PDA

View Full Version : Njegovo veličanstvo KOMPRESOR

alfom
30-08-2007, 06:48 AM
sa http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14433&page=2

Kada se postupkom kompresije srednji nivo (RMS) snizi, vraćanje na isti ili drugi željeni se obavlja preko MakeUp Gain (ili već kako se zove na nekom kompresoru). Tim postupkom se obuhvataju svi nivoi, pa i oni koji su ispod prethodno zadatog thresholda. Time do izražaja dolaze i nivoi (time i frekvencije) koji su bili ispod thresholda, pa možemo reći da podizanje na gainu ističe dijelove ukupne slike signala koji su prije bili manje čujni.
Za finija podešenja unutar kompresora postoje Ratio, Attack, Release, a kompresori koji imaju Mode mogu birati osnovnu formulu koja reaguje na Peak ili na RMS.

Je li ovo dobro napisano? Ako nije - šta nije i kako treba?

boggy
30-08-2007, 09:20 AM
Alfom, daj mi neko smislenije ime threada (mislim, koja je tema) od "Nastavak"... pa cu ga promeniti.

hvala
pozdrav

bogi

alfom
30-08-2007, 10:00 AM
@Boggy, obzirom da mi bi zaključan jedan thread (koji je stvarno bio, s' moje strane, postavljen bez veze) kojim sam imao namjeru ući u rumski svijet tutoriala i zajedno sa onima koji bi ?eljeli to isto, i?čeprkati osnove za sve glavne alate za obradu signala, promjene koje izazivaju i postupke za pravilnu upotrebu.
To ovom forumu treba kao hljeb nasu?ni pa se mno?tvo zaključaka neće svoditi na ono : "Eksperimenti?i, slu?aj, odmori u?i, ... , ...".
Smatram i da forum treba imati dva nivoa : učenici (ovdje sam i ja) i experti.
Ako bi se experti prestali pla?iti da će im neko oteti zanat i znanje, mogle bi se čestito postaviti temelji "Rumski internet ?kole osnova audio produkcije". Mislim da bi ovo bilo IIIIIzzzzzuuuuuuuzzzzeeeeeeetttttnnnnnooooooo!!!!! !!

Thread prebaci u Tutorijale i nazovi : "Njegovo veličanstvo KOMPRESOR".

O.K.?

Pozdrav.

boggy
30-08-2007, 10:18 AM
Evo, promenih naslov, hvala na predlogu :)

Sto se tice tutorijala, pa.. ne znam.. ajd' prvo da vidimo da li ce od ovog threada postati tutorijal... ako da... onda cemo ga lako prebaciti, to je najmanji problem.

Sto se tice saveta "Eksperimentiši, slušaj, odmori uši, ... , ...", ja se slazem sa takvim pristupom u potpunosti, jer je muzicka produkcija delatnost takvog tipa (tako to shvatam)... iako se ne bavim muzickom produkcijom, naprotiv, sve sto radim, radim najvecim delom po nekim pravilima. Recimo.. ako postoji pravilo, odnosno standard, dimenzija 2U kucista za spravu... ne isplati mi se da uvodim "svoj standard", jer ce to vecini da smeta, jer im je neprakticno............ u vasem slucaju je dosta drugacije.... sve sto se vecem broju ljudi dopadne, ili barem vasim klijentima... je "dozvoljeno"... a ako to vazi, onda je pravilo tesko definisati... :mrgreen:

pozdrav

bogi

SHIVA
30-08-2007, 11:04 AM
Ako bi se experti prestali pla?iti da će im neko oteti zanat i znanje...

Momak zbilja pretjerujesh! Ja se ne smatram expertom ni za shto, i u par navrata sam se ovdje obratio za pomoch s vrlo konkretnim pitanjima. Svaki put sam dobio odgovore i to KORISNE odgovore. Svaki put mi je predlozheno nekoliko nachina da rjeshim problem i svaki put sam nashao barem jedan koi mi je bio dostupan, jednostavan i na kraju rjeshio problem. PRESTANI vrijedjati ljude svojim paranoichnim izjavama i ulovi se posla!

Koliko vidim tebe bune OSNOVNE stvari kao logika rada kompresora opchenito. Prosurfaj netom i nadji jedan od stotina chlanaka o kompresorima. Prochitaj kako rade i chemu sluzhe. Instaliraj kompresor koi mislish koristiti i prije upotrebe READ THE FUCKING MANUAL!!! Nevjerojatno, ali u manualima se nalazi pravo bogatstvo znanja. Ljudi koi su radili alat tamo napishu sve shto trebash znati o njemu da bi s njime mogao raditi. Osim opisa i uputstva obichnol bude i blok dijagram sprave sa opisanim tokom signala i drugim eventualnim specifichnostima. Ako ti i naklon toga neshto nije jasno - onda pitaj nekoga na forumu. Ovaj pristup kojeg imash ne vodi nikamo, ali iritira opasno!

alfom
30-08-2007, 11:09 AM
Va?i.
Hajde da vidimo da li neko hoće podastrijeti same osnove nama neznalicama.

A ovo za kući?ta i ... http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon10.gif

Da nema toga ne bi bilo ni turbo-folka i ostalog, jer "Svaka roba ima svog kupca".
Ali je super kada u kupca mo?e? da usadi? da je najbolje da kupi upravo ono ?to ti nudi?.http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon10.gif

He, he, ... http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon7.gifhttp://www.rumski.com/forum/images/icons/icon7.gif

Dobar si.

SHIVA
30-08-2007, 01:02 PM
Chim administracija pochne naplachivat chlanarinu za forum i od tih novaca pochne plachat dezhurnu tehnichku podrshku netko che biti zaduzhen za "podastiranje osnova neznalicama".

Do onda ti ostaju 3 izbora:

1. koristi search engine (koi je btw. odlichan naspram drugih oblika foruma). Naime osnove koje te zanimaju su vech vishe puta prodiskutirane. Znam da je brzhe otvoriti novi topic, ali drugima je najbrzhe tvoj topic preskochit obzirom da nisi koristio search iz puke ljenosti.

2. umjesto da pishesh postove radije chitaj. Net je krcat tutoriala, manuala, pa chak i video tutoriala. Za pochetak prochitaj manual od svake sprave koju koristish. To che te zabaviti barem par mjeseci i vjeruj mi da chesh iz njih puno vishe nauchiti nego postavljajuchi ovakva pitanja. Postoje knjige kao "the secret of the mastering engineer" (bob katz) ili "The Art of Mixing, A Visual Guide to Recording by David Gibson". Da si koristio opciju 1. nashao bi i chlanove koi ti mogu pomochi da do knjiga dodjesh brzo i jednostavno iako forum ne podrzhava pirateriju. Imajuchi zhelju podjeliti znanje nesebichno ljudi su se dosjetili kako uchiniti znanje dostupno svima bez da time kompromitiraju forum. Ali badave... ko je ljen njemu ni to nishta ne znachi.

3. promjeni zanimanje! Ovo nie posao za ljude koi bi htjeli rezultate u 10 minuta. Postoje poslovi gdje se mozhe brzo zaraditi bez puno uchenja i nauke. Ovo nije jedan od takvih poslova. Ako otvorish fast food onda mozhesh poslovanje svesti na 10 zlatnih pravila i uz pristojne cijene i nasmijane radnike zarada je sigurna. No produkcija je neshto malo kompliciranija od izrade tosta.

Ovo je moj doista zadnji pokushaj da ti objasnim kako stvari funkcioniraju najbolje. Ja znam bit naporan, cinichan, sarkastichan i poprilichno neugodan, ali shto god pitam uvijek dobijem koristan odgovor. To znachi da je ovaj forum iznimno tolerantan i ima puno nesebichnih chlanova spremnih da ti pomognu shto god ti trebalo. No osnovne informacije koje u produkciji predstavljaju ekvivalent pismenosti i tablice mnozhenja nitko ne mozhe nauchiti umjesto tebe.

Moj sljedechi apel biti che upuchen nekome od moderatora jer ochito nishta drugo ne funkcionira.

Oggy
30-08-2007, 01:27 PM
Moj sljedechi apel biti che upuchen nekome od moderatora jer ochito nishta drugo ne funkcionira.

Nije njemu prvi put da maltretira...

Ali smo narednih godinu dana mirni (dobio covek neplaceni odmor... :D ), ako se ne pojavi opet u nekoj inkarnaciji... :banghead:

LACKY
30-08-2007, 06:37 PM
Ufff! Otkuda se dade ovaj pametar?
Elem posto ste ga banovali da zavrsimo misao.
Kompresorom mozes izkomresovat i onda gain napravi da se cuje super, eto.

idekius
30-08-2007, 08:19 PM
Banovan? Vidim da je attack banovanja bio jako brz. ali me zanima na koliko ste podesili release tog bana? :rolleyes: Nije valjda release godinu dana? :o

Bolje da umuknem... da i ja ne dobijem jedan vrlo attackovit ban sa jeko dugim release-om... kao kod Fairchild-a, a on moze i preko godinu... :D

Oggy
30-08-2007, 08:33 PM
Nije valjda release godinu dana? :o

Izgleda da jeste. Sa kracim bi cesto iskakao iz mixa... :)

alavuk
30-08-2007, 08:42 PM
a ratio ???? 2:1 za crvenog bana

SHIVA
31-08-2007, 02:41 AM
Nije njemu prvi put da maltretira...

Ali smo narednih godinu dana mirni (dobio covek neplaceni odmor... :D ), ako se ne pojavi opet u nekoj inkarnaciji... :banghead:

Morat che se vishe puta inkarnirat da nas prevari :D

Reinhardt
31-10-2007, 09:23 PM
Chim administracija pochne naplachivat chlanarinu za forum i od tih novaca pochne plachat dezhurnu tehnichku podrshku netko che biti zaduzhen za "podastiranje osnova neznalicama".

Do onda ti ostaju 3 izbora:

1. koristi search engine (koi je btw. odlichan naspram drugih oblika foruma). Naime osnove koje te zanimaju su vech vishe puta prodiskutirane. Znam da je brzhe otvoriti novi topic, ali drugima je najbrzhe tvoj topic preskochit obzirom da nisi koristio search iz puke ljenosti.

2. umjesto da pishesh postove radije chitaj. Net je krcat tutoriala, manuala, pa chak i video tutoriala. Za pochetak prochitaj manual od svake sprave koju koristish. To che te zabaviti barem par mjeseci i vjeruj mi da chesh iz njih puno vishe nauchiti nego postavljajuchi ovakva pitanja. Postoje knjige kao "the secret of the mastering engineer" (bob katz) ili "The Art of Mixing, A Visual Guide to Recording by David Gibson". Da si koristio opciju 1. nashao bi i chlanove koi ti mogu pomochi da do knjiga dodjesh brzo i jednostavno iako forum ne podrzhava pirateriju. Imajuchi zhelju podjeliti znanje nesebichno ljudi su se dosjetili kako uchiniti znanje dostupno svima bez da time kompromitiraju forum. Ali badave... ko je ljen njemu ni to nishta ne znachi.

3. promjeni zanimanje! Ovo nie posao za ljude koi bi htjeli rezultate u 10 minuta. Postoje poslovi gdje se mozhe brzo zaraditi bez puno uchenja i nauke. Ovo nije jedan od takvih poslova. Ako otvorish fast food onda mozhesh poslovanje svesti na 10 zlatnih pravila i uz pristojne cijene i nasmijane radnike zarada je sigurna. No produkcija je neshto malo kompliciranija od izrade tosta.

Ovo je moj doista zadnji pokushaj da ti objasnim kako stvari funkcioniraju najbolje. Ja znam bit naporan, cinichan, sarkastichan i poprilichno neugodan, ali shto god pitam uvijek dobijem koristan odgovor. To znachi da je ovaj forum iznimno tolerantan i ima puno nesebichnih chlanova spremnih da ti pomognu shto god ti trebalo. No osnovne informacije koje u produkciji predstavljaju ekvivalent pismenosti i tablice mnozhenja nitko ne mozhe nauchiti umjesto tebe.

vrlo elokventno;)
dobar si ti lik Shiva..