PDA

View Full Version : Dynaudio BM5A+sub vs dynaudio BM15p

chubich
21-09-2007, 09:59 AM
Trenutno imam bm5a i u prilici sam uzeti bm15 sa pojacalom. Sad me zanima da li mi se vise isplati (financijski ali i zvucno) bm5a upotpuniti odgovarajucim subwooferom (razmisljo sam o TANNOY STUDIO TS8 ili prodati bm5a, dodati jos para i uzeti bm15 i pojacalo? Elektronska glazba je u pitanju tako da mi bm5a jednostavno ne daje pravu sliku u donjem kraju spektra. Nikad jos nisam radio sa mon+sub kombinacijom tako da ako netko ima iskustva i radio je u obje varijante recite koja je po vama bolja i zasto.

Hvala!

SumAnuT
21-09-2007, 10:23 AM
Ja imam Tannoy Reveal, koji jedva ide ispod 60 Hz, pa sam dokupio Tannoyev sub 15" i definitivno sam progledao sto se niskog opsega tice.

Sa druge strane, dosta je tesko namestiti sub u prostoriji i kako god okrenes soba ce da svira sa subom, ali ja sam se odlucio da mi je bolje i to, nego da nemam niske uopste.

Ovaj sub sto ti zelis je osetno manji, tako da verujem da bi imao i manje problema, ali bi ih i dalje imao.

To ti je situacija sa subom, neka ti neko drugi kaze kako je sa vecim nearfield monitorima ...

chubich
21-09-2007, 10:46 AM
Ja imam Tannoy Reveal, koji jedva ide ispod 60 Hz, pa sam dokupio Tannoyev sub 15" i definitivno sam progledao sto se niskog opsega tice.

Sa druge strane, dosta je tesko namestiti sub u prostoriji i kako god okrenes soba ce da svira sa subom, ali ja sam se odlucio da mi je bolje i to, nego da nemam niske uopste.

Ovaj sub sto ti zelis je osetno manji, tako da verujem da bi imao i manje problema, ali bi ih i dalje imao.

To ti je situacija sa subom, neka ti neko drugi kaze kako je sa vecim nearfield monitorima ...

Hvala na brzom odgovoru!

Zbog tog problema sa namjestanjem sub-a lagano i naginjem prema bm15, plus imaju i veci SPL, no samo mi treba netko tko ce to i potvrditi pa da se definitivno odlucim.

SumAnuT
21-09-2007, 10:49 AM
Ali pazi, niko ti ne garantuje da ce ti i bm15 sesti u sobu savrseno ili makar bolje od suba, nikad se ne zna ... I oni idu dosta nisko, tako da je problem sa niskima svejedno tu ...

Tiki the Boyler
21-09-2007, 10:54 AM
Ali pazi, niko ti ne garantuje da ce ti i bm15 sesti u sobu savrseno ili makar bolje od suba, nikad se ne zna ... I oni idu dosta nisko, tako da je problem sa niskima svejedno tu ...

Mada neće svirati sub! Definitivno!

Sad neću reći ništa mudro, ali sve se na kraju krajeva vrti oko novca! Bolje je imati dobar monitor koji ne svira sub nego jeftilen koji ga svira.
Ja lično (kada bih imao veću prostoriju) bih definitivno pazario BM-15, ali mi nešto govori da bi ti (kao neko ko se bavi elektronskom muzikom) bio puno sretniji sa subom (koji na kraju krajeva možeš isključiti u nekim fazama rada).

Ja sam uparivao BM5A Compact sa BM9S (oba Dynaudio) i to jako lijepo radi. Samo je stvar kako će ti to leći u tvoju prostoriju!?!

mandrak
21-09-2007, 11:01 AM
Ako ti je soba manjih dimenzija i nije tretirana BM15 bi ti mogao svirat zajedno sa sobom ne?to ?to i nebi ba? volio čuti... BM15 je monitor kojeg ipak treba malo odčepit da prosvira i odličan je monitor u svakom slučaju ali treba ipak neku vecu re?iju za optimalno slu?anje i naravno ?to bolje pojačalo koje če ga vozit.
Tako da ipak dobro razmisli da li ti je ta varijantu najpametnija... dynaudio je izbacio novu BM12a seriju koja bi trebala biti ne?to između 5 i 15 serija, mo?da bi bilo dobro da uzme? u obzir i tu varijantu ako vec ?eli? vi?e basa u slu?anju.

chubich
21-09-2007, 11:35 AM
Ako ti je soba manjih dimenzija i nije tretirana BM15 bi ti mogao svirat zajedno sa sobom ne?to ?to i nebi ba? volio čuti... BM15 je monitor kojeg ipak treba malo odčepit da prosvira i odličan je monitor u svakom slučaju ali treba ipak neku vecu re?iju za optimalno slu?anje i naravno ?to bolje pojačalo koje če ga vozit.
Tako da ipak dobro razmisli da li ti je ta varijantu najpametnija... dynaudio je izbacio novu BM12a seriju koja bi trebala biti ne?to između 5 i 15 serija, mo?da bi bilo dobro da uzme? u obzir i tu varijantu ako vec ?eli? vi?e basa u slu?anju.

Dimenzije sobe su 6x4x3,5 m (LxWxH). Prije nekih 6 mj. sam napravio DIY tretman tako da sve ukupno u sobi imam nekih 13-16 kvadrata apsorbera razmijestenih po zidovima, mogu reci da je soba vise-manje tretirana. Da li je iako tretirana ipak premala za bm15?

Rhino
21-09-2007, 12:03 PM
6x4m?
Pa i nije tolko mala.:)

SumAnuT
21-09-2007, 02:43 PM
Dimenzije sobe su 6x4x3,5 m (LxWxH). Prije nekih 6 mj. sam napravio DIY tretman tako da sve ukupno u sobi imam nekih 13-16 kvadrata apsorbera razmijestenih po zidovima, mogu reci da je soba vise-manje tretirana. Da li je iako tretirana ipak premala za bm15?

Dzaba prijatelju sto si ti uradio tretman za visoke i nesto srednjih frekvencija, kada ces problem imati sa niskim frekvencijama.

chubich
21-09-2007, 04:57 PM
Dzaba prijatelju sto si ti uradio tretman za visoke i nesto srednjih frekvencija, kada ces problem imati sa niskim frekvencijama.

U svakom kutu (zid-zid i strop-zid) imam i bass trap-ove slicne ovima http://www.radford.edu/~shelm/acoustics/bass-traps.html#Broadband pa se nadam da ce oni bar nesto smiriti bass u sobi. Sa bm5a soba je bila mirna no ovo su ipak drugi monitori. Probat cu ih pa cu vidjeti.

mandrak
21-09-2007, 05:37 PM
Ako si u mogućnosti da na licu mjesta isproba? rje?it če ti svaku dilemu oko monitora, osobno sam bm15 dodu?e aktivne slu?ao na par mjesta koje su po veličini tu negdje kao i tvoja soba ali su jako dobro tretirane tako da nema ludovanja u bass području koji je dosta problematičan u sumnjivim re?ijama a i ?ire:)

OFF
21-09-2007, 05:40 PM
U svakom kutu (zid-zid i strop-zid) imam i bass trap-ove slicne ovima http://www.radford.edu/~shelm/acoustics/bass-traps.html#Broadband pa se nadam da ce oni bar nesto smiriti bass u sobi. Sa bm5a soba je bila mirna no ovo su ipak drugi monitori. Probat cu ih pa cu vidjeti.

Ako te ne mrzi, postavi neke slike sobe u temi Dizajn i konstrukcija....

pozzz

SumAnuT
21-09-2007, 06:26 PM

Onda ok, sto rek'o mandrak, poslusaj ih, i sto rek'o OFF baci nam neke slike i primere kako si to odradio. Naravno ako zelis da podelis to sa nama :)

chubich
21-09-2007, 08:46 PM
Onda ok, sto rek'o mandrak, poslusaj ih, i sto rek'o OFF baci nam neke slike i primere kako si to odradio. Naravno ako zelis da podelis to sa nama :)

Ok nabacit cu slike kroz sljedecih par dana kad dodem na adsl jer sam sada na ubi boze sporom dial-up-u.

Koliko sam skuzil vi svi mislite da bi bm15 sa dobrim pojacalom bila bolja solucija nego da kupujem sub za svoje 5-ice, naravno ako soba nece biti problem? Za pojacalo covjek kaze da je odlicno, custom made, 2x225W, no moram ga ipak cuti.

hvala ljudi na brzim odgovorima! novi sam ovdje i moram reci da je forum odlican, taman ono sta sam trazio!