PDA

View Full Version : monitoring..

MHz
20-08-2007, 03:41 PM
Chika Slobo, zanima me shta ste koristili za monitoring za klavijature kada isti nije bio obezbedjen na bini. Da li ste imali svoju mixetu i odvojeni mix za klavijature (vokal?) ili sve direkt u razglas ili neshto trece?

slowstar
20-08-2007, 08:32 PM
Evo me i to sa letovanja u Grckoj, sta ces, zavisnik je zavisnik...
Dakle, uglavnom je monitoring bio obezbedjen, ali mnogo puta je bio tako los, da sam svirao kao da pisem na pisacoj masini, po diktatu...
Obicno, na tonskoj probi pokusamo da namestimo neki optimalni mix, ali cim pevacka zvezda dodje, nesto joj nije po volji, i mahne monitoring engineeru, i naravno, sve odmah pokvari (ne samo meni - SVIMA) na sta smo navikli, i ostatak koncerta je "kud koji, mili moji"
U retkim slucajevima, kada mix rade ljudi koji se u to razumeju (citaj: Englezi ili Amerikanci) kao sto je bio slucaj u recimo Las Vegasu, ili u Sidneju (entertainment center, zvuk je radila ekipa koja je radila i George Michaela par dana pre toga) zvuk je bio NEVEROVATNO dobar, ali se naravno zvezda zalila kako je sebe slabo cula...
Neki put nam je data mogucnosrt, kod vecih koncerata, da sami biramo "backline" i pored monitoringa, to je bio cesci slucaj na nekim jazz koncertima, pa sam u "rider list" ubacio da mi treba i Keyboard amplifier. Jednom, mislim u Chicagu, doneli su mi mali i prilicno neugledan pojacivac, tada za mene potpuno nepoznate firme "Barbetta"...kada sam ga ukljucio i povezao klavijaturu bio sam bukvalno sokiran kvalitetom, glasnocom, i cistocom zvuka.
Naravno, kada sam se raspitao, video sam da sprava i prilicno kosta, a na sebi ima samo 4 stereo ulaza, volumene kao i master volumen, bez ikakvog EQ ili efekta, ali zvuci CARSKI, kao u studiju, a ima nevidjenu snagu...Ako bilo kome treba dobar keyboard amplifier od sveg srca preporucujem firmu Barbetta, u svom iskustvu NIKADA nisam cuo nesto bolje za tu svrhu. Da se vratimo na monitoring...uglavnom je to jako, jako lose, maltene sviras napamet, ne cuvsi nista sto je potrebno, osim mozda izoblicenog i preglasnog pevaca. Izuzetak su neki retki, JAZZ ili fusion koncerti, na kojima entuzijasti tonci zaista daju sve od sebe da nameste pristojan monitoring.
Licno, zbog toga sam nedavno pazario Behringer XENYX 2442 mixer, koji jos nisam ni raspakovao, ali sam ga probao sa klavijaturama, i radi jako dobro, a meni ce da sluzi samo na zivo, i to kao "direct box" - za te pare (bolja vecera u Milanu, Rimu ili Parizu za 4 osobe, ako ne i manje) bolje resenje mislim da ne postoji, tim pre sto su linijski ulazi u mixer veoma dobrog i cistog zvuka. na to treba samo dokupiti neke manje a kvalitetnije aktivne full range zvucnike, i eto idealnog setupa. jedini je problem tezina, pogotovo kad nemas road managere, sto je slucaj sa nasim popularnim pevacima, cijim menadzerima je veoma tesko da odvoje sitnu kintu za tu svrhu, sto je bio i jedan od glavnih razloga sto verovatno vise necu da sviram u takvim varijantama, jer mi je dosta vudaranja klavijatura po aerodromima, autobusima i kombijima, nisam vise u tim godinama, a malo mi je i ispod casti...

Ogi
20-08-2007, 08:53 PM
Dobro vece, cika Slobo!:D
Nadam se da si se odmorio...
Javni se, dugujem ti druzenje!

zmaj
20-08-2007, 10:31 PM
Ja sam pre par dana imao tako jezivo iskustvo s monitoringom na nekom TV snimanju da sam ozbiljno razmisljao da odustanem od snimanja...Toliko neprofesionalizma i ne znanja od strane tonaca i svih ostalih ne bih ocekivao ni u najbednijim lokalnim tv stanicama...Posle par paranormalnih desavanja sa zvukom,snimili smo fakticki svirajuci "na slepo"...niti sam znao kako zvucim niti sam se cuo,da bi mi tonac iz rezije savetovao da se jos malo smanjim zato sto me ima previse...a ja ko za iskljucenim instrumentom:mad: to su strasne stvari...

MHz
20-08-2007, 11:56 PM
Licno, zbog toga sam nedavno pazario Behringer XENYX 2442 mixer, koji jos nisam ni raspakovao, ali sam ga probao sa klavijaturama, i radi jako dobro, a meni ce da sluzi samo na zivo, i to kao "direct box" - za te pare (bolja vecera u Milanu, Rimu ili Parizu za 4 osobe, ako ne i manje) bolje resenje mislim da ne postoji, tim pre sto su linijski ulazi u mixer veoma dobrog i cistog zvuka. na to treba samo dokupiti neke manje a kvalitetnije aktivne full range zvucnike, i eto idealnog setupa.
Takodje sam razmishljao o takvoj kombinaciji. Imam Mackie1202vlz i razmishljam o nekoj aktivnoj kutiji. Da li bi mogli da mi objasnite kako da reshim kontrolu? Hteo bih da na mixeti imam kontrolu nivoa i odnosa ali da u FOH uvek shaljem isti signal. Jel to izvodljivo?

Voleo bih da chujem i ostale kolege vijuriste shta koriste i shta bi voleli da koriste..

peruzza
21-08-2007, 10:49 AM
... kada mix rade ljudi koji se u to razumeju (citaj: Englezi ili Amerikanci)...

A Ilija?
Kad god je on radio monitoring zvuk je bio super!!!;)

Arthur
21-08-2007, 02:10 PM
Ja sam pre par dana imao tako jezivo iskustvo s monitoringom na nekom TV snimanju da sam ozbiljno razmisljao da odustanem od snimanja...Toliko neprofesionalizma i ne znanja od strane tonaca i svih ostalih ne bih ocekivao ni u najbednijim lokalnim tv stanicama...Posle par paranormalnih desavanja sa zvukom,snimili smo fakticki svirajuci "na slepo"...niti sam znao kako zvucim niti sam se cuo,da bi mi tonac iz rezije savetovao da se jos malo smanjim zato sto me ima previse...a ja ko za iskljucenim instrumentom:mad: to su strasne stvari...

gde si to bio majke ti?

HeatMan
21-08-2007, 05:13 PM

to me nekako podseca na fox ekipu.. :)

MHz
21-08-2007, 08:19 PM
Za ova druga pitanja cu se ipak obratiti chika Slobi na PM, jer thread prerasta u neshto trece, iako sam otvorio poseban thread u kom moze da se komentarishe stanje i (ne)organizacija nashih tv i radio stanica i sl. u vezi tehnike.. a javile se dve osobe..

Pa da i ja pochnem: E Arthure, video sam te na beer festu za vreme Ortodoxa. Ako se ne varam nosio si neki zuti kachket, ali si bio daleko pa nisam mogao da te dozovem i da ti se javim.. ;)

Prodajem Casio SA20 - 765 eura :D

edit: ovo sad iz totalne zezancije..ne prozivam nikog..
Mislim da ovaj dan treba da se nazove OFFTOPIKNIK
Vidim da se u par threadova vec slavi :D

Arthur
22-08-2007, 01:39 AM
E MHZ nisam te vido na beerfestu, jer sam bio ODVALJEN ko dupe od badvajzera... a posle sam otisao na one paklene masine da se treznim :o da da, losa ideja kako se ispostavilo..
bilo kako bilo , krivo mi sto sam propustio taj thread o domacim medijima jerbo i sam radim na jednom za platu.. pa me cisto zanima ..

Miha Blaze
22-08-2007, 11:15 AM
Chika Slobo, zanima me shta ste koristili za monitoring za klavijature kada isti nije bio obezbedjen na bini. Da li ste imali svoju mixetu i odvojeni mix za klavijature (vokal?) ili sve direkt u razglas ili neshto trece?

gde se to dogadja da nema monitoringa za klavijature?! :) pa kako da sviraju, napamet? :D

MHz
22-08-2007, 12:02 PM
pa kako da sviraju, napamet? :D
Hteo sam da pitam da li koriste svoja pojachala, svoje mixete i sl. za svoj monitoring ili koriste one monitore koji su vec na bini pa moraju da se zezaju sa toncima oko tona i jachine klavijatura..
A kada se svira po klubovima, retko gde se nadje monitor.. zato sam pitao..
A inache, obozavam da sviram napamet, to mu dodje kao diktat u shkoli :D