View Full Version : Odnos muzicar-snimatelj zvuka
blags
18-08-2007, 07:26 PM
E braco i sestre `ajmo malo o psihologiji,pedagogiji,neuro psihijatriji,egzorcizmu,voodoo magiji,bacanju gra` i ostalim egzaktnim naukama koje bi covjek ako hoce da se bavi snimanjem muzike trebao na ovaj ili onaj nacin da poznaje.Upravo se vratih sa snimanja gitara za jedan metal bend.Ovo mi je prvi put da snimam bend u studiju tj.gitare posto su bubnjevi i bas gitara snimljeni ranije. Elem dakle bubanj i bas svak` svoju pricu prica, bubanj je snimljen bez metronoma(da je kojim slucajem sniman sa doticnim snimanje uvoda u prvu pjesmu bi trajalo najmanje dva mjeseca a vremena je malo)gitaristi samim tim nemaju dobru podlogu tako da se snimanje gitara svodi na proracun tipa prva dva kruga bubanj svira dosta ravno,treci usporava a cetvrti ubrzava jer zaboga na redu je prelaz na tomovima,cinelama,stalcima i bog zna na cemu jos,mada ruku na srce ima dijelova gdje su bubanj i bas relativno ravni al ne lezi vraze onda gitarista ima problem ko zna zbog cega(vjerovatno mu je u glavi jos onaj proracun od prethodne strofe a mozda jednostavno ne zna i ne moze ko ce mu ga znati).Ja sam relativno strpljiva osoba i ne zivciram ako covjek iz prve,druge,trece,cetvrte itd ne uspije odsvirati dionicu koja minut traje medjutim ja sam juce proveo 9 sati snimajuci ritam gitaru za dvije pjesme.E sad da sam poslije tih 9 sati zadovoljan onim sto je uradjeno ali NISAM..Doslo je do toga da radim punch in zbog dva tona jer cova jednostavno ne moze da se skrpi.Sto se tice mog odnosa prema doticnim muzicarima trudim se da sam fer i korektan,ne galamim ne smijem se ako covjek pogresi a kad pogresi kazem mu gdje je pogresio i sta treba da uradi da ne bi pravio opet istu gresku,znaci ne vracam ga da snima istu dionicu 10 puta a da mu ne ukazem na zajeb koji je napravio i kako mozda moze na drugi nacin da odsvira istu dionicu posto dosta mladih muzicara lete a da ni hodati nisu naucili(ovo govorim i iz licnog iskustva samo sam ja to shvatio doduse malo kasno ali sam ipak shvatio I skontao gdje mi je mjesto u cijeloj prici).E sad interesuje me na koji nacin vi resavate ovakve situacije?Da li poslati ljude kuci da se malo upoznaju sa spravom zvanom metronom,ili jednostavno pokusati izvuci maksimum koji oni mogu da postignu u ovom trenutku?Postoje li neke metode prisile bilo fizicke ili psihicke prirode koje bi se mogle primjeniti u ovakvim slucajevima(za ovo bi se vjerovatno trebao informisati na forumu policijske akademije al` nema veze)?Da li se uopste prihvatate posla ako bend iako to misli da jeste nije bas sastavio oko ljeske?I sta vam znaci termin pred-produckcija jer se meni cini da se upravo tim bavim a ne stvarnim snimanjem?Eto toliko za sada sto se tice odnosa snimatelj zvuka -muzicar u studiju,a o odnosu maloprije pomenutih na zivim svirkama i tonskim probama neki drugi put.:banghead: :banghead: :banghead::banghead:
Ako mislis biti Rick Rubin u BL(tj.pomoci bendu da zvuci bolje,da dobije svoj zvuk,natjerati ih da dobro zvuce i sta sve ne) jedini nacin je hladno oruzje!!!:banghead:
Idi po svojoj savjesti.Budi fer prema njima ali ih ti neces uciti svirati na snimanju.
Btw,sinoc u Deda Luki su pored nas sjedili neki metalci i uzagreno pricali u svom fazonu.Da nisu to ti?Imali su hercegovacki naglasak.
PS Prijatelj prodaje pendrek.Ako si zainteresovan.Mozda zatreba u studiju.
Iz mog ugla:
prva i najbitnija stvar, da li si snimatelj ili muzicki producent? Ako si ovo prvo onda je tvoje da gledas da ti ledovi ne udju mnogo u crveno, da pazis na tok signala, postavku mikrofona, i slusas sta ti kaze cika producent..... a ako si ti on, onda opet imas 2 varijante - zapadna i isocna . Na zapadu i ostalim normalnim zemljama - Bog na nebu, producent na zemlji, a u nasim krajevima - neces ti meni naredjivati za moje pare......
Naravno, to su dve krajnosti, a realna situacija je obicno izmedju.
Sto se tice metronoma, ja ga ne volim u studiju, kad ne mora (kad je bas bitan bpm), ali je kuci neminovan. Ali, da se nadas da neko ko nije danas odsvirao kako treba (ogromna ljuljanja u tempu, i te kruuupne greske) dodje za 7 dana i razvali, nema sanse. Stabilnost i preciznost (i sve ostale odlike dobrog sviraca) se sticu GODINAMA vezbanja, krvavog....
Ako vec moras da sanimas takve likove, izvuci maximum iz njih i pokusaj da cuvas zivce za bolje bendove
ako hoces mogu ja sad ovaj naponski sa pojacala da premostim na input pojacala... mozda pomogne sutra :D
samo pusti njemu da ukljuci... :hyper:
HeatMan
19-08-2007, 06:02 AM
mislim da nema gore situacije od toga kada ti bude puna kuca ljudi (koji su doshli da vide studio) i dva lika koja su doshla da repuju, a ne znaju ni takt da prate.. da ne pricham o tome da nisu ni pola texta napisali.. jbg.. iznerviram se.. zaboli glava (dodushe, jednom se to desilo).. ali odradim svoj posao i uzmem svoje pare (koje su vece, jer su ipak proveli 6 sati u studiju) :)
ne znam.. u sushtini sam oshtar prema ljudima.. jbg, doshao si da pevash, a ne znash da pogodish ton.. doshao si sa idejom, a ne znash da je realizujesh.. ne moze to tako.. umesto da se smaram sa njima, mogu bar da blejim na netu ako ne i da budem sa mojom izabranicom..
nemam pojma.. ma, najvishe me nervira kad mi upadne neki narodnjak pa se tripuje da sme da mi naredjuje.. jednom mi falilo da isteram slichne iz stana.. pazi, ja mu produciram, radim matricu.. snimam.. mixam.. dajem mu moj chips (:D) i on se neshto breca na mene.. vo.. :?
uglavnom predlazem da budesh oshtar, rechit i da en koristish mnogo eufemizme. ako si im producent, reci im to i to ne valja.. mada, siguran sam da ne bih izdrzao ad snimam metal bend 9 sati..
posle tri sata me jedna ista matrica ubode u mozak, i boli choveche.. :)
pozdrav
Rocket Roll
19-08-2007, 10:41 AM
Ako dečki pokušavaju da snime nešto što će sutra ići na radio, televiziju, imati promociju i pristojan marketing - dakle, ako rade ozbiljan projekat iza kojeg stoje pare od kojih i ti dobijaš dovoljno...
...uhvati telefon, nazovi najboljeg gitaristu kojeg lično znaš, i kaži mu nešto u stilu "Imam dobru tezgu za tebe - par jednostavnih progresija, malo ritam gitare, platiću ti par evra po satu". Gitarista dođe, snimiš sa njim te kreativne budalaštine za pola sata, daš mu dvadeset evra i odeš kući da spavaš.
Zašto je Bog inače stvarao studijske muzičare?
Ako su klinci došli da se za*ebava*u, trpi to samo ako nemaš ništa pametnije da radiš trenutno.
Tiki the Boyler
19-08-2007, 03:04 PM
A šta ćemo kad likovi provale da nisu oni odsvirali?!?! :hyper:
Znajući s kim radiš... ne bih ti baš bio u koži!
spidermusic
19-08-2007, 03:32 PM
Ako ne mozes da biras, onda se prilagodi situaciji i pokusaj da uradis posao najbolje sto mozes u datim okolnostima. Samo bez nerviranja, opusteno i uz smesak. Oni su tvoji klijenti, a klijent je uvek u pravu (naravno, do granice dobrog ukusa).
Pozdrav i srecan rad!
ANITA
19-08-2007, 03:56 PM
Ma jesam li ja pisala ovaj prvi post gore?! :banghead: :confused:
Uglavnom... ja nisam ni imala namjeru biti nečiji tonski snimatelj, niti nečiji producent, ali nekoliko puta sam na to pristala i skoro svako od tih iskustava je bilo ultra-mučenje. Od nemogućnosti da se odsvira uz metronom do snimanja jedne riječi 3 h, do iscrpljivanja mojih psiholo?kih talenata kojima ulijevam volju, snagu i vjeru u sebe nekom koga vidim prvi put u ?ivotu.. ma daaaaj... premalo me plaćaju za tako ?to.... :banghead:
?to sam tada otkrila? To nije za mene. Rad sa amaterima, no way. A profesionalnci ionako neće doći na snimanje u moj mali studijić, tako da sam to rje?ila po kratkom postupku i odlučila do love doći nečijim svojstvenijim sebi.... na kraju je ispalo jo? bolje (i masnije plaćeno)! :da:
alavuk
19-08-2007, 05:40 PM
Rad sa amaterima, no way.
ovo je po meni pocetnicka greska , imao sam dosta iskustva sa hiphoperima pocetnicima , doduse bili su dooosta uvereni u sebe da su mislili da moji saveti oko muzike nisu dobri , na moju srecu skontali su to (a i dosli su kod mene znaci treba im moja pomoc zar ne ??? ) , moja pouka sto kaze neko gore neka im se pomogne koliko dozvoljavaju tj klijent je uvek u pravu donekle , pa ako skonta da je pogresio i ako je iole malcice vaspitan i sredjen u glavi izvinuce se i ako ne novcanik mu je plici za odredjenu svotu novca ...
Arthur
19-08-2007, 05:46 PM
do dobrog snimka ne moze doci bez puno pozitivne energije i ljubavi ljudi koji ga rade. Ja sam cesto radio sa raznim idiotima, zapravo, najcesce samo sa takvima i radim, i desavalo mi se da magicne momente snimimo jer smo svi na istoj talasnoj duzini i ja verujem u taj snimak.. tu nije bitno ko je snimatelj ko producent i sta ti ja znam dalje. Doduse, dovoljno cesto mi se desava da pojedince pokusam da odbijem nekom jakom cifrom, pa ne uspem i onda se nadjem u divnoj situaciji da zaradjujem simpaticne cifre novca kao snimatelj, a vruc krompir ostaje u njihovim rukama. Naravno, nisam uvek ovako licemeran, i nemam preterano visoke kriterijume za svoju motivaciju (lako se prepustim), mada jako cesto nemam srece sa muzicarima. I do ovoga je doslo posle kilograma zivaca bacenih na ljude koji NE ZNAJU STA NE ZNAJU, i ne mozes im to onda ni utuviti u glavu.. potpuno je bespredmetno.. vremenom sam uspeo da razvijem sistem raspoznavanja takvih muzicara unapred, mada se i dalje ponekad zajebem i dodjem u situaciju slicnu vasim..
dovlax
19-08-2007, 06:01 PM
Mislim da trebas poslusati Boleta al pazi da ne budes bas u blizini pa nek covek lepo svira nesto kao AC/DC, a mozda bi bilo bolje u Doboju
HeatMan
19-08-2007, 06:18 PM
gzekli..
meni su oni (i prodaja matrica preko) glavni novchani prihod.. jbg, morash se smarati sa njima.. mada, hvala bogu, dodju i normalni ljudi.. sa njima je zadovoljstvo saradjivati..
btw, azdajo, jel ti se desilo da ti dodje reper i kaze: "ja sam ortak od ortaka koji je ortak sa tvojim ortakom.. mogu za dz da snimam? znash.. nemam para.." a iz dzepa vadi davidov i novu nokiju (onu sa barkod chitachem)...
ja sam jednog tako izbacio (bukvalno) iz studija.. rekoh "daj, choveche, koga ti za*****? aj sad lepo izadji napolje.." i anravno tako krecu ljudi da te prozivaju kako ti ne znash da radish svoj posao i kako si nadobudan.. smeshni su bre reperi.. i poznati i "siromashni"...
Uglavnom... ja nisam ni imala namjeru biti nečiji tonski snimatelj, niti nečiji producent, ali nekoliko puta sam na to pristala i skoro svako od tih iskustava je bilo ultra-mučenje. Od nemogućnosti da se odsvira uz metronom do snimanja jedne riječi 3 h, do iscrpljivanja mojih psiholoških talenata kojima ulijevam volju, snagu i vjeru u sebe nekom koga vidim prvi put u životu.. ma daaaaj... premalo me plaćaju za tako što.... :banghead:
Što sam tada otkrila? To nije za mene. Rad sa amaterima, no way. A profesionalnci ionako neće doći na snimanje u moj mali studijić, tako da sam to rješila po kratkom postupku i odlučila do love doći nečijim svojstvenijim sebi.... na kraju je ispalo još bolje (i masnije plaćeno)! :da:
Ovako se i kod mene zavrsila producentska karijera mada sam se ja malo duze "opamecivao"(Hr je finansijski jaca od Bih:().!Nikad nisam snimao bendove(hvala Bogu) ali sam zato ubijedjivao,ispravljao,dokomponovavao,bojio,farbao i dubio na obrvama!A sve sami talenti...Ponizavao sam se do beskraja!
Melodyne znam bolje od broja svoje licne karte!:o
Klinac napise pjesmu u kojoj se sve samo ponavlja i od tih govana pravi pitu.Ex-metalac turned estradnjak(nesto k`o Cipi iz Osvajaca,takav mu je stil pjevanja - uzas!) 2 sata gleda kako ga ispravljam u Melodyneu i pritom kaze:"Jos ti to malo!!!"
"Daj to neka bude jace!" "Mislis ovako?" - i odvrnem volume na mikseti.On kaze - "Da,da tako!:o:o:o
Na kraju te ogovaraju po gradu kako si neozbiljan,umisljen,ovo-ono.Kap u prepunoj casi je bilo nedavno nipodastavanje koje sam dozivio od lokalnih "velicina" glede kvaliteta mojeg aranzmana i tome je sada kraj!
Zato mi je i drago kada neko odavde ode u Bg ili Zg i tamo ga oderu k`o kokos posto znam s kime su imali posla.
Znam da je svuda manje-vise isto ali kod nas ovdje(bl) je istije...
Ruku na srce,cast izuzecima! To je bilo zadovoljstvo!
Stive,vrati se!!!(Tiki ce ovo razumjeti)
Mozda ovo nekom i nije bitno ali oprostite,bilo mi je na srcu...
ANITA
19-08-2007, 07:42 PM
ovo je po meni pocetnicka greska , imao sam dosta iskustva sa hiphoperima pocetnicima , doduse bili su dooosta uvereni u sebe da su mislili da moji saveti oko muzike nisu dobri , na moju srecu skontali su to (a i dosli su kod mene znaci treba im moja pomoc zar ne ??? ) , moja pouka sto kaze neko gore neka im se pomogne koliko dozvoljavaju tj klijent je uvek u pravu donekle , pa ako skonta da je pogresio i ako je iole malcice vaspitan i sredjen u glavi izvinuce se i ako ne novcanik mu je plici za odredjenu svotu novca ...
Ma nije početnička gre?ka jer, kao ?to rekoh, ja nisam ni imala namjeru "početi" u tim vodama... jednostavno ja volim skladati i volim raditi s ljudima koji posjeduju o?trinu uma koju imam i sama... kad na takve naiđem (i tra?e da radim ne?to za njih), mo?emo surađivati na milijun raznih načina, mogu pristati na sva?ta (sve za izmjenu bogatih nota ili riječi...)...u glazbenom smislu naravno...
Da moram... onda bi se dr?ala ovog ?to i sam ka?e? (i sa čime se sla?em!).. plave boje, ali srećom ne moram, a uostalom puno je slabije plaćeno snimanje i produciranje od skladanja po narud?bi.
alavuk
19-08-2007, 09:09 PM
gzekli..
btw, azdajo, jel ti se desilo da ti dodje reper i kaze: "ja sam ortak od ortaka koji je ortak sa tvojim ortakom.. mogu za dz da snimam? znash.. nemam para.." a iz dzepa vadi davidov i novu nokiju (onu sa barkod chitachem)...
ja sam jednog tako izbacio (bukvalno) iz studija.. rekoh "daj, choveche, koga ti za*****? aj sad lepo izadji napolje.." i anravno tako krecu ljudi da te prozivaju kako ti ne znash da radish svoj posao i kako si nadobudan.. smeshni su bre reperi.. i poznati i "siromashni"...
da i da dodam sto posle 2 3 "moje cake" "skontaju" beat making i aranziranje kao sto je danko komsija , sto kaze sha reperi u pokusaju , bice jos sutra tu i nema ga vec sutra popodne ... bilo je varijanti kad cujem da je neko meni zanimljiv i da ima stofa izadjem mu u susret da mu nesto za dz napravim , i onda krece da trazi neku hiticnu pesmu i krene da mi prica kako ce sve pesme koje odradi za cd biti hiticne , a da ne pricam o gospodi i njihovom studiju ...
ukratko zelim da kazem da treba ispasti sto veci profesionalac i ne spustasti se na nivo tog "umetnika"/"muzicara" i tom profesionalnoscu ga "nadvisiti" , kao sto naslov jednog filma sve govori mala trola puna kontrolora
blags
19-08-2007, 09:49 PM
E najnovije vijesti vokal dolazi iz Beograda da snimi 8 pjesama za dva dana.Zivo me interesuje na sta ce to da lici.Covjek ide u vojsku 1. septembra.
Poceo sam psiholoski da pripremam gitaristu kojem sviranje ritam dionica i ne ide bas najbolje da svoje dionice prepusti drugom liku koji je koliko toliko sastavio oko ljeske(barem svira citaj udara po zicama kako treba a ne mazi ih)
Inace su u pitanju zaista dobrodusni momci koji jednostavno nisu imali srece.Sto se tice uzimanja covjeka sa strane da odsvira ritam gitare bilo je i tih predloga od GAZDE mada bi to momci primjetili dok master mind svega(basista koji je pjesme i napisao)definitvno ne bi,promjenio sam mu dio pjesme dok on nije bio tu okom nije trepnuo kad je preslusavao.Niste mi se izjasnili oko price o pred produkciji.Citao sam o tome na nekim forumima i to definitivno lici na ovo.Da nije frka sa pjevcem ja bih potrosio malo vise vremena na zvuk gitare,samu gitaru(sad su u opticaju Gibson Les Paul Studio ili tako nesto inace vrlo sumnjiva gitara ne drzi stim i Epiphonov Flying V)strukturu pjesme itd,ruku na srce pjesme ko pjesme su zaista O.K i mislim da bi se uz malo vise vremena,strpljenja od strane master minda,discipline i vjezbe mogao snimiti dosta dobar H.Metal album barem sto se tice sviranja i pjesama al sta je tu je.
@Tom ljudi su iz B.Luke skontaces ko su ako ti kazem da basista nogom drzi jedan tempo svira u drugom a glavom mlati u trecem a najstariji je u bendu i on bi trebao to da drzi pod kontrolom al se omladinci nemaju na koga ugledati
@Off kao sto sam rekao ovo mi je prvi put da radim u studiju do sad sam snimao samo sebe za svoju dusu kod kuce i sa sobom sam se uspio izboriti,tako da se bas ne mogu nazvati bas snimateljom a kamoli producentom.
@Dovlax Ne vjerujem da bi mi bilo bolje u Doboju(mada moram priznati da ce mi nedostajati sreckovic koji se razglasom bavi i njegovo pojacavanje svega do maksimuma kao i urnebesne mikrofonije za koje se bas specijalizirao narocito onada kad govori predsjednik vlade,republike ili sl)Btw jesil` razpolozen da odradis snimanje sa Nidzom Cvrckom u Prijedoru mene ceka snimanje B.Dickinsona licno?:mase:
Posalji na pp.Ne pratim bl metal scenu.
HeatMan
20-08-2007, 01:12 AM
da i da dodam sto posle 2 3 "moje cake" "skontaju" beat making i aranziranje kao sto je danko komsija , sto kaze sha reperi u pokusaju , bice jos sutra tu i nema ga vec sutra popodne ... bilo je varijanti kad cujem da je neko meni zanimljiv i da ima stofa izadjem mu u susret da mu nesto za dz napravim , i onda krece da trazi neku hiticnu pesmu i krene da mi prica kako ce sve pesme koje odradi za cd biti hiticne , a da ne pricam o gospodi i njihovom studiju ...
ukratko zelim da kazem da treba ispasti sto veci profesionalac i ne spustasti se na nivo tog "umetnika"/"muzicara" i tom profesionalnoscu ga "nadvisiti" , kao sto naslov jednog filma sve govori mala trola puna kontrolora
hahahhahah.. taj fazon.. mislish na malog danka? day who-a? :) hahha.. ludilo.. o gospodi da ni ne prichamo.. zamolicu samo jana da kaze kakve su mu trackove poslali da smixa.. :)
btw, kako ide saradnja sa novim reperom? :)
Dushan_S
20-08-2007, 01:58 AM
E najnovije vijesti vokal dolazi iz Beograda da snimi 8 pjesama za dva dana.Zivo me interesuje na sta ce to da lici.Covjek ide u...
E, ja sam malo pročitao ove tvoje post-ove i zaista nisam siguran da razumem odakle tebi motivacija da se bavi? time čime se bavi?, tj trudom da od go..na napravi? pitu. Nije da mi je snimatelj glavna profesija ali imam drugara koji to radi, pa i u jako niskobud?etnim varijantama, pa sam video kako kod njih stoje stvari.
Ako ti plaćaju po pesmi, snimi da je tonski dobro i namerno ostavi da se raspadaju, tad će se čuti da je do njih a ne snimatelja. Ako plaćaju na sat, vidi da ne pretera? sa popravljanjem jer onda će ti posle pričati iza leđa da si izmi?ljao besne gliste da bi im uzeo pare a i prvi tejkovi su bili navodno dobri.
Ovo "briga me!" jeste pomalo lo?a stvar ako ti uđe u naviku kao generalan stav ali mislim da je kod takvih situacija najbolje svakih malo pitati njih da ti amenuju da li je to dobro ?to je urađeno i ako ka?u da je njima dobro, odlično, mo?e da bude i raspad sistema, nije tvoj problem, samo je bitno da ti tad ka?e? da je recimo trebalo tačnije, ali da će se raditi po njihovom. Dapače, JO? BOLJE! Uradiće lo?e snimke, neko će im treći skrenuti pa?nju ?ta ne valja, (pa neće moći da krive tebe, jer si ti rekao da ne valja ali je bilo po njihovom) i onda će se vratiti kod tebe u studio da poprave ?to će ih ko?tati odvojeno extra. Jest surovo, ali nerve izgubljene na gluposti ne mo?e? nadoknaditi, čak ni parama.
alavuk
20-08-2007, 06:08 AM
hahahhahah.. taj fazon.. mislish na malog danka? day who-a? :) hahha.. ludilo.. o gospodi da ni ne prichamo.. zamolicu samo jana da kaze kakve su mu trackove poslali da smixa.. :)
btw, kako ide saradnja sa novim reperom? :)
ne bitno je na koga sam mislio vecina radi na isti loop tj pattern
HeatMan
20-08-2007, 07:54 AM
pa? :) to se "prodaje".. :)
spidermusic
20-08-2007, 08:57 AM
Ovo "briga me!" jeste pomalo lo?a stvar ako ti uđe u naviku kao generalan stav ali mislim da je kod takvih situacija najbolje svakih malo pitati njih da ti amenuju da li je to dobro ?to je urađeno i ako ka?u da je njima dobro, odlično, mo?e da bude i raspad sistema, nije tvoj problem, samo je bitno da ti tad ka?e? da je recimo trebalo tačnije, ali da će se raditi po njihovom. Dapače, JO? BOLJE! Uradiće lo?e snimke, neko će im treći skrenuti pa?nju ?ta ne valja, (pa neće moći da krive tebe, jer si ti rekao da ne valja ali je bilo po njihovom) i onda će se vratiti kod tebe u studio da poprave ?to će ih ko?tati odvojeno extra. Jest surovo, ali nerve izgubljene na gluposti ne mo?e? nadoknaditi, čak ni parama.
Iz dosadasnjeg iskustva mogu vam reci da se u vecini slucajeva dogodilo bas ono o cemu Dushan govori. Dakle, treba svakome fino i sa osmehom reci kako stvari stoje, a dozvoliti mu da uradi po svojoj volji, naravno u umetnickom delu. Sto se tehnickog dela tice, a predpostavljam da je za taj deo snimatelj i zaduzen, to treba uraditi besprekorno, jer ce se onda produkcijski i umetnicki nedostaci jos jasnije videti. A onda, eto ih ponovo da poprave nedostatke na koje im je blagovremeno ukazano. Kada ih to bude kostalo, drugacije ce razmisljati, efikasnije raditi i bolje se pripremati za snimanje, narocito za materijal koji sami produciraju. :cool:
Jest surovo, ali nerve izgubljene na gluposti ne možeš nadoknaditi, čak ni parama.
Ovo cu da uramim i da stavim na zid!
Dushan_S
20-08-2007, 08:59 PM
Ovo cu da uramim i da stavim na zid!Eto, pa kad svi imamo slična iskustva! :)
Mada, znam snimatelje koji su imali dobar odnos sa pevacicama......:D
ANITA
21-08-2007, 07:19 AM
Mada, znam snimatelje koji su imali dobar odnos sa pevacicama......:D
O da... ja znam takvih puuuno. U takvoj im je navici nabacivati se snimateljima (i skladateljima), da poneke zaborave kojeg sam roda. :banghead:
Arthur
21-08-2007, 02:03 PM
O da... ja znam takvih puuuno. U takvoj im je navici nabacivati se snimateljima (i skladateljima), da poneke zaborave kojeg sam roda. :banghead:
ko mi kriv kad radim sa kosatim i rosavim klincima.. :banghead:
Bojan5150
31-08-2007, 04:18 AM
Btw,sinoc u Deda Luki su pored nas sjedili neki metalci i uzagreno pricali u svom fazonu.Da nisu to ti?Imali su hercegovacki naglasak.
:)
Ispade mi smoki kad sam vidio ovo.
Nadam se da je Blagoje pojasnio situaciju preko PP.
Premalen grad.
E, ja sam malo pročitao ove tvoje post-ove i zaista nisam siguran da razumem odakle tebi motivacija da se bavi? time čime se bavi?, tj trudom da od go..na napravi? pitu. Nije da mi je snimatelj glavna profesija ali imam drugara koji to radi, pa i u jako niskobud?etnim varijantama, pa sam video kako kod njih stoje stvari.
Ako ti plaćaju po pesmi, snimi da je tonski dobro i namerno ostavi da se raspadaju, tad će se čuti da je do njih a ne snimatelja. Ako plaćaju na sat, vidi da ne pretera? sa popravljanjem jer onda će ti posle pričati iza leđa da si izmi?ljao besne gliste da bi im uzeo pare a i prvi tejkovi su bili navodno dobri.
Dodaću ti nekih detalja o ovome kad se budemo čuli, postoje neka logična obja?njenja ove situacije koja se oslanjaju na karakter snimatelja kojem je nadimak Blagoje (veza sa karakterom?)...
Blags, izvje?tavaj ?ta se de?ava dalje!
Danny Lou
03-09-2007, 07:54 PM
vjerovatno si pocetnik (ili te extra placaju) da radis sa njima. ali racunaj da ce ti to biti referenca za buducnost i ako dozvolis da pjesme koje si uradio izadju tako (laicki) odradjene moze da bude lose za tvoj ugled (ako planiras sa tim da se bavis). necu spominjati ljude koji se bave narodnjacima. i pitamo se sto nema dobrog benda? nece klinci da sjednu i da vjezbaju! treba dupe da oderu da bi na nesto licili a oni prosviraju tri akorda i prave se zvijezde! kada si mi spomenuo tog bubnjara i golgotu sa gitaristom poslao bi ih u tri lijepe. fino ti njima objasni da treba da se uhvate instrumenata i promjene najmanje 3 (zbog izandjalosti) da bi dosli do negdje.
ova mi tema jezi dlake po ledjima... kojih nemam... dobro, imam par na ramenima :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.