View Full Version : Dilema: Aktivni ili pasivni magneti za gitaru?
MUzzY
24-08-2007, 11:27 AM
Kakva imate iskustva sa EMG magnetima? Premisljam se izmedju kombinacije EMG 81/60 i neke dimarzio kombinacije. Gitara na kojoj ce se to sve raditi je (najverovatnije :D) peavey exp sig.
Da li su tacne price da EMG magneti pate od sterilnosti, pogotovo u clean modu?
POz.!
Dushan_S
24-08-2007, 12:47 PM
A Stefanovski i Gilmour su recimo poznati po sterilnom tonu gitare? :)
Najbolje bi bilo da negde proba? gitaru sa dobrim pasivnim magnetima a zatim i sa aktivnim. A zavisi i za ?ta ti treba. Aktivni imaju ne?to manju dinamiku (?to se nekom sviđa a nekom ne), drugačije reaguje ulaz od pojačala na veći output itd itd. Mada čak i njih mo?e? kasnije da ve?e? na 18 umesto 9v pa se poveća dinamika.
Pazi, činjenica je da postoji sterilnost koju spominješ kod EMG-a, koja se doduše ne osjeti toliko u live svirci, kad odpanjiš nekog cjevaša pa on iskoloriše čitav prostor. Što se tiče snimanja ''direct'' tu je (bar po mome skromnom iskustvu) sasvim drugačija priča i teško je eliminisati taj ''crno-bijeli'', bezdušni zvuk koji daje EMG.
Možda je to i stvar ukusa ali ja sam lično bliži DiMarzio varijanti.
A Stefanovski i Gilmour su recimo poznati po sterilnom tonu gitare? :)
Ton gitare Stefanovskog na ovom posljednjem DVD-u (Live in Macedonia) je najbla?e rečeno sterilan. Gledao sam ga i u?ivo na toj turneji, malo je drugačija slika ali opet nekako zvuči blijedo, kao ''sepia''.
MUzzY
24-08-2007, 03:25 PM
Za pasivce znam sta bih uzeo, tj. razmisljam izmedju breed-a i d activator-a (za bridge poziciju)...
Zvuk koji cu "juriti" (da tako kazem) ce biti nesto tipa Nickleback, Saind, Creed itd... znaci noviji hevi zvuk. Al opet bitno mi je da kad spustim volume pickup reaguje onako kako sam do sad navikao recimo na dimarzzio FRED-u... Hocu da moze da prede i da rezi :D Ne znam da li EMG magneti mogu to da daju kao sto mogu pasivni magneti...
Ima li neko gitaru sa emg 81 da je probam? :D
Dushan_S
26-08-2007, 02:23 AM
Ja imam 85-icu u bridge-u, zhalim :D
Dushan_S
26-08-2007, 02:26 AM
Ton gitare Stefanovskog na ovom posljednjem DVD-u (Live in Macedonia) je najbla?e rečeno sterilan. Gledao sam ga i u?ivo na toj turneji, malo je drugačija slika ali opet nekako zvuči blijedo, kao ''sepia''.Pa svira one već du?e vreme aktivne, ima ih i na Suhr-u i na Scala-i. Meni se njegov ton ne sviđa specijalno sad, ali ne bih rekao da je sepia a posebno ne da je "sterilan". Za moje pojmove je preterano oti?ao u tonski minimalizam na pogre?an način, i preteruje sa smanjivanjem gain-a, al dobro, ukusi su različiti.
MUzzY
26-08-2007, 10:48 AM
a koja je razlika izmedju 85 i 81? Drugo on ipak cleanove svira na singlovima cini mi se da je tu prica malo drugacija.
Pa svira one već du?e vreme aktivne, ima ih i na Suhr-u i na Scala-i. Meni se njegov ton ne sviđa specijalno sad, ali ne bih rekao da je sepia a posebno ne da je "sterilan". Za moje pojmove je preterano oti?ao u tonski minimalizam na pogre?an način, i preteruje sa smanjivanjem gain-a, al dobro, ukusi su različiti.
Dobro si to opisao, ba? tonski minimalizam. Nije on, čini mi se, nikada ''panjio'' pretjerano gain ali sad ga je ba? ugu?io.
Nego, jeste li vi primjetili količinu bruma koja se čuje na snimku ''Live In Macedonia'' i to kad nagazi papu?
lemy777
24-03-2008, 12:10 PM
Evo i ja cuveni pasivas,promenih misljenje (imam telecastera,dobar komad),lep zvuk ali ne ovako:)
http://www.youtube.com/watch?v=VrMnuuuotNg
http://www.youtube.com/watch?v=ctP-JqwyaKY
jos koliko vidim decko cepa skvajera:) u pitanju je EMG-T serija.
Koshpa
29-03-2008, 04:45 PM
Jedan od mojih gitarista iz benda ima EMG81 na bridge, a drugi svira Gibson Les Paul Classica sa stock pickupima. Posto sviramo metal EMG je za to pun pogodak, i nikad nema problema oko live svirke dok sa Gibsonom se ipak moramo malo zezati da bi izvukli dobar zvuk.
EMG 85 ima jaci output, tamniji je, ali ima i bolju dinamiku te nije toliko "sterilan" iako je to za nasu mjuzu nebitno. Takodjer imas EMG 89 koji je istovjetan 85ici samo sto ga mozes splitat na single. :wink:
EMG 60 koristi James Hetfield i moj gitrist ga je imao na necku i nije bio nesto prezadovoljan. Takodjer kao sto je netko napisao, mozes sve EMG tjerat na 18v (cak i 27v) cime povecavas headroom, tj. dinamiku.
Takodjer ako si zapeo za aktivu pogledaj Seymour Duncan Blackout http://www.seymourduncan.com/products/electric/humbucker/blackouts_metal/
To je inace replika LiveWire hambacukera valjda najbrutalnijeg pickupa na svijetu sa vjerojatno najvecim outputom i low endom, samo sto ovaj ima kontrolu outputa. :)
Evo frendova usporedba EMG81 i SD livewirea:
http://www.youtube.com/watch?v=46ZJBI6SdhU
http://www.youtube.com/watch?v=yLVSiV645QE&feature=related
lemy777
15-04-2008, 03:13 PM
Stavih na telekastera EMG-T(telecaster) serija,imam utisak kao da svaka zica ima poseban kanal,drugim recima sjajno,a o raznim pistanjima da ne pricam,jako sam zadovoljan.
buzUki
29-04-2008, 09:27 PM
Imam Ibaneza na kome sam od skoro uglavio DiMarzio breed u bridge,sto kaze Dusan S zhalim,magnet mi se u studiu pokazao i vise nego zadovoljavajuce,narocito u toj power/heavy metal varijanti svirke gde ima puno riljanja (shesnaestine trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... :)) kultivisan je nije napucan kao evolution a ne dere se prilikom sviranja...drugi gitarista je imao nekog jeftinog Dzeksona u kojeg je turio i u bridz i u nek po 85icu i nikada na live nije imao problema sa tonom...ali u studiu je dinamika njemu uvek bila za brucu losija,mada to moze biti i do same gitare a i do stila sviranja,ja sam se mucio sa svojim pasivcem na live-u za ton ali jbg...i kad pishtim i kad krchim i kad prshtim,sve se to moze tolerisati kao rokenrol :D:D:D Ja uvek za pasiv a i praktichnije je nekako ne moras da bushish dodatno rupe pa kad skontas da ti se ne dopada ili da oces da prodas gitaru a ostavis EMG sebi onda jbg ostanu rupe od gitare
Epidemic
08-07-2008, 12:05 PM
Ja sam uvek za pasivne magnete, jer iako aktivci mogu da se nameste da prstojno zvuce na kakvoj god opremi ti dusa iste, "nesto" im fali, previse mi zvuce "kulturno" :)
crazy milojko
06-08-2008, 11:29 PM
pokretac teme a cini mi se i cela ekipa zaboravlja da to sto cuju na albumima svojih omiljenih skakavaca/zrikavaca ( :D ) su mahom sve starije tj. vintidz dzitraje ...
emg je sterilnost na steroidima :D
iliti prostonarodski receno magneti za sredere :D
i pranje mozga :D
prevod ( :D ) :
svako ko ima aktivne magnete je picko pacenik a gitara (prevashodno vrat) mu sluzi za mentalno masturbiraje :D
uzmite neku vintidz "stroku" - mozete da svirate sve pa i da je nabudzite efektima
aktivnu sterilnost ne mozete napraviti da zvuci "prljavo" ...
to vam kaze ecm frik i ponosni vlasnik modifikovanog hofnera 176 starog 45 dina :D
http://www.vintagehofner.co.uk/gallery/solids/sol23.html
Rumour has it that no other than Mr. Jimi Hendrix played a Hofner 176 when he recorded Red House. But that is another story.
Koshpa
07-08-2008, 12:29 AM
Bre, ne seri po tavanu! :D
zeleny zub
16-08-2008, 02:16 PM
Ukusi,ukusi!Nije mi jasno zašto se prepirete oko toga.
Koshpa
22-08-2008, 01:25 AM
Ukusi,ukusi!Nije mi jasno za?to se prepirete oko toga.
Naravno, ali ja sam napisao svoje vidjenje stvari. Neki zakljucak bi bio: Ako zelis zvuk sa vecom dinamikom, uvjetno receno ljepsim cleanom, uzmi pasivni pickup. Ako ti treba pickup sa jakim ouputom uzmi aktivu jer u principu pasivni pickupovi sa velikim outputom ne zvuce na svim gitarama najbolje, i u tom slucaju je jako bitno kakva je gitara i od kakvog drveta. Aktiva ce u gotovo svakoj gitari zvucat u najmanju ruku pristojno, ako ne i odlicno. ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.