Log in

View Full Version : Sampleriiiiiii

roginator
18-09-2007, 02:50 AM
ajde napravite top listu od slijedecih samplera i napisite kakva iskustva imate s njima......

ROLAND s760
ENSONIQ ASR 10
EMU Systems EOS sampler E4 ili sl
Emulator III
DYNACORD ADD One
Dynacord ADS

sRce
18-09-2007, 03:20 AM
:o 1.ENSONIQ ASR 10 - ...srce me boli sto sam ga prodao:banghead:
2.EMU 6400 - isto odlican sempler

Ove ostale nisam probao pa nemogu nista reci ali S760 je legenda...

p.s. ima jedan Ensoniq EPS na prodaju pa ako nekog ineresuje....

liman021
18-09-2007, 09:24 AM
emu e6400-z plane filteri,chordovi...sve to radi dobro i dan danas

Don Solaris
18-09-2007, 11:35 AM
ajde napravite top listu od slijedecih samplera i napisite kakva iskustva imate s njima......

ROLAND s760
ENSONIQ ASR 10
EMU Systems EOS sampler E4 ili sl
Emulator III
DYNACORD ADD One
Dynacord ADS
Nemam ni jedan ali mi je prijatelj roginator rekao da je najbolji ASR-10.

Stoga glasam za ASR-10.

sRce
18-09-2007, 05:17 PM
Sad mi je jos vi$e zao... :cry: :cry: :cry:

...ne podsecajte me vise... samo me raduje to sto je jedan moj prijatelj skoro kupio ASR-a za 200 eura... mozda i meni naleti za sitne pare... :cool:

Don Solaris
21-09-2007, 07:25 AM
ENSONIQ ASR 10
Koja je razlika između racka i keyboard verzije?

Vidim da rack konstantno bude skuplji...

Ma opet me vuče da ga kupim. Ne znam.....

clusterchord
21-09-2007, 09:55 PM
Rogina, moj ADD zvuci masnije od tvog ..

..malo sam podmaz'o kapacitete na filterima sa mascu od čevapa, od "City Club"-a iz braće Oreski..

:p:p:rotfl:

LACKY
21-09-2007, 11:41 PM
Asr 10.Ubedljivo najbolji sempler za mene!

roginator
22-09-2007, 12:11 AM
ja sam ADD recapirao CLUSTERU,a ti;)

ASR rack im 8 izlaza , SCSI standardno, a KEYBOARD to nema

Don Solaris
22-09-2007, 06:55 AM
8-)

Don Solaris
05-12-2007, 10:51 PM
Roginator, kupit ću ASR-10R od Blaza!!!

Cjena je fakat super i jako se veselim uređaju. Čitao sam review-e i čujem samo pohvale. Pa rekoh, ajde da isprobam i ja to. Ako ništa drugo, mogu ga koristit kao DP-2.

A prije par minuta sam osvojio i Roland S-550 sa Mišem i 100 disketa za 100 eur. Mislim da je ok cijena, obzirom da je miš cca 50-80 eur. Samo se molim da su na tim diskovima oni stari sampleovi sa kraja 80-tih i početka 90-tih - pošto je lik originalni vlasnik tog uređaja i pretpostavljam se da je sačuvao te sve prastare vintage diskove. To bi bilo genijalno!!!

Jer bilo je tu genijalnih sampleova - naprimjer onaj zbor sa James Brown is Dead i još brdo toga. Meni neusporedivo bolje od ovih današnjih sampleova. Tada se je full ekserimentiralo sa time.... npr bomb the bass, coldcut, marrs & ekipa.

Čuješ, jel mi možeš snimit onaj CD-ROM za S-550? Ja ga tu mogu "otvorit" sa softwareom i onda snimat na diskete. To bi naime trebala biti originalna Rolandova kolekcija (tu je među ostalim i onaj zbor). Ja sam ti skroz poludio za tim starim vintage sampleovima. Zato sam i uzeo S-550 jer tu su legendarni 12 bitni konverteri.

A našao sam i još jedan zlatni rudnik tih starih acid house sampleova.... ali o tome drugom prilikom. 8-)

Kad se vidimo za MS-20 ?!!!

Ajmo to sredit jebo ga. Počinju blagdani & praznici, mislim, ko će to popravljat pijan & stuff. Sada imam cajta ovaj tjedan. Sredim ga za jedan dan !!! A imam i volje pošto se veselim S-550 kad mi napokon dođe.

Pa da brže prođe vrijeme!!! :rotfl:

gregor z
06-12-2007, 06:37 PM
tokom godina....S900 + S950 +S1000 +S1100 + S3000XL + S6000 ......... zadrzao samo S950/S6000 i Emax 1 Keyboard....AKAI RULEZ!!!

A o ostalima mislim:

ASR 10 - sucks - big time (moje misljenje)

S 760 Interesantna sprava...radio s njom par puta

Dynacord....pojma nemam...izgleda dobro a navodno i zvuci....

EMU 6400/4 ....sounds very good....nije moj tip OS-a

Emulator 3.....filteri su mi bili zakon....i sama velicina sprave je impozantna..

danas: KONTAKT i BATTERY 3 zadovoljavaju sve moje potrebe ako trebam sampler....nekad upalim emax a na 950 sam zaboravio....mozda ga moram potrazit na tavanu....
Pozdrav,

Gregor

roginator
06-12-2007, 09:53 PM
tokom godina....S900 + S950 +S1000 +S1100 + S3000XL + S6000 ......... zadrzao samo S950/S6000 i Emax 1 Keyboard....AKAI RULEZ!!!

A o ostalima mislim:

ASR 10 - sucks - big time (moje misljenje)

S 760 Interesantna sprava...radio s njom par puta

Dynacord....pojma nemam...izgleda dobro a navodno i zvuci....

EMU 6400/4 ....sounds very good....nije moj tip OS-a

Emulator 3.....filteri su mi bili zakon....i sama velicina sprave je impozantna..

danas: KONTAKT i BATTERY 3 zadovoljavaju sve moje potrebe ako trebam sampler....nekad upalim emax a na 950 sam zaboravio....mozda ga moram potrazit na tavanu....
Pozdrav,

Gregor

pretpostavljam da ti s ASR 10 zamjerio zbog konstantnih problema dok radi!!!!!

pa ako je slucajno kupljen pocetkom 90 tih kod Nova glazbala u Sloveniji ne cudim se...meni je moj bio 3 puta mjenjan ...a ne znam ni jedan koji je dosao preko te veze i da dan danas radi...svi pocrkali...

ovaj koji sad imam je iz njemacke i mogu reci da uz HARDVERSKU MODIFIKACIJU

BUSILICA, BORER 6mm i ZNOJ sada radi opako ( cca 250 rupa)...jednostavno problem svakog asr 10 je sto nema kamo silna toplina izaci i to je se manifestira kao:

- konstantno resetiranje ERROR 113, 119.139,149 pa reboot
- Pregrijavanje diskova u floppy drive-u i konstantno brisnje svih podataka
- krepavanje RAMA ko je zagrije do LUDILA i crkne ... :(
- Krepavanje Displaya
- krepavanje rama FX processora ( imao sam takav problem)

a poznato je da je ENSONIQ Radio JAAAKOOOOO lose primare za 220 v za evropsko trziste i tu lezi jos pokoji problem koji se ne manifestira ako se s ASR om previse ne putuje..ako je na svom toplom mjestu u studiju sve lijepo radi

PREDNOSTI ASR 10 nad drugim samplerima

1. SOUND
2. SOUND
3. SOUND
4. FX processor
5. TRANSWAVES
6. SYSEX RECORDER
7. S1000 samplovi zvuce u njemu bolje od icega sto sam cuo!!!! ;)
8. 2 ch tapeless recording
9. SOUND
10 SOUND

i ja sam mrzio svoja prva 3 asr-a 10 pocetkom 90 tih zbog BUGOVA i debilnih problema....sada kad sam nabavio ovaj ..i sredio ga ....

ASR 10 RUELZZZZ......bar dok ne pocne opet u buducnosti pravit probleme nadam se :)

relis
07-12-2007, 06:49 AM
Jel ima tko semplove na flopijima za s3000xl? Ne radi mi program za konvertiranje na mojem kompu...

roginator
07-12-2007, 09:51 AM
pa slozi si scsi u pc i uzivaj...floppy diskovi i nemaju nekog smisla

npr 6 diskova za 1 sound

gregor z
07-12-2007, 09:58 AM
o.k.,......mozda je asr svejedno o.k., ja sam sa njim imao samo losa iskustva.....i da...kupljen je bio kod Nova music kao i tona ostale opreme u to vrijeme.....ja ga nikad nisam kupio, ali sam radio sa njim kod frenda ili je on dolazio kod mene u studio i uvijek su bile neki problemi slicni onim koje si opisao.....

A siguran sam da bubnjevi na bilo kojem Akai sampleru bolje zvuce nego na ASR-ju.....mozda je ASR o.k. za neke klavire i slicno ali drums and loops nisu njegova jaca strana.....

Pozdrav,

Gregor

roginator
07-12-2007, 11:05 AM
nebih se slozio

timbaland , missy eliot, daft punk, neptunes....

svi ga koriste za loopove i drumse a mislim da je zastitni znak HIP HOPA u USA uz SP 1200 i MPC serije

Nije akai bolji od njega 100% jer sam imao doma S1100 i S3000XL i ASR 10R istovremeno i probao!!!!

ja osobno jako volim S950 i S1100 ali ASR ih pojede...

imao sam 20 samplera u zivotu

moja topl ista do sada po soundu je:

1. PPG Wavetherm B Wave 2.3 sampling ( volio bih kupit jos EVU..imao i budala prodala oba komada ......bas sam debil)
2. EMU Systems Emulator III
3. ASR 10
4. ADD ONE
5 S1100 sampling u S950 Playback....ta kombinacija UBIJA
6. Emu Systems EOS ali ne ULTRA ...ULTRA EMU ima malo TANJI SOUND od Classic serije
7. ROLAND S760
8. Emulator II
9. Roland S550
10. AKAI S3000 XL

ali to sam samo ja ......uskoro ce jos jedan sampler pa cemo vidjet di ce na top listu ;)

Gregore..kava u srijedu ...cujemo se

DaBear
08-12-2007, 07:05 PM
ja sam do skora ima S900, CD3000i, CD3000XL i S6000.

Sve sam prosao (za sitne pare!) i ostavio S6000.

Polako prebacujem sve na soft sampler, zbog brzine..
Akai ima internal scsi 50GB i external Zip250 i CD ROM, ali je search pain....

Zvuk...sta znam. Meni sve to radi..

Uostalom Wiliam Orbit je uradio Maddonin Ray of Light album sa dva S3000 !
I jos uvek radi na njima (ima 4 komada)!

Braca
08-12-2007, 07:37 PM
Imam Ensoniq EPS 16 8 outa, EMU 6400, i ne treba mi nista vise, za zvuk ameri su zakon, sirovo dobro opako
P.S ne zelim da ih prodam heehehehe

sRce
09-12-2007, 05:12 AM
P.S ne zelim da ih prodam heehehehe

Ne zelis... :shock: za$to bre... za Ensoniqa bi uzeo 15 eura, a za EMU 200. To je 215 eura i mirna glava :da:

slowstar
11-12-2007, 03:00 AM
Sto se mene tice, imao sam i Roland (S 550) i AKAI (S 3000 XL) a sada imam Z8, sa kojim sam prezadovoljan, izuzev katastrofalne sporosti editinga kada editujem preko kompa i USBa.
Sound - to je za pricu...Mislim da mu nijedan hardware sampler ni blizu ne prilazi. ASR sam probao odavno, kod Kobca, ono sto sam cduo je malko "zujkavo" ali interesantno. Sa EMU sam radio dosta, i zaista je dobar, mada nije ni blizo AKAI Z8, kada su simfo zvuci u pitanju, za bubanj nisam siguran, ali gudaci, duvaci, horovi, simfo perkusije, solo drveni duvaci, i slicno - TU CARUJE cak i kada se poredi sa vrhunskim soft samplerima i dobrim D-A konvertorima, AKAI je definitivno bolji, jer ima taj svoj "Personality" taman koliko treba, bez preteranog farbanja i "midlovanja" kao kod EMU...Moj Z8 ima full memoriju (512 meg) i ATA hard od 120 giga, kao i 10 izlaza, a i dodao sam mu USB CD pisac, tako da i citam i pisem setupe. sve radi besprekorno, i ne bih ga nikako prodao i pored svih kontakata, EXSova i Giga na MACu i na PC-u...

idekius
11-12-2007, 07:50 AM
Polako prebacujem sve na soft sampler, zbog brzine..

A tu ti je prednost i velicina banke, posto su (po meni) Akai, STS, Roland 7xx vec out, u odnosu na danasnja ogromna chudovista...

liman021
11-12-2007, 08:26 AM
kad smo kod semplera da li neko zna gde se moze nabaviti 64 mb edo rama kao i fx karta za e6400?

DaBear
11-12-2007, 09:31 AM
A tu ti je prednost i velicina banke, posto su (po meni) Akai, STS, Roland 7xx vec out, u odnosu na danasnja ogromna chudovista...

mnogo puta mi pomogne u miksu njegovih 16 izlaza...kad nema vise ulaza na velikim faderima.... zvuk , manje vise..meni je sve isti k....!

liman021
11-12-2007, 10:55 AM
emu 6400 nisam cackao godinama do pre koju nedelju kad sam ga ponovo upalio.semplovao sam softwerske sintove(baterija i ostalo).ritam i bas sam uradio sa uadom pa onda sa semplerom.znaci jednostavna deonica samo da bi se uporedio zvuk.onda sam pozvao par drugara da cuju obe varijante.nazalost u ovom trenutku nemam monitore pa su morali da slusaju sve preko slusalica:(i pored loseg slusanja razlika je ocigledna.mislim da su najbolji "slusaoci" ljudi koji nisu optereceni frekvencijama,kompresovanjem i ostalim tehnikalijama.oni su po meni najmerodavniji.da se ne bi "zamerao" hardwerasima ili softwerasima reci cu samo da su svi odabrali jednu varijantu kao bolju.pozdrav

Braca
11-12-2007, 11:11 AM
Kladim se da je pobedio EMU. Ja imam 78 mb rama i FX, kostalo me djavo ipo kad sam to nabavljao, memoriju ces naci jevtino, to je sada vec istorijska memorija i ima je za dzabaka, samo potrazi, nekom skuplja prasinu. Mislim da ne moze vise od 78 mb.

roginator
11-12-2007, 11:55 AM
mnogo puta mi pomogne u miksu njegovih 16 izlaza...kad nema vise ulaza na velikim faderima.... zvuk , manje vise..meni je sve isti k....!

meni je ovo STRASNA IZJAVA!!!!!

pa DaBear kod samplera je najbitnija kvaliteta sounda...ako to ne cujes onda :banghead: ....doduse otkad si rekao da si presao VSTi to je tamo smanje vise sve isti K!!!! ( mislim meni tamo sve zvuci lose...iliti isti K)

@ Slowstar

pa i tu nazalost moram reci da sto se tice mogucnosti Z8 moze skoro sve ( imao sam ga probao i prodao) napomenuo sam moze skoro sve !!!!!

nemoze samo distignuti kvalitetu SOUNDa drugih SAMPLERA!!!!!

jedaina DVA samplera na ovoj planeti koja osobno nisam imao SU SYNCLAVIEROV SAMPLING i FAIRLIGHT :(

nadam se da cu i to uskoro rijesit i slobodno si dopustam da kazem da neki sampleri imaju ili nemaju sound i koje su razlike NAIME!!!!! ja se snalazim na svim sampling platformama pa i na TX16W i mogu reci da su sampleri posle S 3000XL strasno losi!!!! u odnosu na ove starije!!!!!!

po soundu NARAVNO ..a sve sto oni mogu lako se napravi i na PLUGINOVIMA pa ako vam je "sve isti k" u kvaliteti zvuka onda vama pugovi eto!!!!

ovim postom ne napadam nicije znanje sposobnost ili posao ...ali reci da svi sampleri zvuce istio i isti su K....za jednu osobu koja se bavi zvukom i glazbom profesionalno je STRASNO , makar pricam o osobi koju jako respektiram i cijenim njen rad!!

to je kao da neko kaze da Ceca pjeva kao Brena , a Brena kao Severina, a Severina kao MInea...doduse meni je to sve isti k. :D :D :D ..i eto jedna moja glupost za kraj 8-)

roginator
11-12-2007, 11:56 AM
Kladim se da je pobedio EMU. Ja imam 78 mb rama i FX, kostalo me djavo ipo kad sam to nabavljao, memoriju ces naci jevtino, to je sada vec istorijska memorija i ima je za dzabaka, samo potrazi, nekom skuplja prasinu. Mislim da ne moze vise od 78 mb.

ide do 128 ;) MB rama

DaBear
11-12-2007, 12:34 PM
meni je ovo STRASNA IZJAVA!!!!!

pa DaBear kod samplera je najbitnija kvaliteta sounda...ako to ne cujes onda :banghead: ....doduse otkad si rekao da si presao VSTi to je tamo smanje vise sve isti K!!!! ( mislim meni tamo sve zvuci lose...iliti isti K)

@ Slowstar

pa i tu nazalost moram reci da sto se tice mogucnosti Z8 moze skoro sve ( imao sam ga probao i prodao) napomenuo sam moze skoro sve !!!!!

nemoze samo distignuti kvalitetu SOUNDa drugih SAMPLERA!!!!!

jedaina DVA samplera na ovoj planeti koja osobno nisam imao SU SYNCLAVIEROV SAMPLING i FAIRLIGHT :(

nadam se da cu i to uskoro rijesit i slobodno si dopustam da kazem da neki sampleri imaju ili nemaju sound i koje su razlike NAIME!!!!! ja se snalazim na svim sampling platformama pa i na TX16W i mogu reci da su sampleri posle S 3000XL strasno losi!!!! u odnosu na ove starije!!!!!!

po soundu NARAVNO ..a sve sto oni mogu lako se napravi i na PLUGINOVIMA pa ako vam je "sve isti k" u kvaliteti zvuka onda vama pugovi eto!!!!

ovim postom ne napadam nicije znanje sposobnost ili posao ...ali reci da svi sampleri zvuce istio i isti su K....za jednu osobu koja se bavi zvukom i glazbom profesionalno je STRASNO , makar pricam o osobi koju jako respektiram i cijenim njen rad!!

to je kao da neko kaze da Ceca pjeva kao Brena , a Brena kao Severina, a Severina kao MInea...doduse meni je to sve isti k. :D :D :D ..i eto jedna moja glupost za kraj 8-)

Pa jos nisam presao na VST ili sta vec...prebacujem samplove i CD ROMe za sad..!

Sto se tice zvuka samplera - PO MENI - puno zavisi i od sampla!! Ljudi sempluju kik ili ga odaberu (lose) itd.. iemaju pojma i cude se kako to ne udara i ne mastiu miksu.

Prva stvar - pazljivo odabrati sounds!

Nisam se nikad opterecivao uporedjivanjem samplera i kvaliteta zvuka...radio sam sa njima puno, umesto...

Imao sam sve Akai od S900 do 6000 (sem rije) i to je sve manje vise isto!
Jedinu razliku (od istog sampla!) sam cuo kad sam ga gurnuo kroz Synclavier! Veliko, debelo, masno, bas ubija (valjda je zbog konvertora, posto ima 2 po svakom izlazu!! 16 BIT za pocetak i telo sampla i 12za rep sampla)...

Akai lepo proturimkroz dobar pre-amp ili kroz SSL module, pa onda jos plugin fx i ko zna odakle je taj sample dosao!? A koga i briga ako radi u pesmi i miksu !!?

A KAD SE RADI U STUDIJU NA DEADLINE, KAD SU VELIKE FACE PORED (DJ, KOMPOZER ILI AR IZ LABELA) SVE MORA DA IDE BRZO!!!! NEMA SE VREMENA DA SE CHMARA SA MALO RAMA-A, ILI CEKA NA LOADING ITD..

E TU SU SOFT SAMPLERI KOMA!!! SVE JE DOSTUPNO U SEKUNDI, STO SE ZA AKAI ILI SYNCLAVIER ILI EMU NE MOZE RECI....NEMA "loading sound, please wait!" poruka...

A da ne pricam sto sve zavrsi na nekom mp3 playeru na kraju !!!!:banghead:

idekius
11-12-2007, 01:02 PM
Sto se tice zvuka samplera - PO MENI - puno zavisi i od sampla!!

I ja bih rekao isto. I mislim da se ljudi ne muche bezveze povecanjem broja layera, 24-bitnim samplovima itd...
Danasnje banke su ogromne, bolje samplovane i realnije od onih jucerasnjih. Tu dolazi do izrazaja ram. Necemo valjda da poredimo edo ram od 128 mb, sa DDR2 od npr 3gb??? A generacijski, sto se memorija tice, izmedju su bili SD ram, DDR 1 266, 333, 400, DDR2 aktuelne verzije... trenutno najkorisceniji je onaj sa clockom na 800 megaherca. Svako ko iole ozbiljnije radi muziku ima barem 2 gb ram-a.

Sve je to O.K.... ali klavir od 4 gb npr. u odnosu na Akai koji na sebi ima XY farbi i sve to stane na CD od 650 mb... mislim... jasna stvar...

Moja kolekcija Akai samplova je velikim delom prebacena na DVD diskove, ono sto smatram esencijalnim je i dalje na polici (npr. Simphony of Voices), ostalo, posto je zalosno baciti, je slozeno u kutije, zasticeno od vlage i spusteno u podrum...

roginator
11-12-2007, 01:28 PM
I ja bih rekao isto. I mislim da se ljudi ne muche bezveze povecanjem broja layera, 24-bitnim samplovima itd...
Danasnje banke su ogromne, bolje samplovane i realnije od onih jucerasnjih. Tu dolazi do izrazaja ram. Necemo valjda da poredimo edo ram od 128 mb, sa DDR2 od npr 3gb??? A generacijski, sto se memorija tice, izmedju su bili SD ram, DDR 1 266, 333, 400, DDR2 aktuelne verzije... trenutno najkorisceniji je onaj sa clockom na 800 megaherca. Svako ko iole ozbiljnije radi muziku ima barem 2 gb ram-a.

Sve je to O.K.... ali klavir od 4 gb npr. u odnosu na Akai koji na sebi ima XY farbi i sve to stane na CD od 650 mb... mislim... jasna stvar...

Moja kolekcija Akai samplova je velikim delom prebacena na DVD diskove, ono sto smatram esencijalnim je i dalje na polici (npr. Simphony of Voices), ostalo, posto je zalosno baciti, je slozeno u kutije, zasticeno od vlage i spusteno u podrum...

malo bedasto

kakve veze ima tip RAMA s samplom ...NIKAKVE..SD ram je i dan danas sasvim dovoljan svojom brzinom...a to sto da je tehnika pregazila je drugo!!!!

kakve veze ima kolicina RAMA sa samplom ..NIKAKVE..ako jedan sampler ima 2MB rama, drugi 128 MB rama i treci 2 gige rama...meni je u zivotu 2 MB dosta za sve sto drugi rade u 2 GB...

naravno da ima veze AD konverter ali vec duuuuugo ni jedan sampler na ovoj planeti nema kvalitetan AD konverter....sve sami prosjek...

A osobno sto se tice klavira neki sampleri u 2 MB rama imaju bolje klavire od nekih u 512 MB rama!!!!

a i ono drugo

dam se kladiti da mnogi od vas nikad nisu nis samplirali vec koriste PRESET samplove :da:

ja se u zivoti sasvim dovoljno nasemplirao i znam sto se moze i sa 512 K a bome i 2 GB rama

eto...no hard feelings 8-)

Braca
11-12-2007, 01:49 PM
Hm ovaj DJ se bas neda, hehehehhe

DaBear
11-12-2007, 03:14 PM
Ja sam radio ploce sa S900 (750K RAM !!!!!) pa ih naseckah sitno bato..! Pa malo sampling na 8K , i stane sve u S900 !!

Meni je i dalje S6000 GLAVNI izvor zvukova !! Recimo 90% u svakoj produkciji koju radim...ima i preseta ali ima mnogo vise samplovanih zvukova...sto sa ploca, sto sa klavijatura itd...

Uradim u MIDIju, prebacim u audio i onda chmaram!!!

Od kad mi se poremetio PTools zadnji put, izgubio sam sve soft synths na starom G4 i sad imam samo Virus TDM...dosta!

..isto, meni su SVI AKAI CD-ROMs essential !!! Ima tu mnooogo materijala!

(samo i dalje, SEARCHING TAKES TIME!!!!) onda cesto dolazim u iskusenje da koristim ISTE zvukove iz miksa u miks !! :rolleyes:

idekius
11-12-2007, 04:31 PM
malo bedasto

kakve veze ima tip RAMA s samplom ...NIKAKVE..SD ram je i dan danas sasvim dovoljan svojom brzinom...a to sto da je tehnika pregazila je drugo!!!!

Delimicno tacno... brzina DDR-a 2 u odnosu na SD-Ram je znatno veca, a o EDO da ne pricamo. Ipak, da je SD RAm dovoljan za sampler, to jeste tacno... ucitace malo sporije, ali ce da uchita...

kakve veze ima kolicina RAMA sa samplom ..NIKAKVE..ako jedan sampler ima 2MB rama, drugi 128 MB rama i treci 2 gige rama...meni je u zivotu 2 MB dosta za sve sto drugi rade u 2 GB...

To vec ne stoji. Stoji isto koliko i da je bass snimljen u 24 bita jednak onom u 16 bit-a (Akai samplovi su 16 bitni), a vec pomenuh i broj layera.
Npr. BFD bubanj... DeLuxe verzija ima dobose koji su veliki i preko 1 gb! Jedan isti dobos je samplovan vise putu... u ovom slucaju svaki sample ima 127 layera u full instalaciji. Nije isti zvuk udarca dobosa u svim delovima... boja je druga... jacina udarca takodje ne menja samo "jachinu", vec i boju tog dobosha.

Klavir nije ni malo naivan za samplovanje i stvarno ne postoji sample koji moze da zvuci identicno klaviru... jer kad Misko tamo pripali akord, ne chuju se samo zice koje sviraju taj akord, vec vibrira cela konstrukcija, trepere i ostale zice, zavisno od toga sta je Misko lupio, kojom jachinom itd.
Dakle i sample od nekoliko GB je mali za tako nesto (savrsen samplovani klavir ne postoji), a kamo li Akai od nekoliko MB.

naravno da ima veze AD konverter ali vec duuuuugo ni jedan sampler na ovoj planeti nema kvalitetan AD konverter....sve sami prosjek...

Ima... kad (kao sto mnogi rade) jedan comp odvojis da ganja npr. Giga Studio, vezes ga u system system linkom, ili nesto slicno i vezes na kvalitetan AD\DA... onda su ti konvertori tacno toliko kvalitetni, koliko si ih platio... Soft sampler koristi konvertore (DA - za slusanje) one koje inace koristis. AD mu nije bitan i ne koristi se (najcesce ne, ma da eto... neki vole da sampluju sami :-) )... ako je konvertor SB Live, onda jeste los, ako je recimo Lynx Two, sta mu fali? :)

A osobno sto se tice klavira neki sampleri u 2 MB rama imaju bolje klavire od nekih u 512 MB rama!!!!

Vec rekoh... bas uzeh klavir za primer :)

a i ono drugo

dam se kladiti da mnogi od vas nikad nisu nis samplirali vec koriste PRESET samplove :da:

ja se u zivoti sasvim dovoljno nasemplirao i znam sto se moze i sa 512 K a bome i 2 GB rama

Pa zivot je malo kratak, a i nisam pristalica teorija da ce to Djokica i Perica bolje da odrade nego recimo ljudi u AiR studijima, koji su radili samplove za BFD2... mislim da profesionalci, kojima je to posao, ipak to rade za nijeansicu bolje. A i uslovi su im "nesto" bolji... Firme poput Spectrasonics, FXpansion i sl. su ipak visoko rangirane u svom domenu. Nekada su i oni radili Akai samplove, ali... vremenom su napredovali i krenuli dalje... sasvim normalno... prate ljudi tehnologiju...

eto...no hard feelings 8-)

'si lood??? Kakvi "hard feelings"??? Nisam lud da ljutim nekoga ko mi chuva, pazi, mazi i neguje MCI :) Nego... razmena misljenja... pa naucicu i ja nesto od tebe, a mozda i ti ponesto od mene.

He, he, he... Ni "Muppet Show" ne bi bio zanimljiv bez ona dva starca koja sede na balkonu i gundjaju, pa mozemo i mi malo :D

roginator
11-12-2007, 05:23 PM
Muppeti RULLEZZZZZZZZZZZZZZZ

SOUND BLASTER LIVE RULEZ....
neki vrhunski sampleri iz toga vremena nemaju takav konverter ( NE PRETJERUJEM) kad bi vam rekao koji hit koji je prodan u SKORO 400 000 komada CD na ovim prostorima i mixan na "SAMO" SB live opali bi na guzicu

ALI necu da ne bacim urok :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

a meni se sada kad slusam SOUND s recimo 16 bitnih adata vise svidja neko 95% 24 bitnih konvertera ...samim time zelim reci da 24 bitas i nije neka sreca u samplerima osim sto zdere memoriju..(KOJE FALA BOGU U OVA VREMENA IMA JEFTINO)

ima 24 bita svoje prednosti ali i mane...

meni ta urka za BITOVE i HERZE LAGANO IDE NA K.....

jednostavno neke 16 bitne pa cak i 12 bitne sprave koje rade na 50 hz ili cak 100hz...i nakon 20 godina zvuce..LIJEPsE, REALNIJE, PRIRODNIJE, MASNIJE I IN YOUR FACE!!!!

eto

I DALJE.... MENI DAJTE 2,25MB rama u 4 sprave...EMU II, ADD ONE, AKAI S950 i EMAX i ispuhat cu vam zvucnike od tankih 24 bita na milijon KHz ;)

pa da vidis Klavira ala Black Box, stringova Pet shop bojsa, deep bass, DRUM o kakvom Timba snuje, perkusie kroz filtere ala house, vangelis Voices, FM Bells, neki mini solo i jos puuno soundova, a pricamo o 2,25 MB..I jos cu imat viska ram-a :D

i napravit ono o cemu PLUGSI sanjaju...mislim da ce ovo DaBear shvatit jer se klao s 750KB ;)

e da ako neko ide iz ZG za BG nek se javi da napokon IDEk i BRACA dobe svoj paket :)

Don Solaris
11-12-2007, 06:37 PM
Npr. BFD bubanj... DeLuxe verzija ima dobose koji su veliki i preko 1 gb! Jedan isti dobos je samplovan vise putu... u ovom slucaju svaki sample ima 127 layera u full instalaciji. Nije isti zvuk udarca dobosa u svim delovima... boja je druga... jacina udarca takodje ne menja samo "jachinu", vec i boju tog dobosha.
Koji robot je korišten za izradu tih sampleova?

Pitam skroz ozbiljno, pošto niko živ nije u stanju napraviti više od 15-20 razilčitih nivoa udaraca u neki bubanj, a kamoli 127! Mislim, to već ulazi u science fiction da netko može rukom toćno odrediti "ok, sada ću udariti jačinom 89/127" - na što tehničar odgovara "u redu Miško, snimamo layer 89 od 127, stisni Rec". :grin:

idekius
11-12-2007, 07:46 PM
Koji robot je kori?ten za izradu tih sampleova?

Pitam skroz ozbiljno, po?to niko ?iv nije u stanju napraviti vi?e od 15-20 razilčitih nivoa udaraca u neki bubanj, a kamoli 127! Mislim, to već ulazi u science fiction da netko mo?e rukom toćno odrediti "ok, sada ću udariti jačinom 89/127" - na ?to tehničar odgovara "u redu Mi?ko, snimamo layer 89 od 127, stisni Rec". :grin:

Za detalje samplovanja moras pitati Steve Albini-ja... BFD DeLuxe je snimljen ovde http://electrical.com/index.php , a vise o njemu procitaj ovde http://www.fxpansion.com/index.php?page=3&tab=25 .

Zaista ima 128 (ja sam greskom napisao 127) layer-a, s' tim sto ne moras da instaliras sve. Imas tri tipa instalacije, a ti biras zavisno od tvojih potreba i resursa kojima racunar raspolaze.

silicon science
11-12-2007, 09:12 PM
Za detalje samplovanja moras pitati Steve Albini-ja... BFD DeLuxe je snimljen ovde http://electrical.com/index.php , a vise o njemu procitaj ovde http://www.fxpansion.com/index.php?page=3&tab=25 .

Zaista ima 128 (ja sam greskom napisao 127) layer-a, s' tim sto ne moras da instaliras sve. Imas tri tipa instalacije, a ti biras zavisno od tvojih potreba i resursa kojima racunar raspolaze.

Steve Albini? Big Black, Rapeman...?
Nisam imao pojma da ima ovakav studio tj. 3 kom... Znam da je producirao Nirvanu-In utero, i da je poznat po tome da ima neki kofer prepun starih mikrofona koji nosi gdegod ide da radi. Inace jedan od zacetnika pravca znanog kao "Industrija"... Sta reci, FACA:)

Everbeatz
11-12-2007, 10:29 PM
Mislim da Idekius prica o real drums i samplovanju istih sto je potpuno druga prica u odnosu na samplovanje ritam masina itd. Jasno je zasto su sample banke toliko velike.. Govorite iz perspektive razlicitih muzickih pravaca. I svako je u pravu na kraju..:)

roginator
11-12-2007, 10:35 PM
Malo mozda OT ali mene fascinira ( JOS UVIJEK) C64 koji sa svoja 64 K rama ( znaci 64 KILOBYTA RAMA) moze : svirat TUNE ( makar ima SID cip ali negde treba stavit sequencu) ima lijep graficki backgroun i istovremeno sampliran kompletan RAP od INDEEP - last night DJ saved My Life..:shock: :shock:

IF there is trouble that you cant fix.....................

znaci SEQUENCA + GRAFIKA + cca 15 sekundi vokalnog sampla 8 BITA i to sve u 64k jadnog commodorea....

to mi nikad nebu jasno koliko god ja razumio tehniku :confused: :confused: :confused:

LOAD "*" ,8,1 :da: :da: :da:

eto sto znaci RAM :O :da: :D :banghead: :banghead: :banghead:

liman021
12-12-2007, 12:38 PM
pozdrav da li neko zna gde se moze nabaviti 64mb edo rama u jednom modulu?

tajna92
30-12-2007, 04:52 PM
Imam Emu ESI4000....128Mb RAM, Turbo Card,2x9GB SCSI Hard dive-a i jedan SCSI CD Rom, Radi super... Trenutno koristim semplove sa Emu diskova ali za nedelju dana mi stize update iz Chicken systems-a pa cu da prevedem korgove semplove u E-mu format.... Javicu kako radi....
Kad smo vec kod semplova... Jeftino prodajem CD semplova za Triton LE

Don Solaris
04-01-2008, 10:22 AM
Nemam ni jedan ali mi je prijatelj roginator rekao da je najbolji ASR-10.

A sada imam 3 komada.

:rotfl:

Ensoniq ASR-10R - kupljeno po savjetu roginatora. Cijena 200 EUR. Na?alost ne mogu ga isprobati jer nemam RAM. A onaj RAM ?to je bio unutra je bio nekompatibilan. Pa ću o tom sampleru drugom prilikom.
Roland S-550 - njega sam prije planirao kupiti zbog 12 bita / 30 kHz. Skroz unikatan sound. Zapravo luda sprava sa rezonantnim filterom i Unisone modom. Cijena 100 EUR sa mi?em. Video izlaz spajam na računalo tako da imam VSTi style editing na ekranu. Na njemu ću zapravo sada najvi?e i raditi u kombinaciji sa MKS-50 i D-550. To je sirovi sound ranog techna 1990-1991. Evo par audio primjera: MKS-50 (http://www.synthmania.com/Audio%20Files/Famous%20Sounds/Mentasm.mp3); S-550 (http://www.synthmania.com/Audio%20Files/Famous%20Sounds/Anasthasia.mp3)
Akai S3000XL - kupljeno od relisa sa foruma. Preporučio roginator da kupim. Cijena : 170 EUR. Trenutno se ne mo?e raditi jer nema backlight na displayu. To sam naručio za 30 EUR. Valjda će bit sve ok. ?to se kvalitete izlaza tiće, ista stvar mi se desila ko frendu. Spojim slu?alice, poglasnim i uvjeren sam da uređaj ne radi, po?to nema nikakvig ?uma u pozadini (na to smo navikli kada poglasnimo audio opremu). Pritisnem tipku na klavijaturi, kad je to okinulo WROOOOMMMM!!!! Maltene da slu?alice nisam spalio. Dakle, kada izlaz poglasnite na najglasnije, i dalje nema ?uma!!!!! To se zove HIGH END oprema!

roginator
04-01-2008, 11:28 AM
ima back light
stisni display pot unutra i upalit ce ti se backlight

Don Solaris
04-01-2008, 05:16 PM
ima back light
stisni display pot unutra i upalit ce ti se backlight
Pod uvjetom da je electro-luminiscent foil ispravan. A ovdje nije. Nema veze... naručeno je novo iz švabije.

A i navikao sam na to prokletstvo. Eto... več 5-ti LCD backlight da mjenjam (Wavestation A/D, SY-77, D-70, D-550). Najgora nočna mora bio je SY-77. Nikako folija nije htjela izač. To me toliko isfrustriralo da sam počeo to trgati skalepom i oštetio kontakte na gumicama LCD-a. I tak osve završim, upalim i fali mi pola slova na LCD-u. Ajmo brate ponovo rastavi, pa počisti i ispoliraj sve mikrokontakte - hvala bogu radilo je! Inače samo rastavljanje SY-77 dok se dođe do LCD-a je otprilike sat i pol posla! A i D-70 je bio priča za sebe....ali neću sad, pošto ga moram još jednom otvorit zbog kontakata.....

P.S. Bez digitalca, slikanja i grupiranja šarafa u grupe, to nema teorije poslje sastavit !!!!

slowstar
06-01-2008, 04:54 PM
Ljudi, ja licno mislim da se sve vase teorije o tome sta bolje "masnije" 'deblje"
zatim "In Your Face" i ta podela na bitazu i sampling frekvenciju NE SLUZI NICEMU osim da se mlati prazna slama. Sto se samplera tice, nit' je Rogi u pravu kada tvrdi da su stari sampleri sa bednom memorijo bolji od ovih novih (niko nije toliki ludak da pravi nove semplere koji su bilo po cemu losiji od starih, pa kome da ih proda?)niti su u pravu ovi sirovi ITB - manijaci, koji misle da je u zivotu dovoljno imati samo komp istotinak piratskih plugova....
Stvar je samo i iskljucivo u licnom ukusu, ili sta ko smatra prakticnijim.
Kada se vodila neka diskusija ranije po tom pitanju, nije me mrzelo da probam ISTI sample na kompu (MAC G5, FireFace 800, EXS 24) i da to uporedim sa samplom na AKAI Z8. Vrlo slicno, ali ipak ima razlike, po meni, u korist AKAIa, zato sto je malo veci "drekavac"i cini se da za nijansu bolje izlazi iz mixa, uostalom kao i svaki hardware u odnosu na software zar ne?
Dakle definitivno objektivno prosudjivanje ne moze doci u obzir, barem kada se o ovj tematici radi...
SRETNI PRAZNICI SVIMA!!!!!

Don Solaris
06-01-2008, 04:59 PM
Sampler je onoliko dobar koliko dobre konvertere ima.

DaBear
06-01-2008, 05:39 PM
lepo kaze Sloba...mlacenje prazne slame!

konvertori..ok..ali nebitno! Svi znamo da je William Orbit uradio CEO Ray Of Light album (Madonna) sa 2 S3000!! I dan danas ih koristi i ima 4 komada, jer smatra da bas i bubanj iz Akai izlazi bolje nego sa soft samplera...

Ali kod samplera je (bar za mene - koji nekad imam puno da odradim za kratko vreme) vaznije nesto drugo!

Kako se lako radi sa njim...kako se lako edituje / sampluje / prave grupe itd...kako brzo ucitava library i koliko je lak za traznje..da li "lojdujes" sa floppyija, CD ROMA, HD-a itd....koliki RAM sve je bitno...

Neki moze da ima dobar zvuk i konvertore ali da je totalno bez veze za rukovanje u profesionalnom envajromentu..itd

Moj Synclavier ima ludilo konvertore ( 2 po izlazu..16BIT za prvu polovinu sampla i
12BIT za rep !! Masno, debelo, ali u velikom broju slucajeva nemam vremena da samplujem u njega ili konvertujem samplove, RAM je 32MB (meni licno dosta, ali ponekad ne mogu da drzim sve u RAMu..) itd...

Neko ko samo sedi kuci i pravi zvukove (chmara) kao hobby, nemoze da zamisli i uporedi kako se doticni sampleri ponasaju u studiju, kad sat kuca itd..

dakle..prazna slama..pljampanje...

PS Meni je i daje S6000 glavni sampler, prosto iz razloga sto se jos nisam odlucio kako i koji soft sampler da integrisem u sistem!! Imam aKsys software za njega na Macu, drag & drop samplove iz Tools u njega i obrnuto, browsing i sve ostalo...imam i 60GB internal HD i tonu CD Rom-a, ali je sporo i zato cu uskoro da se prebacim na soft..

slowstar
06-01-2008, 06:46 PM
Sampler je onoliko dobar koliko dobre konvertere ima.
Mala korekcija:

Sampler je onoliko dobar, koliko se njegovom rukovaocu SVIDJAJU njegovi konverteri, zar ne?

Don Solaris
06-01-2008, 06:58 PM
Ljudi, ja licno mislim da se sve vase teorije o tome sta bolje "masnije" 'deblje" zatim "In Your Face"
"In your Face" - to mi je legenda svih legendi. :grin: :grin: :grin:

Taj koji je to izumio mora da se jebeno razume u tematiku, jer nikom drugom osim njega nije jasno ?ta to znaći.

Don Solaris
06-01-2008, 06:59 PM
Mala korekcija:

Sampler je onoliko dobar, koliko se njegovom rukovaocu SVIDJAJU njegovi konverteri, zar ne?

Znaći ako se tebi sviđa Fićo više od Mercedesa, to znaći da je Fićo bolji auto, zar ne?

PS Meni je i daje S6000 glavni sampler

Eto, a meni je Kontakt 2.

(iako vidiš i da imam nešto hardverskih)

Jednstavno - evo ti konkretan primjer. Prodavao sam tri digitalna syntha od kojih se nisam mogao odvojiti, ali zauzimanje prostora nije više imalo smisla. A opet od nekih sondova koje sam napraivo se nisam mogao odvojiti. Rješenje: sve soundove sam samplirao. I to ne po principu jedan sound jedan sample, nego lepo brate svaki sound po 8-9 sampleova! Sve na kompu, preko Sample Robota, provjerio i eventualno popravio automatske crossfade loopove i ubacio to u Kontakt. U otprilike 2 tjedna, ja sam napravio posao za koji bi mi trebalo otprilike godinu dana da sam to išao klasično samplirati preko nekog hardware samplera. Pa zamisli samo koliko bi mi vremena trebalo podesiti keyrangove, loopve, i ostale parametre za oko 1800 sampleova!!!! Probaj samo brojati od 0 do 1800 da vidiš koliko je to puno. A zamisli sada ići samplirati, i potom podešavati stvari 1800 puta. Pa nisam lud da idem to raditi preko nekog hardware samplera.

Ko nevjerjuje može slobodno da pogleda ovu sliku. To je moj folder sa Kontakt sampleovima koje sam ja napravio. To je SVE napravljeno u manje od 2 tjedna, po cca 4-5 sati dnevno max:

http://img124.imageshack.us/img124/9920/clipboard01zk3.gif

To su inaće synthesizeri Yamaha SY-35, SY-77 i SY-85. Obzirom da su digitalni, i da sam išao sa 9 samplea po svakom patchu preko cjelog keyrangea, ostvario sam u velikoj većini omjer od gotovo 90% identičnosti sa originalom. Originalne (synthove) sam potom prodao jer mi više nisu trebali.

DaBear
06-01-2008, 07:54 PM
"IN YOUR FACE" je opste poznati i priznati termin u muzici. Ko zna - zna!

Ko ne zna...sorry!

RE: Kontakt....ja isto razmisljam da mi novi Kontakt 3 bude glavni sampler....cita sve zivo, itd...

a i Sample Robot je super varijanta za sintove,,,ako samplujes sa ploca, vinila i CD..tu treba vremena..a tu je glavna akcija i glavni zvukovi !!

PS kad sam kupio S900 davne 1985-6...nisam ni znao sta su konvertori! Trebao mi je sampler!! I iako je imao samo 750K (KK!!!!!) vrsio je posao super !

Max
06-01-2008, 07:59 PM
Rje?enje: sve soundove sam samplirao. I to ne po principu jedan sound jedan sample, nego lepo brate svaki sound po 8-9 sampleova! Sve na kompu, preko Sample Robota, provjerio i eventualno popravio automatske crossfade loopove i ubacio to u Kontakt.....

Ovo je vrlo interesantno .... kao laik za ovu vrstu semplovanja moram da pitam , zasto se ovo ne radi sa svim klavijaturama ???? Neka je 90% slicno , dosta je ....

Pozdrav

DaBear
06-01-2008, 08:04 PM
Ovo je vrlo interesantno .... kao laik za ovu vrstu semplovanja moram da pitam , zasto se ovo ne radi sa svim klavijaturama ???? Neka je 90% slicno , dosta je ....

Pozdrav

Evo i ovaj radi isti posao..ubodes MIDI i audio kablove i pustis ga da sve sam radi, multisamplove, velocity ., loops itd itd..

http://openlabs.com/mimik1.html

Don Solaris
06-01-2008, 09:25 PM

Ko ne zna...sorry!

E pa onda da čujemo od majstora ?ta znaći "In Your Face" ?

:wink:

silicon science
08-01-2008, 10:06 AM
Neko ko samo sedi kuci i pravi zvukove (chmara) kao hobby, nemoze da zamisli i uporedi kako se doticni sampleri ponasaju u studiju, kad sat kuca itd..

dakle..prazna slama..pljampanje...

Sta to pricash, nisi popio lekove jutros...

silicon science
08-01-2008, 10:12 AM

Ko ne zna...sorry!

Pa ti prvi ne znash... Ajde pojasni malo to, kad si toliko upucen...

anap25
08-01-2008, 10:15 AM
Moj tata je jaci od vasih i ima doma mitraljeza....

:banghead:

silicon science
08-01-2008, 11:41 AM
Moj tata je jaci od vasih i ima doma mitraljeza....

:banghead:

Ko si sad pa ti?

roginator
08-01-2008, 12:08 PM
neki pojma nemaju sto pricaju

Don Solaris
09-01-2008, 08:16 AM
Neka moja razmišljanja.....

Ja bih se nadovezao uz priču o "zvuku" samplera. Svaki sampler od različitog proizvođača će zapravo imati drugačiji zvuk, makar imali identični sample rate i bit depth. Neki sample XYZ če potpuno različito zvučati kada ga transponiramo oktavu niže ili više - na različitim samplerima zbog: 1) različite metode transpozicije (algoritma), 2) interpolacije, i 3) antialiasinga.

Druga bitna stvar su bitovi i sample rate. Doduše svi sampleri nude veći broj opcija brzina samplinga (npr. 11-44kHz), ali bitovi su ono što čini krucijalnu razliku. Razlika između 8bita i 16bita je dan - noć. Tu se nalazi 12 bita u sredini, koji je između kristalno čistog 16bitnog zvuka i tvrdog, hrapavog 8 bitnog.

Mene je npr. 12bitni sampler Roland S-550 oduševio upravo zbog tog jednog tamnog i tvrdog zvuka koji je genijalan za bubanj, drum loopove i breakove. Instant techno ranih 90-tih. Kada sam samplirao prvi drum loop na tom sampleru, prva asocijacija mi je bio Prodigy (njihov prvi album najviše). Pa kako i nebi jer poslje sam saznao da je čovek koristio W-30 koji je zapravo S-330 + sequencer + klavijatura. Identičan sound!

Mislim da ne možemo gurati ove stvari ispod tepiha kao nebitne i nevažne. Onom kom treba unikatan zvuk, te stvari su itekako bitne i nije svejedno dali se koristi Emulator II ili S-5000. Samplirani bass na 8-bita zvuči neusporedivo tvrđe i dobiva dodatnu definiciju i harmonike (iako i ovo ovisi o resamplingu uređaja) kojih nema u originalu. Nije kao jaje jednak originalu, već je dobio dodatnu hapravost koja ga dodatno gura kroz miks. Nedavno sam nabavio veču količinu 8-bitnih samplova s kraja 80-tih i oduševio se zvukom.

EDIT:
Što se brzine rada tiče na pojedinim samplerima, tu je očita prednost PC-a. Ko nema vremena, taj ionako sve radi na PC-u.

DaBear
09-01-2008, 09:08 AM
E pa onda da čujemo od majstora ?ta znaći "In Your Face" ?

:wink:

Pa "in your face" izraz se ovde koristi za sound ili celu zvucnu sliku koja je , kao sto bi rekli...in your face!!:rotfl: :rotfl:

zezam se...mali prostori, koji priblizuju zvuk; kompresija koja izvlaci zvukove napred; agresivno; udara u glavu; suvo;...nema reverba i chorusa koji udaljava sounde u miksu;..krispy, kao da je ispred tebe...

to je odprilike asocijacija kad ti kazu "hocu, in your face sound!!" ok?

kad budem imao malo vremena , navesu ti par pesama gde se to moze cuti..

milos
09-01-2008, 10:30 AM
vangelis Voices, FM Bells, neki mini solo i jos puuno soundova, a pricamo o 2,25 MB..I jos cu imat viska ram-a :D

Hmmmmm,Vangelis Voices (glas Homera Simpsona):D :wink:

DaBear
09-01-2008, 11:29 AM
Neka moja razmišljanja.....

Ja bih se nadovezao uz priču o "zvuku" samplera. Svaki sampler od različitog proizvođača će zapravo imati drugačiji zvuk, makar imali identični sample rate i bit depth. Neki sample XYZ če potpuno različito zvučati kada ga transponiramo oktavu niže ili više - na različitim samplerima zbog: 1) različite metode transpozicije (algoritma), 2) interpolacije, i 3) antialiasinga.

Druga bitna stvar su bitovi i sample rate. Doduše svi sampleri nude veći broj opcija brzina samplinga (npr. 11-44kHz), ali bitovi su ono što čini krucijalnu razliku. Razlika između 8bita i 16bita je dan - noć. Tu se nalazi 12 bita u sredini, koji je između kristalno čistog 16bitnog zvuka i tvrdog, hrapavog 8 bitnog.

Mene je npr. 12bitni sampler Roland S-550 oduševio upravo zbog tog jednog tamnog i tvrdog zvuka koji je genijalan za bubanj, drum loopove i breakove. Instant techno ranih 90-tih. Kada sam samplirao prvi drum loop na tom sampleru, prva asocijacija mi je bio Prodigy (njihov prvi album najviše). Pa kako i nebi jer poslje sam saznao da je čovek koristio W-30 koji je zapravo S-330 + sequencer + klavijatura. Identičan sound!

Mislim da ne možemo gurati ove stvari ispod tepiha kao nebitne i nevažne. Onom kom treba unikatan zvuk, te stvari su itekako bitne i nije svejedno dali se koristi Emulator II ili S-5000. Samplirani bass na 8-bita zvuči neusporedivo tvrđe i dobiva dodatnu definiciju i harmonike (iako i ovo ovisi o resamplingu uređaja) kojih nema u originalu. Nije kao jaje jednak originalu, već je dobio dodatnu hapravost koja ga dodatno gura kroz miks. Nedavno sam nabavio veču količinu 8-bitnih samplova s kraja 80-tih i oduševio se zvukom.

EDIT:
Što se brzine rada tiče na pojedinim samplerima, tu je očita prednost PC-a. Ko nema vremena, taj ionako sve radi na PC-u.

Sve to stoji sto si rekao. Ali..kad su ti sampleri bili izmisljeni, niko nije znao kako 8Bit zvuci naspram 16Bita (jer 16Bit nije ni postojao tad!)
Sad ljudi prave razlike, evociraju stare uspomene na neke od sounda koji su ih pratili u mladosti (kad je muzika radjena sa 8 ili 12 Bit tehnikom)

sad se na sve to gleda samo kao na paletu zvukova! Ovo kroz ono je tvrdo, a kroz ono je meko, itd...ista stvar i sa starim outboardom!
Samo paleta zvukova, kojom cemo lakse da opisemo datu ideju / pesmu / tezgu..sta vec!

danas postoji mnogo plug ins koji mogu da smanjuju Bitazu, da filterisu i svasta da naprave od 24Bit zvuka i obrnuto!!
Samim tim, mislim da je vrlo lako proizvesti slican , ako ne i isti zvuk, sa modernim spravama i kompjuterima!

Zamislite koliko je danas lako dobiti na pr. zvuk kao kroz telefon!?
samo okines preset na nekom filteru i tu si! A pre 10 godina je trebalo brdo EQ, pa compresori, pa svasta!

Sve se menja, i sa tim se treba pomiriti! To sto danas za bagatelu mozemo da kupimo instrumente koji su nam nekad bili nezamislivi, ne znaci da su oni bog bogova!

Nema tog 8 Bitnog ili 12 Bit zvuka koji ce me naterati da potrosim vreme trazeci ga i svirajuci ga kroz staru spravu i za to vreme da ubijem inspiraciju.

Sve se to moze postici i drugacije...

ja opet govorim sa prakticne strane, kao neko ko radi na vecem broju projekata u isto vreme. . .

AleksandarK
18-06-2010, 10:24 PM
Nabavio sam Roland S760. Sjajan, blistav sound sa puno detalja. Dobri filteri. Brz odziv. Jednostavno uzivanje u zvuku. Naravno, uz njega je dosao i CD drive.

Jedini problem je da trenutno imam samo 1 cdrom sa semplovima i programima.

Zamolio bih sve koji mogu i zele, da me upute kako da dodjem do Rolandovih CD rom diskova. Znaci ne Akai, vec bas Roland format za S760, 750, 770 ili kompatibilne S550 ili W30 serije.

DaBear
19-06-2010, 07:57 AM
Nabavio sam Roland S760. Sjajan, blistav sound sa puno detalja. Dobri filteri. Brz odziv. Jednostavno uzivanje u zvuku. Naravno, uz njega je dosao i CD drive.

Jedini problem je da trenutno imam samo 1 cdrom sa semplovima i programima.

Zamolio bih sve koji mogu i zele, da me upute kako da dodjem do Rolandovih CD rom diskova. Znaci ne Akai, vec bas Roland format za S760, 750, 770 ili kompatibilne S550 ili W30 serije.

nece biti lako pronaci to posle 16 godina....(od kad je lansiran S760)
ALI - ako nisi znao CITA AKAI S1000 CDrom zvukove !! toga ima da se nadje po webu...

ovde imas spisak diskova koji su izasli za Roland
http://myweb.tiscali.co.uk/clouzeau/s760/

srecno trazenje...

AleksandarK
19-06-2010, 11:11 PM
Znam da cita Akai, ali samo row semplove - bez patch/performance parametara, a bas su Rolandovi patchevi ono sto me zanima. Oni koriste sve sjajne mogucnosti ovog hardvera - filtere, EQ, panning, envelopes .... E sad postoje programi za PC koji to nesto mogu da konvertuju, ali nisam siguran da to na kraju ispadne dobro.

dlukace
21-06-2010, 11:15 PM
"in your face"...po na?ki jeb.. te u glavu!
ili.... pljunem ti u oko
a negdje sam pročitao da je to u stvari svr?.. ti po licu!
malo balkanizma u doba postkomunizma
uhvatila nas kataklizma
nikako da priznam
a sad kad ovo sempliram i pustim kroz debele 12 bitne konvertere
jednostavno tu bubanj ni ne treba!
off ali jbg:banghead: