Log in

View Full Version : Mastering

Eyes
27-08-2007, 03:14 PM
Odgovore na ovo pitanje bih voleo da cujem iz vaseg licnog iskustva,ne iz literature.Zanima me,(npr. u Acid 6....uostalom nebitno koji program)sta je najbolje koristiti na master kanal??Ja licno koristim L3,pa bih voleo da cujem sta vi koristite,i da li je dovoljno koristiti samo L3 da bi se dobio fin zvuk,dakle da ne "ubija" drumove,vokale,insrtumente,basove....vec samo da doda jos vecu jasnocu i glasnocu?
I jos nesto:
Ima li neku formulu za tip pesme,kad recimo hocu da mi bas budu naglaseni vokali i drumovi a da se medjusobno ne "ubijaju",vec drum da ono pravo gruva a vokal cisto da se cuje?Kontam da je fora u kompresovanju,ali me interesuje formula???
hvala,poz

HeatMan
27-08-2007, 03:45 PM
predpostavljam da radish rep, jel? :) oako, L3 ume da suzi stereo sliku kada ga previshe koristish.. ponekad ume (bar kod mene) da se zabode i da zakrchi (na minimalnoj kompresiji)..

shto se "master" programa tiche, zavisi od muzike koju radish.. meni za elektro, dnb, rnb i hip hop radi uvek ozone + ssl stereo bus comp + r comp... kod ozonea uglavnom koristim njegove eq-ove i limiter.. koji po meni, mnogi se nece sloziti samnom, ima dosta bolji zvuk od waves L serija.. ako si bash u L fazonu, koristi L1 ili L2.. oni ne suzavaju toliko sliku.. a nemoj se igrati sa stereo expanderom ako nemash dobre monitore i akustiku...

vintage warmer od PSP-a je dobar da probash da es priblizish "analognom" zvuku..

u sv sl, u mixu ti je cela pricha.. ako nemash skupu analog master sekciju, nema zvuka bez mixa...

sht se tiche mixa.. nemoj koristiti acid.. i tako ta sranja.. idi pravo na sx3 il 4 ako imash kesah.. ne kapiram na koji nachin ti se "ubijaju" drumovi

pozdrav

Max
27-08-2007, 04:01 PM
u sv sl, u mixu ti je cela pricha.. ako nemash skupu analog master sekciju, nema zvuka bez mixa...

Evo ga opet ........ :banghead:

Pozdrav

Manley
27-08-2007, 04:16 PM
ispravka....ima zvuka, ali je bolji sa skupljim analognim spravama

ja na master stavljam od plugin-a MASSEY L2007...cudo od zvuka

Miha Blaze
27-08-2007, 04:29 PM

Pozdrav

covek je u potpunosti u pravu... mada CAK i kada imas dobru MASTER spravu, mix mora da bude izvrstan takodje...
bobri muzicari + "losija" oprema (ma sta to znacilo) = dobar snimak
losi muzicari + najbolja oprema (ma sta to bilo) = los snimak...

dobri muzicari + dobar mix = sve sto mozes pozeleti :)

HeatMan
27-08-2007, 04:55 PM

Pozdrav

au jbt, maxe, pa bar ti znash da me libo zgu za to sve.. ali realno, moze master biti dobar.. ali nikad nece biti ni blizu, recimo, dre-ovom.. jbg, jedno je analogno (bar shto se tog dela posla tiche) a drugo je software emulacija.. shto se tiche mixa i ostalih stvari, skroz sam za ITB.. ali ovo je: ako mosh, iskoristi.. ako ne, jbg.. budi zadovoljan L3-kom..

pozdrav

edit: eo, manley me dopunio... nisam ni video..

poz

Max
27-08-2007, 06:07 PM
au jbt, maxe, pa bar ti znash da me libo zgu za to sve.. ali realno, moze master biti dobar.. ali nikad nece biti ni blizu, recimo, dre-ovom..
poz

uhhhh ...... opet cu morati da kacim fajlove ........ ;)

Pozdrav

alavuk
27-08-2007, 06:09 PM
o nemoj :] neki nikad nece skapirati ;) izvini maxe sto ti se ne javljam :(
, evo za week se gledamo ok ?

Hollywood
27-08-2007, 06:36 PM
uhhhh ...... opet cu morati da kacim fajlove ........ ;)

Pozdrav

kakve fajlove? kakve fajlove?

ja obicno imam brdo stvari na masteru, ali nekad nemam nista tj. samo limiter da ne klipuje.

A za master mi se najvise svidja UAD precision EQ i limiter ili kembridz i finis.

@manley - taj MASSEY L2007 je samo za PT?

OFF
27-08-2007, 07:09 PM
Konkretno kod mene:

Reverb (mada retko, i to altiverb ili p140 )
Precison eq
Tc master x3 (samo kompresor sa njega, sa jaaako malim ratiom)
Neve 1073
i na kraju Timeworks limiter

TAko masterujem vecinu stvari, ali ima i odstupanja do 100%

Eyes
27-08-2007, 07:47 PM
Zanimljivo....
Kad mislim da drumovi "ubijaju",to je ona pojava da kad recimo udari kick,glas auromatski ide u drugi plan,kontam da je tu nesto oko kompresora,atack,release,treshold.....
A sta mislite o Nomads Factory pluginovima?

alavuk
27-08-2007, 07:55 PM
a pa tako reci , to je side chain kompresija , ima ovde dosta toga , imas i na netu video tutorijal , ne bitno je koji je sekvencer sustina je ista

HeatMan
27-08-2007, 11:02 PM
ma ja rekoh da uzme cubase, jer acid ogranichava mnoogoo.. shto se tiche drumova i glasa, jel ti to tako i u mixu, ili samo kada masterujesh? ako je kada masterujesh... jbg, ne moze se cela stvar objasniti u dve rechenice.. iskustveno bi trebalo da nauchish.. ali u svakom sluchaju, ne preteruj sa rms-om.. nemoj prepucavati master.. atack release itd se razlikuju od mixa do mixa i od pesme do pesme.. jbg..

bt je kul.. meni se svideo brickwall limiter i neki njegov kompresor.. ali pored wavesa i izotope-a, nemam vishe potrebe da ga dizem..

HeatMan
27-08-2007, 11:04 PM
ma ja rekoh da uzme cubase, jer acid ogranichava mnoogoo.. shto se tiche drumova i glasa, jel ti to tako i u mixu, ili samo kada masterujesh? ako je kada masterujesh... jbg, ne moze se cela stvar objasniti u dve rechenice.. iskustveno bi trebalo da nauchish.. ali u svakom sluchaju, ne preteruj sa rms-om.. nemoj prepucavati master.. atack release itd se razlikuju od mixa do mixa i od pesme do pesme.. jbg..

bt je kul.. meni se svideo brickwall limiter i neki njegov kompresor.. ali pored wavesa i izotope-a, nemam vishe potrebe da ga dizem..

Eyes
27-08-2007, 11:49 PM

to mi se javlja kad pocnem da radim master kanal.jer kad u mixu to osetim,ja to lako odstranim,tj. odstranim ja to i na masteru,ali mi drumovi cesto gube ostrinu od kompresora(waves RChanel i L3).Ponekad mi dodje da stavim samo limiter na master kanalu da mi ne klipuje i to je to:mad:!!!
Onaj waves ssl master bus mi se svideo,jos podavno sam ga probao.Sutra cu lepo da ga testiram u nuendu 3,i izotop sam odavno nabavio,ali sto ti rece navuko sam se na L seriju,pa sam ga zapostavio,ali cu morat da promenim...Kristicu samo L2 protiv klipovanja!

alen
28-08-2007, 12:43 AM
Zanimljivo....

A sta mislite o Nomads Factory pluginovima?

Upotrebljivi plugovi,poseban zvuk,medjutim mozda malo i previse analogno(u pokusaju :rolleyes: ) obojeni za native efekte sto zna poprilicno da zamuti zvuk kada ih ima na mnogo mesta u mixu..Sto se kvaliteta kompresije tice iz njihovog paketa najvise ukljucujem Analog Signature Studio Channel SC-226,kada hocu na brzinu nesto da smixam.Nekada znaju da posluze i Blueverb i neki od EQ-eva iz paketa Blue Tubes ali kazem,ne treba ih previse koristiti kao glavne i najcesce upotrebljivane kompresije.

Zaintrigirao me je i ovaj kompresor Fabfilter-a PRO-C,pre neki dan se pojavio na netu :cool: .Cini mi se da ga vredi ozbiljnije izgaziti i videti koliko upotrebljivo radi,probao sam ga,sticajem nesrecnih okolnosti,na hifi kutijama i to sto sam cuo jako dobro zvuci.Minimalna pomeranja parametara kompresije se jasno cuju bez neke nedefinisane koloracije na sta sam navikao od gotovo svih native kompresora.

Eyes
28-08-2007, 01:30 AM
bas cu probat taj compressor,hvala ti....
probao sam i one pluginove,Kjaerhus,bi trebalo da se zovu,i mogu ri reci da nisu losi

alen
28-08-2007, 01:47 AM
Ok rade,cesto koristim njihov GUP