PDA

View Full Version : Alesis MK2 vs. AR (Don Solaris/Boggy thread)

Don Solaris
12-08-2007, 02:53 PM
Vezano za Alesis Mk2 Active - ili sam ja nešto krivo postavio u prostoru ili su ti zvučnici jako loši.

Evo konkretno relativne jačine signala po Hertzima. Zvuk sam generirao sa AF Signal Gen (http://ftp.nluug.nl/simtel/win95/musmisc/AFSignalGen.exe).

20 mrtvo
30 nula
40 nešto malo
50 ok
60 ok
70 slabo (ovisi kako se pomaknem u prostoru - pojača se)
80-110 ok
120 pojačanje 15 dB (užas)
130 ok
140 pojačanje 20 dB (katastrofa i skroz iritantno za slušati!!!)
150 ok

Uopće mi nije jasno u čemu je problem. Postavio sam zvučnike u prostoru točno po uputama. Kako se pomičeš ljevo - desno između njih tako neke frekvencije nestaju, druge se pojavljuju, na nekim mjestima se neke frekvencije uopće ne čuju.

Znam da je u pitanju fazno pojačanje i fazno poništenje, ali nemam pojma kako da to rješim. Ja sam inaće odrasao uz stvarno vrhunske zvučnike Acoustic Research 150 W. To su pravi, veliki zvučnici s početka 80-tih koji su stajali na podu i ma gdje god se ti micao, zvuk je uvjek bio TU. A ova mala govna, čim se pomakneš, gotovo.

Nemam pojma šta da radim. Probati ću ovo što je Silicon napravio, da ih zatvorim - nagurati ću krpe unutra pa ponoviti ove testove gore.

roginator
12-08-2007, 02:55 PM
probaj malo sobu tretirat ;)

Don Solaris
12-08-2007, 02:57 PM
probaj malo sobu tretirat ;)

To je ta ista soba gdje su Acoustic Research radili bez greške.

lesha
12-08-2007, 04:40 PM
Vezano za Alesis Mk2 Active - ili sam ja nešto krivo postavio u prostoru ili su ti zvučnici jako loši.

sto se tice divljanja frekvencija i meni se slicno desavalo sa alesisima, a i sada sa adam a7, tako da verujem da je to do akustike i pozicioniranja, mada sam mnogo srecniji sadasnjom varijantom sto se samog zvuka tice.

silicon science
12-08-2007, 05:04 PM
sto se tice divljanja frekvencija i meni se slicno desavalo sa alesisima, a i sada sa adam a7, tako da verujem da je to do akustike i pozicioniranja, mada sam mnogo srecniji sadasnjom varijantom sto se samog zvuka tice.

Ih, pa Adami su super kutije. Bolje od toga mi ne bi trebalo... Jednog dana ih pazarim sigurno:hyper:

Don Solaris
12-08-2007, 06:47 PM
Hmm.. evo sada sam ih razvozao po cjeloj sobi i ništa. Nula bodova. Uvjek skače frekva ili na 110 ili na 120 Hz. Fakat mi nije jasno. Potom sam odspojio stereo i stavio svaki zvučnik posebno. Mislim da je to definitivno do samog zvučnika, a ne do faznog poništavanja, pošto svaki zvučnik zasebno daje iste performanse tj. anomalije da budem konkretan. Čak sam ih stavio i na pod, da vidim jel do akustike.

Eto, tako valjda i bude za tih 500 evri, ne može bolje. Budem probao na servis odnjeti one stare Acoustic Research - zvučnici rade, samo treba one gume na njima zamjenit. Definitivno 10 puta bolji.

Ovi monitori... to je onako, vjerovatno da producent može da vidi kako će zvučat na low end opremi.

lesha
12-08-2007, 06:54 PM
i ja sam na alesisima imao problem priblizno na toj frekvenciji, tako da je verovatno do zvucnika.

Don Solaris
12-08-2007, 08:07 PM
Imam srećom na kartici real time notch filter za takve stvari, i čak se nešto da napravit, ali onda treba svaki puta isljučit kad radim na slušalice, a svako malo radim i na jednom i na drugom. Gnjavaža do besvjesti.

Odoh ja tražit servisera za AR, pa fino da imam onaj topli zvuk s kraja 70-tih. To gdje god staviš - dobro zvuči.

boggy
12-08-2007, 08:58 PM
Vezano za Alesis Mk2 Active - ili sam ja ne?to krivo postavio u prostoru ili su ti zvučnici jako lo?i.

Evo konkretno relativne jačine signala po Hertzima. Zvuk sam generirao sa AF Signal Gen (http://ftp.nluug.nl/simtel/win95/musmisc/AFSignalGen.exe).

20 mrtvo
30 nula
40 ne?to malo
50 ok
60 ok
70 slabo (ovisi kako se pomaknem u prostoru - pojača se)
80-110 ok
120 pojačanje 15 dB (u?as)
130 ok
140 pojačanje 20 dB (katastrofa i skroz iritantno za slu?ati!!!)
150 ok

Uopće mi nije jasno u čemu je problem. Postavio sam zvučnike u prostoru točno po uputama. Kako se pomiče? ljevo - desno između njih tako neke frekvencije nestaju, druge se pojavljuju, na nekim mjestima se neke frekvencije uopće ne čuju.

Znam da je u pitanju fazno pojačanje i fazno poni?tenje, ali nemam pojma kako da to rje?im. Ja sam inaće odrasao uz stvarno vrhunske zvučnike Acoustic Research 150 W. To su pravi, veliki zvučnici s početka 80-tih koji su stajali na podu i ma gdje god se ti micao, zvuk je uvjek bio TU. A ova mala govna, čim se pomakne?, gotovo.

Nemam pojma ?ta da radim. Probati ću ovo ?to je Silicon napravio, da ih zatvorim - nagurati ću krpe unutra pa ponoviti ove testove gore.

Sta da ti kazem... upravo si premerio stojece talase po sobi i to na usi... svaka cast. Moraces to da sredjujes, ako ti smeta...

Da li je taj AR bio kompresioni? Imao je "rupu"?

pozdrav

bogi

Don Solaris
12-08-2007, 09:13 PM
Ne, to su ti oni stari zvučnici, te?ki 30 kg, veliki, imaju bass i tweeter. Nema rupa. Kući?te od iverice i drveta i sl.

Inače fantastičan zvuk. To je definitivno jedna od top 5 firmi u svijetu bila tada. Ali oti?le gume nakon 25 godina. Navodno da to nitko vi?e ne popravlja...

boggy
12-08-2007, 09:20 PM
Ne, to su ti oni stari zvučnici, teški 30 kg, veliki, imaju bass i tweeter. Nema rupa. Kućište od iverice i drveta i sl.

Inače fantastičan zvuk. To je definitivno jedna od top 5 firmi u svijetu bila tada. Ali otišle gume nakon 25 godina. Navodno da to nitko više ne popravlja...

Imas ih jos? Potrazi po netu... proveri koji ti je drajver unutra... moze se desiti da nadjes original vesanje... NOS

Cekaj, tebi je vesanje bilo penasto ili gumeno.. penasto se raspadne... posle desetak godina... samo od sebe.....

Da... ti zvucnici manje teraju sobu da divlja... ali su "tanji" u bassu od tih tvojih novih "drekavaca"... bez uvrede ;)

pozdrav

bogi

lesha
12-08-2007, 09:21 PM
Ali otišle gume nakon 25 godina. Navodno da to nitko više ne popravlja...

mislim da nije problem zameniti gume, tako sam ja na mojim akai zvucnicima iz '79, samo nadji dobrog majstora.

boggy
12-08-2007, 09:25 PM
mislim da nije problem zameniti gume, tako sam ja na mojim akai zvucnicima iz '79, samo nadji dobrog majstora.

Lesho... ta guma nije estetska zavrzlama... jer utice na parametre drajvera....

TACNO je, da dobri majstori imaju te gume za skoro svaku velicinu/precnik drajvera... ali to nije jedini parametar... masa i elasticnost su isto bitne... kao i materijal... nisu sve gume iste.

Ja sam to radio sa svojim starim Philips trosistemcima... imali su penu... pa se raspala... odneo do majstora... i sada super izgleda, ali to vise nije taj zvucnik...

NARAVNO, ako to nije neki BITAN zvucnik... onda je svejedno... stavi sta hoces.

pozdrav

bogi

Don Solaris
12-08-2007, 09:29 PM
Cekaj, tebi je vesanje bilo penasto ili gumeno.. penasto se raspadne... posle desetak godina... samo od sebe.....
Obična guma. Ali treba i membrane malo sredit.

Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, pošto me zanimalo šta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van.

Da... ti zvucnici manje teraju sobu da divlja... ali su "tanji" u bassu od tih tvojih novih "drekavaca"... bez uvrede ;)
Obrnuto je. Ti stari zvučnici osim što imaju potpuno linearan bass, on ide skroz do 20 Hz. A na ovim Alesisovim, ispod 40 bass ne postoji, i još k tome na 120 je iritantan do besvjesti - i to je problem večine malih zvučnika, baš te frekvencije između 100-200 Hz. Točno po zvuku čuješ da dolazi iz nekog malog zvučnika.

A kada na onu staru mrcinu staviš sweep od 20-200 Hz, ma to nema greške, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta!

boggy
12-08-2007, 09:41 PM
Obična guma. Ali treba i membrane malo sredit.

Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, po?to me zanimalo ?ta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van.

uvukla ti se "prasnjava kapa" odnosno dust cap?
to moze spenadlom pazljivo da se izvuce... mada bolje nemoj nista da diras
ne smeta mu to, jedino estetika.
Na tweeteru to mozes usisivacem za prasinu...

Obrnuto je. Ti stari zvučnici osim ?to imaju potpuno linearan bass, on ide skroz do 20 Hz.

Jes... i to je razlika izmedju kompresionih (acoustic suspension su to zvali u AR, i to je vrlo slicno, ako se dobro secam) i "reflex" kutija...

Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom....

S obzirom da soba uvek ima shelving low pass filter od poslednje rezonantne frekvencije nanize, i ako uzmes karakteristiku svojih AR-ova.... to se, grubo receno, skoro "poravna"... ne idealno... ali dovoljno da steknes osecaj da je mnogo bolje....

A HP filter 4. reda, nista zivo ne moze u prirodi poravnati...

A na ovim Alesisovim, ispod 40 bass ne postoji, i jo? k tome na 120 je iritantan do besvjesti - i to je problem večine malih zvučnika, ba? te frekvencije između 100-200 Hz. Točno po zvuku čuje? da dolazi iz nekog malog zvučnika.

Hm... znam... trosistemci su skupi... ovako im napravis bass vestacki... bude jeftinije... i narod kupuje...

A kada na onu staru mrcinu stavi? sweep od 20-200 Hz, ma to nema gre?ke, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta!

To je vec uticaj kompresionih zvucnika na sobu, u odnosu na bass reflex... koji mi je poznat... ali sad je situacija "nema se para"...

pozdrav

bogi

Don Solaris
12-08-2007, 10:15 PM
Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom....
Sigurno da filter ima veze sa time, ali ja mislim da je najveći problem sama dimenzija sub-a. Jer na ovim Alesisovim zvučnicima su akustičke latice u prostoru jako male i jako oštre. Ta oštrina je problem - pomakneš se pola metra i gotovo, imaš fazno poništavanje, ništa ne čuješ na toj frekvi, a na onoj drugoj zato dobiješ 10 dB i sl. Za razliku od toga, veliki sub imati će puno širu laticu i fokus - pa dobiješ veću difuznost i bolju popunjenost prostora.

Možda sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus.

boggy
12-08-2007, 10:40 PM
Sigurno da filter ima veze sa time, ali ja mislim da je najveći problem sama dimenzija sub-a. Jer na ovim Alesisovim zvučnicima su akustičke latice u prostoru jako male i jako o?tre. Ta o?trina je problem - pomakne? se pola metra i gotovo, ima? fazno poni?tavanje, ni?ta ne čuje? na toj frekvi, a na onoj drugoj zato dobije? 10 dB i sl. Za razliku od toga, veliki sub imati će puno ?iru laticu i fokus - pa dobije? veću difuznost i bolju popunjenost prostora.

Mo?da sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus.

Kada radimo akustiku kod nekog, pozicioniranje monitora zna da traje satima.... (pomazemo se i mernim mikrofonom) uz cestu premetacinu studijskog namestaja... tako da znam o cemu pricas.

Ovo sto nazivas "filtrom" je "prirodna" karakteristika zvucnika... znaci akusticki filter...

Sto se tice osetljivosti na pomeranje... da, to je jedna od bitnih karakteristika dobrog zvucnika... a to je sto glatkija bocna karakteristika...
sto zavisi od kompletne konstrukcije... a manje od svake komponente ponaosob

pozdrav

bogi

Don Solaris
13-08-2007, 08:10 AM
Eh, ja ba? trenutno i nisam kvalificiran da radim akustiku. Mislim da mi se desno uvo prehladilo pa trenutno ne čujem na njega. Odoh kod lečnika po antibiotike.

:rotfl:

http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon4.gif EDIT: Ma kakva prehlada. Obično začepljenje. Svakom glazbeniku preporučam da ode kod lječnika i tra?i ispiranje u?iju. Razlika nevjerovatna! Sada će mi prvo trebati neko vreme da se prilagodim na novo stanje. Ljudi odite obavite to - traje 10 minuta.

Samo da razjasnim, ovo nije či?čenje u?iju kao ?to kući čistite sa ?tapićima. Ovo je komplet či?ćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne mo?ete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao ?ta je sve iza?lo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim vi?e ako se bavite glazbom.

silicon science
13-08-2007, 11:10 PM
Eh, ja baš trenutno i nisam kvalificiran da radim akustiku. Mislim da mi se desno uvo prehladilo pa trenutno ne čujem na njega. Odoh kod lečnika po antibiotike.

:rotfl:

http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon4.gif EDIT: Ma kakva prehlada. Obično začepljenje. Svakom glazbeniku preporučam da ode kod lječnika i traži ispiranje ušiju. Razlika nevjerovatna! Sada će mi prvo trebati neko vreme da se prilagodim na novo stanje. Ljudi odite obavite to - traje 10 minuta.

Samo da razjasnim, ovo nije čiščenje ušiju kao što kući čistite sa štapićima. Ovo je komplet čišćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne možete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao šta je sve izašlo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim više ako se bavite glazbom.

Meni je frka od vode u usima. Ozbiljno. A znam da bi trebalo to uraditi, i ja imam ta zaceoljenja s vremena na vreme...

boggy
14-08-2007, 03:02 AM
Evo clusterchord,

prebacih ih kao regularne postove iz "vijura"... sorry na off-topicu... :)

pozdrav

bogi

ANITA
14-08-2007, 08:09 AM
Ja se još uvijek ne mogu načuditi kako samo uopće ikad mogla raditi na Alesisima... ali kad ne znaš za bolje, dobro je.

zvincic
16-08-2007, 02:29 AM
http://www.rumski.com/forum/images/rublack/icons/icon4.gif EDIT: Ma kakva prehlada. Obično začepljenje. Svakom glazbeniku preporučam da ode kod lječnika i tra?i ispiranje u?iju. Razlika nevjerovatna! Sada će mi prvo trebati neko vreme da se prilagodim na novo stanje. Ljudi odite obavite to - traje 10 minuta.

Samo da razjasnim, ovo nije či?čenje u?iju kao ?to kući čistite sa ?tapićima. Ovo je komplet či?ćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne mo?ete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao ?ta je sve iza?lo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim vi?e ako se bavite glazbom.

vidis, meni jedan ORL specijalist rece da za usi nema gore stvari od tog ambulantnog ispiranja i onih tuljaca za ciscenje.
po njemu ona smola u usima nije tamo bez veze....kontam, covjek je specijalista, valjda zna o cemu prica :banghead:

SumAnuT
19-08-2007, 08:39 PM
Ta smola te cuva da bube ne udju unutra, jer ima za njih odbojan miris ... za drugu korist od te smole na nisam cuo?

"7"
19-08-2007, 09:00 PM
vidis, meni jedan ORL specijalist rece da za usi nema gore stvari od tog ambulantnog ispiranja i onih tuljaca za ciscenje.
po njemu ona smola u usima nije tamo bez veze....kontam, covjek je specijalista, valjda zna o cemu prica :banghead:

Ma taj verovatno ima sto godina... isto kao sto kazu da se treba kupati jednom nedeljno:o ili cak mesecno :o :o :o jer se koza ne znam... ljusti... *ebem li ga:banghead: ... pa onda ne treba ni zube da peremo, jer mozda hrana i treba da ostaje tu ;) :D , i posle wc-a... samo se navuces i gotovo... sta tu da se trosi neki toalet papir... a i nije zdravo... celuloza i sl.;) :D

zmaj
20-08-2007, 12:13 AM
Tacno...ali vremenom te smole nastane previse pa smeta i mora da se cisti...inace sve na telu covekovom je tu iz nekog razloga (obrve,dlake u nosu,slepo crevo,...,itd.) ali jbga,kada dlaka izadje 2 cm iz nosa,naravno da ces je skratiti...:rotfl: isto je i sa smolom u usima...

zvincic
20-08-2007, 02:25 AM
Ma taj verovatno ima sto godina...

dapace, srednje tridesete...

@sumanut
covjek je ORL specijalist, valjda zna malo vise od mene i tebe... :banghead:

alen
20-08-2007, 03:42 AM
uvukla ti se "prasnjava kapa" odnosno dust cap?
to moze spenadlom pazljivo da se izvuce... mada bolje nemoj nista da diras
ne smeta mu to, jedino estetika.
Na tweeteru to mozes usisivacem za prasinu...

VIdeo sam jednom davno kod jednog matorog servisera foru kako je izvukao tu "kapicu".Komad najlona za pecanje,na jedan kraj se kapne kap super lepka i dotaknes "kapicu sa njim.Kad lepak "uhvati" povuses lagano i eto ga "kao nov"....

boggy
20-08-2007, 09:39 AM
VIdeo sam jednom davno kod jednog matorog servisera foru kako je izvukao tu "kapicu".Komad najlona za pecanje,na jedan kraj se kapne kap super lepka i dotaknes "kapicu sa njim.Kad lepak "uhvati" povuses lagano i eto ga "kao nov"....

jes vala... moze i tako...

A ako si trapav :p , u jednom slucaju ces dobiti rupu na dustcap, a u drugom (preveliki) komad lepka koga ne mozes (ne smes) skinuti...

Sta god... samo pazljivo... ;)

hvala alen! :)

pozdrav

bogi

Tribal_kg
20-08-2007, 12:03 PM
Ma taj verovatno ima sto godina... isto kao sto kazu da se treba kupati jednom nedeljno:o ili cak mesecno :o :o :o jer se koza ne znam... ljusti... *ebem li ga:banghead: ... pa onda ne treba ni zube da peremo, jer mozda hrana i treba da ostaje tu ;) :D , i posle wc-a... samo se navuces i gotovo... sta tu da se trosi neki toalet papir... a i nije zdravo... celuloza i sl.;) :D

Zapravo,ovo za tushiranje sam i ja cuo.Mislim da nije imalo veze sa kozom.Koliko se secam,ja sam gledao u nekoj emisiji naucnog karaktera i rekli su da nije preporucljivo cesto tusiranje (npr. 2 puta na dan tokom leta jer retko ko ce zimi da toliko tusira :)) jer kao ona vrela para lose utice na mozak.Sad,meni je to delovalo smesno,u fazonu:"Ljudi,ne kupajte se.Lepse je sa smradom." ali ko ce ga znati,mozda i ima nekog smisla.

alen
20-08-2007, 12:59 PM
Zapravo,ovo za tushiranje sam i ja cuo.Mislim da nije imalo veze sa kozom.Koliko se secam,ja sam gledao u nekoj emisiji naucnog karaktera i rekli su da nije preporucljivo cesto tusiranje ......

Da,ali jedini nacin da se isteraju "Dzinovi" je kupanje cistom vodom..Tako barem kazu u SHUTKI....:D