Log in

View Full Version : Rekapiranje ritam mashina

roginator
22-11-2007, 12:25 PM
evo jos malo pa gotovo
imam neki troubleshoting na 909 i to je to

rekapirao sam TR 909, TR 808, DMX, Linn Drumm i ADD ONE
pa da vam dam koji savjet i podijelim iskustvo!!!!!

*Dynacord ADD ONE i ADD Drive...Kompletno rekapirani ELNAMA i PANASONICIMA ;) ...problematicni BILI OUTPUT Switchewi na rear panelu i Front panel Trigeri ( Clusterchord zna o cemu pricam ;) )
to sam rijesio s TESLANOL OSCILIN SPREJEM T6...

OSCILIN = ZAKON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
---------------------------------

* Oberheim DMX problematican trigger na shakeru ..zamjenio TC 4011 na shaker modulu i sve radi 100% ..to je inace weak spot na DMX
U Audio PSU sam malo nabrijao filtere s 2x 470uf/35v na 2x 1000/35 (Rife)
--- audio izlazi znatno manje shume!!!!!!!
Zamjenjena Baterija!!!!

---------------------------------

* Linn Drum Kompletno rekapiran Panasonic FC audio elektrolitima.
takodjer sam nabrijao Filtere na audio PSU s 1000uf/35v na 2200/35v
i veliko ciscenje triger switcheva na front panelu...i fadera na mixeru

OPET OSCILIN = ZAKON!!!!!!!!!!!
( jednostavno nemogu vjerovat koliko spasi stvar!!!)

Backupirao sam Eprom od JL Cooper MIDI konvertera unutra!
Promjenio Baterija za Ram backup 3x 1.2v ( 1200 mA) NiCd

-----------------------------------

Roland TR 808 je strasno sumio i Decaj na BD je bio random dugacak + shripili su svi mixer potovi!!!
ponovo recaping ELNA i Panasonic!!!!
nabrijan Audio PSU i ocisceni kontakti i potovi!!!
SUM nestao ..Sound ZDRAV ko dren!!!!!!

------------------------------------

I na kraju TR 909 koji mi je zadao 2 dana posla i sad ga zavrsavam
naravno rekapiran, PSU je bio na 110 V..unutra na PSU PCB treba prebacit jumper na 220 i promjenit DEBILNI rolandov Euro konektor in na psu s 2 kontakta na klasican EURO Jack..RUPA na kutiji je taman!!!nije trebalo nista rezat...:)

prestal je zujati Snare i hat koji su povremeno imali lagani zujic u signalu....
I onda idiot sredjeni TR 909 odnese u OTV Dom da renta JEFF MILLSu
kad tamo prdne master out .. ( POPIZDIO SAM)

sad to rijesavam...cekam da sutra dojde jedan IC i to je to !!!!!

POUKA ...NIKAD NE RENTAJ VINTAGE SPRAVU!!!
ucite na tudjim greskama ne na svojim!!

eto 4 dana posla i 120 Eura troska i i 5 Aparata KOJE JAKO VOLIM su ko nove!!!!

znaci spremice cca 25 eura po svakom aparatu koji planirate sredit za dijelove...a ako vam to radi netko drugi jos minimalno toliko za ruke...ako ne i vise..jer mi je rebalo cca 1 dan po svakom aparatu

I ISKLJUCIVO REKAPIRAT S ELNA, PANASONIC, RIFA, NICHICON i BC AUDIO Elektrolitima

preporucam to svima...ako krenete to radit ..i imate problema slobodno pitate !!!!!

Don Solaris
22-11-2007, 03:08 PM
promjenit DEBILNI rolandov Euro konektor in na psu s 2 kontakta na klasican EURO Jack..RUPA na kutiji je taman!!!nije trebalo nista rezat...

Potpisujem! Isto važi i za Bossove proizvode. Ne treba ništa rezati. Ja sam isto "na prvu loptu" mislio da neće stati. No, vratim se iz trgovine sa Euro konektorom i uđe iz prve. Ok, malo je na knap, ali tako treba da bude!!!

I onda idiot sredjeni TR 909 odnese u OTV Dom da renta JEFF MILLSu kad tamo prdne master out .. ( POPIZDIO SAM)Jel ćeš im naplatiti "popravak štete"? Ja znam da kad sam rentao Polysix da mi je lik rekao da pokrivaju troškove štete.

Iako - sada se bojim bilo šta Vitnage rentati, i ipak ću poslušati tvoj savjet.

I ISKLJUCIVO REKAPIRAT S ELNA, PANASONIC, RIFA, NICHICON i BC AUDIO ElektrolitimaHehehe.... slažem se. Ali ako nema alternative može i ono jeftino đubre: N.A. Bilo šta, samo ne ostaviti stare kapacitete koje ste dobili u starom uređaju!!!!!

Znam jednog lika koji ne želi mjenjati kondenzatore u uređaju ako nisu za "audio", več radje ostavlja one stare unutra. Svašta! Kada sam rekapirao Monopoly, preko 80% kondenzatora bilo iscureno i osušeno !!!!!! Zato bolje stavit bilo šta, nego ostavit stare. Naravno, bilo bi idealno staviti što kvalitetnije kondenzatore, zato što imaju 1)manji šum 2)manji ripple 3)duži vijek trajanja.

boggy
22-11-2007, 03:19 PM
Iako se ne razumem preterano u problematiku klavijatura i sintisajzera, imam neki osecaj da je ova tema za "sticky" ;)

Bravo! :bravo:

pozdrav

bogi

gregor z
22-11-2007, 03:30 PM
Moj rekapirani 808 (Panasonic Elektroliti) mi je zvučao kao potpuno nova mašina....mislim da sam prvi put čuo kako je zvučala kad je bila nova i mlada....promjenio i sve sekvencer i start/stop buttone...... i DA, OSCILLIN RULES:dance: (tnx Roginator)....isto vazi za CR78......SHUTIRA!!!!!!
LOW END je ZAKON!!!!! HI END ne cvrči više!!!!! ALL IS GOOD AND SOUNDS PERFECT!!!!

Pozdrav,

Gregor Z

gregor z
22-11-2007, 03:35 PM
....a ?ta se tek dogodilo SH 2000......:rafal: :dj: :scared:

Artscaper
23-11-2007, 04:12 PM
I ISKLJUCIVO REKAPIRAT S ELNA, PANASONIC, RIFA, NICHICON i BC AUDIO Elektrolitima

Nisu samo ovi ok za audio; Vishay, Cornell Dubilier, Epcos, Illinois, Philips, Simemens...isto imaju dobre elektrolite.

U nekim aplikacijama (coupling, decoupling, bypass..)je moguce mjenjati elektrolite za film kondenzatore koji su mnogo bolji, vise izdrze itd.

Ako ima sprava elektrolite na izlazu i sljedeca sprava na ulazu, je moguce izlazne izvaditi, jer su ulazni dovoljno da blokiraju DC.

Ali ja vise razlike cujem izmedu keramickih i silver mica nego elektrolitima. Ili elektrolitima i film kondenzatorima.

Obstoje i tantal kondenzatori koji se u zadnje vrijeme mjenjaju za film kondenzatore.

A sve to zavisi od aplikacije. Npr Amek 2500, SSL 4000 kompresor imaju na ulazu i izlazu obicne elektrolite, i ako jih zamjenis za film se promijeni zvuk. Ne na bolje.
Isto je sa tantalima; Neve ima puno tantala i mislim da zvuk ne trpi zbog toga :D

AOT - adjust on test

cucko
12-12-2007, 10:37 AM
Cao!
Narucio sam ovaj od vas vrlo preporuceni sprej T6, posto imam tu i tamo par krchecih potenciometara, prekidaca itd.
Volume potenciometar od Juno 106 pomalo krchi.
Par dugmica na JXp8 je potrebno jace stisnuti da bi proradili.
Pomaze li ovaj sprej u mom slucaju i gde konkretno je potrebno da se shprica !?!
Pozdrav,
Cucko

cucko
17-12-2007, 02:58 PM
Samo jos jednom da se zahvalim Roginatoru na savetu za Oscilin sprej.
Stvarno neverovatna tekucina!
Bas je lep osecaj kad sve radi bolje nego novo, ma,ko podmazano !!!

roginator
17-12-2007, 04:05 PM
oscilin rulez

pleon
18-06-2009, 09:26 PM
pozdrav,

ja sam novi na forumu i od kada sam kupio moog LP, hardver se počeo gomilati u mojoj sobi.

a sa time i pitanja u mojoj glavi.

bio bi jako zahvalan ako bi mi netko htio ukratko objasnit rekapituliranje syntha (konkretno juno 60)

a i taj sprej bih ba? volio imat:)
di da ga kupim? naručim? imaju ga u čipoteci ?
ili u tevetronu mozda?

pozdrav

clusterchord
19-06-2009, 12:30 AM
re-kapiranje je naša izvedenica od engl. re-capping što je pak opet slang za mjenjanje starih kapaciteta odn. kondenzatora za nove. to se radi samo na starim masinama. starim od 15 - 20 godina na vise. kod velikih miksera je taj period kraci jer su radne temperature puno vece u kucistu, pa elektroliti zive kraće.

daklem, više manje oscilin i re-kapiranje te trebaju brinuti, odn. zanimati samo ako imas kakav vintage sintesajzer ili ritam masinu. u prevodu, 20 godina stariji od moog LP :wink:.

svidja mi se i tvoja varijanta .. "rekapituliranje".. ima smisla , na svoj nacin.. :D

PS dobrodošao na forum :)

pleon
19-06-2009, 08:44 AM
:D

hvala na dobrodošlici cluster.

sam pojam mi je relatvno jasan, da se radi o mijenjanju starih kondenzatora na starim mašinama i to.

dali to znači SVIH kondenzatora?

ko što rekoh, imam junca 60 zato i pitam a i farfisu još stariju i ona dosta šumi i jedan voice na radi kak treba pa bi mozda tak nest pomoglo.

no prvenstveno pitam radi juna jer ne zelim da mi ta ljepotica rikne na (pod) rukama:)

mozda bi mogo vjezbat na farfisi? rekapiranje, svirat ih i onak ne znam :D
i taj sprej oscilin, dali ga ima u zg?
jedan mikroprekidač na mpc-u me ebe, i lfo pot na mc 303. mozda ak nasprejam nebum moral kirurški?

pleon
19-06-2009, 12:30 PM
na?el sam raspravu sa dosta odgovora na moja pitanja.
http://acapella.harmony-central.com/archive/index.php/t-1714670.html

sad su mi stvari malčice bli?e.

to ne znači da mi je sve jasno, al eto, super je taj internet! :)

to je don solaris sa ovog foruma rekapituliro svoj juno 60 pa se zvuk promjenil i tak to.. čini mi da nije to jednostavno za napravit .. a opet ni?t nije a mora se jednom i to.. jedino kaj ne znam ni?t vi?e o spreju :)

clusterchord
19-06-2009, 03:18 PM
ja sam davno promjenio sve na oberheimu obxa i rolandu mks80, i razlike su bile ocite. stabilniji tuning, nizi sum, ponesto svijetliji zvuk, bolji tranzijenti itd itd.

sto se tice Juna, on je DCO sprava pa nema problema sa tuningom kao takav, medjutim ako imas nekih drugih ocitih problema kao puno ?uma i sl., onda nebi bilo lo?e zamijeniti SVE kapacitete.

na farfisi, sigurno pomaze da mjenjas sve kondiće. medjutim ako imas bas jedan mrtav voice.. mogao bi bit i mrtav tzv. frequency divide chip za tu tipku.

pleon
19-06-2009, 10:45 PM
ma nema juno puno ?uma, u usporedbi sa fetijem ima vi?e al to me sve ne zabrinjava ni najmanje. zapravo ?uma nikad dosta u ovom sterilnom stolječu. snimil bum jednom samo krckanje i ?um ko podlogu za neki smisao kad ga nadjem ..

a farfijev vojs nije mrtav nego je nota de3 za oktavu previsoka i to samo u special effects sekciji, dok su orgulje u redu.. al ga zato ?umi sve u ?esnaest :))

to bu elektroivo re?aval jednog dana kad bude prigode ..

lijep pozdrav i hvala na ti informacijama!