View Full Version : Kako da postignem ovaj zvuk? (Jarre)
fischek
24-09-2007, 05:15 PM
Zdravo,
Konsultovao sam se sa Don Solarisom pa mi je predlozio da postavim ovaj topic - hteo sam da vas zamolim za neke osnovne instrukcije u vezi sa postizanjem ovakvog zvuka (Jarre naravno ;))
http://www.gazibara.net/overture.mp3
Pretpostavljam da je mono, a mislim da je fora i u ping pong delay-u. Pokusao bih da ga rekonstruisem na Nord Lead 2X.
Hvala.
milos
24-09-2007, 05:36 PM
Hmmm,u startu China Concerts ima specifican - prljav zvuk(u pozitivnom smislu) i nevidjeno volim sam sound ovog albuma .
Mnogo EMS VCS 3 i Synhi-ja, Yamaha CS60,Oberheim OBX-a, Prophet 5 rekao bih rev.1 ,mozda rev.2 ,Fairlight CMI ....
Video sam da je live mixano na nekom Tapco mixeru...
Zvuk definitivno vuce na Oberheim OB-X ali na koncertu je samo sviran OBX-a ?:confused:
Pokusaj da nesto odradis sa Sonicprojects OP-X reaktor ensemblom,dodaj malo PSP Vintagewarmera ,ali i onda sumnjam da ces da odradis i 50% da zvuci tako....
fischek
24-09-2007, 05:58 PM
Hmmm,u startu China Concerts ima specifican - prljav zvuk(u pozitivnom smislu) i nevidjeno volim sam sound ovog albuma...
Zdravo Milose - hvala ti - zaboravio sam da kazem da ovo nije originalni snimak, vec replika koju je uradio Per Kristian (cover artist ili sta vec), te da je cela stvar reprodukovana pomocu Virusa KB :o .
Koga interesuje moze da cuje celu stvar na: http://www.perkristian.net/music/Per...B-Overture.mp3 (http://www.perkristian.net/music/PerKristian_VirusKB-Overture.mp3).
milos
24-09-2007, 06:09 PM
Ako uspes nesto sa OP-X ,fora sto ti kazes u ping pong efektu(nije delay u pitanju) je panovanje voiceova - imas u donjem desnom uglu 6 potenciometara za svaki voice ,pa jedan voice paniraj vise na L(sam ces shvatiti koliko) drugi na R (sa istom pozicijom ali kao u ogledalu),treci kao prvi itd....
Svaka cast Per Kristianu - uvek odusevi svojim coverima :)
fischek
24-09-2007, 06:26 PM
Ako uspes nesto sa OP-X ,fora sto ti kazes u ping pong efektu(nije delay u pitanju) je panovanje voiceova...
super, hvala ti probacu - moram samo da provalim od kog osnovnog zvuka da krenem, a Per Kristianov cover je fantastican - bas me je odusevio, a odusevio me i Virus ;)
Don Solaris
24-09-2007, 09:13 PM
Zdravo,
Konsultovao sam se sa Don Solarisom pa mi je predlozio da postavim ovaj topic - hteo sam da vas zamolim za neke osnovne instrukcije u vezi sa postizanjem ovakvog zvuka (Jarre naravno ;))
http://www.gazibara.net/overture.mp3
Pretpostavljam da je mono, a mislim da je fora i u ping pong delay-u. Pokusao bih da ga rekonstruisem na Nord Lead 2X.
Hvala.
Evo poslušao sam snimku.
Vezano uz boju zvuka. Na Nordu nikad nećeš dobit ovaj zvuk. Za takve soundove postoje analogije.
A ono pitanje vezano uz ping-pong delay. Poslušaj malo bolje.... Nema ping-pong delaya. To je običan delay od cca 600 ms na ljevom kanalu, ali pušten samo WET signal(!!!!), dok je na desnom kanalu direkt iz syntha (dry signal).
I to je to. Čas posla....
fischek
24-09-2007, 10:00 PM
Evo poslu?ao sam snimku.
Vezano uz boju zvuka. Na Nordu nikad neće? dobit ovaj zvuk. Za takve soundove postoje analogije.
A ono pitanje vezano uz ping-pong delay. Poslu?aj malo bolje.... Nema ping-pong delaya. To je običan delay od cca 600 ms na ljevom kanalu, ali pu?ten samo WET signal(!!!!), dok je na desnom kanalu direkt iz syntha (dry signal).
I to je to. Čas posla....
cela replika je napravljena na Virusu KB - zato sam pomislio da bi drugi VA synth takodje mogao da imitira taj zvuk
clusterchord
25-09-2007, 01:07 AM
Hmmm,u startu China Concerts ima specifican - prljav zvuk(u pozitivnom smislu) i nevidjeno volim sam sound ovog albuma .
Mnogo EMS VCS 3 i Synhi-ja, Yamaha CS60,Oberheim OBX-a, Prophet 5 rekao bih rev.1 ,mozda rev.2 ,Fairlight CMI ...
Zvuk definitivno vuce na Oberheim OB-X ali na koncertu je samo sviran OBX-a .
znam tu liniju sa studijske verzije. iskreno nemam pojma sto je koristio, ali sistemom eliminacije od ovoga sto si naveo jedino moze biti OB-X. i po boji mi se cini. ali moglo bi bit i nesto trece, iz studija.. uglavnom dosta "diskretan" zvuk. nije CEM i sl.
sigurno nije prophet, nijedna verzija a ni CS60. ako i je mono mode.. opet OB-X ima single cv/gate da potjeras jedan njegov voice kao monophonic - to je strasna stvar.. volio bih da to imaju i obxa i p5.. poslusajte na bluesynths kad ga goni analog sekvencerom...
verziju concerts in china, nemam pri ruci, da bi znao jeli to vozio na OB-Xa. njega uglavnom mogu prepoznati. OB-Xa je mjenjao uzivo sve OB-X linije iz studija (sa magnetic fieldsa).
inace, ovaj tip Per Kristian ima original Eminent 310 kojeg vozi u small stone, i ima Synthex. trebali bi provalit kod njega.. ko ide samnom ? :mrgreen:;)
nasao sam ja eminent310 za male pare, al treba vozit kamionom iz nizozemske.. puno bre para. kad bi nasao sematiku da vidim moze li se iz njega istrgnuti smao strings.. to bi bio poso.
fischek
25-09-2007, 06:37 AM
znam tu liniju sa studijske verzije. iskreno nemam pojma sto je koristio, ali sistemom eliminacije od ovoga sto si naveo jedino moze biti OB-X. i po boji mi se cini. ali moglo bi bit i nesto trece, iz studija.. uglavnom dosta "diskretan" zvuk. nije CEM i sl.
A, kako ja da ga napravim na Nordu ;)
inace, ovaj tip Per Kristian ima original Eminent 310 kojeg vozi u small stone, i ima Synthex. trebali bi provalit kod njega.. ko ide samnom ? :mrgreen:;)
Evo ga u akciji sa jos jednim mladjanim norvezaninom - svira Oxygene 4 (http://www.youtube.com/watch?v=Q19Oyn5PJAk) uzivo u podrumu. ;)
Don Solaris
25-09-2007, 07:27 AM
nasao sam ja eminent310 za male pare
Koje pare?
Eminent 310 se NE KUPUJE!!!!
Za 310 (i jo? neke Eminentove grdosije od stotinu kila) ti se u Nizozemskoj zahvale ako im ga iznese? iz kuće. Imam Nizozemski web oglasnik i pratim cjene (trenutno nema ni jedan za "d?abu", ali vidio sam več dva komada unazad godinu dana).
milos
25-09-2007, 07:48 AM
A, kako ja da ga napravim na Nordu ;)
Per Kristian je fantasticno odradio zvuk - jos da to snimi na studeru+neki vintage kompresor i EQ i moze da zazvuci u velikoj meri kao original
NIsu svi VA isti ,necu da zalazim u VA podrucje ali rekao bih da Virus ima agresivniji zvuk od Norda i da ce biti tesko da to skines....
Sto se tice Eminenta,dobar ce biti i semplovan :D - u VSM (samo nikako ovo cudo da ugleda svetlost dana....:( )
http://www.gmediamusic.com/gforce/StringMachine/stringmachine.html
Don Solaris
30-09-2007, 10:43 AM
cela replika je napravljena na Virusu KB - zato sam pomislio da bi drugi VA synth takodje mogao da imitira taj zvuk
Pa ajde da čujemo več jednom tu repliku. Da mogu u miru bacit svoje analogije u smeće. :rotfl::rotfl:
:mase: analog rulez
milos
30-09-2007, 12:14 PM
Pa okacio covek link samo ti nisi video:
http://www.perkristian.net/music/PerKristian_VirusKB-Overture.mp3
silicon science
30-09-2007, 02:45 PM
Na Nordu nema sanse da ga napravis.
Don Solaris
30-09-2007, 02:47 PM
:rotfl::rotfl:
Tek sam sad vidio (ba? sam seljan).
Ali vezano uz pitanje kako napraviti taj zvuk, mogu odmah odgovoriti: to po slu?anju ne zna nitko. Jednostavno mora? sjesti za synth i ?arafiti polagano dok se ne pribli?i? zvuku. Oscilator je SAW. Filter mi djeluje kao 24 dB, ima envelopu na sebi sa kratkim attackom kako bi se mekano otvorio. Ima malo i rezonancije. A dalje ostaje na eksperimentiranju....
fischek
30-09-2007, 02:54 PM
:rotfl::rotfl:
Jednostavno mora? sjesti za synth i ?arafiti polagano dok se ne pribli?i? zvuku. Oscilator je SAW. Filter mi djeluje kao 24 dB, ima envelopu na sebi sa kratkim attackom kako bi se mekano otvorio. Ima malo i rezonancije. A dalje ostaje na eksperimentiranju....
pa, to mi reci! :) aj postavicu neki snimak ako uspem bilo sta - hvala!
clusterchord
01-10-2007, 01:15 AM
oscilatori su u oktavi i malo detunirani dodao bih..
fischek
01-10-2007, 01:19 PM
oscilatori su u oktavi i malo detunirani dodao bih..
hvala lepo :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.