PDA

View Full Version : Kako odabrati pravog producenta, kod nas,a i sire?

disco violence
02-11-2007, 02:35 PM
Ovo pitanje me muci vec duze vreme,a nikako da ga postavim.Uzmimo na primer situaciju da sam dosao do brda para(a jbmlga nisam),a vec godinama radim muziku sam kod kuce na compu i nakako da dodjem do onog momenta kada cu biti potpuno zadovoljan uradjenjim materijalom, resim da angazujem profesionalca da mi odradi produkciju i postprodukciju. Koga angazovati, ako ne znam nikoga od producenata i ako nisam zadovoljan produkcijom kod nas.Pri tome bi dodao da se moja muzika bazira delom na zivim a delom na midi instrumentima, pa me jos interesuje da li bi taj profi producent koristio ''moje'' drum kitove, ''moje'' midi basove, itd i da li bi na kraju svega bilo ono ''Vidi sta sam ti uradio od pesme mama'' u pozitivnom ili negativnom smislu.Hajde da vidimo ko ce da resi ovu jednacinu sa vise nepoznatih?
A da umalo da zaboravim da dodam jos jednu bitnu stvar, ja sam naivni muzicar.......:banghead:

DaBear
02-11-2007, 03:17 PM
Ovo pitanje me muci vec duze vreme,a nikako da ga postavim.Uzmimo na primer situaciju da sam dosao do brda para(a jbmlga nisam),a vec godinama radim muziku sam kod kuce na compu i nakako da dodjem do onog momenta kada cu biti potpuno zadovoljan uradjenjim materijalom, resim da angazujem profesionalca da mi odradi produkciju i postprodukciju. Koga angazovati, ako ne znam nikoga od producenata i ako nisam zadovoljan produkcijom kod nas.Pri tome bi dodao da se moja muzika bazira delom na zivim a delom na midi instrumentima, pa me jos interesuje da li bi taj profi producent koristio ''moje'' drum kitove, ''moje'' midi basove, itd i da li bi na kraju svega bilo ono ''Vidi sta sam ti uradio od pesme mama'' u pozitivnom ili negativnom smislu.Hajde da vidimo ko ce da resi ovu jednacinu sa vise nepoznatih?
A da umalo da zaboravim da dodam jos jednu bitnu stvar, ja sam naivni muzicar.......:banghead:

Pa ovde rade sledece...(a i ja tako radim vec duze...)
Prvo producent poslusa materijal da vidi da li je njegov fazon i da li moze da doprinese nesto projektu. Ako misli da nemoze, onda ne uzima. Onda se poprica o budzetu, muzicarima (ako treba), sta artista zeli od snimka produkcije, itd...u principu proba da sazna sto vise o tome kako bi artist zeleo da sve zvuci..pita za omiljene bendove, pesme itd...

neko ima jasnu ideju o svemu kako bi zeleo da to ispadne na kraju (mislim na artistu) a neko ima bazicnu ideju i voli da mu trece lice doda nesto i zavrsi pesme...od slucaja do slucaja.

A kako da ga nadjes...pogledas ko je radio neke projekte koji ti se svidjaju kako zvuce, pogledas ko je radio (ime producenta) , nadjes ga ili njegovog managera itd... ako je neki poznatiji, uglavnom hoce da cuju demo snimke pre bilo kakvog sastanka (da ne bi gubili vreme sa raznoraznim mrmotima!!) pa ako im radi, onda prave sastanak...

A mastering (sto kod nas TOTALNO POGRESNO ZOVU "POST PRODUKCIJA!")
radi mastering covek u mastering studiju. Pravi producenti se na zapadu ne bave masteringom!!!

LACKY
02-11-2007, 04:21 PM
Pitanje ti je odlicno, sa vise nepoznatih tj. ni sa jednom poznatom. Tako da mozes dobiti bilo kakav odgovor.
Recimo ovako: Predpostavimo da sam i ja dosao do mnogo para i zelim da gradim kucu, ne poznajem niti jednog arhitektu a ove nase kuce mi se nesvidjaju. Kako da izaberm arhitektu?
A da, da nezaboravim i ja sam sam kao naivac kuci nesto svrljao po papiru!
Pitanje dakle glasi: kojim cu ja arhitektom biti zadovoljan? Pa sa bilo kim postoji mogucnost da budes zadovoljan.
Tj. Meni treba nesto,ne znam sta ali mora biti dobro,ko to moze da mi pruzi, pa gotovo svako ko radi dobro, a gotovo svi nesto rade dobro.
Tako da nemas problem, samo nabavi ono prvo sta si predpostavio.

Arthur
02-11-2007, 04:46 PM
pitanje je stvarno ono....
jedan i jedini nacin
cujes neciji rad koji ti se svidjas, kontaktiras, raspitas se o coveku.

disco violence
02-11-2007, 04:47 PM
Pitam zato sto nisam zadovoljan produkcijom u nas, da naglasim,gosti producenti na forumu su bili ljudi profesionalci,svaka im cast, ali ni jedan od njih nije u rock/heavy/house/underground fazonu.Navedite mi jedan album uradjen na ovim nasim prostorima, u underground fazonu, da je uradjen odlicno.Nesto tu fali... kome dati pare....

disco violence
02-11-2007, 04:48 PM
pitanje je stvarno ono....
jedan i jedini nacin
cujes neciji rad koji ti se svidjas, kontaktiras, raspitas se o coveku.
Predlozi mi ciji rad treba da cujem?

DaBear
02-11-2007, 05:42 PM
Predlozi mi ciji rad treba da cujem?

e jbga sad!!

"...Znate ja bih radio metal / funk / electro / disco / ska / rock.. ali taj stil jos ne postoji pa samim time i nema ni bendova a ni producenata koji su to radili ...Sta da radim???"

Kako da ti neko predlozi ista kad i ti sam ne znas gde da nadjes muziku koji volis da slusas???????:( :mad:

A i nemas pare, pa bolje da ne gubimo vreme..a? how about that?

LACKY
02-11-2007, 05:47 PM
Mozemo ta da okrenemo i ovako. Ni ja necuh ni jednu dobru ideju u tim fazonima. To ti je kao "Krive su svinje sto pomije nevaljaju"
Nasi producenti su isto onoliko dobri koliko su dobri i kompozitori i muzicari.
Nasla krpa zakrpu pa se krpa buni kako joj je losa zakrpa.

disco violence
02-11-2007, 05:51 PM
Ajd ok necemo vise gubiti vreme, ali sto bi ja slusao samo jedan pravac.Volim da slusam sve, sto i pokusavam da iskombinujem u svojoj muzici ako mi neverujes ti poslusaj www.discoviolence.com (http://www.rumski.com/forum/www.discoviolence.com) ipak se vise oslanjam na heavy zvuk.

DaBear
02-11-2007, 05:53 PM
Ajd ok necemo vise gubiti vreme, ali sto bi ja slusao samo jedan pravac.Volim da slusam sve, sto i pokusavam da iskombinujem u svojoj muzici ako mi neverujes ti poslusaj www.discoviolence.com (http://www.rumski.com/forum/www.discoviolence.com) ipak se vise oslanjam na heavy zvuk.

Pa niko ti ne brani nista! Mozda i treba sam sve da uradis i time steknes svetsku slavu kao neko ko je provalio novi stil !!!
Danas je jako tesko smisliti nesto novo....mozda si otkrio zlatni rudnik??

LACKY
02-11-2007, 05:56 PM
Pri tom ti sajt neradi.

disco violence
02-11-2007, 06:12 PM
Sajt radi ajd probaj ovakohttp://www.discoviolence.com (http://www.discoviolence.com/) Trazio sam savet, a dobio prepirku, to sto ja nisam odusevljen ovdasnjom (ne celokupnom) muzickom produkcijom to je moje licno misljenje.Slagali se vi sa tim ili ne, ali ja stvarno ne znam kome bi se prvom obratio kada bi bio u prilici da snimim album.Nemojte sta zameriti.

Arthur
02-11-2007, 06:33 PM
sto se elektronike tice, ovako mainstream jako solidno radi Boris Krstajic.. u smislu da bi ti preorao pesmu i od solidne ideje napravio celu stvar
Za gitarsku muziku, slobodno se obrati meni (ako te zanima da cujes)
a za underground bem li ga, sta god da je to..
Za narodnu/pop/zabavnu ne znam sta da ti preporucim, ovde su ljudi skloni prepirkama, meni su eto ok radovi Aralice, poneki Negovanovic i sl. Habic je nekad bio prilicno respektibilanza pop i rock, ali cini mi se da mu je istekao fizicki rok trajanja, sudeci po zadnjim radovima.

i da, mislim da Djordje Miljenovic (a.k.a SkyWikler) trenutno moze da ti odradi sve sto ti pada na pamet, dokazao se u svim zanrovima, samo je pitanje personalne kompatibilnosti jer je jako specifican decko..

Oggy
02-11-2007, 06:50 PM
PNavedite mi jedan album uradjen na ovim nasim prostorima, u underground fazonu, da je uradjen odlicno.Nesto tu fali...

Fale pare i to ozbiljne.
Svi "ti" i "takvi" albumi se rade drugarski i "kad se stigne", a niko se tu nije otvorio za ozbiljan budzet kakav imaju neka komercijalnija ostvarenja.
I alternativnoundergroundelektroheavy album mora da se odsvira, osmisli, smixa, a za to uglavnom, pored dobrih ideja, fali i novac koji kupuje vreme ljudi koji se time profesionalno bave. Sve ostalo je kompromis i 95% sanse je da nece niti zvucati kako treba, niti postici nista vise od puke satisfakcije onoga cija je muziika (a viidis da i ta satisfakcija izostaje jer sve zvuci lose...).

Zato narodnjaci i rade posao jer ulazu u sebe.
Vrac i Laki su ti otprilike vrlo jasno rekli sve sto treba...

LACKY
02-11-2007, 08:28 PM
Covek je rekao da mu se ovde nista nesvidja, zeli stranca!
Prema tome udrite po belom svetu,pa kad se obogati da zna na koga da potrosi pare.

dawid
02-11-2007, 08:39 PM
sto se elektronike tice, ovako mainstream jako solidno radi Boris Krstajic.. u smislu da bi ti preorao pesmu i od solidne ideje napravio celu stvar
Za gitarsku muziku, slobodno se obrati meni (ako te zanima da cujes)
a za underground bem li ga, sta god da je to..
Za narodnu/pop/zabavnu ne znam sta da ti preporucim, ovde su ljudi skloni prepirkama, meni su eto ok radovi Aralice, poneki Negovanovic i sl. Habic je nekad bio prilicno respektibilanza pop i rock, ali cini mi se da mu je istekao fizicki rok trajanja, sudeci po zadnjim radovima.

i da, mislim da Djordje Miljenovic (a.k.a SkyWikler) trenutno moze da ti odradi sve sto ti pada na pamet, dokazao se u svim zanrovima, samo je pitanje personalne kompatibilnosti jer je jako specifican decko..

Korisno. I ja sam hteo da postavim slicno pitanje. Znaci ja spadam u tvoju grupu :mrgreen: i uskoro ce me zanimati da cujem. Spremi nesto reprezentativno :cool:
imas pm

Braca
02-11-2007, 08:46 PM
a ja cu da budem jos drasticniji, za 23 godine rada 99% onih koji su snimali kod mene nisu imali pojma sta je producent a kamoli da pomisle da to plate nekom, prema tome i to malo producenata sto imamo tesko da moze da zivi sa srpskim poimanjem snimanja albuma, uglavnom razumeju sta je snimatelj ali producent nikako. Ja ne mislim da ti ne mozes da pronadjes producenta, ipak ce biti da nisi spreman da platis honorar koji je otprilike kao i trosak za studio ako ne i veci, e onda mozes ocekivati pristojnu produkciju svog projekta. Ja inace nisam producent (iako sam to radio puno godina) vlasniik sam studija, tako da prilicno objektivno mogu da procenjujem, a da i ima kvalitetnih kod nas i na svetskom nivou ima ih, uostalom imas pare biras sta god hoces i koga zelis. Malopre sam cuo da je Van Gog dobio nagradu MTV, pa to je radio neko odavde ako se ne varam, eto i zbog njegovog rada su dobili nagradu, ujedno im cestitam od srca

Max
02-11-2007, 08:51 PM
Evo ja cu da ti isproduciram plocu potpuno istog kvaliteta kao primer ploce koju mi das , pod uslovom da su sviraci/pevac istog kvaliteta kao postavljeni zadatak , da se uzmu instrumenti i pojacala koja ti napisem , da se radi u studiju u kojem ti kazem i da ima dovoljno vremena ......

Znaci da se ne desavaju stvari tipa , snima se za 2 dana kod mene gajbi , a bubnjar nije bas najbolji i snimacemo na line 6 jer nemamo za pojacalo ..... a pevac je sada malo promukao a inace nema bas dobru intonaciju ....

Ostalo je moja briga , rezultat garantujem ......

...... mada je cela ova tema prdenje u prazno ( sto bi rekao Perun :) )

Pozdrav

Reinhardt
02-11-2007, 09:01 PM
Sajt radi ajd probaj ovakohttp://www.discoviolence.com (http://www.discoviolence.com/) Trazio sam savet, a dobio prepirku, to sto ja nisam odusevljen ovdasnjom (ne celokupnom) muzickom produkcijom to je moje licno misljenje.Slagali se vi sa tim ili ne, ali ja stvarno ne znam kome bi se prvom obratio kada bi bio u prilici da snimim album.Nemojte sta zameriti.

ja ti ne zamjeram
cak stovishe, napokon sam nashao istomishljenika na forumu

samo tako kume;)

idekius
02-11-2007, 09:14 PM
Malopre sam cuo da je Van Gog dobio nagradu MTV, pa to je radio neko odavde ako se ne varam, eto i zbog njegovog rada su dobili nagradu, ujedno im cestitam od srca

Koliko sam upucen, Voja Aralica.

LACKY
02-11-2007, 09:29 PM
Svi bi mi da nam portret radi Mikelanjdjelo (nebi li izgledali kao David), a imamo para(i lepi smo) za Ziku fotorafa(pa nam glave u licnim kartama ko' kamen za kupus)!

dawid
02-11-2007, 09:30 PM
Evo ja cu da ti isproduciram plocu potpuno istog kvaliteta kao primer ploce koju mi das , pod uslovom da su sviraci/pevac istog kvaliteta kao postavljeni zadatak , da se uzmu instrumenti i pojacala koja ti napisem , da se radi u studiju u kojem ti kazem i da ima dovoljno vremena ......

Znaci da se ne desavaju stvari tipa , snima se za 2 dana kod mene gajbi , a bubnjar nije bas najbolji i snimacemo na line 6 jer nemamo za pojacalo ..... a pevac je sada malo promukao a inace nema bas dobru intonaciju ....

Ostalo je moja briga , rezultat garantujem ......

Pozdrav

Kada smo snimali prvi i drugi album u studiju M (svaki put sa drugim snimateljem) snimatelji maltene nisu ni hteli da cuju albume bendova koji nam se svidjaju i da vide otprilike kako bi hteli da zvuci album,a pri tom nikada ranije nisu radili takve bendove. Snimali smo mesec dana - svaki dan po 6,7 sati, dovukli brdo gitara i pojacala (sve sto su zahtevali). I naravno oba albuma su zavrsila u fijoci,a pukli smo dva puta po 1500 dem! Taman kada sam pomislio da su svi snimatelji sujetni kao dva doticna lika - razuverio si me! Ima nade... :mrgreen:

milanCHE
02-11-2007, 09:30 PM
eeeeh...komplexno pitanje,al' evo i mog skromnog misljenja.pravi producent mora da bude covek nesputanih misli,experimentator,vizionar,"vajar zvuka",covek koji ume da oslusne( i oslika) i boemski zvuk kafane(i da u istu zadje ponekad),a i prefinjeni zvuk filharmonije,znaci mnogo vise od pukog "zanatlije" koji shablonski barata kompresorom,reverbom,eq-om i ostalim spravicama(podrazumeva se da zanat ima u malom prstu). i koji muziku VOLI bez predumisljaja!ako takvoga nadjes na ovim nesretnim balkanskim prostorima( gde su ljudi vecinom sa prosecnim balkanskim mentalitetom i platom),smatraj da si uspeo.srecom,ima onih na ovom forumu koji stvarno zavredjuju zvanje producenta.uostalom,imas i neke dobre radove u odeljku "promocija radova",pogledaj,poslusaj,ima talentovanih ljudi koji daju sve od sebe (jedino sto neki ne smeju ni da primirisu dobru kapljicu kad voze;) ,a drugi ne piju kad mixuju:) ,pa mora da se trazi kompromis.al' dobro rade posao, te ih pozdravljamo i jedne i druge)
pozdrav

LACKY
02-11-2007, 09:37 PM
Snimali smo mesec dana - svaki dan po 6,7 sati, a pukli smo dva puta po 1500 dem!
Za te pare mesec dana mozes da dobijes najjeftiniji demo studo i napaljenog klinca za snimatelja.
Pri tome producenta ni ne spominjes a ovde se o tome govori.

Max
02-11-2007, 09:39 PM
Uh ..... sad sam poslusao mp3 sa sajta ..... nemastovito ......:( , kao kad se klinci zezaju ....... s' druge strane , bolje ovo nego da se ljudi bave kriminalom :)

Pozdrav

LACKY
02-11-2007, 09:41 PM
Jeste bolje i to nego da se drogiraju.
A izbog toga su takodje potrebni producenti (da bi neko bio kriv kada sranje ne prodje)

Max
02-11-2007, 09:41 PM
Za te pare mesec dana mozes da dobijes najjeftiniji demo studo i napaljenog klinca za snimatelja.

Slazem ..... ozbiljan projektat ..... pa bez minimum 10 x toliko love ......

Pozdrav

dvuckovic
02-11-2007, 09:42 PM
Van Gogh je radjen 50/50, Aralica i Negovanovic

dawid
02-11-2007, 09:42 PM
pa ok ako je studio m demo studio, a snimatelj je veoma poznat lik (ne bih da spominjem imena i prozivam). Jbg takva je cena tada bila. To je bilo 1997 i 1999 i to su bile poprilicno velike pare. I nisu snimci zavrsili u fijoci zato sto nisu bili extra nego zato sto su bili grozni. I dan danas kada pustimo ne mozemo da verujemo svojim usima :da:

LACKY
02-11-2007, 09:44 PM
Ajde otvorite tread o Van Gogu da ne uvredim ove umetnike sto vabe za svetskom produkcijom.

LACKY
02-11-2007, 09:46 PM
pa ok ako je studio m demo studio, a snimatelj je veoma poznat lik (ne bih da spominjem imena i prozivam). Jbg takva je cena tada bila. To je bilo 1997 i 1999 i to su bile poprilicno velike pare. I nisu snimci zavrsili u fijoci zato sto nisu bili extra nego zato sto su bili grozni. I dan danas kada pustimo ne mozemo da verujemo svojim usima :da:
Ako mislis da ti materijal nije prosao zbog loseg snimka, onda neznam sta da ti kazem.
I opet mi o producentima a ti udri po snimatelju.

dawid
02-11-2007, 09:49 PM
Ajde otvorite tread o Van Gogu da ne uvredim ove umetnike sto vabe za svetskom produkcijom.
izgleda da se nismo razumeli!! Ja sam napisao da mi je drago da ima ljudi koji ce poslusati snimak kada mu dodjes u studio i reci ono sto je rekao Max. Nisam ni jednom recju spominjao domacu i svetsku produkciju.

LACKY
02-11-2007, 09:50 PM
Nisi ti u pitanj.

dawid
02-11-2007, 09:52 PM
Nisi ti u pitanj.
E ondak se izvinjavam :cool:

LACKY
02-11-2007, 09:53 PM
Ako mislis da ti materijal nije prosao zbog loseg snimka, onda neznam sta da ti kazem.
Na tebe se odnosilo ovo.

dawid
02-11-2007, 09:53 PM
Pa jes al' kad su obojica bili i jedno i drugo. Mislim, bar su obavljali oba posla.

dvuckovic
02-11-2007, 09:57 PM
Nisi ti u pitanj.

Nego ko je?

LACKY
02-11-2007, 10:00 PM
Otvarac

Max
02-11-2007, 10:01 PM
....kazem ja .... glup thread do besvesti ....

Pozdrav

idekius
02-11-2007, 10:03 PM
Trazi se svetski producent? Pa sto me ne zovete, pobogu ljudi? :mrgreen::da:

dvuckovic
02-11-2007, 10:06 PM
I dalje ne shvatam...Idekius je rekao da je Aralica producirao Van Gogh, ja sam se samo nadovezao na to...

idekius
02-11-2007, 10:08 PM
Pa izneo si ko je producirao... sto je na mestu... skroz... valjda nema problema?

dvuckovic
02-11-2007, 10:09 PM
Pa, valjda nema?

LACKY
02-11-2007, 10:12 PM
Pa gde vi vidite problem? Samo sam rekao da to zasluzuje tread, da se cestita ljudima. Posto je ovde tema kako neshvaceni umetnic(sveopsteg svetskog stremljenja) balkana nemogu da iskazu vaskoliki talenat bez svetskih producenata (jerbo im domaci sve upropastise).

idekius
02-11-2007, 10:15 PM
A Idekius mora malo u offtopic na temu Van Gogh... Jos jutros stavih cestitku (zasluzenu) ljudima, a niko ni jedan post... kao da MTV nagrade padaju svaki dan... na foru "Vidi ga BRE ovaj davi tu sa nekim Van Gogh i MTV Adria... sitnica... imamo BRE mi vazne pop festivale da bi se time bavili.." :D

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20131

Neka se niko ne vredja... mala, licna zamerka svim clanovima foruma :)

DaBear
02-11-2007, 10:18 PM
Zaboravio sam jos nesto!

Nekad se desi da artist-umetnik IMA PARE...e onda se treba DVA PUTA PRE_ISPITATI dali da se uvaljujes u posao (ako je glupa muzika, neznaju momci da pevaju i sviraju itd..) da ne bude: " mi ti platili a ono nista nevalja!!"

Video sam tonu projekata gde se producenti prime na pare a posle bi platili duplo samo da mogu da se izvuku.

LACKY
02-11-2007, 10:21 PM
Dala baba dinar da u kolo udje a posle dva da izadje.
To su najlepsi poslovi.

Max
02-11-2007, 10:26 PM
ovo je postao internacionalni problem :D

http://www.gearslutz.com/board/gearslutz-secondhand-gear-classifieds/154313-want-hire-producer.html

Pozdrav

idekius
02-11-2007, 10:27 PM
ovo je postao internacionalni problem :D

http://www.gearslutz.com/board/gearslutz-secondhand-gear-classifieds/154313-want-hire-producer.html

Pozdrav

:rotfl::rotfl::rotfl:

OFF
02-11-2007, 10:29 PM
a ko najbolje producira basove?

LACKY
02-11-2007, 10:29 PM
Sta i tamo se neki zale na svoje neuspehe zbog producenata?

DaBear
02-11-2007, 10:33 PM

Ja mislim da diskusija pocinje da gubi smisao,,a? he,he..:(

LACKY
02-11-2007, 10:34 PM
a ko najbolje producira basove?
Specijalna vrsta producenata sa velikim usima (prica se da cuju 5 Hz nize od normalnih ljudi) a kazu da ih biraju jos kao mlade iz dve grupacije tinejdzera.
Prva je od onih koji su imali mnogo gostiju na rodjendanima(pa su ih vukli za usi da porastu).
Druga je od onih koji su bili nevaljali (pa su i njih vukli za usi).

LACKY
02-11-2007, 10:35 PM
Originally Posted by DaBear Ja mislim da diskusija pocinje da gubi smisao,,a? he,he..
A kao do sad je imala?
Ako mi djoka poraste 45 cm dali bi Naomi (ili da trazim neku bolju) pristala da snimi pornjak samnom pa da postanem slavan

LACKY
02-11-2007, 10:36 PM
Njima nije lako oni nemogu da traze strance posto su stranci.

dawid
02-11-2007, 10:38 PM
Ni ovo se ne odnosi na mene? :mrgreen:

LACKY
02-11-2007, 10:40 PM
Ti si upao negde na pola pa se sam osecas prozvanim, tebi sam uputio jedan post.

slowstar
03-11-2007, 12:40 AM
Max Kaze:"Evo ja cu da ti isproduciram plocu potpuno istog kvaliteta kao primer ploce koju mi das , pod uslovom da su sviraci/pevac istog kvaliteta kao postavljeni zadatak , da se uzmu instrumenti i pojacala koja ti napisem , da se radi u studiju u kojem ti kazem i da ima dovoljno vremena ......"
Citajuci njegove ostale postove, ne mogu da verujem da ovo misli ozbiljno!!!
Mislim da mnogi jos nisu shvatili da u produkciji (muzickoj) ima mnogo vise od nabrajanja audio-legendarnih sprava, okretanje dugmeta sa natpisom "treshold, make up gain, attack, release, Q, Hz, Khz, early reflection", ucitavanja najsvezijih plug/inova hackovanih sa Emule, insistiranja na AD16X, DA16X, Prism, Manley Slamovima,tvrdnji da nema nista bez NEVE 1073 i tako dalje. Kol'ko se ja razumem u produciranje kao zanat i umetnost, mora malo da bude i Harmonije, kontrapunkta, orkestracije, akustike, istorije muzike, naslusanosti, prefinjenosti, stava, slobodnog i kreativnog uma, sabranosti, imaginativnosti, a pomalo i ISKUSTVA, alo ljudi - I S K U S T V A !!!!!. Jedan od dvojice koje ste nahvalili kao producente, ne zna za postojanje harmonske progresije, akorada koji imaju "vantonalni" bas, za kontrapunkt misli da je selo u jugoistocnoj Spaniji, za moduse verujem da nikada ni nacuo nije ITD ITD. Ovo sto Max tvrdi na pocetku (citat) je u vise od 90% slucajeva, NEMOGUCE iz vise razloga, tako da na osnovu njegovih ranijih (pametnih) postova, ipak mislim da se zeza
Jel' tako Max?
P.S. Mislite li da su Babyface, Temperton, Swedien, Q.Jones, Martin, Affanasiev, kao i onaj tip sto je producirao svojevremeno F.G.T.H, kako se bese zvao - da su svi ti znali u ranoj mladosti ono sto sad znaju?
Ajd' malo o S. Habicu...poznajem ga vise decenija, nemam nameru da ga branim, posto ni on mene nikada nije branio, naprotiv, ali moram da napomenem da je S.Habic izuzetno obrazovan covek, sa jako prefinjenim sluhom ne samo u muzikalnom smislu, nego i u akusticnom, zvucnom, osim toga nacitan je, naslusan, vest sa translacijom muzickih zelja u tehnologiju, barata spravama veoma dobro, narocito dinamikom i prostorima, nazalost, vecinu svoje karijere, za koju mislim da je daleko od zavrsene kao sto neki ovde neosnovano tvrde, dakle vecinu DOSADASNJE karijere je radio po modifikovanim "shupama", sa golim minimumom, ili ispod minimuma tehnicko akustickih uslova, sa velikim entuzijazmom, i istovremenim nedostatkom OSNOVNIH uslova da se posao obavi kako treba, isterujuci od polu priucenih snimatelja (cast izuzetku Dj. Petrovica, i jos par ljudi) i potpuno neukih i iskompleksiranih, pa i naduvanih "muzicara" najveci moguci rezultat, takoreci iznad maksimuma...
Koliko mi je poznato, nije doziveo neku veliku zahvalnost od istih, kojima je omogucavao nadprosecan uspeh i tiraze, istovremeno se boreci sa totalnim amaterizmom, nenastimovanim instrumentima, ocajnim bubnjevima, iskompleksiranim gitaristima i jos gorim pevacima (bio sam nazalost i svedok)
i sada se po njemu veoma lako "pljuje" s'tim sto verovatno vecina tih "pljuvaca" ne moze ni cipele da mu ocisti. Zao mi je ako sam malo gnevan i "radiikalan" ali mislim da se u kudjenju dobrog, i hvaljenju amaterizma i loseg malcice preteralo. Tu naravno ne mislim na sebe, slobodno me pljujte kolk'o god hocete, vec izvesno vreme mi je svejedno.
P.S.2 - Deki, ako mislis da treba zbog ovoga da me banujes - izvoli, verujem tvome misljenju...
Poz.
P.S.3 - ovaj sto mu (privremeno) zaboravih ime je Trevor Horn, sad se setih...

LACKY
03-11-2007, 12:55 AM
Slwstare st si se bre uzrujao, pa vidis da je tread potpuna budalastina.
Sta bi bilo da sam ja Bil Gejts pa kako da nadjem Haringu?
Prica je sto takvim muzicarima nevaljaju ovakvi producent, a u stvari nasla krpa zakrpu. Ja samo tvrdim da nam producenti nisu nista gori od muzicara i kompozitora, pa prema tome izvrcem ruglu preseravanje.
Mada i novo vreme nosi novu estetiku, da nenabrajam sta se sve danas naziva muzikom i prodje milionske tiraze. Da nepominjem Dj-ve koji neznaju da nabroje ni osnovne tonove. Ali prave posao i imaju svoju estetiku. Nemogu reci nazalost jer i tu postoji gomila stvari koje mi se dopadaju, tako da mora se ziveti danas za danas. I sto je jos bolje za svakoga ima mesta pod jednim uslovom, da je dobar u tome sto radi.
A ovaj tread sam izvrgao ruglu iz jedno jednostavnog razloga. Javio se neko iz Pickovca sa dva posrana demo snimka i poliva govnima domace prducente, pa izvinuces al Max pa i svi ostali ovde spomenuti su mnogo ozbiljmiji producenti (stagod znali i neznal) ako nizbogceg drugog (ono kako ti rece)ono bar zbog iskustva (jer su snimili nekolicinu makar i govnjivih projekata). A sto se tice Sase Habica opet sam pre 2 godine ja natrljao nos Maxu zbog toga ( DA POSTUJEMO ,CENIMO I NESTO NAUCIMO OD STARIJIH) a svima nam je dobro jasno ko je i sta Sasa Habic(takodje sam i ja imao cast da radim sanjim i to mije bilo jedno od najlepsih iskustava). Ali nemogu da podnesem da svako daje sebi za pravo da se istovara po ljudima koji su cine vrh domace produkcije (kakva god da je) A pritome im to pravo daje jedino to sto zive u 2007 i koriste blagodeti neta inace nebi ni sami znali da postoje zajedno sa svojim onanlucima!
Tako da te molim Slowstare da ovo neshvatis pogresno ali ovaj tread je generalno po meni vredjanje svih ljudi u profesij, pa nebi trebalo mi izmedju sebe da se raspravljamo po ovom pitanju, mislim da to treba da radimo oko konstruktivnijih tema i pitanja.
I izvnjavam se svima, na mozda neprimerenom vokabular. Ali nekao, u nasem jeziku ima reci koje mnogo slikovitije objasne stvar nego cela recenica.

idekius
03-11-2007, 01:51 AM
Hmmmm... sta uraditi?
Slowstar, pomislice ljudi da tek tako koristim ban. Nije tako i mislim da ga koristim samo u neresivim slucajevima... kad nemam kud.

S' obzirom da smo svi dosli do zakljucka da tema vise nema smisla, a vodi u svadju, temu zakljucavam... ne vidim da ista dobro i konstruktivno moze proizaci iz nje i uveren sam da ne gresim...