View Full Version : Koju radnu stanicu preporučujete?
tukoje
19-10-2007, 02:32 PM
Pozdrav svim ljubiteljima klavujatura! :wave2:
Verovatno ste već siti od davanja saveta, ali ako imate jo? malo ?ivaca za pomoć...
Muzikom se ne bavim profesionalno, ali sa mojim Casio-m, koji sam kupio za učenje sviranja na klavijaturi pre mo?da 8g, se osećam kao da nosim cipele jedno 10 brojeva manje.
?to se tiče stila, ide od Hard Rock preko Power do elemenata elektronike a volim i neka klasična dela poput Bahove Fuge i Tokate. Dakle, potreban mi je instrument koji ima realistični zvuk klavira, orgulja (od klasičnih crkvenih pa do rock), stringove (pre svega ensemble), ali i razne istripovane Lead-ove (ne?to kao ?to koristi Rudess iz DT) i neke lepe Pad-ove. Nisu mi va?ni tonovi poput gitara, klarineta, flaute i tome slično. Verovatno je najbolje imati i stage piano, ali nemam tih mogućnosi.
Do nedavno sam bio zagrejan za Korg TR. Skinuo sam mp3 i činilo mi se da ima lep zvuk (mo?da malo naivna rečenica). Međutim, ono ?to sam video na netu na slikama ne izgleda kao u?ivo. TR izgleda kao igračka, mada je to verovatno zbog mobilnosti. Nekako je previ?e mekan a dirke su mu bile poredjane u stilu cik-cak (mo?da je razlog transport ili učestalo isprobavanje ili jednostavno tako treba). Prvi utisak o izradi nije bio ba? najbolji. Činilo mi se da je ?to se toga tiče, kvalitetnije izrađen i moj Casio. Stoga nisam ni poku?ao da isprobam TR.
Kao i verovatno mnogima, finansije mi nisu jača strana i 1000? mi je neki max. S druge strane, uvideo sam da je ova jedna od najjeftinijih radnih stanica. Da li je mo?da bolje da jo? ?tedim i skupim za ne?to bolje? Čini mi se da je Yamaha kvalitetnija, recimo Motif XS, mada je cena... S druge strane, da li se za vi?e para stvarno dobije proporcionalno kvalitetniji proizvod? (recimo za OASYS sam čuo da nije takav slučaj).
Voleo bih, ako neko ima TR da ka?e o utiscima.
I jo? par pitanja...
Da li su Behringer-ova pojačala dobra?
Da li je bolji d?ojstik ili točkići (modulation, pitch)?
slowstar
19-10-2007, 03:32 PM
Postavio si neka zanimljiva, mada malo "pocetna" pitanja...
Najvazniji je odgovor na uglavnom sva tvoja pitanja, da je SVE stvar ukusa.
Sto se KORGa tice, tu uglavnom vazi "kol'ko para...: ali OASYS mora da se izuzme, jer bi za te pare morao da zvuci kao kombinacija Berlinske, Londonske filharmonije, Quincu Jonesa, i svih Vangelisovih sprava, a to ni izbliza nije slucaj. Masina bila par dana kod mene, dobro, zaista dobro "svira" al' za nekih 1500-2000 eura, nikako vise...Imas jedan interesantan, "pocetnicki" KORG, mislim da se zove X50, ukoliko zelis ROMpler, ili "all in one" spravu, on je dosta ispod hiljadarke, ali nista narocito, mada "zavrsava" neki posao.
Po meni, a veruj, svasta sam svirao, i imam dosta iskustva sa ROMplerima, trenutno je najbolja kombinacija ROLAND JUNO G, koji je oko 1000-ke, ali su mu semplovi duzi, bolji, OS je vise sofisticiran, dirka nije losa (malo mekanija, ali za sintove i ROMplere mislim da tako i treba), 61 dirka, relativno veliki displej, pogledaj na sajtu, ili idi kod zvanicnog demonstratora za ROLAND Mise Komnenica, pa ga sam probaj, to je maltene 2/3 FANTOMA X, a isti kosta oko 2000 (FANTOM X7)
Ako pitas za pojacala za klavijature (ja ih licno ne koristim) mislim da taj BEHRINGER koga svi pljuju, "sisha" ostale proizvodjace za dobru duzinu po tom pitanju, pogotovo kada je cena/kvalitet u pitanju. Bolji je od ROLAND CUBE serije, bolji od PEAVEY u istoj kategoriji naravno. probao sam modele 3000 i 1800. 3000 je tezak k'o crna zemlja, 1800 je laksi, a slicno zvuci, i mislim da je
posto je skoro "dzaba" odlicna kombinacija, samo ga malo treba podici, da ne bude na podu, jer malo istice basove.
Najbolji keyboard amp koji sam probao je nesumnjivo "BARBETTA" al' ga nisam vidjao po Evropi. ima nekoliko modela, i mislim da je onaj sa 2 X 12 incha + tweeter najisplativiji, mada sam gledao cenu, u New Yorku je blizu 1000$, ali svira kao studio monitor, a pri tom neobicno glasno za svoju velicinu.Ako mozes da ga nadjes, a treba ti keyboard amp - fenomenalan je!!!
Sto se poslednjeg pitanja tice, APSOLUTNO je stvar ukusa. ja licno ne volim mnogo tockice, zbog nespretnosti "bendovanja" i dodavanja LFO u isto vreme,
to sa Dzojstikom ide bolje i lakse (KORG, ROLAND) mada je originalno resenje kod NORDa isto dobro...
Don Solaris
19-10-2007, 03:44 PM
Da li je bolji džojstik ili točkići (modulation, pitch)?
Točkići naravno.
Pošto je lakše transportovati klavijaturu. Kada završiš sa svirkom, okreneš ju naopačke i voziš ju po točkićima do kuće.
Power do elemenata elektronike a volim i neka klasična dela poput Bahove Fuge i Tokate. Dakle, potreban mi je instrument
Moja preporuka: Moog Modular.
Da vidiš kako to drapa Bahove Tokate i Fuge !!!
milos
19-10-2007, 04:02 PM
Moj jedan drug hoce da uzme neki aranzer pa mu je izbor pao ne Roland E-50 Vidim ima 512mbytea ROM-a a i koristi isti engine kao ova G70 mrcina http://www.rolandus.com/products/productdetails.aspx?ObjectId=656&ParentId=18
Nadje se za oko 850 EUR nov ,jest da je plastika i da je aranzer ali ako ima dobar engine...
Ili trazi polovnog Motifa:)
milos
19-10-2007, 04:06 PM
Moja preporuka: Moog Modular.
Da vidiš kako to drapa Bahove Tokate i Fuge !!!
Hahaha ,nemoj paliti coveka :D :)
Preneces mu "analog" zarazu koja je toliko rasprostranjena na forumu.... ;)
Tukoje probaj jos i ovaj Yamaha MO6 ako valja nesto:)
akordeonista
19-10-2007, 06:47 PM
Ja bih ti toplo preporucio da potrazis negde Korg SP-500. To je Stage Piano koji ima klavirske dirke i to dosta dobre (kao na Tritonu Pro-X) a ne kao one na SP-200 i 300, hvalitetne je izrade (nije od plastike!), ima i neki aranzer (ne bas jak ali moze da posluzi) a ima i Touch Screen displej. Ne mozes ga naci novog jer se ne proizvodi vise ali ti mogu reci da ga je jedan moj prijatelj pre 3-4 godine kupio novog za 900e. Za te pare i danas bi bio konkurentan u svojoj klasi!
Ovo je samo predlog ako ti trebaju klavirske dirke. A ako ti treba sprava sa sintisajzerskim dirkama, mozda bi ti najbolje bilo da potrazis neki Korg Triton Classic. Mogu se naci jako dobro ocuvani polovni do ili ispod 1000e.
Hm.... nece se bas nasvirati orgulja, leadova i slicinh stvari na 88 hammer dirki...
Moja preporuka je da svakako zaobidjes Triton LE i TR, ipak su to tezga- lakoprenosive zajebavancije od klavijatura. Ako naletis na motif 6(a ima ga u oglasima, prvi model za 1000e) to je vec jaaako ozbiljna sprava, sa kojom smes bilo gde da zasviras. Takodje nije losa kombinacija (zbog ustede novca, neki master ili sprava poput T3, neke stare Yamahe..... sa solidnim dirkama) i neki od modula : Roland xv3080, 5050, 5080, fantom xr, ili motif rack es. Ima dosta kombinacija za 1000e, samo se nemoj zaletati
e, da triton classic, prva verzija, nije losa varijanta, ali je bez veze resen ako hoces da koristis sampler... (u odnosu na danasnje sprave... scsi, externi cdrom.... malo prevazidjeno:( ...)
Danny Lou
19-10-2007, 08:22 PM
Točkići naravno.
Po?to je lak?e transportovati klavijaturu. Kada zavr?i? sa svirkom, okrene? ju naopačke i vozi? ju po točkićima do kuće.
:rotfl::rotfl::rotfl:
tukoje
19-10-2007, 09:40 PM
Hvala narode! Znate kako ka?u: ko pita ne skita.
Ipak mislim da neću uzimati sa točkićima. Jednom sam poku?ao da vozim skejt, ali mi je izleteo i zamalo pogodio njegovog vlasnika koji je sedeo na stepeniku.
tukoje
19-10-2007, 10:06 PM
E da, ako uzmem ozvučenje, po?to radne stanice isto, je li, nemaju, da li su tu pogodnija pojačala, ili su bolji samo obični zvučnici, po?to klavijature same imaju mnogobrojne efekte? Ovaj moj Casio ima ugradjene zvučnike, pa mi je ovaj deo manje poznat. ?to se tiče aran?era, za njih se ipak ne bih odlučio.
slowstar
20-10-2007, 01:41 AM
Ima za tebe jos jedno (OZBILJNO, NEMA ZEZANJA) resenje
Potrazi na netu ROLAND SONIC CELL, kad ga nadjes "kas'ce ti se samo" to je najnoviji sound module/audio interface koji je ROLAND izbacio, velicine je kao 2 VHS casette (secas se?) a ima 128 glasova, 16 X multitimbralan, 2/2 audio in out na 24/96 standardu, USB 2 veza sa racunarom, MIDI, 2 slota za SRX karte, i to te ovde kosta okolo 700 eura max. uz to kupis neki fini master za cca 300 evrica, kao UFX, YAMAHA (NP 30) ili slican, i Bog da te vidi za 1000 eura, a zvuk najmoderniji, "do jaja"
Don Solaris je super tip, duhovit, poznaje stare sintove jako dobro, odlican sound designer, al' ga nemoj po ovom pitanju preozbiljno shvatati, covek voli salu i sint - muzeologiju (Done, sta kazes za novi termin?)
anderson
03-12-2007, 01:36 PM
Za oko 1000e, Fantom Xa
radnik
07-12-2007, 07:14 AM
Potrazi na netu ROLAND SONIC CELL, kad ga nadjes "kas'ce ti se samo" to je najnoviji sound module/audio interface koji je ROLAND izbacio
Ako nije tajna: gde se ovo moze kupiti u Beogradu?
Inovative_kg
10-12-2007, 01:03 PM
Ima za tebe jos jedno (OZBILJNO, NEMA ZEZANJA) resenje
Potrazi na netu ROLAND SONIC CELL, kad ga nadjes "kas'ce ti se samo" to je najnoviji sound module/audio interface koji je ROLAND izbacio, velicine je kao 2 VHS casette (secas se?) a ima 128 glasova, 16 X multitimbralan, 2/2 audio in out na 24/96 standardu, USB 2 veza sa racunarom, MIDI, 2 slota za SRX karte, i to te ovde kosta okolo 700 eura max. uz to kupis neki fini master za cca 300 evrica, kao UFX, YAMAHA (NP 30) ili slican, i Bog da te vidi za 1000 eura, a zvuk najmoderniji, "do jaja"
Don Solaris je super tip, duhovit, poznaje stare sintove jako dobro, odlican sound designer, al' ga nemoj po ovom pitanju preozbiljno shvatati, covek voli salu i sint - muzeologiju (Done, sta kazes za novi termin?)
Auuu, sad si i mene debelo zainteresovao...Ne mogu nigde da nadjem spisak soundova koje ima na sebi ili neki demo audio....Dvoumim se dok cekam Kawai MP5:confused: ..Uzgred, koja je cena Kawaija kod nas?
tukoje
14-12-2007, 08:43 AM
Mogu vam reći da mi Sonic Cell zvuči zaista zanimljivo.
Samo, imam jednu dilemu. Ne razumem se ne?to posebno u module. Znam o njima samo ono ?to nađem na netu. Proizvođač navodi da je dotični modul namenjen za rad na kompjuteru (stvarno bi mogli da navedu neke detalje o zvukovima koje sadr?i). Zanima me da li se mo?e koristiti i samostalno sa nekom midi klavijaturom, bez upotrebe kompjutera.
I jo? da pitam u vezi master klavijatura. M-Audio ima dosta tipova ovih sprava, recimo Keystation Pro 88 (http://www.m-audio.com/products/en_us/KeystationPro88-main.html), koji ima stvarno gomilu dugmića i slajdera. Da li njih mogu koristiti samo tako ?to im dodelim funkciju u nekom programu, pa samim tim moram koristiti i komp kad sviram, ili mo?da mogu preko kompa (ili mo?da i bez njega) da im dodelim funkciju, pa da midi+modul koristim kao zasebnu klavijaturu?
milos
14-12-2007, 09:40 AM
Ako planiras da sviras kod kuce i ne nosis nigde klavijaturu -onda ti mozda najjeftinije resenje Quantum Leap Colossus + neki midi kontroler po izboru...
http://www.eastwestsamples.com/details.php?cd_index=961
Poslusaj demose i videces da ce dosta dobro da pokrije zvukove koji ti trebaju - Grand Piano,Electric PIano, brdo starih bass i electric gitara vintage i modern,akusticni bubnjevi, i sve redom....
Za midi kontroler ne vredi pucati neke velike pare,ako hoces 88 keys onda bollje CME UF8 da razmotris nego Keystation Pro 88.
Ja sam licno prezadovoljan sa EMu XBoard 61 ,izuzetno kvalitetne dirke,16 potenciometara,instant dugmici za zone i menjanje preseta za nesto preko 200 EUR.
Neki minimum sto se tice kompjutera za ovo je 35gbyte slobodno na hard disku,1 gbyte rama ,procesor na 2 Ghz...
Mozes ozbiljno da uzmes u razmatranje i RuDAW One:)
I da,midi kontrolere mozes samostalno sa modulima da koristis-ne treba ti racunar:wink:
tukoje
14-12-2007, 10:21 PM
I da,midi kontrolere mozes samostalno sa modulima da koristis-ne treba ti racunar:wink:
Hvala na savetu! Baš si me obradovao ovim. :grin:
Uzgred, pročitao sam neke komentare ljudi iz belog sveta u vezi sa Keystation Pro 88. Nisu baš oduševljeni, posebno sa dirkom (kažu da čim se malo jače pritisne, odmah svira najjači intenzitet tona a crne dirke su nešto "lakše" od belih).
Posetio sam sajt CME-a. Proizvođač je kineski, ali šta sve Kinezi danas ne prave? Verovatno polovina uređaja koje koristimo su napravljeni tamo.
Ako neko ima iskustva sa UF masterom, nek mu ne bude teško da to podeli... I da, nisu naveli da li ima zasebno napajanje osim preko USB-a.
milos
15-12-2007, 08:15 AM
Hehe,pa da u pravu si -sto se tice kontrolera na trzistu ionako se sve sklapa u Kini.Ovo makar znas da je kineski brend:D :da:
Mislim da Artist nabavlja ove mastere,nazovi pa mozda imaju na lageru da isprobas...
Sta si odlucio za modul?
BTW Neko na forumu prodaje Kurzweil K2600 sa ekspanzijama i zipovima za 1500 EUR ,ako mozes da priustis i to je vredno razmatranja 8-)
tukoje
15-12-2007, 08:50 AM
Hehe,pa da u pravu si -sto se tice kontrolera na trzistu ionako se sve sklapa u Kini.Ovo makar znas da je kineski brend:D :da:
Mislim da Artist nabavlja ove mastere,nazovi pa mozda imaju na lageru da isprobas...
Sta si odlucio za modul?
BTW Neko na forumu prodaje Kurzweil K2600 sa ekspanzijama i zipovima za 1500 EUR ,ako mozes da priustis i to je vredno razmatranja 8-)
Auuu brate!!! To je već jako moćna ma?ina! Cena je otprilike kao ?to je bio nov Triton Extreme. Samo ne znam koliko je pouzdano uzimati polovnjaka, mada nekada i sa novim uređajima ima problema. Ipak ne bavim se sviranjem pro i nemam mogućnosi da kupim novu vijuru na svakih par godina. Zato tra?im ne?to provereno i pouzdano.
Poslao sam mejl u vezi sa UF, jer nisu naveli da li ima zasebno napajanje. Osim toga mo?da bi bilo bolje da nabave i ostale modele, ako već nisu, po?to je ovaj UF8 te?ak peko 20 kg!
Ako pazarim modul, najerovatnije ću Sonic Cell, ako ne naiđem na ne?to zanimljivije. Voleo bih, ako je neko već kupio ovo čudo, da napi?e o utiscima.
akordeonista
15-12-2007, 05:28 PM
Ako vec gledas module mislim da je jako zanimljiv Korg Triton Rack. Njega mozes da koristis bez problema i na svirci i u studiju. Ima i sempler (Sonic Cell ga nema).
A sto se tice klavijature, ako su za zivu svirku od tih koje razmatras ubedljivo je najbolja CME VX-6,7,8. Naravno, one su i dosta skuplje. Ali eto, za razmisljanje!:wink:
akordeonista
15-12-2007, 05:42 PM
Ja sam licno prezadovoljan sa EMu XBoard 61 ,izuzetno kvalitetne dirke,16 potenciometara,instant dugmici za zone i menjanje preseta za nesto preko 200 EUR.
Milose, mene interesuje da probam XBoard 61 i sa tim u vezi imam tri pitanja:
1. Gde si ga ti kupio i ima li ga tamo da se isproba?
2. Najvise me zanimaju dirke. Mozes li ih uporediti sa nekom od klavijatura, cemu su najslicnije?
3. Koristis li Proteus X2, koji dolazi sa klavijaturom u paketu, i kakav je njegov zvuk?
Hvala, pozdrav!
milos
16-12-2007, 04:02 PM
Kontroler ni ja nisam imao prilike da probam pre kupovine.Dok je jos burazer radio u staroj firmu ,on mi je nabavio preko IRIS Mega computersa (a oni preko ComputerLanda) .
Sto se tice dirki semi-weighted su su onim tzv" quicksand" feelingom ,kvalitetna mehanika pod prstima. Rekao bih 70% Fantom X jer su lakse nego uobicajene semi-weighted i 30% Korg 01w,Roland Xp30 zbog tog stiff osecaja ....
Aftertouch bolje i prirodnije reaguje nego na 01w, i velocity je dobar.
Knobovi i dugmici su gumirani tako da prsti ne klize a knobovi pruzaju dobar osecaj otpora kada se zavrcu sto je dobro za fine prelaze cutoffa i slicno...
Sa desne strane od knobova ti se nalaze 16 dugmica za instant biranje preseta sa sve midi cc,midi kanalima ,program changes,velocity curves ...
Takodje za svaki preset mozes podesiti i do 4 zone na razlicitim midi kanalima tako da mozes svirati 4 instrumenta :)
Programiranje je boza sa XBoard Control softwareom:
http://img239.imageshack.us/img239/993/xboardcontrolkd0.jpg
Da,dobijas Proteus X( sa raznoraznim General midi ,drums ,piano diskovima...) ,Cubase LE i 3 gratis sempling cd-a (Mo'Phatt ,Protean Drums i Planet Earth)
Koristim Emulator X2 i od skora sam neke AKAI semplove i NI kontakt,konvertovao i mergovao radi jednostavnijeg odabira zvukova,
Semplovi su samo solidni i nista vise ,interesantiniji su oni koje mozes dodatno nabaviti kao npr Vintage X Pro kolekcija ili cak da semplujes svoje sprave sto je pojednostavljeno na Emulatoru X2 .
Sve je mapirano na XBoardu ravno iz boxa, od ADSR do Filtera,LFO speed i amount,aux za efekte,menjaje patcheva sa dugmicima...
fischek
16-12-2007, 08:53 PM
Sto se tice dirki semi-weighted su su onim tzv" quicksand" feelingom ,kvalitetna mehanika pod prstima. Rekao bih 70% Fantom X jer su lakse nego uobicajene semi-weighted i 30% Korg 01w,Roland Xp30 zbog tog stiff osecaja ....
ti bi druskane trebalo da radis profi. reviews sprava :) (bez zezanja)
akordeonista
16-12-2007, 11:25 PM
Knobovi i dugmici su gumirani tako da prsti ne klize a knobovi pruzaju dobar osecaj otpora kada se zavrcu sto je dobro za fine prelaze cutoffa i slicno...
Sa desne strane od knobova ti se nalaze 16 dugmica za instant biranje preseta sa sve midi cc,midi kanalima ,program changes,velocity curves ...
Ako su dirke takve kakvim si ih opisao to je onda odlicna klavijatura. Toliko si je dobro opisao da odmah pozelim da je imam! Bez sale!
Samo ne znam gde bih mogao da je kupim kod nas a da mogu da je isprobam pre toga. Ipak je osecaj pod prstima individualna stvar pa bih voleo i sam da osetim kako reaguje. U svakom slucaju, jako si me zainteresovao ovaj kontroler.
tukoje
24-12-2007, 08:21 PM
Jedno pitanje za muzičare iz Novog Sada:
Gde se tačno nalazi Artist u ovom gradu? Čitao sam neke postove i to je otprilike lokacija gde se nalazi prodavnica instrumenata pod nazivom Stringer. E sad, da li je možda u međuvremenu lokal promenio ime ili je to sasvim drugi lokal?
silicon science
28-12-2007, 04:24 PM
Jedno pitanje za muzičare iz Novog Sada:
Gde se tačno nalazi Artist u ovom gradu? Čitao sam neke postove i to je otprilike lokacija gde se nalazi prodavnica instrumenata pod nazivom Stringer. E sad, da li je možda u međuvremenu lokal promenio ime ili je to sasvim drugi lokal?
Nalazi se u Pashicevoj ulici, ne znam broj ali nije velika ulica pa ces lako naci:wink:
tukoje
28-12-2007, 07:30 PM
E hvala puno!
Znači još jedna prodavnica instrumenata, pa da vidim šta oni nude. Ako postoje još neki lokali osim pomenutog Artista, Mitrosa, Sky-ja i Stringera a vredni su pažnje, kažite.
Pozdrav!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.