View Full Version : Kako se vokal sme?ta u sredinu?
goranvu
28-10-2007, 09:59 AM
Mozda nekog iritira pitanje jer zvuci krajnje pocetnicki, ali sta cu kad nemam dovoljno iskustva. Dakle, radi se o tome da snimam samo jedan glas i klavir. Klavir mi je stereo, lepo rasiren i na slusalicama lebdi iznad glave oko 15 cm od levog do desnog uveta. Medjutim, zelim da mi vokal bude ispred nosa na nekih 5 cm. Medjutim, glas mi je nekako rasiren i pomalo se me?a sa klavirom u njegovom prostoru, ne cujem ga da je tacno nacentriran u sredini, verujem da razumete sta hocu da kazem. Hocu da ova dva zvuka budu na neki nacin dva sveta, ali koje mogu savrseno lepo da smiksam. Dakle, sta je imperativ za centiranje zvucnog signala, da li EQ, nesto sa obrtanjem faze, malo mono reverba, ili nesto sasvim drugo?
Hvala!
Gianfranco
28-10-2007, 10:41 AM
Poslusaj James Blunt - Goodbye My Lover...to je verovatno prica koja ti treba...
Klavir je topao,nema puno visokih frekvencija...sto ne bih rekao da je slucaj sa tvojim klavirom koji lebdi 15cm iznad glave... znaci da si ga verovatno naprzio sa dosta visokih... (ili je takav sam po sebi) spustaj ga dole! :) (skidaj mu visoke frekvencije) Taj prostor gore ti treba za svetao vokal... koji jedino tako moze biti "in the face". Preporucujem Pultec+1176LN za vocal,a neki dobar eq+LA2A ili LA3A za klavir.(Ako nemas UAD,nema veze,imas sada odlicnih native plug-inova (Waves API,SSL,NEVE,...)).Da bi vokal bio u centru treba samo da bude mono i da ga pozicioniras na sredinu.
Kada klavir i vokal podesis samo sa eq i comp da uzajamno dobro rade,lakse ces moci da doneses odluke o odabiru pravih prostora za njih...
Jos bolji primer Peter Gabriel, pesma "Father- Son" sa albuma "OVO- Millenium show"
goranvu
28-10-2007, 11:41 AM
Poslusao sam tu stvar od Jamesa Blunta... ali ja bih želeo prezentniji glas, jer i taj mi nekako nije sasvim direktan. Mozda je dobar primer ABBA - Chiquititta, solo deonica koju Agnetha peva pre refrena. Sta mislite da je tu nabudzeno od efekata? I sta taj i slicne snimke cini tako jasnim da su prijatni cak i preko telefonske slusalice? Jel tu mora neki exciter? Kako se kotira Aphex Aural Exciter 204 u svetu profi produkcije?
Zelim da mi se "S" cuje isto tako kristalno jasno kao na ABBA-inom snimku, ne zelim da ga gušim. I želim da čujem dah (šum) u glasu pevača koji ga ima dok peva glas "A", čak i kad peva tiše.
Radio sam svojevremeno kao klinac neku demo produkciju u jednom studiju gde sam imao neki exciter. Nisam tada ni znao sta je ta sprava i cemu sluzi, jedino sam spoznao da kad je iskljucim da je snimak nepodnosljivo mutan, jadan i bedan. Od tada pa do danas me izjeda jedno pitanje - zasto niko ne spominje takve uredjaje, a moj je utisak da bez njih nema snimka kao tog od ABBA-e. Ili npr. Magazin, Hari-Mata-Hari, i slicni, sve jasna i lepa produkcija. Svi pricaju o svemu drugom i kvaliteti uredjaja, ali meni se cini da sve to moze da se baci u vodu ako snimate pop muziku i imate puno instrumenata i glas ne moze da vam se probije kako god da namestite EQ-ove, i sve postaje jedna odvratna kakofonija. Izvinjavam se sto sam ovoliko digresirao od glavnog pitanja, ali moram sam da olaksam dusu. Nazalost, zivot mi je takav da ne poznajem licno nikoga ko ima iskustva sa studijskim radom, tako da ste mi vi narode jedina nada da krenem korak napred.
(sad ce Anita da me stavi u top zbog ovoliko pitanja :o )
Snimao sam sa AKG C1000s, tad sam samo njega imao. Pevač je bio 20 cm od mikrofona, morao sam da ga direktno usmerim, jer mi je inace glas bio mutan na snimku, a zeleo sam bistrinu. Sad sam u prilici da snimam i sa AKG C3000B. Mislis li da ce postavka mikrofona promeniti situaciju? Da nisu u pitanju neki EQ srednjaci?
Ne ku?im kako ti je glas tako raspr?en... meni je obična mono suha snimka uvijek jako blizu i na sredini.
Tako nekako je i meni...
Da nije glas snimljen stereo?
U nekom svom drugom postu si pitao da li ti treba preamp.E.pa treba.Pri samom usnimavanju se obave najbitnije stvari.Kasnije bi trebalo samo da je sminkanje a ne kompletni makeover.Naravno i kvalitetan mic.
Igraj se sa eq-om na glasu.Dodaj nesto u air-u(najvisi registar) i skidaj nize(ali nikako previse).Idi na uho imajuci na umu stalno da najbitnije osobine samog glasa treba da su prisutne tj. da sklonis samo ono sto treba da se skloni.On ce ti zamijeniti exciter.
Evo jedno pomalo shabansko rijesenje:
Probaj da ga zakucas sa Waves L1.Hoce da deformise ali uglavnom radi posao.Stavi onaj VoiceOver preset(znam da ne sluzi tome)pa vracaj treshold i output dok se ne razbistri.On nekako najbrze stavi glas tamo gdje bi ti htio.
Eksperimentisi sa necim da malo oboji glas:PSP Wintage Warmer,Waves SSL ili V-series.
Ako vec nisam pomogao nadam se da nisam odmogao.:D
HeatMan
28-10-2007, 12:15 PM
nenene... prva stvar, koje slushke imash? druga stvar, ne mixaj na slushkama.. ako ti toliko klavir leti na strane, moguce je da je otishao u kontra fazu.. a ako ti je i glas pogubljen.. ugasi invert stereo.. :D
shala.. hocesh prezentniji zvuk glasa? kapiram da snimash na nekom bzvz mikrofonu.. digni srednje i visoke i kompresuj zivot iz njega.. onda ga spusti na jachinu koja ti odgovara... pa onda spushtaj kompresiju po volji..
tako svaki put objasnjavam ljudima koji prvi put vide kompresor.. jer ne mogu da zamisle kako to mozze da izgleda, i kako je to u sushtini jednostavno ako si uhodan.. isto kao slepo kucanje.. :)
goranvu
28-10-2007, 12:37 PM
Gledaj, radim u kucnim uslovima i godinama slusam muziku na slusalicama, tako da mi je to najbolja referenca. Slusalice su extra - Sennheiser HD-540, i na njima cujem ono sto ne cujem ni na cemu drugom na ovom svetu, barem koliko sam ja imao prilike da probam. Naravno, koristim i monitore, ali slusalice su mi preciznije jer nemam hiljade evra za dobro pojacalo, monitore, kablove i prostoriju.
Klavir mi ne leti, i nisam se na njega zalio. Klavir je stereo ozvucen i to je OK. Medjutim, zelim da mi glas bude upadljivo u sredini, nekako kao glas radio spikera na mono FM stanici, samo bez isisanih srednjaka. Mozda je resenje u malo mono reverba sa nekim vecim predelay i manjim delay parametrima. Potrudicu se jos. Zelim samo da znam da li bilo sta oko mikrofona, preampa, EQ ili kompresora utice NAJDIREKTNIJE na to. Otprilike si mi dao odgovor. U principu, izgleda da se mora ubiti zivot u glasu da bi bio u sredini. Pa da, kad bolje razmislim, to je upravo ono sto se radi kod radio broadcastinga. Samo sto mi se cini da oni obavezno koriste i neke excitere, enhancere.
pa vokal sam po sebi ti je mono, ne znam koji problem imas sa sirokim vokalom:S....Ja nekako uvek gledam da malo reverbom rasirim vokal jer je mono, a sad vidim po prvi put osobu koja mono signal zeli jos vise da skupi i to mono reverbom:D
Aj ti nama okaci mp3 na 256 kbs od tog vokala delic, ako ti nije problem, da cujemo da li je sve u redu...Inace neko ti malopre rece za klavir, i uopste frekvencije, sto vise skidas visoke sa klavira to ces imati utisak da se klavir nalazi nize u zvucnoj slici, ista stvar i sa vokalom, ako ga rasvetlis u gornjim oktavama imaces utisak da je vokal gore u zvucnoj slici, reverb-om i delayom mozes da odredis oce li nesto biti napred ili nazad....Manje vremenskih efekata zvuk ce ti biti blize, vise vremenskih efekata zvuk ce ti biti dalje...
I ja ne bih stavljao hard kompresiju ako je pevanje u pitanju, mislim ja u glavnom snimam i miksujem hiphop i rnb, i u poslednje vreme i na rap vokalima eksperimentisem sa manje kompresije, nekad pa ubijem zivot kompresorom u vokalu, sve je eksperiment, kao sto su ovde ljudi 1000 rekli...
Ali pevanje, ne bih ja to hard kompresovao nikako, barem ja a i zavisi od vokala i nacina pevanja, i kvaliteta pevaca...Eto...Nekada flat sasvim dobro zvuci...
HeatMan
28-10-2007, 02:42 PM
^ne bih ni ja pevanje prepucao kompresijom.. ali, ako hoce spikerski glas.. to ti je (ako mislimo na isto) p.r.e.p.u.c.a.n.o... kod nas na radijima na master stave neki low b. behringer comp i ubiju zivot potpuno u snimku.. shto je, naravno, loshe.. ali chovek je rekao shta hoce.. :)
kao shto rekoh, kod njih je prepucana kompresija.. visoki nisu toliko izrazeni zbog same radio veze.. eksperimentishi sa equom i kompresijom... za shirinu stavi reverb.. kad su u pitanju pesme samo sa klavirom i glasom, ja ne bih nikada stavljao mono reverb na glas.. mora da ima neku shirinu.. bar da je duboko ispod klavira..
pozdrav
RetroMan
28-10-2007, 06:34 PM
Mislis li da ce postavka mikrofona promeniti situaciju?
Naravno, pogotovo ako umesto C3000 postavis U47. :p
Samo sto mi se cini da oni obavezno koriste i neke excitere, enhancere.
Nemaju potrebe, da dobar mikrofon "kvare" sa exciterom, sto ne znaci da ti ne mozes da experimentises, mada mi nije jasno kako imas problem da smestis vokal u sredinu. Ako ti vokal nije definisan precizno u sredini, verovatno imas neki fazni problem, i tu ti nece pomoci exciter, niti je problem u mikrofonu.
RM
Ma, malo mi je bolesno praviti zvuk da bude kao spikerski glas na pevanju sa klavirom...
labrys
28-10-2007, 10:48 PM
ja mislim da on zeli vokal isprid nosa. spomenija je 5 cm i to ste svi zanemarili.
to daje 'mono' poziciju glasa. nesto ala noviji george michael.
a to se stvarno dobije gazenjem. neki kompresor.
cak sam na nekom plug-in-u (comp) naisao na preset 'vocal in your face'.
HeatMan
28-10-2007, 11:49 PM
^preseti su bzvz.. koristi sluh... inache, i ja imam c3000b i sluzi me jako dobro.. nije bash u87, ali je mnogo dobar..
Ma to je sve ok ..... nego kako da ga smestim u levo ???? :rolleyes:
Pozdrav
Sto se prezentnosti inače tiče, 4kHz-6kHz stvara osjećaj da je vokal (ili instrument) bli?i i "izdvojeniji"... ako previ?e nabrije? onda zvuči iritantno.... Znači experimentiraj tu oko 5kHz malo...
Tacno, ja uvek oko 5-6 khz malo dodam na vokalu, jer mi treba blizak vokal...
LACKY
29-10-2007, 01:26 AM
Prvo jedno pitanje. Kako si snimao vokal i klavir( u isto vreme ili odvojeno) tj. dali je to pravi klavir?
goranvu
29-10-2007, 11:24 AM
Klavir je pravi i snimao sam odvojeno. U stvari klavir nema veze s tim, on je samo dat radi boljeg razumevanja sta sam hteo. U svakom slucaju, neki su odlicno razumeli sta sam hteo, i hvala vam na odgovorima, pomogli ste mi.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.