View Full Version : Logic 5 za PC
milos
21-08-2007, 03:45 PM
Jel ostao neki LAP-ovac na forumu?
Secam se da su Kvu i Zmaj bili zestoke pristalice :D :)
Bio mi potreban dobar,brz i pregledan midi editor(Ableton mi je tu malo osiromasen a ne volem Steinberga :) :D ) za midi kompoziciju kao i pravljenje minimal/techno ritmova od semplova ubacenih u Battery pa sam pre nedelju dana instalirao LAP 5.5.1 a i eto cisto da naucim malo Logic ako jednog dana predjem na Mac:( :banghead: :mrgreen:
Trenutno cituckam Muska Lipman Logic 7 Power ali ako neko ima nesto za 5 verziju bio bih mu zahvalan :)
Da li ste sve naucili iz help-a ili....:confused:
Ja radim na svemu,mora se,ali kod sebe jos uvek sve radim u LAP-u...i i dalje tvrdim da je u poredjenju sa svim drugim,za midi,TATA!!!Moj princip rada je takav da sav midi odradim u LAP-u a kasnije te trake nosim gde god zatreba na dosnimavanje...za audio je dosta nepraktican za rad (spor,editing los,...),mada nekad i audio snimam u njemu,ali midi...njam...
Nisam ucio ni iz kakve knjige niti sa dvd-a...ne znam ni sam,Logic ti je ko bicikl,nema tu sta (mada postoje i ljudi koji nikad ne nauce da ga voze):rotfl: Ako ti treba pomoc ti reci sta te buni!Nisam ni ja nikad zalazio preterano u detalje (ima puno stvari u logicu koje nikada nisam koristio niti iko koga znam da koristi Logic).Poznajem ga onoliko koliko mi je potrebno,cak i mnogo vise od toga...ali sve u svemu je jako jednostavan i ako ti treba nesto za midi programing ne postoji bolje resenje...
milos
21-08-2007, 05:23 PM
Ajd' onda za pocetak jedno lejmersko pitanje oko routinga :D :)
Recimo da u Colossusu nakrkam svih 8 slotova razlicitim instrumentima ,kako da napravim recimo 8 midi traka (bez instrumenata) i svaku routujem na odredjeni kanal/slot u Colossusu:confused:
Drugo,kako da routujem midi traku(zajedno sa instrumentom) tj izlaz sa VST-a u audio pa da to snimim i na neki nacin da postignem efekat "realtime freeza" kako bi malo rasteretio proc.
Kontam da se ovo radi u Environmentu i nadam se da je bezbolno kao u Abletonu:D
Dushan_S
21-08-2007, 05:58 PM
Recimo da u Colossusu nakrkam svih 8 slotova razlicitim instrumentima ,kako da napravim recimo 8 midi traka (bez instrumenata) i svaku routujem na odredjeni kanal/slot u ColossusuKoliko se sećam (ne palim logic već dugo), ne mo?e?. Kod 5-ice ti je varijanta jedan midi - jedan instrument, ima? podr?ku za vi?e izlaza i to je tada upravo bila sve?e dodana u petici pre nije moglo ni to.
Drugo,kako da routujem midi traku(zajedno sa instrumentom) tj izlaz sa VST-a u audio pa da to snimim i na neki nacin da postignem efekat "realtime freeza" kako bi malo rasteretio proc.Tako ?to uključi? bounce na master izlazu i pusti? traku solo da ide i najbukvalnije snimi? audio, pa ga uveze? nakon toga u aran?man.
Najiskrenije, ja sam bio VELIKI fan kako radi midi u logicu, ali u poredjenju sa ostalim novim verzijama sekvencera, stara petica je sad već poprilično ograničena. Ako nisi stari korisnik pa da si navikao da radi? u Logicu, nemoj sebe učiti da radi? u njemu, radije izaberi samo jedan novi program koji ti je glavni i uči u njemu shortcut-ove i bicje ti skoro jednako brz. Ja sam evo prvi mrzeo to kako rade Steinberg sekvenceri ali posle izvesnog vremena se navikne? i onda si skoro jednako brz, čak i u midiju.
Pozdrav!
Napravi 8 kanala za isti Audioinstrument(Colossus).Taj Logic ne prepoznaje fizicki(vizuelno)odvojene midi kanale.Sve ih podesi na midi ch ALL(ovo nisam siguran).Iz kontrolera moras da sviras onaj kanal koji ti treba(1-16).Ja to podesim na P 90.
Ako si nesto vec uradio u midiju idi na Event list i tamo pod midi kanalom promijeni koji ti treba.Jednostavno on midi kanale cita kao integralni dio midi eventa.Krace,midi mora da je isprve odsviran u odredjenom kanalu ili ga promijenis kasnije.
Jbg,zakomplikova ga ja.
Ono drugo.Valjda mislis na rutovanje audija ia visekanalnih instr.
Ja ovako radim(mozda je trapavo - neka me neko ispravi ako ima lakse).
Napravim vise auxa pa ih onda pridruzujem audio kanalima kao neki input.To radi.
Neki instrumenti hoce da se pokazu kao visekanalni(Mach 5 npr.) a neki i ne(nazalost Kontakt,Drumazone,itd.)Nesto nisam siguran za Reaktor.
To je ozbiljna mana u odnosu na novije.
Za midi mislim da noviji sekvenceri i nisu nesto previse bitno donijeli.Mozda prdim ali meni ovaj Logic cak i bolje(mudastije) zvuci.
Imao sam neke manuale a ima i dosta tema posvecenih njemu na pocetku ovog podforuma(prije vise godina).Ja sam ih ovdje kompilirao:
http://www.sendspace.com/file/kloesh
Imam jos i engleski manual za 5-icu kao i manual za 3.5 na francuskom ali su mi preveliki za upload.
milos
21-08-2007, 10:32 PM
Hvala ti Tom,sutra cu da probam ovo :)
Koji manual imas za 5-icu ?Ja sam skinuo neki dodatak (addendum) od 30-ak mbytea ali mislim da je originalan manual za verziju 3 .
Moracu da ispravim kolege "Dushan_S"-a i "tom"-a...
"Dushan_S" nije u pravu (mada, rekao je da nije dugo koristio Logic;) ), to sto zelis da izvedes je veoma jednostavno...
"tom"-ovo resenje je suvise komplikovano (ili samo tako zvuci)...
Dakle, otvoris Colossus i u "Audio environment"-u, u "Parametar box"-u (gore levo) za taj audio object stavis "MIDI cha -> ALL"...
Zatim, u istom environment-u, iz program menija (izmedju "Options" i "View") odaberes "New -> Instrument"... pojavice ti se ikonica (kao mala klavijatura)... U "Parametar box"-u za TAJ instrument odaberes "MIDI cha -> 1" i das mu ime, npr. "Colossus 1"...Na toj ikonici (sa desne strane) imas trouglic (koji sluzi za virtuelno povezivanje objekata u environment-u).Povuci misem sa gornjeg trouglica na Audio Instrument gde ti je ucitan Colossus...virtuelnim kablom ces, tako, povezati ta dva objekta i dobiti pitanje "Cable and Channel Port is set! Do you want to remove the channels port setting?" sa opcijama "Cancel", "No" i "Remove" ... odaberi "Remove" .
Tako si napravio objekat kojim kontrolises PRVI midi kanal iz Colossus-a...Celu ovu semu ponovis od "...odaberes "New -> Instrument"... " naravno, menjas im midi kanale ...
Javi ako negde zapne - da pomazemo...
Dushan_S
22-08-2007, 04:19 AM
Svaka čast, vidi? ovo nisam znao :) Moram priznati da je meni enviroment uvek predstavljao nu?no zlo pa sam spajao i prespajao samo kad moram! (srećom vi?e i ne moram da to radim! :p )
milos
22-08-2007, 08:58 AM
Hvala ti puno Ogi,zaista je bilo bezbolno....:) :da:
Od koje verzije si ti na Logic-u?
Evo screenshot kako treba da izgleda ako nekom treba:
http://img250.imageshack.us/img250/17/logic551colossussetupyy7.jpg
Znao sam da je moralo jednostavnije...:(
Thnx,Ogi!
Ma,drugi je to workflow a svi navikli na Steinberg.:banghead:
kravadinka
22-08-2007, 10:11 AM
Ja radim u Steinbergu podjednako dobro kao i u Logicu i Pro Toolsu i toliko sam puta hteo da predjem da radim na necemu drugom, ali jednostavno je Logic 5 prevazidjen i nikako ne odgovara mojim potrebama, Pro Tools isto tako, bar sto se tice MIDI programinga|!
vec ima dovoljno stvari koje me sputavaju i oduzimaju enefgiju i vreme dok radim u samom Steinbergu, bagovi i razne gluposti tipa sad radi, sad ne radi i zaista mi ne treba jos ta muka da ne mogu da frizujem instrument, da ne znam koji ima dovoljno izlaza a koji nema ili recimo da treba da se drndam oko midi kanala, ili ne daj Boze snimanja audio koje je u Logicu 5 grozno reseno, dok je Pro Tools tu najbolji!
Ne znam koji je razlog da Steinberg okarakterisete kao los, ali definitivno je stvar navike u kom cete programu raditi najbrze, a sto se tice kompatibilnosti i korisnih alata i funkcija, Steinberg je svetlosnu godinu ispred oba ova programa, svi instrumenti rade, svi plagovi, sto se mene tice midi resen odlicno, e sad zvuk...
To je neka druga pesma...
@"Dushan_S" - Istina, environment ume da bude "pegla", ali je u vecini slucajeva veoma zgodan (kad hoces da stavis, npr., Colossus kao multi-instrument :mrgreen: )
@"milos" - nema na cemu, za sta god mogu da budem od koristi - tu sam...;)
Na "Logic"-u radim od kako se pojavio - na Atariju... sada mi je 5.5.1 na PC-u i 7.2.3 na Mac-u...
@"tom" - ima stari, dobri "Logic" gomilu veoma zgodnih, a jednostavnih mogucnosti, sve zavisi od potreba...
@"kravadinka" - nije ovde niko poveo polemiku oko "boljeg i losijeg programa"... "tom" je rekao da je "workflow DRUGACIJI od Steinberga"... to "Logic" ne cini ni boljim ni gorim od bilo kog Steinberg-ovog DAW-a.
Fenomenalno je sto se podjednako dobro snalazis u svim tim programima - meni su "Logic" i "Steinberg"("Cubase" i "Nuendo") dovoljno slicni, a opet dovoljno razliciti da me gorepomenuti "workflow" veoma zbunjuje (pokusao sam da na PC-u radim u Nuendu, da bih iskoristio kompletan RAM koji imam u racunaru - "Logic" je limitiran na 1 GB, sve preko toga ga cini jako nestabilnim!!!), tako da sve mozemo,zaista, da podvedemo pod "stvar navike"...
Nije vazno iz kog oruzja pucas - sve dok pogadjas metu u centar...:beer:
(pokusao sam da na PC-u radim u Nuendu, da bih iskoristio kompletan RAM koji imam u racunaru - "Logic" je limitiran na 1 GB,
To bi negdje i bio moj problem.
Ogi,valjda cemo se upoznati ako u skorije vrijeme navratis na Akademiju Umjetnosti(radim tamo).:)
Sasha Fishter
22-08-2007, 02:05 PM
e malo skrenuto s teme, al jel ima logic multichannel? kad battery ubacis jel moze se izvuc kanali posebno?
@"Sasha Fishter" - nije skrenuto sa teme (thread je "Logic 5 za PC");)
U "Logic"-u mozes da otvaras "multichannel" instrumente - nisam nikada koristio "Battery", ali gomila ostalih ("Culture", "Majestic", "Stylus RMX", razni "Intakt" instrumenti, itd) radi najnormalnije - otvoris "multichannel" instrument, napravis "Aux" objekte na kojima mozes odvojeno da procesiras sve te instrumente iz Multi setup-a i gotovo...
Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke... :banghead:
@"tom" - iz te perspektive (iskoriscenje RAM-a) je potpuno nerezonski raditi u "Logic"-u na PC-u, jer je zaista zastareo - procesori, ploce, memorija i sve ostalo je mnooogo napredovalo od kako je "Emagic" prestao da razvija Windows platformu...
Jedna od stvari zbog kojih ne prelazim na "Nuendo" ili "Cubase" (osim navike i "sektaske Emagic lojalnosti") je i SYNC izmedju kompjutera - nema nacina da se ne "raspadnu" posle par taktova, ako nije "Logic" sa "Logic"-om, ili "Nuendo" sa "Nuendo"-m...(kod mene je to neophodno, imam prilicno "uvrnut" setup - Mac + 2 PC-a, u sva tri se radi i sequencing i audio).
Sto se vidjanja i upoznavanja tice - vrlo rado, ko prvi krene ne put - javlja...ti u Bgd, ili ja u BL.
dexyco
22-08-2007, 07:25 PM
Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke...
Hmmm, ta dva PC-a onda moraju da budu hardware-ski ista, jer ghost kopira sve drajvere sa prve meshine na drugu, a onda mogu da nastanu problemi u koliko mashine nisu iste. Zato ti preporucujem da radis pojedinacni ghost za svaku mashinu. U koliko su u pitanju dva potpuno ista PC-a ili su bar najbitniji delovi isti, onda ne znam sta moze da bude problem...
@"Dexyco" - Da, da, isti su (napisah, bas u delu koji si stavio kao "quote") - imaju identicne maticne ploce, procesore, hard diskove, audio karte,video karte, RAM...
Hvala na brizi - nisam to napisao kao "muku" za koju mi treba resenje, nego kao "eto, ima i takvih pojava" ...
:beer:
dexyco
22-08-2007, 10:23 PM
U brzini sam procitao, pa nisam obratio paznju da li je u pitanju potpuno isti racunar ili samo slican. Bilo kako bilo, Windows je stvarcica puna bugova koje nikada necemo razumeti, pa moj savet ostaje nepromenjen, kad budes bio u mogucnosti, odradi svez sistem na drugom racunaru i napravi ghost. Inace nije na odmet na kratko skrenuti sa teme i srediti jedan ne tako vazan ali opet veci problem.
Sasha Fishter
23-08-2007, 08:43 AM
ja imam 5.3 verziju koju nikak da pokrenem da normalno radi...uvijek bi neki error..trenutno mi win "dont sent" onaj error baca...a prije me neki vst mucil
milos
23-08-2007, 04:08 PM
Hej Tom,ajde jednom ako budes u prilici da te zamolim da uploadujes taj manual za 5-icu(ako je redovan manual):) :cool:
Dushan_S
24-08-2007, 03:19 AM
Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke... :banghead:
Meni je jo? instaliran zbog starih projekata Logic 5 i u jednom trenutku je sam jednostavno prestao da vidi sve instrumente sem njegovih kao multikanalne, iako je pre toga bilo sve u redu. Imam dosta toga instaliranog a Logic 5 ima neko ograničenje u broju pluginova, i nakon toga počinje da brljavi, tako da je moguće da je to razlog i kod tebe. Sa druge strane ne postoji jasna logika, jer mislim da su se prestali videti u periodu kad nisam ni?ta novo instalirao. Mo?da jedino da poku?a? privremeno izbaciti sve DLL-ove iz VSTplugins foldera, pa podići logic, pa ga ugasiti, vratiti dll-ove i ponovo naterati da skenira sve pluginove na taj način, meni je to jednom pomoglo, kad mi je na par instrumenata nestala multichannel varijanta, ali sad vi?e ne mo?e ni tako.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.