liman021
13-10-2007, 07:49 PM
pozdrav postavio bih jedno pitanje.pored svih ovih extra spravica koje koristis nisam video ni jedan sempler(izvinjavam se ako sam prevideo).na gearslutzu su podeljena misljenja o ovim(zastarelim)spravama.kakvo je tvoje misljenje o njima i da li ih vredi koristiti u danasnje vreme?
Ne koristim ni jedan hardware sampler...
Davno, davno kad je pojava semplera bila revolucija - kupovao sam ih i menjao, prilicno cesto...
Bio sam fasciniran konceptom semplera - nisam vise morao da se grcim i satima stiskam dugmice, ne bi li mi neki strings ili klavir, ili bilo koja farba sa DX7 ili neke klavijature koju sam imao zazvucala "nalik na pravi" instrument...
Prvi sempler koji sam kupio je bio Ensoniq "Mirage"...skoro da se i ne secam kako je radio, secam se da nije imao neku internu memoriju i mogao sam da u njega ucitavam (sa disketa) samo po jedan instrument... imao je neki (za to vreme - polovina 80-ih) odlican "Grand piano" i "Brass"...
Posle toga, ne mogu da se setim hronoloski koji sempleri su smenjivali koje, ali sam imao i Emulator II i E-max(Emulator III), Akai S900, Akai S1100, E IV, cak sam imao i Rolanda S330 i S770... secam se da sam se u jednom trenutku dokopao Oberheim-ovog DPX-1(valjda mu je ta oznaka), to je bio "sample player" koji je citao sve tadasnje formate (i Emu i Ensoniq i Akai), a imao je na sebi dva floppy drive-a - 3.5" i 5.25"...
Mislim da su software sempleri u velikoj prednosti zbog ogromnih sound library-ja koji se prave, a toliku kolicinu gigabajta ni jedan hardware sempler ne moze da istrpi...isto tako, mnogo mi je lakse da mi je kompletan "back-up" song-a na jednom mestu, nego da sejviram na sto mesta - presete za sintisajzere, programe za semplere, itd.
Potpuno razumem da neko vise voli zvuk i karakter hardware-a, meni je zgodnije da koristim soft...uopste se ne bavim idejom i generalizacijom da li je jedno bolje od drugog - svako bira alat koji mu najvise odgovara.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.