PDA

View Full Version : Silicon Shiva / glazbena suradnja - Pick outs

SHIVA
29-09-2007, 10:05 PM
Zadovoljstvo mi je predstaviti vam moju prvu glazbenu suradnju sa ovog foruma. Kao shto iz naslova mozhete zakljuchiti drug Silicon Science je druga polovica ove suradnje. Poshto mi se jako svidjeo jedan njegov ambient track predlozhio sam nekakvu dopisnu suradnju. Silicon mi je poslao trake iz jedne njegove stvari pa su perkusije u stvari uglavnom njegovih ruku djelo uz minimalne manipulacije s moje strane, ne nuzhno u glazbenom smjeru :D

Da skratim, Silicon je napravio brdo odlichnih perkusivnih i ambientalnih dionica koje sam ja bezobrazno unishtio, iskrivio, isprelamao i dodao poneshto vlastitih. Par sint linija, malo recitacija, od nekud i voda kaplje... Shta vishe da kazhem osim da stvar, iako je romantichna u dushi ipak nie za one strogih i konzervativnih pogleda na glazbu ;)

Jasno... svaki komentar je dobrodoshao, a kritike pogotovo!

http://www.kiosk.hr/dlfiles/pick-outs.mp3

silicon science
29-09-2007, 10:27 PM
Mogu samo da dodam da me je gos'n SHIVA prijatno iznenadio svojom "vizijom" i manipulacijom loopova. Mislim da ce vam se svideti i da ce ovakva vrsta saradnje biti uchestala na forumu:)
Eto:) :) :)

cucko
29-09-2007, 10:47 PM
U jebote, ja mislio doso Shpongle na Rumski :o
Do jajaca!!!

silicon science
29-09-2007, 10:50 PM
U jebote, ja mislio doso Shpongle na Rumski :o
Do jajaca!!!

I ja sam imao takav utisak. Vidi se sta Shiva voli. A i ja isto:) :D

grada27
29-09-2007, 10:52 PM
Svidja mi se iskreno, mada nisam neki poznavalac te vrste muzike,ali koliko vidim, moracu sto pre da pocnem da ucim, zahvaljujuci vama koji to radite super.Sta mi predlazete da cujem prvo, kao kako da kazem, za lektiru?

Veliki pozdrav!

silicon science
29-09-2007, 11:05 PM
Svidja mi se iskreno, mada nisam neki poznavalac te vrste muzike,ali koliko vidim, moracu sto pre da pocnem da ucim, zahvaljujuci vama koji to radite super.Sta mi predlazete da cujem prvo, kao kako da kazem, za lektiru?

Veliki pozdrav!

Shpongle, Shulman, Entheogenic...

kejkz
29-09-2007, 11:12 PM
Uh, potpuna promene atmosfere u mojoj veceri hardversko-softverskih peripetija! Hvala na lepom poklonu :D

lesha
30-09-2007, 02:34 AM
thumbs up!

Mika Technika
30-09-2007, 03:05 AM
super trek!.. jedino me nervira sto zvuci kao da je na ceo trek stavljen reverb!

ProkDu
30-09-2007, 07:52 AM
Zanimljivo, nepredvidljivo, puno detalja.

:cool:

Mogli
30-09-2007, 09:32 AM
Ja slusam i bacio sam se u bedak.........Poceo sam da razmisljam o smislu zivota....:p :) Ne, stvar je bas avangardna i mastovito odradjena, a ja obozavam iznenadjenja! Treba biti kreativan pa da ti stvar od deset minta brzo proleti!

Moritz
30-09-2007, 10:01 AM
Obukao sam moju KRAFTWERK majcu ustao i stao mirno :mase::dj:

Bravo momci, dobar rad a ne prica to se ceni.

FSOEY- Future Sound Of Ex-Yu ;)

Stvarno mi se dopada, jedino mi fali malo post prod. pa da mu da taj skupi zvuk u celosti.

SHIVA
30-09-2007, 11:03 AM
hvala na komentarima. malo me buni komentar s reverbom pa ako se josh nekome chini da je 2 much... slobodno me ukorite :)

@ Moritz: ja sam pretpostavljao da che kolega Silicon mozhda htjeti josh neshto "rechi" u ovoj traci tako da je ovo chisto mixdown aranzhmana bez ikakve korektivne kozmetike. Ako na ovome ostane valjalo bi potroshit josh neshto sati rada dok se stvar ne dotjera do "skupog" filinga ;)

silicon science
30-09-2007, 11:39 AM
hvala na komentarima. malo me buni komentar s reverbom pa ako se josh nekome chini da je 2 much... slobodno me ukorite :)

@ Moritz: ja sam pretpostavljao da che kolega Silicon mozhda htjeti josh neshto "rechi" u ovoj traci tako da je ovo chisto mixdown aranzhmana bez ikakve korektivne kozmetike. Ako na ovome ostane valjalo bi potroshit josh neshto sati rada dok se stvar ne dotjera do "skupog" filinga ;)

Hoce kolega Silicon da to malo isproducira, nego su mu juce uzeli dushu na poslu pa nije bio u stanju da kreativno razmislja. Dogovoricemo se na P.M.

MHz
30-09-2007, 11:45 AM
Super zvuchi! Bravo momci! :)

SumAnuT
30-09-2007, 11:48 AM
Kada slusam na dt 770 pro, definitivno ima previse reverba, sve sem basa, na tannoy reveal to ne cujem, ali ja vise verujem sluskama.

silicon science
30-09-2007, 11:57 AM
Kada slusam na dt 770 pro, definitivno ima previse reverba, sve sem basa, na tannoy reveal to ne cujem, ali ja vise verujem sluskama.

Sve je moguce. Kod mene na Alesisima se ne cuje ni R od reverba:banghead:

Rocket Roll
30-09-2007, 12:32 PM
Ima neki "šmek" koji me podseća na "The Eraser" Thoma Yorkea... Ovde je stvarno bilo puuno rada. Svaka čast!

ANITA
30-09-2007, 12:37 PM
Vrlo zanimljivo!

Ove kapljice vode su me osvojile, kao i posebno stanje svijesti u koje možeš lako ulutati slučajući.

Kako si dobio te kapljice? Hoćeš mi prodati...? ;)

A što se reverba i toga tiče... na slušalice mi nije ništa posebno zasmetalo, a svjesno se nisam trudila tražiti kritiku, već slušati. Mislim da je jedina prava zamjerka ona koja eventualno spontano naleti kad je ne tražiš, a nije mi se ništa značajno pojavilo u tom kontekstu.

Naravno, ja bih oko 4., 5. minute... ubacila melodiju neku na solo violini npr... visoko, eterično... ali ne iritantno već stopljeno s pozadinom... Fali mi "muzike" nakon nekog vremena, ali ja taj žanr ne slušam ni inače, pa to ne treba ozbiljno shvatiti kao kritiku.

SHIVA
30-09-2007, 02:13 PM
Ja isto radim na Alesis monitorima i reverba ima... ima ga dosta i to pogotovo na vokalima, texturama i sintevima. Na basu i nekim drugim elementima ga definitivno nema... Moguche da alesis malo skriva reverbe, ali po opisima koje ste dali mislim da se radi o jednostavnoj razlici u pristupu zvuku. Ja uglavnom nastoim kombinirati elemente s vishe reverba i elemente bez reverba radije nego da na sve stavljam umjereno reverba. Bash sam josh par puta poslushao nakon shto je spomenut reverb i meni se i dalje to chini OK. Ili Alesis jako lazhe (ne vjerujem) ili ja nemam ukusa za reverbe :D

@ anita: voda je semplana sa nekog "sounds of nature" CD-a, ruchno izrezana i poslozhena da bude (relativno) u ritmu, spring reverb i mjestimichno db Glitch sa VRLO suptilnim postavkama. Jedan od sinteva takodjer jako nalikuje kapanju vode koje se pretvara u nekakve limove. Procesiran je jednakim reverbom kao i voda pa se prijelazi praktichki i ne primjete. Taj patch sam napravio na Zebri. Ako zhelish mogu ti poslati sempl vode iako ih po sample kolekcijama ima omanje brdo, a i patch za Zebru takodjer.

Rhino
30-09-2007, 03:03 PM
Ma zajebite pricu manje/vishe reverba, stvar je iskrena osjecam to u njoj. Svidja mi se.... Super;)

SHIVA
30-09-2007, 03:59 PM
hvala... PUNO hvala :hyper:

yoloko
30-09-2007, 06:09 PM
obnovte link pliz

SHIVA
30-09-2007, 06:41 PM
server je valda u fazi nekakvog odrzhavanja... kroz koi sat bi trebao link biti ponovo aktivan.

lesha
30-09-2007, 06:45 PM
evo u medjuvremenu mirror (http://rapidshare.com/files/59336873/silicon_shiva_-_pick-outs.mp3), nadam se da se necete ljutiti ;)

shpira
30-09-2007, 07:04 PM
ooooooooooooooooooooodlicno! super ste se poklopili!

SumAnuT
30-09-2007, 07:18 PM
Ma zajebite pricu manje/vishe reverba, stvar je iskrena osjecam to u njoj. Svidja mi se.... Super;)

Ma rekose da hoce da cuju i kritike, pa eto taj reverb bi bio kritika, mada to su ustvari vise kritike na uslove slusanja nego na njihov rad.

Rekoh da ni ja na Tannoyima ne cujem previse reverba, ali na Beyerdynamicu se cuje, pa ako ce vec da je jos peglaju i produciraju, onda neka imaju na umu taj reverb ...

U stvaralacki deo se ne mesam, posto je to vec stvar ukusa i nema svrhe takvo nesto komentarisati, posto nece oni pesmu praviti po mom ukusu, vec po njihovom, ali kad je Anita vec rekla, slozio bih se sa njom da mi fali muzike u traci.

Sad ce ispasti da samo kenjam, a da sam nista ne radim, sto uopste nije daleko od istine :)

SHIVA
30-09-2007, 09:12 PM
evo u medjuvremenu mirror (http://rapidshare.com/files/59336873/silicon_shiva_-_pick-outs.mp3), nadam se da se necete ljutiti ;)

Ma jok... dapache! Muzika je da se slusha, a svojatanja pushtam trgovcima i politicharima.

@ sumanut: ne sekiraj se... ja nisam od onih koi smatraju da kritichar mora ujedno biti i umjetnik, obrazovana osoba ili kompetentna po bilo kojoj drugoj liniji. Shto ti radish ili ne radish apsolutno ne utjeche na relevantnost tvog mishljenja... barem shto se mene tiche. Jasno je da si poprilichno "tehnichki" tip (pristup hardveru te odao :mrgreen:) tako da nema zime. Razumijemo se sasvim dobro.

SumAnuT
30-09-2007, 09:34 PM
Hoces da kazes da sam neobrazovan, nekompetentan po bilo kojoj drugoj liniji i povrh svega da nisam umetnik??? :confused:

:(

:mrgreen:

Salim se naravno, a sto se tice tehnickog tipa, taj mi je deo svoje licnosti mnogo lakse da izrazim nego ovaj drugi, pa tako ispada ...

SHIVA
30-09-2007, 10:10 PM
naravno... nisam ni mislio da dozhivljavash samo tehnichki aspekt! Svi koriste nekakav model u interakciji i jednom kad skuzhish par modela koi su u opticaju interakcija postane bitno jednostavnija, a razumijevanje okoline se poprilichno povecha. O manevarskim sposobnostima da i ne govorim :D

SumAnuT
30-09-2007, 10:16 PM
Procitaj Alfreda Adolfa ako nisi, knjiga - poznavanje zivota :)

SHIVA
30-09-2007, 10:44 PM
Poznat mi je tip a otprilike i njegovi pogledi. Po mom osobnom mishljenju ta kompletna Freud generacija je malo pobjegla u stranu. Jung neshto manje ali niti on danas nie pretjerano primjenjiv. Preporucham "structure of magic" Richard Bandler-a. To je vrlo primjenjivo, i to uz puno manje objashnjavanja.

btw: adler a ne adolf ;)

SumAnuT
30-09-2007, 10:52 PM
Da, brkam ga sa hitlerom :)

Aj nastavicemo na priv, da ne gusim topic ...

lesha
30-09-2007, 10:54 PM
hmmm, bandler... jeste primenjivo, mada je i on zastranio..

opet odosmo u o.t.

Rhino
01-10-2007, 05:40 AM
@Sumanut

Ma nisam ja to mislio tako, kao je** ih reverb. Nego su ljudi i onako rekli da ce tek da peglaju, pa sto ima onda da razmisljam ima li previshe ili premalo reverba tu.:)

Slusao sam samo strukturu pjesme, onako kako su je zamislili i odradili....

Btw, reverba ima dosta, ali to je opet stvar ukusa.... 'Slicno' kao i stvar aranziranja itd....

Pozz

DADDY Z
01-10-2007, 10:19 AM
poslušah....fino,fino...što se tiče muzike i ideje-vrlo lepo odrađeno mada se slažem sa ljudima koji rekoše da fali malo muzike u traci..možda još par varijacija na temu..što se produkcije tiče-to ne vredi ni komentarisati pošto Shiva reče da je ovo neušminkana verzija...u svakom slučaju lepo i nadam se da će toga biti još na forumu

nESbo
01-10-2007, 10:24 AM
Preslu?ao sam trek. Čuje se da je dosta rada ulo?eno, ?to se i da očekivati od autora, generalno dobar trek. Samo postoji pitanje za?to kada već imamo Shpongle koji ima sve ovo samo mnogo bolje. Ne ?elim ovime da upadam u bilo kakvu raspravu ali pored svega ?to si ti meni Shiva ptivatno rekao u vezi sa originalno?ću mojih traka, tebi svaki trek liči na Shpongle...

Po?to imam neki bedan osećaj da će sad da nastupi post od 64 reda zamolio bih te da mi ga po?alje? na pm, zajedno sa psihoanalizom moje ličnosti (naravno).

I jo? jednom, trek je dobar i svi pozitivni komentari koje sam pročitao u ovoj temi su na mestu.

pozdrav!

SumAnuT
01-10-2007, 11:03 AM
nESbo, ne znam sta je tebi SHIVA govorio za trekove, ali meni je sasvim opravdano da budes pod uticajem nekoga, sta god govorio SHIVA tebi ili ti njemu.

@Sumanut

Ma nisam ja to mislio tako, kao je** ih reverb. Nego su ljudi i onako rekli da ce tek da peglaju, pa sto ima onda da razmisljam ima li previshe ili premalo reverba tu.

Slusao sam samo strukturu pjesme, onako kako su je zamislili i odradili....

Btw, reverba ima dosta, ali to je opet stvar ukusa.... 'Slicno' kao i stvar aranziranja itd....

Pozz

Slazem se i sa time da je reverb stvar ukusa.

Ja sam mnogo puta do sada i na nekim mojim nikada zavrsenim miksevima uocio da moji jeftini monitori ne prikazuju realnu sliku, pa sam im iz tog razloga skrenuo paznju, posto su rekli da ce jos da je peglaju.
Da nisu to rekli, ja ne bih nista ni rekao i uzeo bih pesmu kao gotovu, ali ovako posto ima jos vremena za popravke, neka nadju neko drugo slusanje, pa neka vide da li su zaista toliko reverba hteli u misku, to je sve.

Aj, budnite mi pozdravljeni :)

ANITA
01-10-2007, 11:29 AM
Samo postoji pitanje za?to kada već imamo Shpongle koji ima sve ovo samo mnogo bolje.

:confused:

Nije da ne razumijem ?to govori?, već ne razumijem ZA?TO to govori?.

SHIVA
01-10-2007, 12:02 PM
Shpongle-u svaki trek lichi pomalo na Pink Floyd-e i Jethro Tull... zato shto su mu to bili omiljeni bendovi. Njegov Celtic Cross je VRLO nalik Jethro Tull-u chak i tematski. Ipak tokom mnogih albuma koje je napravio odmaknuo se dovoljno od svoih uzora i stvorio vlastiti "shtih". Ne vidim da itko mozhe ne biti pod utjecajem svoih uzora.

Obzirom da ja tematski uopche ne slichim Shpongle-u, a ni izborom soundova (osim ako i Silicon ne lichi na Shpongle, a onda je u pitanju nekakva zavjera, jer dobar dio ovog treka je napravljen s njegovim materjalima) ta "slichnost" se svodi na pedantnu produkciju, ekstenzivnu upotrebu filtera, nachin korishtenja "prostora" u mixu, velik broj sitnih modulacija osnovnih ritmichkih tema i nastojanje da svaka stvar bude fluidna, dobro povezana cjelina. Kad uzmem sve skupa u obzir zakljuchak da lichim na Shpongle je zapravo vrlo lijep kompliment :)

Obzirom da ja svoje stvari niti izdajem niti promoviram kao "proizvod" vech su napravljene iz hobija i bez ikakvih ambicija... to znachi da ja svijetu ne nudim josh jednog Shpongle-a. Radim to za sebe, a kad budem smatrao da imam neshto za ponudit svijetu i to eventualno i dalje bude Shpongle-like, onda che tvoj komentar biti sasvim na mjestu. Do onda je tvoja kritika zapravo kompliment, jer u danashnjoj copy/paste masovnoj produkciji malo shto lichi na Shpongle-a, a mnogu loshiji nalikuju jedni drugima. Ima puno loshih izdanja daleko ispod Shpongle kategorije. Amaterski hobi demo kojeg se usporedjuje sa Shpongle-om ne vidim kao neshto od chega bih trebao zazirati... dapache.

Hvala na komentaru, doista je lijepo vidjeti kad te usporedjuju s najboljima, chak i kad to nie bilo u najboljoj namjeri ;)

nESbo
01-10-2007, 12:08 PM
Zato što je mene čovek isprozivao kada sam odradio kolaboraciju sa drugarom na jednom treku, tj remixovao njegov trek, rekavši da se kitim tudjom slavom i da sam bez ideja i gde je na kraju ispala opšta frka. Iskreno kajem se što sam to ovde napisao, samo me je iznenadilo to što je uradio stvar zbog koje me je grdno isprozivao. Moja greška je što me je to sve dotaklo i što sam uopšte bilo šta rekao na ovu temu, mada imam dosta toga da kažem.

ANITA
01-10-2007, 12:35 PM
nESbo - kuzim. Vidjelo se da postoji neka pozadina.

SHIVA - :)

SHIVA
01-10-2007, 01:10 PM
@ neSBo: bitno da si ti mene dochekao s istim komentarom u sasvim drugachijoj situaciji. Koliko se sjecham tvoja stvar je imala vrlo slichnu ideju kao i moja (isti govornik u treku), nedugo nakon shto sam ja na ovom forumu ostavio link. Meni je samo bilo smjeshno to shto se takva sluchajnost poklopila u razmaku od par dana na dva foruma, a ako se sjecham dobro... rekao sam i da ako te moja stvar inspirirala na bilo koi nachin da je meni osobno drago zbog toga i ne smeta mi. Pri toma ostajem i danas. Sve dalje od toga je tvoja osobna projekcija i ako te dotaklo jedino ti znash zashto te dotaklo.

Ako imash josh neshto za isprichat... slobodno daj. Ja nemam shta skrivat niti mi je problem o tome diskutirat.

Iskoristio si "komentar" na trek kao vozilo za "osvetu" i vrachanje dugova po principu "oko za oko". Ako imash neshto za rechi - reci to otvoreno. Nemoj se kukavichki skrivati iza "glazbenih" komentara u neuspjelim nastojanjima da me time "dotaknesh" i tako poravnash rachune. Ovdje ima puno ljudi s koima se povremeno ne slazhem, ali kad komentiram glazbu i radove nastoim da moj subjektivni dojam o ljudima ne utjeche na moje komentare. Ako to nie moguche - onda ne komentiram.

analog
01-10-2007, 01:15 PM
uuu onaj deo sa glockenspiel-om mi je brijanje :) Super! :)

@RocketRoll
Meni ovo nikako ne liči na Thom Yorkeov Eraser

nESbo
01-10-2007, 01:33 PM
@ neSBo: bitno da si ti mene dochekao s istim komentarom u sasvim drugachijoj situaciji. Koliko se sjecham tvoja stvar je imala vrlo slichnu ideju kao i moja (isti govornik u treku), nedugo nakon shto sam ja na ovom forumu ostavio link. Meni je samo bilo smjeshno to shto se takva sluchajnost poklopila u razmaku od par dana na dva foruma, a ako se sjecham dobro... rekao sam i da ako te moja stvar inspirirala na bilo koi nachin da je meni osobno drago zbog toga i ne smeta mi. Pri toma ostajem i danas. Sve dalje od toga je tvoja osobna projekcija i ako te dotaklo jedino ti znash zashto te dotaklo.

Ako imash josh neshto za isprichat... slobodno daj. Ja nemam shta skrivat niti mi je problem o tome diskutirat.

Iskoristio si "komentar" na trek kao vozilo za "osvetu" i vrachanje dugova po principu "oko za oko". Ako imash neshto za rechi - reci to otvoreno. Nemoj se kukavichki skrivati iza "glazbenih" komentara u neuspjelim nastojanjima da me time "dotaknesh" i tako poravnash rachune. Ovdje ima puno ljudi s koima se povremeno ne slazhem, ali kad komentiram glazbu i radove nastoim da moj subjektivni dojam o ljudima ne utjeche na moje komentare. Ako to nie moguche - onda ne komentiram.

Komentar na trek sam ti dao, ne ?elim detaljnije da ga analiziram jer stvarno nema potrebe. Stojim iza toga ?to sam ti rekao, da bi definitivno mogao biti originalniji u daljem radu, zato ?to poseduje? znanje.

Nisam se SVETIO nego IZNENADIO tvojim postupkom, ali nisam u stvari uop?te imao pojma da si ti mislio da "je mene inspirisao TVOJ trek"! Tek mi je sada jasno posle vi?e od godinu dana ?ta si ti meni hteo da ka?e?... Čoveče pa ceo onaj problem je ispao zato ?to sam ja semplovao Terrenca McKennu? Jbt ja sam taj trek radio nekoliko meseci! Ok, definitivno ne moramo dalje. Pozdravljam te!

cucko
01-10-2007, 02:56 PM
Nadam se da ce ovakvih saradnji biti vise...
Rumski ima dosta potencijala.
Licno bi voleo da cujem u ovoj numeri (ili u nekoj buducoj) jos koji "kanal" zivog instrumenta (dali sax, truba, gitara ili nesto deseto) i to da se odsvira, a onda tek programira....
Bolje saradjivanje nego raspravljanje, ili?

analog
01-10-2007, 03:10 PM
pa i rasprava ako je konstruktivna je vid saradnje :)

SHIVA
01-10-2007, 10:08 PM
@ cucko: iako razumijem shto si mislio pod zhivi instrumenti nadam se da nisi od onih koi smatraju elektrichnu gitaru vishe zhivom od recimo sintisajzera. Ja sam indigo generacija :D Imam kompjutere od 1. razreda osnovne shkole (C64). Za mene je computer aided music jednako zhivo kao i gitara (koju btw: sviram vech blizu 15 godina). Ako zvuchi dobro... koga briga kako je nastalo. ;)

Rocket Roll
01-10-2007, 10:50 PM
Meni ovo nikako ne liči na Thom Yorkeov "Eraser"

Izvinjavam se, ?ta da radim kada od "modernijih" stvari slu?am samo Radiohead, pa sam ograničen asocijacijama. Poslu?ao sam Shivinu traku par puta, pa mi pade na pamet mo?da bolje poređenje - da je jo? malo vi?e "spooky", mo?da bi bilo najbli?e porediti je sa "Kid A"? Ili da se ipak manem svakog poređenja sa Radiohead?

SumAnuT
02-10-2007, 11:42 AM
Klasifikacija nije nesto sto je napravljeno da bi na silu trpali sve zivo u vec postojece okvire, vec postoji i upotrebljava se onda kada neki od vec postojecih okvira, najbolje opisuje ono sto trenutno posmatramo.

cAAc
02-10-2007, 02:22 PM
Zadnji minut mi je mozda i najjachi deo ,inache me lagane stvari napnu dok me taj deo opusti pa cak i pustim pesmu odatle da me ubaci u ceo trip .
Generalno mi se svidja .Dobro odradjeno