View Full Version : Sta Kad Se Desi Ovo?
Drug doneo neku stvar koju je radio, u pitanju je elektro i radjen je u Reasonu, e sad, prvi put sam video da sredina waveform-a nije u sredini, odnosno naginje ka jednoj strani, odnosno ne znam kako da se izrazim...Ovo sam vidjao i na nekim live snimcima i jednom se desilo meni pre 2-3 godine, ali od tad nikad...
Kako se zove ova pojava, i zbog cega je mogla da dodje, kako je srediti i da li je stetna?
http://img217.imageshack.us/img217/1981/sss2as6.th.jpg (http://img217.imageshack.us/my.php?image=sss2as6.jpg)
dvuckovic
14-11-2007, 11:01 PM
Probaj sa remove DC offset.
Probaj sa remove DC offset.
Pretpostavio da je to, probao i nista se ne desava, ja mislim da sam ja moj problem kad sam imao jednom takav tako i resio...
roginator
14-11-2007, 11:15 PM
koliko znam nisi prvi koji ima taj problem s Reasonom
....
nazalost neznam sto bi mogao biti problem
Rasta
14-11-2007, 11:20 PM
Sasvim normalna pojava. Neki instrumenti uz posebne nacine sviranja prirordno izgledaju tako. Jednostavno znaci da je zica jace zatitrala u pozitivnom podrucju amplitude nego u negativnom. Kad profesionalni pjevac klasicne glazbe pjeva za svoj registar visok ton, amplituda bude jace izrazena na pozitivnoj strani. Kada pjeva niske tonove, amplituda bude jaca na negativnoj strani.
S druge strane, moze se desiti da ti iz nekog razloga ulazi istosmjerna struja u sistem. Sto je veci napon, to je vise waveform pomaknut. To se moze rijesiti sa komandom koju ima svaki editor, "DC Offset Removal".
Sasvim normalna pojava. Neki instrumenti uz posebne nacine sviranja prirordno izgledaju tako. Jednostavno znaci da je zica jace zatitrala u pozitivnom podrucju amplitude nego u negativnom. Kad profesionalni pjevac klasicne glazbe pjeva za svoj registar visok ton, amplituda bude jace izrazena na pozitivnoj strani. Kada pjeva niske tonove, amplituda bude jaca na negativnoj strani.
S druge strane, moze se desiti da ti iz nekog razloga ulazi istosmjerna struja u sistem. Sto je veci napon, to je vise waveform pomaknut. To se moze rijesiti sa komandom koju ima svaki editor, "DC Offset Removal".
Bass je odradjen 303-ojkom (rebirth) i nekompresovan i kompresovan se tako ponasa...Ja sam probao sa DC Offset removal ali nista se nije desilo...I sa bilo kojom emulacijom moog-a na saw wave-u mu se isto desava
zvincic
15-11-2007, 12:05 AM
da li ZVUCI lose?
da li ZVUCI lose?
E pa drug je otisao...A ja tu nemam sta da kazem, osim da pik koji pravi taj zvuk u pozitivnom delu je preveliki i utice na globalnu snagu pesme, da pik nije samo u pozitivnom nego da je na sredini ne bi bilo problema, a ako se kompresuje sa brzim attackom izgubi punch...Ne znam problematika je to za mene, ja ne radim toliko sa synthovima...
LACKY
15-11-2007, 12:29 AM
Ja sam to primetio takodje, pa sam kasnije utvrdio da ima signala koji ti ne pale klip indikator a ustvari su u klipu ( kada sam proverio u statistici ili sa necim drugim) i onda se desi to pomeranje od sredine ka gore ili dole. Karakteristicno je da se to najcesce desavalo sa zicanim instrumentima (od zivih) a u midiju nisam imao cesto taj problem. Kada sam malo smanjio ulazni nivo u konverter efekat se gubio.
Evo to smo isto probali na njegov predlog i sa AudioRealism Bassline 1.5 , sa istim instrumentaom, to je neki saw bass ili sta vec i isto se desilo...Ne znam ja ne radim sa algoritamskim synthovima, samo sa bankama i to u glavnom akusticne semplove koristim i po neki elektricini bass i po neki synth iz Nexus-a...A trebacemo da miksujemo ovu stvar uskoro, bice problema:)
Htedoh ti reci da po "crtezu" to licina neki bass sa pomerenom fazom.
DC offset svakako ovde ne bi pomogao... Reason cesto ima tako neke govnjive instrumente koji posle ne mogu da se mixaju.
Jedan moj prijatelj je imao poriv da celu plocu isprogramira u Reasonu, pa sam ga ja na pola projekta odgovorio, a sada bukvalno ne uzimam nista da radim kad mi neko kaze "Reason". Zamolim samo da uradi sa nekim drugim instrumentima. I svi su dosli ponovo, sa zglavnim trakama. Predlazem ti da to isto kazes svome drugu kako ne bi izgubio mladost pokusavajuci da od "g....a pravis pitu"...
Htedoh ti reci da po "crtezu" to licina neki bass sa pomerenom fazom.
DC offset svakako ovde ne bi pomogao... Reason cesto ima tako neke govnjive instrumente koji posle ne mogu da se mixaju.
Jedan moj prijatelj je imao poriv da celu plocu isprogramira u Reasonu, pa sam ga ja na pola projekta odgovorio, a sada bukvalno ne uzimam nista da radim kad mi neko kaze "Reason". Zamolim samo da uradi sa nekim drugim instrumentima. I svi su dosli ponovo, sa zglavnim trakama. Predlazem ti da to isto kazes svome drugu kako ne bi izgubio mladost pokusavajuci da od "g....a pravis pitu"...
Ja isto licno ne mirishem Reason, jer sam miksovao jedan album koji je radjen u Reason-u, mislim hiphop album je u pitanju, i muke sam mucio sa fazama, bukvalno su svi instrumenti bili u antifazi:), klavir, violine, za synthove da ne pricam (a ja sam sedeo sa likom kad mi je exportovao bio sve po kanalima, terajuci ga da skine svaki eq svaki kompresor i svaki reverb, odnosno svkai fx iz Reason-a), i tad sam prvi put radio nesto sto je radjeno u Reasonu i trudim se da mi to bude i zadnji put...
Al ovde se javio drugi problem...To je simple saw bass generisan u Reasonu...To sam ja licno sad probao i sa AudioRealism Bassline (na njegovu preporuku) i ista stvar, on je probao sa Arturia Minimoog-om i ista stvar, i na kraju sam ja probao sa mojim dragim Nexusom (saw bass) i isto:S...Ja ne znam u cemu je tu fora:)
Mislim jedina stvar koja tu smeta u miksu je sto taj saw bass se nadoveze na nogu i stvara bespotreban jak peak u toj nekoj pozitivnoj vrednosti, a ako komporesujem taj saw sa malim attack-om izgubi se punch, kao resenje vidim uraditi surov sidechain, a onda nece biti to to...Nisam pametan...
Valjda cu se snaci, hvala u svakom slucaju, valja cemo naci neko resenje, po cenu i da promenimo ili modifikujemo nekako taj zvuk:)
HeatMan
15-11-2007, 03:10 AM
a, chek.. rekao si da je tehno traka? il tako neshto? pa lupi brickwall limiter ili neki inteligentniji preko cele trake i eto ti ravne pesme.. hahah.. realno.. :)
a, chek.. rekao si da je tehno traka? il tako neshto? pa lupi brickwall limiter ili neki inteligentniji preko cele trake i eto ti ravne pesme.. hahah.. realno.. :)
Brate, to svo vreme pricam, ne mogu to da uradim, probao Jan:)Izgubi se punch na basu...On treba da ima punch a kad stavim limiter unisti se
HeatMan
15-11-2007, 03:25 AM
aham... a chekaj.. shto ti je prejak peak? ja ne vidim da klipuje.. sem ako tebe smara.. onako.. tek tako da napravish temu na rumskom.. :) nego, jel samo u pochetnoj deonici koju vidim? ako je tu, mozesh da selektujesh samo nju i da notchujesh u ekvalajzeru samo te frekvencije koje ti smetaju.. ajde, ne da notchujesh, ali da ih spustish sa eqom.. SAMO u toj deonici..
HeatMan
15-11-2007, 03:30 AM
hahahahhah.. josh jedna glupa ideja.. mozzesh da napravish josh jedan jachi zvuk na vishoj frekvenciji malo pre kicka i pustish kroz kompresor.. i onda ti nije brz atack, nego ostavish duzi release.. hahhah.. eto.. razmishljaj o tome.. hahahh..
ili jednostavno ostavi kako jeste ako moze prodje..
aham... a chekaj.. shto ti je prejak peak? ja ne vidim da klipuje.. sem ako tebe smara.. onako.. tek tako da napravish temu na rumskom.. :) nego, jel samo u pochetnoj deonici koju vidim? ako je tu, mozesh da selektujesh samo nju i da notchujesh u ekvalajzeru samo te frekvencije koje ti smetaju.. ajde, ne da notchujesh, ali da ih spustish sa eqom.. SAMO u toj deonici..
Ne brate, nego waveform pobego od sredine, znaci pali kompresor i ponasa se kao jaci zvuk, a tisi je...Ne znam kako da ti objasni...Recimo da ako bass ostane ovakav pesma ci mi u masteringu celog albuma biti tisa od ostalih i to ce dosta da se cuje...Ne znam bre kako da ti objasnim drugacije, osim ovako stapom, majke mi...recimo da bi pesmu morao da gazim limiterom i da bi to uticalo na celu pesmu samo zbog jednog zvuka u pesmi(koji je inace bitan), i onda ne bi valjao ni taj zvuk ni pesma, recimo zbog ovog mrdanja bih mozda mogo da zvuk zgazim limiterom ali bih izgubio punch, ili bi se u tom pokusaju javila distorzija, jel ce pozitivna strana waveform-a, jel' te, biti zgazena, a ako gazik celu pesmu ostali zvuci bi patili i distorzirali jer ovaj zvuk kompresoru deluje kao jaci zvuk(zbog pozitivnog vrha) a usima nasim kao tisi zvuk i od zvuka koji statistika kaze da je tisi za 3 db, a norlamlo izgleda...Uf nalupah se, al ne znam kako da ti objasnim drugacije...
Mislio sam da ovo ima veze sa DC Offsetom ili sa necim drugim , pa sam ocekivao tako nesto, ili jos uvek ocekujem nekog "elektronicara" da se javi da kaze da li je imao slicnih problema sa Simple Saw Bass-om...
boggy
15-11-2007, 04:43 AM
Sasvim normalna pojava. ....
Da, moze biti, vidjao sam cak i gotove pesme (belosvetska produkcija) koje su odsecene vise "dole" nego "gore"... to moze biti karakteristika raznoraznih "class A" sprava, lampashi i ostalo.... koja imaju izoblicenja koja vam prijaju... DC offset je 0 (nula)... jedino je mozda nevolja sto je to kod ovih uradjeno na kraju, mastering ili sta vec... a ovde imas takav snimak...
pozdrav
bogi
Da, moze biti, vidjao sam cak i gotove pesme (belosvetska produkcija) koje su odsecene vise "dole" nego "gore"... to moze biti karakteristika raznoraznih "class A" sprava, lampashi i ostalo.... koja imaju izoblicenja koja vam prijaju...
pozdrav
bogi
Da, ja radim na class A spravama :)
Ma meni uopste nije bitno da li je odsecen vise gore ili dole, bitno mi je da mi ne nateze kompresor bez razloga, jer zbog njegovog pozitivnog pika cela pesma je tiha...A ne smem da mu odsecem pik jer treba preveleki tresh a onda i izgubi punch zvuk i plus izdoistorzira, ne daj Boze da celu pesmu gazim tolkim treshom nekim kompresorom u miksu ili limiterom, elem javicu sta je bilo kad izmiksujemo ovu stvar...Pa ako problem nastavi da postoji (mislim zvucno, ne slikovito) onda cu zvanicno da iskopam sebi oci i pocnem da sviram gusle:)
cucko
15-11-2007, 10:10 AM
Markiraj pocetak bas linije, pa iskopiraj prva cetri takta ipred, pa odstrani sa pocetka deo prve amplitude ( za koliko je snimak otisao u plus), pa nakon toga dc offset.
Mozda pomogne :)
Dopuna: naravno ovo je totalno neprimenjivo na celoj pesmi, vec samo na solo bas liniji
Inace, cemu toliko komplikovanje kad se midi traka moze odsvirati i sa drugim instrumentom?
Markiraj pocetak bas linije, pa iskopiraj prva cetri takta ipred, pa odstrani sa pocetka deo prve amplitude ( za koliko je snimak otisao u plus), pa nakon toga dc offset.
Mozda pomogne :)
Dopuna: naravno ovo je totalno neprimenjivo na celoj pesmi, vec samo na solo bas liniji
Inace, cemu toliko komplikovanje kad se midi traka moze odsvirati i sa drugim instrumentom?
Za ovo prvo te uopste nisam razumeo sta zelis reci...Taj ceo pocetak i jeste samo bass linija...Kako da odstranim deo prve amplitude?
Zato sto svaki simple saw bass tako izgleda, a probali smo sa generisanjem uz pomoc 2 ralzicita programa i 3 razlicita VSTi-a i uvek isto ispadne, a decko zeli bas taj zvuk tu, najmanja je muka pobeci od problema koji ne znam da resim:)
HeatMan
15-11-2007, 01:17 PM
kako ste komplikovani.. :) jel samo bass pomeren? jel postoji mogucnost da niste na nj bacili comp? probaj neki sa sporijim attackom.. 'besh mi matericu, morace onda da se izjednache.. :)
kako ste komplikovani.. :) jel samo bass pomeren? jel postoji mogucnost da niste na nj bacili comp? probaj neki sa sporijim attackom.. 'besh mi matericu, morace onda da se izjednache.. :)
Ma aj probacu sve kad budem miksovao, ovo mi on ovako doneo, kad budem uzeo da miksam nacicu resenje, valjda...ja sam u startu mislio da je dc pffset jer mi je na to licilo, ali nije jebes ga
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.