Log in

View Full Version : Solid State Logic X-ISM

kejkz
16-10-2007, 05:53 PM
Analiza medjupikova...iliti koliko ste preterali u digitalnoj kompresiji :)

http://www.solid-state-logic.com/music/X-ISM.html

DADDY Z
16-10-2007, 06:41 PM
hvala...ovo je vrlo korisno

alavuk
16-10-2007, 07:19 PM
hvala

sRce
16-10-2007, 07:37 PM
kad je dzabe i sirce je slatko...

lesha
16-10-2007, 08:03 PM
vrlo koristan plugin!

silicon science
16-10-2007, 09:39 PM
vrlo koristan plugin!

Vrlo koris'an

Mogli
16-10-2007, 10:22 PM
THanks bro!

Oggy
17-10-2007, 12:28 AM
1. Prilicno opterecuje CPU, vise nego bilo koji plug

2. Kejkz, please, daj malo razjasni na koji nacin se razaznaje ono sta treba da se razaznaje. Nekako mi sve tamo skakuce i igra, a ne bih voleo da se u mixu opterecujem bilo cime (koliko ne moram) osim samim zvukom.
Koliko sam ja skapirao, "Analogni" klip je klip koji se desava iako signal ne udara digitalnu nulu, a "digitalni" je klasicno "crveno" u sekvenceru?

Kada se tako nesto i dijagnostikuje, kako se resava osim pukim smanjivanjem nivoa?

Kako da pohvatam one "trcece" bite, kad nikako da se umire? :D

Daj malo nama, muzikantima, sazvaci ovo ukoliko ima sta da se "zvace"...

Pozdrav

LACKY
17-10-2007, 02:13 AM
Skinuo sam neki dan, inter semling klip, u stvari ti pokazuje ono sto klasican merac nemoze da prikaze. Tj. digitalni meraci ti mere kliping i RMS samo strane koju pokazuju ali imas i krostalk izmedju kanala koji oni ne registruju pa u vrsnim vrednostima ti neprijavljuju pikove koji u stvarnosti postoje. Ako gresim ispravite me.

Oggy
17-10-2007, 02:28 AM
Mislis crostalk izmedju master L-R kanala?

I dobro... Sad on to registruje, kako ja uticem da to prevazidjem?

kejkz
17-10-2007, 02:31 AM
Evo pokusacu da objasnim, kako sam shvatio iz gledanja, slusanja i citanja propratnog pdf-a:

Ovaj plagin ustvari meri da li nastaje distorzija u DAC-u, odnosno kolika je verovatnoca da ce ona nastati pod uticajem tzv. Inter-sample pikova. Postoji odlicna slika u pdf-u koja prikazuje sinusni talas cije susedne vrednosti stvaraju kliping, iako ga nije mogao detektovati obican daw peak meter. U sustini, nema pravila kada ce se ovaj klip pojavljivati.

Sto se tice ovoga oko klipa, dobro si shvatio, digitalni klip je klasican daw klip od jednog sempla koji prelazi 0dbfs, a analogni prikazuje taj tzv inter-sample klip.

A ovo skacuce cudo je najslicnije bit prikazu kod wavelab-a ili u digicheku, ali je cak i bolje: prikazuje koliko je bitova efektno iskorisceno. Dakle, sto je materijal kompresovaniji, to ce biti popunjenija bit polja. Ako svi bitovi svetle, onda je kompresija preterana. Takodje prikazuje da li je izvrsen dithering ili obaranje bit rejta.

Ako uleti u crveno, to uopste ne mora da znaci da ce se taj klip cuti na vecini uredjaja, nego samo na nekima... Resenje je... pa, ne znam ni sam, cak i kada bi se samo spustili nivoi, ako je materijal vec ispresovan, opet bi mozda nastao Inter-sample peak, tako da ce se resenje traziti svaki put ponovo. Drugaciji limiting bi mozda napravio jos vise problema. Koliko sam za ovo kratko vreme koriscenja video, izgleda da je najveci problem oko bas frekvencija, jer najlakse prave ovu distorziju. Ali, to je za sad samo preliminarno, nisam siguran u potpunosti...

Opterecuje procesor zato sto izgleda radi upsampling da bi postigao svoju analizu.

Nemojte se opterecivati ovime preterano dok radite miks, ovo je ipak alat koji treba ucitati na samom kraju procesa, za finalnu proveru.

Oggy
17-10-2007, 02:47 AM
Pa, ja razmisljam ovako:

Ako imas uredja za dijagnostikovanje, moras da razumes sta on dijagnostikuje i kako ces nesto da "lecis" pod tom dijagnozom.

On definitivno detektuje te unutarnje klipove (digitalni ne moze da detektuje jer sam ga stavio iza limitera koji je na -0.2) jer sam upravo poceo mix pesme i on mi na kraju detektuje taj analogni pik. Na prvi pogled, taj klip se ne cuje. Ugasim vokale, ostane samo muzika, takodje se ne cuje. Ugasim muziku, ostavim vokale, klipuje na tom mestu. Odjednom se desi 18 vokala koji imaju izdrzan ton od 2 takta i ispune prostor do klipa. To se ne cuje sa muzikom od raznih dist gitara, bubnja, basa... Ali postoji.
Znaci, sprava radi, samo mora postojati caka da se nekako preciznije odredi sta "ne valja"...
Barem ja tako razmisljam, inace, cemu smisao uredjaja koji ce ti reci "nesto ne valja", a ono 100 kanala, pa ti vidi...

Ja sam isto procitao uputstvo, ali kad krene sa raznim ciframa, tu mi koncentracija, naglo popusta, a zanima me, da li se spravom moze delovati i preventivno... :)

Mozda je prica i pomalo besmislena, ali nikad se ne zna.

Oggy
17-10-2007, 10:28 PM
Evo, danas mixam. Ulazim u zavrsnu fazu i stavih plug iza limitera. Malo sam experimentisao.
Dosao sam do zakljucka (u praksi) da ovaj plug pocinje da reaguje kada limiter pocne da radi oko 0.5 db, sto znaci sledece.... Ovaj plug nam omogucava 0.5 db vise od glasnoce snimka pre "crvenog" koju bi imali bez upotrebe limitera na master sekciji. Takoreci, i nije nesto...
Evo slika mixa. Glavnica nije ni pipnula limiter, a ovo sto i jeste, je bilo oko 0.5 db. Pri pojacavanju (u odnosu na ovaj nivo) od 0.1 db, plug pocinje da pali analogni klip.

lesha
17-10-2007, 11:21 PM
Ovaj plug nam omogucava 0.5 db vise od glasnoce snimka pre "crvenog" koju bi imali bez upotrebe limitera na master sekciji. Takoreci, i nije nesto...

ne bih se slozio sa tobom..
drago mi je da je ovaj plug izbacen i uz to besplatno, mislim da se konacno pojavilo nesto sto ce zaustaviti "loudness war", bila to SSL-u namera ili ne.

Oggy
18-10-2007, 01:27 AM
Ajde razmisli sta sam rekao...

Budzenje snimaka nece nista zaustaviti, jer cu ga ja (ili bilo ko drugi) nabudziti onako kako klijent to zahteva, jer u suprotnom mozemo da duvamo u prste, ako je "neki tamo" "bolji" (tzv. "glasniji"). To nece spreciti ni jedan plug ili hardver, jer je to u ljudskoj prirodi, a ne u tehnici.

Htedoh reci da plug koji opterecuje CPU sa barem 10%, a ne radi nista drugo do pokazuje da signal klipuje kad udari jace od 0.5db o limiter, ne moras ni da imas. To mozes i sam da zamislis. Stavis limiter da radi 0.5 db i kraj price. ;)

Ali me raduje jedno u celoj ovoj prici...

Odavno nisam mixao bez limitera, pa sad vidim da mi je mix prilicno ujednacen i bez limitera koji ga poravna :)

Svakoga dana u svakom pogledu, sve vise napredujem
Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem
Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem
Svakoga dana...

:rotfl:

DaBear
18-10-2007, 06:04 AM
Odavno nisam mixao bez limitera, pa sad vidim da mi je mix prilicno ujednacen i bez limitera koji ga poravna :)

[/quote]

Puno ljudi radi i stavlja svasta u miksu, samo zato sto imaju doticnu spravu ili plug-in...a desava se da uopste ne treba!!

lesha
18-10-2007, 07:09 AM
Htedoh reci da plug koji opterecuje CPU sa barem 10%, a ne radi nista drugo do pokazuje da signal klipuje kad udari jace od 0.5db o limiter, ne moras ni da imas. To mozes i sam da zamislis. Stavis limiter da radi 0.5 db i kraj price. ;)

dovoljno je da ga upalis kad zavrsis projekat :rolleyes: