PDA

View Full Version : Gitarista kupio Scope Project i ne snalazi se

Radisa
28-11-2007, 11:57 PM
Dobar dan svima

Kao prvo, bas sam srećan da sam nabasao na ovaj sajt. Bavim se muzikom 15-ak godina, sviram Gibson Les Paul, VOX AC30..

Kupio sam pre par dana Creamware Scope Project (Pulsar II). Kao apsolutni laik u oblasti home recording-a, počeo sam malko da čačkam i za sada se snalazim samo u nekim osnovnim stvarima:
- Uspeo sam (jedva) da instaliram software koji sam dobio s karticom (valjda 4.0)
- Snimam u Cubase-u

Skontao sam da kartica u cubase-u neće da radi, ako ne pokrenem scope software. To je ok. Za sada scope software koristim, dakle, samo "u pozadini", radeći u Cubase-u. Dok ovde čitam da vi ba? naveliko i na?iroko pričate o raznim efektima Scope-ovih paketa (neki reverbi, kompresori itd). Ja za sada :ups: koristim samo osnovne plugin-ove i efekte u samom Cubase-u (drugo ne znam).

Imam par totalno laičkih pitanja. Sad ćete 'ladno umreti od smeha.

1. Da li su Scope-ovi efekti (i koji) kvalitetniji od onih osnovnih u Cubase-u? Recimo reverb?
2. Kako uop?te da ih koristim? Da li je moguće u Cubase-u?

3. Radim album; zato sam i kupio scope kartu. Gitare hoću da snimim profesionalno i zavr?no: preko Vox-pojacala, studijskog mikrofona itd. Dok bubanj, bas-gitaru i klavijature bih snimio čisto MIDI kao pilote/tj. privremenu podlogu.

Obzirom da sada ?ivim u Cirihu, a moj bend u Novom Sadu, ?elim da im dostavim polu-odrađen materijal (samo moje gitare definitivno odsvirane), a da bend dalje snima ?ivi bubanj, bas i vokale u nekom profesionalnom studiju u Novom Sadu.

Kao prvo, ne znam koja pode?avanja u Scope-u i gde da ih uradim, da bi kvalitet snimljenog zvuka bio maksimalan tj studijski. Totalni laik sam za merne jedinice poput Hz, Khz itd. Kad mi to pomenu, sve mi nekako neprijatno :wink:

Dakle, je l' ima neko da mi kaze: "idi tamo podesi na toliko i toliko, to i to i posle snimaj tvoje gitare"?

4. Vidim da kod "File" postoje i neki "preset"-i za konfiguracije kartice kao npr. "ASIO Recording Pro" i sl. Koji "preset" da koristim za snimanje zvuka sa mikrofona?

------------------

I ako ima neko jos nekih saveta, ideja, linkova... Zaista bih bio mnogo zahvalan. Pozdrav svima :)

Shot
29-11-2007, 12:43 AM
Idem probati nekako sazeto ovo sad...

Scope je software koji kontrolira zvucnu karticu. Ako on nije upaljen, nista nece svirati, cak niti winamp. U njemu su one male kockice koje predstavljaju module. Moduli mogu piti ulaz/izlaz, mikseri, efekti (kompresori, reverbovi, EQ).
Cubase se na Scope povezuje kada u Scope-u postoji Asio Source i Asio Dest modul. Asio source u tom slucaju predstavlja izlaze iz Cubase-a. Ako duplo kliknes na Asio source mozes namjestiti koliko (mono) izlaza ce biti. To ti onda Cubase pokazuje na svom mikseru na output kanalima. Isto vrijedi i za Asio dest. modul. U njega ces dovesti kabel s nekog izvora da bi taj signal Cubase "cuo" na nekom od svojih inputa. Recimo, ako snimas sa line in ulaza na kartici onda ces spojiti Pulsar Analog Source modul da ide kabelom u Asio dest (neki od kanala na njemu). Da bi cuo bilo sto iz kompa, kabel mora biti spojen u Pulsar Analog Dest. modul. Ako recimo hoces cuti samo zvuk od WinAmpa onda ces spojiti Wave Source na Pulsar Analog Dest. Naravno, da ne bi morao svaki puta prebacivati kablove, mozes izmedju nekog izvora i nekog izlaza staviti mixer. Ima ih vise. Odaberi koji god hoces za pocetak. Onda na ulaze od miksera spojis i Wave Source i Asio Source i Analog Source i sto god hoces. Mix izlaz od miksera posaljes na Analog Dest. Mozda imas slusanje spojeno preko nekog konvertera, u tom slucaju ne koristis Analog Dest. nego neki drugi (Z-Link, SPdif, Adat) ali ista je procedura.
E sad, kuzis sad sistem spajanja modula. Ti mozes bilo koji efekt staviti izmedju nekih modula. Uzmes recimo neki kompresor i stavis ga izmedju nekog Asio Source izlaza (ako si na primjer poslao na 3. izlazni kanal u Cubase-u ritam gitaru onda ona izlazi na 3. kanal Asio Source 3. kanal i to spojis u kompresor i onda kompresor u neki kanal miksera... samo za primjer).
Na nekim mikserima mozes dodati efekte i kao insertove ili "send bus"-ove. Recimo onaj 1632 mikser ima 4 send kruzna potenciometra i jos dva insert polja. Sad ti mozes na tom mikseru otvoriti bus kanale i na prvom kanalu umetnuti neki reverb. Onda ces moci u mikseru na bilo kojem kanalu ako odvrnes prvi send potenciometar kontrolirati koliko ce taj kanal ici u reverb. To ti je u praksi korisno ako hoces snimati dry gitaru (ili vokal) ali u slusanju imati malo reverba. Taj reverb se nece usnimiti, ali ces ga ti cuti dok sviras.
Koncept Scope sistema je stvarno jako fleksibilan. Mozes izvesti kakav god ruting ti padne na pamet.
Pored toga, Scope ima i svoje syntheve. Da bi ih koristio, spoji klavijaturu na midi in kabel, zatim otvori jedan Pulsar MIDI source modul i spoji ga na neki synth koji si ucitao. Onda izlaz iz synha spoji gdje hoces (vjerovatno ces ga htjeti istovremeno spojiti na mikser da cujes sto sviras i na Asio Dest. tako da se to odsvirano snimi kao audio signal. Mozes isto tako spojiti i Pulsar MIDI source direkt na Sequencer MIDI dest. tako da Cubase primi i midi signal. Ako usnimis midi u cubase, mozes ga jednostavno poslje poslati nazad u Scope pa isprobavati neke druge zvukove synthova. To napravis tako da u Cubase-u postavis da je Midi out tog kanala "creamware playback 1" (nekako tako se zove, ne znam sad na pamet) i onda se taj midi pojavljuje u Scope-u na Sequencer Source modulu. Taj modul spojis na synth i on ce svirati kad lupis play u Cubase-u.

Probao sam biti sto jednostavniji i koncizniji. Valjda ti je sad nesto jasniji koncept. Igraj se malo i spajaj stvari pa ces sam shvatiti koji su stosevi.

I jos jedan savjet! Nemoj snimati finalne snimke gitare da bi bend kasnije na to svirao. To sto snimis tretiraj kao info, a kad legne bubanj i bas onda nek ti posalju svoje snimke pa ti ono za pravo odsviraj preko njih. Uci ces onda u njihov mikro-tajming i bolje ces zvucati. Bez obzira ako bubnjar presvira neki loop koji je matematicki tocan, on ce uvijek malo plesati oko njega. Taj feeling je ono najbitnije u muzici. Ako preko toga sviras onu finalnu - to je to.

:)

(proglasio sam dernek na poslu, zadnja tri dana skoro da ne radim i to se odmah vidi - nisam ovoliko postova na rumskom napisao u zadnjih pola godine! hehe!)

Radisa
29-11-2007, 09:29 PM
Shot, hvala mnogo na iscrpnom odgovoru, trudu i dobroj volji! Onako ugrubo rečeno, mislim da sam shvatio princip. Ištampaću tvoj odgovor, pa ću par puta da ga isčitam i pokušam da ga primenim u praksi.

Takođe hvala i na dodatnom savetu u vezi sa redosledom snimanja gitare. Totalno si u pravu: Slazem se u vezi sa mikro-tajmingom i feeling-om...

Da napomenem i da sam (prvi put) sinoc preslusao Elemental - sa sajta. Iako nije baš moj smer muzike, moram da odam iskreno priznanje za kvalitet; zaista super zvuci. Slusao sam posle i radove neke devojke na onom sajtu sa vise kompozitora, koja - ako sam dobro shvatio - radi sa vama; isto fino komponuje... Sve u svemu, obradovao me pronalazak ovog sajta (radna druzina, korisne informacije...)

Shot
30-11-2007, 01:27 AM
:)
Fala!