PDA

View Full Version : Koja budzet gitara moze da zvuci ovako?

goranvu
25-10-2007, 11:36 AM
http://www.youtube.com/watch?v=P4IVuZtL9VE (premotajte prvi minut)

U stvari, jos vi?e bih voleo sličan zvuk koji Bregovic ima na "Lo?e vino", "Po?urite konji moji", "Hop-cup" itd.
U čemu je glavna poenta? Magneti, pojačalo (marshal?), ?ice? Mo?e li neki Epiphone Les Paul da zvuči slično, ali stvarno slično? Ja u ?ivotu nisam čuo dopadljiviji zvuk električne gitare od tog Bregovićevog, a ne čujem da to iko koristi. Ja sam neka vrsta početnika u svirci i rekao bih da je to bluzerski zvuk, ali nikada nisam cuo da ičija gitara tako lepo zvuci, a cuo sam dosta bluza. Jel to ja imam izopačen ukus ili sta?
Dakle je li glavna poenta u magnetima i pojačalu, i da li bi onda vredelo nabaviti neki magnet koji tako zvuci i nabudziti ga na kopiju stratocastera?

Rocket Roll
25-10-2007, 01:18 PM
Ne znam za Bregovića, ali čovek sa tog klipa koristi DigiTech 2120 vezanog na Mesa Boogie predpojačalo, kao što se vidi ovde: http://www.youtube.com/watch?v=izt4swSVP3Y.

Poslednji put kada je Gilmur svirao "WYWH" uživo, koristio je Demeter Compulator i BK Butler Tube Driver, plus malo delayja. Na "WYWH" je to, naravno, svirao kroz Dallas Arbiter Fuzz Face i MXR Phase 90 (plus Yamahina verzija Leslieja, plus delay). Bilo koje "čisto" pojačalo može da posluži, što se pojačala tiče.

Bolje kaži šta ti imaš od efekata/ gitara/ softvera, pa da pođemo odatle, pošto gitara/ magneti/ žice definitivno nisu deo tog zvuka.

goranvu
25-10-2007, 03:11 PM
Ma ja nemam praktično ništa, ali neću da protraćim zivot eksperimentisuci dok ne dodjem do zvuka koji zelim. Ko pita ne skita. Imam smesnu kopiju stratocastera i kinesko combo pojacalo od 100 eur, eto sta imam. Ali posto sad imam dovoljno novca da mogu da kupim nesto pristojno, hocu da znam sta je to. Zvuk sa ovog klipa jeste elektronski, ali Bregovicev koji sam spominjao je potpuno analogan, i zato mislim da je u pitanju magnet ili pojačalo. Medjutim nije on jedini koji svira na Les Paul/Marshall kombinaciji, ali samo od njega sam cuo tako dobar zvuk. U cemu je dakle tajna? Nevidljiva oprema u londonskom studiju gde je to snimljeno?

Rocket Roll
25-10-2007, 04:26 PM
Aha, kontam gde se tačno ne razumemo. Ti misliš da takav zvuk dolazi samo iz Les Paula, a ja ti kažem - čovek na tom YouTube klipu svira pesmu Dejvida Gilmura, gitariste engleske grupe "Pink Floyd", jako popularne tokom sedamdesetih. Konkretno se radi o pesmi "Shine On You Crazy Diamond" sa albuma "Wish You Were Here", objavljenog 1975. Da bi dobio taj ton, Dejvid Gilmur je u studiju i na koncertima koristio Stratokaster (i gore nabrojanu opremu). To i pokušavam da ti objasnim - it ain't in the gee-tar, it's in them 'ffects. (Kad smo već kod toga, nije ni u Maršalu, nego u HiWattu.)

Najkraće objašnjenje - treba ti vrlo "gusta" distorzija i malo delayja. Nažalost, nećeš dobiti takav ton sa bilo kojom distorzijom: ako pričamo o BAŠ TAKVOM tonu, trebaće ti ili gorespomenuti efekti, ili eventualno pedala koja se zove ProCo Rat.

(Ponavljam, ne znam ništa o Bregovićevom tonu, ali - ako pričaš o zvuku sa gornjeg YouTube linka, onda ti konkretno treba ili procesor koji u sebi ima dosta efekata, između ostalog i emulacije Dallas Arbiter FuzzFacea, odnosno - ako hoćeš pojedinačne, analogne pedale - ili Dallas Arbiter FuzzFace ili ProCo Rat.) Pozdrav!

goranvu
25-10-2007, 06:39 PM
Pa u stvari prvenstveno sam mislio na Bregovica, ali u svakom slucaju hvala na odgovoru, covek se uci dok je ziv. Voleo bih da je i kod njega resenje jednostavno, npr. samo u magnetu, a ne da treba pljunuti 3.000-7.000 EUR da se dobije takav zvuk (gitara + pojacalo).

Rocket Roll
25-10-2007, 07:58 PM
Paaaa, ne baš 3 000... Ako ideš na procesor, 400 - 500 uvrh glave (ako ne računamo perverzije). Ako ideš na pedale, Dallas Arbiter FuzzFace i ProCo Rat su oko 100 evra (svaki). FuzzFace radi kako treba samo pred lampaškim pojačalima (nažalost), a ProCo Rat radi dobro pred svim živim (nažalost ga nema u prodaji kod nas... ali može da se napravi ili naruči).

Što se troška za gitaru i pojačalo tiče - za takav (blues meets Bijelo Dugme) zvuk ne moraš da izdvojiš više od 3 000, a može i manje. Najskuplji nov Les Paul koji ti je potreban se vrti negde oko 1 300 (neki od skupljih Epiphonea), ostatak možeš da uložiš u Fenderovo pojačalo ili u nekog Voxa. Ako kupuješ polovno, može i jeftinije.

Reinhardt
10-11-2007, 01:35 AM
Pa u stvari prvenstveno sam mislio na Bregovica, ali u svakom slucaju hvala na odgovoru, covek se uci dok je ziv. Voleo bih da je i kod njega resenje jednostavno, npr. samo u magnetu, a ne da treba pljunuti 3.000-7.000 EUR da se dobije takav zvuk (gitara + pojacalo).

najradije bih ti rekao da netreba pljunut tolka lova..
i cak sam duzi niz godina vjerovao u to
al sve se promijenilo prije 5 godina
i ja sam se zaljubio
u nju
predivnih oblina
topla
njezna, mada ponekad rezi
crna kraljica
mamba..

idi definitivno na soluciju opreme za najvishe love kolko ide..
radi prekovremeno,lazi, kradi, prostituiraj se, nadji negdje zakopano blago,
na bilo koji nachin domogni se vrhunskog instrumenta,
on che ti to velikodushno zahvaliti
vjeruj mi

i josh nesto..
kuca se gradi od temelja
stoga
prvo ruka i muda
onda gitara
pa amp
tek onda processing

p.s ponosni vlasnik kombinacije gibson LP& marshall (jmp-1, jfx, 20/20), i josh kojekakvih dzidza-badza

btw, neki dan sam probo ovo malo govno, e , dajem ljevo jaje..
ubica
a samo 7/15 W!
cijena oko 400? novo(ako se nevaram)

e sad idem pajkiti...