PDA

View Full Version : Modular Diy

roginator
13-08-2007, 10:38 PM
ja sam mislio da krenemo modul po modul....

Definitivno sam za MOTM FORMAT....jednostavan , a ne bi ga trebali niti sitom crtat..
naime na plastificiranom ALUMINIJU ..lako se gravira...ja sebi tako radim rackove i to je OPAKO...a ako netko oce moze poslije sve te gravurte ispunit Bijelim emailom ...I to izgleda Bomba (nije pre skupo)

LINK za orginalne Moog Knobove imam..Swiss made...tamo sam kupio zamjenske za svoj MINIMOOG..
PCB Dizajner samo ceka neku sitnu pinku I ako cemo radit to ozbiljno ...MARKOVAC u ZG je odlican za to...+ na 10 i vise se isplati!!!

trnutno imam desetak ssm 2056 ali se lako nabavi jos (ubijemo koji poly six ili poly61):hyper: :hyper: :hyper:

tamo ima i ssm 2044 njih imam cca 6 komada viska

pa za pocetak nije lose...

Bilo bi dobro krenut od kabineta i PSU...

Da vidim koliko je zainteresiranih pa da pocnemo OZBILJNO!!!!

silicon science
13-08-2007, 10:43 PM
ja sam mislio da krenemo modul po modul....

Definitivno sam za MOTM FORMAT....jednostavan , a ne bi ga trebali niti sitom crtat..
naime na plastificiranom ALUMINIJU ..lako se gravira...ja sebi tako radim rackove i to je OPAKO...a ako netko oce moze poslije sve te gravurte ispunit Bijelim emailom ...I to izgleda Bomba (nije pre skupo)

LINK za orginalne Moog Knobove imam..Swiss made...tamo sam kupio zamjenske za svoj MINIMOOG..
PCB Dizajner samo ceka neku sitnu pinku I ako cemo radit to ozbiljno ...MARKOVAC u ZG je odlican za to...+ na 10 i vise se isplati!!!

trnutno imam desetak ssm 2056 ali se lako nabavi jos (ubijemo koji poly six ili poly61):hyper: :hyper: :hyper:

tamo ima i ssm 2044 njih imam cca 6 komada viska

pa za pocetak nije lose...

Bilo bi dobro krenut od kabineta i PSU...

Da vidim koliko je zainteresiranih pa da pocnemo OZBILJNO!!!!

Ja sam zainteresovan ali mi moras "prevesti" na obican jezik, jer nisam toliko strucan. Znaci, sklapa se modular? Super. Daj okvirno neke cene i tako to. Koliko para na kraju sve to izadje? Znas i sam da se interesujem za nabaviti neku ozbiljnu analognu spravu. Preporucio si mi Voyagera.

silicon science
13-08-2007, 10:53 PM
Ja sam zainteresovan ali mi moras "prevesti" na obican jezik, jer nisam toliko strucan. Znaci, sklapa se modular? Super. Daj okvirno neke cene i tako to. Koliko para na kraju sve to izadje? Znas i sam da se interesujem za nabaviti neku ozbiljnu analognu spravu. Preporucio si mi Voyagera.

I MIDI bi bio pozeljan, ako moze u toj varijanti.:)

mirzaa
13-08-2007, 11:01 PM
sve to super ali meni u krivo vrijeme. mo?da za kojih pola godine se i ja uključim. za to vrijeme vas pratim i podr?avam u ideju. ajme zakon!

silicon science
13-08-2007, 11:03 PM
sve to super ali meni u krivo vrijeme. možda za kojih pola godine se i ja uključim. za to vrijeme vas pratim i podržavam u ideju. ajme zakon!

Ja sam jako zagrejan:hyper: , samo da vidimo koja je cifra u pitanju? Barem okvrno-stotinak evra gore-dole u hodu nije frka iskalkulisati:)

roginator
13-08-2007, 11:41 PM
pa ovako

moram sjesti i napravit neku kalkulaciju
ali bilo bi ok krenuti od KABINETA
varijanta je znaci MOTM format..tako da ubuduce lakse nadogradimo sistem jer se za taj format stvarno puno radi..

MOTM, DIGISOUND 80 http://www.digisound80.co.uk/digisound/ , lako se uklopi formant....i ostali DIY

MOTM DESIGN --- taj format za sve module..standardizirat pa polako
http://www.wiseguysynth.com/larry/motm/830/Image221.jpg

drveni kabinet se moze kupit na netu, ali neisplati se zbog cijena....

treba ga napravit u GARAZI ;)

primjeri
http://www.synthtech.com/images/synth_of_doom.jpg

http://www.synthtech.com/images/bigmotm.jpg

http://www.synthtech.com/images/motmskb.jpg

ako sami radite ovakav kabinet ovisno o velicini moze kostat od 50 do 100 EURA....

a ako je razlika mala bolje napravit veci pa poslije kad bude para trpat module unutra...jer to je STANDARD!!!!!!!

evo kako jeftin kabinet preporucuje synthesizers.com

ovakakv kabinet ne moze kostat cise od 20 Eura!!!!!!
http://www.synthesizers.com/diycabinet.html

ajde jos neki prijedlozi...KABINET JE POCETAK""""

zatim stavka 2 je PSU..aka POWER PLANT
standard je +/- 15 v i +5 v...

preporucam KALSIKU E trafo cca 100w-150w ...takav trafo kosta oko 20 eura + porez u ZG i da se narucit u elektrosklopu ( hmmm mozda i manje ako je kolicina)

a jedan of mojih prijedloga za PSU je formantov PBC PSU...jednostavan , stabilan i EFIKASAN..TRPI VELIKA OPTERECENJA zahvaljujuci 2n3055 tranzistorima...drugim rijecima OLD SKOOL RULEZ

trafo i PSU PCB treba mountati u metalnu kupiju ili kad se pricvrsti na drvenom kabinetu na njega obuci metalni cover ...(zbog radi smetnji, interferencija ...)

za opciju 2 moze posluzit neki stari raskomadani polysix ili slican sint koji ima odlican PSU -/+15 v i +5 v...naravno taj PSU obavezno rekapirat....

za rekaping i generalno u modularu PREPORUCAM panasonic FC ili FM audio elkace!!!! ili drugi brand name...ovih ima u farnell, RS, Mouser.....ebay

cijena PSU nebi smijhela preci
trafo 22 eur + PCB 15 Eur + dijelovi 30 eur + sitnice 10 eur..znaci do 70tak eura.. ako neko ima opciju 2 za psu to ga kosta par eura rekapinga ;)

ocemo li dalje???????

silicon science
13-08-2007, 11:58 PM
pa ovako...........

Ocemo ocemo ocemo ocemo:hyper: :hyper: :hyper:

roginator
14-08-2007, 12:02 AM
ajde silicon da se skupi ekipa pa idemo dalje...
sve sam malo razradio...sve je ultra jenostavno i u par mjeseci bez previse bacanja para sve si sami mozemo napravit!!!!

silicon science
14-08-2007, 12:05 AM
ajde silicon da se skupi ekipa pa idemo dalje...
sve sam malo razradio...sve je ultra jenostavno i u par mjeseci bez previse bacanja para sve si sami mozemo napravit!!!!

Ajde. Cekamo zainteresovane.. Ako ih bude:(
A ako ih ne bude?
BTW. Saljem ti sutra DVD po dogovoru;)

roginator
14-08-2007, 12:08 AM
cuj ja cu radit sebi modular 100 % jer imam gotove formant module i digisound nekih 6 komada ...pa mi treba veliki kabinet i ostal omozemo zajedno..
treba nas 10tak!!!! ajde da vidimo koliko ima zainteresiranik....

na kraj krajeva...cijeli sint nebi smio kostat s ovih 6 modula (BASIC) preko 500-600 eura

mirzaa
14-08-2007, 12:10 AM
digisound80 koristi jako puno CEM-ove koji ko?taju uhuhuhuhu puno. po 40$ komad. al to se zakon čipovi :) http://www.synthtech.com/testcart/

MOTM format je za mene overkill. to mi je fakat ogromno i veliko. nemam ja kuda sa tim. tako da sam odlučio ići na frackrack format sa bananama (Serge). ako će bit modula sa normaliziranim konektorima nekako ću se već snać...ili male jackove ili banana + switch... lako za to..to ću u hodu sredit kad dođem do toga.

@roginator
sve 5, idemo dalje :)

silicon science
14-08-2007, 12:14 AM
cuj ja cu radit sebi modular 100 % jer imam gotove formant module i digisound nekih 6 komada ...pa mi treba veliki kabinet i ostal omozemo zajedno..
treba nas 10tak!!!! ajde da vidimo koliko ima zainteresiranik....

na kraj krajeva...cijeli sint nebi smio kostat s ovih 6 modula (BASIC) preko 500-600 eura

10-ak:o . Uf, ne verujem bas. Al aj da ne budem "ptica zloslutnica", videcemo. Ja sam svakako 100% ZA. Ajd koliko god nas bude da radimo. Isplativo je... Ne znam da li tebi odgovara ako nas bude samo dvojica?

silicon science
14-08-2007, 12:16 AM
E, da. Ja bih isao na najmanju mogucu varijantu, jer nemam bas prostora. Kolika je dimenzija te najmanje opcije. Barem okvirno ako znas?

roginator
14-08-2007, 12:20 AM
wisina 6HE sirina 14 HE dubina oko 5 HE

eto

ja nemam namjeru radit PORTABELU :D :D :D

MODULAR JE SAMO AKO JE VELIK I MASIVAN I VELIKI KNOBOVI, 6,3 bananosi....

silicon science
14-08-2007, 12:25 AM
wisina 6HE sirina 14 HE dubina oko 5 HE

eto

ja nemam namjeru radit PORTABELU :D :D :D

MODULAR JE SAMO AKO JE VELIK I MASIVAN I VELIKI KNOBOVI, 6,3 bananosi....

Izvini Rogina, HE je u CM koliko? Jebiga kad sam neobavesten:banghead:

mirzaa
14-08-2007, 12:29 AM
MODULAR JE SAMO AKO JE VELIK I MASIVAN I VELIKI KNOBOVI, 6,3 bananosi.... :D dobra dobra
i ako ima? sobu vi?ka di ga mo?e? smjestit.
a vid ljepote :P
http://www.serge-fans.com/IMAGES/serge3panel.jpg

roginator
14-08-2007, 12:30 AM
mislim da je 1 HE...43 mm

silicon science
14-08-2007, 12:40 AM

Nije to ni tako veliko:) Ajd da vidimo ima li jos zainteresovanih pa da vidimo sta cemo. Ajd napravi neku kalkulaciju pa da vidimo koji je kesh u pitanju. Odo da zajashim SH 101 dok je jos kod mene. Sviram simultano njega i JUNO-60 i puno mi je tvrdji i agresivniji 101. JUNO je dosta meksi. Jebi ga, VCO je to:)

boggy
14-08-2007, 03:22 AM

bio si blizu :) 44mm ;)

pozdrav

bogi

gregor z
14-08-2007, 10:27 AM
JA SAM ZA!

Par ideja:

Mislim da bi system morao imat dva razlicita filtera - jedan low pass i jedan MULTIMODE , slicno ko na System 100m ili Andromedi

VCOji bi mogli imat soft/hard sync

Envelopes - reverse polarity

MIDI - ne trebam

Zasad to .....lets proceed.....pitat cu ja jo? par likova u LJ ako su zainteresirani....

roginator
14-08-2007, 11:26 AM
OK..onaj moj prijedlog je za BASIC MODULAR 2x vco, 2x EG, LP VCF, 2 LFO , Noise, MIXER i VCA u 6 modula.....

a onda mozemo kroz neko vreme nabrijavat masinu ....mislim da je najbolje polako krenut!!!!!!!

ja sam za za jos pUUUUNO MODULA...ali BASIC je bitan....zato sam i preporucio jace napajanje ...radi dodavanja modula!!!!!!!

@ Don....did si ajde i ti u deal ....sto nas je vise..prica ce bit jeftinija...

roginator
14-08-2007, 11:27 AM
KASNIJE MOZEMO LAKO DODAT

MULTIMODE VCF s 3320
LAG Processore
VISE VCOa
LADDER VCF
i recimo RING i S&H

ili ih kupimo u MOTM formatu gotove

silicon science
14-08-2007, 11:35 AM
KASNIJE MOZEMO LAKO DODAT

MULTIMODE VCF s 3320
LAG Processore
VISE VCOa
LADDER VCF
i recimo RING i S&H

ili ih kupimo u MOTM formatu gotove

Basic za pocetak je super. Reci mi jer ima midi opcija u toj prici. Nije neophodan ali sto da ne ako moze.

gregor z
14-08-2007, 11:48 AM
o.k., slazem se.....idemo polako.....

roginator
14-08-2007, 08:44 PM
midi nije problem ..imam sve za slozit POLYDAC...ali to je daleka buducnost!!!!

Don Solaris
14-08-2007, 09:21 PM
Mene pozovite kada vam bude trebao ring modulator.

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

http://machines.hyperreal.org/categories/DIY/schematics/AD633.ringmod.gif

roginator
14-08-2007, 10:29 PM
ZA RINGMODULATOR JE POTREBNO DVOJE :p

clusterchord
14-08-2007, 10:40 PM
moj prijedlog: ma kreni prvo sa multimode 3320. vecina ljudi ima sprave sa nekim, kakvim takvim 24dB lowpassom. a 3320 u multimode-u zuvci - svjetski. i nema ga bas nigdje osim na Synthexu.

za envelope predlazem da ostnes na transzistorskim. najjeftinije su i brze od 2056. raskopavat polysixe mi bas ne zvuci kao dobar plan za vise komada.

sto se formata tice, ja ostajem na fracrac, ili eventualno par modula na eurorack. (daklem mini jack, 3U). nemam mjesta vise ionako..

ali volio bih jedan takav 3320 multimode filter u frac verziji.

sare
15-08-2007, 09:44 PM
Roginator, super ideja!!

Zasad to .....lets proceed.....pitat cu ja jo? par likova u LJ ako su zainteresirani....

ok, I JA SAM ZA!!

+1 za ring modulator, multimode filter i sample&hold.
Sta se mene tice MIDI moze kao bonus.

Slazem se sa "idimo polako" i ovih nekoliko osnovnih modula bit ce ok !!

roginator
15-08-2007, 10:12 PM
odlicno ...

za sada smo

GREGOR Z
SILICON
SARE
i JA

MOZDA BABICA NAGOVORIMO....

jos 2-3 covjeka i konkretizirat cemo s Rijeci na Dijela.....

SUPER

AJDE DON, RELIS, MIRZA, CALCULATOR........

clusterchord
15-08-2007, 10:31 PM
ne znam , znas da sam se ja opekao na DIY-u.. (ssl-ovi koje nikako da dovrsim).

a i preferiram diskretni sistem. bazirati modular na (ipak) skupim chipovima , kojih vise nema u izobilju.. nekako mi nije privlacno. makar volim ja i CEM, a pogotovo SSM sound..

to cemo na kavi. treba vidit koji je timeframe, i koliko bre ce to sve da kosta.

roginator
15-08-2007, 10:35 PM
OK LUSTERU-C :D

mozda sam sutra troju in da JAZZ 4 some kofein ;)

silicon science
15-08-2007, 11:25 PM
OK LUSTERU-C :D

mozda sam sutra troju in da JAZZ 4 some kofein ;)

Ja sam 100% ZA Ali, treba iskalkulisati cenu. Ne bih da udjem u prichu, pa posle da kazem: skupo mi je. Volim da kad nesto odlucim i pochnem, to i realizujem. A i krajnje je vreme da si nabavim ozbiljnu masinu. Nord Lead 2 svakako ide na tender, tako da pochetnu lovu imam:D
E da, i kako cemo to da realizujemo. Prilicno smo udaljeni, a i na moju pomoc ne mozes racunati jer nemam blage veze o elektronici. Jedino kuciste mogu i moram ja napraviti, tj. moj stolar, jer zivim na 3. spratu i od alata imam jedan shrafciger:(

mirzaa
16-08-2007, 12:05 PM
ja sam u gabuli sa lovom. tako da fakat nemrem sada. al na kraju krajeva ak će se radit grupna kupovina PCB-a onda to nebi trebalo bit preskupo..a gradit to mogu kad stigne financijski povoljnije razdoblje..
jel znaš otprilike kolko bi bila cijena jedne pločice?

Calculator
16-08-2007, 01:59 PM
I ja sam definitivno za! :)
:D

silicon science
16-08-2007, 02:21 PM
@ Roginator
Jer imas neku okvirnu kalkulaciju o finalnoj ceni? Zanima me jako:hyper:

roginator
16-08-2007, 06:12 PM
evo ovako...PCB po komadu nebi smio preci cca 12 eura + shipping na kolicini od 10 komada

to znaci da ce manja kolicina vise kostat----

moj prvi prijedlog je FORMANTOV PSU ........

probajte sami iskalkulirati cijene lokalno.....trafo je ovdje ako ih narucimo na malo cca 5 komada oko 210 kuna = 30 Eura....100W...jaci...vise

ja sam sebi napravio CIJELI PSU...slike u slijedecem postu!!!!!

znaci PCB populiran svim dijelovima ...cca ispadne 240 kuna
trafo ispadne do 210 kuna
te Hladilo i 3 komada 2N3055 oko 100 kuna!!!!!!!

posla za ca 90 minuta ili ako ste nspretni 3 sata

znaci cijeli PSU cca 600 Kuna ...= 80 Eura

mozemo ovako napravit

-KIT URADI SAM ...sve u paketu...LEMILICU U RUKE I RADIT 90EURA + DOSTAVA
-GOTOV PSU u PAKETU 120 EURA DOSTAVA
- PCB + TRAFO 47 EURA + DOSTAVA

inace synthesizers,com ovakav PSU naplacuje 50$ + shiping iz USA

MINIMALNO NAS MORA BITI 5 za PCBe i trafoe....

ajde u red i izrazite zelje!!!!!!

prvi krug pocinje....
ja sam narucio Drvo za kabinet, a VI?????

roginator
16-08-2007, 06:18 PM
s obzirom da ja imam nesto gotovih PCBA.....evo mog PSU PCB...ovo je original!!!!!iz 80 te

zaboravih ..na cifru ako zelite dodajte i 7 eura za cover PSUa i trafoa!!!!!!http://web.vip.hr/roginator.vip/FORMANTMODULARPSU.jpg

silicon science
16-08-2007, 06:21 PM
Ja se ne snalazim u svemu ovome. Naruchivanju i odabiru jer sam poprilicno laik. A mi posao mi ne dozvoljave. tj. namam vremena. Meni bi vise odgovaralo da ispostavis cenu za tvoj rad. tj. ruke i da dobijem gotov proizvod (bez kabineta, naravno). Sve to ako je moguce, tj. ako ti imas vremena. Osnovne module za pochetak, naravno.

roginator
16-08-2007, 06:53 PM
ok

za one koji ne znaju...puno

GOTOV PSU u PAKETU 120 EURA + DOSTAVA

silicon science
16-08-2007, 07:03 PM
ok

Okej. Super...
Sta dalje?

roginator
16-08-2007, 07:42 PM
idemo na PSU ... da do 15.9 svi imamo PSU....

slijedeci je klon EMU diskretnog Modular VCOa...
prvo psu i kabineti da se mozemo igrat....
ovaj tjedan trebamo skupit 5 ljudi za PSU....da narucim sve!!!! a ne da se 100x maltretiramo!!!!

ajde babic i DON!!!! mislim da bi ovo trebalo biti donu interesantbo ovo je BASIC za synth programing!!!!

Ivo koji ce sve lemit je naoruzan LEMILICOM!!!!;)

mirzaa
16-08-2007, 07:55 PM
PSU već imam tako da sam za sada out.
za vco se dogovorimo kad dođe vrijeme.

roginator
16-08-2007, 10:33 PM
malo radim kalkulacije....

SSM 2044 VCF modul ..recimo bi u finalu kostao
KIT varijanta 75 eura
sastavljen 100 eura

VCA (Polyfusion Discrette)
Kit varijanta 65 Eura
sastavljen 90 eura

ili ako bi isli na DUAL VCA..znaci 25% vise

DUAL ADSR: (Diskretan) (mozda bi isli na SSM 2056 sto bi kostalo cca 30% vise)

Kit varijanta 100 eura
Sastavljen 125 eura

triple LFO ( Digisound 80 style) 3 LFOa sa po 4 waveforma

KIT Varijanta 70 eura
Sastavljen 95 Eura

i naravno VCO (diskretni ) emulator modular CLONE
moram malo sijest i to izracunat...

cijene modula gore su za bazi 4-5 komada...cijena bi drasticno mogla past s kolicinama...ali mi izgleda da nas je tu 3-4 interesenata pa emo morat racunat na ove cijene!!!!!

prosijek je modul po cca 100 eura +/- jedino bi VCO trebao biti malo skuplji..cca 40 %

roginator
16-08-2007, 10:42 PM
http://tellun.com/motm/darmok/20060108/Darmok_2006_17m.jpg

THE MOTM MODULAR

sare
17-08-2007, 06:06 AM
To znaci 550-600 eura za sestavljene module (za nas sa dvije lijeve ruke :p )

cijene modula gore su za bazi 4-5 komada...cijena bi drasticno mogla past s kolicinama...ali mi izgleda da nas je tu 3-4 interesenata pa emo morat racunat na ove cijene!!!!!

Ajde momci sigurno vas ima jos koji bi voljeli imati modular za male pare!!
550 eura (ili manje) nije neka strasna lova...

mirzaa
17-08-2007, 01:31 PM
@roginator
jer farnell, kod nas altpro, daje popust na količinu? da je npr. na +100 artikala ni?a cijena.

edit: sad sam vidio da ne. damn. :(

clusterchord
17-08-2007, 02:08 PM
mislim da bi svi trebali racunati odmah na dual VCO sistem, to dize mogucnosti sistema barem 10 puta. detuning, oktave, oscilator sync, cross modulacije itd itd itd..

predlazem slijedecu varijaciju na Roginatorovu osnovu:

2 x emulator VCO
dual VCA dikretan
2 x ADSR diskretan (2056 ADSR se moze poslije dodati kao treci, CV ADSR po potrebi)
LFO board

24dB Ladder Filter - bilo pcb od Oakleya, Motma, ili nekog treceg.. moze i original emulatorov ili moogov dizajn.

LAG processor

to je po setupu vec maltene mali modularni minimoog ili arp oddysey..

samo nabacujem ideje..

roginator
17-08-2007, 02:43 PM
moze sve to ali imaj na umu da ladder poskupljuje proizvodnju vcf skoro 100%

lag processor je oko 80 tak eura...
diskretni ADSR nije problem!!!!!

ETHO!!!!!!

Don Solaris
17-08-2007, 06:41 PM
Drugovi,

Zaboravio sam vam reći. Vlasnik sam barem dviju knjiga koje bi (možda) mogle pomoći:

-- Oscillator circuits (186 strana)
-- Practical oscillator handbook (248 strana)
-- Oscilatori (naša domaća knjiga)

Budem pogledao jel ima koji VCO unutra. Onako napamet znam da ima hrpa DCO-a.

Inače imam još brdo knjiga iz elektrotehnike. Evo tu je popis sa slikama koji sam stavio na site opservatorija Višnjan:

http://www.astro.hr/ucionica/ostalo/knjige/elteh.htm

Ako nekom nešto treba.... imam kopirku na poslu. :mrgreen:

gregor z
20-08-2007, 09:28 AM
......Roginator, ajde stavi neki nacrt za PSU na forum, ako je to klasicni design bez nekakvih ezotericnih komponenti ja bih uzeo samo PCB.
Imam jo? puno materiala koji mi le?i i ceka da se upotrebi.....

Inace sam ti ja od oktobra nadalje svaki tjedan u zagrebu pa mogu i nabavit koje komponente iz EU, ako zatreba......:rolleyes:

Pozdrav,

Gregor

Don Solaris
20-08-2007, 10:27 AM
ok

Nego...ako je +5 i -5 / +12 i -12 jel mo?e da su uzme od računala? Onaj kvalitetni ?ta ima FCC licencu (da ne stvara interference). To se nađe za bagatelu (d?aba). Raskopa ga se, i makne se ventilator koji mu vi?e neće trebati.

Znam...znam... lupam bezveze. Ali valjalo je poku?ati. :mrgreen:

boggy
20-08-2007, 10:45 AM
Nego...ako je +5 i -5 / +12 i -12 jel može da su uzme od računala? Onaj kvalitetni....

NE! :o :rolleyes:

Znam...znam... lupam bezveze. Ali valjalo je pokušati.

:p

pozdrav

bogi

ANITA
20-08-2007, 12:06 PM
Ja ne znam za koji će mi k sve ovo... i to me svi pitaju, ali nešto me vuče (pa ću razlog valjda saznat kasnije..hehe).... uglavnom, ja ću razmisliti i javiti da li bi se i ja uključila u ovu investiciju. Ali da sve radi netko drugi (naravno plaćeno).

Minimalno i maximalno (pretpostavka) moram uložiti - koliko?

roginator
20-08-2007, 06:42 PM
evo mene...veceras cu dignuti shemu PCBa.....

+5 i +/- 15 v

boggy hvala...navrijeme si Donu rekao neeeeeeeeeeeeee:D :D :D

inace bih ja

imam posla preko glave ali veceras cu vam dati sve glede PSU i neku jos kalkulacijicu!!!*!!!

Damir

roginator
20-08-2007, 08:56 PM
Evo shematike PSU....

odabrao sam ovo jer je takav dizajn PSU a klasika iz vremena analogije..stabilan, snazan i jednostavan za samogradnju...manje vise svi dijelovi za sastavit ovakav PSU su nabavljivi i u Armeniji , Urugvaju i sl :D

pa tu na prostorima EX YU nije problem...sve ovo proizvodile su ISKRA, RIZ, Ei ...:D :D

no salu na stranu ovo je BASIC za dobar PSU..

evo shematika

http://web.vip.hr/roginator.vip/FormantPSU.jpg

ovo je moj PSU...PCB sam kupio na ebay..prije x vremena!!

http://web.vip.hr/roginator.vip/FORMANTMODULARPSU.jpg

roginator
20-08-2007, 09:00 PM
@ gregor...moze znaci i kava u ZG...ja zovem !!!!

@ anita...manje vise znam koliko ce to kostat...ne manje od 600 eura, ne vise od 700 za BASIC SISTEM..ako ga budes sama sastavljala!! ruke su tu dodatni trosak

gregor z
21-08-2007, 06:06 PM
@ gregor...moze znaci i kava u ZG...ja zovem !!!!

Dogovoreno! Javim kad dolazim.....

A za power supply bi ja uzeo samo PCB....imam dobrih starih 3055 (i 3771) - + 723 puno naokolo.....to je još uvijek standard za PSU.....prvi sam napravio za CB stanicu vec 1986 po elektor nacrtu........:D:rotfl:

roginator
21-08-2007, 08:05 PM
OK cimni me na 00 385 91 722-7085

gregor z
06-09-2007, 08:45 AM
15.9 je veoma blizu......:D

Idemo li dalje sa tim ili smo na pauzi?:beer:

Pozdrav,

Gregor

roginator
06-09-2007, 04:25 PM
pa nije do mene..problem je sto nas je 3-4 zainteresiranih..fale jos 2-3

BTW ja svoje sastavljam

pozzz

Damir

mirzaa
06-04-2008, 07:57 PM
hej modularni ljudi.
kako napreduji va?i sistemi?
ja uz svoj mali soundlab zavr?io Klee sekvencer: http://electro-music.com/forum/index.php?f=155

malo sam (puno) pokro buchlu..a ?ta? kad mi se svidja :D
u izradi mi je kabinet.
sljedi vco (xr2206), vcf (yusynth minimoog clone) i vca (neki klasični low part count dizajn)
ajl kip ju posted

milos
07-04-2008, 04:47 PM
Dobro zvuce Yusynth moduli,a jel komplikovano to sastaviti?

mirzaa
07-04-2008, 06:31 PM
meni nije :)
ovisi koliko znanja i spretnosti na tom području ima? (lemljenje uglavnom).
yusynth je super dokumentiran tako da nije problem.
skupi? djelove, izjetka? pločicu i zalemi?.

sare
08-04-2008, 10:00 PM
ja prosiravam svoj system 100m sa novim DIYmodulima.

za 7 dana stize mi MOTM 440 (ssm2040 filter), kojeg cu ubaciti u repliku system 100m modula za kojeg sam vec napravio design. kutija i front panel za modul trebali bi biti gotovi za 10-14 dana.

shema i photoshop modula kojeg cu nazvati m440 (jer je to u biti motm440 preraden za 100m) :

3363

sledeci je Steiner-Parker Synthacon filter. ovaj ima nekoliko preradene originalne sheme. ovo je pravi DIY modul jer sam sve napravio od pocetka - stampao PCB, trazio shematike itd...
evo sheme za ovog - nazvat cu ga m128 (originalan 100m filter je m120 a znam, da su radili variacije m12o i nazvali jih verovatno m123 ili m124... tako, da se odlucio za 128)

3364

Bas danas sem na evilBayu nabavio i drugi 100m cabinet u kojeg cu ubacit m440 i m128 a ostat ce mi jos nekoliko mesta za druge module - imam jos nekoliko ideja za nove module koji ce dodati weird factor (ala: cv summing, gate delay itd...) u moj modular system a prvo trebam zavrsiti ova dva...

:grin:

roginator
09-04-2008, 11:41 PM
a otkuda ti prednji paneli imas li koji za prodat????

sare
10-04-2008, 08:21 AM
a otkuda ti prednji paneli imas li koji za prodat????

prijetelj od mog starog mi radi panele. covjek je vrlo vrlo pedantan! koje panele trazis?

roginator
10-04-2008, 08:54 AM
ajde mi daj neki telefon da te nazovem ( na PM)

mirzaa
10-04-2008, 09:52 AM
kad si kod panela,
rogina; gdje graviraš u plastiku?
spominjo si to a meni se sviđa ideja.

mirzaa
10-04-2008, 05:00 PM
za?to plastika,
zato jer sam probao drukčije rije?iti grafiku na panelu.
prvo sam isprinto na sivi papir.
pa ljepilom u spreju naljepio na panel pa lakiro sa bezbojnim lakom dva tri puta.
super je izgledalo u početku.
sada se taj papir na nekim mjestima počeo odljepljivati i stvaraju se mjehurići zraka unutra pa izgleda ko da ima brda i doline.
uglavnom ispalo je cheap i trash.
zato bi htio plastiku da izdgleda "BOMBA"
al mislim da ovoga neću skidat dolje i opet sav taj "strap wiring" panela radit.
nek stoji tako. lo-fi

sare
10-04-2008, 06:43 PM
super design mirzaa! hip hop/sci-fi style... bar meni izgleda tako

clusterchord
16-04-2008, 06:58 PM
prijetelj od mog starog mi radi panele. covjek je vrlo vrlo pedantan! koje panele trazis?

a otkud ti originalni slideri od 100m za ove nove module ?

inace strasna ideja. 2040 je zakon. a ovo je diskretni klone od MOTM-a. nisam ga cuo bas puno ali kazu da je vrlo blizak originalu.

znaci kupio si MOTM440 u kitu, ili vec slozen ali bez prednjeg panela?

roginator
16-04-2008, 10:38 PM

inace strasna ideja. 2040 je zakon. a ovo je diskretni klone od MOTM-a. nisam ga cuo bas puno ali kazu da je vrlo blizak originalu.

ima slidera za kupit na ebay.com......

pojave se s vremena na vreme vidjao sam ih

sare
17-04-2008, 09:28 PM

jucer sam dobio iz USA robu od MOTM. Kupio sam PCB kit i chip set sa SSM chipovima i jednim tempco resistorom kojeg je tesko pronaci...
Isplati se vise nego slozen. Kad nabvim i sve ostale djelove platim lemljenje i napravim kutiju + sitotisk+bojanje kosta manje nego gotov originalan MOTM modul sa front panelom.

slider capse narucio sam iz hong konga... jeftini su ovi kinezi :D

Demosi od motm440 koje sam ja cuo bacili su me na guzu!! :mase::drums:

100m je super synth, bas danas sam razgovarao sa kolegom (gregor z- koji ima isto 100m) kako ovaj sint ubija i rastura...
ali ipak ima jedna stvar koja nije najbolja - a to je filter. dobar je ali malo dosadan, za neke stvari je super...
inace ja u nekim situcijama kad mi treba malo mastnija i debelija boja filtera, furam 100m u micromoog filter (koji je navodno isti kao minimoog filter). micromoog filter frekvenciju moguce je kontolirati sa CV inputom u kojeg stavim output iz 100m ADSR envelope i tako imam filter koji nije samo staticki nego se odziva na envelopu. ovim putem bar malo prosirim spektar zvuka...

jedva cekam da dodam i motm filter. 100% cu stavit na rumski demose kad bode sve gotovo.
treba mi jos neki multimode VCF tako da sam odlucio da napravim modificiran Steiner-Parker Synthacon filter...
a nekog dana mozda jos CV summing modul, voltage intvert, env follow modul i jos neki drugi "weirdo factor" moduli

clusterchord
18-04-2008, 01:14 AM
ok sad mi nije nista jasno, spominjes i SSM i MOTM... sto se kosi s cinjenicom da MOTM440 je diskretno izveden KLON od SSM2040, daklem unutra nema SSM2040 chipa, vec je napravljen pomocu tranzistora, otpornika itd..

to je poznata stvar za MOTM, sam Paul Schrieber je rekao da ne moze imati produkt baziran na nepostojecem analog chipu (ne proizvodi se skoro pa 30 godina i vrlo je rijedak), tako da se odlucio pribliziti tom zvuku sa revers inzinjeringom.

sad me zbunjuje to sto kazes da si dobio SSM chip unutra ?

jeli moguce da si bas dobio neku nesluzbenu verziju kita sa 2040, jer Paul zna imati nesto SSM-ova s vremena na vrijeme ali ih prodaje posebno kao rezervni dio za sinteve. ne radi MOTM s njima. (ja sam kupio par 2040 od njega).

roginator
18-04-2008, 02:03 AM
mozda su si smanjili muku i nabavili neku kolicinu 2040 pa sada umjesto 4 sata modul urade za 1 sat posla
:D :D :D :D :D :D :D :D :D

sare
18-04-2008, 10:29 AM
ok sad mi nije nista jasno, spominjes i SSM i MOTM... sto se kosi s cinjenicom da MOTM440 je diskretno izveden KLON od SSM2040, daklem unutra nema SSM2040 chipa, vec je napravljen pomocu tranzistora, otpornika itd..

sad me zbunjuje to sto kazes da si dobio SSM chip unutra ?

jeli moguce da si bas dobio neku nesluzbenu verziju kita sa 2040, jer Paul zna imati nesto SSM-ova s vremena na vrijeme ali ih prodaje posebno kao rezervni dio za sinteve. ne radi MOTM s njima. (ja sam kupio par 2040 od njega).

4 x SSM2210 matched NPNs
5 x SSM2220 matched PNPs

jel jasno sad? :D

roginator
18-04-2008, 03:08 PM
jasno ..znaci upareni Sklopovi za bolji feedback ;)

clusterchord
19-04-2008, 12:59 AM
4 x SSM2210 matched NPNs
5 x SSM2220 matched PNPs

jel jasno sad? :D

jest. :da:

koliko te kostao total MOTM pcb+dijelovi, ako mogu znat?

inace, ja bih volio naci dobar DIY dizajn koji koristi bas original SSM2040, jer ih imam nekoliko. ali ne samo u standard lowpassu, vec u multimode-u, jer 2040 to moze (!!), za razliku od kasnijih inkarnacija (2044, 2045, 0247) koji su samo lowpass.

btw, za one koji nisu upoznati s tim filterom, to je iz serije analog chipova koji je razvio E-MU potkraj 70tih i vise manje koristen je jedino u tadasnjim e-mu modularima i originalnom Prophetu 5. SSM je bio samo masovni proizvodjač, dizajner je bio Dave Rossum (EMU).

evo kako zvuci, u par varijanti (self oscilacija, filter fm, pad sweep i sl):

P5Rev2_liquid_selfoscilation (http://www.babic.com/SYN/P5/P5Rev2_liquid_selfoscilation.mp3)
P5Rev2_1974 (http://www.babic.com/SYN/P5/P5Rev2_1974.mp3)
P5Rev2_ommadawn_pad (http://www.babic.com/SYN/P5/P5Rev2_ommadawn_pad.mp3)

Don Solaris
19-04-2008, 06:54 AM
Pitanje za znalce:

Drugar iz firme (nekad davno imao Jupiter 4, PPG & stuff) gradio bi modular. Odlučio se za MOTM. Jel se to kvalitetom zvuka isplati u tom rangu para? Znam da ima dosta firmi koje rade module. Ali ne znam u kojem je rangu MOTM - koje su prednosti, koji su nedostaci. Ako mo?e koji koristan savjet.

On to skoro uzima, pa bi to zapravo bio vjerovatno bio prvi modular u Hrvatskoj. 8-) Rang para bi za početak bio $2.5k. A kasnije bude polagano "zidao". :grin:

sare
19-04-2008, 12:45 PM
Clusteru, imas PM!

sare
19-04-2008, 01:18 PM
Pitanje za znalce:

Drugar iz firme (nekad davno imao Jupiter 4, PPG & stuff) gradio bi modular. Odlučio se za MOTM. Jel se to kvalitetom zvuka isplati u tom rangu para? Znam da ima dosta firmi koje rade module. Ali ne znam u kojem je rangu MOTM - koje su prednosti, koji su nedostaci. Ako može koji koristan savjet.

On to skoro uzima, pa bi to zapravo bio vjerovatno bio prvi modular u Hrvatskoj. 8-) Rang para bi za početak bio $2.5k. A kasnije bude polagano "zidao". :grin:

MOTM je dobar (imaju super filtere: MS-20 klon, CS-80 klon, triple resonator ala Korg Ps3100/3300 klon) ali bi VCO uzeo od neke druge firme jer ljudi koji imaju motm VCO kazu, da su previse eksaktni i sterilni (Paul Schreiber koji u stvari je MOTM i designira module, opsednut je ekzaktnostjom a to kad dodzemo do VCOjeva nije uvjek nesto sta bi muzicar htio imat).

-MOTM VCO je kao klon moog 912B VCOja
-OAKLEY VCO je vrlo dobar klon Minimoog VCOja (to bi ja uzeo). Oakleya ima u "MOTM formatu" - http://www.aurk24.dsl.pipex.com//krisp1/price.htm

-PLAN B ima sound ala Buchla (kazu da je kvalitet izradnje los, isto neki kazu i za COTK)

ako ima tvoj drugar puno puno puno strpljenja, da ceka na module da jih izrade onda ima naravno i drugih i (kao) boljih varianta ala COTK, koji rade ultra moog clonove! (ali cekat ce godinu dana) Cyndustries (cekat ce vise nego godinu :D) ...

za mene jedna od najboljih stvari kod mudular syntha je mogucnost, da kombiniras module.

tako ti mislim ja, a naravno svako ima svoju preferencu VCO sounda i ideju sta bi sa modular synthom radio.

Don Solaris
19-04-2008, 03:00 PM
ali bi VCO uzeo od neke druge firme jer ljudi koji imaju motm VCO kazu, da su previse eksaktni i sterilni (Paul Schreiber koji u stvari je MOTM i designira module, opsednut je ekzaktnostjom a to kad dodzemo do VCOjeva nije uvjek nesto sta bi muzicar htio imat).

Ovo je i meni odmah upalo u oči. Naime frend je hvalio kako imaju vrhunski VCO koji ima savr?en pitch sa odstupanjem od svega nekih 0.1% ili tako nekako, a ja sam mu rekao da to ba? i nije tako "dobro". Da je puno bolje da oscilator nije sav?en i da ima drifta.

clusterchord
19-04-2008, 08:21 PM
ako se ima love, MOTM svakako preporucam. vco jest prilicno tocan, i nema mi bas puno veze sa 901 odnosno 921 koji dobro poznajem. ali po demosima koje sam cuo zvuci MOCNO. ne moze se rec. samo sistem s jednim VCO-om radi takav bas da se svi voyageri, lphatty, i slicni mogu sakriti. strava.

ako frend ima nekog da mu to slaze, vise se isplati kupovati u kitu, i jos po mogucnosti ne platiti carinu na to ;)

uz to ja bih mu prepourcio da zaokruzi MOTM, sa par modela iz OAKLEY serije. pogotovo State Variable Fitler , multimode a la S.E.M. . to MOTM nema u ponudi a zvuci fenomenalno. to i ladder filter svaki respektabilni modular treba imati.

od MOTMa takodjer GX diode filter (koji nisam cuo u MOTM verziji), ali ako zvuci kao pravi (svirao sam ga na SY-2) onda je to pre*ebeno. HP/LP sa toliko organicnim, zivahnim zvukom, i nestabilnom rezonancom koja stalno nesto "kuha", da nemozes vjerovati.

btw, OAKLEY je klon zadnje (trece) verzije minimooga, odn. "new oscillator board". ne od originala. agresivniji i fokusiraniji zvuk, dok su stariji topliji i meksi. prvi mini je nesto a la 921 moog modular vco, a srednji iliti "old oscillator board" je negdje izmedju.

Shricke
19-04-2008, 10:40 PM
Pozdrav svima!

Kao prvo zahvaljujem Done što se tako brineš za mene!
Eto je se pokušavam nakon dugih 12 godina vratiti u ono što mi je nekad značilo sve,ali nikad nije kasno(nadam se).
Ja sam dakle taj drug o kome Don govori koji je što pod njegovim utjecajem a što pod krizom srednjih godina odlučio ono malo para šta još ima prije nego mi uleti kredit na 30 godina za kuću :banghead: ostvariti neke svoje snove.
Polako si slažem setup(JD990 i Emu 4x su sletili :))i nakon neuspjelog pokušaja da kupim novu andromedu te tražeći onaj pravi zvuk modular sistem mi se učinio kao dobar izbor.(da nisma prodao PPG 2.2 za 500 dm sada bi bilo lakše :banghead:)

Motm mi se sviđa što zbog kvalitete izrade,a isto tako zbog dimenzija.
Gleda sam i Cynthia modele i oduševilo me je zero-oscilator te Oakley moduli koji su motm formata.
Livewire afg i Plan B zvuče prehebeno samo me odbija taj eurorack format.
Nekako mi se to doima presitnim...možda sam u krivu.
E sad zanima me dali postoji mogučnost da se ti moduli ubace u postojeći MOTM setup ili moram nabavljati zasebna napajanja za njih?

Uglavnom imam još brdo pitanja pa da vam ne spamam forume sa svojim n00b pitanjima,brijem da ču tražiti broj od Dona pa malo zagnjaviti Roginu ili Clustera kad uzmognete vremena.:wink:

roginator
19-04-2008, 10:47 PM
Dobrodosao i javi se slobodno

Don Solaris
19-04-2008, 10:50 PM
ako frend ima nekog da mu to slaze, vise se isplati kupovati u kitu, i jos po mogucnosti ne platiti carinu na to

Eh. On je odlučio kupit gotovo i full platit carinu. Ajd, barem im je shipping besplatan preko jedne određene cifre......

Don Solaris
19-04-2008, 11:35 PM
Polako si sla?em setup(JD990 i Emu 4x su sletili :))

Zna se tko mu je preporučio JD-990, i tko će ga u ponedjeljak na poslu prepraviti sa 110V na 230V. Srećom, Shricke mi je unaprijed platio jednim odličnim sendvičem od piletine, po?to čovjek zna da sam kompletno bankrotirao do 01.08. (ovo nije za*ebancija)

Livewire afg i Plan B zvuče prehebeno samo me odbija taj eurorack format. Nekako mi se to doima presitnim...mo?da sam u krivu.Pogotovo kada ima? 6 fadera jedan ispod drugog. Ali ima i to svojih prednosti. Jednim prstom mo?e? ?arafit dva potenciometra u isto vrijeme u različitim smjerovima. :rotfl:

Gleda sam i Cynthia modele i odu?evilo me je zero-oscilator te Oakley moduli koji su motm formata.
Pa ljepo sam ti rekao da je zero oscilator totalno bolesna stvar! :wink: To ubode? i rije?io si sav FM a moći će? raditi i zvončiće sa DX-7. :grin: Zapravo Tubular Bell (http://www.synthmania.com/Yamaha%20DX7/Audio/INT/INT26%20TUB%20BELLS.mp3) sa DX-7 zvuči skroz lijepo, a ja ga znam slo?it od dva opreatora.

U svakom slučaju moći će? odsvirati "Do They Know It's Christmas Time" u monofonoj verziji. :rotfl:

Shricke
20-04-2008, 12:51 AM
Hvala Rogina na dobroj volji!

Done...ti če? na tanko do 1.8.2008 a ja do 1.8 2038 pa ti vidi :banghead:.
Kada si tako izračuna? ja svaki mjesec Volksbanci jedan Jupiter 6 :ups: i tako 30 godina!! A sve to da bi mi ?ena mogla kvocat....heh
A ti če? uskoro moći odsvurati "Jump" u svim mogućim varijantama :rotfl:
I kada malo bolje pogleda?...ti si taj koji bi trebao pucati na modulare a ne ja.Jedino če ti uskoro trebati malo vi?e prostora, kada ti sve ono stigne!!
(ili misli? dr?at na balkonu?:))
?to se tiče MOTM kitova...koliko sam sku?io uglavnom ih vi?e ne rade...samo 3 modela,od toga su dva napajanje.

Jedno pitanje

Koliko sam shvatio kao fizička osoba plačam 22% pdv i 10 posto carine na muzičku opremu.(ovo sa carinom je čudno...neki ka?u da ne a meni je uredno pisalo na listu carina)?
A ?ta je sa modulima?...Da li oni to računaju kao muzičku opremu ili elektronsku?

sare
20-04-2008, 10:26 AM
Cluster, da li si primio moj PM?

clusterchord
20-04-2008, 12:51 PM
jesam. malo bih u guzvi..

sto se carine tice, ja sam uspio nagovorit tipa iz Blaceta da mi napise manji racun. to je uvijek jedna opcija. neznam kako bi ovaj iz motm reagirao ali..

sare
20-04-2008, 02:22 PM
sto se carine tice, ja sam uspio nagovorit tipa iz Blaceta da mi napise manji racun. to je uvijek jedna opcija. neznam kako bi ovaj iz motm reagirao ali..

ja mislim, da bi Paul odreagirao ok. u stvari on bi to vec uradio bez da te pita - meni je bez da bi ga pitao napisao, da stvari kostaju 29USD umjesto 170USD. ali je problem jer kod nas u SLO na carini hocu imat izpis racuna, onda provjerijo site (cak i eBay aukcije...).:banghead: buuuuuuuu:banghead: na kraju sam ipak platio punu carinu (5%) i pun DDV.

tako, da kad kad ova fora sa manjim racunaom ne pali (ali ja svejedno uvjek pokusavam :D).

sta si kupio od Blacet?

Shricke
05-05-2008, 10:32 PM
I tako le?im ja na fotelji,dok ?ena spava u sobi i ne?to me prsti svrbe i :banghead: :banghead: :banghead:
umjesto da kupim ?tednjak ili ve?ma?inu,opalim prstom po nesretnom paypalu i
kupim napokon Motm sistem..
?ena če me mrzit,jo? nerođena djeca hodat bosa ali :D :D :D :D MODULAR je tu da me tje?i.
(vjerovatno najbolja stvar koju ču posjedovat nakon apenca 6 :rotfl: )
Jo? razmi?ljam o zerooscilatoru....mada me malo pla?i tih soma $ i navodno se čeka po godinu dana.

Don Solaris
05-05-2008, 10:38 PM
Zakon zakona!!!!!!

Pa ne mogu vjerovati!!!

Pa ?ta si sve uzo? Koje komponente?

Evo ba? sam sada bio na sastanku sa Clusterchordom i pričali smo i o MOTM.

mirzaa
05-05-2008, 11:07 PM
uuuu hot
čestitke :P
ajde pohvali se sad što si uzeo.
jebeni zakon!!

roginator
05-05-2008, 11:21 PM
ubit ce te zena :D :D :D :D :D :D

neka i mene ce moja ,a Don-a ce mama :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

ja sam se spisko kupio nesto vani i nasao nesto tu...DON SUTI ;) inace ti necu reci sta sam jos nasao ima i za tebe :)

daj sliku tog MOTMA

Shricke
06-05-2008, 08:04 AM
Pa evo ukratko....

2 x MOTM-300 Ultra-VCO Assembled (MOTM-300)
1 x MOTM-900 Dual Power Supply Assembled.
1 x MOTM-440 Discrete OTA Lowpass VCF Assembled
2 x MOTM-800 ADSR EG Assembled (MOTM-800)
1 x MOTM-320 VC LFO Assembled (MOTM-320)
1 x MOTM-101 Noise/S&H Assembled (MOTM-101)
1 x MOTM-120 Sub-Octave Multipler Assembled (MOTM-120)
1 x MOTM-190 Dual VCA/RM Assembled (MOTM-190)
1 x MOTM-19A Mounting Rails (pair)
1 x MOTM-2UB Blank Panel (MOTM-2UB)
1 x MOTM-940 Patch Panel (MOTM-940)

Kum če da mi napravi kabinet od tre?njinog drveta,...jo? moram smisliti kako ču ?eni objasniti da je to zapravo stari tranzistor is II. svjetskog rata koji čuvam kao uspomenu na dedu.:rotfl:

Moram jo? nabaviti kablovinje.....ako imate kakav savijet...

Ugodan dan svima

roginator
06-05-2008, 08:18 AM
heh evo savijet..

nemoj zeni nis objasnjavat..PRIVIKAVAJ JU
prvu godinu vicu, drugu uglavnom pitaju a zasto? i sta ce ti to,
a trecu odustanu i MIR.....
kupujes a da vise i ne gledaju sta :D :D :D :D :D :D

salim se a u svakoj sali pola istine,,,,

savjet ..kupi kvalitetne kablove BELDEN, MOGAMI , GOTHAM,,,,

Don Solaris
06-05-2008, 10:58 AM
neka i mene ce moja ,a Don-a ce mama :rotfl: :rotfl:

Ma stara mi ni?ta ne prigovara. Ali stari s vremena na vreme uleti i pita.... "jel ti ?ta prodaje? od ovoga ili samo svira? po tome?". Točan termin koji on koristi je "lupa? po tome" umjesto "svira? po tome". Pa onda ja objasnim kako je to "privremeno kod mene" kako ja to popravljam i tako. Moji starci misle da ja to imam servis i da okrećem neku paru od toga. :wink:

DON SUTI ;) inace ti necu reci sta sam jos nasao ima i za tebe
Zna? da nikad nisam cinkao niti jednu opremu koju si na?ao. Uvjek sam bio lojalan, no svejedno, jučer si me naganjao po Novom Zagrebu sa palicom u ruci trčeći za mojim autom. To nije bilo lijepo! A da si pa?ljivije pogledao, vidio bi iza mene na sicu Roland SH-1 !!!

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Zahvaljujem se na "palici" koju sam dobio. Priključila se ostalim dijelovima. A kao ?to vidi? niti to nikom nisam rekao o čemu se radi! Molim lijepo!

:wink:

Ipak smo Babić, Ti i ja dio "tajnog kluba".

Kako smo ono rekli da će se zvati?

milos
06-05-2008, 02:59 PM
Pa evo ukratko....

2 x MOTM-300 Ultra-VCO Assembled (MOTM-300)
1 x MOTM-900 Dual Power Supply Assembled.
1 x MOTM-440 Discrete OTA Lowpass VCF Assembled
2 x MOTM-800 ADSR EG Assembled (MOTM-800)
1 x MOTM-320 VC LFO Assembled (MOTM-320)
1 x MOTM-101 Noise/S&H Assembled (MOTM-101)
1 x MOTM-120 Sub-Octave Multipler Assembled (MOTM-120)
1 x MOTM-190 Dual VCA/RM Assembled (MOTM-190)
1 x MOTM-19A Mounting Rails (pair)
1 x MOTM-2UB Blank Panel (MOTM-2UB)
1 x MOTM-940 Patch Panel (MOTM-940)

Kum če da mi napravi kabinet od tre?njinog drveta,...jo? moram smisliti kako ču ?eni objasniti da je to zapravo stari tranzistor is II. svjetskog rata koji čuvam kao uspomenu na dedu.:rotfl:

Moram jo? nabaviti kablovinje.....ako imate kakav savijet...

Ugodan dan svima
Cestitke, stvarno mini zverina....:)
Koliko te izasao sistem?

silicon science
06-05-2008, 07:04 PM
Ah, zavidim ti... Ja cu morati da opljackam nekoga da bi dosao u posed necheg takvog:(

Don Solaris
06-05-2008, 07:22 PM
A najbolje od svega jest....

... što će modular da bude kod mene!

Kolega / frend se seli, i zamolio me da pričuvam modular na neko duže vrijeme.

:skacu2::dance::trchi::mase:

mirzaa
08-05-2008, 08:20 PM
mali demo klee sekvencera i soudlaba skupa u akciji.
dva izlaza iz sekvencera u dva oscilatora na soudlabu.
drugi je syncan i vozi ga s&h
isto tako tu i tamo koji trigger iz s&h izleti u AR gen.
vca je uz AR gen. napojen blago i tiangle lfojom.
i uz to sve jo? malo nojza da ?umi :P

Shricke
11-05-2008, 12:57 PM
Eto u i?čekivanju MOTM na?a sam zgodno da iskoristim ova par par mjeseca
pa da vidim ?to jo? treba ugrabiti.
Pričao sam sa Paulom...inaće mi se čini stvarno OK lik,sam mi je ponudio
da stavi 27$ po modulu cijenu pa da vidimo da li prolazi ili ne na carini.:wink:
E sada pitao sam ga i za zeroscilator i on ga toplo preporuća ali brate 1000$
za VCO mi se čini ipak previ?e(jedino ako kuha ručak i pere ve? uz sve to:rotfl:).
Po?to motm trenutno nema u ponudi nikakav arpeggatior i sequencer na pitanje o tome predlo?io mi je Modcan 54B...1400$ ne dam pa da radi i krem?nite svako jutro!
Zato pitam vas pametni ljudi....koji drugi VCO(po?to sam se sa Paulom dogovorio da 2.VCO ostane kao opcija,i koji sequencer i/ili arpeggiator da se ubere za MOTM format.
Jako mi se sviđa Plan b 15 VCO ali koliko sam shvatio niko ga ne modificira za motm.
Je?i ga,...da sam znao da imam tako sporu krivulju učenja i tako mali IQ
uzeo bih tamburicu..

Done uključi se malo ili če? na čuvanje dobiti papigu a ne modular :rotfl:

Pozdrav!

goasia
13-05-2008, 05:22 PM
debeo moog type 24db filter u eurorack formatu...
dal neko ima neku sugestiju? iskustvo ?

clusterchord
14-05-2008, 03:18 AM
debeo moog type 24db filter u eurorack formatu...
dal neko ima neku sugestiju? iskustvo ?

doepfer zaboravi. cuo sam da je analog systems solidan al nije debeo i topao vec onako tvrdji, tipicno za AS.

najbolji filteri na trzistu, ako cemo samo vintage dizajne gledati, a u malom formatu su MOTM serija 1xxx, u Frac Racu. obzirom da nije skup, jednostavno ubodi jedan Frac Rack i napajanje, i stavi u njega par filter modula (1490 moog ladder, GX-1 HP/LP diode filter i sl.)

ili kasnije i nekih drugih. u tom formatu ima stvari koje su vrlo kvalitetne/fleksibilne i nema ih recimo u euro i durgim formatima.

blacet radi najbolje FX module npr., i ima ubitacno brze envelope i jako flexibilne - imaju CV kontrolu svega, plus trimer odotraga da ih mjenjas iz linear u expo i sl.). motm 1xxx serija ima i moog envelopu takodjer.

input processor je isto mrak - emvelope follower, trigger i gate extract itd. a male pare.

ja samo cekam da Paul izda svoj MOTM-1300 vco - verzija od 300 za FRAC format. i onda krecem slagati "mini" MOTM sa biranim Blacet dodacima. mali modularni "minimoog".

*ovo sve je bazirano samo na slusanju demosa. al stvarno MOTM hebe kevu. bar sto se filtera tice, to mi je najblize sto sam cuo moogovom 904.

Don Solaris
14-05-2008, 08:36 AM
A jel postoji neki mod da se "pokvari" MOTM oscilator, odnosno njegov tunning? Vidim na siteu frajer se hvali da mu je pitch drift 0.05%. Meni to djeluje pre savr?eno.

Ja znam da na full sređenom CS-15 imam drift od barem 5% tokom sat vremena. Znaći, sto puta veći!! I to mi se zapravo najvi?e sviđa kad dva oscilatora stalno plutaju.

RetroMan
14-05-2008, 09:30 AM
A jel postoji neki mod da se "pokvari" MOTM oscilator, odnosno njegov tunning?
Pa mozes na primer da mu (minimalno) dodas modulaciju sa S/H.

RM

clusterchord
14-05-2008, 07:44 PM
A jel postoji neki mod da se "pokvari" MOTM oscilator, odnosno njegov tunning? Vidim na siteu frajer se hvali da mu je pitch drift 0.05%. Meni to djeluje pre savršeno.

Ja znam da na full sređenom CS-15 imam drift od barem 5% tokom sat vremena. Znaći, sto puta veći!! I to mi se zapravo najviše sviđa kad dva oscilatora stalno plutaju.

5% je puno previse.

ako pricamno o driftu kao necem pozeljnom, znaci "debljini" ili kako hocete, onda se tu ne radi o jednosmejrnom odstimavnaju preko mjere, ili da je oscliator pokvaren i jednostavno nestabilan..,i neupotrebljiv za snimanje..,

nego, npr, jedan "debeo" oscilator , kao moog 900, ima tzv. microdrift - stalno sve to varira okolo naokolo. velkim i potpuno random frekevncijama ali male amplitude. recimo da muje prosjek jos ucvijek tocan. .

tanka je neki put linija izmedju onog prvog i ovog drugog. pogotov ako vco nije u dobrom stanju..

po meni, MOTM je preravan u odnosu na moog u kontekstu drifta. ok. ali sami sound mu je dobar i mocan. u odnosu na LP i Voyager, zvuci puno puno "zdravije". nema plastike.

@retroman: drift, u kontekstu "debljine", sto cesto imaju vintage dizajni, nemoguce je postici nekom modulacionom funkcijom a la S/H ili LFO na pitch i sl. to su ljudi godinama pokusavali, sto na virusima sto na dco analogiji itd. prepravilno i prekrupno da bi aproksimacija bila vjerna.

RetroMan
14-05-2008, 11:13 PM
drift, u kontekstu "debljine", sto cesto imaju vintage dizajni, nemoguce je postici nekom modulacionom funkcijom a la S/H ili LFO na pitch i sl. to su ljudi godinama pokusavali, sto na virusima sto na dco analogiji itd. prepravilno i prekrupno da bi aproksimacija bila vjerna.
Ma jasno mi je, to je samo bila ideja (nije da imam modular pa da mogu da probam) da se postigne slican efekt uz koriscenje sporog S/H, mozda kroz Lag Procesor i da se stavi tako mali amount da se drift vise oseti nego cuje. Iako ne identicno, mozda bi se dobilo nesto zivosti i debljine.

RM

clusterchord
15-05-2008, 01:42 AM
Iako ne identicno, mozda bi se dobilo nesto zivosti i debljine.
naravno to je i logicna ideja. i je neko polurjesenje koje neki put i pomaze..

problem je sto nas mozak vrlo brzo uhvati sve automatizmer, pravilnosti kao sto su LFO ili SH (jer ima fiksni clock), pogotov u niskofrekventnom podrucju. i to ga nakon izvjesnog perioda "scanninga" vise ne zanima, pa ga pocinje zamarati ponavljanje. to se dogadja na podsvjesnoj bazi, i kad to prevedes natrag u svjesno stanje; mi to mirisimo kao nedostak "debljine", zivosti ili kako god ko to voli nazivati.

opcenito, fascinantno je sto sve mozak nadogradjuje, maskira ili ignorira u zvuku, da bi optimizirao svoj rad. isto je i sa ocima. de facto imamo izmedju usiju najjaci CPU ikad napravljen - samo ga nesto slabo koristimo heh.

sare
15-05-2008, 08:43 AM
naravno to je i logicna ideja. i je neko polurjesenje koje neki put i pomaze..

problem je sto nas mozak vrlo brzo uhvati sve automatizmer, pravilnosti kao sto su LFO ili SH (jer ima fiksni clock), pogotov u niskofrekventnom podrucju. i to ga nakon izvjesnog perioda "scanninga" vise ne zanima, pa ga pocinje zamarati ponavljanje. to se dogadja na podsvjesnoj bazi, i kad to prevedes natrag u svjesno stanje; mi to mirisimo kao nedostak "debljine", zivosti ili kako god ko to voli nazivati.

opcenito, fascinantno je sto sve mozak nadogradjuje, maskira ili ignorira u zvuku, da bi optimizirao svoj rad. isto je i sa ocima. de facto imamo izmedju usiju najjaci CPU ikad napravljen - samo ga nesto slabo koristimo heh.

istina! :thumbsup:

vrlo dobro, sjedni 10! :D

ispod toga samo fali potpis:
dr.sci.T.Babic, dr.clin.psihologije :D :D

Don Solaris
15-05-2008, 09:17 AM
Pa mozes na primer da mu (minimalno) dodas modulaciju sa S/H.

Sorry stari, ali nije to to.

Problem je što bi za svaki oscilator trebao jedan LFO, jedan noise generator, zajedno ih spojio preko jednog S&H unita, potom u Smoother unit pa tek onda da "kvari" oscilator. Znaći trebao bi još 4 dodatna modula da imitiraš pitch drift. To je tek pitch. Imaj na umu da isto toliko moraš potrošiti da "kvariš" fazu i amplitudu jer oni su također konstantno promjenjivi. Gledao sam ih na osciloskopu, super zanimljivo izgledaju.

Odgovor na tvoje pitanje je pozitivan - može se napraviti. Ali. To je već 12 modula za jedan jedini voice! A šta će ti sve to skupa kada nemaš drugi oscilator da se vidi svo bogatstvo drifta - kada staviš dva oscilatora u frekvenciji jedan pored drugog za onaj FAT sound. Znaći još 12 modula za drugi oscilator. Ukupno 24 modula za ono što po defaultu ima svaki dual VCO synth.

Uz napomenu da je ovo S&H sa konstantnom promjenom! Znaći, kao što je cluster rekao mozak se brzo "navikne". To možeš riješiti sa još jednim noise generatorom kojem staviš da mijenja frekvenciju onog LFO-a koji ulazi u Sample and Hold. Tada clock S&H više nije konstantan. Ali brate došli smo na 30 modula za najgluplji pitch drift!

I naravno treba ti još jedan LFO za globalni drif. To je ono što sam ja opisao na CS-15 kada sam rekao 5%. Kroz sat vremena, on se globalno digne / spusti za oko 5%. Mada taj dio možemo i ignorirati, pošto operator syntha redovito popravi to preko Master Tune knoba. Ali ponekad zaboravi. :wink: Pa miks bude deblji kada radi overdub. :D I to se dešavalo....

RetroMan
15-05-2008, 01:34 PM
A ?ta će ti sve to skupa
Ovo je pitanje koje sebi poodavno postavljam i jos nisam nasao adekvatan odgovor, pogotovo kad je u pitanju modular. :confused: Ako neko moze da mi pomogne da nadjem pravi odgovor, evo otvorio sam novu temu za to.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=204062#post204062

RM

mirzaa
17-06-2008, 06:01 PM
Ne?to se pomaklo.
Zavr?io sam XR-VCO. Napokon. Cjeli projekt se mo?e naći ovdje (http://mypeoplepc.com/members/scottnoanh/birthofasynth/id20.html). Jo? nije stigao 394 pa sam morao upotrijebiti 2x547 (ne upareni :D ), a nema ni termokompenzirajućeg otpornika nego obični metal ?it 1% tolerancije.
Po?to nemam nikakv drugi CV izvor snimio sam mali klip gdje ga goni sekvencer.
Jedan output kontorlira pitch a drugi skew funkciju (skew modulira sine u triangle...ili obratno..).
uglavnom za 100tinjak kuna djelova pristojan oscilator. Nije moog al radi:)

edit: klip je bez vcf, eg i vca. znači samo sekvencer i vco :D

ghostarbeiter
17-06-2008, 07:30 PM
hej mirzaa, jesi sam radio layout za klee? i koliko izađu delovi?

(ako je offtopic, daj na pm, ako te ne mrzi - hvala)

?to se modula tiče, glas za yusynth...

mirzaa
17-06-2008, 07:33 PM
pcb layout? ne, kupio na electro-music.com
djelovi nekih stotinjak evrosa, nisam računao nikad...

sad moram uparit nešto kondenzatora i tranzistora pa će yusynthov minimoog vcf. baš me zanima...

mirzaa
11-07-2008, 05:13 PM
update;
završen minimoog vcf
uparen sa xr vco-jom i sekvencetom:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/vV0oNbUT-W8&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/vV0oNbUT-W8&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

mirzaa
09-09-2008, 05:07 PM
update:
skoro pa gotov kabinet. jo? fali dupli adsr i to je to..za sada.
u kabinetu su: 2xLFO.a, 2xVCO.a, VCF, 1 Korg PS3100 rezonator, S&H, noise, VCA i jo? fali taj adsr x2.
video skoro uskoro.
pozdrav
http://electro-music.com/forum/phpbb-files/p1020744_291.jpg
http://electro-music.com/forum/phpbb-files/p1020745_199.jpg

clusterchord
13-09-2008, 03:57 PM
hebeno izgleda... po kojoj shemi si radio minimoog VCF, odnosno koju verziju ?

bilo je manjih promjena na dizajnu tokom 70tih. a najveca je bila prestanak uptrebe uparenih tranzistora za ladder.

i kako ti to zvuci, rezonanca i sve, jel "miri?i" na original ?

mirzaa
13-09-2008, 05:14 PM
shema za minimoog vcf je sa uparenim tranzistorima. "mriše" na original..ali nije original. poslušaj ovaj demo post iznad...ovo sa youtuba pa prosudi i reci šta misliš..nemam pojma..iskreno nije da mi je to jako važno..samo da je low pass.
aj poslušaj pa javi..baš me zanima...

clusterchord
14-09-2008, 04:03 AM
tesko mi je rec koliko lici na original, sa ovim VCOom koji zvuci puno drugacije od mooga. i malo je rastiman ( imas li kvantizaciju na kromatsku skalu, na ovom svom sekvenceru, ili je potpuno "free" daklem moras gadjati frekvencije..? ?)

ali, koliko mogu skuziti kad dignes rezonancu, filter mi zvuci jako dobro, bogato, "liquid" kao moog.