Log in

View Full Version : Pro Tools X 2?!Evo ovako...

kravadinka
18-08-2007, 10:11 PM
Evo ovako...

Imam Digi 002 i Mbox, kao i desktop i laptop pa bih da uradim sledece:

Svaki kompjuter ima svoju kartu, povezani u linku teraju zajedno 64 (96) kanala!

Da li je moguce i prakticno kao i teoretski, kako se povezuje, ima li ko iskustva sa tim i radi li to dobro?!

drzox
18-08-2007, 10:23 PM
Ja sam povezao dva pro toolsa preko midi kabla mtc(midi in u midi out iz jedne u drugu karticu) konekcijom i radi dosta dobro.Mnogo bolje je rjesenje (ali skuplje) preko programa midioverlan3 jer sa dvojkom nije funkcionisalo nesto kako treba.Probao sam demo verziju i funkcionise bezprijekorno.Sto se tice postavki u pro toolsu sam procackaj nemam sad pred sobom ali je u principu 2 klika i sve radi.
Pozdrav

alavuk
18-08-2007, 10:27 PM
da li je moguce isto tako naterati nuendo i pro tools ?

kravadinka
18-08-2007, 10:47 PM
Neko mi jednom rece da se dva Pro Tools-a povezuju mreznim kablom, a Cubase koristi klasican in-out kabl i koristi 1 bit za prenos podataka, ne znam da li je moguce...

Kakav je to software midioverlan3 i gde ga mogu naci, zasto je to skuplje resenje?! Postoje li jos neki softveri za povezivanje?!
Ta opcija preko MIDI mi je nemoguca jer mi Mbox nema midi konektore na sebi...

DaBear
18-08-2007, 10:58 PM
evo ima ovde da se cita...sve moze. PC i Mac, Mac i Mac, Pc i PC...

http://www.musiclab.com/products/rpl_info.htm

za 2 kompjutera kosta $170...

alavuk
19-08-2007, 12:08 AM
znaci sa ovim programom je moguce (teorijski) da se sync-uju nuendo i pro tools ??

kVu
19-08-2007, 12:21 AM
znaci sa ovim programom je moguce (teorijski) da se sync-uju nuendo i pro tools ??

naravno, nije problem sync izmedju PC i MAC i obrnuto... probano... za ostale varijante vec ne znam

kravadinka
19-08-2007, 11:46 AM
A sta fali da ide preko klasicnog midi kabla?!
Ja planiram da samo sync saljem kroz midi, jer bi mi u oba pro toolsa bio audio da dobijem dupolo vise kanala, pa mi midi nece biti potreban!
Hoce li i tada da stuca i kaska?!

Bitch
19-08-2007, 02:29 PM
naravno da moze da se synka samo sa MIDI kabelom putem MTC-a ili MMC-a. Ovo sto ti zelis jeste stap i kanap varijanta da poteras vise kanala na dva kompa ali naravno da to moze da radi :) videces samo, MIDI kao protokol nije bas najsretniji po pitanju brzine protoka...nesto ispod 32 kilobauda, tako da zna da se gusi kad ima puno informacija... svakako da moras da cackas i slusas sta ti najbolje radi. U slucaju da ti masine nisu u sinku, probaj da nadjes vrednost MTC offseta koja ti zvucno odgovara... ja konkretno iz iskustva znam da je magicna brojka za veliki broj slucajeva -36 milisekundi. Tipa ako zelim da npr. Logic bude master i da tera ProTools, setovacu Logic da emituje Midi Time Code sa offsetom -36 milisekundi. Ako ste ikad povezivali dve masine midijem i osetili ste da ipak ima kasnjenje u "groove-u" to je cesto upravo ovo vreme. Setujte offset i to je to.
Midi over Lan - cool, al ako hoces za dzabe bez da kupujes software, moze to i old-school :D

pozzz

p.s. "stucanje i kaskanje" - hoce da se desi dok slave ne "ukaci" incoming informaciju o vremenu, ali kad ga dohvati, sve je cool.

Bitch
19-08-2007, 05:04 PM
...cek cek, jel ti imas Mbox prvu ili drugu verziju? Prva nema MIDI interfejs na sebi. Ako imas nju trebace ti neki interfejs. Nisam stigao da probam kako radi PT sa third party midi interfejsima, ali probao sam LE sa Digidesign MIDI i to radi OK.

kravadinka
20-08-2007, 04:32 AM
Imam jednu molbu...

Danas sam povezao dva Pro Toolsa sa MidiOverLan CP3 i nesto sam uspeo a nesto i nisam, na masteru mi pise "Waiting for sync" isto i na slave-u, ali kad startujem master na njemu pise nesto "queing sync" ili nesto slicno i ne krecu uopste, dakle...

Posto ne baratam pojmovima najbolje i nemam iskustva sa sync-om uopste zamolio bih za jedan detaljni "How to do it" u vezi ovoga! Znaci redosled stvari koje treba da postavim na master-u i na slave-u i sta znaci koja od tih skracenica MMC i MTC!

U pitanju su 002 rack i Mbox, software je od 6.7 do 7.3, mogu instalirati sta god, ali mislim da je svejedno...

drzox
20-08-2007, 11:59 PM
Na slave kompjuteru trebas na transport baru da ukiljucis ono dugme za sync a na masteru ne,zao mi je ali ovo pisem od kuce a napamet znam samo ovo.
MMC midi machine code
MTC midi time code
U principu MMC mozes vizuelno smatrati kao da imas neki externi pokretac
sequencera kao npr mixetu koja na sebi ima transport bar (Tascam DM24 isl.)
a MTC je otprilike ujednacivac vremena tako da oba compa znaju gdje su u svakom trenutku.

kravadinka
21-08-2007, 01:12 PM
Podesio sam sve i na masteru i slave-u ukljucio sve potrebno, koji kompjuter koga pokrece i na kraju aktivirao online dugme na transport baru slave-a, ali...

Kad startujem master on krene a slave pokazuje "waiting for sync" i stoji! E onda na masteru na transport baru podesim dole "transport bar=MMC" (dok je malopre pisalo "transport=pro tools") onda ga startujem, ali master stoji (a pise play), a onda slave ide (takodje pise play)!

Gde sam pogresio, kako da napravim da mi idu i jedan i drugi?!
Ovo je neverovatno prosto i logicno, ali Pro Tools malo slabije poznajem dok Cubase znam savrseno, a nemam bas mnogo vremena jer ovaj MidiOverLan mi traje jos desetak dana pa za to vreme da ga nateram da radi, a za posle cu vec odluciti hocu preko klasicnog midi ili da kupujem ovaj software...

Ideje?!

Ad Fines
21-08-2007, 02:44 PM
Ako pokreces dva pt-a....
Jesi li stavio u protoolsu sa kog porta da cita mtc u slave protoolsu, a u masteru sa kojega da salje?Ako me razumijes.Mora raditi jer meni je ProTools i nuendo sinhroniziran preko unitora.Na kompu gdje je unitor1 je protools, a na kompu gdje je nuendo je unitor2.Za sihnronizaciju koristim na masteru midi out1, a na slave-u midi in1.Radi bez greske.
Ako si sve to napravio sa softverskim "midi terminalom" mora raditi.Vidi jos samo firewall.Pogasi ga na mreznim kartama na oba kompa.Ako si to sve napravio kako treba,eeeee onda nemam ideju gdje zapinje.Nesto ne radis dobro.
Poz

kravadinka
21-08-2007, 11:46 PM
Port mi je na oba mesta isti, znaci tamo pise 127 ako se dobro secam!
Znaci ako stavim da jedan salje preko porta 127, drugi treba i da prima na taj isti, zar ne?!

U sustini radi slave ali samo kad na master-u namestim da je "transport bar=MMC", u suprotnom radi samo master!

kravadinka
22-08-2007, 01:03 AM
Evo sad stavim MidiOverLan u Local Pipe mode i podignem Pro Tools i Cubase na jednom kompjuteru, svaki na po jednu kartu i podesim ih isto kao i danas dva Pro Tools-a i opet ista stvar! :banghead:

Kad namestim "transport bar=MMC" onda gura Cubase, ali Pro Tools ne mrda i obrnuto, on ide na "transport=pro tools" ali onda ne ide Cubase! :mad:

Isto tako poguram iz Cubase Pro Tools ali on ne mrda i obrnuto, da se ne ponavljam... :(

Mozda ovaj MidiOverLan ne radi dobro, jer sve je tako jednostavno da nema gde da zapne ali opet zapinje! :banghead:

Ad Fines
26-08-2007, 09:19 PM
Probaj jos u midi over lanu browsati adrese kompova.Mozda je tu caka.

Ad Fines
27-08-2007, 02:57 PM
Nije sve u transport baru. Jesi li u samom softwareu namjestio vrijednosti?
Kod nuenda stisni sync, al ako u device setupu nisi rekao od kud da cita ili da salje...nista se nece dogoditi.Tako je i kod protoolsa.

Otvori neki projekat(PT),ctrl+2 pa vidi dal ti je mtc ukljucen.Pod synhronizacijom odredi na koji port da ide ili sa kod da uzima podatke drugog kompa.

djivan
30-08-2007, 05:28 PM
:D :D :D :D kod mene radi na Mac G5 :D :D :D :D :D