Log in

View Full Version : Vrijeme za novi procesor?

Edi Prog
19-10-2007, 07:53 PM
Evo već 2 godine imam P4 na 3.0 (onaj Extreme model sa htt-om) ali lagano mi dosadilo radit sa CPU usage na 90% (sto mi se uvijek pocne desavat pri kraju mixanja, posebno kad koristim Altiverb). Koristim Nuendo 3, Presonus Firepod (latency oko 8 ms) i imam samo 1 GB rama-a.
Dali bi jos koji GB poboljsao situaciju?
Nedavno sam kupio jos jedan Firepod i ne zelim ga instalirat dok ne dignem performanse. Optimizacija mi nije pretjerano pomogla (cak pocne komp zezat kad iskljucim Hardware acceleration).
Slot je LGA775, maticna Intel neka 915 ako se dobro sjecam.
Koliko mi je isplativo potrositi 1500 kn na Core 2 Duo procesor i koliko bi se poboljsale performanse u odnosu na stari procesor?
Dali je pametije kupiti novi mikrofon ili bi bila drasticna razlika?

66musicman
19-10-2007, 10:55 PM
+ 2 Gb RAMA-a bi ti sigurno mnogo, mnogo popravilo situaciju trenutno, ali sto se CPU tice ostace ti velika opterecenost.Situaciju moze spasiti samo Core 2 Duo i to 6850(moja preporuka za duze vreme).Odmah se javlja i problem ploce jer sa postojecom nikako neces moci da potpuno iskoristis Core 2 Duo (mislim na OC + 1 GHz).Zavisi koliko zelis da ulazes love u sve to.

Edi Prog
20-10-2007, 02:04 AM
Znaci promjenom samo procesora necu puno dobit tj. necu nista dobit?

diviner
20-10-2007, 02:33 AM
Koju plocu imas (napisi tacno oznaku). Najvjerovatnije je da vec imas najjaci procesor koji mozes ubaciti u svoju maticnu plocu (eventualno mozda PentiumD dualcore seriju), tako da slaba vajda od mjenjanja samo proca.

Edi Prog
20-10-2007, 02:10 PM
Ploca je Intel D915PCY (verzija bez onboard VGA). Nije bila nesto pretjerano skupa

darkstar
20-10-2007, 02:54 PM
Hajde da se ubacim u pricu,jer su mi situacija i razmisljanje jako slicni.Imam p4 3.0 intel sa c800 e deluxe asusovom plocom,i 1 gb rama.Nabavvljam firepod za 20ak dana :)

Da li dodati memorije,ili menjati komplet sistem?Mada mislim da cu gurati ovako jos jedno pola godine.

Pozdrav

p.s. Edi,imas pm.

diviner
20-10-2007, 05:45 PM
Ploca je Intel D915PCY (verzija bez onboard VGA). Nije bila nesto pretjerano skupa

Kao sto sam pretpostavio...Ne mozes da koristis cak ni stare Pentium D dualcore procesore (to sto imas, to ti je)...

Evo ovdje liste sta tvoja ploca podrzava:

http://support.intel.com/support/motherboards/desktop/d915pcy/sb/CS-026950.htm

(ove procove na 3.8Ghz ces tesko da nadjes...barem ne nove).

Dodaj jos memorije (uzmi od nekoga pa probaj, nemoj kupovati, jer ako budes prelazio na noviju platformu imaces opet staru memoriju koje se moras otarasiti...

Edi Prog
20-10-2007, 08:37 PM
Kao sto sam pretpostavio...Ne mozes da koristis cak ni stare Pentium D dualcore procesore (to sto imas, to ti je)...

Evo ovdje liste sta tvoja ploca podrzava:

http://support.intel.com/support/motherboards/desktop/d915pcy/sb/CS-026950.htm

(ove procove na 3.8Ghz ces tesko da nadjes...barem ne nove).

Dodaj jos memorije (uzmi od nekoga pa probaj, nemoj kupovati, jer ako budes prelazio na noviju platformu imaces opet staru memoriju koje se moras otarasiti...

Mislim da cu se odluciti za 1GB rama pa jos neko vrijeme drzat ovu masinu dok ne bude nesto vise financija pa ovu prodat u komadu i kupiti sve novo jer i ostale stvari (graficka, naajanje) mi nisu bas za zadrzati.
Hvala diviner na obrazlozenju, bilo bi veselo da sam isao kupiti samo procesor :confused:

BillySound
25-02-2012, 05:05 PM
Ja imam 6gb ram, dual core 2.6 procesor i maticnu neku ne znam tacno koju, uglavnom vezana je za neku oznaku soket 775 i stalno me ubije cpu kada radim mix pa ubacujem compresiju, reverbe, deleje i ostale efekte...Cim malo vise "opteretim" kom efektima odma krene da secka, koci, susti, pucketa itd itd...inace 8 trake ne mogu da odradim normalno sto se tice miksa...ne mogu u toku rada da podesavam efekte, jedina opcija da izbegnem opterecenje mi je da svaku traku radim posebno a ne da tokom rada ubacujem mix... (inace da ne bude zabune pricam o audio trakama, ne koristim u isto vreme vsti i efekte)

Haxli
25-02-2012, 08:32 PM
Nisam siguran shta je ostalo od procesora za taj soket u ponudi, ali svakako mislim da necesh
dobiti nishta epohalno ni sa 2.8 - zato bolje nauchi da "shtedish" :)

Nije mi bash jasno kako/shta radish kada ti sa 8 traka dodje do toliko izrazenog problema...
da sam na tvom mestu dobro bi se zapitao... i potrazio problem na drugom mestu...
poshto to ne bi smelo da se desi tek tako... shta vishe sigurno ne sa osam audio traka...

Koji OS?
Koje pluginse koristish?

psionic
25-02-2012, 08:37 PM
Ja imam 6gb ram, dual core 2.6 procesor i maticnu neku ne znam tacno koju, uglavnom vezana je za neku oznaku soket 775 i stalno me ubije cpu kada radim mix pa ubacujem compresiju, reverbe, deleje i ostale efekte...Cim malo vise "opteretim" kom efektima odma krene da secka, koci, susti, pucketa itd itd...inace 8 trake ne mogu da odradim normalno sto se tice miksa...ne mogu u toku rada da podesavam efekte, jedina opcija da izbegnem opterecenje mi je da svaku traku radim posebno a ne da tokom rada ubacujem mix... (inace da ne bude zabune pricam o audio trakama, ne koristim u isto vreme vsti i efekte)

Da, covece to nesto nije tu kako treba... Podigni latenciju na audio karti, ako ti je stavljena na 64 ili 96 sempla... Koristis li ASIO uopste ? Ne znam kako mozes da ubijes dual core sa 8 traka i to audio zapisa, bez VST instrumenata :confused:

Mislim, moze sve kad se hoce - turis jedan REAKTOR stavis mu internal sample rate na 192000 nabijes 50 oscilatora i eto resenja :D

tajsam
25-02-2012, 09:47 PM
Evo već 2 godine imam P4 na 3.0 (onaj Extreme model sa htt-om) ali lagano mi dosadilo radit sa CPU usage na 90% (sto mi se uvijek pocne desavat pri kraju mixanja, posebno kad koristim Altiverb). Koristim Nuendo 3, Presonus Firepod (latency oko 8 ms) i imam samo 1 GB rama-a.
Dali bi jos koji GB poboljsao situaciju?
Nedavno sam kupio jos jedan Firepod i ne zelim ga instalirat dok ne dignem performanse. Optimizacija mi nije pretjerano pomogla (cak pocne komp zezat kad iskljucim Hardware acceleration).
Slot je LGA775, maticna Intel neka 915 ako se dobro sjecam.
Koliko mi je isplativo potrositi 1500 kn na Core 2 Duo procesor i koliko bi se poboljsale performanse u odnosu na stari procesor?
Dali je pametije kupiti novi mikrofon ili bi bila drasticna razlika?
ma uzmi negdje na oglasniku neku polovnu p-35 ili p-45 plocu i neki core 2 duo.to mozes za nekih 70-80e

AudioStorm
25-02-2012, 11:14 PM
Ljudi niste obratili paznju na datum ...

Edi je od onda uzeo Mac pro :D

tajsam
26-02-2012, 12:02 AM
jebt a ja se mislim koja ovo budala ima pentium 4:banghead:u 2012-oj:banghead::banghead::banghead:

Haxli
26-02-2012, 08:53 AM
Ljudi niste obratili paznju na datum ...
Ima novo-sveze pitanje u temi, zato je podignuta iz mrtvih... :)