Log in

View Full Version : VA synth - predstavnici i karakteristike

hrkljus
04-09-2007, 11:57 AM
Molila bih sve koji su se vec dobro upustili u ovu tematiku da se ukljuce. Mislim da mnogi koji se tek pocinju baviti sintezom i koje pocinju privlaciti sintisajzeri u pravom smislu i ne znaju o cemu se tu zapravo radi i koje su mogucnosti i najznacajniji predstavnici.
Znam da mnogi hvale ono sto imaju, iako vjerovatno nisu nista drugo ni probali, i dosta cesto kritikuju neke proizvode bez jakih argumenata. Zeljela bih to izbjeci pa molim sve koji nesto napisu da budu sto objektivniji i da ako nesto napisu cvrsto stoje iza toga i pojasne zasto.. Eto, nadam se da ce se naci neko :)

*Koji su najbolji, najznacajniji, najmocniji ili sta vec, predstavnici VA?

*Postoje li neke smjernice u izboru odredjenog VA po tipu muzike, po mogucnostima, za sta je neki bolji od drugog itd, da li je neki bolji za padove a drugi za agresivnije stvari i sl.

*Postoje li neki VA koji ne vrijede toliko koliko se reklamiraju, a s druge strane, postoji li obrnuti slucaj?

Don Solaris
04-09-2007, 02:17 PM
*Postoje li neki VA koji ne vrijede toliko koliko se reklamiraju
JP-8000 definitivno. Stvarno ne vrijedi toliko. Kasnije su na 8080 dodali hrpu stvari (pogotovo za eksternal procesing), pa ajde vrijedi, ali običan 8000, definitivno pretjerano.

a s druge strane, postoji li obrnuti slucaj?Apsolutno! Yamaha AN1-x. Dere JP-8000 i jo? duplo skuplje VA synthove uzdu? i popreko! Evo mo?e? vidit i ?ta drugi misle o AN1-x u odnosu na ostale VA: http://acapella.harmony-central.com/forums/showthread.php?t=1695943

silicon science
04-09-2007, 02:24 PM
Nord Lead-fenomenalan V.A. sint. Prilicno agresivan a i topao u isto vreme. A imam i na prodaju jedan;) . Sorry za Off...
Access Virus-bilo koji. Glavna fora je patch editor pomocu koga mozes napraviti chudesa...
Imas i dosta hibrida koji kombinuju analogno i digitalno, kao recimo D.S.I. Evolver...

MHz
04-09-2007, 11:09 PM
JP-8000 definitivno. Stvarno ne vrijedi toliko.

ne vredi 500$?
meni moj vredi svaki dinar koji sam dao za njega..i vishe..

sorry za off..

roginator
04-09-2007, 11:13 PM
VA koji ja priznam je nord rack 3..ostalo su lose zujalice........

doduse cuo sam kameleon i ok je

http://www.vacoloco.net/synths/monowave2/

silicon science
04-09-2007, 11:18 PM

I Nord 2 je super. Mada nisam cuo trojku a i tu su misljenja podeljena. Neki kazu da je bas sranje, u sta ja sumnjam naravno. Znam da su u trojci sve iznova "napisali"...

silicon science
04-09-2007, 11:48 PM
Molila bih sve koji su se vec dobro upustili u ovu tematiku da se ukljuce. Mislim da mnogi koji se tek pocinju baviti sintezom i koje pocinju privlaciti sintisajzeri u pravom smislu i ne znaju o cemu se tu zapravo radi i koje su mogucnosti i najznacajniji predstavnici.
Znam da mnogi hvale ono sto imaju, iako vjerovatno nisu nista drugo ni probali, i dosta cesto kritikuju neke proizvode bez jakih argumenata. Zeljela bih to izbjeci pa molim sve koji nesto napisu da budu sto objektivniji i da ako nesto napisu cvrsto stoje iza toga i pojasne zasto.. Eto, nadam se da ce se naci neko :)

*Koji su najbolji, najznacajniji, najmocniji ili sta vec, predstavnici VA?

*Postoje li neke smjernice u izboru odredjenog VA po tipu muzike, po mogucnostima, za sta je neki bolji od drugog itd, da li je neki bolji za padove a drugi za agresivnije stvari i sl.

*Postoje li neki VA koji ne vrijede toliko koliko se reklamiraju, a s druge strane, postoji li obrnuti slucaj?

Mozda bi najbolje bilo da kazes koju muziku radis...
Ako ulazis u kupovinu V.A. sinta, ja bi ti preporucio Access Virus B, C ili TI. Pogotovu TI zato sto ima vrlo mocan patch editor + sto su novim updateom dodali nove wave formove i morfing opcije pomocu kojih dobijas neverovatne zvukove:o Mana koju nose V.A sintovi je nedostatak te "topline" i dubine zvuka koju daje analogija. Pricam ti iz licnog iskustva zato sto posedujem i analogne i V.A. sintove. Tu opet dolazimo do pitanja za koju muziku ti treba sprava. Jedan moj prijatelj radi elektro i ima KORG Ms 2000 i kaze da je taj sint stvoren za taj zvuk. E sad i analogija ima svoje mane kao sto su nestabilan tuning (kod starijih modela napravljenih pre 20 godina), nedostatak midija kod isto tako starih sprava i nemogucnost memorisanja banki ( ne kod svih, naravno). Tuning se moze resiti ali ti treba novca za to kao i dobar majstor (ne treba svakoj budali davati da ti prchka po sintu). Ako te bas interesuje sinteza, toplo ti preporucujem N.I.Reaktor, koji je softver u kome mozes praviti svoje sintove, oscilatore, miksere, efekte itd. i kome je zvuk blago receno fenomenalan. Ako imas nesto manje od 2000 eura, ja bih ti preporucio Access Virus TI. Dobices sint sa ogromnim spektrom zvukova, efekata, fenomenalnim patch editorom i odlicnom kontrolom pod rukama. Znam da nije malo para, ali ako hoces kvalitet, to moras i keshirati:)

silicon science
04-09-2007, 11:49 PM

Virus losa zujalica. Ne bih se slozio

HeatMan
05-09-2007, 12:04 AM
^pratim. iako bih nabacio i nord Lead 2 ili 3 uz TI-a.. chisto da zadovoljim jedan od mojih alter egoa.. :)

inache, reaktor nisam probao.. ali Absynth3, Albino i Blue umeju uglavnom da zavrshe posao... sem ako bash ne zelim neshto sa TI-a...

pozdrav

Nedim
05-09-2007, 12:37 AM
Virus losa zujalica. Ne bih se slozio

:) :) :)

clusterchord
05-09-2007, 04:30 AM
najvise mi se svidjaju Nord Lead 2X, Nord Lead 3 i Virus TI. svaki iz drugih razloga..

Nord opcenito, barem sto u domeni emulacije analognih sintesajzera i kvalitete i muzikalnosti svojih oscilatora, meni totalno sisa Viruse.

u tome mi je relativno najtopliji i sa naj "gladjim" filterom (tj. sa najmanje digitalnih nus-produkata) Nord Lead 2X. odlican za jednostavne analog soundove , tipa apreggio, perkusivnie sekvence, lead, analog drums, cak i malo tvrdji padovi dobro zvuce.

Nord nije samo emulaicja analogoije, vec kao i Virus, ima svoj karakter, koji mi se jako svidja.

Nord Lead 3 je nesto digitlaniji od 2X, ali ima puno vece mogucnosti, npr. dual filter, zatim FM itd. uglavnom jako mi se na njemu svijdaju ambient padovi, i neki kompleksniji zvukovi. fenomenalan user interface. strasno brzo se s njime radi. inspirativna sprava.

u Virus C sam se moram priznat razocarao. osim par njegovih trademark zvuokova, sjvatio sam da se tesko maknuti od toga, uvijek nekako zvuci isto, vrlo taman i dosta tanasniji zvuk od norda. odlican agresivan filter, ali oscilatori ga ne htane pravim signalom. tesko je dobiti da se ponasa iole kao analogija.

pojavom TI modela, sad i sa granular i wavetable oscilatora+ima, postao je puno zanimljiviji kao digitalni sint, van "VA" konteksta.

na virusu volim njegove arpeggio i chord coming soundove, overdrive 303 style bass i ambient pad/sweep. to super radi.

pristran nisam nijednom jer ih nemam, jer uglavnom potrosim pare na pravu analogiju, ali sam kod jednog prijatelja napravio detaljan test ove tri sprave (2x,3 i Virus C).

Novatione, Yamaha AN a pogotovo Korg Ms2000/microKorg nisam bas neki ljubitelj. plastika.

Don Solaris
05-09-2007, 07:53 AM
ne vredi 500$?
meni moj vredi svaki dinar koji sam dao za njega..i vishe..

sorry za off..
Možeš li molim te i meni prodat jedan JP-8000 tako da me na kraju ispadne cjena $500?

Unaprijed zahvaljujem!

hrkljus
05-09-2007, 08:00 AM
Imam jedno mozda glupo pitanje... Kolika je razlika izmedju digitalnih i VA sintova? Po pitanju mogucnosti sinteze? Recimo citala sam negdje o kurzweil-u K2600 i pise da ima neke razne mogucnosti sinteze? Da li on recimo moze pokriti ono sto moze Virus? Posto su u sustini i VA i digitalni digitalni, jel tako?

Moritz
05-09-2007, 10:44 AM
Imam jedno mozda glupo pitanje... Kolika je razlika izmedju digitalnih i VA sintova? Po pitanju mogucnosti sinteze? Recimo citala sam negdje o kurzweil-u K2600 i pise da ima neke razne mogucnosti sinteze? Da li on recimo moze pokriti ono sto moze Virus? Posto su u sustini i VA i digitalni digitalni, jel tako?

Nije glupo pitanje ako nesto ne znas ;), glupo je da ne pitas a pametujes.

Sto se k2600 tice , zaista je mocna sprava i sa velikim potencijalima.
Ne spada u VA ali po arhitekturi sinteze koja je u njemu moze da radi i u tom pravcu.
Naravno da VA sounds iz K2600 nisu isto sto i sounds iz Norda ili Virusa, Waldorfa...Na zalost programeri nikada nisu Kurzweila videli kao spravu koja moze da radi i VA podjednako dobro kao i namenski VA.
Imao sam priliku da cujem sjajno programirane boja u VA domenu za Kurzweila i mogu da pirijavim da sam ostao zatecen koliko je to dobro zvucalo...postoji ovde par ljudi na forumu koji ti to mogu potvrditi iz prve ruke.
U sustini VA sinteza je jedna forma Physical modeling sinteze buduci da emulira (matematicki) ceo proces nastajana zvuka ( oscilatori) i uticaja ostalih elektronskih kola na proizveden zvuk ( filteri, envelope, ring modulatori...itd) u analognim sintisajzerima.

Sto se Digitalne sinteze tice pazi da ne upadnes u zamku jer je DIGITALNA sinteza samo jedna pod grana klasifikacije sinteza.
Grubo receno postoji ANALOGNA, DIGITALNA i HIBRIDNA sinteza i u okviru svake od njih imas dalje podele.

MHz
05-09-2007, 10:53 AM
Možeš li molim te i meni prodat jedan JP-8000 tako da me na kraju ispadne cjena $500?

Unaprijed zahvaljujem!

Ne znam da sam nekome prodao JP-a, ni da imam vishe komada..
Ogi je prodavao jedan, kao nov za 500e..kontaktiraj ga..
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=18425&highlight=8000

Don Solaris
05-09-2007, 11:13 AM
Ne znam da sam nekome prodao JP-a, ni da imam vishe komada..
Ogi je prodavao jedan, kao nov za 500e..kontaktiraj ga..
Kažeš, citiram "ne vredi 500$ ?". Ok.

Ajde nabavi mi ga onda za tih 365 EURa. :)

Jel možeš? Ne možeš naravno.

Na eBayu košta oko 600 EUR. Dodaj tome poštarinu i carinu i sl...

Jel precjenjen?

Bogami je. Ta plastika ne vredi više od 400 EUR.

Sa druge strane imaš 3 puta jeftiniju AN1-x koja je dva put jača i ima dva put više mogučnosti i ima BASS. JP-8000 nema bass, več šumeću tabletu. Ne pričam napamet, imam oba uređaja kod kuće, a i znam ponešto o programiranju...

MHz
05-09-2007, 11:28 AM
Bogami je. Ta plastika ne vredi više od 400 EUR.
izvini..zeznuo sam se oko vrednosti dolara.. Jel to znachi da necesh zvati Ogija? :) pazi..kao nov..za 500 evara.. meni to nije puno za jp-a..

Sa druge strane imaš 3 puta jeftiniju AN1-x koja je dva put jača i ima dva put više mogučnosti i ima BASS. JP-8000 nema bass.
Ne znam da li ti svirash tu gomilu sintova koju imash.. Sve shto prochitam u tvojim postovima je o tome kako si neki popravljao i kako si neki nashao jeftino u Nemachkoj..Ne pricham sad samo o JP-u..ali chvrsto verujem da bi ti sintovi koji tebi 'ne zvuche' i 'ne rade' kada ih ti svirash..radili bar 50% bolje kada bi ih ja zasvirao.. ali shta je tu je..ti ih imash..a ja ne..

I ne treba ceniti sint po tome da li ima bassa ili nema..koliko ima oscilatora, kakvi su mu filteri i slichno..vec po tome da li ti je sint inspirativan i da li ti se javljaju nove ideje kada sednesh (ili stanesh) da ga svirash..
Koliko sam ja imao sjajnih momenata i sjajnih svirki i jam sessiona sa jp-om.. on meni vredi duplo vishe nego shto sam ga platio..

hrkljus
05-09-2007, 11:34 AM
Sad sam citala u artikli & tutorijali (http://www.rumski.com/index.php?categoryid=15) one tekstove o sintezi zvuka. Super tekst. Samo da se nastavi sigurno bi mi dalo odgovore na sva pitanja :D ...

Kad sam vec pitala za k2600 da pitam jos nesto: za koje oblike sinteze zvuka je najbolji, znaci kao sintisajzer a nevezano za ROM i semplove? I postoji li neki izvor demo snimaka vezan za sintezu na njemu a da nisu ovi tipicni sto se vec dugo vrte?

Preslusala sam demo sa http://www.access-music.de (http://www.access-music.de/) vezano za Access Virus TI i svidjaju mi se razni cudni padovi i ti, da tako kazem, njezniji zvukovi prepuni nekih detalja...

Andromeda A6 mi je uvijek djelovala mocno (izgledom) ali kad sam preslusala neke demo snimke.... Sta ja znam, nije to ono sto volim... Bar to sto sam cula...Moram jos pronaci tih stvari za preslusavanje. Znam da je ona analogna sprava.

U te hibride spada Waldorf Q+? Nikako da pronadjem neki demo snimak... A po citanju postova imam blag osjecaj da to nije to sto trazim. Ali valja sve preslusati.

Kakav je korg radias? Kakva je kvaliteta njegovih zvukova iz iskustva i kakve su mu mogucnosti?

silicon science
05-09-2007, 01:09 PM
Sad sam citala u artikli & tutorijali (http://www.rumski.com/index.php?categoryid=15) one tekstove o sintezi zvuka. Super tekst. Samo da se nastavi sigurno bi mi dalo odgovore na sva pitanja :D ...
Kakav je korg radias? Kakva je kvaliteta njegovih zvukova iz iskustva i kakve su mu mogucnosti?

Koliko sam video i chuo, meni se uopste ne svidja. Mozda da nam kazes sta trazis? Kakav zvuk i to? Preporucujem ti You tube. Tu imas i video i audio. skoro sve sprave koje sam trazio sam nasao., video i chuo

hrkljus
05-09-2007, 02:22 PM
Otprilike zelim nesto slicno ovom sto je prosviravao http://www.youtube.com/watch?v=FLvfRxiNXXs

silicon science
05-09-2007, 02:37 PM
Otprilike zelim nesto slicno ovom sto je prosviravao http://www.youtube.com/watch?v=FLvfRxiNXXs

Eto. Kupis Virusa i to je to:)

Don Solaris
05-09-2007, 02:38 PM
ti svirash tu gomilu sintova koju imash..
:rotfl:

Zadnjih 17 godina, da. Prije toga sam uglavnom lupkao po školskoj klupi ili eventualno mrdao nogom u koljenu. :) Inače "gomila" je nastala tek pre 3 godine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=160780#post160780). Do tada je bio samo jedan synth, a ja nisam imao ni za patike. :mrgreen:

Ne pricham sad samo o JP-u..ali chvrsto verujem da bi ti sintovi koji tebi 'ne zvuche' i 'ne rade' kada ih ti svirashE stani sad malo... zajebanciju na stranu. Koji to moji 'synthovi' ?

Ne razumijem te.... O kojim synthovima ti to govoriš ?

radili bar 50% bolje kada bi ih ja zasvirao.. :)

Gle ... ako uopće hoćeš da ozbiljno doživim ovaj tvoj komentar evo jedan lagani zadatak (dovoljan je bilo koji rompler sa multiband resonantnim filterom): http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=18551

Kada ga završiš (a znam da nećeš, jer za ovo što sam zadao mora da budeš jebeno dobar u sintezi zvuka) onda tek možemo početi pričati malo dublje o ostalome. Usput, jel imaš ti neke radove iza sebe? Neznam... naprimjer ... ja sam radio jedan Ambient Sample CD-ROM-u, imam 10 objavljenih članaka na deepsynthesis.net vezanih uz sintezu, bio sam več nekih 8-9 puta na MATRIXSYNTHU (http://matrixsynth.blogspot.com/)-u i sl. Pa eto.. čisto me zanima malo tvoj rad, šta imaš iza sebe. Kada več tvrdiš da bi zvučalo 50% bolje kada bi 'ti zasvirao'.

Imaš li neke soundove koje si radio na JP-8000? Ne mislim da lead i bass (svatko zna uključit square i okretat cutoff), nego na neke malo kompleksnije stvari. Naprimjer nešto ovako (http://homepage.mac.com/synth_seal/files/ds_jp8080/ds_jp8080_plutonium.mp3) ili ovako (http://homepage.mac.com/synth_seal/files/ds_jp8080/ds_jp8080_ambient_atmosphere.mp3) (dva moja JP sounda). Čisto da vidim Tvoje sposobnosti programiranja zvuka. Zanima me tih 50% bolje kada 'ti zasviraš'.

HeatMan
05-09-2007, 02:49 PM
joj ljuuuudiiii.. zashto? zashto se prepirete? zashto sve lepo mora da se zavrshi kradjom zivaca? ajd' lepo, spustite loptu.. nema potrebe.. svi smo mi ovde najbolji i najgori.. uredu je, pobogu..

@don: pre svega, poshtujem te zbog stvari koje si uradio, i bash zbog toga mislim da ne bi trebalo da skachesh kao malo dete da se bijesh..

pozdrav

Don Solaris
05-09-2007, 04:13 PM
i bash zbog toga mislim da ne bi trebalo da skachesh kao malo dete da se bijesh..
Heat brate moj, pa pogledaj količinu smileja u mojem postu. Ja sam taj post pisao smijući se. Heh, nemoj sve gledati tako crno. Treba i malo zajebancije u ?ivotu. :mrgreen:

Mora? priznat da izraz "ja bi to 50% bolje" zvuči zakon!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Pozdrav! :beer:

goasia
05-09-2007, 05:26 PM
od onog sto sam dosad imao , ovako:
-Roland jp 8000.8080 dobar za trance leadove i hladne digitalne padove ,namenjena prvenstveo za trance produkciju , lep i praktican UI , prepoznatljiv supersaw sound
-Nord 1 i Nord 2 slicni bazni sound sireg spektra upotrebljivosti od Rolandovog JP , dobar in ya face sound , veoma dobar i jednostavan UI , prexpolatisan ,ipak veoma dobar instrument
-Nord 3 napravili pomak u odnosu na NL 1 i 2 ,siri spektar zvukova , karakteristicni sound clavia FM sinteze , izgubio na tvrdoci sounda svojih predhodnika iz iste kuce nesto izmedju nl1,2 i DX sounda , vise hibridan nego tipican VA sound
-Virus C , najlepsi:), sirokog spektra zvukova ,interesantan arpergio , solidni efekti , mozda malo manjka karaktera ali zato i najsire upotrbljivosti , po meni za dlaku ispred od svog najveceg konkurenta NL3
-Yamaha AN1x dosta slabiji od konkurencije , po meni nista ne radi kako treba , napravljen da simulira analogiju ali preslabasan i tanak , uzto ogranicen pristup parametrima preko glupo resenog UI interfejsa
-Waldorf Micro q , rezeci hladan sound , nije po mom ukusu , iako mocan sound engine ali zbog loseg UI tezak za editovanje , veoma sirok spektar zvukova , izmedjuostalog i wavetable, postojan karater ako mozete kupite key verziju Waldorf Q a ne Micro Q zbog boljeg pristupa parametrima
-iako ne spada ovde kao jedan od konkurenata bih uvrstio i rompler JD-800 koji zbog veoma dobrog baznog sounda i UI lako konkurise VA sintevima i pobedjuje :) .... za 5 godina za cenu JD 800 kupujete dva Nordleada 3 :)

MHz
05-09-2007, 06:20 PM
E stani sad malo... zajebanciju na stranu. Koji to moji 'synthovi' ?
Ne razumijem te.... O kojim synthovima ti to govoriš ?
O sintovima za koje govorish da ne valjaju..
Kada ga završiš (a znam da nećeš, jer za ovo što sam zadao mora da budeš jebeno dobar u sintezi zvuka) onda tek možemo početi pričati malo dublje o ostalome.
Ti si jebeno dobar..jel mu to tako dodje onda?
Usput, jel imaš ti neke radove iza sebe?
Ma nemam nishta..ja samo jako volim da sviram vijure..
Naprimjer nešto ovako (http://homepage.mac.com/synth_seal/files/ds_jp8080/ds_jp8080_plutonium.mp3) ili ovako (http://homepage.mac.com/synth_seal/files/ds_jp8080/ds_jp8080_ambient_atmosphere.mp3) (dva moja JP sounda). Čisto da vidim Tvoje sposobnosti programiranja zvuka. Zanima me tih 50% bolje kada 'ti zasviraš'.
Ja nisam ni govorio o sposobnosti programiranja vec o svirci..a posle ovoga shto si 'odsvirao', siguran sam da mogu i 80% bolje :rotfl:

silicon science
05-09-2007, 07:13 PM
Man te se ljudi... Poznajem rad obojice i totalno se razlikuju. Don radi sound design a Mhz House muziku. Sto se tice JP-8000, najbitnije je da ga ti MHZ volis i da te ispirise. To je najbitnije. Sa druge strane razumem i Dona kao sound dizajnera kome je sinteza "posao" i koji jako obraca paznju na kvalitet zvuka kod sintova. Istina je da JP-8000 ima "tanji" zvuk, barem po onome sto sam ja cuo. Ali to ne mora nuzno da bude lose. Bitno je da se razlikuje od ostalih sprava i da ce sigurno naci svoje mesto u mixu.
Obojica posedujete kvalitet i umesto rasprave bolje je da razmenite iskustva. Sigurno jedan od drugog mozete dosta nauciti:)

MHz
06-09-2007, 12:52 AM
Man te se ljudi... Poznajem rad obojice i totalno se razlikuju. Don radi sound design a Mhz House muziku. Sto se tice JP-8000, najbitnije je da ga ti MHZ volis i da te ispirise. To je najbitnije. Sa druge strane razumem i Dona kao sound dizajnera kome je sinteza "posao" i koji jako obraca paznju na kvalitet zvuka kod sintova. Istina je da JP-8000 ima "tanji" zvuk, barem po onome sto sam ja cuo. Ali to ne mora nuzno da bude lose. Bitno je da se razlikuje od ostalih sprava i da ce sigurno naci svoje mesto u mixu.
Obojica posedujete kvalitet i umesto rasprave bolje je da razmenite iskustva. Sigurno jedan od drugog mozete dosta nauciti:)

Tako je SS!
Ja sam se malko poshalio..znam da chovek razbija sintezu, pa sam hteo malo da se poshalim..al eto ispade kako ispade..nisam mislio nishta loshe i umesto shto sam napisao one glupe postove trebao sam napisati tachno ovo shto si ti rekao..
@Don
no hard healings :) aj poshalji pacheve od ona dva sounda ako nije frka.. voleo bih tako da pochnem jednu svirku.. thnx!

gricko
06-09-2007, 01:23 PM
Evo super tutorial o sintezi zvuka, odlicno ide uz citanje onog teksta: http://www.mutantaudio.net/forum/ezlinks.php?sid=beda59254e2ba0c6b55f3edcd80462b0

silicon science
06-09-2007, 01:59 PM
Evo super tutorial o sintezi zvuka, odlicno ide uz citanje onog teksta: http://www.mutantaudio.net/forum/ezlinks.php?sid=beda59254e2ba0c6b55f3edcd80462b0

Ovo je bash basic. Uzmes sint i malo ga cackash i za par dana sve ovo provalis. Prava stvar je programiranje digitalnih sinteva-to sto Don i Goasia i Cluster i Rogina znaju. E to je dizajn zvuka pravi. Toga nema bas u tutorijalima. Dok ne sednes za sint izasuces rukave nista od toga. Ja sam imao JD-800 i usrao sam se kad sam skontao sta sve moze. Nazalost nisam imao vremena da se upustim u to. Jednog lepog dana hocu sigurno...

hrkljus
07-09-2007, 12:12 PM
Nije glupo pitanje ako nesto ne znas ;), glupo je da ne pitas a pametujes.

Sto se k2600 tice , zaista je mocna sprava i sa velikim potencijalima.
Ne spada u VA ali po arhitekturi sinteze koja je u njemu moze da radi i u tom pravcu.
Naravno da VA sounds iz K2600 nisu isto sto i sounds iz Norda ili Virusa, Waldorfa...Na zalost programeri nikada nisu Kurzweila videli kao spravu koja moze da radi i VA podjednako dobro kao i namenski VA.
Imao sam priliku da cujem sjajno programirane boja u VA domenu za Kurzweila i mogu da pirijavim da sam ostao zatecen koliko je to dobro zvucalo...postoji ovde par ljudi na forumu koji ti to mogu potvrditi iz prve ruke.
U sustini VA sinteza je jedna forma Physical modeling sinteze buduci da emulira (matematicki) ceo proces nastajana zvuka ( oscilatori) i uticaja ostalih elektronskih kola na proizveden zvuk ( filteri, envelope, ring modulatori...itd) u analognim sintisajzerima.

Sto se Digitalne sinteze tice pazi da ne upadnes u zamku jer je DIGITALNA sinteza samo jedna pod grana klasifikacije sinteza.
Grubo receno postoji ANALOGNA, DIGITALNA i HIBRIDNA sinteza i u okviru svake od njih imas dalje podele.

A kakva je sinteza zvuka moguca u ovom novom korgu M3, nevezano za romplerske sposobnosti, kao sintisajzer? Ili recimo, jos jedno pitanje, posto poznajes kurzweil, koliko je tesko dobiti neke zvukove (mislim na nove zvukove a ne imitaciju akusticnih instrumenata) programiranjem k2600, koliko je uopste tesko upoznati sintezu na ovom sintu? Prvo sam odlucila uzeti Virus TI ali se bojim da cu promasiti i da ce mi opet faliti nesto... Vrlo malo zvukova sa K2600 mogu naci na net-u a da predstavljaju cist primjer sinteze na njemu, znaci bez ikakvih semplova... Ima ih samo nekoliko. Ako radis sa ovim sintom jos jednom da pitam koliko je tesko dobiti raditi zvukove na njemu? Oprostite na napornim pitanjima...

relis
07-09-2007, 12:55 PM
Evo mojeg stava jako ukratko:

Mogu komentirati VA-e koje sam imao ili imam:

Roland JP8080 (friski vlasnik) - bas je uzas, famozni supersaw mi nije nesto, virus to moze bolje. "Digitalni" padovi su odlicni, meki brassevi takodjer. Dobar sint za ambientalu. Eto, prvi utisci.

Alesis Micron/Ion - ne volim te sinteve. Dosta agresivno i hladno zvuce.

Novation Supernova2 - dobra za neke "kristalne" zvukove; strasan bas (bez eq i efekata), ja svakako nisam cuo bolji od digitalaca, na istoj razini sa Waldorf Pulse-om, samo vise VCO-vski (mozda tesko za povjerovati, znam...). Dobri "analogni" padovi. Losi filteri i efekti, al sto je tu je. Sint je da jednom nastimas zvuk i sviras.

Waldof Q sam malo prosvirao i nije mi se dopao tada. Hladan zvuk, lo-fi. Mozda bi sad imao drugacije misljenje, tko zna..

Virus Classic - najbolji VA, ako mene pitate (izostavljajuc nordove koje znam vrlo malo), sto ipak ne znaci da mi se i najvise dopada... Tu mi je sve na jako visokoj razini: efekti, inputi, filteri pogotovo, unison mode itd. Low basevi su slabi, al sve iznad toga je vrlo dobro. Padovi, i analogni i digitalni su jako dobri. I tak dalje... Ha! Evo i "Virus"-jajca:

http://www.b3ta.cr3ation.co.uk/data/mp3/aee7ba565a7755417638298e3b642fc6_jaje.mp3

Nazalost, nije samo od white-noisea, prekasno sam pazljivije procitao donov post, al sto je, tu je.

roginator
08-09-2007, 12:27 AM
ajde i moje misljenje....

mislim da smo svi sound designeri... ALI samo onaj koji proda vise ploca bolji je sound designer....cemu uostalom sluzi sound design ako neko to negdje kvalitetno ne uglavi u svirku , FIlm, reklamu ili sl....

ako se samo sarafi da se sarafi da se sarafi ond bolje otic van i lovit jocke....veca je to sre?a ....;)

:D :D :D NAJBOLJI VA Sint je = NEISPRAVAN VA SINT :p :p :p :p :) :) :) :) :)

clusterchord
08-09-2007, 01:10 AM
pa nebi bas isao na usporedbu s prodajom ploca, ali recimo da si "sound designer" onda kad nekog uvjeris da odrijesi kesu za tvoj rad, pogotovo ako ne zeli nikog drugog do tebe.. bilo da se radi o reziseru, producentu, publici, ljudima koji kupuju ploce.. nisu bitne brojke.

inace sam i ja "porno zvijezda". kuzis kaj mislim bre :mrgreen:

nego, back on topic, top VA sintovi po aplikacijama:

nord - arpeggio
virus c - trance shiet
clusterchord TI - podrigavanje poslije pive i jamnicke
roginator 9000 - prdljavina bez milosti

:o:o:p:p:)

relis
08-09-2007, 09:45 AM

mislim da smo svi sound designeri... ALI samo onaj koji proda vise ploca bolji je sound designer....cemu uostalom sluzi sound design ako neko to negdje kvalitetno ne uglavi u svirku , FIlm, reklamu ili sl....

ako se samo sarafi da se sarafi da se sarafi ond bolje otic van i lovit jocke....veca je to sre?a ....;)

Ne slazem se, rog. Po takvom nebi uopce bilo amatera. Tenis bi igrali samo profesionalci, npr., isto kak bi se i sound dizajnom bavili samo oni koji od toga mogu zivjeti. Nebu 'shlo ak mene pitas.

Bas sam se sad sjetio jednog primjera;

Vangelis u jednom intrevju veli da svaki sint od onih silnih koliko ih ima, ima nastiman na jedan, dva ili samo nekoliko zvukova (koji su kao vrhunac), i da s njih samo te koristi. Ocu rec, po takvom on nije neki sound dizajner, a prodao je puno ploca.

Ili mozda je ovako tocnije: postoji vise vrsta sound dizajna. Programiranje je jedna, produkcija druga vrsta itd. I to se vjerojatno nebi smjelo mijesati.

roginator
08-09-2007, 11:48 AM
pa lijepo sam rekao da sound design vrijedi koliko se ugradi...i lijepo sam rekao da nije izdavanje ploca bit vec...film...reklame...i ostala cudesa....
ali ako se sarafi samo tak...jebes znanje i programiranje...

dajte mi bar jedan razlog za sound programing i dizajn ako to nitko osim lika koji u zapusenoj sobi to programira nije cuo....imam takvih poznatih..prosli su alkoholne, i ostale faze , cak i ludare...lupi to o glavu ..cijeli zivot u sound designu ...na stanu kod mame i tate.....:banghead: :banghead: :banghead:

D

@ Cluster...ti si porn slut za GEAR!!!!!!!! :) :p :p :p BTW CEM3310 SE VOZI u SKODI ..kad se vidimo pripremi MANUALCE za MONOFONCE

roginator
08-09-2007, 11:50 AM
najbolje sound design oscilatore proizvodi GRAH s REPOM !!!!!! cca 10 sati nakon konzumacije:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

relis
08-09-2007, 12:26 PM
...i mozes fino dozirati sirinu waveform-a, a ovisno na cem sjedis, i filtera.:rotfl:

mirzaa
08-09-2007, 12:37 PM
i ?arafljenje je hobi. isto ko i sve drugo na ovoj planeti. nekima poso drugima hobi. i nemam ni?ta protiv toga.

silicon science
08-09-2007, 01:13 PM
najbolje sound design oscilatore proizvodi GRAH s REPOM !!!!!! cca 10 sati nakon konzumacije:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jer su to pulse waveformovi?:rotfl: :rotfl: :rotfl:

roginator
08-09-2007, 01:37 PM
to je real time PWM

sRce
08-09-2007, 02:57 PM
Vangelis u jednom intrevju veli da svaki sint od onih silnih koliko ih ima, ima nastiman na jedan, dva ili samo nekoliko zvukova (koji su kao vrhunac), i da s njih samo te koristi. Ocu rec, po takvom on nije neki sound dizajner, a prodao je puno ploca.

Ako ubodes dobru temu ...zagolicas slusaoca... u sledecima taktovima je nadogradis... izvuces iz nje maximum... napravio si poso... aranzman legne sam po sebi (ako znas sta hoces)... a ako nemas nista od toga mozes da miksas i u REAL WORLD-u i nista neces da napravis...

Mnogo je prosto... majke mi.... :mrgreen:

milos
08-09-2007, 03:26 PM
Slusaj Arp Odyssey kako prdi na oko 1 minut klipa:D :rotfl:
http://www.youtube.com/watch?v=GkR6JpRMeWo

clusterchord
09-09-2007, 12:58 AM
mislim da se mi tu malo gubimo oko vokabulara i definicija.

biti "sound designer", isto kao i biti "stolar", ili "vodoinstalater" u 99% slucajeva podrazumjeva da ti je to POSAO, bilo povremeni bilo stalni, i da neko misli da si dovoljno dobar da bi riskirao dajuci ti projekt da ga odradis vrhunski (ili sj*bes).

ako se ja doma igram sa stolarijom i napravim si nekakav stolić, dali sam ja "stolar"..? mislim da nisam..

ako se igras sa sound designom, i to zna tvoja cura i par frendova, dali si ti "sound designer"?

drugim rijecima niko ovdje ne obezvredzuje amaterizam (jer mnogi su naucili i izrasli u profesionalce iz pukog igranja), nego se samo radi o definiciji rijeci.

mislim da prica o Vangelisu nista ne dokazuje, jer vecina sintova, pogotovo iz ranijih albuma je analogna i bez memorije, i dali on mjenjao ili ne na odredjenoj masini, sve te soundove je ionako ON napravio, i nasao pravi nacin kako da ih svira sto tipkama, sto istovremenim sarafljenjem po potovima (sto jako cesto koristi, da bi sint "ozivio").

drugo, ko misli da on nije radio sound design, nek poslusa sto je radio od CS-80 na , npr. "short Stories" sa Jon Andersonom. to nisu nikakvi preseti. bre.

ako izuzmemo trademark brass i strings preset na CS-80, statisticki gledano Vangelis je sve samo ne preset-man, makar se ponekad nije libio ni toga ako su mu legle u aranzman (npr. JD800 "Heart Of Space" i sl.). u vrhunskoj glazbi nema mjesta snobizmu, ako ti radi koristis, ako ne .. ne koristis. sve u svrhu krajnjeg cilja.

pa i Jarre je iskoristio sve tvornicke presetove sa Synthexa na Rendez Vous, ali je i trebalo napraviti sve sto je slozio na arpu 2600 i VCS3 itd itd.

silicon science
09-09-2007, 01:22 AM
Kao sto kazes-nemam nista protiv preseta, ako umes da ih dobro upotrebis. Isto kao i kad uzmes neki loop-iskoristis stvar koju je neko drugi pripremio da bi tebi ubrzao i olaksao rad:) Nekima ni najbolji preseti na svetu ne mogu pomoci,ako nemas shlifa za to dzaba ti sve.

silicon science
09-09-2007, 01:25 AM
Slusaj Arp Odyssey kako prdi na oko 1 minut klipa:D :rotfl:
http://www.youtube.com/watch?v=GkR6JpRMeWo

Neverovatno kako ARp-ovi imaju specifican zvuk. Ultra prepoznatljiv

Don Solaris
09-09-2007, 07:57 AM
O sintovima za koje govorish da ne valjaju..
Onda si me ipak zamjenio sa nekim. Jer nemoguće da sam za svoje sintove rekao da nevaljaju kada uzimam samo ono ?to provjerim.

Skinem sve demoe, naučim manual od korice do korice (zami?ljam da radim na synthu), pratim cjene, slu?am starije (Cluster, Roginator), tugujem mjesecima, kad dođe povoljno, kupim!

Jedina kritika bila je za JP-8000 bass. To mu je slaba strana kada ga recimo uopredi? sa najobičnijim MKS-50 (Alpha Juno) koji imam BOMBU od bassa u odnosu na njega!! Ali doslovno! Neznam dali su unutra stavili sub generator ili bass booster, ali točno tako zvuči kada zatvori? filter. A ono ... uređaj običan 1 DCO synth !!!!!!!!

Ja nisam ni govorio o sposobnosti programiranja vec o svirci..a posle ovoga shto si 'odsvirao', siguran sam da mogu i 80% bolje :rotfl:
To je komponovao Sealed. Vlasnik www.deepsynthesis.net (http://www.deepsynthesis.net) Inače totalni manijak. Ovo tu (http://homepage.mac.com/synth_seal/files/tx81z/tx81z_a3_01.mp3) je on napravio sa uređajem od 50 dolara(!!) TX-81Z. Kako je to izvukao iz tog syntha (koji je naravno sam isprogamirao) ostaje tajna za večinu nas smrtnika.

mislim da smo svi sound designeri... ALI samo onaj koji proda vise ploca bolji je sound designer....
Hehehe... neće ići (reko čika u "Ko to tamo peva") :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Koliko ploča je izdao Eric Pershing?

A zna? dobro da je gore spomenuti napravio sve one legendarne waveformove i patcheve na D-50, Super JV-1080 i sl...

Bob Dylan je prodao vi?e ploča od njega...

Molim ljepo....

Roland JP8080 (friski vlasnik) - bass je uzas
Samo potvrda onoga o čemu sam govorio ranije...

aj poshalji pacheve od ona dva sounda ako nije frka.. voleo bih tako da pochnem jednu svirku.. thnx!
JP mi uzo Relis. :(

Ali mi dao ne?to totalno opako u zauzvrat! :mrgreen:

dajte mi bar jedan razlog za sound programing i dizajn ako to nitko osim lika koji u zapusenoj sobi to programira nije cuo....imam takvih poznatih..prosli su alkoholne, i ostale faze , cak i ludare...lupi to o glavu ..cijeli zivot u sound designu ...na stanu kod mame i tate.....

Ehh........ lik koji sjedi u sobi i okreće ?arafe nije sound designer.

Ako ti meni npr. zada? da ti napravim da JD izgovori rječ "JAJE", ja ću ti to napraviti. Kada tom liku zada? da to isto napravi, on će i dalje samo besciljno okretati ?arafe, a taj zvuk nikad neće dobiti.

A to ?to on SAM SEBE naziva sound designerom, to ide na njegovu sramotu. Takvih ima? na Harmony Centralu koliko god oće?... Imaju različita imena, ali svi se jednako pona?aju: glasni i puni sebe u početku, ma glavne face(!), a kada ih pita? da ti poka?u neke konkretne radove, odjednom nestaju i nastaje muk.

Pozdrav!

goasia
09-09-2007, 10:04 AM
eee idem sad u studio pa da JD izgovori " JAJE i KOBAJE"
;)

Don Solaris
09-09-2007, 10:35 AM
@goasia

Nego..čujem da prodaješ Neptune 2. Pa što bi?

Jesi isprobavao raditi feedback preko njega, miksete i efekt procesora. Staviš izlaz da ti modulira frekvenciju (FM) i možeš totalno kaotične zvukove da dobiš, pošto ti novi harmonici koje si dobio FM-mom opet ulaze u synth i stvaraju nove i tako u beskonačno. Tu je efekt procesor koji napravi mali delay, čisto da nemaš čisti feedback / distorziju.

Također preko miksete (u direktu) možeš da radiš primitivni Physical Modelling sa filterom od Neptuna. Složio sam jednu frulu..... ma totalno bolesno zvuči. A tebi za Gou.... uhhhh ko stvoreno.

goasia
09-09-2007, 05:09 PM
sad se jebavam sa Prodigyjem namestio mu scaling i ustimovao, pa kako se lepo ugrejava tuning stalno ide gore i nikad da stane ... interesantno kako je Neptune stabilan a dok mali MFB Synth 2 isto non-stop seta, Doepferu treba pola sata pa onda dva sata je stabilan ... :mad:
linkujes dva analogna i eto si supersaw i to nepredvidljiv :o
iskreno nisam puno experimentisao sa Neptunom , uglavnim mu skuzio bazni sound , pa kad mi treba nesto tako fuzzy , raw analog sound onda se prihvatam njega , no nikada dosta zvukova jer vrsta goatrensa koji radim bas zahteva puno tzv sounddizajna
sad sam zavrsio materijal i bas sam sprzio mozak

silicon science
09-09-2007, 05:22 PM
sad se jebavam sa Prodigyjem namestio mu scaling i ustimovao, pa kako se lepo ugrejava tuning stalno ide gore i nikad da stane ... interesantno kako je Neptune stabilan a dok mali MFB Synth 2 isto non-stop seta, Doepferu treba pola sata pa onda dva sata je stabilan ... :mad:
linkujes dva analogna i eto si supersaw i to nepredvidljiv :o
iskreno nisam puno experimentisao sa Neptunom , uglavnim mu skuzio bazni sound , pa kad mi treba nesto tako fuzzy , raw analog sound onda se prihvatam njega , no nikada dosta zvukova jer vrsta goatrensa koji radim bas zahteva puno tzv sounddizajna
sad sam zavrsio materijal i bas sam sprzio mozak

Postoji li neko trajnije resenje za tunovanje? Recimo da se promene kondenzatori i tako to?

goasia
09-09-2007, 05:35 PM
to ce ti reci Rogina ili Cluster jer sam ja relativno nov u ovom

MHz
09-09-2007, 07:23 PM
@Don
eo ja napravio neshto sa jp-om, na tvoj fazon.. kakvo ti je?

silicon science
09-09-2007, 07:28 PM
@Don

Meni je okej:) Super su mi ti krcevi. Kako si ih dobio? Pretpostavljam da je ovo jedan sound...

MHz
09-09-2007, 07:40 PM
Jedan sound, dva osc. Prvi je onaj 'lepi' a drugi su 'krcevi'.. ''x-mode depth'' i ''lfo1depth'' na max i onda ''lfo1&env destination'' na osc2 dok je ''env depth'' odvrnut na desno :) i tako josh gomilu stvari.. i onda dobijesh krceve :)

kombinacija ima milion..

silicon science
09-09-2007, 07:55 PM
Jedan sound, dva osc. Prvi je onaj 'lepi' a drugi su 'krcevi'.. ''x-mode depth'' i ''lfo1depth'' na max i onda ''lfo1&env destination'' na osc2 dok je ''env depth'' odvrnut na desno :) i tako josh gomilu stvari.. i onda dobijesh krceve :)

kombinacija ima milion..

Super super super. Samo ih pravi i sheruj na netu, nema nista lepse od toga.:)

MHz
09-09-2007, 08:05 PM
Super super super. Samo ih pravi i sheruj na netu, nema nista lepse od toga.:)
Jao ne mogu ja to..mislim..super mi je dok chachkam sint i tako dok se tripujem..ali ne vidim svrhu u usnimavanju takvih tekstura.. osim kad ti trebaju za neku pesmu.. ili u dokazivanju svog (ne)majstorstva kad je u pitanju sinteza..

silicon science
09-09-2007, 08:21 PM
Jao ne mogu ja to..mislim..super mi je dok chachkam sint i tako dok se tripujem..ali ne vidim svrhu u usnimavanju takvih tekstura.. osim kad ti trebaju za neku pesmu.. ili u dokazivanju svog (ne)majstorstva kad je u pitanju sinteza..

Ma ne wave. neko bas fajlovi u njegovom formatu, samo za JP-8000 juzere. Sysex i te fore, na to mislim:)

MHz
09-09-2007, 08:27 PM
Ma ne wave. neko bas fajlovi u njegovom formatu, samo za JP-8000 juzere. Sysex i te fore, na to mislim:)
Uh..tek to mi je smaranje.. :) Don npr. to voli a i bolje radi od mene, pa cu to ostaviti njemu i njemu slichnim synthetic freakovima :) .. ja cu da sviram..

MHz
09-09-2007, 08:55 PM
Eo jedan sound koji ja chesto koristim na svirkama..a ima malo i 'tripa' pride u patchu :)..
Za moje potrebe..bassa ima saaasvim dovoljno ;)

Don Solaris
09-09-2007, 09:00 PM
Postoji li neko trajnije resenje za tunovanje? Recimo da se promene kondenzatori i tako to?Jednostavno. Napravi sljedeća tri koraka:

1. Promjena kondenzatora u napajanju.
2. Promjena kondenzatora u synthu.
3. Kalibriranje sinta u skladu sa servisnim manualom

Nakon toga nema vi?e nikakvih problema (na večini sintova).

@Don
Dobra tekstura. Sviđa mi se.

Jao ne mogu ja to..mislim..super mi je dok chachkam sint i tako dok se tripujem..ali ne vidim svrhu u usnimavanju takvih tekstura..
Eh.... pa jesi čuo za FSOL ili recimo The ORB? Oni ti isključivo rade sa teksturama. Nema puno muzike...

roginator
09-09-2007, 09:05 PM
obavezno promjena tantala ako ih ima u elkace..............

MHz
09-09-2007, 09:08 PM
Eh.... pa jesi čuo za FSOL ili recimo The ORB? Oni ti isključivo rade sa teksturama. Nema puno muzike...
Ma nemam ja nishta protiv.. kazem, ume da bude (skoro pa uvek) zanimljivo.. ali ne vidim teksture kao svoj nachin izrazavanja.. shto ne znachi da cu ih preskochiti ako mi i kada mi zatrebaju u pesmama..

silicon science
09-09-2007, 09:13 PM
obavezno promjena tantala ako ih ima u elkace..............

Hvala i Donu i Rogini na savetima. Radi se o Korg Mono/Poly-ju. Krajem meseca ga uzimam i hocu da ga skroz rekapiram, pa da budem miran. Mozda jos nesto imate da dodate sad kada znate o kojoj je spravi rec?

mirzaa
09-09-2007, 09:29 PM
kad ste već počeli: počeo sam rekapirati jedan digitalni delay..star 20tak godina. i nai?o sam na jedan elkač koji nije polariziran :o
nema oznaku za minus kako obično imaju..niti ima takve oznake na silkscreenu kao kod ostalih elkača na ploči.
pitanje1: di nabaviti nepolarizirane elkače
pitanje2: ako ne nabavim jel mogu stavit neku drugu vrstu kond. umjesto toga, i koju.

Don Solaris
10-09-2007, 08:17 AM
pitanje1: di nabaviti nepolarizirane elkače

Ne treba ti. Kupiš dva polarizirana, spojiš ih i dobiš nepolarizirani. Ali ako ti baš treba non-pol, ima Chipoteka od Monacora (audio kapovi) ali skupo do besvjesti.

Radi se o Korg Mono/Poly-ju. Krajem meseca ga uzimam i hocu da ga skroz rekapiram,

:bounce2::bounce2:

ZAKON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Meni je Monopoly stigao u petak. Ali pošto trenutno nemam osciloskop, za sada sam odgodio rekapiranje i kalibraciju. Pošto planiram kupiti neki polovni osciloskop kroz mjesec dana, ako si zainteresiran, možemo u isto vrijeme restaurirati Monopolije!!!!!!!

Ono... međusobno djelimo savjete, workarounde i shortcutove i kontroliramo rezultate mjerenja. Ako oćeš možemo otvoriti thread "restauracija Monopolija" i tamo ubacivati progres, kako ide, dio po dio.

Ali moraš mi dati nekih mjesec dana od sada, da ja nabavim osciloskop, pa onda krećemo u restauraciju (trenutno nemam para za osciloskop).

JAVI AKO SI ZA !!!!!!!!!!

silicon science
10-09-2007, 02:55 PM
Ne treba ti. Kupiš dva polarizirana, spojiš ih i dobiš nepolarizirani. Ali ako ti baš treba non-pol, ima Chipoteka od Monacora (audio kapovi) ali skupo do besvjesti.

:bounce2::bounce2:

ZAKON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Meni je Monopoly stigao u petak. Ali pošto trenutno nemam osciloskop, za sada sam odgodio rekapiranje i kalibraciju. Pošto planiram kupiti neki polovni osciloskop kroz mjesec dana, ako si zainteresiran, možemo u isto vrijeme restaurirati Monopolije!!!!!!!

Ono... međusobno djelimo savjete, workarounde i shortcutove i kontroliramo rezultate mjerenja. Ako oćeš možemo otvoriti thread "restauracija Monopolija" i tamo ubacivati progres, kako ide, dio po dio.

Ali moraš mi dati nekih mjesec dana od sada, da ja nabavim osciloskop, pa onda krećemo u restauraciju (trenutno nemam para za osciloskop).

JAVI AKO SI ZA !!!!!!!!!!

Jao sjajno. Bas mi je drago da si uspeo da sredis. A sta je sa MS 20?
Ideja je sjajna, samo sto ce to raditi moj drugar a ne ja. Medjutim, to nas ne sprecava da otvorimo temu i da radimo zajedno. I ja cu za oko mesec dana krenuti sa time, idem sada na more pa kad se vratim dolazim do Zagreba (obavezno se moramo videti), i tek onda idem po Korga i krecemo. :) :) :) :hyper: :hyper: :hyper:

Don Solaris
10-09-2007, 04:20 PM
Jao sjajno. Bas mi je drago da si uspeo da sredis. A sta je sa MS 20?
Stići će uskoro (zajedno sa originalnim japanskim kimonom (http://samue-taketoshi.com/01mennmuji_jp.html) !!!). :)

pa kad se vratim dolazim do Zagreba (obavezno se moramo videti)Može. Javi pa da dođe cela analogna banda: roginator, cluster i ja.

Medjutim, to nas ne sprecava da otvorimo temu i da radimo zajedno. I ja cu za oko mesec dana krenuti sa timehttp://forum.croplus.net/images/smiles/10.gifhttp://forum.croplus.net/images/smiles/10.gifhttp://forum.croplus.net/images/smiles/10.gifhttp://forum.croplus.net/images/smiles/10.gifhttp://forum.croplus.net/images/smiles/10.gif

silicon science
10-09-2007, 07:08 PM
Može. Javi pa da dođe cela analogna banda: roginator, cluster i ja.

Zeljno iscekujem susret sa analognom bandom:hyper: :hyper: :hyper: :rotfl: :rotfl: :) . Javljam se kad dodjem sa mora
Sadsa pricao sa ovim prijateljem elektronicarem. Ima sve sto nam treba-i osciloskop i ludila i sve kondenzatore za promeniti. Jedino moram naci dobrog stolara da mi sredi drveni finish, jer je malo vise oguljen. I skontao sam da cu ga ofarbati u crnu boju, a originalna mu je boja drveta. Sta mislis o tome da i izlakiram prelo farbe?

lesha
10-09-2007, 07:13 PM
Javljam se kad dodjem sa mora

i zbog toga si prodavao opremu.. :o

Don Solaris
10-09-2007, 08:23 PM
Jedino moram naci dobrog stolara da mi sredi drveni finish, jer je malo vise oguljen. I skontao sam da cu ga ofarbati u crnu boju, a originalna mu je boja drveta. Sta mislis o tome da i izlakiram prelo farbe?
Bolje nemoj da bojiš drvo. To onda više nije Monopoly.

Ja prije nisam bio baš neki ljubitelj drva na sintovima, ali onda sam vidio ovo i skroz promjenio mišljenje:

http://www.customsynth.co.uk/assets/images/DSCF6401.JPG

Još da mi je samo nabaviti ovako svjetlo drvo za Monopoly, istog trena bih ga preradio !!!

alavuk
10-09-2007, 08:29 PM
smirla ??? :]]]]

silicon science
11-09-2007, 01:00 PM
i zbog toga si prodavao opremu.. :o

Eh sad, pa nisam poludeo:o Nikad tako nesto ne bi uradio. Prodao sam nesto od opreme da bih uzeo nesto drugao. Sada san "tezi" za Korg Mono/Poly i Waldorf Pulse-2 opake analogijice

silicon science
11-09-2007, 01:01 PM
Bolje nemoj da bojiš drvo. To onda više nije Monopoly.

Ja prije nisam bio baš neki ljubitelj drva na sintovima, ali onda sam vidio ovo i skroz promjenio mišljenje:

http://www.customsynth.co.uk/assets/images/DSCF6401.JPG

Još da mi je samo nabaviti ovako svjetlo drvo za Monopoly, istog trena bih ga preradio !!!

Znam ali drvo je izgrebano na donjem delu. Voleo bih to da sredim. Ne vidim drugi nacin

Don Solaris
11-09-2007, 02:18 PM
Pa ode? do stolara. Barem drvo nije skupo. :)

silicon science
11-09-2007, 02:22 PM
Pa odeš do stolara. Barem drvo nije skupo. :)

Dobra ideja. Verovatno cu to i uraditi:)

Don Solaris
12-09-2007, 07:41 AM
Nego razli?ljao sam malo. Kupi? brus papir, kit za drvo i sam to zakrpa?. Potom odnese? do stolara da ti zaljepi onu perforaciju preko toga i gotovo. To te ispada d?aba!

:p

silicon science
12-09-2007, 09:52 AM
Nego razlišljao sam malo. Kupiš brus papir, kit za drvo i sam to zakrpaš. Potom odneseš do stolara da ti zaljepi onu perforaciju preko toga i gotovo. To te ispada džaba!

:p

ILi to ili uradim novo drvo. Imam dobrog stolara i nije skup. Samo da nadjem dobro drvo:p . Videcu...:) U kakvom je stanju tvoj Korg?

Don Solaris
12-09-2007, 12:24 PM
Ok stanje. Ali ja razmišljam da ga cjelog stavim u komplet novo drvo. Original mi se nikako ne sviđa. Budem u Photoshopu napravio par razvojnih crteža pa ću vidjeti šta najbolje paše. Tom metodom "simulacije" sam ustanovio da mi na CS-15 drveni krajevi nisu baš spektakularni.

EDIT: Evo ga....

http://img262.imageshack.us/img262/7324/001kp4.jpg
Original

http://img167.imageshack.us/img167/1411/002zs8.jpg
Svjetlije drvo ala roginatorov Minimoog u mahagonij izvedbi

http://img394.imageshack.us/img394/7517/003oy2.jpg
Još svjetlije

http://img394.imageshack.us/img394/689/004oz0.jpg
Jasen

http://img81.imageshack.us/img81/1151/005jn7.jpg
Svjetlo sivi mat lak

http://img527.imageshack.us/img527/9726/006lr7.jpg
Crni mat lak

Eto tako ti ja otprilike radim i kada nađem da nešto bude jebeno dobro, bez razmišljanja uzmem alat i boje i preradim stvar.

Pogledao sam sve još jednom. Mislim da nema dvojbe. Minimoog drvo definitivno pobjeđuje!

fischek
24-09-2007, 08:06 AM
Ako imas nesto manje od 2000 eura, ja bih ti preporucio Access Virus TI. Dobices sint sa ogromnim spektrom zvukova, efekata, fenomenalnim patch editorom i odlicnom kontrolom pod rukama. Znam da nije malo para, ali ako hoces kvalitet, to moras i keshirati:)

Neeeeee - sad bih otisao da opljackam nesto da bih kupio tu klavijaturu...moram da iskuliram ovakve preporuke :D gotov sam, prodajem nesto... :)