View Full Version : snimanje djechijeg zbora.monitoring.
Reinhardt
21-10-2007, 09:08 AM
imam problem:
kako rijeshiti monitiring prilikom snimanja djecijeg zbora,
njih je jedno 50-ak, predskolci, i skakucu unaokolo..
postavit im zvucnike tako da cuju playback a minimalno love mikeovi?
jel je to to?
ima neko nekakvu ideju..
e i da, nadosnimavanje tipa; uzmi 4-5 talentiranijih i daj im slushke.. overdub-
nije u igri!
tnx:)
gyr_ikaruga
21-10-2007, 12:00 PM
ili ako ima? vremena, snimi? samo monitoring signal iz zvučnika bez zbora (sa istim polo?ajem mikrofona kako će? i snimat zbor), pa kasnije bez brige snima? zbor i okrene? fazu tom prvom snimku - to bi trebalo svest bleeding iz zvučnika na minimum, samo se treba pazit da se ne mjenja polo?aj mikrofona i zvučnika kao ni gain na preampu ili glasnoća zvučnika između snimanja.
Reinhardt
21-10-2007, 08:15 PM
ili ako ima? vremena, snimi? samo monitoring signal iz zvučnika bez zbora (sa istim polo?ajem mikrofona kako će? i snimat zbor), pa kasnije bez brige snima? zbor i okrene? fazu tom prvom snimku - to bi trebalo svest bleeding iz zvučnika na minimum, samo se treba pazit da se ne mjenja polo?aj mikrofona i zvučnika kao ni gain na preampu ili glasnoća zvučnika između snimanja.
to te ja pitam..:banghead:
odlicna ideja, nadam se da ce uspjeti!
tnx gyr!
p.s...a bio si u slichnoj situaciji.. ili?
labrys
21-10-2007, 11:01 PM
javi jel uspilo!
gyr_ikaruga
22-10-2007, 12:07 PM
to te ja pitam..:banghead:
odlicna ideja, nadam se da ce uspjeti!
tnx gyr!
p.s...a bio si u slichnoj situaciji.. ili?
ma ni?ta:)
nisam bio ba? u sličnoj situaciji, al znam da su na faksu neki ljudi to poprilično uspje?no primjenjivali :D
Reinhardt
22-10-2007, 05:48 PM
javi jel uspilo!
deal! ;)
znam da je mozda kasno za odgovor,novi sam ovdje,ja sam to rijesio ovako,monitore postavio iza djece na pod,43 klinaca, 2 studijska mikrofona,djeca u polukrug, kolegica dirigentica u sredini,a matrica tj. samo klavirska pratnja na monitore van da djeca imaju smjernicu.Djeca su posluzila kao zid,oni su sve culi,a microfoni su kupili zanemarivo,na snimkama se nije culo.malo se pozabavis mixom na kraju i nema problema.A kad im objasnis da se snima i da se zbog toga ne smiju micati slusaju.Lakse mi je bilo raditi s njima nego sa nekim odraslim-Posto u zboru ima djece koja su naravno bolja,a neka losija radio sam u 2 grupe,prvo bolji,pa losiji i onda jos jednom svi skupa i to je to.zbor 1-4 razreda osnovne skole
Boki_R
12-01-2008, 12:38 PM
Matrica koja ide u monitoring, da li ce je biti u miksu?
Ako je budes koristio i u finalnom miksu onda ti u snimku ne predstavlja nikakav problem. Probaj samo da je u monitoring pustis maksimalno "dry" odnosno da (za slucaj da ide sa midija ili da je imas snimljenu u multitrack-u) iskljucis svaki delay i reverb. Ono sto se pojavi zajedno sa klincima u snimku ce biti najobicniji prirodni reverb, i sto je najlepse, savrseno ce leci sa atmosferom koju klinci proizvode u datom prostoru.
Naravno, mikrofoni nesmeju biti na "omni" kako ne bi hvatao direktan izvor iz zvucnika.
Kontrafaza je dobra ideja za slucaj da treba eliminisati matricu, ali ce ti se pojaviti u svakom slucaju razlika izmedju prazne i pune prostorije. Sumljam da ces moci snimiti prvi put samo matricu sa klincima u prostoriji i uz to naterati klince da se ne pomeraju preterana i uz to budu tihi.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.