PDA

View Full Version : Audio Post za tv sitcom - koji powered plugin system (Due,Uad,Poco) ?

clusterchord
15-08-2007, 01:45 AM
okay ovo je za sad samo ideja kojom se igram. imam ispred sebe 180 epizoda za mix, audio post itd.. i htio bih probati nesto bolje od fkin wavesa..

treba mi osjetno bolje rjesenje za:

transparentni kompresor za dijalog znaci govor. sa mogucnosti sidechaina/duckinga
transparentni eq takodjer za govor
transparentni mastering eq, compresor, i limiter - vise RMSa od RComp/L2 bez plastike i unistavanja snimka..

(napomena: sto se tice multibanda, dosta sam zadovoljan sa L3 kad radi jako lagano do par dB)

ideje, iskustva, preporuke ??

naglasavam da ovdje nije ideja nikakvo debljanje ili dodavanje karaktera koje je toliko bitno u produkciji muzike.

podpitanja: dali rade dobro u Nuendo export varijanti (nema vremena za real-time render). sjecam se davno kad sam radio nesta s UADom da je znalo biti krckova.. (moje iskustvo je minimalno)..

u slucaju UADa cekao bih mozda tu novu verziju s jacim processorom, ako izlazi brzo. ako idem na PoCo FW, jel Firewire400 bus moze da tjera PoCo i RME Fireface800 na istoj zili ?

Max?
Bitch?
Moritz?

zahvaljujem. :cool:

roginator
15-08-2007, 01:54 AM
sve to imas u pro tulsima...oni imaju sve za tv standard , i to je to :p :D :o izustio sam aj ruzan naziv za DAW:o :rotfl: :rotfl: ;)

Max
15-08-2007, 02:10 AM
Evo na brzaka ...... naj eq koji sam probao prilicno transparentan ( za to sto radis ) je Elemental audio eqium ......

1. Ima band ova koli;ko zelis ( ali zaista )

2. Ima jako uzak q ( za skidanje zvizdanja iz sh i alicnih nezgodacija )

3. Mozes da otvoris 10000000000000000000000

Sutra cu da vidim sta pametno da ti predlozim od ostalih ......

Ako radis nahove .... probaj da nadjes vocalign ...... bice ti od koristi

Pozdrav

lesha
15-08-2007, 02:10 AM
transparentni kompresor za dijalog znaci govor. sa mogucnosti sidechaina/duckinga - db audioware sidechain compressor (http://www.db-audioware.com/sidechaincompressor.htm)
transparentni eq takodjer za govor - noname eq (http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?p=2587832)
transparentni mastering eq, compresor, i limiter - vise RMSa od RComp/L2 bez plastike i unistavanja snimka.. - timeworks mastering compressor (http://www.sonictimeworks.com/p_masteringcomp.php) (ume da distorzira ako se pretera, ali je vrlo transparentan)

poz

clusterchord
15-08-2007, 03:12 AM
pitam iskljucivo za powered plugin system, odn. DSP sistem ..

sve sto ste nabrojali stoji do neke mjere - koristio sam to nebrojeno puta. sve od elementala, dB itd. neki put zvuci bolje od wavesa, neki put ne. taj Eqium mi ima neki neprirodan prizvuk, pogotov kad ih koristis puno, stvori se neki "build-up"..

mislio sam da nesto od ovih sprava (uad/poco/duende) moze i bolje od toga, ili ?

Max ti si mi pricao o tom nevjerovatnom master pluginu za PoCo.. sto je s onim "cambridgeima i oxfordima" - nije li to bolje od ovih elemtala i wavesa?

@droginator: nemam vremena sad ucit PT, ali morat cu sjest jednom .. da imam i to u rukavu. kad se nudi samo ta opcija.

btw, ima li netko zadnju verziju dB audioware sidechain compa.. i onog drugog..koja radi?

HeatMan
15-08-2007, 03:42 AM
^pa imash sad i native verzije (chujem) inflatora i slichnih sranja.. meni su pocoovi compovi mnogo dobri.. iskreno, vishe mi se svidjaju i od uadovih.. al to je opet pitanje ukusa.. :?

Max
15-08-2007, 04:11 AM
pitam iskljucivo za powered plugin system, odn. DSP sistem ..

uuuups ..... promaklo mi je ovo .... napisao sam ti od prilike sta meni najvise treba kad radim takve stvari

sve sto ste nabrojali stoji do neke mjere - koristio sam to nebrojeno puta. sve od elementala, dB itd. neki put zvuci bolje od wavesa, neki put ne. taj Eqium mi ima neki neprirodan prizvuk, pogotov kad ih koristis puno, stvori se neki "build-up" ....

Vidis .... ja pa opet build up cujem kod waves a :( .... zato ih vise ne koristim

Max ti si mi pricao o tom nevjerovatnom master pluginu za PoCo.. sto je s onim "cambridgeima i oxfordima" - nije li to bolje od ovih elemtala i wavesa?....

ha ha ha ha MD3 ( my preciousssssss .... :) )

Pa pazi u cemu je stos . Kod tih serija itd .... cesto dobijas stvari prilicno loseg kvaliteta , a i sam rezultat je u sustini zvucno inferioran u odnosu na normalan audio mix .... o stereu i da ne govorim .... cak i ako je stereo .... treba da se drzis usko ....

Tako da nema ni potrebe za nekum mambo jumbo spravama sa ne znam kakvim zvukom ..... jedino sto se tu " trazi " je glasnoca ..... za tu svrhu su se po meni pokazali najbolje Timeworks mastering komp ( limiter ) Sony oxford inflator .... i ponekad L2

Samo zato sto mozes dosta da ih gazis .

UAD limiter i Brickwall2 sa PoCo ( TC 6000 sistema ) mogu da zvuce ovako ili onako ... ali ih ne mozes gaziti ... sto je ovde problem

Onako kako ljudi ovde zahtevaju je da zvuci , glasno , agresivno i brutalno nadrkano ...... ako postignes RMS -7 .... tim bolje :(

A tu vec nema mesta zvuku ...... znas i sam :(

Eto ..... koliko sam pomogao verovatno sam i odmogao .... ali ovo stvarno pricam iz iskustva i mnogo trial 'n error varijanti

Ali eto .... javice se sutra jos neko .... mozda ce imati drugo iskustvo :)

Pozdrav

Color
15-08-2007, 10:48 AM
clusterchord, za 99% AV postprodukcije koja zavrsava na TV-u, sve od alata sto mi je potrebno su Q8, C1, De-Esser i L2. Nema potrebe uopste da za takvu svrhu koristis neke "sprave" sa odredjenim karakterom..

Iz licnog iskustva, sve sto ide na TV, ne pravis NIKADA stereo zezancije, zvukovi i dijalozi obavezno u MONO, eventualno muzika i atmosfere moze u stereo, dinamika mizerna..

MAX, pises da je kod nas jedino vazna glasnoca.... Nemam uopste iskustva sa tim stvarima na nasim prostorima, ali malo mi je to cudno... U vecini zemalja se budze reklame i ogranicene su na -9dB (peak), i to bas iz razloga da bi filmovi i serijali zvucali isto glasno (moze do 0dB) jer koliko toliko moraju da zadrze raspon u dinamici, koji je iz pogleda dramaturgije zvuka, ako govorimo uopste o nekom sound designu, veoma vazan faktor! Zanima me malo detaljnije u vezi ovoga kako je kod nas....Ako te ne mrzi da napises koju rec...

I da li neko moze da mi objasni koji diletanti rade auditoring DVDa koji se mogu kod nas kupiti (uglavnom ovi za 99dinci na kioscima), gde uvek ide reklama na pocetku pa nakon nje meni filma, a reklama odvaljuje od glasnoce, i ajd sto odvaljuju od glasnoce nego je i debelo izoblicena, a film kad krene, otpanjim TV do kraja pa jos nije dovoljno...?!?!?

E da, Vocalign, ok plugin ali tek kad si postsinhrone dijaloge vec mukotrpno namestio pa ih provuces kroz Vocalign, da ih jos malo smesti, inace slabe koristi od njega, pogotovo ako se radi za platno... Onda ti rucna editacija i seckanje po slogovima ne gine, ako ne zelis ofrlje i aljkavo da odradis posao..

Max
15-08-2007, 11:59 AM
MAX, pises da je kod nas jedino vazna glasnoca.... Nemam uopste iskustva sa tim stvarima na nasim prostorima, ali malo mi je to cudno... U vecini zemalja se budze reklame i ogranicene su na -9dB (peak), i to bas iz razloga da bi filmovi i serijali zvucali isto glasno (moze do 0dB) jer koliko toliko moraju da zadrze raspon u dinamici, koji je iz pogleda dramaturgije zvuka, ako govorimo uopste o nekom sound designu, veoma vazan faktor! Zanima me malo detaljnije u vezi ovoga kako je kod nas....Ako te ne mrzi da napises koju rec.....

Naravno da ne mrzi :) ..... Peak je potpuno nerelevantan ..... da li su svi na 0 ili na -9 manje je bitno koliko je bitan RMS .... e sad .... ako pricamo o Peak 0 .... onda cesto RMS nasih reklama idu do -7 db RMS i potpuno su izoblicene , jer klijent hoce glasno .... zato se slazem sa tobom da alati za ovu pricu i ne moraju da budu prefinjeni ...

Pa i sam si mi onomad slao neke tvoje radove da vidimo da li mozemo da nabijemo jos RMS a da zvuci .... i nismo uspeli .....

I da li neko moze da mi objasni koji diletanti rade auditoring DVDa koji se mogu kod nas kupiti (uglavnom ovi za 99dinci na kioscima), gde uvek ide reklama na pocetku pa nakon nje meni filma, a reklama odvaljuje od glasnoce, i ajd sto odvaljuju od glasnoce nego je i debelo izoblicena, a film kad krene, otpanjim TV do kraja pa jos nije dovoljno...?!?!?..

Ne bi verovao , kad bi video .......:banghead:

E da, Vocalign, ok plugin ali tek kad si postsinhrone dijaloge vec mukotrpno namestio pa ih provuces kroz Vocalign, da ih jos malo smesti, inace slabe koristi od njega, pogotovo ako se radi za platno... Onda ti rucna editacija i seckanje po slogovima ne gine, ako ne zelis ofrlje i aljkavo da odradis posao..

Ne bih se slozio .... samo ne smes raditi vise od 10 ak sekundi u cugu ...... pusti glumcu vokal sa seta u slusku ..... i nateraj ga da to ponovi ...... ali naravno upotrebljivo ....propusti kroz vokalajn ..... 2 min posla ....naravno , kad radis dugometrazno .... ode na par nedelja .... a mozes i da seckas ...naravno ( narocito kad u originalu glumac ne isgovori ceo slog :) )

Pozdrav

clusterchord
16-08-2007, 04:44 PM
@Color: sve stima ali nisam ja pitao kako se to radi :) (odradio sam mnogo bre epizoda) vec me zanimalo moze li se i bolje od tog vst standarda.. nisam (potpuno) zadovoljan ni sa jednim eq-om i compom u VST formatu do sada. zamara me ta plastika. trenutno plivam izmedju wavesa i elemntala kako za sta..

hocu rec , cak i kad je signal groblje, bolji kompresor.. zvuci bolje. daklem pomislio sam mozda da avanturom s jednim powercoreom ili necim sl. mogu malo da dignem overall kvalitetu...

znaci koncenzus je da se ne isplati ici na tako nesto za tv audiopost.. zanima me jel to mislite zbog para , ili zato sto nije neki dovoljno veliki pomak u kvaliteti ?

btw postoji li vec Sony Inflator na Native sistemu ? imali negdje krck?

inace ovo ce se raditi na dnevnoj bazi.. odn. imacu po tri dana u tjednu za po 5 epizoda. nema vremena da ja nesto puno namjestam. pozadine, de essing, komp eq, montaza glazbe.. atmo.. mastering i gotovo..

HeatMan
16-08-2007, 04:57 PM
^ja ti rekoh da sam chuo da postoji.. ako nadjesh ***** verziju, zamolio bih te da mi prosledish linak na pm.. :)

hvala

Sale

Color
16-08-2007, 05:25 PM
znaci koncenzus je da se ne isplati ici na tako nesto za tv audiopost.. zanima me jel to mislite zbog para , ili zato sto nije neki dovoljno veliki pomak u kvaliteti ?

Zbog para nije, pogotovo ako radis 180 epizoda, pa da ih radis za kikiriki i suncokret, zaradices 30 i kusur Pocoa ;-)

Pomak u kvalitetu sigurno jeste ali s obzirom na svrhu (TV emitovanje, u boljem slucaju i DVD), nema uopste potrebe za nekim "prefinjenim" alatima.. Meni uvek najvecu muku zadaju vestacki prostori, eventualno bih o tome razmisljao... Ako imas WAVES - EQ, Compressor i Limiter ne bih menjao..

E sad, ako ces sprave koristiti i za muziku, onda sto da ne...

clusterchord
16-08-2007, 05:54 PM
Zbog para nije, pogotovo ako radis 180 epizoda, pa da ih radis za kikiriki i suncokret, zaradices 30 i kusur Pocoa ;-)
heh pa ni toliko, relativno slaba para, al skupit ce se. kao satnica nije lose. glavno da mi ostaje dovoljno vremena u tjednu za druge, glazbene projekte, zato sam i pristao.

Pomak u kvalitetu sigurno jeste ali s obzirom na svrhu (TV emitovanje, u boljem slucaju i DVD), nema uopste potrebe za nekim "prefinjenim" alatima.. Meni uvek najvecu muku zadaju vestacki prostori, eventualno bih o tome razmisljao... Ako imas WAVES - EQ, Compressor i Limiter ne bih menjao..

E sad, ako ces sprave koristiti i za muziku, onda sto da ne...
razumijem. pa koristio bih to i za mjuzu..

za prostore mi odlicno sluzi TC4000, makar neznam kolko ce bit vremena za ozbiljnije zahvate.. npr. kad sam radio jedan film, i poslije nasnimavao njemacku verziju (kad se prodao), uspio sam potpuno imitirati realni prostor sa seta od hrvatskog dijaloga, da bude isti za ?vabe. maltene nije bilo razlike. za take stvari TC je perfektan alat.

alavuk
16-08-2007, 06:14 PM
za tu neku cistinu iz svog minimalnog iskustva bi ti preporucio oxford paket i vozi ,sto manje budzis manje ces imati glavobolje :]]]]]] ili cak na kraju krajeva normalizuj i a u pm :]

Color
19-08-2007, 07:57 PM
Naravno da ne mrzi :) ..... Peak je potpuno nerelevantan ..... da li su svi na 0 ili na -9 manje je bitno koliko je bitan RMS .... e sad .... ako pricamo o Peak 0 .... onda cesto RMS nasih reklama idu do -7 db RMS i potpuno su izoblicene , jer klijent hoce glasno .... zato se slazem sa tobom da alati za ovu pricu i ne moraju da budu prefinjeni ...

Pa i sam si mi onomad slao neke tvoje radove da vidimo da li mozemo da nabijemo jos RMS a da zvuci .... i nismo uspeli .....

Hvala na odgovoru :-) Ali nije mi jasno zasto se ne odredi neki standard u tome!? Barem ne bi covek morao stalno da drzi daljinski u ruci i da stisava i pojacava TV kad dodje blok reklama... A i kad prebacujem sa kanala na kanal, svaki ima drugaciji nivo... Znaci volume dugmici na daljinskom su mi u potpunosti izlizani!!

Ne bi verovao , kad bi video .......:banghead:

Mogu da zamislim, jer to samo gluv covek moze tako da namesti...

Ne bih se slozio .... samo ne smes raditi vise od 10 ak sekundi u cugu ...... pusti glumcu vokal sa seta u slusku ..... i nateraj ga da to ponovi ...... ali naravno upotrebljivo ....propusti kroz vokalajn ..... 2 min posla ....naravno , kad radis dugometrazno .... ode na par nedelja .... a mozes i da seckas ...naravno ( narocito kad u originalu glumac ne isgovori ceo slog :) )

Pozdrav

To je jasno, i kad sam ga isprobavao, radio sam po replikama.. Ipak, nekako mi nije ubrzavao posao. Mozda on uporedjivajuci zvuk moze da namesti isto, ali mi je mnogo puta bolje ispalo rucno namestanje, a druga stvar, vrlo cesto mi izdeformise zvuk.. Ok za TV, ali kad pustis u bioskopu, bole usi.... Ma rucno seckanje je pravi mazohizam :mrgreen:

"7"
19-08-2007, 08:33 PM
Hehe, pa bas je super fora kad napucaju spicu za reklame. Evo na Pinku... ako je film neko sranje ja obavezno zaspim i onda kad pocne spica ja se uhvatim noktima za plafon:D sto je super jer bih inace prespavao na fotelji ;) :D a ovako se lepo naspavam k'o covek u krevetu ;)

zmaj
20-08-2007, 12:26 AM
@Max

Ja koliko znam,Vocalign u native verziji ima neko oganicenje u duzini editovane sekvence za razliku od TDM vezije...za dijaloge prolazi,ali jesi li probao da ga koristis u muzickim projektima (na pratecim,reperima,itd.)?

HeatMan
20-08-2007, 01:17 AM
^tu vocalign radi ki zmaj.. :)

Max
20-08-2007, 12:38 PM
@Max

Ja koliko znam,Vocalign u native verziji ima neko oganicenje u duzini editovane sekvence za razliku od TDM vezije...za dijaloge prolazi,ali jesi li probao da ga koristis u muzickim projektima (na pratecim,reperima,itd.)?

Konstantno ....

Pozdrav

clusterchord
27-08-2007, 11:47 PM
cao ljudi, vezano na ovaj projekt dva pitanjca, malo off-topic ok DSP-a ali gori mi pod nogama... :D

ima li ko stogod dobrih smijehova, za sitcom mi treba ono a la Friends, Seinfeld itd. kad se publika smije.,,??

imam bbc, sony i sound ideas 6000 - tu sam uzeo sto se dalo, al mi je to premalo za viarijacije. sve je nesto prenabrijano, treba mi onih usputnih , smijehova slabijeg intenziteta pa do srednjih. ovih urenbesnih ima ..

i druga stvar, skinuo sam Garritan Jazz Big Band,, ali me nesto jbe njihov Key*** ..rusi se kad treba da ispuca auth..

ima li neko Key*** koji radi za to...? hitno mi je moram predati špicu za seriju u roku par dana, a brassovi su mi sa Vienne (potpuno neprikladni za to) ..

:o:rolleyes::D:D

pozdrav
t

Color
21-02-2008, 12:48 PM
transparentni mastering eq, compresor, i limiter - vise RMSa od RComp/L2 bez plastike i unistavanja snimka..

(napomena: sto se tice multibanda, dosta sam zadovoljan sa L3 kad radi jako lagano do par dB)

ideje, iskustva, preporuke ??

Ne znam koliko ti je jos aktualno i da li si resio pluginove, ja sam za studio uzeo Waves Maxx BCL. Unutra su Renaisance Compressor, MaxxBass i L2, mogu samo da ti kazem da radi odlicno! Na muziku ga jos nisam isprobao detaljno, cekam dobru priliku, ali za mastering zvuka za AV je genijalan!

gregor z
21-02-2008, 07:04 PM
PSP Neon HR + Mastercomp + Xenon.....:D

Zaboravi na dsp karte,.....izlaze iz mode.....i nema tu vise razlike kao nekad....

P.S. dobro sam se prosetao u utorak....hehe....

Arthur
21-02-2008, 10:48 PM
Odradio sam preko 100 epizoda TV sapunice u konstelaciji - REQ2, UAD 1176, Equium, RDesser i sve to u UAD Precission limiter. Meni prija sto se taj limiter moze muski odvaliti, a ne zaklipovati, za razliku od Timeworksa. Inace, ja nisam postavljao sistem, usao sam u ekipu ljudi koji vec rade ovakvom lancu pa sam ga morao prihvatiti. Moj "addition" je bio eqium, i UAD limiter :)
I ja sam primetio da secenje equiumom izazove neke neprirodne posledice, ali nisam siguran dal je to do njega, ili do same cinjenice da se ljudski govor kasapi po notch-evima.
Probao sam i PoCo dynamic EQ, ima odlican zvuk, ali uzasno spor "workflow".
Za prostore uglavnom retko imam vremena da nesto picanim, koristim Sonnox Reverb za "flashback" momente, i Altiverb za ovlazivanje SFX-eva.

Max
21-02-2008, 10:59 PM
. Meni prija sto se taj limiter moze muski odvaliti, a ne zaklipovati, za razliku od Timeworksa..

Moras mi ovo pojasniti ..... Timeworks se moze mnogo vise napanjiti a da ne zaklipuje ..... ako mislis na " crveno " Timeworks pusta 0.3 db i ovako i onako ..... tako da smanji izlaz na - 0.3 db ......

. Inace, ja nisam postavljao sistem, usao sam u ekipu ljudi koji vec rade ovakvom lancu pa sam ga morao prihvatiti. Moj "addition" je bio eqium, i UAD limiter :)
I ja sam primetio da secenje equiumom izazove neke neprirodne posledice, ali nisam siguran dal je to do njega, ili do same cinjenice da se ljudski govor kasapi po notch-evima.

Ja to cujem kod svih soft eq a ...... osim linear phase ...... to je pocelo jako da me opterecuje :(

Pozdrav

Arthur
21-02-2008, 11:05 PM
u sustini, da se ne lazemo, nisam probavao timeworksa na seriji, ali jesam jaako mnogo na muzici, i poenta je u tome da se on uopste "moze" zaklipovati, za razliku od Precission-a . Bilo je momenata (scena 6.aprilskog bombardovanja) gde jednostavno mora da se desi abnormalna limitacija da scena ne bi bila duplo tisa od obicne diajolske, i tu je precission odlicno odradio posao.
Doduse, uzasno ume da ubije semplove explozija, al tu sam patentirao resenje - Waves API 2500, treshold, ratio i output gain do kraja, attack po zelji, i PUCAJ. Napravi neku sjajnu distorziju u tom prvom attacku da je cak ni 15dB redukcije Precission Limiter-a ne moze "smoriti" i i dalje zvuci "zastrasujuce"..

Arthur
21-02-2008, 11:06 PM
ee, a pricaj mi jos o toj linear phase ekvalizaciji ? :P

Max
21-02-2008, 11:10 PM
ee, a pricaj mi jos o toj linear phase ekvalizaciji ? :P

Ne kapiram ......

Zezas se ...ili .....:confused:

Pozdrav

Max
21-02-2008, 11:13 PM
u sustini, da se ne lazemo, nisam probavao timeworksa na seriji, ali jesam jaako mnogo na muzici, i poenta je u tome da se on uopste "moze" zaklipovati, za razliku od Precission-a . Bilo je momenata (scena 6.aprilskog bombardovanja) gde jednostavno mora da se desi abnormalna limitacija da scena ne bi bila duplo tisa od obicne diajolske, i tu je precission odlicno odradio posao.
Doduse, uzasno ume da ubije semplove explozija, al tu sam patentirao resenje - Waves API 2500, treshold, ratio i output gain do kraja, attack po zelji, i PUCAJ. Napravi neku sjajnu distorziju u tom prvom attacku da je cak ni 15dB redukcije Precission Limiter-a ne moze "smoriti" i i dalje zvuci "zastrasujuce"..

Ni ovo ne kapiram ..... precision moze na perkusivnim instrumentima da skida i po 10 db i da izlazi sasvim prirodan zvuk ...... uspevao sam odredjene pesme da teram do - 7 db u refrenima ( bez distorzija ) i nije se osecalo uopste da je napanjeno dok ne proveris RMS ..... a precission cujem posle 3 db skidanja ...... ila je ne radim nesto dobro ..... ili ti ....

Pozdrav

Arthur
21-02-2008, 11:29 PM
bem li ga, nema neke filozofije, jednostavno sam iskustveno to primetio. Ubija mi explozije i to muski :( A za Timeworks znam da radi super, obilato ga zloupotrebljavam u muzici. Ajd probacu ga i na seriji, sad si me zainteresovao.
E sto linear-a tice, stvarno ne znam nista o tome tako da sloboodno baci koju rec na forumu.

Max
21-02-2008, 11:40 PM
bem li ga, nema neke filozofije, jednostavno sam iskustveno to primetio. Ubija mi explozije i to muski :( A za Timeworks znam da radi super, obilato ga zloupotrebljavam u muzici. Ajd probacu ga i na seriji, sad si me zainteresovao. .

I ti si sad mene zainteresovao u kontra pravcu ..... a ja se bas bavim limiterima dosta .... a postujem UAD plagove i moram priznati da sam se prilicno razocarao u precission .... nekako mekan ..... probacu ga ponovo .....

E sto linear-a tice, stvarno ne znam nista o tome tako da sloboodno baci koju rec na forumu.

Pa poceo sam da primecujem na lose snimljenim hi hatovima ili recimo na timpanima ...... skines tu zvonjavu sa notchom .... npr na 250 Hz .... i onda jasno cujes peakove na 500 i 1000 Hz .... koje moras da skidas ...... a pre toga ih nije bilo

Posle sam to poceo da cujem svuda ...... a koliko znam , normalni eq ovi i rade po principu pomeranja faza ......

Trenutno ..... kad radim ozbiljnije projekte ..... trudim se da na bitnijim kanalima koristim dinamicke eq ove ..... koji rade po principu multibanda ....... nema tih artefakata ..... a pri tome je super sto kad odredjenih frekvencija koje si podesio za skidanje , nema .... onda din eq i ne radi ..... pa sve ostalo zvuci prirodnije .....

Pozdrav

Arthur
21-02-2008, 11:52 PM
ma slazem se ja za preciziona za muziku. Samo naglasavam da ta njegova mekoca/smorenost ne smetaju dijalozima toliko, a opet ima zahvalnu sposobnost podnosenja velikog pritiska bez distorzije. Ponekad imam hrabrosti da ga stavim na master za muziku ali tek posto timeworks prethodno pojede sve sto moze, pa ako mi jos fali glasnoce, ukradem jos koji decibel na stetu punch-a, gde i kad smem.

e sad, jedini dinamicki eq koji znam je onaj sa PoCo-a, jel ima jos neki? I nestrpljiv sam da probam da njim izbegnem poplavu novih notcheva za koje sam do sad bio ubedjen da su samo posledice prestanka maskiranja osnovnih harmonika, tojest, da su svo vreme bili tu dok nisam isekao "glavnu stvar"..

Max
22-02-2008, 12:13 AM
Sonalksis ..... proveri na sajtu ..... ali nisu ni iz bliza precizni kao PoCo ..... koji je po meni najprecizniji ..... ne znam koliko usko moze da se podesi waves c4 , ali i to treba probati ......

Pozdrav