View Full Version : Medijapan kao difuzor
rale_
12-09-2007, 07:07 PM
Da li ima smisla postavljati medijapan panele sa rupama 5-10cm precnika,recimo po bocnim zidovima i plafonu rezije,i ako da,cime je pametno premazati iste,klasicnom zastitom ili nekom vrstom laka?
Hvala!
Pozdrav
DaBear
12-09-2007, 07:25 PM
Da li ima smisla postavljati medijapan panele sa rupama 5-10cm precnika,recimo po bocnim zidovima i plafonu rezije,i ako da,cime je pametno premazati iste,klasicnom zastitom ili nekom vrstom laka?
Hvala!
Pozdrav
naravno...evo pogledaj. Ja sam u mom prvom studiju imao po plafonu obesene ploce sa rupama...
a rade puno i sa strane, koje imaju neki akusticni sundjer ili rockwool iza
http://www.blackbox-design.com/ klikni gore na products, ima primera
rale_
12-09-2007, 07:32 PM
Pa da to je link koji si pustio pre nesto malo vremena zbog toga i pitam,jer me je bas zaintrigiralo...
Da li su bile lakirane ili ne?
A sundjer preko mislim da necu stavljati jer sam ih planirao oko 10cm od Azmafona....
Da li gresim ili ne?:confused:
Hvala puno!
Pozdrav
DaBear
12-09-2007, 07:41 PM
lakirane, jasta!
na ovim u mom prvom studiju nije bilo nista zalepljeno.. trebalo bi da bude ok
rale_
12-09-2007, 07:46 PM
lakirane, jasta!
na ovim u mom prvom studiju nije bilo nista zalepljeno.. trebalo bi da bude ok
E hvala puno!!!:)
Upravo tako i planiram,ali ipak je bolja prvo ona "ako ne znas pitaj pa radi"!
Pozdrav!
boggy
12-09-2007, 11:07 PM
....
Da li su bile lakirane ili ne?
Lakiraj slobodno, za medijapan moras koristiti poliuretanski lak i prethodno mora neka osnovna boja da se isprska...
A sundjer preko mislim da necu stavljati jer sam ih planirao oko 10cm od Azmafona....
Da li gresim ili ne?:confused:
ne gresis :D
pozdrav
bogi
alhoholicar
13-09-2007, 07:19 AM
Je li tacno da je radioaktivan medijapan... Jedan mi stolar to davno rece kad sam htio uzeti neku kuhinju! Ne znam, prepade me...Pozdrav
DaBear
13-09-2007, 09:06 AM
Je li tacno da je radioaktivan medijapan... Jedan mi stolar to davno rece kad sam htio uzeti neku kuhinju! Ne znam, prepade me...Pozdrav
Nije radioaktivan, ali oni losiji imaju veliku dozu lepka u sebi koji nije bas najzdraviji. Mislim da se zove formadehide, resin lepak koji se koristi u pravljenju MDF-a (mediapana) koji je inace mleveni karton i piljevina...
Uvek treba proveriti ko je proizvodjac i koja je kolicina tog lepka unutra...
Inace kad se radi sa MDF-om. OBAVEZNO nositi masku jer je prasina ubitacna..!!!
1. Postoji li neki proracun za ovaj tip difuzora, a da ne zahteva diplomu PMFa:)
2. Moze li umesto MDFa, da se radi sa OSB ?
DaBear
13-09-2007, 12:23 PM
1. Postoji li neki proracun za ovaj tip difuzora, a da ne zahteva diplomu PMFa:)
za to vec treba pitati strucnjaka...Boggy, sta kazes ti?
Tiki the Boyler
14-09-2007, 12:19 AM
Može li umjesto PMF-a diploma ETF-a ? :rotfl:
boggy
14-09-2007, 12:34 PM
Može li umjesto PMF-a diploma ETF-a ? :rotfl:
Hm... ipak je izumitelj QRD (o kome ovde nije rec) matematicar... ;)
Sto se tice "formule" za "difuzor", veliko je pitanje da li bi ona vazila u malim sobama, sto ne znaci da se uticaj nece cuti(!)
Ovo je pre panel apsorber, po nekim mojim kriterijumima... sa kontrolisanom reflektivnom i apsorptivnom povrsinom ali samo uslovno... prilicno jednostavan akusticki "rekvizit" izuzetno mnogo koriscen u velikom broju studija na zapadu... ima difuzorske karakteristike ali ne preterano izrazene.
Uzmite plocu, izbusite rupe precnika 100mm sa razmakom centara rupa od 200mm i "radice", sa druge strane stavite azmafon dva sloja "dvojke" ili cetiri sloja "jedinice"...
neke modifikacije:
1. drugi precnik rupe i drugi razmak izmedju rupa.. ne preterivati pri tom i ne smanjivati reflektivnu povrsinu na manje od 50%
2. kombinovati razlicite rupe i razlicite razmake po nekom "haoticnom" zakonu ima smisla. Isto ne treba preterivati sa rupama kao i u prvoj tacki...
3. otvoriti iste takve rupe u azmafonu ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike :)
4. Lakirati medijapan ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike...
5. Ako je medijapan tanak (3-4mm) onda se moze lucno zaobliti povrh svega vec uradjenog, samo ga nemojte pustiti da se slobodno "zaobli" od tezine.. jer moze lako da pukne... a to ne bi valjalo ako neko stoji ispod... nego mu napravite "pravac" od lucno isecenog debljeg medijapana, odnosno ram...
itd, itd... samo treba mashta i ushi... ;)
Srecan rad! :p
DaBear ti je dobro odgovorio, formaldehid nije lekovit, te maska nije na odmet, ako se radi secenje medijapana gde prasina leti na sve strane.... mada... momak koji stalno sece medijapan na stovaristu sa koga se snabdevamo NIKAD ne nosi masku... valjda je to stvar "ukusa" :mrgreen:
sto se tice radioaktivnosti, to je vec stvar carinske sluzbe ako tako nesto dozvoli da se uveze.... sam medijapan ne nastaje nekom radioaktivnom tehnologijom niti se za njegovu izradu moraju da koriste radioaktivni materijali...
....
Moze. Zvucace drugacije, pogotovo sto se na kraju MDF i OSB ne lakiraju istim lakom... na MDF mora poliuretanski lak, a na osb moze i lak za camce, parket, nitro... itd...
pozdrav
bogi
Miha Blaze
14-09-2007, 01:26 PM
jel medijapan isto sto i iverica?!
pozdrav!
spidermusic
14-09-2007, 02:20 PM
Medijapan i iverica nisu isti materijal.
Iverica se proizvodi od mlevenog drveta (ne bas visokog kvaliteta) , ili ti krupnije piljevine, uz dodatak posebnih lepkova i aditiva. Belicaste je boje, a po povrsini se jasno prepoznaju sitni komadici drveta. Podaje se u tablama dimenzija 2,75 x 1,95 m, a debljina od 10, 18, 22 ili 24 mm, mada ima i debljih ali se teze nalaze.Pre bojenja se mora inpregnirati, pa onda bojiti po zelji.
Medijapan se proizvodi od melevenog drveta (drvo je mleveno sitnije nego kod iverice) i kartona uz dodatak posebnih aditiva i lepkova. Cvrsci je i masivnija od iverice. Lepse se sece i lakse mu se obradjuju ivce. Braonkaste je boje, ujednacene strukture. Prodaje se u tablama dimenzija 1,95 x 1, 75 m, a debljine su od 6, 10, 12, 18, 22, 30 ili 50 mm. Postoji i takozvani obogaceni medijapan, koji je plastificiran sa jedne strane, najcesce u beloj bolji.
Medijapan je po jedinici povrsine skuplji od iverice!
Miha, vidim da se bavis uredjenjem studija. Mozes me slobodno posetiti, ako si zainteresovan, da vidis iz prve ruke kako sam ja sredio svoj prostor! Pozdrav!
Dakle, ono sto se nekad zvalo 'akusticki apsorber' u literaturi H. Kurtovic i sl.....tako i izgleda?
Znaci, ocekivati da radi u srednjim, grubo receno?
boggy
14-09-2007, 03:03 PM
......
uglavnom svi slicni rekviziti "rade neshto" od nekih 200-500Hz pa navise...
u tom opsegu su vam SVI pocheci nota i zvukova... attack, tranzijent... kako vec zovete....
pozdrav
bogi
SumAnuT
14-09-2007, 03:14 PM
Dakle, ono sto se nekad zvalo 'akusticki apsorber' u literaturi H. Kurtovic i sl.....tako i izgleda?
Trebalo bi da si u pravu :rolleyes:
Malo mi je nejasno zasto su sve rupe istog precnika (na slici), to bi onda trebalo da radi na veoma uskom frekvencijskom opsegu?
Mozda iza treba da bude reflektujuca povrsina?
To bi mi bilo dosta logicnije jer bi onda rastojanja od reflektujuce povrsine bila razlicita za zvuk koji udari u medijapan i za zvuk koji se odbije od reflektujuce povrsine iza medijapana, recimo zid.
Kao oni bogijevi stubovi, sa razlicitim sirinama, dubinama, visinama, samo ovde podesavate udaljenost od zida na razlicite vrednosti i dobijete "istu" stvar?
Samo jos da skontam kako zvuk izadje odatle, kad jednom udje :confused:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.