PDA

View Full Version : FF800 vs Rosetta 800 (preuzet test)

OFF
18-09-2007, 03:06 PM
Test je preuzet od jednog kolege iz Irske......(hvala:) )

Poslusajte, komentarisite, a za koji dan cu objaviti rezultate....(budite dobri, pa ne brljajte po stranim forumima za ovom testom, vec probajmo da stvarno bude 'blind')

Evo kako je test radjen :

I finally got my hands on a rosetta 800 so I thought I'd do an A/B test with the Fireface.

Before I explain exactly what I did I thought I just mention 1 or 2 things. As soon as I got the rosetta up and running and had a listen to some of my old mixes I heard the diffence staight away. The apogee was so much clearer, tighter bottom and cystal clear highs. Also, VST's now seem much more alive, the small movements on EQ are heard and even with reverb set to 5% wet I could still hear it. So I think it is fair to say that the DA in the rosetta is much better then the fireface.

What this test will hopefully expose is the difference in AD conversions. My thoughts being, if the AD in the RME is as good as the apogee then I would get a benchmac DAC 1 for monitoring and save myself some money.

Here's what I did.
I made up a cable,

--1 metre of Van Damme pro cable--25pin D Sub (input for the apogee)
XLR female
--1 metre of Van Damme pro cable--1/4 balances jack(input for the RME)

The XLR was terminated with the 2 cable coming from it so exactly the same signal was going to both units.
I did the same with another 3 cables so I could use more than one pre amp at a time.

The RME was conected via firewire and the apogee via ADAT (on the RME). I set the RME to sync with the rosetta so the rosetta clock was the master.

I set up cubase's inputs like this:
Channel 1 - Focusrite ISA 430 via the Rosetta
Channel 2 - Focusrite ISA 430 via the Fireface
Channel 3 - Raindirk RM4(1) via the Rosetta
Channel 4 - Raindirk RM4(1) via the Fireface
Channel 5 - Raindirk RM4(2) via the Rosetta
Channel 6 - Raindirk RM4(2) via the Fireface.

Everything I recorded I did in the same way. Armed 2 channels, same preamp and mic but one channel was through the Fireface and the other through the Rosetta.
No EQ or Compression was used at the tracking stage either.

I recorded-
Acoustic with a se gemini into the ISA 430
Bass DI into the ISA 430
Electric guitar(PRS custom 22) into a marshall with a sm57 on the cab into a raindirk(1)
Tambourine with the se gemini into the ISA
Vocals with the se gemini into the ISA
Kick with a shure beta 52a into the raindirk(2)
Snare with a shure sm57 into the raindirk (1)
Overhead with the se gemini into the ISA

I only used 3 mics on the kit as I it would have been a pain to set this test use with 8 pre's.

I then use SSL waves channel strip as my compressor (mostly using the presets for each instrument) and added a touch of reverb to the vocals. I used exactly the same settings on each mix. By the way, I did the mix in around 15 minutes so......

I won't say which is which yet, have a listen to both and let me know which ye prefer.

If ye like I might put up the raw unprocessed audio too but I haven't time now. Guinness is calling!!!

http://rapidshare.com/files/56555851/Test_A_mp3.mp3.html
http://rapidshare.com/files/56558288/Test_B_mp3.mp3.html

Uzivajte;)

Oggy
18-09-2007, 04:06 PM
Sa bezmalo godinu dana zakasnjenja... :)

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15641

OFF
18-09-2007, 04:09 PM
Steta.:(

Ali, rezultat mi je toliko bio zanimljiv da nisam odoleo.....:D

sasaristic
18-09-2007, 04:33 PM
Steta.:(

Ali, rezultat mi je toliko bio zanimljiv da nisam odoleo.....:D

Dok ne cujes u svom prostoru i sa svojim prstima na obe sprave....jos bolje posle par dana intezivnog mixanja i rada.....ne veruj ;)

OFF
18-09-2007, 05:03 PM
Naravno, prevelika je razlika u ceni da bi tek tako........

gregor z
18-09-2007, 09:44 PM
......moja prica: imao RME ADI 8 Pro DS - top of the line konvertor od RME u to vreme....promjenio za Rosettu 800 i nisam mogao verovati kakva je bila razlika.....Apogee je bio bolji u svim situacijama i preko njega su se mi svi moji "najbolji" mixevi culi mnogo lo?ije, ?to znaci da je bio mnogo precizniji...
Moj standardni bass AD test je da snimim 808 kick i usperedim ga sa snimkom od prija?njeg konvertora....Apogee je "pojeo" RME....

I onda ja odlucim da mi treba vi?e I/O i nabavim AD 16X/DA16X i Lynx AES 16....i opet ista prica....miksevi se cuju puno lo?ije, transienti su precizniji....stereo slika je neverovatna.....moram mnogo vi?e da radim da zvuci....i naravno 808 kik zvuci fenomenalno u usporedbi sa R800....

Kako ima u malom studiu Fireface 800 koja mi fenomenalno radi i totalno sam zadovoljan s njom , mogu mirno reci da je razlika izmedu njih osjetljiva i da se ne moze usporedit RME 800 i Apogee 800. Apsolutno i 100% stojim iza svojih izjava...iako nisam pravio nikakve testove jer mislim da je to gubljenje vremena.....a razliku u zvuku ili bolje glasbi mogu osjetit bez da radim AB usporedivanja etc....

...e pa dosta gubljenja vremena...idemo radit...pozdrav!

Gregor Z

sasaristic
18-09-2007, 09:56 PM
Naravno, prevelika je razlika u ceni da bi tek tako........

Ma cuj..... , jes da ovde ima puno RME fanova i da je dobar za taj novac, uvek bih pre uzeo 2 kanala vrhunskog AD-a nego 8 u klasi ADI 8.Drugo ..Apogee nije jedina alternativa.....Imas sad recimo Mytek 2 kanala AD 96 Khz za nekih 895$.
Hehe ko zna...mozda i ovaj smpro zasija .....

OFF
18-09-2007, 10:25 PM
Ma cuj..... , jes da ovde ima puno RME fanova i da je dobar za taj novac, uvek bih pre uzeo 2 kanala vrhunskog AD-a nego 8 u klasi ADI 8.Drugo ..Apogee nije jedina alternativa.....Imas sad recimo Mytek 2 kanala AD 96 Khz za nekih 895$.
Hehe ko zna...mozda i ovaj smpro zasija .....

Bez obzira, ako imas samo RME ff800, mozes da snimis i smixas album, a ako imas samo Rosettu, nista od posla:D

Arthur
19-09-2007, 03:24 AM
cini mi se da je malo glupo uporedjivati ove dve sprave..
FF800 je definitivno bestbuy u svojoj klasi i tu nema dvojbe. Za Rosetu 800 ne znam, jer ne znam sta jos pripada svojoj klasi. Ali da jede RME-a, nije nikakvo iznenadjenje

OFF
19-09-2007, 10:10 AM
cini mi se da je malo glupo uporedjivati ove dve sprave..
FF800 je definitivno bestbuy u svojoj klasi i tu nema dvojbe. Za Rosetu 800 ne znam, jer ne znam sta jos pripada svojoj klasi. Ali da jede RME-a, nije nikakvo iznenadjenje

Hehe, bas zato me i zaintrigirao ovaj starri test...... zato sto su rezultati u najmanju ruku cudni

clusterchord
19-09-2007, 03:59 PM
Gregor posto je sad ovdje AD16X i koje su opcije za hosting, odn na sto se sve moze prikljuciti osim Lynxa.. meni se svidjaju RME ovi zbog totalmixa, zbog nove serije PCIe kartica, i jer odma dobijes 2xMidi i ostale piz..

zbunjen sam oko svih tih standarda .. aes32, madi, adat smux itd.. smao znam da ne zelim ovaj zadnji, a htio bih sistem koji mi daje puno ulaza, barem 8 izlaza, radi dbl monitoringa i 2 stereo aux busa u hw reverbove i fx..
, plus spdif ili indiv AES radi povezivanja tc4000 (ili eventide..)

imas koju ideju? :)

fireface mogu ostaviti pa nadograditi ili prodat pa ic iz nule u single sistem.

gregor z
19-09-2007, 06:55 PM
Hey Clusterchord....

Ima? puno opcija.....ja imam Lynx AES 16 i jedva cekam da se ga re?im jer ima totalno idiotski routing i direct monitoring. RME Total mix je TOTALNI zakon u usporedbi sa Lynxovim mixerom.....

Krajem godine-pocetkom nove cu kupit 8 core i stavit Symphony PCIe unutra i to ce bit milina.....ima frend u LJ isti sistem kao ja, samo sa symphony PCIe i sve radi fenomenalno.....ako ima? laptop mo?e? kupit Symphony mobile...navodno ce biti Symphony mixer integriran u Logic Studio...onda ce to bit veoma jaka konkurenca protools-ima...jedva cekam

Fora kod Apogee AD/DA16X i Rosette 800 da ima pozadi slot u koji mo?e? uvalit X-Firewire ili X-Symphony ili X-ProTools karticu i ima? direct connection do kompjutera....a ako nece? upotrebi? njegove AES ili ADAT ili SMUX izlaze...i iskonekta? ih u neku kartu ala AES 16 ili preko optike u RME FF800..SMUX ti omogucuje 88-96kHz preko optike....

Jedini trik je da ne mo?e? mixat AD16 i Rosetta seriju ako hoce? radit sa Symphony i ne treba ti 16 ulaza/izlaza.....

pozdrav, nazovem oktobra kad cu bit opet u Zagrebu.....:D

Gregor