View Full Version : Mineralna vuna - uticaj na zdravlje
gruki
10-09-2007, 02:01 AM
Dosta se govorilo o potencijalno kancerogenim svojstvima mineralne vune, a sada izgleda ima i nekih zvancnih podataka o tome. Jeste da je ovo link proizvodjaca ali nisam siguran da bi smeli tako slobodno da tvrde nesto sto nije dokazano.
http://www.isover.co.yu/zastita_okoline.html
Danny Lou
10-09-2007, 01:23 PM
nisam mogao tri dana da disem poslije seanse ubacivanja te vune u gluvu sobu... katastrofa! a imao sam povez preko lica... ta vuna je zla!
gruki
10-09-2007, 07:42 PM
Da, to je normalno dok se radi ali prvenstveno postoji dilema da li je kancerogena ili ne "na duze staze" kada se ugradi i prekrije platnom jer navodno ti sitni komadici stakla i kamena se ipak oslobadjaju i ostaju u plucima dugo ali ovi likovi tvrde da je to bioloski razgradivo...
U svakom slucaju, ja sam kao i dosta ljudi koje poznajem bio u dilemi da li da je zamenim nekim drugim materijalom (azmafon, konoplja, trska itd) koji sigurno nisu stetni. Naravno, ovi materijali nemaju tako dobra apsorpciona svojstva, pa je tu dilema jos veca. Ja sam i dalje skeptican ali mislim da cu od presovane mineralne vune napraviti samo bass traps jer je tada vuna hermeticki zatvorena (pod sper plocom) i tesko da moze da "pobegne", a za apsorpciju srednjih i visokih tonova koristicu panele od azmafona.
ANITA
10-09-2007, 08:12 PM
Konoplja ima izvrsne specifikacije! Apsorbira u vrlo ?irokom frekventnom opsegu, čak i bolje od s.vune.. samo (ako se dobro sjećam) ne?to manje pri visokima, ?to je najmanji problem, koji se najlak?e rije?i.
spidermusic
10-09-2007, 08:23 PM
Za akusticku obradu radnog prostora koristio sam srednje i tvrdo presovanu mineralnu vunu u tablama od 60x12 cm, koju sam postavljao u drvene ramove, a posle toga sam je presvlacio specijalnim industrijskim platnom koje sprecava njeno osipanje. Preko svega sam radi dekorativnosti postavio platno, koje jos dodatno sprecava osipanje vune i sirenje njenih cestica u radni prostor.
Na otvorene povrsine i u spusteni plafon sam postavljao azmafon za koji kazu da ima bolju apsortivnost na niskim frekvencijama.
Ne znam koliko je takav postupak dobar, ali vreme ce pokazati stetna svojstva vune na okolinu, tj. na mene! :( :( :(
spidermusic
10-09-2007, 08:29 PM
Cini mi se da je za akusticke obradu, mozda, najbolje resenje presovana konoplja. Jedini problem je kako doci do nje. Ostali materijali su mnogo dostupniji, a i samim tim i mnogo jeftiniji. Problem novca je uvek aktuelan problem.
Da ima na rasplaganju sve materijale, najradje bih radio sa konopljom uz dodatag azmafona kojim bih resavao probleme na visokim frekvencijama. Vunu bih zaboravio!
Ali, ono sto je napravljeno tesko da cu rusiti. Mozda, jednog dana, kada od malog budem narastao u veliki studio koji nema problema sa finansijama. :) :) :)
Koliko se secam iz skole, mineralna je potpuno neshkodljiva, za razliku od staklene vune, koja bi trebalo da je izbacena pre 20tak godina, nadje se u starim bojlerima i TA pecima.......
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.