View Full Version : kako "podebljati" zvuk
jackob
20-11-2007, 09:57 AM
Pozdrav,
Evo vidim da na forumu ima dosta ljudi koji se razumiju u produkciju, pa da nesto priupitam.
Naime, pretezno se bavim produkcijom elektronske muzike i kucni studio sam okupio oko pc-a sa cubaseom kao sekvencerom. Uz masu vst-i-a sam si pribavio i externe opreme, neke ritam ma?ine i synthove(juno, nord lead) koje kontroliram preko sequencera, da bi sve ponovo snimio u cubase. E sad mixovi mi nikako ne mogu dobiti onu punoću koju zelim. I tu sad ne ciljam na to da moram dobiti vrhunsku stranu produkciju koja znam da ko?ta $$$$$$
i sve je to naravno stravično izmasterizirano itd, itd. vec fali mi neke "debljine" u samom startu, a i kuzim digitaliju malo previ?e, tj zvuci malo jeftino... pogotovo kod bubnja(Koristim mc505 u kombinaciji sa NI batteryem), a svi ti vst plug-inovi dinamika, eq.. itd. mi bas ne daju zeljene rezultate.)iako onaj vintage warmer nije lo?). E sad mi je jedan poznanik koji radi u profi studiju mi je rekao da je ono sto mi treba nekakav lampa?ki channel strip, pretpojačanje, kompresija, ekvalizacija i ?ta već sve tu mo?e ići. Ako bi mi neko mogao dati savjet za neki ne brutalno preskupi
izbor za ne?to ovak, ili neki drugi prijedlog bio bih zahvalan. Znači nemam namjeru koristiti ga za snimanje vokala, akustičnih instrumenata itd, čisto da malo ofarbam i podebljam zvuk sintova, bubnja...
Hvala!
Krtza
20-11-2007, 12:41 PM
Layering,layering i samo layering + dobri semplovi odnosno preseti. :mase:
Mix je po meni 90% produkcije sto se elektronske muzike tice i ako on nije kako treba nikakav mastering tu nece pomoci.
p.s.Isprobaj i Antares Tube radi slicnu stvar kao vintage warmer samo po meni bolja varijanta.
jackob
20-11-2007, 01:55 PM
Hvala na odgovorima. I nisam ba? totalna neznalica;) .Nisam ni profesionalac, ali sam dosao do te tocke kad me zanima koliko je za elektronsku produkciju presudan vise ovaj segment izvan samog kompjutera. Kad radim nesto sa bendom, onda mi je jasno kako upotrijebiti kompresor, tj. koristim dbx da izravnam neujednacenost kod pojedinog instrumenta/vokala, ali kada programiram elektronski bubanj ili bas, sa velocityem vec odredim koliko je glasan koji udarac/trzaj, tako da ne znam zasto ga previse kompresirati, osim da dobijem vecu glasnocu. I da, trudim se da u mixu svaki instrument dobije mjesto u kojem ima najvise frekv. Bas drzim da mu je peak oko 50-60hz, kick malo iznad, oko 80 itd.itd...Imam uzasno puno svih tih izsampliranih cd-eva, ali i sam mc505 mi ima ok banku bubnja. Samo jednostavno mi na kraju fali ono "ne?to". Dodu?e, malo tog sjaja u visokima sam dobio sa nekim enhancerima/maximizerima kao sto je bbe sonic maximizer. Sviram isto gitaru, pa gledajuci kakvu razliku daje lampasko pojacalo u odnosu na tranzistorac(punoća, harme...), sam pretpostavio da originali koje simuliraju plugovi tipa vintage warmera ili Antares Tube, mogu dati takvu punoću zvuku.
Krtza
20-11-2007, 04:46 PM
Ma da bre compressor sto se tice elektronike uglavnom najbolje da koristis kreativno kao efekat ili mozda za sidechain ako su ti u konfliktu kick i bass linija npr.
Mozda je to "nesto" sto ti fali mastering?
jackob
22-11-2007, 09:14 AM
Ma da bre compressor sto se tice elektronike uglavnom najbolje da koristis kreativno kao efekat ili mozda za sidechain ako su ti u konfliktu kick i bass linija npr.
Mozda je to "nesto" sto ti fali mastering?
Mozda, ali znam da mix u startu treba dobro zvucati...da, s tim sidechainom se nisam nikad poigrao, probat cu.
Rasta
22-11-2007, 10:01 AM
Za externe uredjaje poput rolanda ili nord leada najbitnija stvar je dobar direct box, koji cini cuda. Probavao sam razliku (nazalost nemam ovdje snimke) izmedju nord leada direktno u -10 ulaz od Digi 192 i/o, pa D.I. box u preamp od mixete. Strasno je velika razlika izmedju australskog Arx-a i kineskog BSS-a u korist ARX-a. A jos veca razlika se dobije ako se izlaz iz D.I. usteka u neki lampas, poput Drawmera 1960...
jackob
22-11-2007, 10:46 AM
Za externe uredjaje poput rolanda ili nord leada najbitnija stvar je dobar direct box, koji cini cuda. Probavao sam razliku (nazalost nemam ovdje snimke) izmedju nord leada direktno u -10 ulaz od Digi 192 i/o, pa D.I. box u preamp od mixete. Strasno je velika razlika izmedju australskog Arx-a i kineskog BSS-a u korist ARX-a. A jos veca razlika se dobije ako se izlaz iz D.I. usteka u neki lampas, poput Drawmera 1960...
Huh,Nisam razmisljao jos o faktoru Di boxa:confused: Ja bih obicno snimao tako da direktno preko line kabla idem u rme fireface. Eventualno bih isao na mixer pa iz direct outa ili grupa u fireface.hmm
DaBear
22-11-2007, 10:52 AM
lepo to kaze Krtza...SAMO LAYERING I DOBRI ZVUKOVI!!!
Koliko sam puta vido ljude da trpaju po 6 plug ins-ova na nogu i ne dobijaju zeljeni rezultat, a DOVOLJNO JE SAMO PROMENITI SAMPLE, staviti novi zvuk!!
Ja se uvek zapanjim (kad dobijem nesto da miksam) kako ljudi stave prvi zvuk koji im dodje pod ruke i posle ocekuju da se to izvuce u miksu!!??:banghead:
Kad se dobro odaberu zvukovi i samplovi, VRLO MALO treba da se cacka!!
A danas ako nema libraries sa zvukovima, onda ih nikad nece ni biti!!
I NEMOJ SVE DA SNIMAS STEREO !!!!
jackob
22-11-2007, 11:14 AM
stereo?nikako, vise sam mono tip:wink:Ma ne, ali zaista malo stvari snimam stereo, neke padove,arpeggio linije i to.Bas,kick, snare itd.. uvijek snimam sve mono. Ali malo sam se probao sinoc poigrat sa layerima, tj podebljavati kickove s jos jednim, isto sa bas dionicama, i mislim da ce tu biti nesto.hvala na savjetima!
kejkz
22-11-2007, 11:16 AM
...ili jos jednostavnije, za zvuk si odgovoran sam, oprema je tu samo da ti pomogne ili odmogne, ali sve na kraju zavisi od tebe. Tesko ti neko moze pomoci konkretnim savetom oko necega sto je pitanje ukusa.
Ja ti samo mogu reci da sve sto ti se ne svidi kako zvuci, distorziras. ;)
FrankoPanko
22-11-2007, 01:42 PM
Morat ces malo citati tutorijale! Evo ti link za "Vrhunski bas" (u tekst formatu), ako ti moze sto pomoci.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12146&page=4
M@dafak@
26-11-2007, 10:26 AM
Nabavi si vst za Cubase - iZotope Ozone 3 i stvar riješena. Sam vst već sadrži unapred određene postavke za mastering , ali bilo bi bolje da pogledaš video turtorial i fino sve ručno izmasteriziraš. S tim da možeš neke od efekata stavit na svaki kanal posebno ili jednostavno "baciš" master na već izmixanu pjesmu. Ovo je pre#eben vst , a sadrži Paragraphic Equalizer , Mastering Reverb , Loudness Maximizer ,Multiband Harmonic Exciter , Multiband Dynamics , Multiband Stereo Imaging.
Uglavnom...pjesmu možeš dobrano "napumpat" a da neide u pikove...
bicko
27-11-2007, 11:28 PM
Nabavi si vst za Cubase - iZotope Ozone 3 i stvar rije?ena. Sam vst već sadr?i unapred određene postavke za mastering , ali bilo bi bolje da pogleda? video turtorial i fino sve ručno izmasterizira?. S tim da mo?e? neke od efekata stavit na svaki kanal posebno ili jednostavno "baci?" master na već izmixanu pjesmu. Ovo je pre#eben vst , a sadr?i Paragraphic Equalizer , Mastering Reverb , Loudness Maximizer ,Multiband Harmonic Exciter , Multiband Dynamics , Multiband Stereo Imaging.
Uglavnom...pjesmu mo?e? dobrano "napumpat" a da neide u pikove...
Eto, vidite kako je to jednostavno.
Čas posla:shock:
LACKY
28-11-2007, 05:33 AM
(nemojte da me shvatite pogresno) Jedno pitanje! Kako da budem lepsi i uspesniji i osvojim neke ribe? Trenutno sam ruzan i mrsav (moja predpostavka), Penelope Kruz je bila u semi sa Tom Kruzom {kako ja ovako ruzan(po mom misljenju) da osvojim Penelope}. I onda idu saveti: Upotrebi stereoide,produzi djoku itd. A zaboravio si da se u tebe zaljubila komsinica (po tvom misljenju bezvezna Nikolina cerka ucenica medicinske skole).
Elem ti trazis savet za mix, a ovde ti ljudi daju savet za mix, a pri tome niko nije cuo tvoj mix!
Elem sreli se Zdravko Skender i Sasa Matic! I onda ga Sasa pita:Kako ide Zdravko? A Zdravko odgovara: Kao sto vidis Sale!
alavuk
28-11-2007, 06:35 AM
sam mc505 mi ima ok banku bubnja. Samo jednostavno mi na kraju fali ono "nešto".
ukljuci 4 band eq u efektima + malo low boosta ali vrlo malo ukoliko nemas neke lampe ili D.I.
pozdrav !
Elem sreli se Zdravko Skender i Sasa Matic! I onda ga Sasa pita:Kako ide Zdravko? A Zdravko odgovara: Kao sto vidis Sale!
Bazicno je taj vic bio sa Stivi Vonderom, ali verujem da si ga prilagodio uslovima exploatacije... :D
DADDY Z
10-01-2008, 01:22 PM
Nabavi si vst za Cubase - iZotope Ozone 3 i stvar rije?ena. Sam vst već sadr?i unapred određene postavke za mastering , ali bilo bi bolje da pogleda? video turtorial i fino sve ručno izmasterizira?. S tim da mo?e? neke od efekata stavit na svaki kanal posebno ili jednostavno "baci?" master na već izmixanu pjesmu. Ovo je pre#eben vst , a sadr?i Paragraphic Equalizer , Mastering Reverb , Loudness Maximizer ,Multiband Harmonic Exciter , Multiband Dynamics , Multiband Stereo Imaging.
Uglavnom...pjesmu mo?e? dobrano "napumpat" a da neide u pikove...
na ?alost ovo ne ide ba? ovako lako...učita? preset i gotovo...samo toliko...
LACKY
11-01-2008, 01:24 AM
Upravo se tako i radi, kada neznas nista stavi preset. Mozda nije nista posebno ali nisi ni zasrao nista posebno u odnosu na ono sto si zasrao u prethodnom radnjama.
Tj. od onoga sto imas dobio si 2 mm bolje.
DADDY Z
11-01-2008, 05:37 AM
...
Tj. od onoga sto imas dobio si 2 mm bolje.
misli? 2mm "deblje"?
:D
LACKY
11-01-2008, 06:00 AM
Ako ti je debljina poboljsanje onda mozes da gledas i tako.
DADDY Z
11-01-2008, 11:43 AM
pa čovek je pitao kako da podeblja..
pa meni licno razni efekti i fore na raznim stvarima daju "debljinu".
ponekad je i dobar stereo "debljina".
Ja iskreno obozavam da obradjujem sintove ili bar kratke sintove sa UAD-1 efektom Dimension D koji je ustavri neki chorus ali ima super foru...
takodje bi se slozio da je antares TUBE odlican za debljinu recimo visokih tonova "utopljava" ih veoma dobro. samo ga treba dobro koristiti.
naravno i od semplova zavisi ali skoro retko naletim na dorbu kombinaciju semplova koji u mixu zvuce savrseno bez ikakvog diranja...bar shtimovanje ritam sekcije daje potpuno drugu dimenziju.
pa jos i eq i to je vec previse, a ponekad i premalo.
Ljudski sluh je najbolja alatka.definitivno.
POzz svima ako mogu da pomognem sa uploadovanjem nekih semplova ili necega pisite na altplusctrl@gmail.com, ali verujem da svi imam neki torrent izvor za takve stvari.
lesha
14-01-2008, 07:17 PM
vrlo kratak delay.
(ne znam da li je neko pominjao, nemam trenutno vremena za citanje cele teme)
olivio
21-01-2008, 10:53 PM
nauči pone?to o freqvnciji gdje i za?to, opseg freq.polja u spektru je jako bitan, odnosno u njemu je bit svega. smje?taj i raspored sintova, gitara, basgitara, drumova i ostalih instrumenata u audio spektru, ako radi? elektronsku glazbu to ti je bar jednostavno. dobit če? isti sound koji ti misli? da ko?ta $$$$, ali vara? se...to mo?e? i doma samo kad nauči? vi?e o ZVUKU. gdje treba bas rezat, gdje srednje i naravno visoke tonove, kad to nauči? osjetit če? promjene i razliku u produkciji...ako radi? techno mogu ti pomoći...
newbieOP
21-01-2008, 11:58 PM
Da li negdje postoji napisano pone?to o rezanju tih frekvencija i kako to raditi? Ugrubo?:rolleyes:
DaBear
23-01-2008, 11:39 AM
evo ti Chart sa frekvencijama instrumenata, pa vidi..
http://www.independentrecording.net/irn/resources/freqchart/main_display.htm
audiolab
02-06-2008, 12:05 PM
:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.