PDA

View Full Version : Kako efikasno izolirati kucu od buke?

Color
19-08-2007, 07:35 PM
Potreban mi je koristan savet u vezi izolacije..

Pored kuce u kojoj zivim se smestio ugostiteljski objekat, zid dve sobe i kupatila (po sirini kuce, ukupno oko 12 metara) se granice za zidom gore pomenutog ugostiteljskog objekta. Obe sobe su spavace, drugaciji raspored nije moguc. Svako jutro oko 4-5 spremacice dolaze da ciste, vuku stolove i stolice sto proizvodi neverovatnu buku i skripanje, redovno se na buku budim..

Na koji nacin bi se najefikasnije mogla napraviti izolacija i da li je uopste nekim zahvatima moguce uspesno eliminisati zvuk koji dopire iz lokala pored?

Da li bi bilo dovoljno napraviti izolaciju samo u sobama a kupatilo ne dirati?

Kuca je inace jako stara (200god), zidovi su debeli 40-50cm..

Raspitivao sam se u nekim gradjevinskim firmama, gotovo svi preporucuju napraviti vakum od 5cm, staviti kartone od jaja!?, jos neki materijal i onda gips ploce.. Po meni to bas nece fuknkionisati..

Ima li ko pametnu ideju? Koje materijale koristiti i kakav sendvic od njih napraviti?

Bio bih spreman do 2000eu da ulozim u ovo...

Pozdrav...

Oggy
19-08-2007, 07:55 PM
Zovi inspekciju i tuzi ih zbog uznemiravanja.... ;)

Color
19-08-2007, 08:01 PM
Zovi inspekciju i tuzi ih zbog uznemiravanja.... ;)

Svasta sam vec probao, da ne ulazim preduboko u pricu, recimo da je ovo jedini nacin kako da se resi ovaj problem. Inspekcija tu nista ne radi... A da se borim jos i sa njima..... Mogu samo da uzmem taj zid koji se granici sa njima i da :banghead:

"7"
19-08-2007, 08:01 PM
Mozda prvo da ga zamolis da stavi one gumene kapice na noge od stolica i stolova... ili mu ti kupi;) ...
... a izolaciju bi najbolje bilo uraditi kod njega... sto je verovatno neizvodljivo

U stvari ti cekas Boggy-ja da ti da konkretan savet

Pozz

Color
19-08-2007, 08:26 PM
Mozda prvo da ga zamolis da stavi one gumene kapice na noge od stolica i stolova... ili mu ti kupi;) ...
... a izolaciju bi najbolje bilo uraditi kod njega... sto je verovatno neizvodljivo

U stvari ti cekas Boggy-ja da ti da konkretan savet

Pozz

Izolacija sa njegove strane je naravno neizvodljiva, njega cela situacija nesto i ne opterecuje, spreman je da ucestvuje u finansiranju..

hehehe...da da....verujem da ce Boggy imati neku dobru ideju :D

DaBear
19-08-2007, 08:33 PM
Izolacija sa njegove strane je naravno neizvodljiva, njega cela situacija nesto i ne opterecuje, spreman je da ucestvuje u finansiranju..

hehehe...da da....verujem da ce Boggy imati neku dobru ideju :D

ne znam koliko ce ti pomoci izolacija kad vuku stolice po podu...pod je verovatno od nekih greda koje su zabijene u zidove pa se sve prenosi preko njih.
A za izolaciju - masa! vazduh par centimetara, rostilj pa na rostilj 2-3 reda gipsanih ploca, ili pomesaj MDF, iverica sto debljih - to bolje...
A pod? Kutije od jaja zaboravi...to nema veze sa zivotom.

"7"
19-08-2007, 08:40 PM
Evo imam ja jednu ideju koju sam primenio kod jednog ortaka u zgradi;) .
Dakle recept je sledeci: Kupi (ili pozajmi) neke svinje od zvucnika, znaci sto veci precnik to bolje, uzmi neko jako pojacalo, priblizi zvucnike skroz uz zidove prema njemu, na pojacalu visoke smanji skroz a basove pojacaj na max... i pojacaj koliko moze a da ne rikne nista... u toku dana naravno... tamo ce imati konstantan osecaj da da ce zgrada da se srusi pa ce gosti da beze... posle par dana ce da te moli da resite problem izolacije... jer ce problem imati on a ne ti;)

Oggy
19-08-2007, 10:08 PM
Evo imam ja jednu ideju koju sam primenio kod jednog ortaka u zgradi;) .
Dakle recept je sledeci: Kupi (ili pozajmi) neke svinje od zvucnika, znaci sto veci precnik to bolje, uzmi neko jako pojacalo, priblizi zvucnike skroz uz zidove prema njemu, na pojacalu visoke smanji skroz a basove pojacaj na max... i pojacaj koliko moze a da ne rikne nista... u toku dana naravno... tamo ce imati konstantan osecaj da da ce zgrada da se srusi pa ce gosti da beze... posle par dana ce da te moli da resite problem izolacije... jer ce problem imati on a ne ti;)

Slazem se u potpunosti...

boggy
19-08-2007, 11:46 PM
Zdravo Color :)

Potreban mi je koristan savet u vezi izolacije..

Pored kuce u kojoj zivim se smestio ugostiteljski objekat, zid dve sobe i kupatila (po sirini kuce, ukupno oko 12 metara) se granice za zidom gore pomenutog ugostiteljskog objekta.

Da li se zid spomenute kafane (ugostiteljski objekat), naslanja na zid te stare kuce? Ili postoji vazdusni prostor

Obe sobe su spavace, drugaciji raspored nije moguc. Svako jutro oko 4-5 spremacice dolaze da ciste, vuku stolove i stolice sto proizvodi neverovatnu buku i skripanje, redovno se na buku budim..

Jesi li probao da spavas sa cepovima za usi... ne moraju oni high-end... mogu i cepovi za lovce...
Mislim... nije prijatno... ali nije ni skupo.

Na koji nacin bi se najefikasnije mogla napraviti izolacija i da li je uopste nekim zahvatima moguce uspesno eliminisati zvuk koji dopire iz lokala pored?

Veca je muka koliko mozes da utrosis od (svog) prostora da bi problem resio.... svaka zvucna izolacija zauzima neki prostor... ozbiljan prostor.

Da li bi bilo dovoljno napraviti izolaciju samo u sobama a kupatilo ne dirati?

u kupatilu ces najteze uraditi tako nesto zbog vlage u vazduhu... ako ista budes izolovao, onda izoluj zid prema kupatilu... kao da je spoljni... i nadaj se da ce ti to biti dovoljno....

Kuca je inace jako stara (200god), zidovi su debeli 40-50cm..

E ovo me prilicno zabrinjava... skoro da ne mogu da verujem da kroz toliko debele zidove moze da prodje buka... mada... moguce je ako si realno u jako tihom kraju! Pa je to najveca buka... sve je relativno.... :confused:
Ima li tu neki prozor, ventilacija.. sta god... gde buka moze da prodje...

Raspitivao sam se u nekim gradjevinskim firmama, gotovo svi preporucuju napraviti vakum od 5cm, staviti kartone od jaja!?, jos neki materijal i onda gips ploce.. Po meni to bas nece fuknkionisati..

Ne, nece... mozes li otprilike da, na ushi, procenis opseg frekvencija koje po tebi najjace prolaze kroz zid... onako ofrlje ;)

Drugo, DaBear je primetio da mozda postoji neka cvrsta veza izmedju dva objekta... i to moze biti veliki problem...
Uslovno to mozes da proveris tako sto ces staviti uvo na, recimo, drveni naslon za ruke od kreveta... a suprotno uvo zapusis cepom... tako mozes cuti sta ti i da li ti ista prolazi kroz pod...

Ima li ko pametnu ideju? Koje materijale koristiti i kakav sendvic od njih napraviti?

S obzirom da ti "karakter" tih zvukova nije preterano bitan :rolleyes: ... mozda mozes standardni Knauf sistem za zidove... sa vazdusnom komorom (ne vakuum), sloj kamene vune fiksirati silikonom na gipsanu plocu, vazdusna komora do zida, jedan ili dva sloja... zavisi od toga koliko para hoces da potrosis, i koliko prostora da otmes od korisnog. Masa-Vazduh-Masa, kako ti je vec receno u threadu...

Bio bih spreman do 2000eu da ulozim u ovo...

Ne znam kolike su cene tu gde si stacioniran...

Da ponovim... probaj cepove za usi, neke udobne, i... jako mi je cudno da kroz te zidove toliko buke moze da prodje, osim ako to ne prolazi nekim drugim putem... ili direktnim kontaktom... dva zida...
Takodje razmisli o plivajucem podu... ne znam kakav ti je sada pod...
Ako je od greda i dasaka (stara gradnja)... onda tu nema skoro nikakve izolacije... mozda krenuti od plafona donjeg sprata, ili ako si bas ti u prizemlju... onda plivajuci pod... i izolacija plafona iznad.

Najbolje je da pokusas da procenis odakle najveca buka dolazi... kroz pod, kroz zidove... kroz plafon... pazljivim slusanjem... nije trivijalno nekad,... ionako ne mozes da spavas vise... pa je to mozda bolje nego da se nerviras ;)

Ajd pa javi ako nesto skontas

pozdrav

bogi

Color
28-09-2007, 08:04 AM
Pozdrav forumasi! :-)

Bio sam neko vreme odsutan (odmor, posao, zavrsetak skole....), te se sada vracam jos uvek aktualnom problemu... Hvala svima na predlozima!!!

Ima zanimljivih ideja, cak ona sa svinjama od zvucnika nije losa, svidja mi se, ali zbog odredjenih stvari nije bas najpametnija...

Ipak se moram osloniti na neko konstruktivno resenje....

Color
28-09-2007, 08:25 AM
Zdravo Color :)

Da li se zid spomenute kafane (ugostiteljski objekat), naslanja na zid te stare kuce? Ili postoji vazdusni prostor

Tu je verovatno najveci problem, naslanja se...

Jesi li probao da spavas sa cepovima za usi... ne moraju oni high-end... mogu i cepovi za lovce...
Mislim... nije prijatno... ali nije ni skupo.

Konkretno se radi o kuci mojih roditelje u kojoj ja vise i ne boravim, ali kad sam doziveo tu muku i ja sam predlozio cepove za usi.. Ali nije bas prijatno spavati svako vece sa cepovima za usi...

Veca je muka koliko mozes da utrosis od (svog) prostora da bi problem resio.... svaka zvucna izolacija zauzima neki prostor... ozbiljan prostor.

u kupatilu ces najteze uraditi tako nesto zbog vlage u vazduhu... ako ista budes izolovao, onda izoluj zid prema kupatilu... kao da je spoljni... i nadaj se da ce ti to biti dovoljno....

Toga sam isto svestan, nazalost moram od svog prostora oduzeti da ih to resio..njih to mnogo ne zabrinjava i nemaju nameru da sa svoje strane rade neke prepravke..

E ovo me prilicno zabrinjava... skoro da ne mogu da verujem da kroz toliko debele zidove moze da prodje buka... mada... moguce je ako si realno u jako tihom kraju! Pa je to najveca buka... sve je relativno.... :confused:
Ima li tu neki prozor, ventilacija.. sta god... gde buka moze da prodje...

Malo sam preterao, barem sto se tog zida tice, naknadno sam saznao da taj zid nije toliko debeo, spoljni zidovi da ali ovaj koji se naslanja na zid druge kuce ne...

Ne, nece... mozes li otprilike da, na ushi, procenis opseg frekvencija koje po tebi najjace prolaze kroz zid... onako ofrlje ;)

ja bih rekao da se osnovne frekvencije krecu u opsegu od 100 do 400Hz, u zavisnosti od raspolozenja spremacica, koliko brzo ili polako pomeraju stolice i stolove.. ;-)

Drugo, DaBear je primetio da mozda postoji neka cvrsta veza izmedju dva objekta... i to moze biti veliki problem...
Uslovno to mozes da proveris tako sto ces staviti uvo na, recimo, drveni naslon za ruke od kreveta... a suprotno uvo zapusis cepom... tako mozes cuti sta ti i da li ti ista prolazi kroz pod...

Cvrsta veza postoji, zid njihovog objekta je gradjen na nas.... Moracu da zamolim roditelje da probaju..

S obzirom da ti "karakter" tih zvukova nije preterano bitan :rolleyes: ... mozda mozes standardni Knauf sistem za zidove... sa vazdusnom komorom (ne vakuum), sloj kamene vune fiksirati silikonom na gipsanu plocu, vazdusna komora do zida, jedan ili dva sloja... zavisi od toga koliko para hoces da potrosis, i koliko prostora da otmes od korisnog. Masa-Vazduh-Masa, kako ti je vec receno u threadu...

Ne znam kolike su cene tu gde si stacioniran...

Da li sa 2000eu moze da se napravi? Kupatilo ne bih dirao.. Znaci dve sobe (sirine 5m, visine 3,4m i druga soba sirine 4m i visine 3,4m) Recimo da prostor nije bitan, to su stare ogromne kuce sa velikim sobama... Cene u Srbiji..

Da ponovim... probaj cepove za usi, neke udobne, i... jako mi je cudno da kroz te zidove toliko buke moze da prodje, osim ako to ne prolazi nekim drugim putem... ili direktnim kontaktom... dva zida...
Takodje razmisli o plivajucem podu... ne znam kakav ti je sada pod...
Ako je od greda i dasaka (stara gradnja)... onda tu nema skoro nikakve izolacije... mozda krenuti od plafona donjeg sprata, ili ako si bas ti u prizemlju... onda plivajuci pod... i izolacija plafona iznad.

Najbolje je da pokusas da procenis odakle najveca buka dolazi... kroz pod, kroz zidove... kroz plafon... pazljivim slusanjem... nije trivijalno nekad,... ionako ne mozes da spavas vise... pa je to mozda bolje nego da se nerviras ;)

Ajd pa javi ako nesto skontas

pozdrav

bogi

Na podu je parket, kuca je renovirana pre dvadesetak godina kad je radjena i izolacija... Radi se o prizemlju, na spratu (tj. tavanu) ce verovatno da se radi stambeni prostor, tako da ce verovatno da se izlije betonska ploca.. Verovatno je najveci problem sto se zid njihovog objekta naslanja na nas. Postigli smo neki sporazum da bi oni finansirali 2000eu za izolaciju i da bi stavili gumice na noge od stolova i stolica... Da li mislis da su gumice dobro resenje ili koji materijal bi bio najbolji a da se ne trosi previse?

Hvala puno na odgovoru!

Pozdrav....

SHIVA
28-09-2007, 12:22 PM
Ja chu sad uletit ko "slon u staklarnu" i predlozhit besplatnu varijantu, ali ako upali ushtedio si novce, trud i vratio miran san.

Iz svega shto si opisao meni se chini da tu buku ne mozhesh nikako ukloniti. Sigurno se mozhe smanjiti ali ukloniti jako teshko. Sve dok o tome razmishljash na ovaj nachin buka che biti nepodnoshljiva, no prihvatish li buku kao neshto shto ne mozhesh promjeniti... vrlo brzo chesh se adaptirati na nju.

Da bi te buka probudila zvuk prvo mora stichi iz sna do tvoje svijesti. Kad se to desi ti si se vech probudio i pochinje nerviranje. No ako promjenish stav prema buci i umjesto da razmishljash o rjeshavanju buke pochnesh razmishljati o ignoriranju tvoja podsvjest te vishe neche buditi zbog te buke. Mozhda zvuchi suludo ali kad razmislish o tome i nie toliko suludo. Sigurno si bio u prilici kad si se ujutro dizao u npr. 7 sati a netko drugi se dizao sat vremena ranije. Ipak ti se probudish tek kad tvoj sat zazvoni, a na tudji sat ne reagirash ili ga uopche ne chujesh. To je zato shto si se kondicionirao i budish se na odredjen zvuk zvona znajuchi da ti je to bitno. Tudja zvona te ne zanimaju i samim time te i ne smetaju. Sa bukom iz kafane je ista stvar. Samo se trebash postaviti prema njoj kao prema satu koi te se ne tiche. Kroz par dana buka te vishe neche smetati.

S druge strane shto se vishe okupirash problemom buke to che te vishe buka smetati i na kraju chesh se buditi 5 minuta prije dolaska spremachica. Znam da nie idealno rjeshenje, ali ponekad naletimo na stvari koje ne mozhemo promjeniti i jedino rjeshenje je da ih prihvatimo, ignoriramo i prilagodimo se.