Log in

View Full Version : Logic 5 za PC

milos
21-08-2007, 03:45 PM
Jel ostao neki LAP-ovac na forumu?
Secam se da su Kvu i Zmaj bili zestoke pristalice :D :)
Bio mi potreban dobar,brz i pregledan midi editor(Ableton mi je tu malo osiromasen a ne volem Steinberga :) :D ) za midi kompoziciju kao i pravljenje minimal/techno ritmova od semplova ubacenih u Battery pa sam pre nedelju dana instalirao LAP 5.5.1 a i eto cisto da naucim malo Logic ako jednog dana predjem na Mac:( :banghead: :mrgreen:
Trenutno cituckam Muska Lipman Logic 7 Power ali ako neko ima nesto za 5 verziju bio bih mu zahvalan :)
Da li ste sve naucili iz help-a ili....:confused:

zmaj
21-08-2007, 04:01 PM
Ja radim na svemu,mora se,ali kod sebe jos uvek sve radim u LAP-u...i i dalje tvrdim da je u poredjenju sa svim drugim,za midi,TATA!!!Moj princip rada je takav da sav midi odradim u LAP-u a kasnije te trake nosim gde god zatreba na dosnimavanje...za audio je dosta nepraktican za rad (spor,editing los,...),mada nekad i audio snimam u njemu,ali midi...njam...
Nisam ucio ni iz kakve knjige niti sa dvd-a...ne znam ni sam,Logic ti je ko bicikl,nema tu sta (mada postoje i ljudi koji nikad ne nauce da ga voze):rotfl: Ako ti treba pomoc ti reci sta te buni!Nisam ni ja nikad zalazio preterano u detalje (ima puno stvari u logicu koje nikada nisam koristio niti iko koga znam da koristi Logic).Poznajem ga onoliko koliko mi je potrebno,cak i mnogo vise od toga...ali sve u svemu je jako jednostavan i ako ti treba nesto za midi programing ne postoji bolje resenje...

milos
21-08-2007, 05:23 PM
Ajd' onda za pocetak jedno lejmersko pitanje oko routinga :D :)
Recimo da u Colossusu nakrkam svih 8 slotova razlicitim instrumentima ,kako da napravim recimo 8 midi traka (bez instrumenata) i svaku routujem na odredjeni kanal/slot u Colossusu:confused:
Drugo,kako da routujem midi traku(zajedno sa instrumentom) tj izlaz sa VST-a u audio pa da to snimim i na neki nacin da postignem efekat "realtime freeza" kako bi malo rasteretio proc.
Kontam da se ovo radi u Environmentu i nadam se da je bezbolno kao u Abletonu:D

Dushan_S
21-08-2007, 05:58 PM
Recimo da u Colossusu nakrkam svih 8 slotova razlicitim instrumentima ,kako da napravim recimo 8 midi traka (bez instrumenata) i svaku routujem na odredjeni kanal/slot u ColossusuKoliko se sećam (ne palim logic već dugo), ne mo?e?. Kod 5-ice ti je varijanta jedan midi - jedan instrument, ima? podr?ku za vi?e izlaza i to je tada upravo bila sve?e dodana u petici pre nije moglo ni to.

Drugo,kako da routujem midi traku(zajedno sa instrumentom) tj izlaz sa VST-a u audio pa da to snimim i na neki nacin da postignem efekat "realtime freeza" kako bi malo rasteretio proc.Tako ?to uključi? bounce na master izlazu i pusti? traku solo da ide i najbukvalnije snimi? audio, pa ga uveze? nakon toga u aran?man.

Najiskrenije, ja sam bio VELIKI fan kako radi midi u logicu, ali u poredjenju sa ostalim novim verzijama sekvencera, stara petica je sad već poprilično ograničena. Ako nisi stari korisnik pa da si navikao da radi? u Logicu, nemoj sebe učiti da radi? u njemu, radije izaberi samo jedan novi program koji ti je glavni i uči u njemu shortcut-ove i bicje ti skoro jednako brz. Ja sam evo prvi mrzeo to kako rade Steinberg sekvenceri ali posle izvesnog vremena se navikne? i onda si skoro jednako brz, čak i u midiju.

Pozdrav!

paki
21-08-2007, 08:47 PM
......

tom
21-08-2007, 09:55 PM
Napravi 8 kanala za isti Audioinstrument(Colossus).Taj Logic ne prepoznaje fizicki(vizuelno)odvojene midi kanale.Sve ih podesi na midi ch ALL(ovo nisam siguran).Iz kontrolera moras da sviras onaj kanal koji ti treba(1-16).Ja to podesim na P 90.

Ako si nesto vec uradio u midiju idi na Event list i tamo pod midi kanalom promijeni koji ti treba.Jednostavno on midi kanale cita kao integralni dio midi eventa.Krace,midi mora da je isprve odsviran u odredjenom kanalu ili ga promijenis kasnije.

Jbg,zakomplikova ga ja.

Ono drugo.Valjda mislis na rutovanje audija ia visekanalnih instr.
Ja ovako radim(mozda je trapavo - neka me neko ispravi ako ima lakse).
Napravim vise auxa pa ih onda pridruzujem audio kanalima kao neki input.To radi.

Neki instrumenti hoce da se pokazu kao visekanalni(Mach 5 npr.) a neki i ne(nazalost Kontakt,Drumazone,itd.)Nesto nisam siguran za Reaktor.
To je ozbiljna mana u odnosu na novije.

Za midi mislim da noviji sekvenceri i nisu nesto previse bitno donijeli.Mozda prdim ali meni ovaj Logic cak i bolje(mudastije) zvuci.

Imao sam neke manuale a ima i dosta tema posvecenih njemu na pocetku ovog podforuma(prije vise godina).Ja sam ih ovdje kompilirao:

http://www.sendspace.com/file/kloesh

Imam jos i engleski manual za 5-icu kao i manual za 3.5 na francuskom ali su mi preveliki za upload.

milos
21-08-2007, 10:32 PM
Hvala ti Tom,sutra cu da probam ovo :)
Koji manual imas za 5-icu ?Ja sam skinuo neki dodatak (addendum) od 30-ak mbytea ali mislim da je originalan manual za verziju 3 .

Ogi
22-08-2007, 02:31 AM
Moracu da ispravim kolege "Dushan_S"-a i "tom"-a...
"Dushan_S" nije u pravu (mada, rekao je da nije dugo koristio Logic;) ), to sto zelis da izvedes je veoma jednostavno...
"tom"-ovo resenje je suvise komplikovano (ili samo tako zvuci)...

Dakle, otvoris Colossus i u "Audio environment"-u, u "Parametar box"-u (gore levo) za taj audio object stavis "MIDI cha -> ALL"...
Zatim, u istom environment-u, iz program menija (izmedju "Options" i "View") odaberes "New -> Instrument"... pojavice ti se ikonica (kao mala klavijatura)... U "Parametar box"-u za TAJ instrument odaberes "MIDI cha -> 1" i das mu ime, npr. "Colossus 1"...Na toj ikonici (sa desne strane) imas trouglic (koji sluzi za virtuelno povezivanje objekata u environment-u).Povuci misem sa gornjeg trouglica na Audio Instrument gde ti je ucitan Colossus...virtuelnim kablom ces, tako, povezati ta dva objekta i dobiti pitanje "Cable and Channel Port is set! Do you want to remove the channels port setting?" sa opcijama "Cancel", "No" i "Remove" ... odaberi "Remove" .
Tako si napravio objekat kojim kontrolises PRVI midi kanal iz Colossus-a...Celu ovu semu ponovis od "...odaberes "New -> Instrument"... " naravno, menjas im midi kanale ...

Javi ako negde zapne - da pomazemo...

Dushan_S
22-08-2007, 04:19 AM
Svaka čast, vidi? ovo nisam znao :) Moram priznati da je meni enviroment uvek predstavljao nu?no zlo pa sam spajao i prespajao samo kad moram! (srećom vi?e i ne moram da to radim! :p )

milos
22-08-2007, 08:58 AM
Hvala ti puno Ogi,zaista je bilo bezbolno....:) :da:
Od koje verzije si ti na Logic-u?
Evo screenshot kako treba da izgleda ako nekom treba:
http://img250.imageshack.us/img250/17/logic551colossussetupyy7.jpg

tom
22-08-2007, 09:56 AM
Znao sam da je moralo jednostavnije...:(

Thnx,Ogi!

Ma,drugi je to workflow a svi navikli na Steinberg.:banghead:

kravadinka
22-08-2007, 10:11 AM
Ja radim u Steinbergu podjednako dobro kao i u Logicu i Pro Toolsu i toliko sam puta hteo da predjem da radim na necemu drugom, ali jednostavno je Logic 5 prevazidjen i nikako ne odgovara mojim potrebama, Pro Tools isto tako, bar sto se tice MIDI programinga|!

vec ima dovoljno stvari koje me sputavaju i oduzimaju enefgiju i vreme dok radim u samom Steinbergu, bagovi i razne gluposti tipa sad radi, sad ne radi i zaista mi ne treba jos ta muka da ne mogu da frizujem instrument, da ne znam koji ima dovoljno izlaza a koji nema ili recimo da treba da se drndam oko midi kanala, ili ne daj Boze snimanja audio koje je u Logicu 5 grozno reseno, dok je Pro Tools tu najbolji!

Ne znam koji je razlog da Steinberg okarakterisete kao los, ali definitivno je stvar navike u kom cete programu raditi najbrze, a sto se tice kompatibilnosti i korisnih alata i funkcija, Steinberg je svetlosnu godinu ispred oba ova programa, svi instrumenti rade, svi plagovi, sto se mene tice midi resen odlicno, e sad zvuk...
To je neka druga pesma...

Ogi
22-08-2007, 01:10 PM
@"Dushan_S" - Istina, environment ume da bude "pegla", ali je u vecini slucajeva veoma zgodan (kad hoces da stavis, npr., Colossus kao multi-instrument :mrgreen: )

@"milos" - nema na cemu, za sta god mogu da budem od koristi - tu sam...;)
Na "Logic"-u radim od kako se pojavio - na Atariju... sada mi je 5.5.1 na PC-u i 7.2.3 na Mac-u...

@"tom" - ima stari, dobri "Logic" gomilu veoma zgodnih, a jednostavnih mogucnosti, sve zavisi od potreba...

@"kravadinka" - nije ovde niko poveo polemiku oko "boljeg i losijeg programa"... "tom" je rekao da je "workflow DRUGACIJI od Steinberga"... to "Logic" ne cini ni boljim ni gorim od bilo kog Steinberg-ovog DAW-a.
Fenomenalno je sto se podjednako dobro snalazis u svim tim programima - meni su "Logic" i "Steinberg"("Cubase" i "Nuendo") dovoljno slicni, a opet dovoljno razliciti da me gorepomenuti "workflow" veoma zbunjuje (pokusao sam da na PC-u radim u Nuendu, da bih iskoristio kompletan RAM koji imam u racunaru - "Logic" je limitiran na 1 GB, sve preko toga ga cini jako nestabilnim!!!), tako da sve mozemo,zaista, da podvedemo pod "stvar navike"...
Nije vazno iz kog oruzja pucas - sve dok pogadjas metu u centar...:beer:

tom
22-08-2007, 01:50 PM
(pokusao sam da na PC-u radim u Nuendu, da bih iskoristio kompletan RAM koji imam u racunaru - "Logic" je limitiran na 1 GB,

To bi negdje i bio moj problem.

Ogi,valjda cemo se upoznati ako u skorije vrijeme navratis na Akademiju Umjetnosti(radim tamo).:)

Sasha Fishter
22-08-2007, 02:05 PM
e malo skrenuto s teme, al jel ima logic multichannel? kad battery ubacis jel moze se izvuc kanali posebno?

Ogi
22-08-2007, 05:51 PM
@"Sasha Fishter" - nije skrenuto sa teme (thread je "Logic 5 za PC");)

U "Logic"-u mozes da otvaras "multichannel" instrumente - nisam nikada koristio "Battery", ali gomila ostalih ("Culture", "Majestic", "Stylus RMX", razni "Intakt" instrumenti, itd) radi najnormalnije - otvoris "multichannel" instrument, napravis "Aux" objekte na kojima mozes odvojeno da procesiras sve te instrumente iz Multi setup-a i gotovo...

Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke... :banghead:

@"tom" - iz te perspektive (iskoriscenje RAM-a) je potpuno nerezonski raditi u "Logic"-u na PC-u, jer je zaista zastareo - procesori, ploce, memorija i sve ostalo je mnooogo napredovalo od kako je "Emagic" prestao da razvija Windows platformu...

Jedna od stvari zbog kojih ne prelazim na "Nuendo" ili "Cubase" (osim navike i "sektaske Emagic lojalnosti") je i SYNC izmedju kompjutera - nema nacina da se ne "raspadnu" posle par taktova, ako nije "Logic" sa "Logic"-om, ili "Nuendo" sa "Nuendo"-m...(kod mene je to neophodno, imam prilicno "uvrnut" setup - Mac + 2 PC-a, u sva tri se radi i sequencing i audio).

Sto se vidjanja i upoznavanja tice - vrlo rado, ko prvi krene ne put - javlja...ti u Bgd, ili ja u BL.

dexyco
22-08-2007, 07:25 PM
Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke...
Hmmm, ta dva PC-a onda moraju da budu hardware-ski ista, jer ghost kopira sve drajvere sa prve meshine na drugu, a onda mogu da nastanu problemi u koliko mashine nisu iste. Zato ti preporucujem da radis pojedinacni ghost za svaku mashinu. U koliko su u pitanju dva potpuno ista PC-a ili su bar najbitniji delovi isti, onda ne znam sta moze da bude problem...

Ogi
22-08-2007, 09:20 PM
@"Dexyco" - Da, da, isti su (napisah, bas u delu koji si stavio kao "quote") - imaju identicne maticne ploce, procesore, hard diskove, audio karte,video karte, RAM...

Hvala na brizi - nisam to napisao kao "muku" za koju mi treba resenje, nego kao "eto, ima i takvih pojava" ...
:beer:

dexyco
22-08-2007, 10:23 PM
U brzini sam procitao, pa nisam obratio paznju da li je u pitanju potpuno isti racunar ili samo slican. Bilo kako bilo, Windows je stvarcica puna bugova koje nikada necemo razumeti, pa moj savet ostaje nepromenjen, kad budes bio u mogucnosti, odradi svez sistem na drugom racunaru i napravi ghost. Inace nije na odmet na kratko skrenuti sa teme i srediti jedan ne tako vazan ali opet veci problem.

paki
23-08-2007, 03:20 AM
....

Sasha Fishter
23-08-2007, 08:43 AM
ja imam 5.3 verziju koju nikak da pokrenem da normalno radi...uvijek bi neki error..trenutno mi win "dont sent" onaj error baca...a prije me neki vst mucil

milos
23-08-2007, 04:08 PM
Hej Tom,ajde jednom ako budes u prilici da te zamolim da uploadujes taj manual za 5-icu(ako je redovan manual):) :cool:

Dushan_S
24-08-2007, 03:19 AM
Interesantna i neobjasnjiva stvar se dogadja: imam dva PC-a, jedan je "Ghost" kopija onog drugog (identicni drajveri, software, hardware, setovanje sistema - potpuni klon); na oba kompjutera je ista verzija "Logic"-a (5.5.1); na jednom normalno otvaram SVE "multichannel" instrumente (koji podrzavaju tu opciju), a na drugom samo neke... :banghead:
Meni je jo? instaliran zbog starih projekata Logic 5 i u jednom trenutku je sam jednostavno prestao da vidi sve instrumente sem njegovih kao multikanalne, iako je pre toga bilo sve u redu. Imam dosta toga instaliranog a Logic 5 ima neko ograničenje u broju pluginova, i nakon toga počinje da brljavi, tako da je moguće da je to razlog i kod tebe. Sa druge strane ne postoji jasna logika, jer mislim da su se prestali videti u periodu kad nisam ni?ta novo instalirao. Mo?da jedino da poku?a? privremeno izbaciti sve DLL-ove iz VSTplugins foldera, pa podići logic, pa ga ugasiti, vratiti dll-ove i ponovo naterati da skenira sve pluginove na taj način, meni je to jednom pomoglo, kad mi je na par instrumenata nestala multichannel varijanta, ali sad vi?e ne mo?e ni tako.