Cadaverous
20-09-2007, 01:36 PM
Dragi prijatelji,
ako neko zna, neka napise svoja pozitivna i negativna iskustva u radu sa OSX-om na PC racunaru. Interesuju me svi detalji - koje su mane, a koje prednosti.
Osnovni razlog je ?to sam jedan od onih koji je desetak godina koristio Logic Audio, a prestao sam kada je Apple preuzeo Emagic te sam bio svestan da novije verzije LAP-a neće izlaziti za PC. Vrlo bih se rado vratio na Logic (o raznoraznim razlozima ne bih sada pisao) s obzirom da sam ovde procitao da je to apsolutno moguce ukoliko se na PC-u koristi OSX.
Nisam zaljubljenik u praćenje kompjuterskih inovacija, te sam mo?da malo inertan prema toj temi, a i ne prevrćem po rumskom svaki dan, te bih molio, ako je neko ne?to o tome već pisao, da mi da sugestiju gde je to napisano pa da pročitam.
Hvala svima koji utro?e malo vremena za bele?enje svojih iskustava.
trebas da imas kompatibilnu masinu i da nastimujes osx86 da sve radi (jer ima dosta toga da se ispodeshava),i sve ostalo je pozitivno iskustvo ... :)
meni super radi logic 7 .
~R
Ajde malo detaljnije...sta je kompatibilna masina?koja je tvoja konfiguracija?sta se podesava?Da li na kraju sve radi?Da li je to apsolutno stabilno za rad,ili je ona varijanta da ako stisnes nesto,niko ne zna zasto se sve raspadne,tako da je bolje da ne diras to,a ako ne diras onda sve radi???
I da li je taj OSX skuplji od XP koji svi imamo:rolleyes: ?
Eftino,eftino...samo ako proradi kako treba:D
kejkz
21-09-2007, 01:23 AM
Posto osecam da ce se ovo pitanje ponavljati, pokusacu sto detaljnije odgovoriti na njega... da bi me to spaslo silnog pisanja kasnije :)
Osx se moze koristiti na "obicnim" x86 kompjuterima vec dosta vremena, ima vec preko godinu i po, cini mi se. Jos krajem prosle godine sam postovao prve rezultate, ali izgleda da niste provalili, pokusacu da ih nadjem :)
Osnovna stvar je za ovu avanturu je imati "pravi" kompjuter, tj. procesor koji ima najmanje SSE2 set multimedijalnih instrukcija, a njih procesori imaju vec dugo. Noviji procesori imaju SSE3 set, koji je optimalan za izvrsavanje OSX-a i Rossete, tj. emulacije PPC (power pc, stari procesori) softvera, koja je vec u ovom trenutku manje bitna, posto vec ima dovoljno UniBin programa (universal binary, program koji ima i x86 i ppc kod). Nije bitno da li imate intel ili amd procesor, OSX ce raditi na bilo kom od njih, isto kao sto bi radio win ili linux. Posebnu prednost ipak imaju intel procesori, i to coreduo i visejezgarni, koje osx odlicno koristi, kao i svi programi pisani za njega.
Ploca, na srecu, nije toliko bitna, najkompatibilnije su intelove, ali odlicno rade i sve nforce 2,3,4, a cak i via se pokazala solidnom. Postoje male nekompatibilnosti, ali nedovoljne da sprece instalaciju i pokretanje sistema.
Posebno bitna za izvrsavanje osx-a je graficka karta! Nije toliko bitno da je mocna, nego podrzana direktno, ili makar indirektno preko editovanja drajvera. U praksi, osx ce raditi sa bilo kojom vesa kartom i najmanje 16b memorije, ali da biste imali akceleraciju, brzu promenu rezolucije i sve efekte, potrebne su malo jace. Odlicne za osx su sve Nvidia karte od pete do sedme generacije (pcie i agp modeli), uskoro i osme, i veliki broj ATI modela, mada se pokazalo da samo skoriji x1xx modeli rade sa punom akceleracijom, dok sa starijim ima problema koji dosta otezavaju rad...
Memorije nikad dosta, ali je 512gb dovoljno za osnovni rad, a sa giga ce sve raditi savrseno. OSX moze da adresira dosta u 64bit modu, jedina granica je ploca. Moze i vise...
Sve druge periferije obicno dobro rade, USB, Firewire, mrezne karte...
Audio karte koje rade: Rme HDSP i Fireface serije, MOTU, M-audio USB i Firewire modeli, DIGI modeli i PT LE modeli Digi 003, HD Acell karte (ovo nisam proverio licno, izvestaj drugih), Lexicon USB, Behringer... Racunajte da ce gotovo svi USB i Firewire modeli bilo koje firme raditi, a vecina njih ce biti podrzana direktno. Od PCI karti samo rade RME HDSP, bar koliko je meni poznato.
Kompjuter vrlo pogodan za celu ovu igrariju je upravo RuDAW. Imao sam na testiranju Pro model preko mesec dana, i radio je savrseno sve vreme. Pokusacu uskoro nabaviti Mac Pro, da bih video kolika je razlika u performansama.
Najbolje je OSX instalirati na poseban disk, ali moguce je staviti ga i na particiju pored windowsa ili linuxa, cak je moguce staviti ga i u boot meni :)
Ne pokusavajte da instalirate originalni OS X sa diskova, jer vam to nece poci za rukom tako lako. Bolje je koristiti specijalizovane instalere.
Sama instalacija moze biti komplikovana, sto zavisi od dosta faktora, ali na svu srecu, postoje instalacioni diskovi sa vec spremljenim setom drajvera i specijalnih kernela za svaku vrstu procesora.
Kada se instalira, hakovani OSX se po malo cemu razlikuje od "originalnog", kako u radu, tako i po performansama. Problemi su minorni, i retko kada uticu na izvrsavanje sistema. Svi izvestaji ljudi koji imaju prave mekove govore da su obicno, kada je sistem dobro podesen, korespodentni hakintosi brzi od originalnih Mekova. Razlog se nalazi pre svega u grafickom podsistemu i plocama bogatim mogucnostima, tako da procesor mozete jos dodatno klokovati, po volji. U praksi, OSX je vrlo tesko oboriti, isto vazi i za hackOS.
Koristim osx vec vise od godinu dana, bez ikakvih velikih problema, i to na kompjuteru koji je po performansama negde na nivou G5 kompjutera, a jos je i AMD :)
Za kraj, samo upozorenje: ako niste preterano vicni kompjuterima, bolje preskocite petljanje sa osx-om, posto iako je danas, kad ovo pisem, sve dosta lakse nego pre skoro pola godine, ipak je daleko od jednostavnosti instalacije windowsa, pa cak i vecine distribucija linuxa... potrebno je odredjeno predznanje...
Naravno, koriscenje osx na pc kompjuterima je u sivoj zoni, nije bas preterano legalno, ali... ima cak delova osx-a koji su open source, a upravo zahvaljujuci ovoj cinjenici hakovanje osx-a je bilo moguce, tako da apple za sada ovde igra zanimljivu igru... Napravio je ogromnu bazu najboljih mogucih beta testera, po vrlo maloj ceni, jer bi inace retko ko od svih ukljucenih ljudi kupio neki od njihovih kompjutera. A ima dosta primera da su ljudi upravo zbog hack verzije prelazili na pravi Mac.
Na internetu postoji dosta zanimljivih sajtova, foruma, blogova i ostalih kanala komunikacije o ovoj temi. Jedan od kompletnijih je InsanelyMac (http://www.osx86project.org/), na kome mozete naci vecinu bitnijih informacija o ovoj vrlo sirokoj temi. Videcemo koji ce biti njihov sledeci potez.
Nadam se da ste nasli dovoljno korisnih informacija. Ovime sto sam napisao nisam zeleo da povredim nikoga ko ima originalni Mac, sve sto sam napisao su cinjenice do kojih sam dosao sam ili kroz razmenu iskustava sa drugim korisnicima sirom planete, i koje se lako mogu proveriti, pa i demantovati u praksi...
pozdrav i srecno
kejkz objasnio sustinu :)
sto se tice moje masine,ona nije poslednji krik.
pentium d 805,asus p5p800se,giga rama i ati 9600xt ...
sve radi na keca.
sve sto vam je podrebno je na sajtu koji je dao kejkz
~R
slowstar
22-09-2007, 06:49 PM
kejkz objasnio sustinu :)
sto se tice moje masine,ona nije poslednji krik.
pentium d 805,asus p5p800se,giga rama i ati 9600xt ...
sve radi na keca.
sve sto vam je podrebno je na sajtu koji je dao kejkz
~R
Bravo Kejkz!!!!
Iako bi svi ocekivali suprotno od mene, koji sam vec priznat i omrazen MAC MANIJAK, ja hvalim i pozdravljam iz sve snage ovaj Kejkzov potez, pre svega zbog toga sto vidim da je covek studiozno prisao "problemu" i uspesno ga resio, kao i neki drugi na forumima, a ono sto je bitno je to da se sto vise ljudi upozna sa lepotom, elegancijom, logikom, i stabilnoscu OSXa, pa preko toga i sa LOGICom, tako da prestane da nas bije glas "snobova" i "elitista" sto nikako nismo...
.... tako da prestane da nas bije glas "snobova" i "elitista" sto nikako nismo...
Ne bije vas .... mozda bi ste zeleli da vas bije ali vas ne bije ;)
Pozdrav
diviner
22-09-2007, 07:20 PM
Samo da dodam da je kejkzu (inace stalnom clanu ruDAW tima, zaduzen za OSX deo i testiranja u raznim audio okruzenjima na nasim promo/prototipovima) trebalo negdje oko 15ak dana efektivno da pronadje onu pravu kombinaciju instalirane verzije za ruDAW PRO, a covjek je prilicno duboko u svemu tome...Drugim rjecima nemoj te se obeshrabrivati ako iz prve OSX ne proradi kako treba...
LACKY
22-09-2007, 10:42 PM
Tako je! Ja sam davno hteo da pitam nesto o ovoj problematici. Ali nas Mac-ovce uvek docekaju na noz. No nije vazno,i ja se poodavno interesujem za ovu problematiku pa ako ima zainteresovanih da se malo bavimo ovim!
Ali nas Mac-ovce uvek docekaju na noz.
jbg...zemlja Srbija :(
~R
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.