PDA

View Full Version : Redoslijed pedala?

Tiki the Boyler
14-09-2007, 04:01 PM
Kojim biste redoslijedom vi povezali sledeće pedale:

- Trace Elliot Dual Compressor (kompresor)
- DigiTech Bass MultiChorus (chorus)
- Boss GEB-7 (ekvilajzer)
- Boss OC-2 (oktaver)
- Electro-Harmonix BassBalls Nano (envelope filtar)
- Korg XVP-10 (volume pedala)

? ? ?

(u pitanju je live setup za bass gitaru, ako nekome nije jasno...)

Rocket Roll
14-09-2007, 05:20 PM
1) Trace Elliot Dual Compressor, jer kompresori vole da "vide" suv signal gitare (ako nisu specijalno pravljeni da stoje iza drajvova, kao Barber Tone Press). Inače će sigurno više šuštati.

2) Boss OC-2, pošto bi mnogo "glitchevao" iza nekog efekta. I on hoće da "vidi" što čistiji signal da bi lepo "pročitao" koja nota je u pitanju. Ako "brlja" iza kompresora, stavi ga prvog.

Dalje bi prvo stavio filter pa chorus, ali dobro bi bilo da završetak lanca izgleda ovako:

5) Boss GEB-7, da bi lepo zahvatio ceo pedalboard, i eventualno boostovao ceo signal.

6) Korg XVP-10, iz istog razloga. Negde drugde u lancu i može da dođe do čudnog rada nekog od efekata ispred kojeg stoji.

-----------------------------------------------

Lep setup, btw, čestitam.

Tiki the Boyler
14-09-2007, 11:19 PM
Tvoj predlog rasporeda mi se sviđa... jedino me malo buni izbor mjesta za EQ!
Pošto ću ga uglavnom koristiti za slap postavku razmišljam da ga možda gurnem prije kompresora kako bih spriječio neke peakove u razglasu...

Volume pedala definitivno zadnja prije pojačala...
Jedino zaboravih dodati da u loopu pojačala imam reverb i delay Yamaha FX-500B, koji opet ima svoj footswitch.

Razmišljam da još u cijelu priču ubacim Line Selector (koristim dva bassa - pasiva i aktiva sa poprilično različitim nivoima signala), MXR Phase 100 phaser i eventualno neki bass wah (tu se lomim između Morleya i Dunlopa)...

Dijabolik
15-09-2007, 03:41 AM
Ja bih uvek odabrao moćnog Morleya pre nego Dunlopa...
:mase:
Morley ubiva!

Rocket Roll
15-09-2007, 04:55 AM
...a meni se uvek više sviđao - po zvuku - Phase 90 nego Phase 100, tako da definitivno probaj i "devedeseticu".

Što se mesta za EQ tiče, rukovodio sam se Bossovim savetima za koje sam u praksi našao da su ispravni...

->Boss: Order in the Court, Page 01<- (http://www.bossus.com/bugonline/how_to.asp?art=order)
->Boss: Order in the Court, Page 02<- (http://www.bossus.com/bugonline/how_to.asp?art=order_p2)

...kao i načinom na koji pedale ređa David Gilmour. Odličan sajt o Gilmouru i njegovom zvuku je www.gilmourish.com , a strana posvećena redosledu pedala je http://www.gilmourish.com/?page_id=5 .

E sad, konkretno ja nemam ekvilajzer u živoj postavci - i to pre svega jer nemam para da ga priuštim sebi (za sada), ali često snimam gitaru i onda tu EQ uvek koristim poslednji, kada sam usnimio ceo signal sa efektima/ pojačalom. Mislim i da je to neki normalni način da se EQ koristi kod miksovanja i produkcije? Praktično, pak, može setup i drugačije da izgleda (gilmourish.com preporučuje, recimo, EQ pre time-based efekata, što da ne), ali - da ja lično imam EQ, probao bih ga baš pri kraju lanca, jer ako nešto sa zvukom na bini ne štima kako treba, samo "drmnem" par frekvencija gore-dole i svi efekti se odmah prilagode takvom "seckanju", jer ih tek EQ pušta u pojačalo/ PA. Nadam se da ne grešim suviše...

A line selector - yeah, definitivno. Bogami si lepo zaokružio live rig, more power to you! Evo, razmišljam šta bi ti još eventualno falilo i samo mi "egzotika" pada na pamet - harmonizeri i tako te "uvrnutosti". Možda neki boost koji je samo malecko prljav?

Tiki the Boyler
15-09-2007, 09:04 AM
Ja prljavštine mogu jako puno dobiti postavkama EQ sekcije na samoj gitari, pogotovo što idem u poprilično skompresovan Trace Elliot. Malo dodavanje midla na bassu već opasno reži, tako da je drajv definitivno poslednja stvaro kojoj ću razmišljati.

A što se EQ tiče mislim da ću ga ipak staviti ispred chorusa i reverba, jer mi tako daje nekoliko opcija više u sviranju. (recimo, samo EQ pedalom praktično mogu dobiti potpuno drugačiji način reakcije chorusa)

Phase 90?
Iskreno... nisam probao ni jedan ni drugi. Phase 90 sam čuo nekoliko puta kod gitarista, ali se zbog minimalističkih kontrola plašim kako će zvučati na bassu. Tako da mi je nekako logično bilo da Phase 100 može dobiti zvuk kao i Phase 90, samo sa malo više opcija... ???

Definitivno moram naći načina da sve to isprobam.

A što se egzotike tiče... ne smijem da se raspišem... otići ću predaleko! :hyper:

@Dijabolik
Jesi li imao priliku porediti Dunlop i Morley?
(ne zaboravi da je ovde bass u pitanju i da svi filter i modulacioni efekti znaju poprilično drugačije zvučati nego na gitari)

dawid
16-09-2007, 03:24 PM
Ako na ovaj Morley mislis, ja sam pored njega morao i dunlopov dokupiti zato sto je jako zaj*ban za svirke. Ima ogroman hod i prekidac sa strane i moras biti poprilicno vest ako treba brzo da ga ukljucis/iskljucis. Ali sto se zvuka tice ipak je bolji od dunlopa.

zvincic
16-09-2007, 07:11 PM
Kojim biste redoslijedom vi povezali sledeće pedale:

- Trace Elliot Dual Compressor (kompresor)
- DigiTech Bass MultiChorus (chorus)
- Boss GEB-7 (ekvilajzer)
- Boss OC-2 (oktaver)
- Electro-Harmonix BassBalls Nano (envelope filtar)
- Korg XVP-10 (volume pedala)

? ? ?

(u pitanju je live setup za bass gitaru, ako nekome nije jasno...)

OC - comp - eq - env - ch - vol

tako bi ja...

Dijabolik
16-09-2007, 08:59 PM
@Tiki The Boyler
Probao sam na mojoj opremi (inače i ja sam basista:D) dve Morley pedale , jedna je bash ova matora verzija sa slike koju je Dawid postavio, a drugi je bio Classic wah. Prvi ima OOogroman hod i stvarno opasno zvuči , a kod ovog drugog (koji je jedno 15 godina mladji) je taj hod znatno manji. Obe pedale su KILLERI!!! Inače večina novijih Morleya je pravljena i za bass i za gitaru!
Dunlop nisam lično probao , ali sam imao prilike da ga cujem na korektnoj opremi i radi to čudo sasvim ok. Cini se da ima mnogo manji hod od M i da je znatno u?i, isti kao i gitarski Dunlop koji sam probao pa znam feeling pod nogom.
Meni lično mnogo vi?e prija M od D i u?ima i nozi...

@dawid

Da nije taj pedal board vlasni?tvo mog prijatelja N.K. iz Vrbasa?
Koje su ?anse da obojca imate isti wah i istu Boki Page messa boogie kopiju?:confused:;)

dawid
16-09-2007, 10:25 PM
@dawid

Da nije taj pedal board vlasništvo mog prijatelja N.K. iz Vrbasa?
Koje su šanse da obojca imate isti wah i istu Boki Page messa boogie kopiju?:confused:;)

Kare je takodje moj prijatelj koji me je i "navukao" na Morley-a i Boki page pedalu. Dao mi dusman za snimanje (tada je i slikano) i posle mi je moj setup cry baby-MT2-DS1 zvucao "tanko" pa sam morao da kupim ove dve pedale i otarasim se mojih. No posle sam opet uzeo dunlopa zbog svirki jer je morley, kao sto sam rekao, problematican za brzu svirku.

Tiki the Boyler
16-09-2007, 10:56 PM
Koja je tačna oznaka tog Morley waha i može li se nabaviti tu negdje u Srbiji, pošto ga u BiH nema nigdje!?!

Dijabolik
17-09-2007, 05:36 PM
Ove stare Morleye ne znam gde mozesh nabaviti , ali znam da je novih bilo kod Marića na slaviji pre par godina...

Rocket Roll
17-09-2007, 08:10 PM
Morleyja uvek ima Nota Music Shop, odnosno http://www.control-sound.com/shop/

dawid
17-09-2007, 08:27 PM
Koja je tačna oznaka tog Morley waha i može li se nabaviti tu negdje u Srbiji, pošto ga u BiH nema nigdje!?!
Model je pwo i stvarno ne znam gde ga ima jer sam ga ja nekoliko meseci trazio i jedva sam ga nasao.

Rocket Roll
17-09-2007, 10:43 PM
Nema PWOa kod nas (barem ga ja nisam video). Ima samo Morley PBA-2 Dual Bass Wah Pedal.

http://control-sound.com/shop/images/bass%20wah.jpg

Tiki the Boyler
18-09-2007, 08:21 AM
Morleyja uvek ima Nota Music Shop, odnosno http://www.control-sound.com/shop/

Mnogo hvala!
Nešto su skuplji nego "gore", ali prihvatljivo...

MUzzY
18-09-2007, 10:39 AM
Meni licno moreley wah za gitaru (probao sam classic, tremonty power wah i onaj vai-ev(zaboravio sam kako se zove)) zvuci nekako manje konkretno u odnosu na dunlop (535q)... sta znam. Nije los, daleko od toga ali mi nije konkretan wah efekat :(
Mozda je situacija drugacija za bas gitaru.