PDA

View Full Version : MOTU UltraLite i zvukovi iz svemira!

bojanmil
12-10-2007, 11:53 AM
Dobar dan radni narode!
Juce mi e stigao MOTU UltraLite, FireWire audio interface. Pre njega sam koristio Lunu2. Moji prvi utisci su pozitivni i mislim da je sprava sasvim solidna, mada ce vreme ipak pokazati prave rezultate...
Nakon uspesne instalacije drajvera i obavljanja potrebnih podesavanja, zacuo se i prvi zvuk iz mog novog audio interfejsa. I tako ja primetih jednu neobicnu pojavu. Zapravo, na monitorima cujem ono dosadno krcanje iz hard diskova. Recimo, dok se podize Nuendo, na monitorima cujem neartikulisane zvuke, bas onako kako hard diskovi i rade. Probao sam da MOTU ukljucim preko spoljnog napajanja (sprava inace ima mogucnost da se napaja direktno sa FireWire porta racunara), ali ni to nije urodilo plodom. Dok je muzicki mozak moje masine bila Luna2 ovakvih problema nije bilo. Desavalo mi se u praksi da kod prijatelja na zvucnicima cujem CD drajv kako vrti disk, ali mi se nikada nije desilo da na zvucnicima cujem kako se vrte hard diskovi. Mnogi ce pomisliti da imam problem sa napajanjem, ali smatram da ga nemam, jer imam CoolerMaster ExtremePower 550W napajanje.
Pomozite drugaru kog je izdalo i ovo malo srece!

Pozdrav!!!

bojanmil
13-10-2007, 07:29 AM
Kolege, molim vas pomozite.
Da sam hteo da se svadjam sa nekim clanom foruma, bio bi to topic sa jako puno postova, a kad pitam nesto normalno, nikog nema da bar smajlija postavi kao odgovor. :-)
Pozdrav!

alen
13-10-2007, 08:19 AM
Probaj zameniti kabel za napajanje racunara.
Jesli li probao karticu na drugom racunaru da se uveris da nije do nje?
Ako ti je kartica ustekana na Fireware na ploci moguce je i da taj port pravi
problem.Probaj uzajmiti neki PCI Fireware pa probaj preko njega.Ako ni do toga nije onda je problem ili napajanje ili ploca.

LACKY
13-10-2007, 08:25 AM
Pre ce biti nesto drugo. Ajde proveri kao prvo dali to isto cuje i na slusalicam, ali je jako vazno da iz kartice iskljucis kablove koji idu ka monitorima. Pa javi

alen_Otachi
13-10-2007, 08:57 AM
hmm ja sam isto preso sa lune na ultralite i te probleme nikad nisam imo.

da ti nije mic osto upaljen pa si ga pozicioniro kod kompjutera :P

ultralie ima dobre preampove. meni kad je mic upaljen cak i cujem kako klikam sa misom.

inace deinstaliraj sve jos jednom i instaliraj opet mozda neka greska se podesila kod instaliacije. ali nejasno mi je posto neulazi zvuk harDSiska kroz nikakvi ulaz u motu...
ima jos opcija kad otvoris konfiguraciju (neznam tacno kako je to napisano posto nisam sad kod kuce - ali je na prvoj stranici poslje samplerate odma prva kockica) gdje on sam sebe snjima. to mozda izbaci ma da je to i kod mene ukljuceno da mi rendera midi zvukove u audio i neam problema.

slowstar
14-10-2007, 03:07 AM
Imao isti problem, ali kada sam zamenio Fire Wire kabl, problem je nestao.
U pitanju je kabl, koji nije RF izolovan, i na taj nacin sve sto dolazi iz kompa on prakticno prenese na zvucnu kartu, ili interfejs koji to pojaca, i izbaci na zvucnike. Zamena FW kabla je resila problem (bar kod mene)

DrumstickBass
14-10-2007, 11:15 AM
Kad je vec tema UltraLite moze li neki kratki review?

bojanmil
14-10-2007, 12:36 PM
Resen problem!
Promenio sam FireWire port i stvar se drasticno popravila, ali je i dalje bilo sitnih smetnji. Ne volim guzvu sa kablovima, pa sam MOTU povezao na FireWire port koji se nalazi na samoj ploci. Odlucio sam da probam da ustekam i dodatni FireWire port koji se samo zabode na plocu. I gle cuda, odjednom stvar krete na bolje.
Zbog vec pomenute guzve sa kablovima se moj MOTU napajao preko FireWire porta. Hteo sam da izbegnem spoljni ispravljac za napajanje. Tek kada sam i njega ukljucio svi problemi su bili kao rukom odneseni!
Znaci, MOTU UltraLite treba povezati preko dobro uzemljenog FireWire porta i omoguciti mu napajanje preko spoljnog isravljaca. Ovako povezan MOTU nece praviti nikakve probleme! Hvala jos jednom svima na savetima i trudu!

Srdacan pozdrav!

alen_Otachi
14-10-2007, 08:31 PM
Kad je vec tema UltraLite moze li neki kratki review?

super stvar. latencije niske, pre ampovi jaki, wandleri super. jedino sta sam primjetio da kad snjimas zvuk onda nije tolko sirok ko sto je naprmijer kod keyboarda direktno.taj problem sam rjesio sa paningon preko motu mixera. nije jos uvjek ko kod instrumentan kad ga npr. slusas direktno preko slusalica ali na kraju za mix to nea veze.

napocetku je bilo problema sa driverima za PC (tad je vise bio preporucljiv za korsnike mac-a) ali to je motu medzu vremenu rjesio. sta je problem je da trebas bas tacnu firewire kartu imat. ja sam bio te srece da sam vec imo pravu instalirano tako da nisam je vis emoro kupovat.

sve u svemu dobra alternativa za RME fireface

pozdrav

bojanmil
15-10-2007, 07:07 AM
Da, MOTU UltraLite e zaista super sprava! Dodao bih samo da je podrska za DIRECT MONITORING uradena vrhunski, tako da se moze snimati bez problema cak i kada je latencija postavljena na malo vece vrednosti. Sto se sirine zvuka tice, na nekoj optimalnoj snazi, na kojoj slusam dok radim, mix je fenomenalan! Sve izlazi ako dobro. Drugo, uredjaj moze raditi i u STANDALONE modu, tojest bez racunara. Ima displej na njemu i moze sluziti kao mixer, preamp... Jedino sto nema effect processor, ali bi to vec bilo mnogo. :-)

funksoulbrother
29-12-2007, 01:31 PM
sta je problem je da trebas bas tacnu firewire kartu imat. ja sam bio te srece da sam vec imo pravu instalirano tako da nisam je vis emoro kupovat.

a koja je to konkretna firewire kartica?

jel imao netko prilike koristiti i ultralite i konnekt 24 pa da moze usporedbu neku kratku dati? najvise me zanimaju konverteri i software, tj. mixer.