View Full Version : OD PC-a DO MACA
LACKY
03-10-2007, 06:35 PM
Napokon sam od svoje pisijevace napravio i Mac ( uy pomoc Divinera i Kejkejkeza), pa su dok sredim sistem i ako nekoga zanima vise o tome.
ANITA
03-10-2007, 06:47 PM
Mene sve zanima o tome! Čekam priču! :)
Izvesen sam vec o tome :)
Samo se pazi da te elegantni gospodin sa bradicom negde ne saceka sa bejzbol palicom zbog skrnavljenja :)
.... pisi koje si komponente odabrao i sl
Pozdrav
dobro dosao u sektu .drago mi je da to cujem ;)
~R
DEMONIO
03-10-2007, 09:58 PM
Eto reeeeeeeesenja :) - Shto bi rekao Zoran Radmilovic...
Mene takodje zanima shta kako gde i zashto :) i da... Da li je moguce videti tog "Frankeshtajna" :) ?!
Dexxy
03-10-2007, 10:50 PM
I mene zanima...:D
LACKY
04-10-2007, 12:10 AM
ASUS P5B DELUXE WI-FI, CORE DUO 6600 ASUS GT 7300 SILENT i 2x1Gig rama(nemam polma kojeg 800Mhz)
Elem Ru Daw Pro.
To se generalno pokazala kao dobra kombinacija za Osx.
Sa Osx-om generalno nemam problema (vec godinam koristim Mac) tako da je Kejkez samo prekopirao komletnu particiju sa svog harda na moj (Osx za razliku od Winda mozes iz bilo kog kompa premestiti u bilo koji i to radi), zatim napravio but meni i to je to. Nismo imali vremena da se danas pozabavimo da proradi mreza ali cemo uskoro (i onako mi nesluzi nicemu).
Elem ukratko, Kejkez je imao instalisan i podesen Osx koji je bez problema radio bez dodatnih stelki i na mojoj konfiguraciji. Ono sto je bitno, kada sklapate ili kupujete racunar trebalo bi se posavetovati sa ljudima iz npr.Ru Daw ekipe da nebi ste pazarili nesto sto ni djavo nemoze naterati da proradi.
Jer u principu sama cena i kvalitet komponenti nije garancija da ce proraditi pod Osx-om (neradi sve pod njim tj. izbirljiv je).
Za sada toliko.
Posto te je izasao kompjuter?
LACKY
04-10-2007, 12:33 AM
Ja sam to pazario jos u Maju tako da su te cene sigurno pale porilicno.
Tad je to bilo nesto izmedju 800 i 900 E.
Ja sam to pazario jos u Maju tako da su te cene sigurno pale porilicno.
Tad je to bilo nesto izmedju 800 i 900 E.
A kako bi poredio tu konfiguraciju sa G5, obzirom na tvoje iskustvo u radu sa njim?
Sta se vise isplati?
LACKY
04-10-2007, 12:40 AM
Pazi to sam tek danas ubacio, pa cu da testiram. Ako to bude radilo kako treba zbogom Stive Jobse!
E, a koju zvucnu kartu imas? Ovde je bilo reci da vecina PCI ne rade na OSX-u.
LACKY
04-10-2007, 12:46 AM
Treba tek da mi stigne, Pslao sam jedan 424 na zamenu za reviziju expres.
slowstar
04-10-2007, 12:51 AM
Izvesen sam vec o tome :)
Samo se pazi da te elegantni gospodin sa bradicom negde ne saceka sa bejzbol palicom zbog skrnavljenja :)
.... pisi koje si komponente odabrao i sl
Pozdrav
Nece, on mu je prijatelj, a osim toga ima i PRAVU jabuku - ispunio je uslove za clanstvo...
LACKY
04-10-2007, 12:52 AM
I pravu a sada pravim i krivu!
slowstar
04-10-2007, 12:56 AM
Ej Lacky, kad ces da mi "pregazis" starog pantera? jos mi stoji na jednom od hardova, a nemam 3 ciste da ga sam obrisem...
Aj' vidimo se posle otvaranja "Bemusa" Nesto sam morao da semplujem okolo Mahlerove 2-ge simfonije, cist RnB...
slowstar
04-10-2007, 12:59 AM
Vidim da me ovde mnogi jos nisu "skapirali" - ja se borim za OSX, a protiv Windowsa i Viste, a ne za "jabucni hardware" koji je fakat lepsi, ali to nije predmet diskusije, dakle samo borba za OSX ili buduci Leopard, nista vise...
P.S. sto se tih "karata" tice, ne treba mnogo razmisljati, najverovatnije sve USB ili jos bolje FireWire varijante garantovano rade na toj Tajvansko-Jabucnoj kombinaciji,
Sto se zamarati sa PCI, kad su ionako gotove (osim ovih EX, naravno)
LACKY
04-10-2007, 01:04 AM
Ajde zovi kada izadjes iz guzve.
Dexxy
04-10-2007, 01:53 AM
Ziveo INTEL...:D
RetroMan
04-10-2007, 07:14 AM
Ziveo INTEL...:D
U Mac-u.
RM
Studiokoka013
04-10-2007, 08:42 AM
Cestitam Momci jel mogu neke slicice masine i na primer test iz Xbencha.
pozdrav KOKA.
drzox
04-10-2007, 10:00 AM
Ja radim vec 2 mjeseca na hackintoshu i nema nikavih problema.
PCI karte ne rade sto znaci sve sto je PCI nece vjerovatno nikad proraditi.
Da bi imali potpunu podrsku grafike morate imati ili nvidia 7600gt ili neku od ati 1x00 serie, to znaci da ce vam ostale kartice raditi sa rezolucijim max 1024x768 i samo jedan ekran dok ove gore navedene 1280x1024 i dva ekrana.
Konfiguracija MB asus p5ld2, core 2 6600 2,4,nvidia 7600gt,mbox2,
3 x maxtora 250gb.Koliko sam uspio vidjeti na macovim stranicama ,razlika je samo u procesoru ,tamo je quad i nisu naveli maticnu plocu jer to nikad ne rade ali je sigurno neki asus ili slicno .
Sto se tice razlike performansi u odnosu na G5 moze biti samo u snazi procesora,a sigurno mozete kupiti dva PC za jedan g5 a dobivate dvostruko jace(1+1=2xG5)
Instalacija bez problema kao i windows ubacis boot cd osx i pratis(osx je malo modifikovan kao i windows)
Sve imate na insanelymac.com
peruzza
04-10-2007, 10:18 AM
Hackintosh na prastaroj masini:
Ploca - Asus P4C800-E DL, chipset 875,
CPU - Intel P4 3,0GHz ,Socket 478,
Memorija - 1Gb RAM-a,
Graficka - MSI NX-6600,
gomila S-ATA i ATA diskova...
i sve radi PERFEKTNO!!!
Jos nisam probao sa FF800, javljam kad povezzem, samo da izadjem iz guzzve.;)
P.S. Sa ovom NX6600 rezolucija koju 'ocu + TV, bez problema!!! :D
LACKY
04-10-2007, 11:35 PM
Nesto razmisljam, ako grafika radi na pci expres, zasto nebi i neka novija audio karta koja radi na istom slotu u novim 5-icama?
Jesi' svrlajo po forumima, kakva su iskustva konkretno oko toga?
kejkz
04-10-2007, 11:42 PM
Ma ne brigajte brigu, u sustini, ako hardver ima intel tj. unibin drajvere, radice! Meni je bez problema prepoznavao mrezne karte, usb pci habove, AGP karte. I naravno, zvucne karte... :)
LACKY
04-10-2007, 11:48 PM
Eto to sam i mislio, mora da moze. To ce biti dobro ako sve pocne da radi kako treba (a kazu sa Osx 10.5 da ce sve savrseno raditi), a to me raduje i zbog Bila G. da vec napokon pocne da se bavi ziveznim namirnicama. A ond ce Air da menja taktiku i eto veselja!
LACKY
04-10-2007, 11:49 PM
Cestitam Momci jel mogu neke slicice masine i na primer test iz Xbencha.
pozdrav KOKA.
Sutra, prekosutra cu da bencujem pa kacim!
Pendula
07-10-2007, 11:12 PM
a jel moze da se ubaci wd raptor, to mene zanima.
kejkz
11-10-2007, 12:12 AM
a jel moze da se ubaci wd raptor, to mene zanima.
a ?to ne bi moglo :)
evo xbench testa od večeras, 10.4.10 instalacija i Geforce 8800gts 320 mb (ne preporučujem ovu kartu za sada, suvi?e problema prilikom instalacije i pokretanja)
Results 193.10
System Info
Xbench Version 1.3
System Version 10.4.10 (8R4031)
Physical RAM 2048 MB
Model ACPI
Drive Type WDC WD5000AAKS-00TMA0
CPU Test 177.34
GCD Loop 412.20 21.73 Mops/sec
Floating Point Basic 197.52 4.69 Gflop/sec
vecLib FFT 136.67 4.51 Gflop/sec
Floating Point Library 129.05 22.47 Mops/sec
Thread Test 346.70
Computation 314.86 6.38 Mops/sec, 4 threads
Lock Contention 385.71 16.59 Mlocks/sec, 4 threads
Memory Test 233.71
System 229.36
Allocate 200.86 737.61 Kalloc/sec
Fill 273.87 13316.39 MB/sec
Copy 224.74 4641.82 MB/sec
Stream 238.23
Copy 211.65 4371.63 MB/sec
Scale 213.43 4409.40 MB/sec
Add 272.37 5802.09 MB/sec
Triad 269.62 5767.84 MB/sec
Quartz Graphics Test 228.02
Line 206.69 13.76 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 264.54 78.98 Krects/sec [50% alpha]
Circle 256.66 20.92 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 231.06 5.83 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 196.66 12.30 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 205.76
Spinning Squares 205.76 261.01 frames/sec
User Interface Test 577.20
Elements 577.20 2.65 Krefresh/sec
Disk Test 80.19
Sequential 131.59
Uncached Write 132.57 81.40 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 139.82 79.11 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 105.64 30.92 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 160.37 80.60 MB/sec [256K blocks]
Random 57.66
Uncached Write 22.36 2.37 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 142.62 45.66 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 89.87 0.64 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 153.53 28.49 MB/sec [256K blocks]
Studiokoka013
11-10-2007, 09:31 AM
Auuuu pa ovo je bolje od Quad qore Intel Xeona 2.66Ghz......
Na koliko radi memorija i bus?
kejkz
11-10-2007, 09:40 AM
Mozda jeste kada se pogleda krajnji skor, ali treba biti oprezan. Ovde dosta izvlaci graficka, posto je prilicno nova. Realno ovaj kompjuter spada medju brze dualcore kompjutere, ali mislim da se tesko moze porediti sa kvadovima.
kompjuter je trenutno iskljucen, tako da cu podatke o njemu ispisati kasnije, nisam ih zapamtio...
Studiokoka013
11-10-2007, 04:58 PM
Tvoj CPU Test 177.34score to me iznendilo.Mora da je procesor clockovan na 3.2Ghz ili vise?
Ja na Mac pro quad 2.66Ghz imam CPU Test oko140.00score.
Javi mi molim te na koliko radi CpU
Pozdrav i hvala KOKA.
diviner
11-10-2007, 06:53 PM
Racunar je ustvari nas ruDAW PRO promo i vec smo naveli specifikacije ovdje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=152429&postcount=13).
Promo primjerak (na slikama), koji zainteresovani mogu licno probati (mozete mi se javiti na PM) ukoliko su u blizini NS ili cak BG radi na 3.5Ghz, FSB2000 (500Mhz FSB) sa DualDDR1000 memorijom (kompletan racunar radi efektivno 90% iliti skoro duplo brze) i ovakav dostize i prestize performanse ruDAW XTM prvenca (rad u veoma kompleksnim projektima sa samo 1.5ms latence sa recimo RME 9632 interfejsom) koji smo imali prilike vidjeti ovdje, bas na forumu.
Ja sam se vec nekoliko puta "raspravljao" sa kejkzom (on je inace clan ruDAW tima koji je zaduzen za adaptaciju OSX sistema za nase masine) i govorio mu da ta masina mora da bude brza i od mac pro quad. Bio je nepovjerljiv a i nismo imali u blizini nijednu Mac Pro masinu da uporedimo...
Jeste, quad masine imaju 4 procesora, ali se uvijek postavlja pitanje iskoricenja istog. Cak i kada gledate rezultate raznih benchmark programa, imajte u vidu da su oni maksimalno optimizovani za quadcore sisteme, sto gotovo da nije slucaj ni sa jednim drugim primjenjenim aplikacijama (drugim rjecima, ako bismo poredili performanse u Logic 8 Pro, ili nekim real world testovima tek tu bi se vidjele, jos vece razlike). Kejkz ce ostaviti neke testove u Logic 8 Pro pa cemo i tu uporediti stvari (ako se ti slazes Studiokoka013) ?
Zasto je ruDAW PRO brzi...Pa jednostavno, ima duplo veci FSB od Mac Pro quad (mnoooogo veci memorijski protok i komunikaciju chipset procesor), a posto su sve aplikacije optimizovane vise za dualcore, nego za quad, rezultati su neizostavni.
Tek sada ljudi pocinju vjerovati u kvalitet i performanse ruDAW PRO masina. Valjda misle da se sluzimo marketinskom propagandom i demagogijom (jer su tako navikli da budu bombardovani od strane drugih firmi i proizvodjaca) kada napisemo da biramo najbolje primjerke, da ih maltretiramo u najgorim uslovima, da bukvalno svaki dan pokusavamo da nadjemo bolje, efikasnije, brze, stabilnije, i uvijek tishe rjesenje. Nadamo se da cemo rezultatima i dalje postizati nemoguce, a to je da i one najvece nevjernike i skeptike uvjerimo da je ovdje u zemlji Srbiji ipak moguce postici odlicne rezultate, bez obzira koliko trnovit i tezak put bio pred nama.
Poz...
slowstar
11-10-2007, 08:20 PM
Alal vam vera svima!!!
Impresionirali ste me i znanjem, a i preduzimljivoscu...
Ja sam obican kompozitor, klavijaturista, i ne razumem se preterano u racunare,
doduse jos uvek debelo zavisim od istih, i bas zato mi je na prvom mestu stabilnost i pouzdanost u radu, pa tek onda performanse, koje nisam ni na svojoj pouzdanoj G petici iskoristio ni do pola, obzirom da koristim malo audio kanala (8 - 16) a imam i dosta MIDI hardvera, tako da mi je opterecenje CPU bas umereno, ali naglasavam POUZDANOST I STABILNOST SU PRIMARNE!!!
Moze li to vasa ruDAW, i to sa OSX-om i LOGIC studiom?
Ako je to tako, i ja cu da stanem u red za masinu...
diviner
11-10-2007, 09:11 PM
Sto se tice stabilnosti rada u Logic 8 Pro, ja cuh od kejkza da je radio i po 5-6 sati neprekidno (ili cak i duze), a da ruDAW nije ni stucnuo...E sad ako on laze, onda i ja lazem vas :) ...
Naravno, da budem potpuno iskren (a mozete vidjeti da je i kejkz takav...samokritican i iskren) ima nekih stvari koje u OSX86 (verzija prilagodjena PCu ima popularni dodatak 86 na kraju) ne sljakaju najbolje. Recimo sleep mod na nasim ruDAWovima ne radi kako treba (ako to uopste nekome treba?) i to je otprilike JEDINI BAG KOJI SMO DO SADA OTKRILI a koji nismo rjesili uspjesno). No sve su to sitni bagovi na koje covjek zaboravi kada se sjeti da radi na brzoj, jednako stabilnoj (kada se radi o stabilnosti izvrsavanja samih aplikacija unutar OSXa) , apsolutno tishoj (tishoj sigurno od originalnog MacPro-a, jer se ruDAW prakticno uopste ne cuje) i mnogo jeftinijoj masini.
Moracemo uskoro uraditi jos neke testove sa nesto zahtjevnijim interfejsima (mozda bas u studiu kod Kobca i Kona), pa cemo konacno objelodaniti i na prezentaciji da je OSX spreman za upotrebu.... Za sada su probani razni RME interfejsi + neki jeftiniji interfejsi za pocetnike (iz naseg testa svi koji uopste podrzavaju Macintoshe po specifikaciji) i do sada se pokazalo da inicijalno svi interfejsi koji rade na MAC-u, odmah nakon ukljucivanja i instalacije rade i na ruDAWu bez ikakvih problema (kejkz ce jos da me potvrdi ili mozda demantuje, pa eto, predlazem da ostale stvari on "dovrsi").
diviner
11-10-2007, 09:27 PM
Da bi imali potpunu podrsku grafike morate imati ili nvidia 7600gt ili neku od ati 1x00 serie, to znaci da ce vam ostale kartice raditi sa rezolucijim max 1024x768 i samo jedan ekran dok ove gore navedene 1280x1024 i dva ekrana.
Konfiguracija MB asus p5ld2, core 2 6600 2,4,nvidia 7600gt,mbox2,
3 x maxtora 250gb.Koliko sam uspio vidjeti na macovim stranicama ,razlika je samo u procesoru ,tamo je quad i nisu naveli maticnu plocu jer to nikad ne rade ali je sigurno neki asus ili slicno .
Sto se tice razlike performansi u odnosu na G5 moze biti samo u snazi procesora,a sigurno mozete kupiti dva PC za jedan g5 a dobivate dvostruko jace(1+1=2xG5)
Instalacija bez problema kao i windows ubacis boot cd osx i pratis(osx je malo modifikovan kao i windows)
Sve imate na insanelymac.com
Samo par ispravki...
Kao prvo, mogu se koristiti PCI audio interfejsi, i rade gotovo Plug & Play (barem kada je RME Multiface serija u pitanju).
Drugo, na novijim chipsetima od 945 (a P5LD2 i to rev2.0, odnosno C, koju imas, jer jedino ona podrzava Core2) , recimo 965 i P35 instalacija se ne moze pokrenuti tako jednostavno. Potrebna je ili USB optika (dvdrw) ili eventualno SATA jer IDE kanal "nosi" third party kontroler (jmicron npr).
Trece, mogu da rade i 7100GS kartice, a evo uspjeli smo da namjestimo i 8800GTS, sto znaci da mogu razne varijacije da se prave (samo treba ogromno vrijeme, znanje i volja da se ulozi). Slazem se i dobar je tvoj prijedlog za 7600GT jer bi one trebalo inicijalno da su podrzane (nisu potrebni hackovi i tweakovi koje samo strucnjaci poput naseg moderatora kejkza znaju da odrade)...
Cetvrto, ne vjerujem da koriste Asus ili neke gotove ploce jer se i po slikama moze utvrditi da koriste neki namjenski PCB. No stoji to da se koriste intel chipseti koji se koriste i na danasnjim popularnim PC plocama (inace OSX86 verzija ne bi ni radila)
I peto, razlike u snazi su evidentne (malopredjasnji postovi se odnose na to) samo ako imate overklokovan PC (sto nije komplikovano uraditi...komplikovano je samo utvrditi apsolutnu stabilnost istog).
RetroMan
11-10-2007, 09:40 PM
Ako je to tako, i ja cu da stanem u red za masinu...
E jbg, znaci sutra pocinje da pada sneg (a mozda jos nocas). http://rodaplus.net/forum/images/smiles/017.gif
RM
slowstar
11-10-2007, 10:56 PM
E jbg, znaci sutra pocinje da pada sneg (a mozda jos nocas). http://rodaplus.net/forum/images/smiles/017.gif
RM
Ma nije nikakav sneg, mene stalno pogresno razumeju, jer ono sto mi se mnogo svidja kod Jabuke je upravo OS, a ne neki hardware, koji je doduse mnogo lepsi nego kod apotekara, ali to i nije toliko vazno - znaci stabilan i elegantan OSX, i "voznja" LOGICa bez problema. TO JA TRAZIM, a ne nikakav snobizam a la Ferrari, Masserati ili Bentley, dosta mi je i Mercedes, samo da se ne kvari...
Poz.
RetroMan
11-10-2007, 11:05 PM
"voznja" LOGICa bez problema.
mmmm, Logic bez problema, kako bi to lepo bilo. http://rodaplus.net/forum/images/smiles/0hrana.gif
RM
peruzza
12-10-2007, 12:48 AM
mmmm, Logic bez problema, kako bi to lepo bilo. http://rodaplus.net/forum/images/smiles/0hrana.gif
RM
Ne vidim sta je tu problem?:confused:
kejkz
12-10-2007, 01:28 AM
Mora da je procesor clockovan na 3.2Ghz ili vise?
Ja na Mac pro quad 2.66Ghz imam CPU Test oko140.00score.
Da, klokovan je na 3.5 ghz, golden sample :)
Mislio sam, kao sto kaze Diviner, da su Mac masine dosta brze, posebno kvadovi. Svakako da je iskoriscenost procesora, a posebno memorije u OSX odlicna, ali testovi pokazuju da je za sada i dalje velik deo potencijala neiskoriscen. Mozda Leopard donese nesto novo, videcemo... Moguce je i da testovi daju prednost visem FSB-u, videcemo sta ce pokazati test projekat.
Za kraj, ostavljam vam moj logic test projekat koji radi sa 100% zauzeca procesora na ruDAW Pro, slobodno probajte kako radi kod vas:
U pitanju je dakle Logic Pro 8 projekat, sumnjam da radi na starijim verzijama. Za pravilno funkcionisanje testa potreban je Crystal Audio Unit (http://bigblueamoeba.com/mirror/greenoak/files/Crystal.dmg), nisam mogao da nadjem niti jedan instrument za koji znam da vuce dosta procesora, a da je besplatan. Ustvari, nasao sam Automat, tako da cu pokusati i sa njim, zbog jednostavnosti. Pokusao sam da napravim test sa internim instrumentima, ali sam ubrzo shvatio da je to mukotrpan posao, jer malo trose procesora :) Ovo je za sada prva verzija, napravicu neku smisleniju, posto cete ovde slusati samo buku...
http://stashbox.org/43272/Noize%20to%20100%25%20CPU.zip
skinite i rom fajlove za dodatne banke, ako ih vec nemate:
http://bigblueamoeba.com/mirror/greenoak/files/CrystalSoundFonts.zip
a evo i jos nekoliko banki preseta, ako vas instrument zanima...
http://www.greenoak.com/crystal/Vintage1.zip
http://www.greenoak.com/crystal/Ambient1.zip
http://www.greenoak.com/crystal/Motifs1.zip
http://www.greenoak.com/crystal/TimsCrystalBank.zip
http://www.greenoak.com/crystal/TimsCrystalBank2.zip
sve skinute fajlove stavljate u Library/Preferences/CrystalPatchBanks i CrystalSoundFonts u home folderu...
LACKY
12-10-2007, 01:48 AM
Slobo Bill i Stev idu u proslost (kako ko) Bill ide u trgovinu ziveznim namirnicama (batalio softver) a Stev u softver (batalio hardver)!
slowstar
12-10-2007, 01:00 PM
Nece to tako moci, a bilo bi lepo da OSX zaista proradi na apotekarima, al' mislim da ce tu opet biti nekih problema, nije lud Steve da tako lako "pusti" situaciju, vidis da je sam "razvalio" Logic, (ja sam verovatno najveci Logicomanijak, a jedini koji ga jos nema, jer cekam legal copy tojest update) da bi se kupovale jabuke, a sada da to tako lako prepusti...u najmanju ruku cudno. Ocigledno je izbacivanje Dongla (kljuca) NAMERAN potez da bi se putem piraterije LOGIC sto vise prosirio, a i samim tim zelja za vocnjacima punim jabuka, a ovde hackeri teraju Logic na apotekarima - pa nije valjda toliki ludak da to nije predvideo...ne shvatam, ali se opasno razmisljam da se malo "ruDAW-im" uskoro...
idekius
12-10-2007, 01:23 PM
Ma ja te ne bih pustio ni blizu tom MAC-u, a vala ni PC-u... Dao bih ti Atari da opet napravis nesto kao "Delta Project", a ostalo cemo lako... ;) :)
Mixa se lepo i na MAC-u i na PC-u, a verujem i na Sovjetskim vojnim racunarima kad ima sta da se mixa...;) Eeee... a dal' ima... to je druga pricha :rolleyes:
Studiokoka013
12-10-2007, 05:26 PM
Slobo bolje ne uzimaj logic 8 ima ozbiljan bug pri snimanju midija da poludis.
Ti odsviras nesto i kad pustis play ono drugacije.A nigde nije ukljucena quantizacija...?
Da li jos neko ima slicna iskustva?
Mislim da smo dobili Platinum Garage Band 8 a ne logic pro 8.
Studiokoka013
12-10-2007, 06:39 PM
Probao sam Logic 8 test song jedva 30 Crystala na buffery 1024 da li si i ti drzao buffer na 1024 pozdrav Koka.
kejkz
12-10-2007, 06:46 PM
Probao sam Logic 8 test song jedva 30 Crystala na buffery 1024 da li si i ti drzao buffer na 1024 pozdrav Koka.
Na ruDAW je bafer na 256, jedino sam prebacio process buffer range na Large...
Nisam primetio probleme oko snimanja midi traka, ali priznajem da sam to probao na svom starom kompjuteru i na hdsp karti, posto na ovom nemam midi interfejs. Probam veceras opet, mozda nisam obracao paznju, pa javljam...
LACKY
12-10-2007, 08:39 PM
Nece to tako moci, a bilo bi lepo da OSX zaista proradi na apotekarima, al' mislim da ce tu opet biti nekih problema, nije lud Steve da tako lako "pusti" situaciju, vidis da je sam "razvalio" Logic, (ja sam verovatno najveci Logicomanijak, a jedini koji ga jos nema, jer cekam legal copy tojest update) da bi se kupovale jabuke, a sada da to tako lako prepusti...u najmanju ruku cudno. Ocigledno je izbacivanje Dongla (kljuca) NAMERAN potez da bi se putem piraterije LOGIC sto vise prosirio, a i samim tim zelja za vocnjacima punim jabuka, a ovde hackeri teraju Logic na apotekarima - pa nije valjda toliki ludak da to nije predvideo...ne shvatam, ali se opasno razmisljam da se malo "ruDAW-im" uskoro...
Dobro to rece samo upravo mislim da je drugacije. Logic je upravo pusten da Pisijevace na Osx imaju smisla tj. da se ima sa cim zabavljati i uciti!
A videces kada izadje za 50-tak dolara legalan Osx koji se jednostavno instalise na pisijevace, to je moja prognoza.
Arthur
13-10-2007, 02:07 AM
meni se nesto cini da ili je sve neka zesca zavera, pocevsi od intela u macovima,
ili su se gadno zajebali, i ovo sto se desava sa hakintosima zapravo kvari ideju o poboljshanju prodaje mekova sa logicom, makar i razbijenim..
RetroMan
14-10-2007, 08:36 PM
Ne vidim sta je tu problem?:confused:
Pa Logic je poznat po tome da kad izadje nova verzija, puna je bug-ova, pa onda slede update-ovi da to sredjuju, pa nesto i srede, ali obicno ne sve.
RM
peruzza
16-10-2007, 11:01 AM
Pa Logic je poznat po tome da kad izadje nova verzija, puna je bug-ova, pa onda slede update-ovi da to sredjuju, pa nesto i srede, ali obicno ne sve.
RM
Svaka nova verzija software-a ima pocetni period uhodavanja. Jbg, ganjaju ih gazde sa rokovima.
Ali, koliko ja znam, Logic7 je extra stabilna prica, prepuna opcija i, realno, prosecan korisnik jedva da iskoriscava 30-40% mogucnosti programa. Naaarocito Logic-a!!!
Pozdraw!!!;)
RetroMan
16-10-2007, 11:19 AM
Svaka nova verzija software-a ima pocetni period uhodavanja.
Problem je sto to kod Logica ume da potraje...
RM
drzox
17-10-2007, 01:01 PM
Samo par ispravki...
Kao prvo, mogu se koristiti PCI audio interfejsi, i rade gotovo Plug & Play (barem kada je RME Multiface serija u pitanju).
Drugo, na novijim chipsetima od 945 (a P5LD2 i to rev2.0, odnosno C, koju imas, jer jedino ona podrzava Core2) , recimo 965 i P35 instalacija se ne moze pokrenuti tako jednostavno. Potrebna je ili USB optika (dvdrw) ili eventualno SATA jer IDE kanal "nosi" third party kontroler (jmicron npr).
Trece, mogu da rade i 7100GS kartice, a evo uspjeli smo da namjestimo i 8800GTS, sto znaci da mogu razne varijacije da se prave (samo treba ogromno vrijeme, znanje i volja da se ulozi). Slazem se i dobar je tvoj prijedlog za 7600GT jer bi one trebalo inicijalno da su podrzane (nisu potrebni hackovi i tweakovi koje samo strucnjaci poput naseg moderatora kejkza znaju da odrade)...
Cetvrto, ne vjerujem da koriste Asus ili neke gotove ploce jer se i po slikama moze utvrditi da koriste neki namjenski PCB. No stoji to da se koriste intel chipseti koji se koriste i na danasnjim popularnim PC plocama (inace OSX86 verzija ne bi ni radila)
I peto, razlike u snazi su evidentne (malopredjasnji postovi se odnose na to) samo ako imate overklokovan PC (sto nije komplikovano uraditi...komplikovano je samo utvrditi apsolutnu stabilnost istog).
Od PCI kartica sam probao M-Audio i ne radi jer nemaju UB drivere,Emu1212m ne radi jer nemaju uopste drivere za MAC OSx a za ostale ne tvrdim nista .Koliko sam shvatio bitno je da imate UB drivere ,koje vjerovatno firme nece nikad napraviti za PCI kartice(cast izuzecima)
Od grafickih sam probao Nvidia 7300gs i radi u rez.1024x786 i nema daul screen
Isto vrijedi za Asus 1650 pro.Ovo je sve bez nekog posebnog Tweekinga ,samo ubacim instalacijski DVD i instaliram OSX sa natit driverima sto za nvidiu sto za ATI.Pretpostavljam da je bilo velikog napretka u posljednja 2 mjeseca i za ostale graficke karte ,ali nisam pratio.Ovaj instalacijski DVD koji ja imam skinut je sa insanely foruma i zove se nesto MAc OSX86 jas .10.4.8 za intel i Amd (nije bas ovako ali to je to).
Sleep jos uvijek nisu rijesili kao i vrijeme koje pokazuje razliku u 2 sata u odnosu na XP ukoliko imate dual boot.
Sto se tice ploca to sam vise figurativno naveo Asus misleci na chipsete i ostali protokol koji je 90% ako ne i vise isti kao i kod standardnog PC.
U svakom slucaju Logi Pro 8 radi sa mbox2 karticom i to mi je najbitnije kod OSX-a ,a inace bi ga tako rado formatirao i vratio se na dobri stari XP koji me nije prodao ni 4 puta.Navika je cudo moze OSX biti stabilniji 16 puta ali me zaboli glava od njega nakon 10 min:) :banghead:
Pozdrav
MUzzY
27-10-2007, 02:10 PM
Samo da vas obavestim da Leopard od sada ima i za hackitosh varijante :)
Poz!
LACKY
28-10-2007, 09:05 AM
Ljudi budite za pocak obazrivi sa Leopardom, evo http://www.macmusic.org/news/?lang=en
yoloko
30-12-2007, 03:32 PM
da li ima istine u tome da procesori na apple racunarima drugacije funkcionishu i da je zato sabir zvuka kod pravog meka bolji,
mislim pripremam se da pravim jednog hackintosha a ortak mi ovo navodi,
kao ne moze da se poredi OS-X na PC-u i Mac-u
molim vas ima li osnova za ovako neshto tvrditi??? :confused:
lesha
30-12-2007, 03:40 PM
pozdravi ortaka, isti je procesor, isti os, nema razlike.
yoloko
30-12-2007, 03:51 PM
pa taj fazon, ni meni nema logike
hvala u svakom slucaju :wink:
peraZdera
30-12-2007, 07:44 PM
Mene licno zanima kako rade stare aplikacije (kompajlirane za Gx procesore) pod OSXom na Intelu>? Kako taj emulator odradjuje posao?
kejkz
31-12-2007, 09:18 AM
Mene licno zanima kako rade stare aplikacije (kompajlirane za Gx procesore) pod OSXom na Intelu>? Kako taj emulator odradjuje posao?
Zavisi koja vrsta aplikacije je u pitanju. Programi koji rade u realnom vremenu su neupotrebljivi, dok npr. programi tipa word procesora ili jednostavnih izvrsnih programa rade dosta dobro. Ima i dosta programa koji ne rade uopste, a tu spada i veliki broj au plagova. Inace, taj emulator se zove Rosseta.
Tomislav
31-12-2007, 11:06 AM
Meni OSX86 zasad odlicno radi... Samo jos u firefoxu nikako da vidim hrvatska slova č ć š đ ž - neznam jel ih vi vidite sad??
I postoji li nacin da zamjenim slova y i z jel me prilično bune?
kejkz
31-12-2007, 03:08 PM
Sa instalacionih diskova koji kru?e internetom, izbačena je podr?ka za neke jezike i karaktere, a među njima i latinične. Mogu se instalirati sa originalnog tiger ili leopard diska. Međutim, ovo pravilo ne va?i za sve instalacije i sve fontove. Poku?aj da zameni? font u firefox-u, stavi npr times roman, za njega sam prilično siguran da radi.
Tomislav
31-12-2007, 04:02 PM
Hm, sad sam radio xbench test i pokazao mi je nekakav ukupni score oko 202. Jel to ok?
Sad ću ja malo sa tim fontovima isprobat. Hvala...
poz
kejkz
31-12-2007, 06:21 PM
Hm, sad sam radio xbench test i pokazao mi je nekakav ukupni score oko 202. Jel to ok?
To je, bar koliko sam imao prilike testirati, neki prosek sa rudaw kompjuterima i 10.4.10. operativnim sistemom, koji je verovatno instaliran kod tebe.
peraZdera
31-12-2007, 10:50 PM
Jesu li izasle nove verzije audio software-a za Intel? (dawovi, plugovi, etc...)
kejkz
01-01-2008, 09:24 AM
Gotovo sav softver je već preveden u univerzalni oblik, tako da, sa te strane, nema problema. Ipak su intel procesori već dve godine u upotrebi :)
peraZdera
01-01-2008, 04:32 PM
@Kejkz
E do jaja! :)
Trebao bi da otvoris novu temu i popises sve u vezi OSx-a (software, driveri, performanse, etc...) i postavis je da bude sticky!
btw emu1212m pretpostavljam da je unsupported>?
kejkz
01-01-2008, 04:56 PM
@Kejkz
E do jaja! :)
Trebao bi da otvoris novu temu i popises sve u vezi OSx-a (software, driveri, performanse, etc...) i postavis je da bude sticky!
btw emu1212m pretpostavljam da je unsupported>?
I ja sam se ne?to razmi?ljao jedno vreme, ali je oblast ipak toliko velika, ne bih nikako mogao sam. Posebno zato ?to je iza?ao nova verzija os-a, leopard (koji je btw. odličan) tako da je tek sada situacija nezavidna. Ali, poku?aću ovih dana odmora u kratkim crtama izlo?iti sve bitnije parametre.
Taj E-mu ne radi, ali po?to su specifikacije otvorene, nije nemoguće da neko napi?e drajver. Koliko sam shvatio, cela serija emu karti će se uskoro moći koristiti na linux-u.
peraZdera
01-01-2008, 06:27 PM
Ja sam poterao emu 1212m na linuxu bez problema! Nisam probao da snimam ista, ali sam citao negde da je i to moguce... Jeste da nemas onaj patchMix, ali koji ce mi moj on...
kejkz
01-01-2008, 06:49 PM
Onda je pitanje vremena kada će neki entuzijasta napisati drajvere za os x. Ako takvih jo? ima, naravno :)
Dexxy
26-07-2008, 01:59 AM
Kako danas stoje stvari sa Leopardom za Intel i AMD? Da li je nesto bolje sada nego pre? Hteo bih malo da probam kako radi...
kejkz
26-07-2008, 07:50 AM
Savrseno, ne bi valjalo da je jos bolje... bilo bi totalno nezanimljivo.
Tomislav
26-07-2008, 10:42 AM
Meni Leopard radi bolje od starije verzije... :)
Dexxy
26-07-2008, 12:20 PM
Interesuje me kako stoje stvari sa PCI kartama? Da li radi Uad, PoCo, Luna...Kako je sad sa grafikama ATi... I koju verziju da skinem da instaliram. Nisam se do sada suocavao sam Mac Os-om. Hteo sam da Mbox i PT korsitim preko Leoparda. Imam Q6600, Asus Commando....Gde da nadjem postupak instalacije....
PoZz
milos
26-07-2008, 02:43 PM
Procitao sam da PCI UAD radi sad ne znam za ostalo,MBox bi takodje trebao shljakati....
Ja koristim Kalyway 10.5.2 u kojem vec imas pri instalaciji da izaberes drajvere za NVidiu i ATI + imas puno korisnih programcica tipa Adium(multichat client),VLC player....
Tutorijal za instalaciju
http://www.youtube.com/watch?v=EZ5epvBpiUw
Ako zelis dual boot sa xp-om onda ovo http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Installation_Guides/Kalyway_DualBoot_10.5.2
RetroMan
26-07-2008, 09:38 PM
Interesuje me kako stoje stvari sa PCI kartama?
Apple je presao na PCIe jos pre nego sto je sa IBM procesora presao na Intel, tako da da PCIe kartice na OSX PCju rade, a koliko sam cuo PCI je problematican, ali se ogradjujem, posto nemam licnog iskustva.
RM
kejkz
26-07-2008, 11:54 PM
Nije toliki problem PCI, radice sve sto ima unibin drajvere,ali iskreno, ako ti je do mac os-a, lepo bato pazari mac kompjuter, i uzivaj. Sve drugo od tebe zahteva angazovanje koje za normalan rad sa zvukom nije vredno truda. A ako volis da zaradjujes warezom, e onda nema leka, pc ce ti uvek biti majka...
Dexxy
27-07-2008, 01:46 AM
@Milose
hvala na odgovoru, probacu ovo.
@Retroman-e
interesuje me samo PCI posto to imam trenutno u kompu.
@Kejkz
mozda i kupim Mac, a do tada bih malo da isprobam ovo kako radi...
DADDY Z
27-07-2008, 06:17 AM
Evo baš juče uz dosta treniranja BIOSa instalirah OSX (kalyway 10.5.1) i mogu vam reći da radi ko zmaj.Konfiguracija je MSI 965neo,Intel C2D 6420,2giga rama-znači ništa posebno.
Što se tiče PCI karti, imam dve zvučne (M Audio,Echo) koje nije prepoznao niti ima drivera za iste tako da ništa od toga dok ne uzmem neku USB ili FW varijantu.
Kao što reče Kejkz grafičke karte nisu problem pošto u ovom paketu ima drivera za ATI i Nvidia.
Everlast je nedavno uzeo RME 9632 i za nju ima drivera tako da šljaka bez problema.
Čijenica je da proizvođači hardvera neće da se zameraju Apple-u pa neće da napišu UB drivere,tako da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca koji sa vremena na vreme urade drivere za ponešto a ostali Hackintosh smrtnici sede i čekaju.:da:
Tokođe se slažem sa Kejkzom da treba uzeti Mac ako je OSX izbor za rad.Ovo je super varijanta za Try Before Buy ali ništa više od toga.
milos
27-07-2008, 01:08 PM
Tako je, treba podrzati i kupiti ...:)
Evo ja juce dobio kao poklon jedan Apple proizvod - ipod shuffle i prezadovoljan sam 8-)
Jednostavnost,elegancija,kvalitet zvuka - ma Apple rulz bre 8-) :da: :D
Dexxy
27-07-2008, 08:45 PM
Ma i ja sam kupio IPhone, prosto sam odusevljen kako je jednostavan i dobar Os. Zato sam poceo da razmisljam o Mac-u....Ma da bih i da probam Hacintosh..
yoloko
28-07-2008, 09:57 AM
meni tiger hekintosh sljaka fenomenalno evo vec pola godine
koristim fw zvucnu ,uad, liquid mix, nikakvih problema nema
imam i macbook ali je on prilicno nestabilniji
Dexxy
28-07-2008, 01:03 PM
Skinuo sam neke instalacije Leoparda, pa cu da probam. U ovome sam potpuno nov, nisam se susretao sam Mac-os-om...mozda jednom. Ali me jako interesuje. Svi utisci i predlozi su dobrodosli :)
zvincic
28-07-2008, 02:55 PM
evo sam i ja probao stavit hackintosh leopard...i radi perfektno na mojoj masini
ne bi ali sam prisiljen nauciti final cut pro...pa...:banghead:
ali koje je to smeche od OS-a...za ljude koji ne zele ama bas nikakvu kontrolu...
RetroMan
28-07-2008, 03:02 PM
...za ljude koji ne zele ama bas nikakvu kontrolu...
Si usao u Terminal?
RM
Tomislav
28-07-2008, 04:01 PM
Si usao u Terminal?
RM
Boooring.
Ugl. meni se sviđa, FC mi je naj za monta?u i tu je kraj priče - jedini razlog. Inače mi je malo iritantan. Zapravo, vjerujem da bi mi prelazak sa Mac-a na XP bio puno zanimljiviji.
DADDY Z
28-07-2008, 04:38 PM
Control Freaks !!!
silicon science
28-07-2008, 05:06 PM
Kakva bre kontrola, hocu da sednem i da radim na masini. A kada (mozda jednog dana) serveri budu pod Windowsom tada cemo mu skinuti kapu, a do tada Linux (Unix) vlada:wink:
RetroMan
28-07-2008, 09:00 PM
Boooring.
Probaj onda Open Firmware, to ce ti (verovatno) biti zanimljivije (lici na DOS).
Zapravo, vjerujem da bi mi prelazak sa Mac-a na XP bio puno zanimljiviji.
A da nisi ti pomalo mazohista? :wink:
RM
milos
29-07-2008, 02:01 PM
A da nisi ti pomalo mazohista? :wink:
RM
Ahahaha:rotfl::rotfl:
DaBear
29-07-2008, 02:25 PM
evo sam i ja probao stavit hackintosh leopard...i radi perfektno na mojoj masini
ne bi ali sam prisiljen nauciti final cut pro...pa...:banghead:
ali koje je to smeche od OS-a...za ljude koji ne zele ama bas nikakvu kontrolu...
sto kaze prijatelj gore...sednes, upalis masinu i radis posao...muziku, editovanje, sta vec!
kakva kontrola, kakve gluposti....
jao, ti sto vole da dzaraju nesto stalno....! to je bas boooring!
Ko ima vremena za to? Ja sam uvek ( a i ljudi koji rade sa mnom) uvek toliko bizzi, da nemamo vremena da tu nesto chmaramo. Na Mac-u sve radi kako treba, bez greske...painless!
tacka...
nemojte opet istu pricu, Jovo nanovo....
Dexxy
29-07-2008, 04:21 PM
Opusteno ljudi...Ne pitam ja sta je bolje PC ili Mac....Uzecu Mac-a i instaliracu na Pc intel-u Leopard, pa cu sam da uporedim sta je bolje za mene. Sto se tice posla koliko god sam "bizzi" uvek odvojim vremena za eksperimentisanje, pa makar i sa telefonima :) to je jace od mene....
shigumicu
02-11-2008, 04:18 PM
Ima li nekih novina na ovom polju i da li je ovo zazivelo u vecoj meri?
Kakvi su utisci posle duzeg koriscenja?
eternal prize
02-11-2008, 05:52 PM
Instalirao sam Leopard 10.5.5 (iDeneb verzija je u pitanju) i mogu da kazem da radi odlicno. Komponente su:
Gigabyte X38 DQ6, Intel Core2Duo E6550, 4*1GB Kingston 667MHz,
WD 320GB, WD 160GB, Asus 8500GT 256MB, Pioneer 115D DVDRW.
Jedini problem koji imam je rezanje diskova (hoce prilikom rezanja da malo zakuca - restart) ali mi to nije nista cudno jer ovaj Pioneer 115D se povezuje preko IDE kabla a trebalo bi da bude SATA ili USB (mada s obzirom na cenu novih DVDRW-a od nekih 20-ak eura, mislim da ce ovaj pioneer da "leti" napolje iz racunara).
Pre ovog OSX-a sam imao Kalyway 10.5.2, ali sam njime sam imao problem prilikom gasenja racunara. Naime, skoro uvek mi procesor, maticna i napajanje nastave sa radom (kuler na procesoru ne prestaje da vrti), pa sam bio prinudjen da gasim racunar na napajanju (shto bash i nije idealno resenje).
shigumicu
02-11-2008, 06:33 PM
Koja je po vama najbolja verzija pc-evastog osx-a, jer planiram i ja da se malo igram (ali kao dual boot sa XP-om) :) .
Ja trenutno imam Kalyway 10.5.2 (nije instaliran), ali ne znam da li ima nesto bolje. Nasao sam i neku verziju Kalyway 10.5.2 ali ima preko 7gb i pise da je samo za intel procesore. Pise i da je resen problem sa onim jamocron cudom ... e, sad ... ne znam :confused: .
eternal prize
05-11-2008, 06:38 AM
Koja je po vama najbolja verzija pc-evastog osx-a, jer planiram i ja da se malo igram (ali kao dual boot sa XP-om) :) .
Ja trenutno imam Kalyway 10.5.2 (nije instaliran), ali ne znam da li ima nesto bolje. Nasao sam i neku verziju Kalyway 10.5.2 ali ima preko 7gb i pise da je samo za intel procesore. Pise i da je resen problem sa onim jamocron cudom ... e, sad ... ne znam :confused: .
To bi, po meni, bilo nerealno da ti neko kaze. Sve zavisi od konfiguracije koju imas. Evo ja sam zamenio onaj "glupi :banghead: " IDE DVDRW i stavio SATA SonyNecOptiarc i sada i rezanje sljaka bez problema. Ako pogledas dva posta iznad, videces moju konfiguraciju. Meni za sada maximalno odgovara iDeneb Leopard 10.5.5...... radi peeerrrffeeeektnooooo
milos
05-11-2008, 08:33 AM
Meni taj Kalyway radi savrseno, jedino je imao problema sa sleepom i restartom kada sam stavio Vanilla kernel ali sa onim prvim u instalaciji radi super.
shigumicu
06-11-2008, 10:43 AM
E ,ja imam veliki problem sa Kalyway 10.5.2. Instalirao sam ga kao dual boot sa XP-om, po nekom uputstvu sa interneta. E, sad sve je to proteklo ok. Lepo se instalirao nije bilo nikakvih problema pri instalaciji, ali kada sam trebao da ga butujem, dodje do do onog pocetnog sivog skrina sa jabukom tu stoji 10-15 sekundi i onda mrak. Iskluci mi monitor i moram restart. Napravio sam i onaj boot.ini i dodao chain0, tako da mi pri paljenju kompa lepo daje opciju da biram koji cu sistem podici. XP lepo butuje, ali kada odaberem osx on dodje do onog skrina i pukne.
Da li neko zna sta bi to moglo biti?
Inace konfiguracija je sledeca:
Gigabite p35 ds3
Intel E4400 (2600mhz)
4gb geil ultra 4-4-4-12
Nvidia 8500 250mb ddr3
hard WD 320 gb 16mb
hard WD 160 gb 8mb
EMU 1212m
Napajanje OCZ 600W
Molim vas za pomoc, ako znate u cemu je problem :( :( :( :cry: .
P.S. Bios nisam dirao.
shigumicu
06-11-2008, 07:04 PM
Malo pre sam uspeo da butujem os x i instalirao logic i neke drivere i nakon restarta opet blokada.
20x sam pokusavao da opet udjem u os x inista.
Sta bi to moglo biti???? :shock:
slowstar
08-11-2008, 03:30 AM
Jedan Ciga se hvalio kako je navikao svog magarca da apsolutno nista ne jede, i bio je odusevljen.
Medjutim, posle nekoliko dana magarac je uginuo.
Sta iz ove pricice mozemo da naucimo?
(ne odnosi se naravno na Kejkza i Divinera, svaka im cast!)
LACKY
08-11-2008, 07:09 AM
Kako kaze Bora Corba "Alkohol za svakog bolesnika" a Slowstar dodaje "Mekintos po glavi stanovnika". Ziveo Sloba!
Jedan Ciga se hvalio kako je navikao svog magarca da apsolutno nista ne jede, i bio je odusevljen.
... da je ciga glup? :)
LACKY
08-11-2008, 11:58 AM
Mislim da je ipak magarac izdao svoga gazdu, sram ga bilo!
shigumicu
08-11-2008, 02:57 PM
Ma, da :) .
branoy
10-11-2008, 08:16 AM
Mozeli mi neko od vas proveriti ili zna vec da li moze taj osx86 i koji na moje komponente ???
<TABLE class=servistext><TBODY><TR><TD>Procesor:</TD><TD>Intel Core 2 Quad 2.50 GHz Box 6MB 1333MHz LGA775 Q9300</TD></TR><TR><TD>Matična ploča:</TD><TD>Asus LGA P5Q (Intel P45, 4xDDRII, Bus 1066/1333/1600, RAID, GLAN, Firewire)</TD></TR><TR><TD>Memorija:</TD><TD>Kingston DDR2 1024MB PC800</TD></TR><TR><TD>Hard disk:</TD><TD>Seagate SATA II 500GB 7200rpm 32MB</TD></TR></TBODY></TABLE>
Znaci ide li to na ovu plocu i procesor? i koja verzija mac osx?
ja sam skinuo iAtkos v4i 10.5.4 i kad ga ubacim pokrenem ga i samo siva pozadina i ona jabuka vrti u krug i tako moze do ujutro, znaci nece
i probao sam kalyway 10.5.2 efiv8 ,ubacim ga i cim ga startam zadnja stavka na crnom ekranu punom informacija mi pise ERROR : FireWire unable to determine security-mode, defaulting to full-secure.
i onda ispod te recenice
Still waiting for root device
i tako u nedogled
HELP>>???
milos
10-11-2008, 08:43 AM
Pokreni taj kalyway u verbose modu ,znaci na pocetku F8 pa ukucas samo -v
branoy
10-11-2008, 10:27 AM
nece, isto pise kao gore...
da dodam da imam 2 hard diska u njemu, jedan je vec gore navedeni sata 2 disk a drugi obicni od 160gb i na obadva su instalirani xp, jedan je za muziku drugi za igre....
znaci u boot imam 2 xp-a i naravno opet isto pise
A taj sam davno kad je izasao instalirao bio na pentium 4 2ghz i radio je ali naravno na ss2 instrukciji posto taj komp i ploca nema ss3, e sad dali je do diskova u ovom kompu na 2 razlicita su prikljucka ili kabla spojeni posto je jedan sata 2 brzi a drugi obicni, i naravno dali ti osx86 sto je najbitnije podrzavaju moju plocu asus P5Q a i dalje stoji gore pitanje vec sam naveo sta imam??? pooozzzzz i ajd pomozte mi da i ja malo isprobam!
muzicku imam presonus firepod fw i graficku gigabyte geforce 9600GT
kejkz
10-11-2008, 11:27 AM
verovatno ti je cd na nekom pata kontroleru, vidi mozes li nabaviti sata dvd. Graficka ti verovatno nece raditi, bar na 10.5.4... od 10.5.5 bi trebala raditi
.... da se ne treba kaciti sa moderatorima ???? :D
Pozdrav
branoy
10-11-2008, 12:12 PM
poz kejkz! dvd rw mi je pionir obicni nije sata, obicni su kablovi u njemu kao i u drugom disku onakvi kao u starih kompova pentium 4 mislim oni standardni posto ne znam kako se to zove da ne lupam ali znas na sta mislim verovatno?
eternal prize
10-11-2008, 12:16 PM
nece, isto pise kao gore...
da dodam da imam 2 hard diska u njemu, jedan je vec gore navedeni sata 2 disk a drugi obicni od 160gb i na obadva su instalirani xp, jedan je za muziku drugi za igre....
znaci u boot imam 2 xp-a i naravno opet isto pise
A taj sam davno kad je izasao instalirao bio na pentium 4 2ghz i radio je ali naravno na ss2 instrukciji posto taj komp i ploca nema ss3, e sad dali je do diskova u ovom kompu na 2 razlicita su prikljucka ili kabla spojeni posto je jedan sata 2 brzi a drugi obicni, i naravno dali ti osx86 sto je najbitnije podrzavaju moju plocu asus P5Q a i dalje stoji gore pitanje vec sam naveo sta imam??? pooozzzzz i ajd pomozte mi da i ja malo isprobam!
muzicku imam presonus firepod fw i graficku gigabyte geforce 9600GT
Meni je pomoglo sledece (imam dva harda, kao i ti):
Podigni XP i "zrtvuj" jedan hard disk na kome bi hteo da instaliras Macintosh. Ako ti je bitniji onaj za muziku, ti podigni XP na njemu i tada obrisi (ali bukvalno) ceo onaj hard koji ti sluzi za igranje (administrative tools - computer managment - disk managment - desni klik misem na hard koji zelis da obrises - delete logical drive).
Bios:
- firewire - disabled
- obavezno odaberi kod opcije sata/ahci - AHCI (trenutno sam na poslu pa ne mogu da proverim tacan naziv ove opcije u biosu).
Tek tada ubaci CD sa instalacijom Leoparda. Ja preporucujem iDeneb Leopard 10.5.5, kod mene sljaka perfektno, bez ijednog baga, a cini mi se da prilikom instalacije postoji driver za tu tvoju graficku (nisam 100% siguran). Obavezno, ali obavezno za instalaciju koristi DVD drive koji ide sata kablom na maticnu (ovaj drugi iscupaj sa maticne ako je IDE kabl u pitanju).
To isto vazi i za hard disk - mora SATA nikako IDE.
Ovako sam ja to resio na svom racunaru... nadam se da ce uspeti kod tebe.
eternal prize
10-11-2008, 12:19 PM
poz kejkz! dvd rw mi je pionir obicni nije sata, obicni su kablovi u njemu kao i u drugom disku onakvi kao u starih kompova pentium 4 mislim oni standardni posto ne znam kako se to zove da ne lupam ali znas na sta mislim verovatno?
moci ces da instaliras i preko tog dvdrw pioneer-a, s tim sto ces (ukoliko instalacija uspe), imati problema s njim u kasnijem radu u leopardu ...barem sam ih ja imao (naveo sam u nekom od postova - rezanje cd-a, dvd-a, pa je na kraju pocelo da zeza i "chitanje" istih)
branoy
10-11-2008, 02:21 PM
Eternal Prize hvala na odg. To cu da probam, ali sad nisam u mogucnosti, nemam taj sto ti i kejkz kazete sata dvd rw imam samo obican, drugi disk mi je obicni 160gb gde su igre naravno da bih njega izbrisao, i ovako sam se namucio dugo dok sam ovaj prvi sata2 sredio i nabudzio za muziku, nema sanse da bih to opet sve ispocetka, ali dobro je pa imam ovaj drugi za zezu pa mogu njega erase. e sad evo skidam taj osx koji se zove iDeneb v1.3 10.5.5? jeli to taj? za bios cu da probam. pozz
kejkz
10-11-2008, 03:34 PM
Instaliraj ga na starom kompjuteru, ako ima sata prikljucke, pa prenesi hd na novi. Radim to redovno. Taj pata nece raditi posao, kao sto rekoh, nije do njega, nego do kontrolera.
eternal prize
10-11-2008, 05:10 PM
e sad evo skidam taj osx koji se zove iDeneb v1.3 10.5.5? jeli to taj? za bios cu da probam. pozz
taj je.... glavom i bradom
:)
branoy
10-11-2008, 05:31 PM
kejkz dobra ti je to ideja ali ne mogu to odraditi posto ovaj mac osx zahteva ss3 instrukcije na maticnoj a ja na tom starom pentium 4 imam plocu intel ss2 vrh, pa to ne mogu odraditi, e sad malo mi pojasni te kontrolere sta je to pata? i to sto si naveo? poz
kejkz
12-11-2008, 02:44 PM
Pata - parallel ata, stari standard za povezivanje hard diskova i ostalih i/o uredjaja... a posto imas sse2, bojim se da ce od svega toga biti samo paja. Vidi da nadjes "distribuciju" osx-a koja emulira sse3, ill nabavi sata rezac, to je bar danas jeftino.
branoy
13-11-2008, 12:14 PM
probacu kejkz, mislim nemam na tom starom p4 ss3 ali imam na ovom novom asus p5q i q9300 procesor, samo na tom novom moram uzeti kao sto kazete dvd sata. za kontrolere ok :) kontejsn hihi
kravadinka
13-11-2008, 12:36 PM
Taj Asus ce ti verovatno praviti probleme pri instalaciji, ili kasnije pri dizanju sistema, na njemu je Jmicron kontroler, a oni su bas problematicni...
Ja sam ih zaobisao na P5KR nekako, ali sad ne mogu da se setim sta sam radio tacno, davno je bilo...
Na 10.5.5 imas podrsku za Jmicron, ali i dalje pravi probleme...
Gigabyte DS3x je najpogodnija, mozda bi mogao da zmenis plocu uz neku malu doplatu, a sto se tice PATA i SATA, uzmi PATA to SATA adapter i sve ce ti najnormalnije raditi, on ne mora ni da kosta nista, dace ti ga tamo gde kupujes komponente, imaju oni toga dosta, dolazi im sa nekim plocama, a mozda ce ti i naplatiti par dinara...
Jos vaznije, koja ti je grafika?!
branoy
15-11-2008, 12:45 PM
poz kejkz i ostali! instalirao sam ovaj iDeneb v1.3 10.5.5 sto mi je eternal prize predlozio, i sta se desava, ne mogu uci u mac osx. Znaci instalacija protekne glatko i na kraju kaze instal sucesfull onaj zeleni znak ok, i kad restartujem instalirao sam acronis boot cd i pojave mi se i xp i osx, selektujem osx i onda samo jabuka vrti i tako do ujutro znaci nece da udje, mozes li mi malo objasniti ona podesavanja sta trebam da selektujem tamo posto ne znam sta trebam, treba li onaj x11 i tako to, ne instaliram jedino language i fontove, da li treba na sve one ostale staviti kvakice? sta ??? u biosu sam iskljucio fireware i prebacio na AHCI, treba li updejtovati bios na asus p5q posto mi je orginalan nisam nikad jos na ploci updejtovao ga, naravno grafa mi je gt9600, posto to ne vidim u nvidia drajverima tamo u setingu pise samo da se selektuju serije 6 i 7 i jos nesto, sta da cekiram? naravno nisam jos nista menjao, dok skupim pare, znaci dvd nije sata i imam dva hard diska jedan je sata 2 500gb na njemu mi je xp za muziku i ovaj drugi ata obicni 160gb na njega sam intalirao, znaci u disk utility ga formatirao i naziv OSX stavio... gde gresim??? poozzz
branoy
15-11-2008, 12:46 PM
poz i tebi kravadinka, evo objasnio sam gore koja mi je grafa i sta me zeza?
kejkz evo ovde sam nasao instal da dodam i ovo
http://ipis-osx.wikidot.com/installing-ideneb-1-3-1000h
i vidi se da treba neki update bios 1000 ili 901rom????
kravadinka
15-11-2008, 03:29 PM
Rekao sam ti da to nece raditi na Asus-u...
Hajde ovako...
Prvo i osnovno taj hard na kome ti je OS X mora biti SATA!
Onda, on mora biti ukljucen u 0, to jest prvi SATA port na ploci, zavisi kako se na kojoj obelezava...
Sledece je da moras da se igras sa SATA modom, da li da ti bude natove, ili da ih vidi kao IDE, to nekada radi ovako, a nekada onako...
Sledece je da ne instaliras nikakav drajver za grafiku, jer ces u vecini slucajeva kad ti podigne sistem (ako resis ovo sa Jmicron kontrolerom) imati neki black screen, ili neko drugo loodilo...
Za pocetak ne instaliraj nikakve drajvere za zvucnu, graficku, mrezu i ostalo sto ti se nudi, iako cak i imas "originalni"" drajver u ponudi, vec samo sistem i kernel... Pronadji tamo koji tebi odgovara, imas description dole kad kliknes na svaku komponektu koju instaliras pa procitaj...
E onda ides redom da se drndas po BIOS-u...
Reakoh ti da sam ja to podigao na Asus-u, ali sta sam i kako muvao ne secam se, radio je i Tigar i u ono vreme 10.5.1...
Jos nesto, ne instaliraj nikakav OS selektor, prvo iskopcaj sve druge hardove da nateras ovo sve da radi, a onda se igraj sa dual boot-om, mada nece moci jer ces morati OS X u AHCI modu da guras, a XP ne, pa ces stalno ici u BIOS... A mozda i neces jer ces ostati na OS X, hehehe...
eternal prize
15-11-2008, 04:11 PM
Kao shto kaze "kravadinka" nemoj nikakve drajvere da instaliras, to ces kasnije. Zabatali i te "selektore os-a", hard na koji instaliras Mac mora biti "first boot" (valjda imas tu opciju u biosu kod odabiranja primarnog harda, da ne bi morao da cupas kabl onog drugog harda na kome je XP).
Ja sam kod mene uspeo da instaliram leopard sa svim potrebnim drajverima i da ga tako podignem bez ikakvih zezanja ali mozda tek iz 6 puta...jbg...
slowstar
15-11-2008, 04:49 PM
Opste je poznat najjednostavniji nacin da se "podigne" OSX, cemu tolike diskusije i problemi?
Pritisne se okruglo dugmence odmah iznad izlaza za slusalice na aluminijumskoj metalnoj mrezi - lako se pronalazi, a na ekranu se posle desetak sekundi pojavi finder. Meni uvek taj metod uspeva...
Pozdrav
Dexxy
15-11-2008, 04:57 PM
:banghead: :rotfl:
eternal prize
15-11-2008, 07:15 PM
Opste je poznat najjednostavniji nacin da se "podigne" OSX, cemu tolike diskusije i problemi?
Pritisne se okruglo dugmence odmah iznad izlaza za slusalice na aluminijumskoj metalnoj mrezi - lako se pronalazi, a na ekranu se posle desetak sekundi pojavi finder. Meni uvek taj metod uspeva...
Pozdrav
na kojoj "aluminijumskoj metalnoj mrezi"?
:rotfl::rotfl::rotfl:
slowstar
15-11-2008, 10:02 PM
Ne smem dalje, banovace me...
DaBear
15-11-2008, 10:18 PM
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
milos
15-11-2008, 10:47 PM
:rotfl: :rotfl: :shock:
LACKY
16-11-2008, 12:05 AM
Jeste, 3-ojisu somova E pa jos memorija Hd-eovi. Onda pritisnes to dugmence i srvljas po internetu 3 meseca dok ne ustedis za DAW!:da: Ustvari moze i za 2 glavice, PTL Lighte i M Audio Micro.
A plugovi, da o tome kako rade citas na Rumskom.
slowstar
16-11-2008, 10:35 PM
Ima jedna stara narodna izreka:
"ne moz' i da stisnes i da pr...s"
Prevedeno, ne moz' sa malo love i da radi Sata, Pata, Ata, i ostale 'ta, a da prodjes jeftino. Opet ce me banuju...a svi bi preko 'leba fireWire, i jos da radi...
Verovatno to moze samo Diviner i ovi okolo nego
branoy
16-11-2008, 11:48 PM
Sta brate slowstar za malo para ako je se odnosilo na mene? Pa uzeo sam sve zadnje delove kad sam ga uzimao
<TABLE class=servistext><TBODY><TR><TD>Procesor:</TD><TD>Intel Core 2 Quad 2.50 GHz Box 6MB 1333MHz LGA775 Q9300</TD></TR><TR><TD>Matična ploča:</TD><TD>Asus LGA P5Q (Intel P45, 4xDDRII, Bus 1066/1333/1600, RAID, GLAN, Firewire)</TD></TR><TR><TD>Memorija:</TD><TD>Kingston DDR2 1024MB PC800 (3GB)</TD></TR><TR><TD>Hard disk:</TD><TD>Seagate SATA II 500GB 7200rpm 32MB</TD></TR><TR><TD>Grafička karta:</TD><TD>Gigabyte Geforce 9600 GT NX96T512HP</TD></TR><TR><TD>CD/DVD:</TD><TD>DVD Writer Pioneer DVR-115 black</TD></TR><TR><TD>Floppy:</TD><TD>1 kom</TD></TR><TR><TD>Kući?te:</TD><TD>Chieftec Dragon small black DG01BDU (w/o PSU) (IC 444507)
</TD></TR><TR><TD>
Napajanje asus 500 wati
.... pa izasao me je 800 eura bez monitora
</TD></TR></TBODY></TABLE>
imam i firewire muzicku presonus firepod i sve sljaka extra na xp, i onda po tom tvom gde ce raditi ako nece na ovo sto sam uzeo? mislim mora da radi, samo ja verovatno idem pogresnim putem, nemam dvd sata i jos sa njega instaliram na obican ata disk taj osx86 a on mi je drugi tj. D disk, posto je C disk onaj gore naveden sata2 ali na njemu mi sistem za muziku i plugini i projekti pa ga ne smem brisati nego moram uzeti jos jedan i hd sata2 a naravno i dvd sata i onda iskljuciti sve ide kablove... jer instalirao sam jedno 20 puta ovog osx razlicite kombinacije ,2 dana sam potrosio i nece, sve se instalira super ali kad restartujem jabuka stoji, znaci moram ovo uraditi sto mi je rekao kejkz i eternal prize i ostali... naravno na maticnoj p5q mi je bios fabricki 0506 mislim, a video sam da bi trebalo izvrsiti update biosa.... Imal jos sta na sta bih trebao da obratim paznju? poz
milos
17-11-2008, 07:29 AM
Primetio sam da su najbolje ploce(tj. koje prave najmanje problema) za Hackintoshe Gigabyteove...
Ja imam P31-DS3L i nisam imao nikakvih problema osim restarta ako izaberem vanilla kernel dok sve ostalo radi ko svajcarski sat:)
Jel vredi ovo kuciste sta?
Lepo bi se uklopilo...:D:rotfl:
http://www.virtual-hideout.net/reviews/Coolermaster_Mystique631/013.jpg
kravadinka
17-11-2008, 11:55 AM
Bronko, bas si tvrdoglav...:banghead:
Pa ti nemas nekoliko stvari koje su neophodne, plus ne pratis uputstva, zaboravi da ces ista uraditi tako i na taj nacin...
MORAS imati SATA hard i SATA DVD, pa bilo da su oni stvarno SATA, ili ces otici i kupiti za 3 uera konvertore PATA2SATA, slusas li ti uopste...
Pa tek onda se cimaj oko ploce, a pre toga mozes samo da sedis pored kucista i places...
branoy
17-11-2008, 03:23 PM
Kravadinka ma shvatio sam :) , vec sam gore i spomenuo da je to sto trebam uraditi sto si naveo jer sam sve pogresno radio! Thnx na savetu! *ne bih ja kupovao te konvertere pata sata ,samo da skupim koju kintu pa cu otici kupiti 2 hd sata2 po 250gb i taj dvd sata ,jer ce mi trebati... poz
Dexxy
23-06-2009, 10:31 AM
Sta se desava na ovom polju ima li kakvih zanimljivih novosti.
Pozz
Dexxy
24-06-2009, 12:50 AM
Instalirao sam iATKOS v7...Ne mogu nikako da nadjem kext za ATi Radeon X700pro....Ovo ostalo radi sza sada sve kako treba.
Pozdrav
LACKY
24-06-2009, 03:43 AM
Ima, moja PC-jevaca(bez obzira sto je ASUS, a hard nije uljucen u SATA 0) pod OSX-om i dalje jede Slowstarovu G5-icu za dorucak!
branoy
24-06-2009, 04:43 AM
evo i ja sam napravio, instalacija od druge hehe, u prvoj zaboravio ukljuciti drivere za mis i tastaturu..
znaci instalirao sam iPC_OSx86_10_5_6_Universal_PPF5_Final na p5q,q9300,gt9600,1,3TB diskova, 3gb rama.. muzicka firewire presonus firepod 10
naravno pre toga sam updejtovao bios 1611 Juzzi ...
i kad sam ga instalirao sam je prepoznao muzicku kartu nista nisam trebao instalirati vise osim podesiti graficku .. instal 8800gt i rename u 9600gt i to je to sve radi., logic8.. ilife 09 evo vec sam to za sad ubacio.. OSX mi se mnogo svidja i sve u njemu skroz!! eto poz za sve i fala na nekim informacijama pre.. !
quake
24-06-2009, 02:00 PM
Ima, moja PC-jevaca(bez obzira sto je ASUS, a hard nije uljucen u SATA 0) pod OSX-om i dalje jede Slowstarovu G5-icu za dorucak!
EEE...pa nemoj tako Lacky.....donesi ti to da uporedimo sa kako treba nasteljenom G5-icom......po gajbu piva i jagnjetinu:)
LACKY
24-06-2009, 08:57 PM
Moze i u tri gajbe piva, jer njegova G5-tica na IBM-u 2x2 nemoze da prismrdi ni polovini jezgra mog Intela!
slowstar
25-06-2009, 12:36 AM
E Lacky Lacky, samo te "gledam"...
Kako bese ono sa "kiselim grozdjem" zaboravih...
Jeste, Lord je Lord (OSX je OSX) pa makar ga preselio iz zamka u garsonjeru, ili stracaru, ali ipak vise voli da zivi u zamku, bar kako ja shvatam situaciju...
A sto se Hackintosha tice, ako zaista bude "prigustilo" bice konsultacija, pa cak i neko narucivanje, videcemo, zavisi od "vremena" (time is money)
idekius
25-06-2009, 12:43 AM
Čestitam na 1000-tom postu!!! :wink:
Dod du?e, verovatno je 999-ti post o MAC-u, jer se jednom omaklo ne?to o Roland-u, ali... Čestitke!!! :beer:
tillco
25-06-2009, 01:58 AM
Cestitke za 1000. post i od mene, slowstar!
Sto se tice MAC-a, skroz si (sve ovo vreme, od prvog posta) u pravu... Ali sve dok vecina ljudi ovde nemilosrdno gazi svoje PC-e (nemajuci $, EUR, RSD za bolje) nista ti nece poverovati...
Srecom - ja sam uz divinera.
LACKY
25-06-2009, 04:46 AM
E Lacky Lacky, samo te "gledam"...
Kako bese ono sa "kiselim grozdjem" zaboravih...
Jeste, Lord je Lord (OSX je OSX) pa makar ga preselio iz zamka u garsonjeru, ili stracaru, ali ipak vise voli da zivi u zamku, bar kako ja shvatam situaciju...
A sto se Hackintosha tice, ako zaista bude "prigustilo" bice konsultacija, pa cak i neko narucivanje, videcemo, zavisi od "vremena" (time is money)
Slusaj ovu novotariju Slowstar-e!
Sanja Ilic je nedavno kupio najjacu G5-icu, sa 8 jezgara. Instalirao Wistu i sve mu savrseno radi. Masina je stvarno zver, jaca od bilo kog apotekara do kojeg se moze doci za neku razumnu cenu.
Ali razumljivo, za 3500 e mora i nesto da se dobije.
DaBear
25-06-2009, 09:44 AM
Sanja Ilic je nedavno kupio najjacu G5-icu, sa 8 jezgara. Instalirao Wistu i sve mu savrseno radi. Masina je stvarno zver, jaca od bilo kog apotekara do kojeg se moze doci za neku razumnu cenu.
G5 su prestali da ih zovu odavno..ovi novi se zovu Mac Pro.
G5 su bili pre Intel machine... a? jel tako?
(Slowstar - oce da bude nesto uskoro..? Znas.."ono" ? a?)
kejkz
25-06-2009, 10:50 AM
G5 su prestali da ih zovu odavno..ovi novi se zovu Mac Pro.
G5 su bili pre Intel machine... a? jel tako?
Ma jok, to su novi mekovi sa procesorima iz plejstejshna 3
quake
25-06-2009, 01:11 PM
Sanja Ilic je nedavno kupio najjacu G5-icu, sa 8 jezgara. Instalirao Wistu i sve mu savrseno radi.
...cuo sam da je instaliranje bill gates-ovih operativnih na mac dosta skupo.....kaze jedan serviser da uz to obavezno mora na mac da se ugradi i "reset" taster:)
lesha
25-06-2009, 01:20 PM
sto je najbolje, to nije jedini slucaj.
milos
25-06-2009, 01:55 PM
Verujem da nasvirani i7 sa tripple channel DDR3 ram memorijom moze opusteno da se meri sa osmoglavim :wink:
kixns
25-06-2009, 03:35 PM
...cuo sam da je instaliranje bill gates-ovih operativnih na mac dosta skupo.....kaze jedan serviser da uz to obavezno mora na mac da se ugradi i "reset" taster:)
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
i da umesto fine male tastature treba veca sa CTRL+ALT+DEL
diviner
26-06-2009, 02:02 PM
Za 3500 eura je mogao od ruDAW tima da dobije u praksi duplo brzu masinu...
Da ne bude da pricam napamet, upravo radimo na sledecoj platformi za ruDAW XTM SE koja se sastoji od vrhunske P45 ploce, vrhunskog primjerka Q9550 procesora koji moze da radi preko 4Ghz uz FSB od 500Mhz (FSB 2000), ultrabrze 16GB DDR2 1000 memorije (ko ne poznaje materiju, ovakve memorije su zbog manje latence brze i od najbrzih DDR3 rjesenja, prvenstveno zbog ogromnog FSBa od 500Mhz i sinhronog rada na mnogo manjoj latenci), i OCZ SSD Apex diskova na kojima se OSX dize za 15 sekundi, a svako otvaranje aplikacija, ukljucujuci i LOGIC 8 je prakticno trenutno (ne vjerujete dok ne vidite svojim ocima)... To ruDAW XTM SE u praksi, dok radite sa njim, cini barem dvostruko brzim u workflow-u , dok je sama procesorska snaga tu negdje (visok FSB i visok takt cini ovu 4core masinu tek nesto malo sporijom od najbrzeg 8core mac proa).
No s obzirom na nas mentalitet, vjerovatno necemo prodati nijednu ovakvu masinu, jer ce nas covjek uvijek radije da da 3-4000 eura amerikancu preko bare, nego timu nasih ljudi od kojih moze imati 24sovnu podrsku (ne samo podrsku za hardver vec i za softvera...za 3500 hiljade eura bih licno dubio na glavi i kuvao kafu svakoga dana). Takvi smo ti mi ljudi, i takva smo zemlja, i dok tako bude, amerikanci i ostale nacije ce imati po dve tri kuce i dvoje troje skupih automobila, dok cemo mi ostali stalno raditi za eksere, i opanke...
boggy
26-06-2009, 02:56 PM
..........jer ce nas covjek uvijek radije da da 3-4000 eura amerikancu preko bare, nego timu nasih ljudi od kojih moze imati 24sovnu podrsku (ne samo podrsku za hardver vec i za softvera...za 3500 hiljade eura bih licno dubio na glavi i kuvao kafu svakoga dana). Takvi smo ti mi ljudi, i takva smo zemlja, i dok tako bude, amerikanci i ostale nacije ce imati po dve tri kuce i dvoje troje skupih automobila, dok cemo mi ostali stalno raditi za eksere, i opanke...
Potpuno te razumem o cemu pricas ;)
Sa svim sto si napisao, se potpuno slazem, .... osim za dubljenje na glavi i kuvanje kafe... jer mi se cini da ima ljudi koji to daleeko bolje i jeftinije mogu da rade od mene...
pozdrav
bogi
diviner
26-06-2009, 04:22 PM
Evo boggy, covjek koji je najbolje okusio gorcinu postenog rada u zemlji Srbiji, i koji ovo sto sam rekao najbolje razumije je mozda i bolji primjer. Ako covjek zacjeni svoj rad realno, prozvace ga gulikozom, i covjek nece imati posla, a ako zacjeni premalo, onda ce sam upasti u taj samrtni ropac zvani nelikvidnost i stecaj. A granica "kompromisa" je kod nas nazalost uvijek bliza ovoj drugoj krajnosti (upravo zbog ljudi koji uvijek kupuju od konkurenata, nikada od svoga i svojega, pa cak i u situacijama kada nas covjek ima, gle cuda, cak i bolji i kvalitetniji proizvod u globalu).
kixns
26-06-2009, 04:37 PM
u potpunosti se slazem sa diviner-om,
i kada bih kupovao desktop racunar
to bi sigurno bio RUDAW
kompatabilan sa Mac OSX-om.
jer kao shto je vec receno,
za manje para se dobije bolja mashina,
koja je proverena i ima apsolutnu podrshku za "ne daj boze".
BRAVO za RUDAW!!!!! :jupi:
P.S. jednog dana cu ga i ja imati :da:
boggy
26-06-2009, 04:58 PM
.........
P.S. jednog dana cu ga i ja imati :da:
I ja! :da:
pozdrav
bogi
Insomnia Studios
27-06-2009, 07:03 PM
e ljudi, kako da nateram RME hammerfall HDSP 9652 da radi pod osX 10.5.2?? skinuo sam neke drajvere i zvuk je nenormalno distorziran, da poludis:banghead: inace sve sljaka savrseno!
Dexxy
15-04-2010, 07:34 PM
Jel neko probao Snow Leopard (Hacintosh)?
Ja evo uspesno koristim vec par meseci Hackintosh sa Snow Leopardom (instalacija iz prvog pokusaja), a koliko znam prave se i ruDAW-i sa istim setapom.
edit: nije par nego sest meseci...leti vreme :)
diviner
15-04-2010, 09:54 PM
Ja evo uspesno koristim vec par meseci Hackintosh sa Snow Leopardom (instalacija iz prvog pokusaja), a koliko znam prave se i ruDAW-i sa istim setapom.
Setup koji si ti razvio ;)
edit: nije par nego sest meseci...leti vreme :)
:banghead::banghead::banghead:
Dexxy
16-04-2010, 12:12 AM
Ja sam probao da instaliram neki 10.6.2 i nece nikako da se pokrene posle instalacije i restarta. A pre toga mi je radio iDeneb 10.5.5.
ploca Asus Commando.
Ja sam probao da instaliram neki 10.6.2 i nece nikako da se pokrene posle instalacije i restarta. A pre toga mi je radio iDeneb 10.5.5.
ploca Asus Commando.
Dosta je komplikovanija procedura u odnosu na stare 10.5. verzije, ali je krajnji rezultat dosta blizi (skoro identican) pravom Macu. To je vezano za restrikcije koje je Apple ubacio sa 10.5.6 ili 10.5.7 (ne mogu da se setim koja tacno verzija). Zato ti i nije radio sistem (potreban ti je patchovan DSDT, odgovarajuci kextovi ili enabler za graficku, itd...). To je i razlog zasto sad slabo postoje gotove distribucije (poput iDeneba, iAtkosa, Kalyway).
Najbolje da nadjes neki guide koji se bavi tacno tvojom plocom/CPUom/grafickom ili uzmes novu masinu :)
euphoric
16-04-2010, 08:43 AM
Jel neko probao Snow Leopard (Hacintosh)?
Ja Hackintosh koristim preko dve godine, jos od prvih verzija (10.4.6, kada su postojali Tubgirl, JaS i ostala ekipa) ..Sada trenutno koristim Snow i na Hackintosh-u i original na Macbook Pro-u ..
Dexxy
16-04-2010, 10:44 AM
Ja Hackintosh koristim preko dve godine, jos od prvih verzija (10.4.6, kada su postojali Tubgirl, JaS i ostala ekipa) ..Sada trenutno koristim Snow i na Hackintosh-u i original na Macbook Pro-u ..
Da li ima i kolika je razlika izmedju hacintosh-a i mac-a ?
Pozdrav
euphoric
16-04-2010, 11:39 AM
Da li ima i kolika je razlika izmedju hacintosh-a i mac-a ?
Pozdrav
Hmm..Ovo pitanje moze da se odgovori u vise podrucja, pa je univerzalan odgovor: zavisi..
Da pokusam da razjasnim..Naravno da je najveci problem kod hackintosh masine, uskladiti sve komponente kako bi radile i bile 100% besprekorno kompatibilne..U 95% slucajeva, nije moguce postici savrsenu kompatibilnost, pa uvek moze doci do nekih neocekivanih problema (you are never sure), ALI ..Ukoliko je hackintosh dobro podesen, dobro sklopljen, mozes koristiti sve aplikacije bez ikakvih problema ili razlika u performansama u odnosu na original Mac-ove..Hackintosh uglavnom "emulira" MacPro (ukoliko se ne moduje EFI), pa je samim tim mnogo lakse instalirati na PC desktopu, nego na PC laptopu..Kada je rec o PC laptopovima, tu je totalno drugacija prica..
Gotovo je ne moguce naci PC laptop koji je 100% kompatibilan sa OSX-om i moze da zameni Macbook (Pro), jer ce skoro uvek da se nadju neki problemi ili uskracivanje u radu na nekim komponentama-uglavnom problem prave graficke kartice i wireless adapteri (cesto i LAN adapteri)..Do sada sam instalirao OSX(86) na vise desetina razlicitih (a opet, dosta slicnih) konfiguracija i moji utisci su veoma pozitivni..
Ukoliko zelis da koristis Hackintosh kao DAW, moj savet je "go for it" .. Mislim da je mnogo bolja varijanta, nego ulagati u Mac Pro, narocito u zadnje vreme, kada se fokus Apple-a vise svodi na portabilne uredjaje nego na Mac hardver (poslednji update Macbook Pro-a je, prema mom misljenju, smesan za te pare, verujem da ce slicna prica biti i sa Mac Pro-om u junu).
Pored toga sto sam napomenuo da nema (vidljive) razlike u performansama, to lako mozes i da izmeris pomocu raznih benchmark aplikacija i jos bolje u realnom radu..
Dakle, zakljucak je, Hackintosh je odlicna stvar za PC desktop i uglavnom radi rame uz rame, bez ikakvih problema, ukoliko je sklopljen i iskonfigurisan kako treba.
Downside OSx86 je to sto ne mozes uvek update-ovati OSX sistem na "poslednju" verziju (na vecini konfiguracija), kada i useri koji koriste original, nego moras malo (duze) sacekati da se pojave resenja za to. Druga (evidentna) stvar je da se Hackintoshi generalno mnogo sporije bootuju od Mac-ova (sto je i logicno, jer OSX ocekuje da "vidi" odredjene, Mac specifikovane komponente pri boot-u racunara) ali to nije veliki problem, jer OSX sam po sebi ne trazi mnogo restartovanja (za razliku od nekih "prozorolikih" resenja :) ) .
Treci (moguci) issue je to sto, koliko god bio priblizan originalnom Mac-u, uvek mogu da se nadju neki (ne) predvidjeni problemi u smislu da neke aplikacije ne rade 100% perfektno i desi se da "pucaju". Ovo ne mora da bude pravilo, ali (prilicno veliko) iskustvo u ovom polju mi govori da su potrebni opsezni testovi masine da bi se 100% uverili da neka aplikacija radi savrseno kao i na Mac-u. Desavalo mi se da su se na masinama, za koje sam bio uveren da ce OSX raditi besprekorno na njima, desavali neki ne predvidjeni problemi i neke aplikacije su jednostavno odbijale da rade besprekorno. Uglavnom se mogu naci resenja i za ovakve probleme, a sa druge strane, uvek se desavalo (do sada) na nekim sitnim i ne bitnim aplikacijama.
Pored svega ovoga sto sam napisao, dodacu i neka moja iskustva sa koriscenjem Windowsa i OSX-a na Hackintosh-u i na Mac-u..
Zakljucio sam da na obe masine OSX daleko bolje radi od windows-a, sto je i logicno, jer je osx bolji (brzi) sistem. Na svom prethodnom Hackintosh-u (sa instaliranim Leopardom i Windows XP) sam merio performanse Ableton Live software-a sa potpuno istim projektom i istom verzijom Ableton Live-a (legalni 7.0.18) na windows-u i osx-u. (imate na abletonovom forumu Live projekat za benchmark sistema) Rezultati su pokazali da je identican Live projekat na identicnoj (hackintosh) masini u (Leopard) OSX-u zauzimao 19% manje procesora nego u windows-u (XP). Ne znam da li je ovakav rezultat bio bolja optimizacija Abletonovog software-a za OSX ili je to bio rezultat "boljeg" sistema.
Kada govorim o obrnutom slucaju, dakle, koriscenju windows-a na Macbook Pro-u, moram reci da sam se iznenadio koliko je ne optimizovan za neki ozbiljniji rad. Latencije zbog boot camp-a su ogromne, tako da moraju odmah da se zrtvuju neke prednosti Macbook Pro-a, ukoliko zelite neki ozbiljan (zahtevan) rad u Windows-u sa zvukom. Problem sa latencijom pravi wireless, bootcamp manager i dinamicki clock graficke. Sve se ovo moze resiti, ali tada gubimo smisao "lakog" koriscenja windows-a u te svrhe..Naravno za neki normalan rad i za igranje u windows-u, ovo nije ni najmanje primetno.
Na kraju, moji utisci su da OSX mnogo bolje radi na PC (desktop) racunaru, nego sto Windows radi na Mac (laptop) racunaru..
That's my 0.002 $ :wink:
Pozdrav svima :)
edit: Jos jedna stvar oko Hackintosh-a..Moras biti veoma obazriv pri izboru komponenti za sklapanje potencijalnog Hackitosh PC-a i distribucije OSX86.
RuDAW je cini mi se odlican izbor za one koji ne zele previse da se petljaju oko tih stvari i jos imas podrsku od njih.
Ukoliko zelis sam da sastavis masinu, na google-u imas pregrst saveta i kombinacija.Postoje i mnogi specijalizovani forumi za ovakve stvari,a ukoliko zelis neke linkove, baci PM ..
Potpuno se slazem za pricu oko notebooka. Nema nikakvog smisla pokusavati tako nesto.
Sto se tice updatea, do sada nisam imao tih problema. Glavni problem zbog cega se ne sme updateovati OSX odmah je sleepenabler kernel ekstenzija. Ukoliko nekome nije potreban sleep moze bez problema updateovati na 10.6.1, 10.6.2, itd...
Bili su i neki problemi sa grafickim kartama, ali je to samo problem kod Hackintosha sklopljenih sa problematicnim komponentama (onim koje nisu stopostotno kompatibilne).
Na ovo trece moram da priznam da nisam nailazio. Sve mi se ponasalo isto ili bolje nego na MacBook Prou. Izuzetak je problem koji sam imao sa autorizacijom Korg Legacy Collectiona, ali to je bilo do lose podesenog drajvera za mreznu kartu.
Dexxy
16-04-2010, 01:18 PM
@euphoric
@puRe
Hvala na odgovorima. Mislim da cu odustati od sklapanja nekog ozbilnijeg hacintosha. Kupim neki Mac book pro i resim problem.
Ja sada imam instaliran hacintosh na desktop racunaru...
asus commando
q 6600
Radi mi PT Le 8.0, UAD, SSL duende....
@puRe
znaci da ja smem da uradim sada update sa iDeneb 10.5.5 ?
Pozdrav
milos
16-04-2010, 02:00 PM
@puRe
znaci da ja smem da uradim sada update sa iDeneb 10.5.5 ?
Pozdrav
Ne bi ti to preporucio jer ces najverovatnije da zavrsis sa KP-om .
Svojevremeno se secam da sam Kalywaya morao patchovati i pokretati skripte kod updatea ...
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=196153
Izguglao sam ovaj metod (Snow Leopard) za tvoju plocu pa probaj
milos
16-04-2010, 02:59 PM
Izuzetak je problem koji sam imao sa autorizacijom Korg Legacy Collectiona, ali to je bilo do lose podesenog drajvera za mreznu kartu.
hehe, imao sam isti problem - doduse zato sto sam iz nekog razloga iskljucio LAN u biosu :D
Ako neko ima problem i sa autorizacijom Omnispherea - ista stvar
Dexxy
16-04-2010, 03:19 PM
Odustajem :)
Kupujem MacBook Pro...
kejkz
16-04-2010, 03:37 PM
hehe, imao sam isti problem - doduse zato sto sam iz nekog razloga iskljucio LAN u biosu :D
Ako neko ima problem i sa autorizacijom Omnispherea - ista stvar
To ti se desilo zato sto se taj softver vezuje za MAC adresu (ne, nema veze sa macovima) hardvera koji nadje u kompjuteru,a to su obicno mrezni adapteri.
Nisam vozio hakintosh vec jedno dve godine sigurno, niti pratim sta se desava i koja su dostignuca. Ima li sta stvarno zanimljivo?
diviner
16-04-2010, 04:05 PM
To je verovatno isti onaj problem koji postoji kod FinalCuta i enumeracije (primarni mrezni adapter treba da ima enumeracije en0) ?
Zar ne? puRe i Miloshe ?
gorjan
16-04-2010, 04:29 PM
znam da je pitanje malo uopsteno, ali posto planiram da pazarima novu konfiguraciju i5 procesor, maticna GigaByte GA-P55-UD3, interesuje me samo sta da ocekujem pri instalaciji snow leoparda. Malo muke, ili puno muke pri instalaciji?
Graficka bi bila neka najobicnija sa pasivnim hladjenjem, nista posebno...
Pitam ovo posto nemam iskustva sa mac-om, a i nemam bas vremena na bacanje pa ne bi da se to pretvori u nocnu moru...
euphoric
16-04-2010, 05:34 PM
znam da je pitanje malo uopsteno, ali posto planiram da pazarima novu konfiguraciju i5 procesor, maticna GigaByte GA-P55-UD3, interesuje me samo sta da ocekujem pri instalaciji snow leoparda. Malo muke, ili puno muke pri instalaciji?
Graficka bi bila neka najobicnija sa pasivnim hladjenjem, nista posebno...
Pitam ovo posto nemam iskustva sa mac-om, a i nemam bas vremena na bacanje pa ne bi da se to pretvori u nocnu moru...
ne bi trebalo da bude problema..lagano mozes i na 10.6.2 ..
pogledaj ovde malo http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=197319
milos
16-04-2010, 06:17 PM
To je verovatno isti onaj problem koji postoji kod FinalCuta i enumeracije (primarni mrezni adapter treba da ima enumeracije en0) ?
Zar ne? puRe i Miloshe ?
Tacno tako :)
Primarni lan mora imati en0 enumericiju.
Isto tako , neki korisnici ne dodaju EFI string u boot.plist za Time Machine fix i to im napravi problem.
Tacno tako :)
Primarni lan mora imati en0 enumericiju.
Isto tako , neki korisnici ne dodaju EFI string u boot.plist za Time Machine fix i to im napravi problem.
Mislim da sam na kraju resio sa Builtinethernet=yes prilikom boota i PC EFI 10.5 bootloaderom. Nisam imao problema sa Omnispherom, samo sa KLCom...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.