View Full Version : lakiranje lamperije?
gorjan
12-09-2007, 06:39 PM
Plafon od sobe koju koristim za snimanje je od lamperije, pa me zanima da li ce lakiranje iste da utice na "zvuk sobe"? Lamperija je trenutno "sirova", do sada nije farbana.Negde sam nacuo da lakiranje ima negativan uticaj pa me interesuju vasa iskustva...
boggy
12-09-2007, 06:42 PM
Plafon od sobe koju koristim za snimanje je od lamperije, pa me zanima da li ce lakiranje iste da utice na "zvuk sobe"? Lamperija je trenutno "sirova", do sada nije farbana.Negde sam nacuo da lakiranje ima negativan uticaj pa me interesuju vasa iskustva...
Koliko znam ... uticaj postoji, ali nisam cuo da je negativan....
Lakiraj slobodno ;)
pozdrav
bogi
gorjan
13-09-2007, 12:17 AM
Lakiraj slobodno ;)
poslusacu te, ma nek' ide zivot:) ...
alhoholicar
13-09-2007, 07:15 AM
Meni je soba dosta zivlja kad olakirah parket nego dok je bio neolakiran.Vise mi se svidjalo prije...
gorjan
13-09-2007, 12:32 PM
Meni je soba dosta zivlja kad olakirah parket nego dok je bio neolakiran.Vise mi se svidjalo prije...
to mi je logicno,koliko ja znam,kad se parket izlakira dobije se dosta debeo sloj laka drugacijih svojstava od ovog laka za lamperiju, pa dobijes efekat "ogledala". Mozda se zvuk sobe menja zavisno od debljine nanesenog laka:confused: ...
Tiki the Boyler
13-09-2007, 09:06 PM
Vjerujem da će je nekoliko okačenih kaputa i perjanih jakni iza vrata znatno više promjeniti nego sloj ili dva laka... :-|
gorjan
13-09-2007, 09:40 PM
Vjerujem da će je nekoliko okačenih kaputa i perjanih jakni iza vrata znatno vi?e promjeniti nego sloj ili dva laka... :-|
Jesi siguran u svoju tvrdnju, uvazeni moderatoru?
ne kacim kapute i jakne iza vrata, nego ploce od azmafona i bitna mi je akustika sobe, zato i pitam vezano za lakiranje...
sarkazma na pretek, kao i obicno...
Jesi siguran u svoju tvrdnju, uvazeni moderatoru?
ne kacim kapute i jakne iza vrata, nego ploce od azmafona i bitna mi je akustika sobe, zato i pitam vezano za lakiranje...
sarkazma na pretek, kao i obicno...
Kakav sarkazam, i ja mislim da je Tiki u pravu. Ima mnoooogo vise bitnih stvari (naoko nebitnih) od lakiranja lamperije.... da si samo video grafik merenja iz jednog studija u zavisnosti da li na stolu stoji mali digitalni mixer ili ne.... veeeelika razlika kod jednog zvucnika
Samo lakiraj, da bude lepo i zdravo
A to za jakne i kapute..... da znas samo da su u najcuvenijoj londonskoj koncertnoj sali (ne umem da napisem na jihovom tacan naziv iste:( )
obavezali zene da dolaze u balskim haljinama (kao iz 18. veka) na koncerte, jer se akustika zbog nove mode drasticno pokvarila
gorjan
13-09-2007, 10:15 PM
Kakav sarkazam, i ja mislim da je Tiki u pravu. Ima mnoooogo vise bitnih stvari (naoko nebitnih) od lakiranja lamperije.... da si samo video grafik merenja iz jednog studija u zavisnosti da li na stolu stoji mali digitalni mixer ili ne.... veeeelika razlika kod jednog zvucnika
lepo od tebe sto ga branis, al upravo sam zavrsio lakiranje u jednoj sobi, drugu nisam ni poceo, razlika je ocigledna(u odnosu na staro stanje).Inace tu tvrdnju da utice NISAM JA IZMISLIO nego sam cuo od jednog uvazenog vlasnika poznatog BG studija na koga se pozivaju mnogi na ovom forumu.Uostalom nije ni bitno.Postavio sam to pitanje, jer sam mislio da ce i drugima koji prave kucne studije biti zanimljivo.
U svakom slucaju ja tvrdim iskustveno(na zalost) da lakiranje kompletnog plafona od lamperije utice na zvuk sobe, kao sto je i bogi rekao na pocetku.jakne i kapute cu isprobati neki drugi put
lepo od tebe sto ga branis, al upravo sam zavrsio lakiranje u jednoj sobi, drugu nisam ni poceo, razlika je ocigledna(u odnosu na staro stanje).Inace tu tvrdnju da utice NISAM JA IZMISLIO nego sam cuo od jednog uvazenog vlasnika poznatog BG studija na koga se pozivaju mnogi na ovom forumu.Uostalom nije ni bitno.Postavio sam to pitanje, jer sam mislio da ce i drugima koji prave kucne studije biti zanimljivo.
U svakom slucaju ja tvrdim iskustveno(na zalost) da lakiranje kompletnog plafona od lamperije utice na zvuk sobe, kao sto je i bogi rekao na pocetku.jakne i kapute cu isprobati neki drugi put
Ne vidim potrebu da ovde bilo ko koga brani, samo sam hteo da potvrdim to sto je rekao za jakne i kapute.
A tvoje iskustvo sa lakiranjem prihvatam kao koristan savet, ali bi voleo da nam das i neke detalje, cime si lakirao, sta i kako se zvuk promeni
gorjan
13-09-2007, 10:38 PM
A tvoje iskustvo sa lakiranjem prihvatam kao koristan savet, ali bi voleo da nam das i neke detalje, cime si lakirao, sta i kako se zvuk promeni
dosta je "svetlije", iako ne mogu da kazem da je losije.Sad se opet razmisljam da li da radim tu sobu u kojoj mi je oprema za snimanje. U svakom slucaju,drasticnije je bilo kad sam sredjivao pod.Lakirao sam najobicnijim lakom za lamperiju
dosta je "svetlije", iako ne mogu da kazem da je losije.Sad se opet razmisljam da li da radim tu sobu u kojoj mi je oprema za snimanje. U svakom slucaju,drasticnije je bilo kad sam sredjivao pod.Lakirao sam najobicnijim lakom za lamperiju
malo zaprljani visoki?
Tiki the Boyler
13-09-2007, 10:50 PM
Uvaženi Gorane...
Sve, ali SVE što se nalazi unutar sobe utiče na njenu akustiku!!!
Postavlja se samo pitanje oko čega vrijedi gubiti veliku energiju i velike pare, a oko čega ne. Koliko god se trudili, može se ispostaviti da je jedna "manje bitna" stvar odigrala bitnu ulogu...
Drugim riječima... na tebi je da procjeniš da li ti je važnije da soba ima malo manje visokih pa da ostaviš nelakiranu lamperiju koja će nakon godinu dana izgledati tako prljava da ćeš je zbog zgroženih klijenata morati farbati nekom debelom masnom bojom; ili ćeš je lakirati i dobiti malo "svjetliju" sobu koja će i nakon nekoliko godina biti u boji drveta...
Kako god okrenemo... dolazimo do nečega što se zove višekriterijumska optimizacija, a to je već d(r)uga priča...
U svakom slučaju... lijepo je što dijeliš svoje iskustvo sa nama!
gorjan
13-09-2007, 10:58 PM
malo zaprljani visoki?
ssss na sve strane:-) (jesu to zaprljani visoki?).Bojim se da se vracam na problem za koji sam ranije mislio da je uzrokovan sa Rodom.Al sad znam lek, azma ploce, sprem te se;) ...
gorjan
14-09-2007, 01:32 AM
Uva?eni Gorane...
Sve, ali SVE ?to se nalazi unutar sobe utiče na njenu akustiku!!!
Postavlja se samo pitanje oko čega vrijedi gubiti veliku energiju i velike pare, a oko čega ne. Koliko god se trudili, mo?e se ispostaviti da je jedna "manje bitna" stvar odigrala bitnu ulogu...
Drugim riječima... na tebi je da procjeni? da li ti je va?nije da soba ima malo manje visokih pa da ostavi? nelakiranu lamperiju koja će nakon godinu dana izgledati tako prljava da će? je zbog zgro?enih klijenata morati farbati nekom debelom masnom bojom; ili će? je lakirati i dobiti malo "svjetliju" sobu koja će i nakon nekoliko godina biti u boji drveta...
Kako god okrenemo... dolazimo do nečega ?to se zove vi?ekriterijumska optimizacija, a to je već d(r)uga priča...
U svakom slučaju... lijepo je ?to dijeli? svoje iskustvo sa nama!
sve smo se razumeli i sve je jasno...
pozz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.