraju i razdvajaju tempo trake...
resenje BI trebalo da bude... promeni sa beat measure na time measure...
i onda menjaj tempo.... ili obrnuto...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.