View Full Version : Ozvucavanje 2x12" + 1x15" gitarske kutije?
Molotov
30-11-2007, 11:19 AM
U pitanju je gitarsko pojacalo Randall V2 glava i njegova kutija Randall RS125CX sa 2x12" + 1x15" eminence zvucnicima.
Radi se o tome da je pojacalo specificno po tonu bogatom basovima (eq. 80hz) sto i nije bas uobicajeno za gitaru, ali u pitanju je nu-metal sound, detunirane gitare u C, A.. da ne gnjavim vise....
Amp ima ugradjen mic eliminator XLR direct recording output sto pretpostavljam uveliko olaksava posao i pokriva vecinu tih frkvencija koje pojacalo i kutija emituju, ali kako ga ozvuciti klasicno, mikrofonima.. kojim mikrofonima, koliko, gdje ih staviti, na koju daljinu, od kojeg zvucnika 15ke ili 12 ke... da bi se uhvatiolo sto vise tog specificnog zvuka bogatog basovima?
Ili se fokusirati na mic eliminator, a jednim mikrofonom samo ozvuciti jednu 12ku i ne sekirati se puno oko toga..
I da, kako to sve raditi na bini, a kako u studiju?
Znate, tek sam ga nabavio, pa istrazujem sve to... zaista je amp nove generacije, malo drugaciji od drugih.... http://www.randallamplifiers.com/products/amplifiers/xl/v2.asp
isto tako i kutija Randall RS125CX
http://www.randallamplifiers.com/products/cabinets/g2/index.asp#
Pomoc molim....
Arthur
30-11-2007, 10:54 PM
shure sm57 u dobar preamp, direkno na kalotu za ostriji, ka ivici zvucnika za tuplji zvuk. Proveri koji ti od tih 4x12 daje nazdraviji ton i njega pecaj. Gornji red 12ica po pravilu zvuci svetlije i cistije, a donji (blizi podu) masnije, ali i manje definirano.
Nisi pažljivo čitao. U pitanju je kutija sa 2x12 + 1x15 zvučnicima. Zato čovjek i pita kako da ozvuči jer u svakoj (pa i live) varijanti mora ići sa najmanje 2 mikrofona ako bi htio da iskoristi mogućnosti kutije.
Gornji red 12ica po pravilu zvuci svetlije i cistije, a donji (blizi podu) masnije, ali i manje definirano.
Ovo nema opravdanja jedino ako ne misli? na interakciju zvučnika i povr?ine kao ?to je pod, koja mo?e u manjoj mjeri pojačati niske frekvencije. Mada bi dobio istu stvar kada bi kutiju okrenuo naopačke tj. kada bi ''gornji'' zvučnici bili bli?e podu.
Arthur
01-12-2007, 12:17 AM
da, mislim na veoma snaznu interakciju sa podom. tako je bar meni uvek bilo, a snimio sam jako mnogo gitara u mojoj skromnoj karijeri.. ;)
Arthur
01-12-2007, 12:19 AM
i mislim da ta 15'' ipak ne sluzi da bi se ozvucavala, nego da bi pruzila bolji osecaj svirachu na bini. mozda, u nekim specificnim uslovima i potrebama (veoma veliki studio i sl). Mada verujem i znam da je vecina nu-metal gitara snimljena na ovaj, klasicni nachin. Razlika je samo u glavama, magnetima, i pre svega stimovima.
Tiki the Boyler
01-12-2007, 12:25 AM
Dobrodošao Zapaljivi Koktelu!
Ko bi rekao da ćemo tebe ovdje vidjeti?
Ovih dana je palo snimanje BEWARE heavy gitara i umjesto SM57 je radila Audio-Technica ATM250 i Pro25ax... Puno topliji i masniji sound!
Shurac je nekako uvijek ostajao previsoko i kupio samo rižu u spuštenim štimovima!
Arthur
01-12-2007, 12:33 AM
gaddem, meni obratno. Ne mogah se resiti subova i prljavshtine. Definitivno definisan u donjem spektru
naravno, pod uslovom da je hebeno blizu zvucnika
svaki cm viska pravi samo gluposti
Rasta
01-12-2007, 08:13 AM
Nedavno sam snimao jedan industriala/stoner band, dobio sam sve sto mi je trebalo sa 2x12 boxom. Sm 57 za definiciju i klasican zvuk gitare, Sennheiser 441 za donji spektar i stvarno imam kontrolu nad cijelim spektrom. Jedino u nizim frekvama gitre pojavljuje se pitanje interakcije s basom i kako u tim frekvama razdvojiti bas i gitaru. Slusao sam snimke sto ih je radio Samir (ex basista Jinx) pulskom nu metal bandu Popaye. Gitare su fenomenalne, svjetske, ali nema tu nikakvih dubljih frekvi, sav taj posao radi bas.
Edi Prog
01-12-2007, 08:23 AM
Nedavno sam snimao jedan industriala/stoner band, dobio sam sve sto mi je trebalo sa 2x12 boxom. Sm 57 za definiciju i klasican zvuk gitare, Sennheiser 441 za donji spektar i stvarno imam kontrolu nad cijelim spektrom. Jedino u nizim frekvama gitre pojavljuje se pitanje interakcije s basom i kako u tim frekvama razdvojiti bas i gitaru. Slusao sam snimke sto ih je radio Samir (ex basista Jinx) pulskom nu metal bandu Popaye. Gitare su fenomenalne, svjetske, ali nema tu nikakvih dubljih frekvi, sav taj posao radi bas.
Pa da, to je i odgovor čovjeku sa posta.
Kod live svirke mislim da ti je dovoljno ozvucit jednu 12ticu za dobiti solidan tj. dobar sound. Donji spektar ti ionako mora punit basist, mislim da bi 15-tica samo prljala sound cijelog benda, kod nu-metala jesu niski stimovi ali nije sound toliko muljav, ako je sound od basiste dobar onda nemas problema. A kod snimanja u studiu, experimentiraj.
Znas mozda koja 15tica od Eminence-a je u box-u?
labrys
01-12-2007, 05:12 PM
mislin da ovo ovisi od slucaja do slucaja...
nekad je pozitivno da gitara guta bass... da ono nesto...
sta ako basist svira trzalicom i ima oni grezi metalni zvuk?
triba cut bend, pa tek onda ic u rjesenja.
Bitch
03-12-2007, 11:32 AM
Slusao sam snimke sto ih je radio Samir (ex basista Jinx) pulskom nu metal bandu Popaye. Gitare su fenomenalne, svjetske, ali nema tu nikakvih dubljih frekvi, sav taj posao radi bas.
ee, samir :) my friend. odlicno covek radi, svaka mu dala.
....generalno mislim da nema pravila - dobar dynamic i vijaj gde ti se najvise svidja sound! Sennheiser MD421, 441, Sm57, bogami i solidtube :D udri multimiked, pa vidi koji ti layeri najlepse rade :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.