View Full Version : Umjetničko ime/ime benda/nadimak
ANITA
23-10-2007, 09:56 PM
Za?to i kako ste ostavili/promjenili svoje izvorno ime? Na temelju čega ste prona?li ime benda/svoje vlastito umjetničko ime ili čak i nadimak? Ako ste ostavili svoje stvarno, biste li to učinili i u slučaju da vam nikako ne odgovara?
I ?to predla?ete onima koji ga te?ko pronalaze da naprave? Kako i gdje da potra?e inspiraciju za promjenom imena (bar onog umjetničkog)? :)
dobro pitanje... aj da vidimo sta ljudi misle o tome...
nenad
23-10-2007, 11:34 PM
umetnicko ime:rotfl:....to mi je oduvek bilo smesno:rotfl:
Pa ako se zovem Nenad i ako me tako moji prijatelji poznaju ne vidim razloga da se negde predstavim kao MESEC.....a sto se tice imena benda, e to je vec stvar kojoj treba posvetiti paznju.......jer bend je institucija....a TVOJE ime je TVOJE ime, nebitno, moze biti i broj ali TVOJ je.....i cuvaj ga;)
Arthur
24-10-2007, 03:08 AM
Arthur P. Dent je lik iz moje omiljene knjige, koju sam procitao 10ak puta u tom periodu kada sam prvi put krocio na elektronske komunikacije... Tada sam se nekako ozbiljno identifikovao sa tim likom, i od tada sebe tako dozivljavam i predstavljam ;) Marko Jovanovic uopste nije lose ime, mozda za nijansu precesto, i koristim ga za sve zvanicne potrebe - potpise na albumima i drugim nedelima ;)
Za mene to nije los nacin nalazenja nadimaka/umetnickih imena/ imena bendova ... pojmovi ili licnosti sa kojima se poistovecujemo, i preko kojih bi sebe zeleli drugima objasniti
Danny Lou
24-10-2007, 08:32 AM
na stvaranje pesudonima ja gledam kao na stvaranje jedne kompletne osobe koja nije opterecena realnim stvarima tipa: da li sam oprao zube, kakve su mi pertle, da li je prozor otvoren, sta ce ko reci i sl. nego je ta "persona" samo fokusirana na umjetnicki rad i stvaranje.
Opet cu reci da odvajam komercijalu i "underground" tako da ce mozda danas nesto raditi Danilo a sutra Lou :) mozda zvuci imbecilno ali mislim da sam naveo dobar razlog gore.
danilo brine o egzistenciji a Lou ne itd.
odmah da presjecem sve misli koje mogu na bilo koji nacin da dovedu sizofreniju u vezu...:p
ljudi previse razmisljaju o pseudonima tipa: treba da opisem svoje osobine, anagram, betagram, numeroloski pristup, mjeseceve mjene, astrologija i sl.
mislim da to treba biti spontano i prirodno (naravno ko hoce da se "imenuje")...
7 mi je omiljeni najbolje obozavani broj :D :D ... a pod navodnicima je jer nije moglo da se registruje samo 7:D ... a ima i jedan odlican film...
Inace nije mi preterano bitno kako se neko predstavlja (nick) na forumu, jer je bitnije kakvu komunikaciju imas sa nekim nego kakav nick ima, ali pretpostavljam da za javnu licnost moze biti od znacaja (kao i za bend) da ime bude zanimljivo, da privlaci paznju, da se lako pamti itd.. Mislim da retko ko gleda duboko u sebe i uzima ime koje odgovara i oslikava njegovu (njenu) licnost i sl., pre je to stvar sto boljeg i lakseg predstavljanja drugim ljudima.
ANITA
24-10-2007, 09:47 AM
:bounce2:
Odlično mi je razmi?ljanje Lou-a!!! :da: Jedino .. hm, da Danilo malo popriča s Lou-om oko pranja zubiju... sve ostalo je izvrsno! :D
Ali ba? me odu?evljava vidjeti da ima jo? shizofreničara ovdje.... I ja imam dvije osobe (obje skladaju, ali različitu glazbu... jedna pjeva, druga ne... jedna pazi kako izgleda, druga ne.... jedna je rođena za obitelj, druga za karijeru... jedna u?iva u tonovima orkestra... druga u ?estini ?ivog benda...)... i eto ni jedna nema ime. Sve su pod okriljem Anite, imena na koje se je?im jo? od malih nogu... jer ono nije MOJE IME...ono je rezultat lo?eg ukusa mojih roditelja i tada?nje mode. Promjenila bih ga istog trena da nađem ne?to ?to osjećam kao svoje...
Arthur
24-10-2007, 12:01 PM
meni je to jedno divno ime.
ne znam zasto :?
ja sam dobio nadimak jer sam kreten
i jos me zovu kretenTweeter
roditelji i ostali
RetroMan
25-10-2007, 08:41 PM
Anite, imena na koje se je?im jo? od malih nogu...
U potpunosti te razumem, i ja ne mogu da podnesem to ime, mada ne iz detinjstva, vec od nekih dvadesetih godina, preciznije od kad mi je istoimena dala korpu.
I ja imam dvije osobe ... jedna pazi kako izgleda, druga ne...
Onoj sto ne pazi, ostavi staro ime, njoj je to ionako svejedno. Ona sto pazi, neka udari kontru onoj sto ne pazi, i uzme ime suprotno od starog.
Promjenila bih ga istog trena da na?em ne?to ?to osje?am kao svoje...
Sad ako bas moram naglas da kazem, reci cu, a ti vidi da li mozes da dozivis kao svoje (naopacko) ime "ATINA", pa javi.
RM
RetroMan
25-10-2007, 09:11 PM
njega jednostavno na ovom svijetu nema... :banghead:
Pa ako si to vec shvatila, prestani da mucis glavu, i definitivno odustani od trazenja, mozda onda negde usput i naletis na nesto interesantno, kad se budes najmanje nadala.
RM
HeatMan
25-10-2007, 11:42 PM
moja DVA umetnichka imena su nastala josh u osnovnoj shkoli.. za ovo shto radim sa ortakom (the speakerz) mi je pseudonim HeatMan.. tako me je znao ceo net i sve ekipe koje su igrale counterstrike u to vreme.. :) da.. bio sam jedan od frikova.. :) the speakerz.. hm.. hteli smo da bude neshto u fazonu "oni koji govore.. oni koji propovedaju".. pa je bilo "the preachers" al beshe glupo.. previshe monashki.. pa otud kombinacija speekers-a i rechi speak.. sa z.. da ga 'bem.. beshe snimpatichno..
a drugi.. Salliery nastao takodje u osnovnoj shkoli.. tako me zovu svi koji me poznaju.. u kraju i dalje.. bio sam budala.. tukao se.. itd.. da vas ne smaram i ne kvarim mishljenje o meni.. pa su me jedno vreme zvali sudija dred.. pa onda Don.. da bi na kraju ortak izvalio don salliery.. i od tad me svi tako zovu.. i da, drago mi je shto je usko povezano sa celom mocartovom prichom.. zato sam izbacio don.. ipak, kolko god se trudim, mocart nikada necu biti.. to je shto se tiche rep grupe koju chinim sa josh jednim ortakom.. grupa se zove "omerta"..
zashto? e to vec ima duuugu prichu.. ukratko: bilo nas je trojca (h.e.d. - heatman esla devla).. posle nekog vremena esla je pocheo da se gubi.. i jednostavno nije bio nasha krv (a vlada - devla - i ja smo rodjeni na isti dan i bukvalno smo kao braca).. uglavnom posle velikih "nesporazuma" i par konflikata (konflikta, kako god) :) izbacili smo eslu.. jedna od glavnih stvari shto je on radio je drukao nas kod svih koji god potez da napravimo, sputavao nas i izmishljao neke priche o nama.. elem, otud omerta.. krvna zakletva na cutanje i vernost..
eto.. toliko od mene..
pozdrav
balthazaar
26-10-2007, 09:43 AM
ja nemam umjetničko ime...imamo nickove i čuda...al bih se uvjek potpisao sa svojim pravim imenom
Djoko Frojd
HeatMan
26-10-2007, 12:48 PM
Sanjala sam noćas svoje ime. I rekla sam da mi je bilo ispred nosa i da ću ga se sigurno sjećati ujutro. Tipična pogreška. Kao kad čujem skladbe u snu i onda malo pogledam njihove harmonije... skužim da nisu ništa kompleksno i sigurno ću ja to ujutro znati.... i nikad se ne sjećam. Tako mi je i ime ostalo u snu. :(
Nadohvat ruke...
uuuuu.. to mrzim.. ali M.R.Z.I.M. ili kada sanjam da sam dobio neki deo opreme koju vec duzze vreme zzelim i onda se probudim i nema vishe adama ni FR red-a.. :?
poz
korenjak
02-11-2007, 08:43 AM
jednom sam pisao knjigu u kojoj je glavni lik bio Korenjak, zak se i zvala knjiga o korenjaku....al to nije bilo ime to vam je bilo kao neka vrsta ...coveka....
i tako sam se bio uneo u to delo da nisam spavao i svuda sam pisao malo po malo gradio...u trolejbusima ...na faxu...svuda.....tad nisam mogao da vidim da je to bilo pravo ludilo....(jer sam sam bio u njemu)....e ono sto se desilo posle...donelo mi je da shvatim duboko znacenje reci strast ...i mera....jednostavno nisam imao meru....
e onda je dobri Bog, visa sila, ima nesto, slucajnost, marfijev zakon,sudbina, energija, nafaka,...ili kako ga vec ko zove....
ucinio sledece.....
ja dam tu moju knjigu u rukopisu jednoj drugarici ( sestri po peru ) da procita....i ona je ponese na more....
kao sto vec i predpostavljate, naravno da je izgubila.....
E tad je nastao pakao...ne znam dal vise zbog knjige ...ili citave zbirke pesama...koja bese u istoj svesci....
godinu i po , dve ne znam vise sad ni sam, rada je otislo....nekim primorskim lokalcem ko zna "dje"...
nocima sam zuljao mozak da se setim svega rekonstruisem...ali to jednostavno nisu bile te recenice.....
e tad sam shvatio da je sloboda tako super stvar...
kad nisi strasno vezan za nesto...bilo da je delo ....bilo da je stvar....( sto se tice ljudi to je malo drugacije)...
samo sam sebi reko zaboravi....vratio osmeh ....i kreno da teram dalje....mirenje je nekad spasonosno....
eto od cele price ostao mi je ovaj web nadimak....
a i ne zvuci lose jer kad se razlozi to je Jak Koren...koren jak(snazan)...
Naravno posle toga sam prestao da pisem ....zasto?....jer sam se bio zkroz navuko na pisanje da nisam ni spavao....strast ko i svaka druga....
treba joj naci meru i mesto....i ne ispustati je iz oka....da ne zaglibis u to da sebe ne vidis vise realno...
da ne zvucim ko ekstrem....sad pisem textove za pesme ...i onda kad zaista imam sta da kazem....onaj osecaj kad posle hiljade casova ispitivanja nekog dela zivota.....izadjes iz laboratorije noseci sve u jednoj recenici....
jos ako donosi mir.......prava milina:rolleyes:
neko ce sad da prospe neki dobar stos na ovu moju sagu
al ne mari
i to volim
kad predje u nesto preozbiljno...da ga okrenemo na za'ebanciju...
:D:banghead:
pozdrav
korenjak
02-11-2007, 08:46 AM
E da sto se tice sna....
kolko sam samo stihova i melodija.....ganjao do zore....i umakose mi.
jedan savet za ljude kojima se to desi...
ako vec ne mozete da se setite, bolje zaborevite na tu vrazju avanturu.
u protivnom neki cir je nezaobilazan...(zeludac....i tako to):(:rolleyes::o
SILENttONE
09-11-2007, 06:25 PM
hmmmm....smatram da je "umetnicko ime" jako vazno za gradjenje nekog imadza, mada, ako si kvalitet u tom poslu ne treba forsirati bilo kakav atraktivniji naziv od onoga koji se vec poseduje.
Takodje, kada se bira ime koje ce te prezentovati u javnosti, treba izabrati nesto u skladu sa onim cime se bavis, nesto sto jasno karakterise osobu koja ga "nosi"
korenjak
12-11-2007, 11:24 PM
E moja Anita....
pet godina zivota sam proveo slikajuci perom i recima.....ipak tih 16 zbirki nakon svega ne zelim da objavim...
Znas kako kazu : Ono sto me ne ubije ojaca me:wink:!
Mada sam zamalo poginuo.....
Ima onaj stih od Branka Miljkovica koji je ujedno i njegov epitaf i glasi:
Ubi me prejaka rec....
e to je stvarno moguce.....mene kad pronadje dobra knjiga tri nedelje sam slogiran i ne mogu se povratiti....pod uslovom da sam preziveo...naravno..
Sta cu tako jako reagujem na dobru poeziju roman ...a narocito pripovetku...(likovna dela su vec za neki drugi vorum:shock:)
Ipak jeste da je ovo van teme na ovom threadu ali da kazem jos ovo...
Cudna su to stanja sto ono kazu ne bas cista.....kad te nesto mnogo ponese...deluje nestvarno radosno misticno....a u pozadini neka strepnja i strah...
Mozda cu te i poslusati pa napisati drugi deo te price ali bicu zadovoljan tek kad bude vodila miru...i mir iz nje zracio...
Do sad sam u tim cackanjima po mozgu i dusi nasao samo nemir....
Ali pravi stih i kad mu iznedris pravu muziku moze gore(planine) da pomera...unutrasnje naravno...mada ko zna....jaka je ...jaka je to sila....
Elem zato nisam pristalica nekih umetnickih imena i brendova.....(malo mi to pozerski al ponekad stvarno stima)
neka neko obicno ime i prezime iznedri nesto tako veliko i lepo ....i to ce ga uciniti neobicnim za druge...a za njega samog jos obicnijim u prostoti cistini misli....
Ne treba misliti sta ce drugi reci vec uhvatiti ono sto je tako cesto neuhvatljivo .....sila koja je tu negde i samo ponekad mozemo da je spoznamo...
da pojasnim: privilegovani smo u tim trenucima osame kad se priblizimo uzvisenoj lepoti sveta....ako u tom trenutku pocnemo se preslisavati (racunati) o slavi koju cemo postici i kako ce svet hvaliti potpisano delo....nikada nam se ta dimenzija nece dovoljno pribliziti.....ukratko uskratice ti se...
Tako da ne treba se osecati usamljen u traganju za jos lepsim i jednostavnijim oblikom melodicne reci....to je podvig....i trazi zaista entuzijazam i neprodavanje duse.....svaka pogodnost povuce coveka....i udalji ga od duha i duse ....
al to vec svi znaju
prost narod reko: s kim si taki si.......i kako sejes tako i zanjes.....kakve su ti misli takv i zivot....
e to bas nece izaci iz ludog zivota ...za to treba mir i svaka misao da bude kap kristalna bistra koja preko mnogih stena stize...
A prepreke kao gljive nicu iz tla po kom krenemo
iz ovog drugog(ludog) izaci ce nesto zabavno i naravno ni tome ne treba okrenuti glavu....to nas budi iz dubokog i cesto opasnog sna (inspiracije)
uzgred evo da pokrenemo i jos jednu temu
:koliko se ko oseca sam u trenutku nadahnuca....( sam ili sa nekom silom jos pored tu u sobi u sebi?)
ja jos nisam rascistio.. nekad dobru pesmu zaista osecam kao dar(a ne kao plod nekog tamo mog genija)
...a nisam bas zasluzio...ko ce ga znati...
Elem dobra je ideja da se pise zajednicka prica razmisljacu o tome:wink:
P.SNe znam kako da objasnim ali evo da probam:
ono sto najvise volim za mene je cesto opasno i isceljujuce u isto vreme:confused:
pozdrav:ups::rolleyes:
korenjak
12-11-2007, 11:40 PM
de pojasni malko to za plagiranje?
znas cesto se pitam dal sam skontao sta treba ili mislim na desetu stvar:gaah::da:
korenjak
14-11-2007, 12:35 AM
Aaaaaaaaaaa....kasno mi se pali bubreg...
htela si da kazes da mislimo isto
sory:rolleyes: .....desio mi se overload u glavi
Neki glazbeni žanrovi zahtijevaju umjetnička imena, tojest takva praksa je uobičajena.
Ti zanrovi prodaju milijune i milijune cdea, tako da umjetnička imena i nisu stvar za smijeh niti nesto djetinjasto.
A odakle inspiracija?
Pa najčešće se podudara sa atmosferom koju band ostvaruje, ideologijom, imageom, filozofijom itd.
Dakle ne ime u smislu kada Ivan Ivić da sebi ime John McGregor ili potpiše cde pod pseudonimom, nego kada si da ime tipa Nocturno Culto, Samoth, Hellhammer, Satyr, Frost itd.
Dakle, u tom slucaju umjetnicko ime ne predstavlja neko drugo ime, već i bilo kakav objekt, prirodan, okultan, mitološki itd.
:)
...imena na koje se ježim još od malih nogu... jer ono nije MOJE IME...ono je rezultat ukusa mojih roditelja i tadašnje mode. Promjenila bih ga istog trena da nađem nešto što osjećam kao svoje...
hmm i mene je to oduvek nerviralo...
p.s. inace zovem se Milan ....."a koji Milan"? (sto bi rekli ljudi kad se pomene ime)... :(
korenjak
14-11-2007, 03:42 PM
Pa rekoh ja da umetnicko ime negde stima....al onda ljudi pocnu tako da te zovu pa cela situacija coveku ispadne malo cudna....
Kao sto pevacicu Shade-a svi zovu Shade....
Ko ce ga znati, moze ime da bude i dobra stvar ako ispod njega ne zraci neki ego trip.....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.