PDA

View Full Version : Cubase 4 ili Nuendo 4

S-S-R
04-10-2007, 09:18 AM
Za prvenstveno audio rad, sta bi od ovo dvoje vi koristili

Danny Lou
04-10-2007, 10:05 AM
Cubase sx 2, poslednja verzija...:cool:

Dexxy
04-10-2007, 12:02 PM
Nuendo 3. Ja mislim da ovo nema niko jos kod nas.

Color
04-10-2007, 01:40 PM
Ja sam pre 2 nedelje uzeo Cubase 4, extra je :-)

SHIVA
04-10-2007, 03:16 PM
Ja chuo da Cubase 4 radi loshije od verzije 3 i na XP i na Vista platformi (pogledati topic daw XP vs. Vista - ima poprilichno konkretnih testova i zakljuchaka).

Tazman
05-10-2007, 01:10 PM
jel zna neko ima li ovih novih verzija (4) u " narodnim " varijantama ?

google
05-10-2007, 01:51 PM
Ja sam pre 2 nedelje uzeo Cubase 4, extra je :-)

Da li mozes da uplodujes deo istog miksa iz Cubase 3 i cubase 4?

Da li ima razlike u zvuku?

Na kojoj platformi radis?

gitarstudio
19-12-2007, 07:23 AM
GDE DA SKINEM CUBASE 4:confused:

LACKY
19-12-2007, 07:26 AM
Na Stainbergovom sajtu (prvo otvori Visa karticu) a moze i preko dilera audio opreme, mislim da je oko 1600.
A ako je dilema za audio rad izmedju ova dva onda Nuendo.

lesha
19-12-2007, 07:33 AM
GDE DA SKINEM CUBASE 4:confused:

nadam se da si procitao pravilnik o pirateriji..

kravadinka
20-12-2007, 11:59 PM
nadam se da si procitao pravilnik o pirateriji..

Covek je verovatno mislio na Try Before Buy, nemoj tako... :wink:

Nema nista lose u tome probati pa ako radi onda dati novac, jer Steinberg je u verziji 2 a pogotovo 3 toliko bagovit, ponekad mi treba 3 sata da sve namontiram da radi, a onda celih 15 minuta se kreativno izrazavam, pa onda odem da se prosetam jer sam proteklih par sati bio inzinjer elektrotehnike vise nego umetnik!
Da mi nije PT i Logic-a ponekad, nista od posla...

Protiv sam piraterije naravno, da ne budem shvacen pogresno... Sve dok cinizam ne predje granice izdrzivosti...

Pozdrav!

LACKY
21-12-2007, 12:12 AM
Ne znam sta je tu bagovito, imam 2,3 a za par dana i 4 i uvek je sve radilo kako treba.

Oggy
21-12-2007, 12:22 AM
Ne znam sta je tu bagovito, imam 2,3 a za par dana i 4 i uvek je sve radilo kako treba.

Takodje...

Moritz
22-12-2007, 12:27 PM
\ jer Steinberg je u verziji 2 a pogotovo 3 toliko bagovit, ponekad mi treba 3 sata da sve namontiram da radi, \

Pozdrav!

Ne znam o cemu pricas posto meni sve savrseno sljaka.
Mozda ti je losa "verzija" ?

silicon science
22-12-2007, 04:26 PM
Mozda ti je losa "verzija" ?

Mozda mu je losa struja...
Za EPS ti obavezno treba UPS:rotfl:

66musicman
23-12-2007, 05:05 PM
takodje bez ikakvih velikih problema od Atari verzije 3 do danasnje verzije Cubase 4 i Nuenda 3.2., mada licno poznajem mnoge sa velikim problemima a razlozi su totalno nepoznavanje materije i "silovanje" kompa i software-a.

kravadinka
23-12-2007, 10:34 PM
Sa verzijom jedan sve radilo, sa dvojkom takodje sa par manjih problema vise se i ne secam, ali uglavnom sam radio bez nekih vecih zastajkivanja, generalno freeze nije radio dobro, ali to je reseno sa trojkom koja konkretno pukne svaki put kad ucitavam svoj setup EW Strings ukoliko on nije jedini instrument, naravno u pitanju je setup sa 4, ponekad i 5 pojedinacnih preseta, sto je dosta veliko, ali opet smesno za ona 2GB RAM-a!
Sledeca stvar koja se desava je da ne mogu izvuci vise od par instrumenata iako je bufer na nekih 12%, onda lepo moram da freezujem a ni uvod nisam postavio, mucenje!
Sto se masine tice moglo bi i to da bude problem da materiju ne poznajem kako je poznajem, pa je to iskljuceno, kompjuter mi je uvek maksimalno sredjen i nasviran, da ne pominjem neke sada kojima mozes naci i kiseo kupus unutra od gomile projekata snimanih bez nekog reda i smisla, dakle o tome ni govora!
Da, na Visti se to ne desava, teeeek ponekad...
Verzija je prava, a i kad nije, takodje isto...

LACKY
24-12-2007, 02:00 AM
Mislim da ti je problem u setovanju Winda, ja Nuendo nasviram do (malte-ne) 100% i radi bez problema.

Jan
24-12-2007, 05:58 AM
Mislim da ti je problem u setovanju Winda, ja Nuendo nasviram do (malte-ne) 100% i radi bez problema.

isto

Jan
24-12-2007, 05:59 AM
Sa verzijom jedan sve radilo, sa dvojkom takodje sa par manjih problema vise se i ne secam, ali uglavnom sam radio bez nekih vecih zastajkivanja, generalno freeze nije radio dobro, ali to je reseno sa trojkom koja konkretno pukne svaki put kad ucitavam svoj setup EW Strings ukoliko on nije jedini instrument, naravno u pitanju je setup sa 4, ponekad i 5 pojedinacnih preseta, sto je dosta veliko, ali opet smesno za ona 2GB RAM-a!
Sledeca stvar koja se desava je da ne mogu izvuci vise od par instrumenata iako je bufer na nekih 12%, onda lepo moram da freezujem a ni uvod nisam postavio, mucenje!
Sto se masine tice moglo bi i to da bude problem da materiju ne poznajem kako je poznajem, pa je to iskljuceno, kompjuter mi je uvek maksimalno sredjen i nasviran, da ne pominjem neke sada kojima mozes naci i kiseo kupus unutra od gomile projekata snimanih bez nekog reda i smisla, dakle o tome ni govora!
Da, na Visti se to ne desava, teeeek ponekad...
Verzija je prava, a i kad nije, takodje isto...

Jesi li instalirao DFD za Kontakt Player?

Plonk
24-12-2007, 09:35 AM
aaaaa, koliko usera nuenda....nisam znao da je toliko popularan....mora da je mnogo jeftin program:rotfl:

Jan
24-12-2007, 10:47 AM
aaaaa, koliko usera nuenda....nisam znao da je toliko popularan....mora da je mnogo jeftin program:rotfl:

brate

kravadinka
24-12-2007, 12:43 PM
Sa jedinicom i dvojkom nisam radio optimizaciju sistema jer je sve radilo dobro, dok sam sa trojkom bio prinudjen zbog gore pomenutih problema i situacija je samo malo bolja, ali... Magla i pijaca uglavnom...
Naravno da imam DFD...

Jan
24-12-2007, 04:22 PM
Sa jedinicom i dvojkom nisam radio optimizaciju sistema jer je sve radilo dobro, dok sam sa trojkom bio prinudjen zbog gore pomenutih problema i situacija je samo malo bolja, ali... Magla i pijaca uglavnom...
Naravno da imam DFD...

Pa ja imam Nuendo 3, i te probleme o kojima ti govoris sam imao dok nisam instalirao DFD, sad uzmem otvorim EW Gold Orchestra (i tu ocitam jedno 6-7 instrumenata), Hypersonics 2 (sa 3-4 preseta), Trilogy (sa 1 ili 2 preseta), jedno 3-4 Nexusa i Battery 2 i sve mi radi ok, nekad se pokoci ali je normalno obzirom da imam giga ram-a i AMD Athlon 3000+....

Arthur
24-12-2007, 10:49 PM
hajdmo da se drzimo teme, dakle, da li je neko spreman da podeli utiske o seriji 4 steinbergovih proizvoda?

LACKY
25-12-2007, 01:23 AM
Treba da dobijem Nuendo 4 iza nove godine pa cu da probam.

Rocket Roll
08-01-2008, 03:46 PM
Kahm kahm, "pojavio" se... Utisci?

LACKY
08-01-2008, 04:20 PM
???

kejkz
08-01-2008, 04:53 PM
potraži u gus(l)arskoj luci... ili na irc-u ;)

Tomislav
08-01-2008, 06:38 PM
Kažu nestabilan je, al šta košta isprobat...

Mislim da za audio definitivno cubase ako govorimo o novoj verziji (4) jer je steinberg sve osim user friendly. Izbacili iz nuenda bitne stavke, za nekoga tko želi komponirati recimo.

Jan
08-01-2008, 07:24 PM
Ka?u nestabilan je, al ?ta ko?ta isprobat...

Mislim da za audio definitivno cubase ako govorimo o novoj verziji (4) jer je steinberg sve osim user friendly. Izbacili iz nuenda bitne stavke, za nekoga tko ?eli komponirati recimo.

NE samo to nego VST3 standard nije namenjen third party plugin-ovima osim ovih novih VST3 plugin-ova u samom Cubase-u 4...Meni jedina novina kod Cubase 4 zbog cega bih voleo da ga koristim je ta drag & drop funkcija kod instertovanih pluginova...Tako da jos ne zelim da drndam svoj iole stabilni sistem njime

Tomislav
08-01-2008, 07:46 PM
VST3 će moći biti third party... Kad bude izdan SDK.. A to bi rebalo biti ovaj ili idući mjesec.

Jan
08-01-2008, 08:29 PM
VST3 će moći biti third party... Kad bude izdan SDK.. A to bi rebalo biti ovaj ili idući mjesec.

Sta je SDK?

Tomislav
08-01-2008, 08:38 PM
Software development kit. On bi trebao omogućiti programerima pisanje pluginova u VST3 formatu... A vjerujem da će se ovoga prihvatiti odmah, jer donosi neke dobre i važne promjene. Meni je recimo super što neće žderati procesor kad nisu u upotrebi i što mogu imati više midi ulaza (sampleri sa više od 16 kanala..) itd.

Jan
08-01-2008, 10:24 PM
Software development kit. On bi trebao omogućiti programerima pisanje pluginova u VST3 formatu... A vjerujem da će se ovoga prihvatiti odmah, jer donosi neke dobre i va?ne promjene. Meni je recimo super ?to neće ?derati procesor kad nisu u upotrebi i ?to mogu imati vi?e midi ulaza (sampleri sa vi?e od 16 kanala..) itd.

Da za to znam...Ali onda cemo morati da cekamo i na te pluginove da budu napisani u tom formatu

LACKY
09-01-2008, 03:32 AM
Stalno ista prica! Vista je bulja, Cubase i Nuendo 4 su bulja. Vidimo se za dve godine kada budete pricali kao je Empiricon, Cubase i Nuendo 5 bulja!

Jan
09-01-2008, 05:36 AM
Stalno ista prica! Vista je bulja, Cubase i Nuendo 4 su bulja. Vidimo se za dve godine kada budete pricali kao je Empiricon, Cubase i Nuendo 5 bulja!

nisam reko da je bulja jer ga nisam ni probao, u glavnom sve sto je novo trebalo bi da bude bolje (sto se kompjuterske tehnologije tice barem), ali kazem da se ne treba treskati od zemlju da bi se probala ova verzija, jer svi pricaju o tom VST3 interface-u (pa i ja, zbog toga sam najvise cekao Cubase 4 i cak razmisljam da kupim Studio verziju), a za sada on je neupotrebljiv na ostalim pluginovima osim ovih novih u Cubase-u...eto...strpljenje

LACKY
09-01-2008, 05:53 AM
Nije neupotrebljiva, nego jos niko nije izbacio plugove u VST3 verziji, a kada to urade osticemo pravu prednost toga.

Jan
09-01-2008, 06:09 AM
kada to urade osticemo pravu prednost toga.

Bas tako.

kejkz
09-01-2008, 07:59 AM
Svaki program ima svoje bube, samo je bitno naci onaj koji ti odgovara u vecini aspekata. Cubase 4 je lep program, ali izgleda da je ispred svog vremena, bar kada je podrska od strane trecih lica u pitanju. Za to je kriv i steinberg, koji je ovoliko dugo cekao da izbaci novu specifikaciju vst standarda. Nadam se da ce se situacija sa ovim programom popraviti u buducnosti.

IK
09-01-2008, 02:11 PM
Nuendo 4.

Kad radim čiste audio aran?mane, sve se pona?a normalno i software jako lijepo radi..
Kada radim monta?u audia na video, prilikom zoom out-a (ne uvijek) dolazi do prijavljivanja gre?ke i pada programa.. Auto save intervale sam bio prisiljen zgusnuti na 2 minute i usnimavam 20tak backup fileova (nek se nađe).

Budući da N4 imam samo na poslu, nemam pojma kako radi u okru?enju VST instrumenata. Media Bay je super fora, ali se moram jo? njime pozabaviti da bih sku?io ?to sve mo?e. Drag and drop plugina je ono ?to je falilo od prve verzije Nuenda i SXa i u biti jednostavna fora koju pro tools i wavelab imaju odavno. Radi bez gre?ke. VST3 plugini su slijedeća novost i kompresor koji dolazi sa verzijom 4 omogučava sidechain (ducking) izveden gotovo isto kao u pro toolsima. Nadam se da će biti napisano jo? vst 3 plugova s tom opcijom.
Jo? kad slo?e "real deal" rooting (iz grupe u grupu bez ograničenja) i panorame na sendu, ?to se mene tiće, ne moraju dalje :)

atmajian
11-01-2008, 05:13 PM
S hardverske strane, ni jedan ni drugi. I ono malo napisane SMP optimizacije Winsa neće uspjeti iskoristiti jer su STA (single threded apps) i iako nemaju kernel drivere imat će nevjerojatnih problema s hendlanjem bilo kojeg sustava multiplih točki procesiranja. A o problemima s Intelovim chipsetima da se ne govori.

Neki su čak išli toliko daleko da su morali u potpunosti isključiti muliprocessing, a poneki ga čak i u potpunosti onesposobiti u BIOS-u da bi se i C i N stabilizirali.

Ovo sve vrijedi za x64 sisteme, naravno. x32 na jednog jezgri radi stabilno, kao i većina DAW-ova.

Tomislav
11-01-2008, 05:31 PM
Atmajian, oprosti, ali imam osjećaj da si nekako previše paranoičan što se tiće hardware-a.

atmajian
11-01-2008, 05:58 PM
Atmajian, oprosti, ali imam osjećaj da si nekako previše paranoičan što se tiće hardware-a.

Nisam, obje četvroke rade bez ikakvih problema unutar 32-bitnog adresiranja na jednoj točki procesiranja, ali kao ASMP appsi imaju velikih problema s utilizacijom multiplog procesiranja (bilo single ili multiple CPU sistema).

Naišao sam na niz prijavljenih problema svugdje, jedan sam i vidio na svoje oči. i kasnije pronašao na internetu.

Navodno će biti veliki fix za to u sljedećem updateu, ali je pitanje hoće li riješiti to do kraja.

A SMP je općenito problem kod svih appsa na Win platformi, Sonar još najbolje scalira Quadove, ali iskorištenost multiplih točki procesa još nije iskorištena koliko bi mogla biti.

Nadajmo se da će sljedeći Winsi biti maksimalno optimizirani.

clusterchord
11-01-2008, 07:57 PM
@Tomislav: reci mi, konkretno, sto je maknuto iz Nuenda4, u odnosu na Cubase4, a tice se komponiranja ?

to me jako zanima. inace imam N2 original, i razmisljao sam o update-u na N4..

nisam probao zasad ni 3 ni 4, ali mislim si, jeli moguce da problemi koje su neki ljudi susreli sa C4/N4 mogu imati kao uzrok jednostavno los CRACK ????

ruku na srce, piraterija se prosirila i po zap. svijetu, gotovo sam siguran da puno tih postova i po stranim forumima dolaze od ljudi koji imaju (ko zna kako) krakiran software,,

sto mislite o tome, ili je jednostavno C4/N4 stvarno bugovit takav kakav je? pa cekamo verziju 4.2 ??

atmajian
11-01-2008, 08:04 PM
nisam probao zasad ni 3 ni 4, ali mislim si, jeli moguce da problemi koje su neki ljudi susreli sa C4/N4 mogu imati kao uzrok jednostavno los CRACK ????

ruku na srce, piraterija se prosirila i po zap. svijetu, gotovo sam siguran da puno tih postova i po stranim forumima dolaze od ljudi koji imaju (ko zna kako) krakiran software,,

sto mislite o tome, ili je jednostavno C4/N4 stvarno bugovit takav kakav je? pa cekamo verziju 4.2 ??
Sto posto je bugovit.

Moji izvori sigurno koriste origi soft, nema crack nikakve veze s tim, uostalom do nedavno C i N 4 i tako jo? nisu crackirani, iako iLok je.

?to se tiče prednosti za komponiranje, ima ih puno.

VST3 unloada pritisak na proc s detekcijom ti?ine i bez neiskori?tenih busova, multipli I/O, napredno routanje, jači sample editor, bolji file management, dodatne MIDI mogućnosti, jo? naprednije editiranje, veća ergonomičnost, GUI vi?e nije lockan unutar API-a (dakle mo?e? sizeati VST windowe kako ?eli?).

Konačno, ima i x64 verziju s bit-bridgeom, to je najva?nije.

Tomislav
11-01-2008, 08:10 PM
Meni je VST3 revolucija i konačno drag&drop efekata-to mi najviše treba.

@Cluster: Ovdje možeš vidjeti što se za Nuendo kupuje odvojeno http://www.steinberg.net/1442_1.html sad neznam koliko je potrebno za komponiranje, učinilo mi se da je notacija važna. A i nema drum editora. Razocaralo me malo...

LACKY
11-01-2008, 11:08 PM
Pa koja je poenta uzeti cetvorku a nekoristiti 64-bit rezim, pa zato i idem na 4. Svi smo pokupovali 64 bit platforme a grcevito zelimo ostati na 32.

silicon science
17-01-2008, 02:40 PM
Nemojte me sada razapeti, bilo bi dobro da se pojavi neko k'o ima original Nuendo 4 na MAC-u. Pa neka on kaze kako radi... Mogu samo da zamislim kakve probleme imaju programeri da prilagode soft moru "apotekarskih racunara"...

kejkz
17-01-2008, 02:51 PM
Nemojte me sada razapeti

Gotovo je, bićeš razapet prvom prilikom, samo kad se odluči da li ćeš posle raspeća biti pržen na ulju, ili ćeš biti pomilovan, te ostavljen da te izjedu lešinari. Sve u vezi te zgode će biti odlučeno na sledećem saboru audio inženjera, veštica i plemenskih vračeva, koji se, na tvoju sreću, uskoro održava. ;)

Tomislav
17-01-2008, 08:04 PM
Hm, a kako radi cubendo na Mac-u?? Baš me zanima.....

Steka
17-01-2008, 08:20 PM
batalite price u vezi cubase 4 itd.
koristite cubase sx 3 ili nuendo 3 i sve na windows xp jer
vista je bulja teska.
Ko ima kinte neka koristi pro tools!!

silicon science
18-01-2008, 12:59 AM
Hm, a kako radi cubendo na Mac-u?? Baš me zanima.....

I mene zanima jbg.:banghead:

LACKY
18-01-2008, 01:34 AM
Upravo ga danas dobio, ali sacekacete neko vreme dok nezavrsim projekat koji je u toku mixa, pa nebih da se sad zajebavam sa novim Daw-om jer mi je svaki dan bitan zbog roka.
Pri tome neko gore rece da je Nuendo Ilock! Odakle ti to?
A da pri tome Nuendo savrseno radi u okruzenju multi procesinga odavno. Ja sam 2003 kupio dual Mac i Nuendo 2 (pa posle up na 3) to radi savrseno. Pod 2. I na mom apotekaru sa Core 2 Duo 6600 radi savrseno i renda oba procesora podjednako..

LACKY
18-01-2008, 01:02 PM
@Tomislav: reci mi, konkretno, sto je maknuto iz Nuenda4, u odnosu na Cubase4, a tice se komponiranja ?

to me jako zanima. inace imam N2 original, i razmisljao sam o update-u na N4..

Sta kazes piraterija se prosirila i po zapadu. Pa jeste li citali koga je sve Waves predao na sud, sve profesionalci studii iz LA za koje smo i mi culi.
A pri tome ko su najveci hackeri (gledajuci globalno), pa amerikanci naravno. Oni po mojoj gruboj proceni razbiju 70% softver koji se crackuje u toku godine.

Rhino
20-01-2008, 01:44 PM
Upravo ga danas dobio,..

Ima li kakvijeh utisaka?

Dexxy
23-01-2008, 11:34 AM
Radi li nekome kako treba zadna verzija :wink:

Rocket Roll
23-01-2008, 01:29 PM
Ne radi nikom kako treba, koliko sam čuo... Pritom je problem, po svim izve?tajima, u samom Nuendu / Cubaseu.

Tako je bilo i sa trojkom... sve do 3.2.x.x bilo je bagova na megabajte.

Plonk
23-01-2008, 02:15 PM
ja koristim sx2 za zadnjim update-om i cini mi se da je najstabilinja verzija:)
ko ne boluje od toga da mora da ima zadnju verziju, preporuka sx2!!!!

LACKY
24-01-2008, 05:15 AM
Potpuno si upravu.
A dali si cuo razliku u zvuku 2 i 3(ako si probao 3)?

idvi
24-01-2008, 09:55 AM
ja koristim sx2 za zadnjim update-om i cini mi se da je najstabilinja verzija:)
ko ne boluje od toga da mora da ima zadnju verziju, preporuka sx2!!!!

Po meni verzija 2x ne mo?e da se uspoređije sa 3 (zadnja verzija) midi edit te
i sam izlazni zvuk (nije stra?no..ali je) je bolji..i jo? dooosta toga naprednije nego u 2X...a meni je stabilna do bola..osim kad sam nesto ne zavrnem...sa nijednom 2x nisam to postizao.:D
...dakle nadam se da i 4 ica poslje pocetnih muka da se ustali..

Plonk
24-01-2008, 02:39 PM
ma mozda i ima razlike izmedju sx2 i sx3, ali to je zanemarljivo, barem meni...ionako mi je glavni tool ableton live 6, tu sve radim , kasnije samo eksportujem u audio i u cubase na dalju obradu.....tako da se ne zamaram razlikama izmedju sx2 i sx3 :), sto se tice cubase 4, orginalni program nisam imao prilike probati, dok mi je 'narodna' verzija jako nestabilna:cry:, ionako dok se ne pojave vst3 instrumenti, nema potrebe za njim

nESbo
30-01-2008, 10:05 AM
Odlepiću!!! Najzad sam podesio Vistu x64 najoptimalnije moguće, pustio instalaciju Cubase-a 4 i dobio poruku "Cubase 4 only works on Windows XP SP1 or higher" ~!!!!! AaaaaAAAAaaaaA!

Plonk
30-01-2008, 10:28 AM
Odlepiću!!! Najzad sam podesio Vistu x64 najoptimalnije moguće, pustio instalaciju Cubase-a 4 i dobio poruku "Cubase 4 only works on Windows XP SP1 or higher" ~!!!!! AaaaaAAAAaaaaA!
koliko znam kolega je isprobavao cubase 4 na visti.mislim da radi na visti

nESbo
30-01-2008, 11:14 AM
Pa nemam pojma. Koristim Vistu Ultimate x64, licencnu. Na x86 nisam probao Cubase 4 ali znam da 3-ojka radi odlično.

lesha
30-01-2008, 04:02 PM
probaj u compatibility modu za xp, ako to postoji pod vistom.